Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 8x12 - A megszabadított Prométheusz

2010. január 10. 11:00 - Llew

Daniel és O’Neill a liftből kilépve azon vitáznak, hogy utóbbit nem engedi el előbbi Atlantiszra, mert az egyetlen ős szakértő itt kell neki. A régész a toporzékoláson és a sarokban hisztizésen kívül már nem tud mivel előállni, így kijelenti, hogy akkor kilép. O’Neill szerint inkább vegyen levegőt két mondat között. Az reálisabb és hasznosabb is. Az irodájába érve aztán Hammond tábornokot találják a szokott fotelban, mire Jack meg is kérdi, hogy hiányzik-e neki. Mi tagadás igen, a mostani kényelmetlen. O’Neill nem egészen erre gondolt. A látogatás oka, hogy szüksége van az egyetlen ismert ős-angol tolmácsra egy atlantiszi küldetés kapcsán. Ellenérvek elutasítva, Jack hoppon marad, Hammond és Daniel, plusz Walter másnap indulnak a Pegazus-galaxisba, a fotel meg Washingtonba. Jack igényeljen másikat.

Mivel az indulás óta (O'Neill tábornoki rutinját, és Daniel vendégeskedését nézve ez kb. a 8x05 után volt valamikor) nem halottak az atlantiszi expedíció felöl, a fejesek úgy döntöttek meg kéne őket látogatni. Hammond tábornoknak pedig a múltkor nagyon megtetszett a Prométheusz irányítása, ezért a bolygóvédelem vezetőjeként úgy döntött, ő a legalkalmasabb a kirándulás levezénylésére. Na, meg az évek során megirigyelte embereitől a folyamatos életveszéllyel járó kalandokat, vallja be Danielnek. A régész aztán nem sokkal később gyorstalpalón ismeretei az emberekkel azt, amit a szonda alapján Atlantiszról tudnak, de az előadást egy hiperaktív nő,
Dr. Novak (későbbi Atlantiszos mellékszereplő) folyamatos csuklása, majd a Walter által diszkréten elétolt pohár vízbe való belefulladási kísérlete akadályozza.

Később Daniel a liftben is összefut a nővel, így megtudjuk, hogy stresszes gyerekkora lehetett, mert azóta így csuklik, ha ideges, bár ez a mostani a legrosszabb a PhD védése óta. A további csevegésnek egy riadó jelzés vet véget, amit az indokol, hogy fogták egy nő, elég jó angolsággal előadott, de szakadozó segélykérő üzenetét. Naná, hogy megnézik, pedig az ilyesmivel Janeway kapitányék is rendszerint ráfaragtak. A kérdéses koordinátákon aztán egy lerobbant alkest, meg egy hasonló állapotú teltakot találnak. Ez kissé elbizonytalanítja őket, de a szintén jelen lévő Reynold ezredes megjegyzi, hogy az alkest mindenképpen érdemes lenne eintstandolni.

Át is mennek, és tűzharc nyomát, meg pár jaffa kilyuggatott maradványát találják. Valaki viszont volt a hajón, mert még hallják, amint átgyűrűzik a Prométheuszra. Baal egyik szupercsicskása az, és rögtön randalírozni kezd. Lezattolja a fél repülőszemélyzetet, majd átküldi őket az alkeshre, ahonnan nem tudnak visszagyűrűzni. Daniel is éppen csak megússza a gépházba menet, de mire felfegyverkezik, a behatoló már a híd személyzetét is átküldte a lerobbant hajóra, akik onnan nézik, amint a Prométheusz elrepül. Jackson játssza a hőst, a hídon rá is lő a feketeruhásra, furcsamód eredménytelenül, mire az viszonzásul lezattolja.

A kapitányi székbe kötözve ébred, miközben a frankenstein kukac a kapcsolókkal babrál. Próbálja lazán ismerkedősre venni a figurát, aztán meg ő lepődik meg a legjobban, mikor a szuszpenzoros megszólal, és vonzónak titulálja. Ez önmagában is elég aggasztónak tűnik, hát még, mikor a sisakját is neki áll levenni. Daniel próbálja elkerülni a közelgő látványt, a sors és a forgatókönyvírók pedig megkönyörülnek rajta, így rondafej helyett egy markáns vonású, de szimpatikus női arc mosolyog rá. Ettől a szemüveges is visszanyeri az önbizalmát és jópofáskodva próbál ellenszegülni. Mire a nő lenyom neki egy maflást, de aztán megkérdezi, hogy adjon-e rá puszit?

Eközben Walter és Dr. Novak próbál életet lehelni az alkeshbe. Pár vezérlőkristály kiégett, de szerencsére csereszabatosak a teherhajóéival. Az egyetlen bökkenő, hogy odaát éppen csak megy a létfenntartó rendszer, náluk viszont senki sem a szabadmerülés bajnoka, és a kedves géprabló is elfelejtett űrruhákat átgyűrűzni. Reynold ezredes ennek ellenére önként jelentkezik, de Hammond nem engedi át. Ez az ő bulija, ő hősködik. Megszerzi a szükséges kristályokat, viszont a cél előtt két méterrel kifogy a szuszból, de a kristályokat azért még bedobja a gyűrűplatform közepébe. Szerencsére engedetlen beosztottakkal van körülvéve, és Reynolds utána megy. Jutalmul az utolsó pillanatban megússza a szájból szájba lélegeztetést.

 

A Prométheuszon a nő rövid vita után, némi szerencsével belép a kommunikációs rendszerbe, és üzenetet küld egy bizonyos Tenatnak, amiből megtudjuk, hogy őt Valának hívják. Ezután a vezérlőrendszer belépőkódjainak követelése közben, az igazi fegyverrel vállon lövi a makacskodó Danielt. A következő pillanatban, azonban az ölébe pattan, és – miközben elmondja, hogy gazdatest volt – egy goa’uld eszközzel begyógyítja a sebet, majd szinte könyörögve kéri újra a kódokat. Érdekes nő, az már egyszer biztos. Daniel sem igazán tud kiigazodni rajta, nem ehhez van szokva. Segíteni viszont nem tud, mert nem ismeri a kódot.

Ellenben amíg Vala a gépházban hackeli a rendszert, kiszabadul és ellentámadásba lendül. Bunyó lesz a dolog vége, bár a nő szerint inkább szexeleniük kéne helyette. Miután elveri Danielt, ismét az ölébe ül, és meg is csókolja, a régésznek azonban valószínűleg nem jött be ez a fajta előjáték, mert utolsó erejével lezattolja. Ekkor érik utol őket Hammondék az alkeshel, de a Prométheusz még azelőtt fénysebességre ugrik, hogy kilőnének a hajtóműveit. Vala kezeslábasba öltöztetve tér magához vagy egy túlméretezett mosdóban, vagy a fogdában. Kikönyörög magának egy étkezést, mondván, ha már Daniel látta meztelenül, akkor egy vacsora a minimum viszonzásul. Mivel navigációs rendszerbe nem tud belépni, szemüveges barátunknak nem sok választása van.

Kaja közben Vala elmeséli élete történetét. Egy goa’uld gazdatestjeként gondtalanul élte az elnyomók élet, mígnem tíz évvel ezelőtt a tok’rák lázadást szítottak a bolygóján, ő meg pikk-pakk a kínpadon találta magát. A tok’rák megmentették és kiszedték belőle a kukacot. Aztán feltűnt Camulus, és bár a tok’rák már nem voltak sehol, az emberek harcoltak a hamis isten ellen. Akinek ez természetesen nem tetszett, így Valáék elkezdték kimenekíteni a népeket egy közeli holdra, de az egyik körben lelőtték a hajókat, és a túlélők ott maradtak a holdon kiút nélkül. Camulus nem tudott róluk, de most, hogy Baalé lett a terület, veszélyben vannak.
Az ő megmentésükre kell Valának a hajó.

Daniel visszazárja a mosdóba, majd mikor megérkeznek a nő bolygójához, jobb híján megbeszéli Tenattal, hogy a felszínen találkoznak. Vala ekkorra szánja rá magát, hogy elmondja ez nem az ő bolygója és Danielnek nem kéne kiszállnia, de már késő. Nevezett a szuperkatona páncélban feszítve, Hans Olo néven tárgyal két fazonnal, akik leginkább úgy néznek ki, mintha egy polip rárohadt, majd a maradék rászáradt volna fejükre. Egy láda naqahdaht adnának a hajóért. Ennyit a menekültekről, én meg rájuk áldoztam egy bekezdést. Az üzleti megbeszélést két halálsikló zavarja meg, amik lőni kezdik a hajót. Hans lezattolja a két randa jószágot – a páncél megvédi – és rohan menteni a Prométheuszra.

Kénytelen kiengedni Valát, aki még most is alkudozna, ezért a vállára kapja, úgy rohan vele a hídra. Aktiválják a pajzsot, majd felszállnak, de a hajótest sérülései miatt nem tudnak a hipertérbe ugrani. A siklókhoz két alkesh is csatlakozott, szóval a helyzet nem tűnik túl rózsásnak. Hamarosan a pajzsuk is megadja magát, de addigra megérkeznek Hammond tábornokék és megmentik őket. Daniel újfent lezattolja Valát, aki később megszökik az alkeshel, míg ő Hammond tábornokkal és a csuklást az izgalmak hatására abbahagyó Dr. Novakkal azt beszéli meg, hogy Atlantisz helyett visszakell térniük a Földre megjavítani a hajót.

Címkék: csillagkapu
22 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

catshannon 2010.01.10. 20:31:09

Jáj, ezt véletlenül láttam, nagyon béna rész, egyetlen célja Vala bevezetése a Nagy Közös CSK-Tudatba... azok a "verekedések" is elég gázosak:) próbálok valami pozitívat is mondani, de inkább abbahagyom:D

korxi 2010.01.10. 20:32:19

Na itt jelent meg az a szereplő, akit legjobban útáltam. Döntő szerepe volt abban, hogy a 9-10 évadot már nem ismerem el az SG sorozat részének.

Az viszont életszerű volt, ahogy a két idegent leírtad:)

the black ball 2010.01.10. 21:10:01

@catshannon: nem volt cél Vala bevezetése. Csak Claudia Black olyan jól játszotta el, hogy meglátták benne a potenciált, és visszahívták a következő évadra.

Mellesleg ez az egyetlen rész, amiben nem szerepel Teal'c.

Thomas Dantes 2010.01.10. 21:22:19

Itt még hogy utáltam Vala karakterét. Aztán ez megváltozott, teljesen jó karakter . no meg hát jól is néz ki. Jó hogy végül itt ragadt a sorozatban

catshannon 2010.01.10. 22:47:44

@the black ball: ez komoly?:) najó, biztos úgy van, ahogy mondod, én nem ástam utána, bár akkor is a sorozat hanyatlásának biztos jele. a csaj nekem (a csapat új vezetőjével együtt, a nevét se tudom) a tesco-gazdaságos scifiszereplő mintapéldánya.

zeugma 2010.01.10. 23:43:47

> Mellesleg ez az egyetlen rész, amiben nem szerepel Teal'c.

Ezek szerint ez az, amit az AXN SG-reklámjában szoktak kérdezni :-)

Llew 2010.01.11. 09:25:31

@catshannon: azért mert neked nem jött be, meg mert játszott egy másik nem kicsit jó scifiben? Ne viccelődjünk már.

Vala lesz a sorozat legjobb vérfrissítése, ami igen csak ráfért. És nem mellesleg Claudia Black remekül alakít végig. Majdhogynem az egész szereplőgárdát lejátssza, amikor csak a képen van.

@the black ball: Teal'c egyetlen nem szereplését én sem tudtam. Időnként bedobsz olyan infókat, ami alapján rájövök, hogy nem is vagyok igazi rajongó.

catshannon 2010.01.11. 15:20:36

@Llew: még szép, hogy azért!:) najó, ökörséget félretéve, nem hiszem, hogy közelednének az álláspontjaink, de összeveszni sem fogunk.:) valószínű én is kiakadnék, ha leugatnák, amit szeretek. riszpekt!

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.01.11. 15:35:08

Szerintem meg éppen Claudia Black miatt volt nézhető az utolsó két évad. Remekül játszik, jól néz ki és majdnem minden második mondatánál röhögőgörcs fogott el. :)

Llew 2010.01.11. 15:43:25

@catshannon: nem akadtam ki, De CD-t muszáj volt megvédenem. És ahogy látom nem vagyok egyedül az álláspontommal.
@Olman: minden pont igaz, és én még a fő sztori szálat is bírtam

kla 2010.01.11. 19:10:54

Én meg még Mitchellt is. :) Nem egy O'Neill szintű karakter persze, de Sheppadrdnál sokkal szimpatikusabb volt.

the black ball 2010.01.11. 20:18:57

@Llew: hv-k előtt általában végigolvasom a GateWorld összefoglalóit, ott szoktak ilyen infók lenni. Elsőre nekem is újak.

korxi 2010.01.11. 20:29:14

Engem rohadtul irritált mindig. Egy részben elment volna,a szín kedvéért, de állandó szereplőként az örökös kleptomániájával jóindulatúan is csak inkább infantilis volt mint vicces.
És ugyanazt nyomták végig.
Az volt a fő baj, hogy teljesen életszerűtlenné tette az amúgy is döglődő storyt. Visszatérően az volt a fő akció, hogy a Vala sablonos infantilis elqurásából eredő életveszélyből hogy másznak ki.
Miközben elvileg az emberiség létéről szóló CSK program zajlik.

Nem is mondom el, mi volt a vele kapcsolatos kedvenc jelenetem, mert spoiler lenne:)

Szemekekje (törölt) 2010.01.11. 22:35:11

Jujj oké oké hogy fireflyből jöttek át, s tény hogy Claudia asszony arca jelenetenként olyannyira eseménydús volt, hogy angol melodrámát lehetett volna forgatni minden 5 snittjéből ...DE

az a michel, na .. lehet hogy a FF-ban jó volt, de azóta literszámra fogyaszthatta a síkosítót, hogy ennyire lapos karaktere lett mire a gyűrűparkba megérkezett. Számomra ő volt minden SG franchiseok legnagyobb koppanása.

Jester 2010.01.12. 00:48:59

Vala bohóckodása a cserecsapatos Mitchellel együtt betette a kaput..

Llew 2010.01.12. 08:10:34

@kla: egyébként én is

@korxi: a CSK alap komolytalankodásához nálam remekül bepasszoltak, a sztori döglődést végképp nem értem, teljesen új szálat indítottak, ami még kibrt volna min egy évadot. A kukacok már elég elcsépeltek voltak, és a legóbogarakat is bedarálták.

@Szemekekje: a Farscape-ből jöttek mindketten, de részlet kérdés. Michaell milyensége meg szerintem jórészt az írókon múlott, nem a színészen. Ahogy Shepperd O'Neillsessége is, csak neki több ideje volt kinőni belőle, bár szerintem az első évad után Michellnek is elég jól sikerült, de ez csak az én meglátásom.

Furcsa, hogy milyen sokan nem tudták megemészteni a váltást, mondjuk én az új Star Wars trilógiát is szeretem a régi mellett.

Szemekekje (törölt) 2010.01.12. 08:50:10

@Llew: Na ezt bebuktam:D látszik hogy csak hogyvoltközeli élményeim vannak e két sorozattal kapcsolatban.

Egyetértek, a bohóckodás nagyon szépen vitte tovább a humorfaktort, abszolút megtalálta a funkcióját. Mármint Vala. Ami Mitchelt illeti, folyamatosan az író kedvenceség szagát árasztotta miközben abszolt núlla közeli volt a mimikája. Kb a 0,8 és 1 között volt a steven seagal színészi skálán. Szóval nem egy Jim Carey, na.

Llew 2010.01.12. 09:11:35

@Szemekekje: "Kb a 0,8 és 1 között volt a steven seagal színészi skálán" Seagal a 0 vagy az 1, mert nem mindegy?:D
egyébként nem értek veled egyet és valószínűleg nem is fogunk közös nevezőre jutni, de a Farscapeben Browder azért színészkedett.

Szemekekje (törölt) 2010.01.12. 09:16:45

képes voltam azt írni hogy núlla?:)D Lehet, farscaperől nem nyilatkozom, de ez botrányos:)

Llew 2010.01.12. 09:23:55

@Szemekekje: nem írtál nullát, csak nem mindegy, hogy Seagal a skála melyik vége.:)

Szemekekje (törölt) 2010.01.12. 15:11:37

@Llew: Nem-nem-nem nem

Erre gondoltam, ni: "Ami Mitchelt illeti, folyamatosan az író kedvenceség szagát árasztotta miközben abszolt núlla közeli volt a mimikája."

Seagal természetesen pont egy Seagal elvihetnénk ugyan a logaritmizálás irányába de akkor is log(Seagal)= 1. Még gondolkozom a skála nem teljesen kiforrott, várom a javaslatokat.

Neton 2010.01.13. 15:59:21

Én Mitchellt kb az első részben kedveltem meg, mikor első küldire ment és Tealc lőtt 1 sorozatot a falba, ahonnan a golyók visszapantak és Mitchell nem kicsit kiakadt ezen. :) És igen, Claudia Black nélkül az SG-1 nem érte volna el a 10-ik évadot. Vala karaktere hatalmas jóság, olyan dumákkal, hogy nem egyszer sírtam a röhögéstől. Minden sorozatba kell változás 1 idő után és szerintem elég jó volt így is az SG-1.
süti beállítások módosítása