Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 7x17 - Hősök 1. rész

2009. november 14. 16:00 - the black ball

Egy forgatócsoport filmezi éppen a csillagkaput, amikor jön Tom Rundell ezredes, a bázis közügyi megbízottja (házmester), és megkérdi, hogy mi a fene folyik itt. A rendező/producer/kisfőnök Emmett Bregman bemutatja csapatát: Dale James operatőr, Shep Wickenhouse mikrofonosfickó, és jöttek filmezni a Védelmi Minisztérium kérésére. Rundell szerint ez mind szép és jó, de amíg Hammond nem ad zöld utat, addig maximum a tollukat vehetik fel, ha éppen leesik. Hammond persze nem örül ennek a kis valóságshownak, de Bregman azzal érvel, hogy a normandiai partraszállást is filmre vették, pedig az jóval a valóságshow-k előtt volt.

Bregman kijátssza megint az „engem az elnök küldött” kártyáját, és Hammond végre is fogja hajtani a parancsot, miszerint együtt kell működniük a filmesekkel. Később Rundell aggályait fejezi ki a hitelességgel kapcsolatban, ezen elvitáznak egy pár percet, amikor O’Neill elsétál mellettük, Emmett meg ráveti magát. Jack elmondja, hogy a vaníliát jobban szereti a csokoládénál, kedvenc színe az olajzöld, Tibetnek szabadnak kell lennie, és ha bárkivel ebédelhetne a világon, akkor Mary Steenburgent választaná, aztán elhúz a liftbe. Rundell szerint O’Neill máris megkedvelte Emmettet.

Carter következik, aki 40 fokos lámpalázzal küzd, meg aztán pórul is járt már egy stábbal. Emmett megkéri, hogy üdvözölje a Föld bolygó teljes népességét, amit egy üdvvel meg is tesz. Wow! Később Emmett Danielt faggatja a felemelkedéséről, amikor rácsipognak, és elrohan a laborjába, a stáb meg követi. Kapott egy faxot az egyik bolygón talált predinasztikus egyiptomi maszkról. Emmett nem érti: mi van vele? Semmi, Daniel szerint csodálatos. Akkor miért sietett? Csak tudni akarta, hogy a stáb követi-e.

Menjünk Dr. Lee-hez, aki bemutatót tart az új botfegyverek elleni mellényről. Siler, a bázis mindeneseként elvállalja a próbababa szerepét, Teal’c meg rálő. Siler két métert repül, lángol egy kicsit, de szerinte semmi baja. Carter megmutatja a vezérlőt, de Emmettet legfőképp az érdekli, hogy mi ez a rohadt sok villogó fény össze-vissza. Sam elmagyarázza, hogy ezek a kapu energiafelhasználását figyelik. Mellesleg észrevették, hogy a mi kapunk 10%-kal többet zabál, mint egy tárcsázóval rendelkező kapu, de ez még nem lenne ok ekkora eltérésre, így szerintük a kapuban lévő szupravezetőhöz lehet köze, ja és a tárcsázó kristályai valószínűleg hatékonyabb energiát termelnek.

A stáb meredten néz maga elé, aztán a kínos szünet után megegyeznek, hogy inkább a tárcsázó kaput veszik fel, mert az gőzöl. Walter szól, hogy a CSK-13 pont most indul, amit Emmett fel is venne, de Carter kiküldi őket. A CSK-13 megérkezik a bolygóra, ahol ismét eljátsszák az - úgy tűnik - szokásos fogadásukat (öniróniáért pirospont a készítőknek): Wells szerint a hely egy elhagyott naquadah-bánya, Bosworth fákra, fákra, és még több fára szavaz, Dixon ezredes (Adam Baldwin juhéj) kétfejű idegeneket vizionál, ráadásul az egyik fej ellenséges, a másik nem, Balinsky meg a szokásos ősi város romjait dobja a közösbe.

Felderítés közben a sokszoros apa, Dixon ezredes a többieket vezeti be a gyereknevelés rejtelmeibe, miszerint a gyerekek csak azért aranyosak, hogy az ember ne fojtsa meg őket álmukban. De kedves fickó. Persze rögtön kihátrál, hogy imádja ő őket, de négy gyerek után megváltás átlépni a kapun és szétrúgni pár kukac seggét. Végül a fogadás is véget ér, amikor kilépve a bozótosból feltárul előttük egy ősi város. Balinsky most nyert először és valószínűleg utoljára.

O’Neill megkérdi Cartert, hogy mégis mi a fenéért van ez a forgatás. Sam szerint hivatalosan az ezredik átlépés a kapun, de biztos van politika is mögötte. Daniel interjúja következik, ahol ismét előkerül a felemelkedős dolog, de mivel Daniel nem emlékszik sokra belőle, áttérünk a piramisokra, miszerint idegen hajók leszállópályái. Emmett megkérdi, hogy anno Catherine Langford miért hozta be Danielt a programba. Daniel szerint erről őt kéne kérdezni. Akkor Emmett azt kérdi, hogy hol van most Langford, ő is felemelkedett, vagy mi van, de Daniel szerint nem tudhatják biztosan, és jót nevet. Mi nem. Na de ezen már igen: Teal’c interjúja következik teljes hússzúságában.

Emmett: Maga egy idegen?
Teal’c:

Emmett: Mármint nekünk. Szóval maga korábban az egyik idegen ellenségünk legmagasabb rangú tisztje volt, amíg ellene nem fordult, igaz?
Teal’c:

Emmett: Miért fordult ellene?
Teal’c:

Emmett: Elnézést, de miért van itt, ha nem válaszol nekünk?
Teal’c: Mert Hammond tábornok megkért rá.
Emmett: És azt nem mondta, hogy egy interjú lényege az, hogy maga válaszol nekünk?
Teal’c: Nem.
Emmett: Oké… Akkor legyen ez: Biztos sokat tudna mondani Jack O’Neill ezredesről.
Teal’c:

Emmett: Vagy nem... Hadd fogalmazzam újra: O’Neill ezredes közvetlenül maga felett áll, ugye?
Teal’c:

Emmett: Mármint nem fajilag, hanem ő a maga…parancsnoka.
Teal’c: Valóban.
Emmett: Nagyszerű! Szóval, mit tud még elmondani róla?
Teal’c Ha O’Neill ezredesről akarnak tudni, talán tőle kéne kérdezniük.

És Teal’c elhagyja a szobát. Hát ez egy tipikusan olyan jelenet, amit nem lehet MasterCarddal megvenni. A bolygón Dixon halálra unja magát, de Balinsky teljesen odavan, mert ezt várost az ősök építették, aztán elfut játszani. Wells a fiáról készült ultrahangos képet mutogatja, ami Bosworth szerint egy földönkívülire hasonlít, Dixon szerint meg a kép alapján nem kell elhamarkodni ezt a fiú dolgot. Ekkor Balinsky ordítva visszarohan, és magával hoz egy repkedő droidot, ami elkezdi szórni az áldást. Lövik mint a veszedelem, de pajzsa van, aztán végül megáll egy romos fal mellett, Dixon meg ráomlasztja egy gránáttal.

Odahaza Kinsey interjúja folyik, aki előad egy betanult szöveget, hogy itt hősök dolgoznak, meg hogy ez milyen fontos munka, blabla. Emmett szerint jobb lenne, ha inkább ő kérdezne, nem pedig beszédeket vennének fel videóra. De Kinsey még nem végzett, lemegy a stábbal az ebédlőbe Jackhez. Jack megkérdi tőle, hogy elmesélte-e azt is, amikor megpróbálta bezárni a bázist, vagy amikor megzsarolta Hammondot, stb. Kinsey szerint nem kell a rágalmazás, elvégre ő mindig is támogatta a programot. Igaz, néha kissé kritikus volt, mert szerinte kiaknázatlan maradt néhány lehetőség. Jack megkérdi, hogy mégis mit keres itt Kinsey. Kiderül, hogy az elnök mandátuma ugye hamarosan lejár, és a választásokkor ő majd számít Jack szavazatára. Jack közli, hogy arra bizony számíthat, de Kinsey elmondja, hogy ha megválasztják, teljes támogatást ígér a programnak.

Jack megkéri, hogy inkább a következőt vegyék fel, aztán elnyom egy ilyet, hogy „Te hízelgő, önelégült, opportunista seggf… <nem tervezett aktiválás miatt megszólal a riadó>, te nem vagy más, mint egy… <még mindig szól a riadó> …szemétláda!” A CSK-13 tárcsázott, átküldik a droid maradványait, aztán erősítés fejében folytathatják a régészesdit, meg Danielnek jól jönne a légi felvétel. Rundell nem engedte a stábot a kapu közelébe, ezért Emmett megint megy Hammondhoz. Hammond szerint a parancs egyértelműen fogalmaz, hogy olyan műveleteket nem filmezhetnek, amikről még nem tud a Pentagon, és ebbe a nem tervezet aktiválások beletartoznak. De Emmett közli, hogy már korábban is küldtek filmeseket a frontvonalra, hogy az igazságot rögzítsék. Hammond azonban úgy véli, hogy az emberei így is elég nyomás alatt vannak nem kellene még arra is figyelniük, hogy hogyan ítélik majd meg őket a film alapján.

Carter kideríti, hogy a droid a kukacok MALP-ja, legalább tőlünk is lopnak ötleteket. Megint Jack interjúja jön, de előtte Emmett Rundell-lel is eljátssza azt, amit Hammonddal, hogy miért nem engedik felvenni az aktivitásokat. Végül megjön Jack, aki eligazításra hivatkozva megy is tovább, de Emmett közli, hogy akkor is felveszi, ha csak annyi fog látszódni a filmen, ahogy menekül a stáb elől. Jack örül neki, és reméli, hogy jól mutat majd a hátsója. Emmett akkor Carternél kutakodik Jack után. Sam dicsőíti az ezredest, amiből Emmett azt szűri le, hogy biztos van köztük valami, de Sam cáfol, meg amúgy is tilos lenne. Meg barátja is van már, mit akar még.

Ó, jön Walter interjúja. Walter elmondja, hogy a munkája a következőkből áll: tárcsázásnál bemondja a mikrofonba, hogy egyes ékzár kódolva, kettes ékzár…és így tovább, de az utolsónál kitör belőle a lázadó fiatal, és azt mondja, hogy hetes ékzár a helyén. Valamint ráteszi a kezét az íriszt nyitogató szkennerre. Ennyi lenne. Waltert is próbálták egy szoftverrel helyettesíteni, de a csapatok jobban érzik magukat, ha egy élő ember ismeri fel az azonosítójukat. Emmett elmegy Danielhez, akinek ugye van egy saját kamerája a leletek filmezéséhez, így megkéri, hogy esetleg vegyen már fel egy kis akciót is. Daniel ezután elmegy Samhez, és kifejti a véleményét a filmmel kapcsolatban: ez csak azért van, hogy az elnök jó fényben tűnjön majd fel, ha valaha is nyilvánosságra kerül a program.

Sam feltöri a kukacMALP rendszernaplóját, Daniel meg fordítja a dolgokat. Kiderül, hogy miután találkozott a CSK-13-mal, kiküldött egy vészjelzést. Hammond már hívja is Dixonékat, hogy azonnal jöjjenek haza, de már késő, Wellst el is találja egy botfegyver. Otthon eközben Fraiser interjúja folyik, a háttérben meg Silert kezelik már megint. Fraiser O’Neill orvosi történeteit meséli, amire - gondolom - Jack nem adott engedélyt, de Emmett önállósodott. A doki eddig a legszalonképesebb alany, de megzavarja őket egy nem tervezett aktiválás, úgyhogy Emmett elhívja enni. Balinsky jött át a kapun, jelenti, hogy jaffák jöttek hajóval, Wells még él, Dixonék eddig uralják a helyzetet.

Jack visszamehet még két csapattal és Fraiserrel. A doki az ebédlőben van Emmett-tel, magánéletről beszélgetnek, Fraiser elmondja, hogy a lányával él, aki szintén földönkívüli. Emmettnek pedig meghalt pár éve a felesége. Ekkor azonban hívják Fraisert a mentőakcióhoz. Carter magát hibáztatja, amiért nem vette észre időben a vészjelzést, Daniel is magát hibáztatja, amiért légi felvételt akart, de Jack szerint most már mindegy, és innen folyt. köv.

(És ez lett az eddigi leghosszabb hogyvoltom, le is fekszek aludni.)

Címkék: csillagkapu
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kla 2009.11.14. 19:23:19

Az összes sorozat közül, ahol elsütik a filmforgatás-klisét, szerintem ez sikerült az egyik legjobban. Persze csak a következővel együtt teljes igazán, de az egyik legemlékezetesebb rész a sorozatból.

zeugma 2009.11.15. 01:50:10

"Hát ez egy tipikusan olyan jelenet, amit nem lehet MasterCarddal megvenni."

:-)))

Teal'c for president! (Az lenne a történelem legrövidebb és legcsendesebb választási kampánya...)

the black ball 2009.11.15. 11:19:45

@kla: vacilláltam is, hogy 5 pontot kapjon-e, de a 2. rész a drámával jobban odacsapott.

@zeugma: csak egy plakát lenne, amire nagybetűkkel ki lenne írva, hogy INDEED. :]

Gabba 2009.11.15. 15:54:59

Köszi, black ball, ez nagyon állat volt, Teal'c mindent visz!

zeugma 2009.11.23. 03:21:43

@the black ball: :-D
Ami engem illet, máris van egy biztos szavazója :-)
süti beállítások módosítása