Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 1x17 - Bad Dreams

2009. július 14. 13:01 - Tipca

Fiatal nő tart hazafelé a kislányával a cirkuszból, de lekésik a metrót. Anyuka eldudorászik, kislány pedig kibogozza a babakocsihoz kötözött három lufi egyikét, mire a nő el akarja kapni, de a nagy nyújtózás közepette valaki odalép mögé, és belöki az éppen ekkor befutó szerelvény elé. Ahogy elmegy a metró, már azt is látjuk, ki volt a gyilkos: Olivia. De kár, ez csak álom volt, jó lett volna látni valami jellemfejlődést a baltaképű asszonyságtól. Másnap reggel Livvie döbbenten látja a tévében, hogy egy nő öngyilkosságot követett el a metróban – az a nő, akit az álmában is látott.

Irány Broyles, szeretne engedélyt kérni tőle, hogy New Yorkba utazzon, és kivizsgálja az ügyet. Broyles nem szívesen bár, de ad neki 24 órát. A Harvardon, miután Walter Geiger-számlálóval végigvizsgálja Olivia minden egyes porcikáját, és csalódottan megállapítja, hogy nem teleportált New Yorkba, tehát valószínűleg csak egy álom volt, a csapat ketté oszlik. Peter és Olivia mennek a Nagy Almába, Astrid és Walter pedig otthon maradnak. A helyszínen Olivia előre megmondja Peternek, hogy lesz a plafonon egy piros lufi, úgyhogy lassan az ifjabbik Bishop is kezdi elhinni, hogy Olivia tényleg látta álmában a nő halálát.

Bár a férj esküdözik, hogy a felesége nem lett öngyilkos, a biztonsági kamera felvétele mást mutat: a nő halálakor üres volt az állomás, és senki nem lökte a vonat alá. Walter egyre vadabb ötletekkel áll elő (pl. Olivia a tudatával kényszerítette öngyilkosságra a nőt), és ég a vágytól, hogy megtudja, miért akarta annyira kinyírni őt Olivia. Mondtam már, hogy imádom a palit? Ráadásul egészen az őskorig vezeti vissza az eset hátterét, tehát Olivia feltehetően féltékeny volt a nő tüzére – vagy valami ilyesmi. Olivia megunja a banánt, inkább vesz egy doboz koffeintablettát, és beül egy étterembe. Nem épp a legjobb helyet találta, nem messze tőle kitör a családi perpatvar, ugyanis a férjnek volt képe rámosolyogni a pincérnőre. Az asszony felkapja a vizet, a sajthoz hozott késről nem is beszélve, és sipítozni kezd az urával, mire Olivia felpattan, odasiet a nőhöz, megragadja a kést markoló kezét, és vagy féltucatszor belemártja a pengét a fickó hasába.

Persze egy újabb álom volt, ennyit ért a koffeintabletta, megy is a telefon Charlie-nak, hogy történt egy gyilkosság. És tényleg, leszámítva, hogy a férfi még nem halt meg, habár elég ramaty állapotban van, úgyhogy az sem várat soká magára. Olivia beszél az asszonykával, aki teljesen ki van bukva, mivel alapjában véve nagyon csendes, a férje imádja, de ott, abban a pillanatban meg volt róla győződve, hogy el akarja hagyni őt. Livvie egyre csak mondogatja neki, hogy nem ő volt, kényszerítették rá, míg Peter el nem rángatja, és emlékezteti rá, hogy jó pár ember tanúsíthatja, hogy a nő a saját kezével szúrta le a férjét. Szerencsétlen Oliviát mondjuk nem irigylem, először osztozott a halott, áruló exbarátja tudatával, most meg ez... Azért kiszállnak az étteremhez is, ahol Olivia nemes egyszerűséggel felkeni a falra a tapló főnököt, mikor az nem hajlandó válaszolni a kérdésére. Végül csak sikerül megtudni, hogy a helyen, ahol az álmában Olivia ült, valóban volt valaki, egy visszatérő vendég, szőke, sebhellyel az arcán.

Oliviának eszébe jut, hogy ő már látta ezt a férfit, a metróállomáson készült felvételen. Walter kiokoskodja, hogy, mivel az álmában Olivia nem látta a sebhelyest, valószínűleg az ő testében járt, mikor álmodott. Irány az FBI, lefuttatják az adatbázisban az arcot, és máris megvan, hogy a sebhelyest Nick Lane-nek hívják, és korábban egy elmegyógy bentlakója volt. Walter előrelátóan be is jelenti, hogy ő oda nem megy. Broyles amolyan atyáskodó hangnemben letorkollja Oliviát, amiért nem szólt korábban az alvagyilkolásáról, de azért engedélyt ad, hogy Livvie vigye végig az ügyet. Peter és Olivia ellátogatnak az elmegyógyintézetbe, ahol az intézmény vezetője mesél nekik Nickről. A pasas önként vonult be annak idején, és hiperérzékeny volt, az érzelmei valahogy átragadtak a körülötte lévőkre. Ráadásul öngyilkosságra hajlamos volt, ami párosult némi paranoiával, ugyanis meg volt róla győződve, hogy gyerekkorában részt vett egy katonai kísérletben, melynek keretében különleges embereket gyűjtöttek egy párhuzamos világ elleni háborúhoz. Peter és Olivia sokatmondón pislognak egymásra – már megint a ZFT.

Kiderül, hogy Nick ugyanott és ugyanakkor született, mint Olivia, így hát irány Walter, hogy minden lehetségeset megtudjanak a kortexifanról, amivel a ZFT-s gyerekeket kezelték. Walter szerint a szer azon kívül, hogy felerősítette az agyi képességeket, az érzelmeket is turbóra kapcsolta, amivel egyfajta érzelemátvitelre lettek képesek egyes alanyok. S hogy miért látja Olivia Nick (talán nem is akaratos) gyilkosságait? A kísérletek folyamán a gyerekeket párokba osztották, hogy ne legyen olyan ijedtek, és könnyebben feldolgozzák a helyzetet. A párosok között lévő kapcsolat a kortexifan miatt a szokásosnál is erősebb lett – ez esetben a Nick és Olivia között fennálló kapcsolat. Olivia kivan, Peter – szokása szerint – értetlenkedik és akadékoskodik, Walter viszont örül, mivel így lehet, hogy le tudja nyomozni a sebhelyest. Hipnózissal REM állapotba viszi Oliviát, aki közvetíti a Nick Channel műsorát. A fickó betér egy sztriptízbárba, ahol az egyik táncosnő beindul rá, mivel Nick is beindult rá, és a rész egyik legjobb jelenete jön. A táncos lesmárolja Nicket, akit ugyebár mi most Olivia képében látunk, aztán szobára mennek.

Az aktust követően Nicknek bűntudata támad, ismét előjönnek a szuicid ösztönök, amit persze átvesz a táncosnő is. Végül a nőci széttör egy poharat, és egy szilánkkal elvágja a saját torkát. Livvie felébredne, ahogy szokott, de Walter nem hagyja, és megkéri Petert, hogy nyugtassa le. Peter megfogja Olivia kezét, és a dolog működik, Olivia ellazul, és folytatódik a házi mozi. Nick hazamegy, Olivia pedig meglátja a címet. Reggel az FBI kiszáll a helyszínre, csakhogy Nick már nincs otthon, de a falon rengeteg újságkivágás van a kortexifan-kísérletekről, és egy felirat: amit megírtak, az meg is történik. Közben Nick pisztollyal vonul az utcán, az emberek meg sorra fordulnak meg, és indulnak utána, ahogy átveszik az érzelmeit. Az öngyilkosok klubja egy épület tetejére tart, és felsorakoznak a tető párkányán, mint fecskék a villanydróton. Olivia megy fel, mert Walter szerint rá talán nem hat az érzelemátvitel.

Nick felismeri őt, Olive-nak hívja, bár bevallja, hogy annak idején mindent megtettek, hogy a párok elfelejtsék egymást. Elmeséli, hogy a kísérletek után mindent úgy tett, ahogy a ZFT-ben meg van írva: edzett, szürkében és feketében járt, meg minden, amit egy jó katona megtenne, de csak nem jöttek. Aztán az elmegyógyban egyszer csak megjelent egy szemüveges pasas, és „felébresztette” őt, hogy most már tényleg jönnek. Csakhogy az ébresztés az érzelemátvitellel járt, és ő nem akar több embernek ártani. Ahogy ezt kimondja, az egyik nő fogja magát, és leveti a tetőről, és egyenesen a békésen cseverésző Walter és Peter mellett álló kocsira esik. Peter felpillant a tetőre, Walter viszont sóhajt egyet, majd ott folytatja a mondatot, ahol abbahagyta. Közben odafent Nick átadja a pisztolyát Oliviának, és megkéri, hogy lője le, különben neki kell leugrania, de akkor a többiek is ugrani fognak. Olivia dönt, majd lábon lövi Nicket, mire a többiek is összerogynak, ezzel felléphetnének valami show-műsorban. Nick baljóslatúan pislog Oliviára, és azt mondja: meg fogja még bánni, hogy nem ölte meg.

Zárásként összeszedjük, amit tudunk, és amit nem. Broyles beszélt a Massive Dynamickel a kortexifan-kísérletekről, de Nina Sharp szerint a résztvevők listáját rég törölték a rendszerükből. Nicket gyógyszerekkel kómában tartják, amíg kell, de még mindig nem tudni, ő miért emlékszik a kísérletekre, és Olivia miért nem. Hogy kiderítse, Olivia megkéri Charlie-t, hogy valahogy szerezze meg a Nick lakásán talált kivágásokat, hátha abból kideríthet valamit. Walternek már megint beugrott valami, ismét áttúrja a kincsesbányának bizonyuló régi holmiját (nem is értem, miért nem nézték már végig az egészet már az elején), és talál egy kazettát. A felvételen egy kislány kuporog egy teljesen kiégett szoba sarkában, és a kamera mögül érkező beszélgetésből (William Bell és Walter Bishop az) kiderül, hogy a lány szörnyű pusztítást vitt végbe az érzelmeivel. Na de gondolom, rég kitaláltátok, mi a lány neve: Olive.


 
Megjegyzések:
 
- Ez az első epizód a sorozat folyamán, melyben konkrétan halljuk William Bell hangját (látni még sosem láttuk), és nem csak megemlítik őt.
- A kiégett szobában kuporgó kislány-Olivia jelenete erősen emlékeztet Charlie McGee-re a Tűzgyújtó című Stephen King regényből.
- Nick lakásán az újságkivágások között látható egy Massive Dynamices kitűző. (A kép jobb szélén, a Kelvin Geneticses főcím mellett.)
- Az előző részben, mikor Olivia az állatvédő lakótársánál jár, a háttérben látható egy „Red Balloon Lager” feliratú söröshordó, ami a rész elején felbukkanó vörös léggömbre utal.
- A reklámszünetekben feltűnő jelek megfejtése: BELLY. (Walter szokta így becézni William Bellt.)
Címkék: rejtély fringe
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kla 2009.07.14. 19:16:53

Az 1x14 mellett ez az egyik legerősebb rész az évadban, és innentől nincs is megállás...

naughtyL 2009.07.14. 21:46:27

Ez a rész nagyon ott volt!!

Kérdés:én egy hangot nem hallottam a szinkronos verzióbol, és csak érdeklődnék, hogy eltalálták? visszaadja a feelinget? Mert, hát Walter meg Peter igen sokat tesz hozzá!!??

Tipca 2009.07.14. 22:26:01

Úgy alapjában véve nincs gond a szinkronnal, szerintem, néhány poén még jobban is ül, mint a feliratos verziónál. Egyetlen gond van, hogy Walternek eredetileg tök jó magyarhangja volt, aztán megváltoztatták, és most... nem olyan jó. :P

naughtyL 2009.07.15. 08:07:53

Nah most már tényleg belenézek, mert nagyon kíváncsí vagyok!
És akkor a DVD-n is 2féle hangja lesz??

~Moi~ 2009.07.15. 08:26:57

Nem semmi volt az eleje! Tökre azt hittem h télleg Olivia ölte meg a nőt..aztán egyszercsak felriad! áááhh!
jórészvolt!:) és jó a HV! grat!:D

Flankerr 2009.07.16. 10:05:48

Azért a tetőn állós, lezuhanós rész a végén is ütött keményen

~Moi~ 2009.07.16. 10:24:11

@Flankerr: főleg ahogy Peter meg az apja békésen beszélgetnek aztán...pufff! Upsz egy hulla! Nem volt semmi!

szeme közé, laposan! 2012.07.08. 23:16:29

Baltaarcú? Nekem simán bejön.
süti beállítások módosítása