Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 6x02 - Megváltás 2. rész

2009. július 05. 11:00 - Llew

Folytatódik az újabb Földet fenyegető krízis megoldása. McKay Anubisz megjelenésén poénkodik Carternek, majd a statiszta tudósok javaslatából ötletet merítve kitalálja, hogy egy elektromágneses impulzussal kiüthetik a kapu töltődését okozó masinát, akármi is az. Carter szerint nem fog működni, de már csak 50 órájuk van, mielőtt Colorado méretes kráterré alakulna, így a tábornok rábólint McKay tervére. Sam az előkészületek alatt előállhat jobb ötlettel.

Bra’tacék eltalálták a bolygót, ami talán a támadás forrása és készen állnak a lehetetlen küldetésre. Ketten a jaffa hadsereg ellen. Ry’ac ezt találja a legjobb alkalomnak, hogy részt vegyen első csatájában, Teal’c pedig egy jól-van-bazmeg,-én-szóltam-előre arckifejezéssel bele egyezik, hogy velük tartson. A bázison Carter ahelyett, hogy használható ötletekkel állna elő, inkább Rodney-ét igyekszik megfúrni. Kiszámolta, hogyha kinyitják az íriszt és az EM impulzus nem válik be, akkor megfeleződik a robbanásig hátralévő idő. Ha esetleg kevésbé sértődősen adná elő, akkor hallgatnának rá.

A jaffa kommandó fegyverkezik és mert már ott is vannak a ha’takokkal erősen védett bolygónál. Teal’c útközben rájött, hogy két napon belül nem akar két családtagot is eltemetni, ezért közli Ry’ackal, hogy a hajón kell maradnia. A vitát azonban eldöntik helyettük, mert halálsiklók kezdik lőni a hajót, hiába van álcázva, így kénytelenek legyűrűzni a bolygóra. Carter még mindig durcás, de arra van ideje, hogy McKay-jel civódjon, és olyan mondatokat vágjanak egymáshoz, hogy útálom magát, meg vonzódok magához. Teal’cék sikeresen halomra lőnek egy rakás ellenséges jaffát, pedig szinte végig rossz felével előre tartja a fegyvert. Ry’ac is kap a vállába egyet. Kellett ez neked hülyegyerek?

Elindítják McKay játékát, mire szépen megnő az energia átvitel a kapuba, és minden elektromos szerkezet szikrázni kezd. Lekapcsolnak a számítógépek, és Cartert is megrázza az áram, mikor lezárja az íriszt. Anubisz jaffái nem mesterlövészek, mert Ry’acnak nincs komolyabb baja, viszont lépni kell, mert őrjáratok keresik őket. McKay sikeretlen gyerekkori zongorista karrieri történetével igyekszik bocsánatot kérni a gyengélkedőre került Cartertől, sőt a maga módján még az elismerését is kifejezi, majd az egész mondókáját hazavágja, mikor segíteni akar átöltözni a korházi hálóingben lévő nőnek. A lényeg, hogy már csak 25 órájuk maradt.

Teal’cék megtalálják a feltehetően ős eredetű fegyvert, amit Anubisz használ, és Ry’acot hátrahagyva már rohannak is, hogy végrehajtsák, a „robbantsuk fel” gondolatban kimerülő haditervet. A statiszta tudósok ezúttal Cartert bombázzák idióta ötletekkel, akinek csak meglágyult a szíve a bocsánatkéréstől, mert inkább McKay társaságát részesíti előnyben. A kanadai éppen azon töpreng, hogy Jonas vajon miért nézegeti az indítócsarnokban a kaput. Hát azért – magyarázza az érintett Samnek –, mert nem érti, hogy miként kerülhetett a kapu egy hegy belsejébe, ha a teremnek, csak 2x2 m-es ajtajai vannak. A mennyezet feletti aknán keresztül engedték le egy daruval, jön a válasz. Jones erre megkérdi, hogy felfelé is megye, amivel új ötletet ad Carternek.

A terv az, hogy kiemelik a kaput, és az X-302-essel elég messzire viszik a Földtől a robbanás előtt. Teal’c rutinos harcosként pofával beleszalad a kapurobbantó fegyvert védő erőtérbe. Ez nem jött össze, szóval mennek az ösvényhez, ami átvisz rajta, de ott meg elfogják őket. Mintha Hammondék nem lennének elég mélyen a szarban, az oroszok újabb remek időzítéssel a nyakukba ugranak, hogy lejjebb nyomják őket. A Csekov ezredes tolmácsolta ajánlat szerint baráti együttműködéséért, az X-302-es tervekért, meg pár vagon dollárért cserébe lesznek olyan jófejek, és bérbe adják a másik kaput, mert nekik nincs kedvük egy indítócsarnokban söprögetni. Csak azt az aprósságot felejtették el, hogy ha az első kapu felrobban, attól még ugyan ez a gond újra kezdődhet a másikkal. Szóval, ha meg is ússzák, a Csillagkapu Programnak akkor is vége.

A sorozat lassan kifogy a beszélő jaffát eljátszani képes színészekből, mert Teal’cet az hallgatja ki, aki egyszer már meghalt Bra’tac tanítványaként. O’Neill fogja vezetni az X-302-est, Carter tájékoztatja a repülés részleteiről és Jonas érdekében is szól pár szót, de az ezredes nem túl jól fogadja őket. Ezek után közlik vele, hogy sikeres küldetés esetén kicsit nehézkes lesz a leszállás, ugyanis a kapu által jelentett plusz teher, és a rögzítés nehézségei miatt, többek között a futóműveket is eltávolították az űrrepülőről. Felfelé egy darabig egy olyan Jumbóval viszik, mint amilyennel az űrsiklókat szokták szállítani.

A túl nagy holtsúly miatt, még így is ideje korán elfogy az üzemanyag, és nem tudja kivinni a kaput a Föld gravitációs mezőjéből. Kb. 35 perc múlva becsapódik Európa partjainál. Vagyis Colorado sikeresen megmenekül a Föld legnagyobb krátere cím elnyerésétől, ami más esetben nyilván kimerítené a kívánt célparamétereket, most azonban kevés. McKay szerint az óceánba kéne ejteni a kaput, mert az valamivel csökkentené a robbanás erejét, de Carter lehurrogja, mert ő csak egész bolygókat szokott megmenteni. Eközben Ry’ac egy elkötött halálsiklóval kimenti apját és Bra’tacot az őket kísérő menetoszlopból.

O’Neill lassan egy fél tégla kecsességével repül, ezért felveti, hogy használhatnák a hiperhajtóművet, az sem számít, ha ő egy messzi-messzi galaxisba kerül. Carter és McKay összeugranak a terv miatt, de aztán Jonas ötletadó javaslatával már körvonalazódik is a megoldás. A naquadria instabilitása csak kismértékben okoz problémát, ha a hajó csak pár másodpercet tölt a hiperűrben, ami alatt azonban elég messzire juthat a Földtől. Már csak 11 percük van, de Carteréknak még külön programot kell írni és feltölteni a gépre, hogy a terv kivitelezhető legyen. O’Neill viszont egyre közeledik a ponthoz, ahonnan már látszik a háza.

Minden kész, még szűk két perc van a bummig, aminek a nagy részét Jack elszöszmötöli, mert a hiperhajtómű indítása és a katapultálás után már csak 13 másodperc maradt. A kapu elég messze robban, az ezredes is jól van, szóval lehet ujjongani és levegőbe bokszolni a bázison. Teal’cék odaát végignézik, ahogy a kapu lekapcsol, és Ry’ac a halálsiklóból szétlövi a fegyvert, majd őt is eltalálja egy ellenséges gép. McKay távozik, Carter pedig egy puszival és azzal a megjegyzéssel köszön el tőle, hogy jobban vonzódott hozzá, amíg utálta.

A tábornok már dobozol, közben megbeszélik O’Neillel, hogy az ezredes bármilyen kinevezést kérhet az elnöktől, ő azonban csak egy kisebb csónak parancsnoka szeretne lenni. Teal’cék is mind egészben a Földre repülnek a jó hírrel, hogy Ry’ac kiiktatta a fegyvert. Hamarosan már a másik kaput eresztik be a csarnoka, mert csak megegyeztek az oroszokkal. Megkapják a pénzüket, az X-302 és X-303 terveit, meg még valamit. Ry’ac elmegy Bra’tackkal jaffákat téríteni, Jonas pedig lehetőséget kér O’Neilltől a bizonyításra. Hammond közli az ezredessel, hogy az alku részeként be kell vennie egy oroszt a csapatba. Jack szerint nem szép dolog így meghálálni a bolygó megmentését, és javasolja, hogy inkább kapjanak egy egész csapatot, mert ő Jonas mellett döntött. Így aztán zárásként már az új felállású CSK-1 indul küldetésre.

Címkék: csillagkapu
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neton 2009.07.06. 08:37:25

McKay frizurája mennyire vicces már. :) az meg pláne, hogy David Hewlett is milyen fiatal volt itt még. :)

Borisz 2009.07.06. 09:15:08

a jaffa meg a chief a bsg-ből :>

Llew 2009.07.06. 09:59:42

@Borisz: Ja, ja. Eredetileg máshogy akartam írtam azt a mondatot, de az BSG spoiler lett volna.
süti beállítások módosítása