Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hazudj, ha tudsz! - 1x05 - Lánglovagok

2009. szeptember 30. 11:26 - Silme Betty

A narrátor közli: fegyház, így máris tudjuk, hol kezdődik a mai epizód. Szerencse, mert különben azt hittem volna, a Mikulások nyári munkájába kapunk bepillantást – egy csomó piros ruhás emberke söpröget. Bár elismerem, fura, hogy fegyveres-kutyás őrök vigyáznak rájuk: tán loptak a cukorból tavaly télen? Torres és Lightman autókáznak arrafelé, közben Ria dúl-fúl, legalább ismerteti velünk az esetet. Manny Trillo megölt egy rendőrt, bandavezér, drogkereskedelemben vesz részt, satöbbi, satöbbi, de most mégis a kormányzónak szabadon kellene bocsátania. Cal csak annyi megjegyzést tesz, az eset érdekes. Vajon mivel lehet ezt az embert kihozni a sodrából?

A börtönben mindenki nagyon szereti Trillo-t, ez látszik a rabok reakciójából. Közben Lightmanék azt elemzik, a kormányzó miért akarhatja szabadon engedni – mi másért, ha nem reklámcélból? Cal jön a statisztikával: minden századik amerikai börtönben van. Azt hiszem, nem igazán szeretnék abba az országba költözni. Cal gyorsan kihozatná Trillo-t a többiek közül, de már késő, verekedés tört ki. Lightman a földön térdeplő Trillo-val szemez, főcím.

A mikulásfíling visszatér, most piros szánokat tűzoltókocsikat látunk, miközben Gillian Lokernek mesél arról, hogy az egyetemen tűzoltókat is kezelt, és szerinte hősök. Loker rögtön megjegyzi, szerinte vonzódik hozzájuk. A srácot semmi más nem érdekli, csak a párkapcsolatok, minden részben van erről valami szövege. Lehet, kéne neki egy barátnő… De térjünk rá a másik hetibetegre esetre, a múlt héten meghalt egy tűzoltó, és a nagyapja szerint, aki szintén tűzoltó volt, nem baleset történt. Mike Adams az országos tűzoltóságtól jött, ő meséli el, mi történt: az áldozat kimentett egy kisbabát, majd visszament és a tűz után találták meg a holtesttét, de már halott volt, mikor megégett. Gyanús, nagyon gyanús. Fosteréknek nem lesz könnyű dolguk, ezt Gillian el is mondja, mivel a tűzoltóságon nagyon összetartóak az emberek. Megjelenik Morrow parancsnok és Clayton hadnagy, az epizód első idegesítő karakterei, én legalábbis szeretném betörni a képernyőt abban a pillanatban, mikor a parancsnok megszólal. Gillian közli, a kérdéseket a hadnagy fogja feltenni, ők csak figyelnek.

A kihallgatás során Clayton ideges, az emberek pedig mesélik ugyanazt a történetet. Loker válaszlátencia-elemzést csinál, vagyis megmérik, milyen hamar válaszolnak a kérdésre a tűzoltók. Egy másodperc alatti az idő náluk, vagyis előre kitalált hazugsággal van dolgunk. Visszatérünk a másik ügyhöz, ahol épp Trillo-t ápolják. Ebben a hónapban már másodszor törtek az életére, ennél rosszabb csak az lehet, ha kiengedik és ott folytatja, ahol abbahagyta. Kérdés, tényleg megváltozott-e a börtönben vagy sem, de ezt majd Cal és Ria kiderítik. Beszélnek Trillo-val, aki elmeséli, milyen rossz volt az élet a börtönben addig, amíg olvasni nem kezdte a könyvtárból elcsórt könyveket és teljesen megváltozott. Ria megkövült arccal hallgatja, Lightman pedig megjegyzi, hogy elbájoló történet. Ezután otthonosan kipakol az asztalra egy papírzacskót és egy papírpoharat, valószínűleg egyenesen a Mekiből rohant ide, majd nekiáll enni. Ez még hagyján, de teli szájjal beszél és szürcsöl a szívószállal. A mikroarckifejezések mellett jómodort is tanulhatott volna az egyetemen, de sebaj, így is szeretjük. Aki még nem látta ezt a részt, semmiképp ne nézze meg éhesen!

Az irodában Ria megkérdi, nem lenne-e hasznos, ha Cal őt is beavatná a kísérleteibe. A válasz egyértelmű nem. Gillian magyarázza el, hogy Lightman miért disznólkodott: a tiszteletlenséget nem viselik el a bandavezérek. Tehát nem biztos, hogy megváltozott, de amikor a régi életéről beszél, szégyenkezik, így tovább kell vizsgálódni: elkérik a régi videókat Trillo-ról. Ria láthatóan kelletlenül indul ezt elintézni, Gillian és Cal pedig azon veszekszenek, jó ötlet volt-e hagyni, hogy Torres az eseten dolgozzon. Ugyanis a született tehetségekre az jellemző, hogy tanulatlanok és a másik – a másiknak Cal szerint semmi jelentősége nincs. Ha Ria tapasztalt korábban erőszakot és emiatt dühös, meg kell tanulnia ezt az érzést félretenni.

Foster és Loker segítséget kérnek Caltől a tűzoltók ügyében. Lightman kiválasztja azt, aki nem mutatta félelem jeleit a kihallgatás során, viszont megbánásét igen. Újból ki kell hallgatni. Ezt nagyon ravaszul oldják meg, egy tűzoltás során a srác kimenti a parancsnokot, ekkor Gillian, Eli és a parancsnok egyszerre próbálnak hatni rá, hogy mondja el az igazat. Kiderül, hogy mindannyian benne voltak a dologban, ugyanis beavatásról volt szó. A halott tűzoltónak súlyos mogyoróallergiája volt, és mogyoróvajas pakolás volt a beavatás… Donovan, a bűntudatos tűzoltó azért nem hozta ki, mert újoncként védte a többieket, azt hitte, ők ölték meg. A parancsnok szerint az áldozat nem volt elég jó tűzoltónak.

Kifelé menet Fosterék talákoznak a parancsnok unokahúgával, aki ujjait a szája elé téve önelhallgattató mozdulatot tesz, tehát szeretne elmondani valamit, csak visszafogja magát. Furcsamód ugyanezt látjuk Torresnél is a következő jelentben, amikor Manny Trillo-videókat néz. Szerinte a férfi nem változott meg, de Cal is megnézi a videót és az ellenkezőjét állítja. Ria válasza: „na persze”. Tovább vitatkoznak, majd üzenet jön a kormányzótól: a Trillo által meggyilkolt rendőr özvegye a férfi szabadon bocsátása mellett áll ki. Gillian a lányvécében alakít nagyot és ráveszi a parancsnok unokahúgát, hogy beszéljen. Mutat nekik egy videót a beavatásról, ahol az egyik tűzoltó undorodva néz Ericre, a későbbi áldozatra. A halott rendőr felesége beszél a meghallgatáson, többek között arról, hogy elolvasta Trillo könyvét. Mikor megkérdik tőle, hisz-e abban, hogy a férfi megváltozott, igennel válaszol, de közben a fejét rázza, ez a hazugság egyértelmű jele. Kérdés, akkor miért kéri mégis, hogy szabadon engedjék Trillo-t. Torres szerint lehetséges, hogy Trillo egyik embere megfenyegette a nőt.

A tűzoltóknál vagyunk megint, Wallace a soros kihallgatott, aki undorodott Eric Mitchelltől. A srác a beavatást faji kérdéssé tette, mivel szerinte azért történt, mert fekete. Wallace szintén néger, de Mitchellel ellentétben ő nem így gondolkodott. Próbálta megvédeni a fiút, sikertelenül. A mogyorós tréfa hónapokkal korábban történt, Mitchell túlélte, de most valószínűleg valaki megbabrálta a felszerelését. Foster és Loker egy kísérletet akarnak elvégezni, de hogy mi az pontosan, majd csak öt perc múlva tudjuk meg. Most irány a Trillo-ügy, Cal és Ria az özvegy sajtónak adott nyilatkozatát nézik éppen. Komolyan, többet videóznak egy részben, mint amennyit egy átlagos tini a Youtube-on lóg. A nő nyilatkozatából ismét a gyűlölet sugárzik, ugyanakkor a kérdésre, hogy miért most áll ezzel elő, félelemmel reagál. Cal megkérdezi Trillo-t, megfenyegette-e a nőt. Trillo azt állítja, még csak nem is beszélt a régi barátaival, na ez már nem igaz, közli vele Lightman. A férfi bevallja, békét akar kötni két banda között, de nem fenyegette meg az özvegyet. Torres szkeptikus, mint mindig, már várom, hogy egyszer elvonuljon House-t nézni. Nem csoda, hogy nem tudnak békében meglenni Lightmannel.

A tűzoltókat letesztelik, képeket mutatnak nekik, amikhez jelzőket kell társítaniuk. A képeken afrikai és kaukázusi emberek láthatóak, azt keresik, akinek a legtovább tart a pozitív melléknevet társítani az afrikai emberek képével. A leggyengébb láncszem ma a Caddick nevű tűzoltó lesz, akinek az volt a baja Mitchellel, hogy egy fehér lánnyal járt. Erről még a fiú nagyapja sem tudott, de rájön, hogy Kerry, a parancsnok unokahúga az a lány, akiről szó van. Cal és Ria vitatkoznak, a téma még mindig ugyanaz. Ria: Trillo hazudik! Cal: nem hazudik! – Ennél árnyaltabban fogalmaznak ugyan, de ez a lényege a beszélgetésüknek. Lightman észreveszi, hogy Ria orrnyerge nem mozdul, mert megoperálták. Mivel a lány nem olyannak tűnik, aki a Troy- és McNamara-féle sebészekhez menne félévente, ezért Cal rákérdez, hogy mi történt vele. Ria összesen annyit mond, hogy ismer erőszakos embereket, ők nem változnak meg. Erre Cal előkapja a mobilját és felhívja a kormányzó helyettesét. Trillo-t szabadon engedik, de a zsaruk a nyomába szegődnek.

A parancsnok unokahugicája az Ericcel való kapcsolatáról mesél. Kénytelenek voltak titkolni az egészet, mert túl sok féltékeny báty és még egy igazi nagybácsi is benne volt a képben. Emiatt akart máshol dolgozni Eric. A beszélgetésről készült videót megmutatják a parancsnoknak és a hadnagynak, közben Loker felveszi a reakciójukat. A parancsnok elsírja magát és meglepődik, azonban a hadnagyon nem látni mást, csak dühöt és undort. A férfi gyakorlatilag bevallja a gyilkosságot, bár szerinte csak a szabályzatot követte.

Következő jelenet egy nagy váltás: este sötétben Trillo ácsorog a ház előtt, sejtelmes zene, lépések hangja, majd megjelenik az özvegy. Trillo közelebb megy hozzá, közben megérkezik néhány rendőrkocsi és Cal kijön a házból. A nőnél fegyver van és hármat találhatunk, hogy mire készül. Trillo beszélgetni kezd a nővel, elmondja neki, hogy megérti, ha le kell őt lőnie. Az özvegy végül Trillo vállán sírdogál, lehetett sejteni, hogy nem fogja lelőni a férfit. A szomorú hangulat folytatódik, a meghalt Eric képét teszik ki a falra a tűzoltóknál.

Némi éjszakai látkép után Torres nézeget egy családi fotót, amikor Cal a szokásos stílusában beront az irodájába és odaadja neki Trillo könyvét, amit a férfi küldött neki. Lightman leül és elnézést kér a múltkoriért. „Néha nem tudom, hogyan ne bántsak meg embereket” – erre Ria megjegyzi, igen, azt látja. Cal az emberek változásáról értekezik, újból House-fílingem támadt ennél a jelenetnél. Szerinte Ria annak az embernek köszönheti, hogy született tehetség, aki korábban bántalmazta. Torres felteszi a kérdést, Lightmant ki tette azzá, ami. De választ nem kapunk, legfeljebb akkor, ha mindent le tudunk olvasni Cal arcáról. Akinek ez sikerült, jelentkezzen! Akinek pedig nem, az nézze tovább a sorozatot, hátha megtudunk valamit Cal múltjáról.

Címkék: hazudj ha tudsz
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silme Betty 2009.10.01. 10:14:37

Örülnék neki, ha kapnék hozzászólásokat ehhez, meg a 4. részhez:)

bree-gee 2009.10.01. 12:39:43

@Silme Betty: Már a 4. részhez is akartam írni, csak elmaradt...:)
Örülök, hogy nem maradt parlagon ez a sorozat, és valaki vállalta a folytatást. Én olvasom, még ha nem is mindig kommentelek! ;)

Silme Betty 2009.10.01. 12:46:21

@bree-gee: Köszönöm, örülök, hogy olvasod:) És hogy tetszik? Egyébként a 6. rész hv-ja már félig-meddig kész van, remélem, a jövő hét elején felkerülhet majd.

bree-gee 2009.10.01. 12:56:17

@Silme Betty: Ez a mondat nagyon találó: "Torres szkeptikus, mint mindig, már várom, hogy egyszer elvonuljon House-t nézni". Torres tényleg mindig olyan mufurc, várom már, hogy lejjebb adjon a rosszkedvéből. Egyébként nekem Eli a kedvencem a brutális igazmondásával. :)

Ja, és szerintem a rabok ruhája narancssárga, nem piros, de ez csak részletkérdés! ;)

Hajrá, várjuk a 6. részt! :)

Silme Betty 2009.10.01. 13:20:09

@bree-gee: Igen, Ria mindig morci, de ebből lesznek a jó kis vitáik Lightmannel. Eli kinek nem a kedvence? Én az új plüssbirkámat neveztem el róla;) Hm, fura, én pirosnak láttam... na mindegy, akkor kukások :P A hatossal igyekszem, de mivel hazamegyek hétvégére a koliból, nem nagyon tudom majd írni sajnos. Mindenesetre remélem, hogy kedden már kész lesz.

Duerre 2009.10.01. 19:16:12

Én is olvasom a hv-kat, tetszenek.
A Mikulás-párhuzamon jókat röhögtem.

Silme Betty 2009.10.09. 17:58:24

Tudom, keddre ígértem a hv-t, de betegség miatt nem jött össze:/ Most kész van, vasárnap kerül fel, a 7. résszel együtt:)
süti beállítások módosítása