Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 7x07 - Ellenséges terület

2009. október 11. 13:00 - the black ball

Már megint a földönkívüli Kanadában járunk, ahol naquadah után kutat Edwards ezredes és a Lorne őrnagy úgy 3 hónapja. Edwards legnagyobb problémája az, hogy nem ihatott normális kávét, amióta itt vannak. Biztos teljesítménybérezés van, mert eddig csak annyi fémet találtak, ami jobb esetben egy zsebrádió évmilliárdokon át való működtetéséhez elég, de mi még egy 303-ast akarunk építeni, szóval rózsátlan a helyzet. De pont most, csak nekünk, pont felfedeznek egy naquadah-tömböt, ami ötvenszer nagyobb koncentrációjú az eddiginél. Ennek örömére egy unas elrabolja az expedíció egyik tagját. Már megint. Jön is a CSK-1, kivéve Cartert, ő otthon játszik a kapuval.

Lorne elvisz minket az eset helyszínére, de még indulás előtt Daniel észrevesz egy rakás ócska, régi cuccot, amit a földből halásztak elő, aztán egymásra dobálták őket. Szegény Jackson alsó szemhéja rángatózni kezd a leletek sorsa miatt, de Jack időben beavatkozik, túl korán van még RégészMan hőstetteihez. Teal’c végigtapogatja a talajt, de nem talál lábnyomokat, pedig ő lehetne a csapat Mr. Ekoja. Ellenben az aljnövényzetet nagyon megrongálták. Kösz Teal’c, majd tudatjuk a GreenPeace-szel.

Daniel visszahívja Jacket a bányához, mert a leletek között kotorászva talált egy goa’uld halálpálcát. A többi lelet – kalapács, járom – pedig a rabszolgákhoz tartozott, akik itt bányásztak a kukacoknak. Csakhogy a méretükből következően nem emberek, hanem unasok voltak. Hűű, mekkora WTF. Edwards ezredes az eheti rész „én vagyok az Isten, mert nálam van a bazi nagy fegyver” karaktere, úgyhogy zeuszi magasságokból szarja le Daniel figyelmeztetését, miszerint el kell mennünk, mert ez az unasok területe. Nem, inkább idehozat még 30 katonát. Teal’c és Lorne ezalatt belebotlik az unas képzőművészet remekműveibe, amik nem vetik meg a fát, a madzagot, a csontokat és a kifeszített jaffahullákat sem.

Így végezte az elrabolt fickó is. Lorne gyorsan kiadja magából a reggelijét, láthatóan nem értékeli a művészetet, Edwards meg elkezd marhulni. Kiküldi az erdőbe minden emberét, azt vizionálva, hogy egy epikus, gigászi csata után majd ott áll csípőre tett kézzel egy halomnyi unas holttestén, és végre kap egy normális adag kávét. Danielnek nagyon nem tetszik ez az egész, de nincs mit tenni, nem mi vagyunk a főnökök. Nem is kell sokáig várni, máris megy a gyilkolászás, Jacket is elkapja egy unas, de Daniel odaordít neki, hogy kákeká, aztán elmennek.

Ordítva megsiratják a halottaikat, amit Edwards úgy értelmez, hogy itt az idő faszagyerekeskedni, gyerünk utánuk, de most már Jack is unja a fickót, és közli vele, hogy otthon pattogjon, mert ez már nem az ő hatásköre. Otthon kiküldenek valakit a Pentagontól, hogy közölje, a bányászat nem marad abba. Edwards szemei előtt egy ládányi Nescafé lebeg, ennek tudatában jelenti ki, hogy képes világháborút is kirobbantani az unasokkal szemben. Daniel szerint van más megoldás is: bányásszunk máshol, elvégre 3 hónapig nem támadtak, csak akkor, amikor ehhez a helyhez értünk. A Pentagonos szerint ez felejtős. De Danielnek van másik: tárgyaljunk velük, majd Chaka segít. Elvégre mi vagyunk a betolakodók az ő világukon, nem kell kiirtani őket jó amerikaiként.

Mire visszamegyünk a bolygóra, az unasok felgyújtották a cuccaink felét. Daniel elmegy Chakával tárgyalni, a bányászat meg folyik tovább. Megtaláljuk az unasok nappaliját, ahol Daniel azzal menőzik, hogy öngyújtóval tud tüzet gyújtani. Estére megérkeznek az unasok, és igen civilizáltan megugatják Danielt és Chakat. Letérdelünk, és Chaka átnyújtja a kését, erre a másik vezérunas odaadja a karkötőjét. Ez mind szép és jó, de nem kereskedni jöttünk, szóval térjünk a lényegre: ne háborúzzunk. Másnap Daniel közli a többiekkel, hogy az unasok azért támadtak, mert a bányát szent helynek tartják, ugyanis itt halt meg a legtöbbjük. El kell mennünk innen. De Edwardsot baromira nem hatja, ugyanis a legújabb elemzés kimutatta, hogy kb. 53.000 tonna naquadah felett vitatkozunk éppen. Szóval nem megyünk sehova, sőt Daniel 24 órát kap, hogy meggyőzze az unasokat, vagy elköltöztetik őket. Daniel magában elnyom egy fákjút, még a MALP is lekapja.

Daniel ismét tárgyal, és ideje bevetni a titkos fegyvert, az energiaszeletet. Daniel egy raklapnyit idehozat, ha engedik, hogy kibányásszuk a naquadah-t, amivel aztán a goa’uldok ellen harcolunk majd. (És lebuktatják saját magukat a készítők, amikor Daniel megkopogtatja a jaffa sisakot, az meg hajlik össze-vissza, mint a gumi.) De ha nem születik megegyezés, akkor el lesznek költöztetve, vagy ki lesznek nyírva. Az unas szerint esélyünk sincs, ők előbb nyírnának ki, ha minden klán harcba indulna. Daniel megkérdi, hogy mégis hány klán van, de a válasz nem tetszhet neki, mert azonnal elrohan a bányához. Ezalatt egy őrjárat mászkál az erdőben, amikor feltűnik egy unas, aki a korábban elhagyott nyakláncáért igyekszik. Az amcsi katona meg nem észlény, szó nélkül leszedi.

A bányánál Daniel megint rákezd, hogy el kell tűnnünk, de most tényleg, esélyünk sincs ellenük. Edwards viszont menthetetlenül hülye, de amikor megjelenik a bánya körül több száz unas, akkor megáll a nyáltermelése. Hát igen, ezt a kávédolgot bukta. A vezérunas lejön tárgyalni, de le kell térdelnünk előtte, hogy kimutassuk a tiszteletünket. Edwardsot úgy kell térdre ordítania Danielnek, de végül sikerül neki. Nocsak, fejlődőképes. Aztán Daniel átadja az öngyújtóját, cserébe meg kap egy nyakláncot. És megint tárgyalunk. Végül arra jutunk, hogy el kell mennünk, de a kukacok elleni harc szellemében az unasok maguk fogják kibányászni nekünk a naquadah-t. Ennek örömére Edwards elismeri Daniel módszereit, az vezérunas meg leégeti a fél erdőt az öngyújtóval. Hepiend.

Címkék: csillagkapu
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bar Kochba 2009.10.12. 10:57:55

És vegyük észre, hogy az unasok itt gyakorlatilag az őslakos amerikai indiánokat testesítik meg. Lehetett volna az epizód címe: 1492 - naquadaworld meghódítása

Gabba 2009.10.12. 17:42:09

Érdekes lenne megtudni, hogy orosz nyelvterületen is meghagyják-e unasnak az elnevezést (u nasz = nálunk)
süti beállítások módosítása