Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Stargate Universe 1x09 - Life

2009. november 24. 12:00 - Cicus Maximus

Életképek a Végzeten. Láthatóan a múltkori fertőzést a megoldás birtokában különösebb következmények nélkül kiheverték. Chloe a kilátófedélzeten jógázik, Scott a tudósok reggeli tornáját vezényli, dr. Park pedig a testmozgás sokkal ősibb formáját választotta egy igencsak nyúlszájú, bajuszos pasassal (érthetetlen az ízlése, de az ő dolga). Rush a műszereket vizslatja, Young Rusht a KINO-n át, Eli kimerült fejjel mered a saját konzolján a szövegre, Franklin valami zöldes vízzel teli üveg oldalú tartályokat ajnároz, Camille meglepően jó rajzot készít egy tengerpartról (bár engem az is meglep, hogy a korlátosan rendelkezésre álló papirt-ceruzát firkálgatásra használja), Spencer beveszi az utolsó kis kék bogyót az orvosságosüvegéből.

A Földön Telford ezredest látjuk, aki ismét a kommunikációs kövek előtt teljesít ügyeletet. Hogy ezt a manust miért nem ásták még el valami sötét erdő szélén apró darabokban a múltkori produkciója után? Ez megint csak O’Neill kompetenciájában ingatja meg a hitemet, a régi énje az ilyeneket már minimum elküldte volna testcserés kommunikációt tanítani az egyiptomi ganajtúró bogaraknak. Ehhez képest most csak a túlórázásról tiltja le hatalmi szóval. Mire a kedves ezredes elmegy Young feleségéhez vacsorázni, aztakurva. Hiszen szegény csaj ki másnak sírhatná el, milyen nehéz ez az őrült helyzet őneki, mint annak, akinek a testével múltkor jóízűt hempergett?

 A Végzeten TJ megpróbál együtt reggelizni Spencerrel (amennyiben azt a híg betonra emlékeztető izét lehet reggelinek nevezni), de a kis kopasz, aki eléggé megomlottnak néz ki, rosszul tűri a hogylétére vonatkozó udvarias érdeklődést, és otthagyja a fenébe. TJ jelenti az esetet Young ezredesnek, aki utasítja, hogy csináljon pszichológiai értékelést az egész „legénységről”. Szegény TJ hiába mondja, hogy a teljes pszichológiai képzése kimerült egy főiskolai félévben, az ezredes szerint az pont elég.  

Rush, miután sikerült a hajó újabb 3 szekcióját „biztosítania” – gondolom ez azt jelentheti, hogy van levegő rajta – felderítőcsapatot küld az új részekre. Megpróbálja bevonni Elit is, de ő nem ér rá, mert - ha még emlékszünk - Young korábbi megbízásának megfelelően az után nyomoz, hogy a rókaképű tényleg igazat mondott-e arról, hogy Telfordék napból-tankolás alatti Földre tárcsázásos elképzelését nem lehet megvalósítani. Lefuttatott egy tucatnyi szimulációt, de eddig mindegyik azt hozta ki, hogy kezet csókolhatnak Rushnak. Young ebbe nem igazán akar belenyugodni, kéri Elit, hogy folytassa a vizsgálódást: mindenképpen teljesen biztos akar lenni az eredményben.

Rush felderítőcsapata némi nézelődés után talál egy termet, ahol egyetlen karfás-támlás-lábtartós párnázott szék áll a szoba közepén. Greer rögtön meg is állapítja, hogy megtalálták a fogorvosi rendelőt, a rókaképű azonban nagyon izgatott lesz a szék láttán. Szerinte ugyanis az egy neuro-interfész, annak a berendezésnek az előde, ami majdnem kétszer is megölte O’Neillt az agyába pumpált hatalmas mennyiségű információval – igaz, ennek köszönhetik az antarktiszi Ős helyőrség és fegyver, sőt áttételesen Atlantisz felfedezését is. Ebben a tudástárban benne lehet a Végzet mesterkódja is, amivel végre hozzáférhetnének a fő rendszerekhez – navigációhoz, meghajtáshoz, stb. -, így akár végre lehetne valami halvány beleszólásuk abba is, hogy merre megy a hajó, nem csak lógnának rajta, mint bolha a kutyán. Ehhez mindössze bele kellene ülnie valakinek a Székbe, csakhogy - mivel a hajó Asgard-ellátása erősen akadozik – ez gyakorlatilag az illető halálos ítéletét jelentené. Ezzel Rushnak nincs semmi problémája, amennyiben nem neki kell megtennie, de Young megtiltja a berendezés használatát, amíg a tudós nem bizonyítja be neki, hogy az túlélhető. A biztonság kedvéért őrséget is állíttat mellé. 

Eközben Scott és Camille soros a kőtelefonos kimenőn. Scott Telford testébe érkezik, és egy barátját szeretné meglátogatni, de amikor megkapja a postáját, úticélt változtat, és egy Annie Balic nevű nőhöz meg inkább, annak ellenére, hogy mivel a nőnek nincs meg a megfelelő biztonsági minősítése, nem árulhatja el neki, kicsoda. Azonban a nőnél csak a fia van otthon, egy 7-8 éves forma gyerek, az anyjára a hadnagynak még órákig várnia kell, olyannyira, hogy az Anyabolygó Parancsnokságtól mellé rendelt kísérő már a gyámhatóságot akarja hívni. Mikor Annie végre megérkezik, Scott Telford ezredesként, a saját jó barátjaként mutatkozik be, mondván, hogy Matthew Scott titkos küldetésen van. Kiderül, hogy Annie fiát is Matthewnak hívják, és igen, Scott fia, a nő mégse vetette el, pedig 16 éves volt, de nem vitte rá a lélek. De nem árulta el Scottnak, mert neki épp elég dologgal kellett akkor megbirkóznia. A hadnagy köpni-nyelni sem tud hirtelen, pláne más szerepében és bőrében; de mi nézők se, hogy mi ez az izé, Csillagkapu néven.

Mivel Scott Telford ezredes bőrében lófrál, Telford ezalatt a Végzeten van – örömmel látom, hogy a múltkori esetből tanulva őrzik a Földön kószálók testében lévőket – és Young ezredesből próbálja kidumálni a múltkori kísérlet eredményeit, valamint azt, hogy Rush hogyan akadályozta meg a robbanást. Mindenáron meg akarja győzni, hogy ők csak segíteni akarnak; nem érti, ő azt hitte, hogy Young mindent megtenne, hogy hazajusson a feleségéhez, mondja. Youngról azonban leperegnek a próbálkozásai.

A Földön Camille a továbbra is ismeretlen nevű roppant csúnya kopasz NFB-s fejessel folytat rövid megbeszélést a parkolóban, ha már a bunkója nem érti a magánjellegű látogatás fogalmát. A férfi továbbra is erőlteti Telfordék elképzeléseit, és ennek érdekében buzdítja a nőt, hogy ne Young és Rush tábora között navigáljon, hanem alapítson sajátot. Camille e kis kitérő után hazalátogat Sharonhoz, a kedveséhez – igen, ez egy női név – és mi megszemlélhetjük a leszbikus idillt. Smárolnak is, bizony. Mellesleg baromi meggyőzőek, lehetetlen nekik elhinni, hogy a saját nemükhöz vonzódnak, és ettől kifejezetten pfuj az egész (Ellentétben pl. a Buffy leszbikus párjával). Amúgy főznek, beszélgetnek, jaj de nagyon jól érzik magukat. Később kiderül, hogy az a tengerpart, amit Camille korábban firkálgatott a Végzeten, egy kép a falon, amit elég jól lemásolt, csak a csónakot felejtette le róla. Ezen aztán sírógörcsöt kap. Logikus.

Szegény TJ közben próbál elbeszélgetni a hajón lévőkkel, hogy megcsinálhassa a Young által kért értékelést. Csodás válaszokat kap. Franklin első kérdése: „Most kezdjek el sírni, vagy majd oda is eljutunk?”, majd elmondja, hogy szar itt, ráadásul a hidroponikus laborban nem akarnak kirügyezni a magok, pedig jól jönne valami más ennivaló is, mint a híg cement, és még bele is lőttek. Chloe nagyon kis pozitív, hogy ő milyen jó barátokat talált, meg ott van Matt is, ha meg vele van, annyira nem magányos (gratulálok, kisanyám, ezt a logikát). Dr. Park elmeséli, hogy stresszoldásként olvasgat (khmm). Rush közli: jól van, nincs baja, nincs panasza, és otthagyja; ez már-már O’Neilli magasságokba emelkedett. Greer szövege pedig natúr hátborzongató, de az apjáról nem és nem beszél.

Brody, Park és Rush eközben a Szék termében lévő konzolokat nyaggatja. Tisztán látszik, hogy Young nem kifejezetten népszerű körükben a berendezés használatának letiltásával. Brody szerint az ezredes majd kéreti magát egy ideig, aztán engedélyt ad a kipróbálásra; ha sikerrel járnak, ő lesz a jó fej, ha nem, akkor Rush lesz a hibás, az egész színtiszta politika. Rush egyetért az elemzéssel.

Scott kétségbeesetten próbál beszélgetni gyermeke anyjával, aki ezalatt szépen átissza magát egy üveg boron, bár láthatóan meg se kottyan neki (én már kanyarban járnék, de hát a gyakorlat, ugye). Kiderül, hogy régebben Annie anyja vigyázott kicsi Mattre, de tavaly meghalt; azonban a nő jó munkát szerzett, és bár eszelős az időbeosztása, de hamarosan meg fog tudni engedni magának egy bébiszittert. A remek munkán amúgy azt kell érteni, hogy táncol, a hol és mennyi ruhában kérdést jótékony homály fedi. Scott felidézi, hogy Annie annak idején ügyvédnek készült, de a csaj csak annyit mond, hogy az akkor volt. A hadnagyból kitör a hős lovag; elvonul telefonálni, majd közli, hogy most beszélt Mattel, és elmondta neki, hogy van egy fia; erre ő, vagyis Scott azt mondta, hogy a fizetését havonta át fogja utaltatni Annie számlájára, mert a mostani küldetése ellátja őt mindennel (hehe). Így aztán a nő otthagyhatja a táncot, és visszamehet a főiskolára. Azonban Annie nem kívánja, hogy beleszóljon az életébe, bár ha akarja, a pénzt szívesen elfogadja. Micsoda izgalmak, Istenem.

Rush elgondolkozva piszkálgatja a konzolját, majd egyszer csak baromi boldog fejet vág. Mint kiderült, sikerült hozzáférnie ahhoz a szubtéri kapcsolathoz, amely a Végzet előtt haladó kaputelepítő hajókkal köti össze őket, és így már több ezer kapu adatait látja; ennek segítségével talált egy bolygót, aminek a tulajdonságai nagyon hasonlítanak ahhoz, amelyre a az Icarus-bázist telepítették. Ha emlékszünk még rá, az a bolygó volt az egyetlen, amiből olyan mennyiségű energiát lehetett nyerni, amely elegendő a Végzet-Tejútrendszer féreglyuk létrehozásához. A bolygó egy évnyi távolságra van; egy év múlva hazajuthatnak. Persze ehhez át kell venni az irányítást a Végzet felett, hogy bolygó körüli pályára tudjanak állni; vagyis szükségük lesz a mesterkódra. Nagyszerű, mondja Young a rókaképűnek, majd egy éve van arra, hogy feltörje a kódot. Rush szerint a Székkel könnyebb lenne hozzáférni, de megint lepattan az ezredesről.

Scott és Camille erre az örömteli hírre térnek vissza földi kimenőjükről. Rájuk is fért valami vidító, mert egyik jobban lógatja az orrát, mint a másik, láthatóan marha jót tett nekik a családlátogatás. Chloe elég jól fogadja, hogy szívszerelmének született egy 8 éves fia, vagy csak későbbre tartogatja a hisztit, remélem az előbbi. Közben Rush leereszkedik a plebszhez, és szemüvegét szerelgetve fűzőcskézi-manipulálja Greer őrmestert, aki már korábban kijelentette: ha ezen múlik a hazajutásuk, ő bizony beleül a Székbe. Spencer viszont közli, hogy ő nem bírja ki még egy évig itt, és elrohan. Később a folyosón Volker véletlenül nekimegy, őt majdnem megveri, csak Young közbelépése menti meg a tudós bőrét; a kopasz egyértelműen kezd összeomlani, vajon mi ellen szedte a kis kék bogyókat?

Scott megpróbálja kialudni az őt ért traumát, de érdekeseket álmodik: Young feleségével vacsorázgat-borozgat, holott sose találkozott a nővel, csak a fényképét látta az Icarus-bázison az ezredes irodájában. Elmeséli az álmot Youngnak, aki arra a következtetésre jut, hogy ez Telford maradványemléke lehetett. Telford korábbi megjegyzésével együtt ez nem igazán tetszik neki, tehát kőtelefonál a Földre, és meglátogatja Emilyt. Na kit talál nála sörözgetve? A nő csak azt látja, hogy egy vadidegen pasas ront be a nappalijába, de a szövegéből hamar rájön, hogy férjeura érkezett. Young megvádolja Telfordot, hogy az az ő szerepében a felesége ágyába kúszott; de Emily felvilágosítja, hogy ő pontosan tudja, kicsoda – és ki nem – a férfi, amúgy meg nem is feküdt le vele; viszont tudja tőle, hogy Young TJ-vel még mindig kavar. Telford eközben telefonál, és jól is tette, mert így pont akkor szakítják meg a központban az összeköttetést, amikor Young nekifut,hogy szétverje a képét.

Ezek után Young nincs igazán beszélgetős kedvében, de Scott és Eli ennek ellenére letámadják; ugyanis Eli addig turkálta az újonnan hozzáférhető szubtéri kapcsolatot, amíg rájött, hogy az az Icarus típusú bolygó, amit Rush felfedezett egy évnyi távolságban, nem is létezik; az adatokat a rókaképű helyezte el a rendszerben. Young rohan Rushhoz, hogy szembesítse újabb tettével, de persze a tudós nem növesztetett emberibb lelket az utolsó konfliktus óta. Előadja, hogy csak a hatékonyságot akarta növelni, és már próbálná rávenni az ezredest, hogy csak hagyják a hajó népét tovább reménykedni; de annak nem kell ezt a morális döntést meghoznia, mert Camille mindent hallott, és valószínűleg már az egész hajónak elpofázta. Rush megint fordul egyet az Ős tudástár témán, mondván, hogy akár lehet egy Icarus típusú bolygó is az adatbázisban, de ahhoz bele kéne ülni valakinek a Székbe; mire Young közli vele, hogy parancsolj kérlek, csüccs. Persze Rush nem akarja a saját bőrét kockáztatni (hülyeség is lenne, hiszen ő az, akinek legtöbb esélye van értelmezni a megszerzett adatokat), úgyhogy ennyiben maradnak.

Persze a lehetséges hazajutás eufóriájának vége, a hajón lévők próbálnak megbirkózni az elvesztett és sosem létezett lehetőség gondolatával. Scott a komp vezérlőjében búsong, hogy sose fogja a fia megismerni őt (fordítva még csak-csak a testcserékkel); Camille a zuhany alatt zokog. TJ eddig se volt az a nyávogós alkat, ezt is csak elraktározza, és csinálja tovább a dolgát, egyre szimpatikusabb, tőle és Elitól tanulhatna az összes többi nyávogós-picsogós útitárs. A pszichológiai értékelések közül tizennéggyel elkészült, van még hat vázlata, a többiek lelkesen bujkálnak előle ez ügyben, jelenti Youngnak, aki whisky híján egy bádogpohárnyi vízzel ücsörög valami bárpultszerűségnél magába roskadva. Mintha a falnak beszélne, de mikor érdeklődik, az ezredes egy sima „rossz napom volt”-al lerázza. Majd a testcsere-szolgáltatást Volker nevében igénybe véve elkapja a Földön Telfordot és véresre veri a képét. Megtapsoltam.

És megint a hétköznapi életképek: Chloe jógázik a kilátófedélzeten, ezúttal Eli társaságában; Camille felrajzolja a hiányzó csónakot a tengerparti képre; Park egy újabb pasasba olvas bele, ezúttal Greer őrmesterbe; Young figyeli Rusht a KINO-n át; Franklin első növénye kihajt a hidroponikus laborban; Scott magában pityereg a kompban. Ez volt a legrosszabb nap tegnap óta.

 

60 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyi 2009.11.24. 12:25:38

És ettől a résztől kezdve nem nézem tovább. A battlestar galactica óta nem láttam ennyire elrontani egy jó ötletet.

The reaper 2009.11.24. 12:25:42

Valami akció kéne már banyek. Valami tutkó ős cucc, vagy egy idegen faj, de legalább egy lőgyakorlat. Ez az űr szappanopera kezd emészthetetlenné válni a sci-fi kedvelők számára.

CyberPunK 2009.11.24. 12:31:17

A hadnagy köpni-nyelni sem tud hirtelen, pláne más szerepében és bőrében; de mi nézők se, hogy mi ez az izé, Csillagkapu néven.

Én kb a 3.-ik rész óta nem, de még reménykedek.

absolutely fabulous 2009.11.24. 12:44:52

en a mult heti resznel adtam fel.. majd itt elolvasom a hogyvoltokat, es probalom nem felidegesiteni magam azon, h milyen lett.
asszem marad a sanctuary, aminek a masodik evada jobban tetszik mint az elso. pedig azert is odavoltam.. :))

G1 2009.11.24. 12:47:12

Ez már a szörnyű dögunalmon is túltesz. Amikor azt mondta, hogy egy év, és haza tudnak menni, már arra gondoltam, hogy a stáb megkapta az "egy szezon volt, többet nem rendelünk" papírt, és kezdik indítani a sorozat lezárását. De úgy látszik még nem, hanem vergődnek tovább. :(((

Kámfor 2009.11.24. 12:51:12

sokat gondolkoztam, hogy mi vesz rá engem, hogy ezt a trágyát a kilencedik résznél is megnéztem, mikor már a harmadik-negyedik résznél tudható volt, hogy egy kiszámítható, lassú, halálosan unalmas izé. kb. az árnyéka sincs annak amilyen volt az igazi sg meg atlantis. semmit mondó unalmas karakterek vegyülnek halálosan idegesítő karakterekkel a nagy büdös semmitörténés közepében, ezt megfűszerezve szappanoperás drámázással. scifit akarok nézni, könyörgöm! nem azt, hogy néhány lúzer mit cseszett el az életében itt a földön és most döbben rá, meg mit csesztetik egymást az emberek. mert így csak annyi a különbség a barátokközt és eközött a sorozat között, hogy itt van benne egy űrhajós díszlet. :)

brad wright és robert c. cooper szerintem az atlantis után űrhajóra pattant és elhagyta a bolygót, helyette marad itt nekünk két nyomi klón, akik véletlenül összekeverték a szappanopera és a scifi fogalmát. :)

LiberAll 2009.11.24. 12:51:25

Én sajna megnéztem, sajna majd elaludtam rajta, ennél még a barátok közt és a jóban rosszban is "fordulatosabb, sodró lendületű filmsorozat"

Pici Paci 2009.11.24. 12:55:36

Hát ennél a ki kinek a testében kivel kavar szörnyűségnél én is vmi izgisebb igazi scifit vártam. Ez vmi tini szappanopera kezd lenni. Amúgy is áttekerem az "érzelmes" részeket :)

Mrs.E 2009.11.24. 12:56:48

Istenkém ez annyira szar volt, hogy minősíteni sem tudom.
És mi lett azzal a nyomorult vírussal a nyolcadik rész végén??? Azt hittem azzal folytatódik...erre ez a nyáladzás....áááááá

bgp 2009.11.24. 12:57:00

>Ez volt a legrosszabb nap tegnap óta.

Lehetett volna: Ez volt a legrosszabb rész az előző óta.

Pici Paci 2009.11.24. 12:59:04

Az meg úgy morálisan senkit nem zavar, hogy vki más testében hetyeg az itthoni vkijével?! Az meg csak így egyszerűen elfogadja, persze. Az nagyon nagy állatság volt.

Harlek 2009.11.24. 13:04:17

Miután BSG véget ért, új sorozat után néztem és végül SG.U-nál kötöttem ki. Lassan úgy érzem, nem kellett volna. A túl sok szappanopera és a "szabad" garázdálkodás a Földön pont a hangulatot rúgja tökön, miszerint egy hajón rekedtek pár csillió galaxissal odébb. A hajó lassú felfedezése szinte csak háttérként funkcionál a személyes drámákhoz, ami számomra azóta totál hiteltelen, hogy Chloe és Eli elugrottak bulizni és Chloe összeomlott, amikor kiderült, hogy a fiúja a legjobb barátnőjével jár. Én kérek elnézést, de nem napokkal korábban hempergett Matthewval? (Szék kapcsán csak annyit jegyeznék meg, hogy a hajó felfedezése baromi érdektelen, amíg a nagy felfedezés kimerült egy székben. Legalább erőltetnék meg magukat és valami látványosabbat csinálnak. Vagy a hajó teljes belseje a Halál Unalmas Design jegyében készült?)

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.11.24. 13:06:03

@bgp: Ja, de arról még nem írtak dalt :D
"It'been the worst ep since the last one"

Lezuzius 2009.11.24. 13:20:49

@Mrs.E: teljesen egyertemuen vegzodott az elozo resz. Van amugy KINO resz rola.
Hogy pozitiv hozzaszolas is legyen, nekem ez a SG is bejon, SG1 es SGA is megvolt, ezt is csipem.
Hazaugros reszek tenyleg kilognak, de jo dolgokat is ki tudnak hozni belole. Amug en sem mennek discoba amig az igazi testem a vilagurben szaguld valamerre. Bar nem is tudom mit csinalnek.

Valamelyik Lost evednyitoban (2. vagy 3.) ban volt egy ilyen zenes kezdes, azt is nagyon birtam. Ez is bejott nekem.
Mondtak a keszitok mar az elejen hogy teljesen mas lesz a SGU mint az elodok. Van akinek bejon van akinek nem, ez egy ilyen business.
Remelem lesz masodik evad, ott mar tudnak finomhangolni, kevesebb "hazafutas", tobb akcio, amugy latszik a sorin hogy ugy van megtervezve hogy egy csomo mindent kesobb lehessen kifejteni: pl. hajot alig hasznaljak, fegyverek, iranyitas, a rokafeju skot sincs egyelore "megrajzolva" rendesen.

Cicus Maximus: koszi a gyors forditasokat :)

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.24. 13:22:33

Látni nem láttam, de elolvastam. Háátt...

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.11.24. 13:29:33

Nézem az imdb-n, hogy mindenki fikázza az SGU-t, és egyszerűen nem értem. Ez lett az első normális, szinte hihető, mondjuk úgy: emberi karakterekkel telerakott SG franchise. A helyzet az adott keretek között teljesen hihető - igaz nincsenek gumiarcú, húsz percen át mereven néző karakterek a sorozatban, és lövés is kevés dördül el, de talán pont ettől lesz egy jottányival hitelesebb az egész.

Nem gondoltam volna, hogy az átlag SG fan ennyire csak az akciót igényli, és ásít, ha valóságosabb, emberekre emlékeztető karakterek és történetek zajlanak egy csillagkapu árnyékában...

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.11.24. 13:43:31

@cserepj: A csillagkapu árnyékában (és nem az előterében) eddig is voltak emberi történetek. Szerelemek, intrikák, szétcsúszó családok, stb. De hadd ne kelljen már emberei zéróknak drukkoljak a túlélésért!
Valamint az átlag SG fan a "gumiarcu, húsz percen át mereven néző karakterek"-ben látja az érzelmeket, ami a mostanság elterjedt közhiedemmel ellentétben nem csak nyáladzóan fröcsögősen üvöltő avagy tizpercenként ovodás kislány módjára pityergő férfiak arcán szok látszani.
Ez a sok ripacs együtt nem rakott még össze olyan szinészi játékot, mint amilyet pl. az Abyss c. részben láttunk anno az SG-1-ban. Igaz, azt ennyire nem rágták a szánkba.
De nincs ezzel semmi baj: ha neked teszik, nézd, örülök neki, a hozzád hasonlóan gondolkozók talán életben tartják a sorozatot, amíg összeáll belőle végre valami, ha valaha is. Nem muszáj egyformának lennünk. Csak ne minősítsd az "átlag SG" fant.

absolutely fabulous 2009.11.24. 13:44:50

@cserepj: nem csak az akcio a lenyeg. de ha arra lennek kivancsi, h hogy ugralnak agybol-agyba a szereplok, v hogy ki-kit-mikor-hogyan-miert sertett/bantott meg, akk merlose place-t neznek.
ha meg tinidramara vagynek, akk narancsvideket.
mikor csillagkaput nezek, a sci-fire vagyok kivancsi, meg az akciokra, a kalandokra.
nem pedig a veges-vegtelen dogunalom szenvedesre. akarmennyire is valosagosabbak a karakterek...

ZWS 2009.11.24. 13:46:23

@cserepj: Nem az akció, meg a 20 percig mereven néző karakterek hiányoznak, de ez a szappanopera röhejes. Azt hittem, a félbehagyott időutazásos epizód folytatódik (szerintük akkor nincs félbehagyva). Erre jött egy töltelékrész, amit akár egy az egyben ki is lehetett volna hagyni. Azért nézik a rajongók az SG-t, hogy nem hétköznapi helyzetek szintén nem hétköznapi megoldásait láthassák, nem?

mr nemo 2009.11.24. 13:52:44

Szerintem sincs baj a lassú felvezetéssel. A minden részben megmentjük a teljes missziót/Földet/galaxist dolgoknál sokkal jobb.

A hullákat viszont hiányolom! Kezdjen már ritkulni a csapat! TJ és Greer maradjon a többiekért nem kár :-)

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.11.24. 14:03:46

@ZWS:

Az időutazásos le volt zárva, egyértelműen. Mint egy régi klasszikus sci-fi novellában. Szerintem tökéletes lezárás volt, felesleges túlragozni.

Orson Scott Card-nak van egy "How to write fantasy and science fiction" c. könyve, a felét kb. be tudnám most ide idézni, de inkább olvassátok el, éredmes.

Végig néztem az SGA-t, a végefelé már baromi unalmas volt, hogy "jaj mindjárt meghalunk, iszonyatos a veszély, de hopp itt jön a zseniális doktor és két perc alatt eszkábál egy nano-retró-pszichodelikus vírus mambódzsambót amivel mindenki megmenekül". Ez lófütty, nem történet. Persze 45 perc agykikapcsolásra tökéletes - én is kb. emiatt néztem.

De igazatok van, akinek az jelenti a szórakozást, hogy 45 percre az agya kap egy adag rágógumit, annak nem kéne néznie SGU-t.

De mondjuk nekem a Defying Gravity is bejött...

Laliath 2009.11.24. 14:12:45

@cserepj:
attól, hogy más az íze, az SGU is csak rágógumi marad.
Viszont ha a csomagolásra azt írják, hogy mentás, akkor nem örülök, ha cola ízű van benne

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.11.24. 14:30:21

@Laliath:

Ez nem cola ízű, ebben jófajta whiskey van. Az SG univerzumban vagyunk, annak minden korábbi megismert szabályával és törvényszerűségével, de többé-kevésbé többdimenziós karakterekkel. A lehetőségek végtelenek, el lehet rugaszkodni a sablonoktól, valódi emberi történeteket lehet elmondani SF környezetben - a potenciál megvan a sorozatban.

Nekem pl. az időutazós rész nem jött be... ki is lóg az eddigi részek közül, értelme sem sok van, a karakterek jellemfejlődésére sincs kihatással. De berakták, hogy az akcióra éhező SG fan-ek ne nyomjanak cancelt a torrent kliensben a sorozatra.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.11.24. 14:35:13

@Cicus Maximus:

"De hadd ne kelljen már emberei zéróknak drukkoljak a túlélésért!"

Annak drukkolj, hogy emberi zérókból 20 epizód múlva emberi egyesek legyenek. És akkor volt értelme a sorozatnak.

"Csak ne minősítsd az "átlag SG" fant. "

Az imdb-s kommentelőkre alapoztam a kijelentést.

Parasite 2009.11.24. 14:57:21

annak ellenére hogy nagyon szeretem az sg1-t és az atlantis-t is, nekem bejön hogy nincsenek gumifejű élienek meg mindenféle butyuta arcok homlokon nyomdázva. na persze ezt a testcserés kufircolást nem vágom én sem, eszméletlen nagy baromság. a többi viszont jó, jók a karakterek, jó a sztori egyelőre, csak kicsit lassan építkeznek, dehát ez a divat manapság. a lost is ilyen, egy évadot össze lehetne foglalni egy részbe :D

2009.11.24. 15:08:10

Az elején, a tornázós jelenetnél csak nekem tűnt érdekesnek, hogy a sietősen kimenekített Icarus bázis MINDEN menekültje elhozta magával a tornacuccát, dorkóstul?

Laliath 2009.11.24. 15:14:12

@Equinoxe:
bár ez lenne a sorozat legkisebb logikai bukfence :)

Mrs.E 2009.11.24. 15:21:05

@Equinoxe: Igen, vicces volt nagyon :)

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2009.11.24. 15:23:26

Valamelyik résznék írta az egyik kommentelő,hogy már csak a leszbikus szál hiányzik a sorozatból..Utólag is szeretnék köszönetet mondani neki,amiért rám tört a röhögőgörcs,amikor Camille Sharon karjaiba omlott.. :-D
Még emlékszem a Barátok Közt első két részére..színészek (?) monoton hangon felolvassák a szövegeket.Egy rész 8 perc az eleje és a vége főcímmel együtt.Két ilyen rész megy egy nap,közötte 20 perc reklám.Azóta sem pislogtam olyan zavartan,mint akkor.

Én úgy döntöttem,hogy kivárok,bár azért már sűrűbben kellene villantgatni valamit így a kilencedik rész után..Még mindig fájó a szimpatikus karakterek hiánya.

Mrs.E 2009.11.24. 15:26:35

@Lezuzius: Ok, akkor megnézem megint, mert nem emlékszem a megoldásra.

CyberPunK 2009.11.24. 15:29:24

@Jack/rendetteremt/: Még mindig fájó a szimpatikus karakterek hiánya.

Telford szimpi, de csak azért, mert a végén miatta dobják ki az űrbe a köveket. :D

CyberPunK 2009.11.24. 15:31:58

@CyberPunK: Telford szimpi, de csak azért, mert a végén miatta dobják ki az űrbe a köveket. :D

Félreértések elkerülése végett, ez nem spoiler, hanem vágyálom.

2009.11.24. 15:37:38

Telfordnál antipatikusabb karaktert akkor sem tudtak volna összehozni, ha az összes többi szereplőt összegyúrják, és beleköpnek a masszába a végén.
Vagy tényleg ilyen az ember, vagy zseniális színész, mert már a látványától hánynom kell.

absolutely fabulous 2009.11.24. 15:38:20

@CyberPunK:
mi lenne, ha nehany foszereplot a kovek felkeresesere kuldenenk - mindenfele vedofelszereles nelkul?? ;)

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2009.11.24. 16:04:32

Ebben a részben leginkább a naqadria, és az "O'Neill és az ősök tudása" történetek említése tetszett. Egyértelműen ez tetszett legkevésbé. Egyébként ennek ellenére bejön a sorozat, egy kicsit el kéne tolni az egyensúlyt a történet felé az évad második felére.

Dontpanic 2009.11.24. 16:10:48

A post jó volt, de ez szúrta a szememet:
"érthetetlen az ízlése"

Mit kell megérteni egy ízlésen?

És azt hiszem ez elég sok mindenre választ ad.

Tipca 2009.11.24. 16:28:23

@bulzaga: Most akkor azok tetszettek, vagy azok tetszettek a legkevésbé? Kicsit összezavarodtam. Vagy a következő mondat már a teljes epizódra értendő?

Őszintén megmondom, nem tudom megérteni, ami itt (nem konkrétan ennél a posztnál, hanem általában), és még néhány helyen folyik. Az egy dolog, hogy van akinek bejön a sorozat, van akinek nem (mégis nézi), sőt, még az is teljesen oké, hogy mindenki kifejti a maga véleményét. De miért kell egymás torkának ugrani? Én ugyanúgy nem tudnék senkit meggyőzni arról, hogy ez a sorozat jó, mint ahogy engem sem bírnának meggyőzni róla (egyelőre), hogy szar. Ezek után érthetetlen ez a marakodás, ami mindenhol zajlik.
"nekem bejön hogy nincsenek gumifejű élienek" - felőlem jöhetnének, a Farscape-ben is azok voltak, szerintem mégis az egyik legjobb sci-fi sorozat volt.

Na, de hogy a részről is írjak: hiába mondják sokan, hogy nem történt semmi, szerintem nagyon is. láthattuk, hogy elindult a hajó felfedezése, még ha itt az elején kicsit lassanként haladnak is. ezenkívül TJ-n keresztül láthattuk, hogy szinte a teljes "legénység" az idegösszeomlás szélén áll, ki jobban (Spencer), ki kevésbé (Dr. Park). Végre Elit is láttuk dolgozni, nem pedig csak néha benyögni valami okosat, ha már a nagy eszével került a hajóra. Szerencsétlen szerintem még nagyon sokat fog őrlődni Rush és Young között. Ó, és majd elfeledkeztem Telfordról! Hehe, megérdemelte. Most már Young és Greer is pofán vágta, lehet szavazni, ki lesz a következő! :D

Tény, hogy a hazalátogatások az epizódok hullámvölgyei, de szerintem úgyanúgy kellenek a teljes kép kialakulásához, mint pl a Lostban a flashbackek. Igazából azoknak sincs semmi jelentőségük, mégis a sztori részét képezik, és betekinthetünk velük a szereplők hétköznapi életébe. A karakterfejlesztéshez kitűnő az ilyen.

Ja, és remélem, lesz még a mostanihoz hasonló zenés életkép a hajó lakóiról. A Lostban is az ilyen zárásokat imádtam a legjobban. :)

Most pedig jöhetnek a kövek! :P

Lezuzius 2009.11.24. 17:21:48

@Mrs.E: konkretan nem volt lezarva, csak nem konkretan :)

Itt van konkretan lezarva:
www.youtube.com/watch?v=FkuL3EcvHGY

Faby 2009.11.24. 17:24:54

@Equinoxe:
Ha nem is zseniális, de mindenképpen jó színész, szerintem Robert Carlyle mellett sztem a gárda másik kiemelkedő színésze.

A részhez:

Eddig, ha nem is annyira ütésszerűen, mint a korábbi szériák, vagy a BSG, de nekem bejön, igaz, a hajó felfedezésére, belakására fordíthatnának több időt. Az előző rész befejezése pedig szerintem is régi sci-fi novellákat idéz, nem annyira szájbarágós volt.

Összességében eddig jó a sorozat, de lehetne jobb is. Van még hova fejlődni.

Moso 2009.11.24. 17:43:18

Lehagyta a csónakot.
lehagyta...

1. mikor lesz kötelező homár vonal.
Volker hazalátogat Telford testében...
elborozgat a barátjával...

2. Rush helyében Greer-el beleültetném "önként" tepsiszájút az ős székbe.
ha nem jön össsze(és tepsi meghal) akkor mennék tovább a civilek között.

Te kit ültetnél a székbe?

G1 2009.11.24. 17:46:48

Valamelyik rész (3?) végén a hajóról levált egy sikló... Rosszul láttam?? Elvarrták azt a szálat, vagy megelepetésnek szánták?

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2009.11.24. 17:53:23

A Telfordot alakító színész másik szerepe az FBI-fejvadász-nyomolvasó kombó a Gyilkos számokban pl. más. Szerintem igy/ennyire tud színészkedni.

Lezuzius 2009.11.24. 18:08:33

@G1: Azota nem kerult elo. Nem is biztos hogy siklo volt, lehet csak alkatresz lerepult.

Tipca 2009.11.24. 18:18:07

@G1: szerintem azt majd az évad közepi (ami a szünet utánra csúszott) duplarészben veszik elő... vagy az évadzáróra tartogatják.

2009.11.24. 19:57:12

Én sem jöttem rá abban, hogy mi akart lenni ez az epizód.
Érdekes módon a BSG-ben volt jellemfejlődés a cselekmény hatására is, nem kellett hozzá ilyen töltelék!

Lezuzius 2009.11.24. 21:59:50

@ANOka: az a gond az ilyen "lassan" csordogalo reszekkel, hogy 3-4et siman meg lehetne nezni egymas utan es akkor nem maradna az emberben hianyerzet.
Ha jobban belegondolunk van meg par karakter akit nem bontottak ki, szerintem mindenkepp rajuk meg szamithatunk az evad soran, Pl. TJ, a doki, katonak kozul csak Matt van megrajzolva, tobbiek lesznek meg.
Ezek pedig flashbackel es foleg kovekkel lesznek megoldva.

Tipca 2009.11.24. 22:28:29

@Lezuzius: Azt hiszem, Rushnak és Greernek is meglesz a maga epizódja. Bár a fene sem tudja, hogy itt ez mit jelent...

takszi 2009.11.24. 23:26:02

Azért ne próbáljuk úgy beállítani mintha ez picsogni mindíg van miért összeállítás jelentené az abszolút realitást. Persze a másik véglet sem jó, de itt szerintem felborult valahol az egyensúly. Természetesen mindenki eldöntheti maga, hogy mi a neki megfelelő arány.
Ha a statisztikát nézzük, lehet elszámolták magukat, lehet nem, de könyörgöm, ne a műsorok válasszanak nézőket maguknak, hanem fordítva.

GDi 2009.11.26. 14:51:02

"...tini szappanopera kezd lenni." Na erre céloztam amikor régebben a 90210hez hasonlítottam (nem mintha azt néztem volna de valami ilyesmiről szólhatott :P)

BSG lassú indulásához meg szerintem nem érdemes hasonlítani, mivel az a sorozat úgy volt jó, kellettek azok a részek is a "mondanivaló" kibontakozásához. (Habár abban is volt kavar, de ez mellékes)

Amúgy még 2 rész van szünetig? Remélem valami nagy cliffhangert hagynak, és érdemes lesz márciusig várni.

GDi 2009.11.26. 15:27:27

Oh igen.. és emlékeztek az SG-1 azt-hiszem 200. epizódjára. Mintha abban lett volna hogy "mi lenne ha fiatalítanának a szereplőgárdán" ... nnna THAT WHAT YOU GOT!

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2009.11.26. 17:28:13

háát volt egy rossz érzésem amikor megláttam a címét, hogy nem idegen civilizációról lesz szó. Hülyeség is lenne, mégiscsak sci-fi-ről beszélünk. Ezért beletekergettem, és az részleteket látva úgy döntöttem hogy megvárom a hogyvoltot, most meg azt hiszem úgy döntök hogy letörlöm a gépemről nézés nélkül. (És a doctor who is szar volt - semmi vígasz)

gibzin 2009.11.27. 15:19:13

Ez az első rész, amire nem öt pontot adnék (öt pontból), hanem négyet. Ez nem jelent sokat, mert még mindig tetszik, de talán csak türelmetlen vagyok a lassan kibontakozó történet miatt. Ma is elvetettek egy csomó fontos kis magot, amit később már kifejlett formában láthatunk (Franklin növényén kívül). Gondolom lesz még folytatása Telford elverésének, Spencer gyógyszer elfogyásának, Dr. Park könyvszeretetének, stb.

Danis 2009.12.05. 18:28:34

Baszki, ezek otthagyták Rush-t...

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.12.06. 05:33:56

Na, mondtam én, hogy nem kell feladni.

Ezek qrvára otthagyták. :)

the black ball 2009.12.06. 15:57:58

@Danis: ügyes vagy, hogy ide spoilereztél, gratulálok.

Danis 2009.12.06. 22:06:57

@the black ball: Elnézést, elég lassan jött nekem le, gondoltam már mindenki látta, mire odáig jutottam, csak még nincs kinn az új hv. Egyébként ezt normálisan is lehet közölni... (Mondjuk mondani, h legközelebb ne ide, hanem csak az újba légyszi, mert ez így spoiler.)

attilag78 · http://attilag78.blog.hu 2009.12.08. 17:49:05

@Danis: légyszi legközelebb írd oda, hogy SPOILER spoiler SPOILER VÉGE, azoknak akik még nem látták. Engem nem zavar, már láttam és általában megnézem a SyFy-on (ha nem 9-kor, akkor 11-kor), de a spoiler akkor is spoiler. Remélem, elég normális volt ;)

Danis 2009.12.09. 17:32:17

@attilag78: Igen, pont erre gondoltam. :)

the black ball 2009.12.09. 18:08:43

@Danis: Szóval azt mondod, hogy nem elég evidens az, hogy a következő rész végi cliffhangert nem az előtte lévő részhez írja be az ember?

Szerintem teljesen szalonképes voltam.
süti beállítások módosítása