Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x08 - Masterpiece

2010. január 12. 13:00 - hex.kelly

Magas fák között álló házat látunk, ami csak kívülről tűnik békésnek: gyereksírás, kétségbeesett nő arca, kiabálás van odabent. Majd újra kívülről látjuk a házat, az erdőben béke honol, és egy fehér terepjáró elhajt a háztól. Ám a föld alatt valami pince van, egyik végén egy kamera lencséje látszik, a kamera pedig a fal túloldalán lévő szobában áll, ahol a falak Leonardo képeivel vannak teli, az asztalon egy laptop, képernyőjén a kamera képe: a nő üti a falat, és kiabál.

Rossi és Reid egy egyetemen toborzó előadást tartanak, és az egyik diák kérdésére végre megtudjuk, hány diplomája van Reid-nek: egy pszichológiából, egy szociológiából, valamint egy vegyészi, egy matematikusi és egy mérnöki doktorátusa. A diákok meglátják benne a földönkívülit, egyikük meg is kérdi, hány éves. 27, ja, és folyamatban van egy diplomája filozófiából. Amiről eszébe is jut egy vicc, kínos pillanat, de Rossi megoldja, és biztosítja a diáksereget, hogy egyetlen diplomával is van helyük az FBI soraiban. Quantico-ban Jordan JJ irodájában egy, a BAU segítségét kérő nyomozóval küzd, Morgan érkezik, próbálja helyre hozni a Jordan szerencsétlen szóhasználatából kerekedett vitát, és megígéri a nyomozónak, hogy ő személyesen fogja felhívni, ha átnézték az ügyet, amit hozott. Nyomozó el, Jordan leteremti Morgant, amiért beleszólt. Morgan csak segíteni akart, Jordan szerint akkor segítsen, ha kéri. Rossi és Reid befejezték az előadást, a folyosón Rossi emlékezteti Reid-et, hogy a toborzás célja az FBI vonzóvá és elérhetővé tétele, nem pedig a halálra rémítés villanykörtés egzisztencialista viccekkel. Reid érti, azt viszont nem, hogy miért mindig őt küldik az ilyen helyekre, Rossi közli, hogy azért, mert fiatal, de Reid számára ez értelmezhetetlen. A lépcsőhöz érve beéri őket egy köpcös, hosszú ősz hajú férfi, aki megszólítja őket, és Reid hülye viccének új poént ad, anyám, borogass.

Bemutatkozik, ő Rothschild professzor, puncsol egy kört a BAU munkájáról, majd átad Reid-nek egy fekete mappát megtekintésre. Reid kinyitja, és színes fotókat talál benne, a prof szerint 7 meggyilkolt nő fotói, de semmi fellelhető maradvány nincs, mert a sav csodálatos eszköz a hullák eltüntetésére. Ezúttal az FBI is kap egy lehetőséget: kicsit kevesebb, mint 9 óra van arra, hogy az 5 elraboltat még megmentsék. Főcím és idézet Rossi-tól: Képzeljük azt, hogy mind őrültek vagyunk! Ez megmagyarázna minket egymásnak. Megfejtene sok rejtélyt. - Let us consider that we are all insane. It will explain us to each other. It will unriddle many riddles. Mark Twain

Jordan viharzik be Hotch-hoz, idegesen kérdi, hogy ő-e a főnök, és meg van-e elégedve vele, Hotch csak les, hogy mi van, értetlenkednek egy kört, Jordan elszáguld. Az ekkor érkező Prentissnek Hotch azt mondja, hogy Jordant bántja valami, Prentiss ígéri, hogy majd ránéz a csajra. Rossi hívja Hotch-ot, hogy van itt egy arc, aki 7+1 tökéletes gyilkossággal henceg. Ennek ellenére szerinte nem kamuzik, úgyhogy, ha Hotch engedi, bevinné (úgyis meg van már bilincselve). Naná, hogy engedi, Rossi pedig megparancsolja Reidnek, hogy kapcsoljon eidetikus üzemmódba, és minden szót jegyezzen meg, amit Rothschild útközben a száján kiejt.

Garcia-hoz Hotch érkezik, Kevin bénán hivatalos beszélgetést mímel, Hotch közli, hogy megmondta már: ha Garcia-nak nincs sürgős dolga, nyugodtan itt lehet vele. (Ilyen főnököt én is kérek!) Majd szól, hogy Rossi küldeni fog fotókat, meg kell vizsgálni őket, hosszú történet, gyilkosság a lényege és a kevés idő. És Kevin... sipirc! Rossi és Reid a kocsiban kérdezgeti Rothschild-ot, próbálnak minél többet kiszedni belőle, de az ügyesen kitér a válaszadás elől, és inkább Rossinak szól be, meg Reid tanulmányi választásait firtatja (és megtudjuk, hogy Reid azt szereti, ha a tudományban nincsenek csak jó vagy rossz válaszok). Rossi meg azt, hogy élvezi-e a helyzetet. És hogy ne higgye, hogy beszólogatással fel tudja húzni, de egyébként, ha a 7 gyilkosság eddig nem derült ki, miért adja most fel magát? A pasi azt kérdi, hogy mi lett volna a világgal, ha senki nem ismeri meg Leonardo műveit. (Mi van???) Jordan-hez Prentiss lép be, próbál jófej lenni, de ez a Jordan állatira nehéz eset, viszont legalább értékeli, hogy Prentiss próbálkozott. Rossi-ék megérkeznek a gyilkossal, a TV-ben épp mondják, hogy Kaylee Robinsont reggel 4 gyerekkel együtt elraboltak Kaylee házából, ahol magánovit üzemeltet. Rossi kérdi Rothschildtől, hogy Kaylee-ék-e az az 5 ember, akiről beszélt, de az csak visszakérdez: Na, David, fel van már húzva? (Fekete-fehérben látjuk Kaylee-t és a gyerekeket: sírnak, sikítoznak.) A kihallgatószobában Rossi kérdi, miféle medál van a nyakában, Rothschild azt mondja, csak egy kis vásárfia.

Morgan fújja neki a jogait, de persze ő nem kér ügyvédet, közben Rossi azt nézi, hogy Rothschild a hüvelykujjaival tapsikolgat. Aztán Morgan és Rossi kimegy, Rothschild meg utánuk szól, hogy ha visszajönnek, hozzák Dr. Reid-et is. Aki a varázstükör túloldalán bosszankodik, hogy miért nincs egyetlen normális rajongója sem (És Ebilafan???) Rossi azt mondja, Isten-komplexusos a pacák, előbb-utóbb csak elkottyant valamit Kaylee és a gyerekek hollétéről. De ki kell deríteni azt is, hogy ki volt az a 7 nő, akit már megölt. Fordított profilozás következik, a gyilkostól kell eljutni az áldozatokig. (Kaylee és a gyerekek együtt a föld alatt, hirtelen a mennyezetről légzőmaszkok nyílnak le, és valami sziszegő hanggal szivárog több szelepféleségből. Kaylee minden gyerekre rátesz egy gázmaszkot, de így távolabb kerülnek egymástól.) A csapat tovább agyal, Reid megmondja, kb. merre lakhat a térképen, Rossi szerint alaposan tanulmányozta őt és Reid-et, tisztaság- és rendmániás, alaposan eltervez mindent. Pszichopata. Az ujjlenyomata nincs nyilvántartva, ezek szerint nincs priusza, se útlevele, jogsija, se katonai múltja. Sem tanári, mert a tanároktól is vesznek ujjlenyomatot (miért?), de milyen professzor az, aki nem tanít? (Például kamu?) Talán kutató. Állami ösztöndíjjal? Azoknak biztos van nyilvántartása. A képeken Garcia nem sokat talált, még az sem biztos, hogy minden áldozat halott, az viszont igen, hogy barna a hajuk, mint Kaylee-nek is. Hotch kéri Jordant, hogy hízelegje be a BAU-t a loretto-i rendőrség nyomozásába Kaylee és a gyerekek eltűnése ügyében, aztán Morgan-nel menjen oda, és nézzen körül. Prentiss pedig segíteni fog Rossi-nak. Reid be akar menni a kihallgatásra, de Rossi nem engedi, mert Rothschild ezt kérte, a BAU pedig nem hagyhatja, hogy egy pszichopata szórakozzon velük. Garcia bámulja a térképet a monitorján csekély eredménnyel, már épp indulna Reid-ért, amikor üzenete érkezik a gordenrat.net címről, megnyitja, Kaylee-t látja és a gyerekeket. Elszörnyed, és rohan a többiekért. Rossi belép Rothschild-hoz, aki Reid-et hiányolja, és kérdi, hogy mi fontosabb dolga van most a BAU-nak, mint ő? Rossi szerint még a Patyolatba menni is fontosabb, mint Rothschild-dal foglalkozni. Aki ezen megsértődik, és veszi a zakóját, hogy akkor ő már itt se van. Nyitja az ajtót, és Prentiss áll vele szemben, nyájasan mosolyogva.

Rossi bemutatja őket egymásnak, Rothschild zavartan és mereven hátrál, Prentiss közelebb lép, elveszi a zakóját, mint jó vendéglátó. Rossi megköszöni Prentiss-nek a segítséget, most végre kiderült, hogy Rothschild egy beszari nyuszi, aki lefossa a bokáját, ha szemtől-szembe kerül egy nővel. Az áldozatokat is biztos hátulról támadta le, mint egy alattomos kígyó, mint egy gyáva alak. Prentiss kimegy, Rothschild összekapja magát, és arról kezd beszélni, hogy a játék nem játék szabályok nélkül, és Rossi nem kérdezte meg, mik azok. Merthogy vannak, például az, hogy az öt áldozat tíz óra alatt nem azt jelenti, hogy egyszerre halnak meg tíz óra múlva. Eközben Kaylee-t és a gyerekeket látjuk, állnak a maszkokkal az arcukon, Kaylee karjára csöppen valami, talán sav, és a szélső kislány mellett elindul egy válaszfal, mire Kaylee odarohan, a kislány már elzárva marad a fal mögött. Rothschild folytatja: kétóránként egyikük meghal. Rossi kérdi, van-e még valami, amit tudnia kell. Hát az, hogy drukkolok magának, David. (Anyádat!) Garcia mutatja az e-mailt Hotch-nak, befut Prentiss, Rossi és Reid is, nézik az élő adást, és hogy eggyel kevesebb a gyerek. Rájönnek, hogy a maszkok csak azt szolgálják, hogy eltávolítsák a gyerekeket és Kaylee-t egymástól. Az elmúlt 5 évben eltűnt 30 körüli barna hajú nők 17-en vannak, ez még mindig sok.

Hotch félrehívja Rossi-t, ő bevetné most Reid-et, de Rossi lebeszéli. Morgan ás Jordan Loretto-ba autókázik, Morgan a reggeli balhé rossz szóhasználatáról kezd beszélni. Jordan félreértette Morgant, azt kell megértenie, hogy a csapatnak ő is a tagja, eszerint kell fogalmaznia, ha valakivel beszél. Rossi és Rothschild farkasszemet néznek, utóbbi közli, hogy két Y kromoszómája van, és emiatt lett gyilkos, de Rossi körberöhögi, mert ez egy avítt és agyoncáfolt tézis, a gyilkolás nem genetika, hanem választás kérdése, ne bújjon Czeizel prof mögé. A többiek eközben sorra veszik a 17 nőt, és jól haladnak, már 6 áldozat megvan, csak egyet kell kiszűrni. Morgan-ék Kaylee házához érnek, helyi erők hemzsegnek a házban, a padlón a játékok fura alakzatban vannak, Morgan már fotózza is a mobiljával (aki megmondja, hogy a Motorola melyik típusát használja, ma bünti nélkül ehet csokit). Eközben a monitoron láthatjuk, ahogy Kaylee helyet cserél az egyik gyerekkel. Hotch-ék azonosítják a hetedik nőt is, csak lesnek, mert mind csodaszépek, tényleg, ritkamód szépek. Garcia szól, hogy 3 nő ugyanabból a kisvárosból tűnt el, és egy másikból pedig kettő. Reid megkapja Morgan MMS-ét, nézi, aztán eszébe jut, hogy Rothschild a tökéletesség definiálásáról hablatyolt a kocsiban. Odalép a táblához, felírja, hogy Loretto 5, aztán bekerül a mátrixba, körbeveszi Leonardo néhány rajza, az Utolsó vacsora festmény, egy rózsa, sok-sok matematikai képlet és egy csigaház-rajz is.

Reid egy nagy karikát rajzol a táblára, és egy függőleges vonalat keresztül rajta, és közben azt mondja: 1-1-2-3-5. Majd elrohan, beront a kihallgatószobába, kitépi Rothschild nyakából a medált, közli, hogy tudja, hogyan találja meg Kaylee-éket, és elvágtat. Reid odakint kéri Garcia-t, hogy vetítse ki a térképet a táblára. És elmondja, hogy a rajzolt jel és a játékok alakzata egy irracionális szám, a φ, és az aranymetszés elvén alapul, és a szépség matematikájában ez az arány a meghatározó, és Rothschild medálja ezt ábrázolja, a Fibonacci-sorozattal alkotott logaritmikus spirállal. Egy-egy áldozat van Richmond-ból és Dinwiddie-ből, kettő Gloucester Point-ból, három Saluda-ból, és 5 Loretto-ból ma reggel. Az 1-1-2-3-5 a Fibonacci-sorozat, ha ezt a spirált a térképre vetítve 180 fokkal elforgatja, megkapjuk a helyszíneket. Rothschild-nak ez a fixa ideája, az ujjaival is eszerint dobol. A medállal megvan a fogvatartás helye: Chester.

Morganéket küldeni kell, és a csapat is indul, Rossi visszatér Rothschild-hoz, megmondja, hogy a csapat Chester-be megy, és azt kérdi, hogy az egész a matekról szólt tehát? Rothschild elkezd papolni az Aranymetszés és a tökéletesség összefüggéséről, de ha tegyük fel, ő ölte volna meg a nőket, akkor se a tökéletes kinézetük miatt, inkább, csak mert tökéletesek voltak áldozatnak. (He?) De ő olvasta Rossi minden könyvét, és most idéz is belőlük, William Grace-ről, a gyűlöletről, irgalomról. A csapat eközben Chester felé halad: Hotch-ék helikopterrel, Morgan-ék terepjáróval. Aztán megérkeznek a házhoz. Garcia benyit Rossi-hoz, és mondja, hogy a csapat megérkezett a házhoz, most mennek be. Rossi köszöni, Garcia távozik, Rothschild pedig már a bosszúról kezd beszélni. És hogy ez az egész a bosszúról szól, az övéről, és nem a nőről meg a gyerekekről, hanem a BAU-ról, Rossi öt emberéről, ők teszik teljessé a sorozatot. Fekete-fehérben látjuk a csapatot: bejutnak a házba, nyitják az ajtót, ami mögött a gyerekek lehetnek. Rossi kiabál Garcia-nak, hogy hívja fel Hotch-ot, de Rothschild szerint már túl késő. Mert ő tudta, hogy Rossi olyan öntelt és arrogáns, hogy egyedül akarja majd kihallgatni, és az egész csapatot a házhoz küldi. Garcia be-beszól, hogy nem tudja elérni egyik csapattagot sem. Rossi a székre rogy, és kérdi, hogy miért csinálta ezt vele Rothschild, miért pont vele? Rothschild közli, hogy William Grace miatt, ő ugyanis az öccse Henry Grace, és azon a napon, mikor Rossi a bátyját elfogta, az ő élete véget ért, mert az egész világ arról beszélt, hogy ezt a sok gonoszságot hogyhogy nem vették észre a családtagok. És ezért a gyönyörű, barna hajú menyasszonya is elhagyta, mert félt tőle.

És ezután jöttek a gondolatok, és rájött, hogy a sötét oldalon van az ő helye is, a bátyja mellett. És új élet kezdődött, de valami hiányzott, és nem tudta micsoda, de aztán maga a nagy David Rossi mondta meg, a könyvben: a bosszú bizony. Rossi kérdi, hogy miatta ölt meg annyi embert? Grace Rossi fülébe súgja: Igen, miatta, mind a tizenkettőt. Mert elvette a családját, hát elvette ő is Rossi-ét. Rossi kikiabál Garcia-nak, hogy felvett-e mindent. Garcia beszól, hogy igen. Rossi kéri, hogy csináljon egy másolatot, mielőtt elküldi a felvételt az államügyésznek, jó lesz oktatási segédletnek. Grace kérdezi, miféle oktatás? Hát, kihallgatási technikákat oktatok az FBI-akadémián – mondja Rossi, és közben telefonálni kezd, Hotch-csal beszél, minden rendben, megvan a ház, a gyerekek, Kaylee, él mindenki, megtalálták a savas hordókat, mindent, Rossi-nak igaza volt. Rossi helyesbít: Reid-é a dicsőség, ő mondta, hogy nem fog egy napon 10 embert megölni, a 10-es szám nem tagja a Fibonacci-sorozatnak. Ezután Grace-hez fordul, és közli, hogy emberrablással fogják megvádolni, és a hét nő meggyilkolásával is. Grace szerint nincs bizonyíték. Hát igen, az nincs, de videóra vett vallomás éppen az imént készült, azt szokták szeretni az esküdtek. Azzal Rossi elindul az ajtó felé, de Grace ordítva utána kap. Rossi fél kézzel leszedi a hátáról, majd arccal a reluxás ablaknak vágja, aztán megfordítja, és kérdi tőle, hogy már megint hátulról támad, alattomosan, mint azokkal a nőkkel tette? Grace próbál szabadulni, de Rossi az alkarjával Grace nyakát nyomja, és kéri, ne kelljen már bántania. És még valami - mondja neki. - Ott leszek, amikor leszíjazzák a méreginjekcióhoz, és még mielőtt megnyomják a méreg-indító gombját, nagyon közel hajolok magához, és azt fogom mondani, hogy üdvözlöm a mocsadék bátyját!

Azután lök rajta egyet, és kimegy a szobából.

Jordan a háznál kérdi Morgan-t, hogy ugye nem mindig végződnek ilyen jól az ügyek, hát nem. Morgan azt ígéri, hogy többet nem szól bele a munkájába, Jordan meg azt mondja, hogy hívja csak fel azt a nyomozót, akinek megígérte. Kicsit évődősen hangzik az egész, és Reid mondja is Prentiss-nek, hogy ez érdekes lesz így, az tuti. Quantico-ban Rossi kilép a folyosóra, valaki aláírat vele egy papírt, hozzák a feldúlt és megbilincselt Grace-t, vet rá egy pillantást, majd az iroda ajtajából visszafordulva még farkasszemet néz a liftben álló Grace-szel, és közben idéz: Az embernek le kell vezetniük minden emberi konfliktust, oly módon, amiben nincs benne a bosszú, az erőszak, a megtorlás. Az ilyen módszernek alapja a szeretet. - Man must evolve for all human conflict, a method which rejects revenge, aggression and retaliation. The foundation of such a method is love. Martin Luther King, Jr.

Címkék: gyilkos elmék
54 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LoVeLA 2010.01.12. 13:31:37

Tökéletes rész tökéletes hogyvolt-ja:)

hex.kelly 2010.01.12. 13:45:04

@LoVeLA: köszönöm! Bárcsak lett volna időm még egyszer átolvasni, nem lennének benne elütések :-(

Rendkívül fontos: A Rothschild-ot/Henry Grace-t alakító Jason Alexander a hátán vitte az epizódot, bámulatos volt.

Ééééés egy kis SPOILER: a 4x20 epizód (Conflicted) rendezője Jason Alexander volt, gondolom, így kötötték a szerződést erre a szerepre, hogy rendezhet egy másik epizódot.

LoVeLA 2010.01.12. 13:51:18

Tényleg bámulatos volt. Izgultam is, mikor elkezdte mondani, hogy a csapaton fog bosszút állni (pedig tudtam, hogy senkinek se lesz baja).. de akkor is.. úgy játszott, hogy elhittem.

hex.kelly 2010.01.12. 13:55:06

@LoVeLA: És Rossi is milyen jól játszotta, hogy kiborult és ledöbbent?!
Ami a legjobban tetszett, az az volt, hogy nem a másfélperces jelentek váltakoztak, hanem ment a kihallgatás, és közben történt ez-az.

Laliath 2010.01.12. 14:04:01

Hú, ez így olvasva nagyon jó volt, köszi, köszi, köszi :)
Látni sajnos nem láttam... :(
Így viszont az elején a viccről és annak "új poénjáról" lemaradtam. valaki homályosítson fel please!

Johnny336 2010.01.12. 14:13:33

Motorola V3. Nem kérek csokit, átadom valakinek a lehetőséget :D

"Rossi kérdi, van-e még valami, amit tudnia kell. Hát az, hogy drukkolok magának, David."

Hülye vicc:
Orvos: Kovács néni, sajnos áttételes rákot diagnosztizáltam önnél, a gyógyulás esélye minimális.
Kovács néni: Tudna valami biztatót mondani?
Orvos: Hajrá, Kovács néni!

hex.kelly 2010.01.12. 14:20:50

@Laliath:
Na, a filozófia részben béna vagyok, ezért a Google Fordítót alkalmaztam, így legalább vicces:

Hány egzisztencialista kell egy villanykörte becsavarásához? - Kettő. Az egyik becsavarja, a másik (a Google Fordító szerint:) megfigyeli, hogyan kell egy villanykörte a maga szimbolizálja egyetlen izzó világítótorony a szubjektív valóság egy alvilágba a végtelen abszurditását elérésben felé érzelmes kozmosz a semmi.

Ehhez képest a gyilkos azt mondta, hogy az egzisztencialista filozófusok nem cserélnék ki a villanykörtét, hanem engednék, hogy a sötétség létezzen. -Ez a változat nagyon tetszett Reid-nek is. A sajátján, a diákok előtt konkrétan röhögött, kínos volt.

hex.kelly 2010.01.12. 14:22:13

@Johnny336: Nézegetem már hosszú hónapok óta, a harmadik évadban biztos V3-asa volt, de mostanság mintha nem az lenne: amikor kinyitja, és telefonál, az alján nem látom a bumszlit. Nem lehet, hogy V8 vagy V9?

hex.kelly 2010.01.12. 14:25:59

@Laliath: Ahogy számolom, február 12-én pénteken az RTL klubon kerül adásba, érdemes megnézni. Én fogom, már csak az egzisztencialista vicc miatt is.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.01.12. 14:31:01

Hát az annyira aranyos volt, ahogy Reid viccelni akart, Rossi meg fogta a fejét...:D
Zseniális egy rész volt, de hogy én ezt a fickót mennyire utáltam. Általában találnak valami okot a sorozatgyilkosoknak, ami miatt ilyenné váltak, persze ettől még nem lehet felmenteni vagy megérteni őket (ezt szeretik is hangsúlyozni a sorozatban), ám ők legalább nyomorultak, úgy ahogy vannak. De ez a pali, ennek csak móka volt, meg szellemi vetélkedő...

hex.kelly 2010.01.12. 14:35:38

@lunanyuszi: Igen, és még oda is szólt neki, hogy Reid, ne..... a kis lüke meg leintette, hogy jó lesz ez, ne aggódjon.

www.youtube.com/watch?v=XoAGWxiu7tA

Johnny336 2010.01.12. 14:37:23

@hex.kelly: akkor V9x lesz, mivel van navijuk is. A V9-ben nincs.

hex.kelly 2010.01.12. 14:38:38

@Johnny336: Istenem, gyönyörű az a telefon, Amerikában akarok élni!!!

Laliath 2010.01.12. 14:39:44

@hex.kelly:

Köszi :)
felvakartam a naptárba, bár nem hiszem, hogy megnézem. Csöppke csak a 6. hónapjában jár, az ő elalvását többnyire meredek ívben követi az én ágyba-dőlésem (különben a kardomba dőlnék :)
Azt hiszem, majd lehúzom inkább :)

hex.kelly 2010.01.12. 14:42:06

@Laliath: Ja, hogy Te még Anyarabszolga-üzemmódban működsz, Így érthető. A fenti linken legalább a vicces (?) jelenetet megnézheted.

hex.kelly 2010.01.12. 14:43:22

@Laliath: Egyébként meg 5 hét nagy idő (Ennyi idő alatt pl. a hányingernek lába nő :-D)

Johnny336 2010.01.12. 14:44:31

@hex.kelly: ne akarj olyat. Az utóbbi időben az összes moto hulladék.
SE, Nokia, Samsung.
Vagy okostelefon/PDA, valami márkásabb: HTC, Asus.

hex.kelly 2010.01.12. 14:46:42

@Johnny336: 4,5 évig Motorolám volt, és imádtam, de nem bírtam lecserélni másikra. Most a Jézuska hozott egy Samsungot, háááát, még nem kötődöm úgy hozzá, mint a kicsi Moto-hoz, de majd kialakul.
Okostelcsim nem most lesz, zokon venném, ha többet tudna, mint én :-DDDDDDD

zeugma 2010.01.12. 15:06:16

A kedvencem, amikor beindul a Reid-mátrix. Kifejezetten jó filmes ábrázolása annak, hogy mi történik a karakter fejében.
:-)

hex.kelly 2010.01.12. 15:09:06

@zeugma: Nagyon klassz volt, és nagyon izgultam, hogy találjak hozzá képet, hát ilyet sikerült... Reid homlokráncolása Mona Lisa mosolyába öltve.

Mimas 2010.01.12. 19:14:31

Imádtam Rossit ebben a részben.
Viszont jó, hogy J.J. később visszatér, mert az új nőci... Nem az esetem.

nadivereb 2010.01.12. 22:45:31

Egy apró kukacoskodás: nem a Φ alapul az aranymetszésen, hanem inkább fordítva (már ha az aranymetszést elvnek tekintjük, nem pedig aránynak, mert ez utóbbi esetben az aranymetszés maga a Φ szám. De ez tényleg mellékes, egyébként kiváló a hogyvolt.

hex.kelly 2010.01.12. 22:56:16

@nadivereb: Köszi, hogy tisztáztad, éjfél volt, mikor a wikipedia-n kutakodtam, minden bizonnyal elbénáztam az értelmezést.
Remélem, nem túl sok matekos tépkedte egyenként a hajszálait!

Egyébként úgy érzem, hogy kicsit elnagyolt volt ez a rész a filmben. Gondolom, nem nagyon akartak elmenni Gyilkos számok irányába. Mert valami 40 perc az egész epizód, elfért volna még 1-2 perc, hogy rendesen kidolgozzák, hiszen rendszerint hosszabbak az epizódok.

hex.kelly 2010.01.12. 22:57:05

@Mimas: Na, most megkönnyebbültem, mert én sem bírom :-DDDDD

zeugma 2010.01.12. 23:49:33

Ez a Fibonacci-izé elég népszerű a rejtélybogozós filmek írói körében, többek között kapcsolatba hozzák mindenféle titkos tudással (pl. Alias), sőt az ufókkal is (pl. Taken). Úgy vagyok vele, hogy ha már erre alapozunk egy epizódot, akkor szánjunk rá annyi időt, hogy az is megértse, akinek nincs 27 évesen öt és fél diplomája :-)

Amúgy meg nem véletlen a Numbers utánérzés, Reid és Charlie karaktere nagyon sok mindenben hasonlít, nem véletlenül szeretem annyira mindkettőt :-)

A Reid-mátrix képi megjelenítéséből a kedvencem az a rész, ahol egy falon lévő montázsból rakja össze a csíkokra szeletelt és összekevert eredeti képet. Arról aztán igazán elmondható, hogy "összeáll neki a kép" :-))

ebilafan 2010.01.12. 23:55:35

Vááá! XD

Addig jutottam, hogy én lennék a min. 1 normális rajongó... bár, normális? A magam részéről kétlem :P.
Annyira köszi. Vizsgáztam ma, meg gyalogoltam a sztrájk miatt kilométereket, de ezzel most átbillentetted a mérleget a pozitívba. :D

Egyébként: alig van még olyan kitalált sorozatgyilkosuk, akit úgy utálnék, nem is, zsigerből rühellnék, mint ezt a pacákot. Rossi pedig nagyon elemében volt a részben, Mantegna hozta azt a színvonalat, amit tőle el is várok egyébként.
Reid vicce... hála öntött el (eleinte:), hogy nem részletezed a HV-ban (aztán részletezted XD), mert én ugyan nem tudok belepirulni semmibe (irigylem azokat, akik tudnak pirulni, az én mimikai eszközeim fejletlenek), de ez a vicc! Kezembe temetett arccal nyöszörögtem egy percig, amikor először láttam a jelenetet. :)Persze a karakterhez, a maga földöntúliságában abszolute illett a dolog, de akkor is. Azt se tudtam, sírjak, vagy nevessek.

Megyek, elolvasom a többit is.

hex.kelly 2010.01.13. 07:54:41

@zeugma: Jaaaaaaj, hát az az első évadban van, az az a rész, amikor a színésznőcske lesmárolja Reid-et. Az a csókjelenetről készült werkfilm totálisan beleégett az elmémbe: "Sorry, I completely forgot what I'm supposed to say for obvious reasons." és a végén: "After that day I became a man."Ritka dolog, hogy egy színész tud nevetni önmagán.

A zseniséghez: az előző részben, mikor Garcia meghekkeli Reid apjának otthoni gépét, akkor az egyik képen látszik, hogy 16 évesen diplomázott a Caltech-en, és 17 évesen doktorált matekból. Szóval nem öt év alatt hozta össze a tudományát, bár 10-15 év alatt is nagy teljesítmény azért, kell hozzá az eidetikus memória. Mondjuk megnéznék egy szigorlatot, ahol az eidetikus diák az egész tételt egy szuszra elfújja :-DDD

hex.kelly 2010.01.13. 08:30:41

@ebilafan: vannak olykor "kiszólások" a sorozatban, ilyen volt a múltkori CSI-os, meg a 3x17-ben Garcia megjegyzése a texasi melegfóbiáról. Szerintem ez a Miért nincs nekem normális rajongóm?-kérdés is inkább az elvetemült myspace-es kommentelőbandáról szól. Azok között van néhány klinikai eset. Egy időben olvasgattam, vérre menően össze tudtak balhézni a semmin.

ebilafan 2010.01.13. 15:42:41

@hex.kelly: A Myspace-esekkel nem hoztam összefüggésbe a dolgot, azt meg kell valljam (bár miután körülnéztem ott, épp ilyen okok miatt nem csatlakoztam), bár az nekem is átvillant a fejemen, hogy ez most tényleg nekünk szólt. XD
Mindegy, azért talán nem vagyok teljesen elmekórtani eset, inkább csak olyan mindennapi futóbolond. :)

Ami meg az Unauthorised Documentary-t illeti, amikor elkezdtem nézni, annyira komoly volt benne az elején, hogy csökött humorérzékemnek kellett egypár perc, mire ráébredtem, hogy az egész egy vicc, önmaga és mások karikírozása. De azok a jelenetek a medencében, meg a hozzá fűzött szöveg tényleg az egyik legjobb rész.

hex.kelly 2010.01.13. 17:16:24

@ebilafan: Unauthorized Documentary: láttad már a 10-eset? Amiben megkérdi AJ Cook-ot, hogy tőle terhes-e? Az kéééész, és sírva röhögtem rajta! És milyen jól táncolt a félpucér srácokkal!

ebilafan 2010.01.13. 18:26:38

Igen, láttam, elképesztő volt! Ilyenkor döbbenek rá újra és újra, hogy miért is olyan jó "rajongónak" lenni: mert a, hátradőlve élvezhetem a marhaságait és b, túl azon, amit művel, a látvány se visszataszító. :D (saját vélemény persze)

Na, hagyom az offtopic commenteket. Legalábbis mára.
Ja, jut eszembe, köszönöm, hogy részletesen leírtad ezt az egész Fibonacci-sor dolgot, mármint, hogy mi köze van a nők megtalálásához, mert ez angolul "nem jött át" száz százalékosan. :)
Anno én is tanultam ilyesmit, Művelettanból aranymetszés szerint becsültünk valami hibahatárt, de nagyjából ennyi maradt meg bennem abból az előadásból. XD

hex.kelly 2010.01.13. 18:56:17

@ebilafan: igazán nagyon szívesen...
Biztos azért nem aradt meg több, mert nem valami helyes kocka tanársegéd magyarázta ;-DDD

hex.kelly 2010.01.13. 19:00:08

@ebilafan: egyébként meg miért is nem twitterezel, ha már fönt vagy? ott nem lenne off-os a gubleroidkodás :-)

ebilafan 2010.01.13. 20:35:14

@hex.kelly: Saját tapasztalatból tudom, hogy nem lennék képes rendszeresen jelentgetni, hogy éppen mit művelek munka helyett. :) Néha meg-megszólalok néhány bejegyzés láttán, de ennyi.
Nem vagyok oda a bármilyen közösségbe tömörülésért, az iwiw meghívóim is rendre a kukában landolnak.

A másik felvetésre: sajnos nő volt a tanárom. Öt év alatt csak egyetlen egy helyes srác oktatott, de ilyen alárendelt helyzetből eleve esélyem se volt - azt meg szerencsétlen nem tudhatta, hogy az óráin ő volt a téma és nem a művelettan a hátsó padokban. :)
Egyébként volt jópár nagyon kocka tanárom is - Fizika tanszék. Nyüzsögtek! De őket nem Hollywood álmodta a színre, így inkább ijesztőek voltak - komolyan, mintha a Madame Tussaud Szörnyűségek termébe tévedt volna az ember. Legtöbbjük zseninek számított. Ebből is látszik, hogy a valóság egy szívás. :)

hex.kelly 2010.01.13. 22:12:09

@ebilafan: Tetszik az utolsó mondatod. "Reality sucks." Ez jó :-DDDDDDDDD

hex.kelly 2010.01.14. 09:33:49

Kedves Hogyvolt-Olvasók!

Lakáskulccsal rendelkező felmenőim erős pressziójának engedve a ma esti programom a karácsonyfa-likvidálás lesz. Mivel feldíszíteni is 3,5 óra volt, a bontás sem lesz sokkal rövidebb, utána pedig következik az évi rendes darabolós gyilkosság. Ennek következtében ma nem lesz időm hogyvoltot írni, csak holnap. Így a következő (4x09) epizód hogyvoltja SZOMBATON fog megjelenni.

Megértéseteket köszönöm.

Johnny336 2010.01.15. 11:30:24

@hex.kelly: én már január 5-én elimináltam a fát, de nálunk nem volt darabolós gyilkos, csak simán végelgyengülésben pusztult el, majd kerestem egy jó kis dump site-ot :D

hex.kelly 2010.01.15. 11:38:05

@Johnny336: Végül nem volt darabolás, pedig apukám hozta a fűrészt. De elég volt csak szorosan összekötözni, beszuszakolni egy fekete kukazsákba, és levinni a dump site-ra, kivenni a zsákból, és a többi közé hajítani. Ma mennek a hullaszállítók, majd azok elviszik és ledarálják, majd elégetik.

Johnny336 2010.01.15. 14:15:17

@hex.kelly: ja, apósnak-anyósnak ne legyen kulcsa a lakáshoz (kivéve ha ő is ott lakik). És ne lakjon olyan közel, hogy papucsban át tudjon jönni. :D

hex.kelly 2010.01.15. 19:24:33

@Johnny336: Hát, igen, de a volt férjem 1000 km-re lakik, így sokszor szorulok a szüleim segítségére a gyerek miatt. Három emelettel laknak alattam, azért még mindig több így az előnye, mint a hátránya. Csak olykor csesztetnek, mint most, a fa miatt. Ami azért volt, mert ma volt az utolsó nap, hogy a kukások fát gyűjtöttek.

LuluDarling 2010.01.15. 20:39:20

A Masterpiece benne van a 10 kedvenc részembe. Hiába...Team Reid! :-)
A "nem normális rajongó"-s dolgot pedig büszkén vállalom. De megjegyzem, azért én szolidan vagyok nem normális rajongó. :) Most olvastam először Hogyvolt-ot, nagyon köszi, igazán tetszett! :)

hex.kelly 2010.01.15. 20:46:53

@LuluDarling: Isten hozott, nézz vissza holnap is, lesz fent újabb!

LuluDarling 2010.01.15. 20:52:01

@hex.kelly: Köszi, itt leszek!!! :)
Miért nincsen avi képem, amikor beállítottam? brühühühühühühühühü...:(

hex.kelly 2010.01.15. 21:13:06

@LuluDarling: Azt nem tudom, nézd meg a profilodat mégegyszer :-)

LuluDarling 2010.01.16. 12:02:13

@hex.kelly: Megnéztem, ott mutatja a profilképemet...már hátteret is beállítottam az adatlapomon, azt is mutatja...de itt nem hozza ki az avit...vígasztalhatatlan vagyok. Ha valaki tudna segíteni, akkor sikkantson, légyszi!
Különben tényleg átlépek a "nem normális rajongó" szekcióba...:)

LuluDarling 2010.01.16. 12:40:31

Nnnna...talán most...menni fog...

LoVeLA 2010.01.16. 12:43:53

@LuluDarling: szerény személyem megmentett attól, hogy nem normális rajongó legyél:P

LuluDarling 2010.01.16. 12:47:39

@LoVeLA: Ezer köszönet, és mélységesen mély hála! *Leborul a nagyságod előtt!*
Akkor már csak nem végzem úgy, mint Rothschild prof!

hex.kelly 2010.01.16. 13:49:09

@LuluDarling: Lulu, látom, sikerült. Annyi már itt lassan a Gubler-es fotó, hogy elpártolnak a fiúk a sorozattól.

Hogy ez ne így legyen, a 4x09-be 5 csini csajszi képeit pakoltam, remélem, Johnny és más hímnemű olvasók is elégedettek lesznek.

LuluDarling 2010.01.16. 14:07:58

@hex.kelly: Igen, úgy látom, hogy itt van a Reid/MGG kemény mag! Szegény fiúk...:)
Lelkesen várom a következőt!

ebilafan 2010.01.16. 20:05:41

@LuluDarling: Szia Lulu!!! Ezt el sem tudom hinni, veled utoljára a GOF-en találkoztam, emlékszel? Persze nem ejtettem Garyt sem, de most elsősorban MGG... már másodszor találkozik az ízlésünk. :) Üdv itt, remélem, sokat beszélünk még!
(Itt most feltételeztem, hogy te az a Lulu vagy, akivel anno közösen Garyztünk :P, ha nem, akkor bocsi, felveszem a kényszerzubbonyomat.)

LuluDarling 2010.01.17. 11:29:50

@ebilafan: Nagyon-nagyon jól tecc emlékezni!!! Nnno igen, azt hiszem, hogy nekünk nagyon egy rugóra jár az agyunk...és nagyon egy a (jó) ízlésünk!!! :-)

n0b4d11 2010.03.09. 00:21:56

az ügy 'lezárása' emlékeztet a a második évadból a terroristás részre, akkor is átverték a csávót, hogy már győzött és elmondhatja, hogyan 'sikerült' átvernie őket... aztán megszívta :D

LoVeLA 2010.03.09. 10:35:22

@n0b4d11: Tééényleg, ez eddig eszembe se jutott. De ahogy így mondod, pontosabban írod, tényleg hasonló:)
süti beállítások módosítása