Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x14 – Angel One – Angel One

2009. július 19. 16:00 - clean lead

Csillagidő: 41636.9. Egy Odin nevű, hét éve eltűnt Föderációs szállítóhajót meteorzápor pusztított el, de vizsgálatok kiderítették, hogy három mentőkabin hiányzik és elképzelhető, hogy vannak túlélők. Ezért tart most az Enterprise a legközelebbi lakható bolygó, az Angel One felé. Ezen a világon egy női irányítás alatt álló társadalom lakik. A kormányzati csúcson egy hat főből álló tanács van, melyet a Megválasztott vezet. Ezen a testet öltött Merle-i világon kell megkeresni a túlélőket, már ha vannak. Picard ma visszahúzódó formáját hozza van és felajánlja Deannanak, hogy köszöntse a Megválasztottat, akit Beatanak hívnak. Troi először a nagykönyv szerinti diplomáciai köszöntést darálja el, de Beata elhajtja, azzal, hogy üres formai látogatással nincs ideje foglalkozni. A tanácsadónő kénytelen elmondani, hogy 62 év óta először azért dugták ide a Federáció képviseletében az orrukat, mert valószínűleg itt zuhant le pár mentőkabin és ha ez nem történt volna meg akkor a bolygó lakói továbbra is le lennének ejtve. Nagy ívben.

Riker, Deanna, Data és Yar megy le a felszínre. Egyesnek, aki nem titkoltan a The next generation Kirkje, már ami a szebbik nemmel kapcsolatos kérdéskört illeti, mindenképp látnia kell egy olyan világot, ahol a nők uralkodnak. Miután megérkeznek a felszínre és mindenki elhelyezkedik a tanácsteremben Deanna előadja az érkezésük okát. Riker is közbevet valamit, de úgy látszik ezen a bolygón a férfiak nem beszélhetnek egyenrangúként a nőkhöz és Beata tüntetően Troi-hoz címezi a szavait, aki biztosítja a Megválasztottat, hogy amennyiben megtalálják a legénység tagjait, elviszik azokat és az Enterprise is azonnal távozik. Az egyik nő (nagyon ismerős, csak tudnám honnan) a teremben hangot ad nemtetszésének és látszik, hogy Beata sem bízik a Föderációban. Az egyik férfi szolgát a csapat mellé rendeli és felfüggeszti a megbeszélést.

Ezalatt Picard utasítást ad Worfnak a hajóval kapcsolatban, mivel adás érkezett, hogy Romulán rosszfiúk mozgolódnak a határvidéken. Kilépve a liftből olyan dolog történik, amire a kapitány valószínűleg nem számított: telibe találja egy hógolyó. Wesley és az egyik haverja a holofedélzeten tartott sí lecke (ez a felszerelés, horror, horror...) után csatát rendeztek, melybe véletlenül bevonták a kapitányt is. Mialatt Wesley-t kínpadra vonják Worf és a kapitány is egy finom illatot éreznek, melyet még a klingon is kellemesként jellemez. A diplomáciai csapat a kijelölt szálláshelyén várja, hogy történjen valami. Szerencsére, Data szembefújja magát parfümmel, ami legalább oldja a többiek unalmát. Mivel sokáig nem lehetett halogatni, a tanács végre döntött és engedélyt adnak arra, hogy Rikerék megkeressék a túlélőket és elvigyék őket. Még azt is meg tudják mondani, hogy négyen vannak, de sajnos azt nem, hogy hol tartózkodnak. Ennek az az oka, hogy körözés alatt állnak, mivel a négy férfi felforgató tevékenységet végez, mert nem tudják elfogadni a számukra olyan furcsa női vezetést. (Na, ki emlékszik az 1984-ben készült lengyel Szexmisszió című vígjátékra? Patrick Berry forgatókönyvíró biztosan.) Datanak persze máris van ötlete arra, hogy miként lehetne megtalálni a túlélőket.

Hogy az Enterprise-on se ásítozzák végig ezt az időszakot, kialakul egy párhuzamos szál. Wesley dögrováson van, és a gyengélkedőn fekszik. Beverley szerint összeszedhetett valami betegséget a legutóbbi bolygólátogatás alkalmával, de Wesley szerint a transzportálás során a bio-filter (igen, ilyen is van) kiszűrte volna a kórokozót. Bármilyen elképzelhetetlen is Wesley még nem ért mindenhez a világon és Vöröske sem véletlenül főorvos, ugyanis megemlíti, hogy amennyiben a rendszer nem ismeri fel a betegséget terjesztő organizmust, akkor ki sem tudja szűrni azt. Szuper! Egy ismeretlen kór, amit Wesley elkapott. Már csak egy kis pattogatott kukorica és egy doboz üdítő hiányzik. Geordi és Worf platinanyomokat keresnek a bolygó felszínén, mert ez egy olyan anyag, ami az Angel One-on nem található meg, viszont a Föderáció szívesen használja. Riker hivatalos meghívást kap egy privát találkozóra Beataval, amihez helyi férfi öltözéket is jár. Inkább nem mondok semmit, most különösen igaz: egy kép többet mond ezer szónál. (Valamiért úgy éreztem, hogy a Deannaból és Yar hadnagyból kirobbanó nevetést egyik színésznek sem volt nehéz eljátszania.)

Az Enterprise-on Picard hiába mondogatja, hogy jól vagyog,valamiért ez az orrhangú tiltakozás nem hatja meg Crusher dokit. Na, ha a kapitány is elkapta, akkor kidobhatom a popcornt. Mialatt Vöröske a gyengélkedő felé taszigálja Picard-ot, az átadja a parancsnokságot LaForge-nak, aki el sem hiszi, hogy végre beleülhet a kapitányi székbe. A szintén betegség jeleit mutató Worf megtalálja a platinanyomokat és értesíti a lentieket. Riker belibeg Beatahoz, akit tájékoztat a fejleményekről és szócsatát vív azzal a tanácstaggal, Ariellel, aki már korábban is nemtetszését fejezte ki a Csillagflotta jelenlétével kapcsolatban. Miután kettesben maradnak Egyes parancsot ad Yarnak, hogy Deannaval és Dataval keresse fel a túlélőket, mert neki a diplomáciai kapcsolatok érdekében (sic!) a Megválasztottal kell maradnia. Hát ezért olyan vonzó mindenhol a külügyi szakma!

Az érdemi munkát végzők átsugároznak a Worf által megadott helyre, egy barlang bejáratához, ahol az egyik túlélő, Ramsey köszönti őket, azzal, hogy már várt rájuk. Deanna Grant kapitányt játszva közli vele, hogy azért jöttek, hogy hazavigyék őket, de a Rejtelmes sziget lakói jobban örültek a hírnek, mint Ramsey. Ő és társai ugyanis nem akarják elhagyni ezt a dupla X kromoszómás világot. Már hét éve vannak a bolygón és feleségük, valamint családjuk van, akiktől nem akarnak elválni. Troi hiába próbálja Beataval fenyegetni lepattan róla a figyelmeztetés. Data felhívja a figyelmet arra, hogy mivel az Odin egy szállítóhajó volt, ezért annak legénysége civilekből állt, akikre - mily fájdalom - nem vonatkozik az Elsődleges irányelv. Miután nem tudnak mit kezdeni Tascha és társai elhagyják a helyet, így lemaradnak arról, hogy Ariel bújik elő a barlangból és átöleli a Ramsey-t. Szóval innen tudta a férfi, hogy Dataék jönni fognak.

A hajón sem túl rózsás a helyzet. Worf épp a jelentés közben tüsszent akkorát, hogy az irányító konzol darabjaira törik. A megbetegedések száma egyre nő. Miután a klingont is elküldte a további károk megelőzése érdekében a gyengélkedőre LaForge rájön, hogy egyedül maradt a hídon. A felderítő csapat érkezése zavarja meg a (vízszintes) diplomáciai tárgyalásokat Egyes és Beata között. Yar elmondja, hogy Ramsey-ék nem akarnak elmenni a bolygóról. A Megválasztott ideges lesz és válaszul halálra ítéli mind a négy túlélőt. Picard a szobájában pihen, amikor Vöröske megjelenik és valami szörnyű ízű löttyöt kényszerít rá, majd megjegyzi, hogy finom a kölnije. Mivel olyat a kapitány harminc éve nem visel Beverley rájön, hogy az illat összefüggésben van a betegséggel, mert ezt érezte a fián is. A kellemes illat ingerli az embert (klingont) arra, hogy mélyen belélegezze. Szóval nyilvános vécéknél és a belváros kutyákkal jól ellátott részeiben ez a betegség nem képes terjedni.

Data tájékoztatja Egyest arról, hogy hét romulán hadihajó lépte át a semleges zóna határát és egy Föderációs állomás felé haladnak. Egy Csillagflotta hajó már érkezett az állomáshoz, de az egy űrhajtány és lövészgyakorlatot fognak tartani vele a válltömésesek, ha az Enterprise nem ér oda időben. Riker kiadná a parancsot a visszatérésre, de ekkor Beata ront be a terembe győzedelmes arccal. Elfogták Ramsey-éket, úgy hogy Arielt követték, aki ezzel feliratkozott a másnap kivégzendők listájára. Egyes kikönyörög egy utolsó esély Beatanál, aki a múltkori megbeszélés emlékére tekintettel lehetőséget ad neki, hogy meggyőzze a foglyokat a távozásról. Riker a fogva tartottakhoz siet és megmagyarázza Ramsey-nek, hogy ha elhagyja a bolygót az Enterprise-on, akkor nem kell meghalniuk. Az viszont nem hallgat rá és inkább a kivégzést választja. Have fun! Egyes nem adja fel és hívja a hajót, hogy sugározzanak fel mindenkit, de a hívást fogadó Beverley nem vállalja a felelősséget, hogy megfertőződjenek. Igaz, a kivégzés sokkal jobb.

Milyen szerencse, hogy van egy nem-organikus tiszt is a legénységben. Data parancsot kap, hogy térjen vissza a hajóra és vigye azt a Semleges zónába mielőtt túl késő volna. Az android a hajóra visszatérve kiszámítja, hogy 48 perc áll rendelkezésre, hogy Crusher doki kifejlesszen ellenanyagot és még időben odaérjenek a romulán házibulira. Ezalatt Rikerék meghívást kapnak a kivégzésekre. Miután az ítélet és annak indoklása elhangzott Egyes kér szót a Riker Ügyvédi Iroda nevében. Véleménye szerint Ramsey-ék nem kiváltói egy elégedetlenségi mozgalomnak, hanem felerősítői egy természetes folyamatnak és ha Beataék nem kapnak észbe, nemsokára ellepik majd az utcákat a tüntető és magukat a kerítésekhez láncoló férfiak, akik James Brown It's a man's world című dalát fogják énekelni. Ha most kivégzi a... mi is lenne... virista (na, ez elég furán hangzik) mozgalom tagjait csak mártírokat csinál belőlük. Mindenki egyetértően bólogat, majd azzal a lendülettel viszik is Ramsey-t kivégezni, azonban az utolsó pillanatban Beata meggondolja magát és összehívja a tanácsot új döntéshozatalra.

 

Beverley a rendelkezésére álló határidőt jól osztotta be és harmincegy perc alatt megtalálta az ellenszert. Még mindig van tizenhét perc az indulásig. Data jelenti a jó hírt Egyesnek, aki parancsot ad arra, hogy mérjenek be mindenkit a kivégzőteremben, de még várjanak a felsugárzással. Beatanak és a tanácstagoknak nem tartott sokáig megváltoztatni az ítéletet. A Megválasztott kihirdeti, hogy nem fogják kivégezni a foglyokat, helyette azbesztet és ként fognak bányászni puszta kézzel és védőfelszerelés nélkül, életük végéig, azaz egy, maximum két évig. Na jó, nem is. Simán száműzik őket egy távoli részére a bolygónak, ahol nehezek a körülmények, és nem lesz idejük lázadást szítani, de életben maradnak és vihetik a családjukat is. Rikerék ezután visszatérnek a hajóra és a védőoltás után elfoglalják a helyüket, majd elindulnak a Semleges Zóna felé, hogy elrontsák a romulánok kedvét. (Miután Rodin-től Sid a lajhárig minden pózt kipróbáltam, hogy rájöjjek hol láttam már Arielt, végre beugrott! Ő volt, aKI(TT) egy beszélő Pontiac Firebird-öt bütykölt, amit egy göndör hajú későbbi parti mentő vezetett!)

 

Címkék: star trek tng
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2009.07.19. 17:01:09

"Ezen a világon egy női irányítás alatt álló társadalom lakik." - ezt később még a Sliders-ben is eljátszották... .

fulmerz 2009.07.20. 08:57:07

A kerdeses no nem Bonnie, a knight riderbol?

fulmerz 2009.07.20. 08:58:54

Hopp, vegig kellett volna olvasni a posztot:D

evicska 2009.07.20. 10:23:42

Meg tudja valaki mondani, h melyik adón megy? Köszi!

clean lead 2009.07.20. 12:59:24

@Labzo: Igen ez egy nagyon hálás téma az írók körében. Nyilván az alapjául szolgáló tények miatt. Frank Herbert például női hadseregt vizionált a Dune című sorozatában. Az ő okfejtése elég racionálisnak tünt.
@fulmerz: Tényleg! Bonnie-nak hívták a lányzót! Erre már nem emlékeztem!@evicska: Ha jól tudom az AXN Sci-Fi csatornán folyamatosan adják a sorozatot.
süti beállítások módosítása