Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Stargate Universe 1x05 – Light

2009. október 26. 09:00 - Cicus Maximus

Ott hagytuk abba, hogy a Végzet a napba tart, ami nem túl jó ómen a rajta tartózkodó, viszonylag kevéssé hőálló emberekre nézve. Young közgyűlést tart a kaputeremben, hogy ismertesse a helyzetet: a hajó pályáját nem tudjuk megváltoztatni. A rendszerben van három olyan bolygó, amely talán alkalmas lehet emberi életre; hogy tényleg az-e, azt csak akkor fogják megtudni, ha közelebb érnek. Ha igen, akkor van egy működőképes kompjuk, amely 17 embert képes elvinni; azért csak ennyit, mert a létfenntartó rendszer többet nem képes ellátni. A 17-ből kettőt Young választ ki, olyanokat, akik rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyek feltétlenül szükségesek a komp irányításához és ahhoz, hogy utána életben is maradjanak a bolygón. A többi 15 főt kisorsolják. Young saját magát kiveszi a sorsolásból; ő mindenképpen marad. Ezekkel a korántsem megnyugtató információkkal a szállására küldi a népet, ott várakozzanak.

Camile-nek persze mindenről van véleménye; Young után megy az „irodájába”, és előadja, hogy szerinte az ezredesnek kellene mindenkit kiválasztania. Young kérdésére, hogy ő hogyan választaná ki, ki marad és ki nem, a nő elkezd valami homályos HR marhaságot előadni, hogy tudás és képesség, kor és nem alapján – egyértelmű, hogy nem gondolta ezt végig, csak a saját helyét akarta biztosítani valahogy. Az ezredes szerint ilyen alapon akár azokat is választhatnák, akiket kedvelnek,  majd megkéri szépen, hogy tűnjön el, mielőtt a sorolásból is kizárja.

Scott és Chloe közben módot találnak a feszültség levezetésére egy gyors menet formájában. Utána Scott elmereng rajta, hogy milyen klassz lesz a bolygón, majd termelnek valami ehetőt, bár nem ért hozzá. Szentül meg van győződve róla, hogy őket kettőjüket választja az ezredes. A maga oldaláról igaza is van, hiszen Youngon kívül csak ő tud repkedő dolgokat vezetni; Chloe helyét arra alapozza, hogy egy szenátor lánya. A pogácsaképű leányzó rámutat, hogy ez az a tulajdonság, ami kábé semmit sem segít rajtuk egy idegen bolygón, szóval talán majd a sorsoláskor mázlija lesz. Elromantikáznak még kicsit, hogy kinek milyen fontos a másik, ami még annak ellenére is elmenne, hogy két nap ismeretség és kb. 3 beszélgetés után kicsit vicces, de a két színész között olyan szinten nincs meg a szikra, hogy az már fáj.

Eli, miután szomorúan megszemlélte a Scottal elég egyértelmű céllal távozó Chloet, palackposta-szervezésbe kezd a mellékszereplők hadával. Egy KINO-t akarnak kirakni a zsilipen a komp indulásával egy időben, amibe mindenki mondott pár szót magáról. Ezt eredetileg dokumentumfilm-félének szánta a kis kocka, de erre a célra is kitűnően megfelel.

Az előző részhez képest meglepően normális Rush a komp műszereivel vizsgálgatja a három bolygó körül a közelebbi kettőt; az egyik túl hideg, a másik túl forró. A harmadik bolygó pont a nap mögött jár; de a pályája a másik kettőé között van, úgyhogy jó eséllyel megfelelő lesz. Ugyan nem tudják biztosan megmondani időben, de nem sok lehetőségük van: indítani kell a kompot. Rush megkéri Youngot, hogy még véletlenül se őt jelölje ki a kettő egyikeként, sőt teljesen vegye is ki a nevét a sorsolásból, mert szerelmes a hajóba és vele akar pusztulni. (Na jó, azt is mondja, hogy utálna idegenekkel megdögleni egy idegen bolygón, mindenki válassza ki magának a szimpatikus változatot). Young még kvázi bocsánatot kér, hogy nem hallgatott a tudósra energiaügyben, Rush kvázi bocsánatot kér, mert semmit sem számított volna. Végül ad némi töprengenivalót Youngnak azzal, hogy akár csalhat is a sorsolásnál, mert akármit is tesz, mindenképpen lesz, aki azt hiszi majd: megtette.

A Young által kiválasztott két ember egyike tényleg Scott, a másik TJ, mint orvosféleség. A maradék 15 embert kisorsolják, köztük van Camile, James, Riley, dr. Park és Brody is. Az egyik őrmester, Spencer, megpróbál lázadást szítani a lemaradók között, de Greer – igen helyesen – úgy a második mondatnál lecsapja puskatussal, csak a miheztartás végett. Young, Eli, Chloe és Greer csatlakoznak Rush-hoz a kilátófedélzeten és megtekintik, hogy indul el a komp. A kinyíló zsilipből hátramarad a palackposta-KINO is, és egy percre láthatják a hajót Eli távirányítóján, mielőtt megszakad a kapcsolat. Rushnak egészen bepárásodik a szeme a gyönyörtől.

A komp távozik, a hajón maradók elindulnak, hogy ki-ki ízlése szerint töltse el utolsó óráit. Young és Greer búcsúbeszélgetéséből kiderül, hogy Greer azért volt fogdában, mert kiütötte Telfordot; Rush a kabinjában olvasgat; egyesek kártyáznak, mások imakört alkotnak; Eli és Chloe a kilátófedélzeten ücsörögnek összebújva. (Ej, ej, Chloe – ha így folytatod, találok neked szebb nevet is a tésztaképűnél…). A komp közben elég közel ér a harmadik bolygóhoz, hogy megállapítsák: a légköre belélegezhető, de kevés a széndioxid, vagyis kevés lesz a növényzet és nem nagyon lesz 0 fok felett a hőmérséklet. Nem biztos, hogy ők jártak jobban.

Telnek-múlnak az órák, Rush a könyve végére ér, és órájára nézve ráébred, hogy már meg kellett volna halniuk. Elsétál a konzolhoz, rámered és gyanúsan vigyorogni kezd; elrohan a kilátófedélzetre, és szörnyen örül valaminek. Eli kérdésére elmagyarázza, hogy a hajót pajzs védi; mégis van energia, csak a Végzet jól eldugta előlük, mert tudta, hogy szükséges lesz ahhoz, hogy megóvja magát és a fedélzetén tartózkodókat, miközben ENERGIÁT VESZ FEL A NAPBÓL. (Hmm… Randevú a Rámával, valaki?) A fények visszatérnek, a rendszerek beindulnak, a hajó kilép a napkoronából és elindul kifelé a rendszerből. Már csak a kompot kell visszahívni, és minden rendben lesz. Persze ehhez Rushnak valahogy életre kéne kelteni a kommunikációs rendszereket, amivel eddig nem sok szerencséjük volt.

A komp bolygó körüli pályára készül állni; TJ épp azt számolgatja, hogy a többiek mostanra már napfürdőznek, szó szerint; ekkor azonban megszólal Young a rádióban és hazahívja elcsatangolt báránykáit. Az örömnek gyorsan vége szakad, mert kiderül, hogy a Végzet egyre gyorsulva távolodik és a komp nem képes utolérni. Rush hintamanővert javasol a bolygó körül, gravitációval segített gyorsításként. Eli, a kis matekzseni gyorsan össze is dobja a sokparaméteres számítást. Átküldik a pályát Scottnak, a komp megkerüli a bolygót, és valóban, pont a Végzet előtt bukkan ki, már csak le kellene szállniuk rá. Scott itt tartja szükségesnek megjegyezni, hogy ő még sose próbált dokkolni, bravó, ez az információ igazán nem hiányzott senkinek, azt hiszem. Mindenesetre némi manőverezést követően égzengető csikorgással ugyan, de sikerül letennie a kompot a dokkoló állásban.

Vacsora, viccelődés, Young Scottot cikizi a leszállás miatt; beígéri neki, hogy lefesteti vele a komp alját – Greer rögtön fel is ajánlja hozzá a tányérjában lelt masszát. A nagy viháncolás közben besétál Rush az adagjáért, de hiába hívják, nem ül oda közéjük. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, a bicegős Young kel fel a hegyhez: köszönetet mond a rókaképűnek, mert 1. megjósolta az energiaproblémákat (nem igazán, mondja Rush); 2. életre keltette a szub-téri adót, hogy visszahívhassák a kompot (mert szükségük volt a rajta lévő felszerelésre, feleli a halálos veszély elmúltával egyre inkább régi önmagaként viselkedő barátunk); 3. kivonta magát a sorsolásból, és míg Young sérült volt, ez tőle igazi áldozat. Na erre végre nem mond semmit a rókaképű, de furán néz, és ebből Youngban felmerül a kérdés, hogy vajon Rush tudta előre, mit fog tenni a Végzet? A tudós erre se felel, csak kissé keserűen távozik – mindenki döntse el magának, mi volt az igazság.

Utóirat: Eli palackpostájának felvételei alapján összeraktam egy tablót, ami klikkre nagyobb méretben is megnyílik:

31 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2009.10.26. 09:33:10

Sokat gondolkodtam a sorozat egyszerű,mellékneves jellemzésén a leírásod alapján..talán bájosan ügyefogyottnak mondanám. :-)

Azt azért hozzátenném,ha a negyedik rész megtekintése után mi,az egyszerű földi halandók rájövünk,hogy miért mehet a hajó a napba,akkor a képzett tudósok/tisztek közül ez miért nem jut senkinek az eszébe?
Kicsit furcsállom azt is,hogy mindenki teljesen beletörődik abba,hogy meghalnak és senkinek sem tűnik fel,hogy bár a naphoz egyre közelebb vannak,de a hőmérséklet nem nő a hajón.Most hogy már jobban odafigyelek a kisebb dolgokra is kezdem látni a sok "ide kellene még egy 2-3 perc" jellegű,koncepciótlan töltelék jeleneteket a filmben.Az évadot mindenképpen végignézem,hogy meglássam hová tart ez az izzadtságszagú erőlködés..
Hja és CicMax köszi az eddigi fordításokat! ;-)

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.10.26. 10:42:49

Azt hiszem én is végignézem, kíváncsi lettem a végére.

fallen 2009.10.26. 11:37:02

Először is köszönet a szupergyors feliratokért!!! Szerintem Rush nem tudta, hogy a hajó feltölti magát, max. sejthette. Hiszen, ha biztos benne, hogy gond nélkül megússzák, csak nem kockáztatja, hogy a komp elhúzzon az értékes felszereléssel+emberekkel. A hogyvolt is jó, ezért is köszi.
Csak egy kérdés a végére: miért fordítod le a hajó nevét is? Ez tényleg csak kíváncsiság a részemről.

hiphy 2009.10.26. 12:41:47

hát ennek a sorozatnak én 3 epizód esélyt adtam, nem sok minden történik benne és érződik az izzadságszag ahogy nagyon-nagyon drámaiak akarnak lenni
épp ezért mostantól csak hogyvoltot olvasok róla aztán ha van egy jó rész írok Jim bácsinak...

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.10.26. 13:37:27

Én úgy emlékszem, hogy bár 17 férőhelyes a komp, de csak 15 ember kap rajta helyet, mert az ellátmánynak is kell a hely. HM? De lehet rosszul emlékezem.

A vége azért elgondolkodtató volt, hogy Rush tényleg tudta-e, hogy túlélik a kalandot. Bár rendezői szempontból nekünk úgy mutatták, hogy nem tudja, de azért mégis elképzelhető.

Amikor pedig kívülről láthatták a hajót, én azt hittem, hogy rájönnek, hogy az egyik komp hiányzik. De majd lehet visszatekerik a doksi filmet, és rájönnek.

Buksifüles 2009.10.26. 14:49:24

BálnaUhr, 17 férőhelyes a komp, 15 helyet sorsoltak, 2 helyet meg fixen választott az ezredes. Szerintem.

Tényleg köszi, hogy mindig hamar van felirat!!! :)

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.10.26. 14:57:09

Zanga, az okés is.
Lehet, hogy azzal keverem, hogy a cuccok miatt nem mehetnek többen.

Dcsab 2009.10.26. 15:16:25

Ha a hajó feltöltötte az energiakészleteit, (és egy pillanatra látszik a működő visszaszámláló óra is) miért nem rohannak lélekszakadva a tárcsázóhoz? Volna egy cím, amit szerintem mindenki a hajón fejből tud. Colorado Sprongs, Colorado, USA.

Dcsab 2009.10.26. 15:16:53

Colorado Springs, bocs

Tipca 2009.10.26. 15:57:58

@Dcsab: Szerintem ez nem ilyen egyszerű. Ha az idejutáshoz is egy egész bolygómagnyi energiára volt szükség, visszafele kétlem, hogy elég lenne annyi, amennyit most a Végzet eltárolt magában. (Még ha úgy általában irdatlan mennyiségűnek tűnhet is a mennyisége.)
Az a tabló a hv végén tök jó lett. :) És ha már itt vagyok, megragadom a pillanatot, és köszönetet mondok CicMaxnak az ultragyors feliratokért. Hosszú évek óta újra várom a Csillagkapu legújabb részeit (eddig is mindig megnéztem az új epizódot pár napon belül, de most tűkön ülve, centit vágva várom a folytatást), és külön öröm, hogy a feliratra sem kell várni egy napnál többet. :)

KeKeC 2009.10.26. 15:58:36

Ebben a részben legalább már tortént valami. :)
Az biztos, hogy CicMax mar eddig tobbet tett a sorozatert, mint a forgatokonyviro meg a specialis effektusokat keszito garda egyutt! :D

2009.10.26. 16:45:30

Panaszkodtok, hogy nem történt semmi ebben az epizódban. Dehogynem: beindult a hajó bikája. (Megdugta a legfiatalabb tehenet.) :D
Egyébként Eli - a Dállászból - miért puszi pajtizik még a tepsiszájú lánykával? Kefélésre nem jó, de lelki szemetesnek megfelel...

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.10.26. 16:48:23

@ANOka: Azt hiszem, lassan kiirom a hogyvoltokra a "sponsored by ANOka" feliratot, mert engedelmeddel ezt a tepsiszájú lányka dumát is elcsaklizom :)

2009.10.26. 16:49:23

Továbbá egy költői kérdés: mi értelme van egy irányíthatatlan űrhajónak? Ha az Ősök sem képesek saját építményüket irányítani, akkor minek építették? (Mert nekem eddig azt jött le az 5 epizódból, hogy ezt az izét senki sem fogja sose irányítani...)

Tipca 2009.10.26. 17:54:17

@ANOka: Szerintem az energiahiány miatt nem engedte be eddig a számítógép Rusht. Kevés a kakaó, ne kapcsolgasson össze-vissza mindent. Most, hogy van energia, a következő részben már a doki bejut a rendszerbe. Aztán persze lehet, hogy nem :P

Thomas Dantes 2009.10.26. 18:07:29

Az ősök bizonyára tudnák irányítani, de most nem az ősök vannak a hajón.Ők biztos tudnák hol a rejtett bekapcsoló gomb a hajón.

Igaz, meg kellene kérdezni egy felemelkedett őst, hátha segít, és megmondja mit kell megnyomni.

D.E. 2009.10.26. 19:58:36

"mert szerelmes a hajóba"

Ja, szerintem is de már lassan én is kezdek, tetszik az a Destiny nagyon kívül-belül, főleg amiket "kitalál".

Fasza kis rész volt, köszi a szórakoztató hv-t.

Tipca 2009.10.26. 19:59:11

Őket ismerve úgyis kibújnának a kérés alól, mondván: nem szabad beavatkozniuk. :S
Egyébként ez most felvet egy kérdést: lehetnek a környéken ősök? Mármint, felemelkedéskor úgymond határtalan lett nekik az univerzum, vagy ők is csak bizonyos korlátok között tudnak ide-oda utazgatni? (mert ez esetben a végzet közelében nem szabadna lennie egynek sem)

Hajrá magyarok! 2009.10.27. 00:44:48

Egyébként hány komp van az hajón? Eddig azt hitem 2. Ha több volt akkor leléphettek volna azokkal is... Namármost az egyik ugye elment világot járni. de akkor az annak kellett volna lennie, amin a lyukas burkolat és a halott szenátor papa volt rajta, nem? Az akkor nem tűnt fel senkinek hogy nincs már ott? A lány akkor gyorsan elfelejtette apucit. Az meg méginkább elgondolkodtató hogy egy olyan hajó ami több száz (ha nem több) embert el tud szállítani miért csak 2 db 17 férőhelyes (mentő ?)komp van. Biztosan nem lehetett benn a Titanic a tékában mikor építették, (vagy nagyon jó oka kellett hogy legyen) Ezen Lehet Rush is elgondolkozott, ezért nem volt annyira lelkes a kompos piknikért.

Mr_miszter 2009.10.27. 09:18:03

Üdv Mindenkinek! És persze köszönet CicMaxnak a gyors fordításért! Habár jópáran megtették már ezt előttem, szerintem nem lehet elégszer megköszönni. A sorozatról csak annyit, hogy várom a szikrát, ami a kedvencemmé teszi. Azt hiszem, ha nem SG sorozatról lenne szó, már feladtam volna. Sajnos egyenlőre az az érzése az embernek, hogy összeollózzák a forgatókönyvet. Az Utolsó csillagharcos "utánérzésen" szinte azóta nem tudok napirendre térni. Sok kell, hogy ezt "megbocsássam" a sorozatnak. Remélem lesz még jobb is!

teddybear01 2009.10.27. 09:18:16

@Hajrá magyarok!: Szerintem már valahol keríteniük kellett volna egy darabot abból az üvegből, ami a komp ablakában van, és kifoltozni a másikat is.
Sokkal hasznosabb időtöltés lenne, mint egymással ugatni.

teddybear01 2009.10.27. 09:20:40

@ANOka: Na igen. Ki-ki a saját élvezetének. Van aki kefél, más meg lecsavarja a gyógyszeres fiola tetejét.
A kisbika megy a kompot vezetni, a drogos meg kap a pofájára.

soma200 2009.10.27. 09:37:14

jó lenne ha már történne is valami mer engem rohadtul nem érdekel a hajó működése meg hogy próbálnak sírni a színészek még azt is szarul eddig ez egy nulla
jöhetne valami idegen faj akivel harcolni kellene vagy ilyesmi mer ez eddig a sírás picsogás hajója csak.

Tipca 2009.10.27. 12:52:57

@Hajrá magyarok!: Ami elment világot járni, az nem komp volt, hanem... valami, amit még nem tudunk, hogy mi. A lyukas kompban van Chloe-papa, a másikkal meg most kalandoztak egy kicsit, ergo kettő darab hajó van. Hogy miért csak ennyi? Szerintem elsősorban nem mentőkabinként funkcionálnak, menekülő(féreg)járatnak ott van a Csillagkapu. Inkább csak felderítési célokat szolgálhat, arra meg bőven elég az a negyven ember, akik a két kompba beférnek.
@teddybear01: Abból a szempontból igazad van, hogy a munka jobb az egymás torkának marcangolásánál, de azért abba is gondolj bele, hogy mikor lett volna idejük üvegezni? A fuldoklás és a napba való száguldás között max 1-2 nap telt el, ami alatt ráadásul ki voltak zárva a rendszerből, ajtó nyitás-csukáson és egy-két alapfunkció használatán kívül nemigen tudtak mihez kezdeni.

Hajrá magyarok! 2009.10.28. 00:50:16

@Tipca: Igaz, ott a pont... (De mondjuk ha nem tudnak esetleg tárcsázni ;) hmmm )

mittodomain 2009.10.28. 15:01:12

@Dcsab: Szerintem azért nem tárcsáztak, mert a földi kapurendszer címei kettővel kevesebb szimbólumot (7) használnak, és ráadásul ahhoz hogy kifelé tárcsázzanak kell a kiindulópont koordinátája is, az meg ugye ismeretlen. Azt nem értem eddig hogyan tárcsáztak ki a bolygókra.

teddybear01 2009.10.28. 16:00:53

@mittodomain: Nagyon egyszerűen. A hajó megadta azt az egyetlen szimbólumsort, azt beütötték, és kész. Hogy miért nem tárcsázta magától azt ne tőlem kérdezd. Azt se, hogy visszafele mit kellett beütniük.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2009.10.29. 11:59:03

"Továbbá egy költői kérdés: mi értelme van egy irányíthatatlan űrhajónak? Ha az Ősök sem képesek saját építményüket irányítani, akkor minek építették?"

Réges régen az ősök sok pénzt kaptak az intergalaktikus uniótól amit aztán zsebre raktak. :) De fel kelet valamit mutatni hogy mire kérték a pénzt ezért gyorsan összegányolták ezt halyót aztán felderítőút címszóval kilőtték az űrbe nehogy a vizsgálóbiztosok rájöjjenek hogy hogy kamu az egész. :)

Zontal 2009.10.30. 13:18:43

Elejétől végigkísértem az első sorozatot, megértettem, hogy vége lett, kiöregedtek a szereplők.
Aztán végignéztem az Atlantiszt, ott viszont már nem értettem miért kellett félbeszakítani, így voltam az Enterprise sorozattal is.
Viszont ez az új sorozat, szörnyű!
1.Vontatott, unalmas.
2.Felesleges szex jelenetek.
3.Az emberi érzelmek teljes hiánya.
4.„Iláj” jelenség.
5.Pocsék karakterek.
Fáj a szívem, hogy így tönkretették.
Lehet, sokaknak nem ez a véleménye, de ez is egy vélemény.
Komolyan sajnálom ezt a sorozatot, mert ezután már nem lesz egy normális sorozat, amit nézhetek.

Atis07 2009.11.01. 17:57:18

Nekem legjobban az Atlantisz jött be, jó poénok, meg a szereplők és a történet is jó volt, az animációkról nem is beszélve.Na szóval a sg-1 et azért hagyták abba mert a nézettség körül voltak gondok, az Atlantiszt meg az írók miatt, mert új sorozatot akartak tudtommal.
Mondjuk rájöttem hogy jobb ha tudják az írók mikor kell abba hagyni itt a példa a szökés az utolsó évad nagyon ellett baszva pedig az első 2 milyen jó volt.

Llew 2009.11.11. 14:05:16

A nyilvánvaló végkifejlet ellenére tetszett a rész hangulata, de a KINO felvételek kapcsán azt kell mondjam hihetetlen módon felhígult a CSKP állománya. Anno a cheyenne-hegyi bázison x+1-szer elindították az önmegsemmisítőt, de valahogy nem tudom elképzelni Silerről, Walterről, de még a sosem ismert szakácsról sem, hogy neki álltak volna sírni, hogy jaj meghalunk mi lesz. Itt meg a katonák nagy része jobban nyivákolt, mint a civilek. Oké, hogy nem erre a Voyager-típusú küldetésre jelentkeztek, de ilyen alakokat még egy rutin erdőbolygó felderítésre sem engedtem volna át a kapun, nemhogy a nagyon titkos Ikarusz-bázisra. Mellesleg nem értettem miért akart mindenki feljutni a kompra, mikor kicsit átgondolva a hajón várható napba repüléses gyors halál jobb kilátásnak tűnt, mint egy ki tudja milyen kínszenvedéssel, éhenhalással, betegséggel, stb. kecsegtető lassú nyűglődés a kavics golyón.
süti beállítások módosítása