Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 5x22 - Felismerések (Évadzáró)

2009. június 28. 10:00 - Llew

Két ha’tak parkol egy kék bolygó mellett, ahová egy asgard hajó érkezik. Thor főparancsnok kimért és udvarias asgard stílusban bemutatkozik, majd közli, hogy húzzák el a belüket, mert ez egy védett bolygó és arcon lesznek pörkölve. Válaszul Ozirisz nagyképű és lekezelő goa’uld stílusban ellenkezik, mondván ő egy hegylakó isten, ergo halhatatlan. Ennyit a csevegésről, Thor már izzítja is a fegyvereket és a ha’takra puffogtat. Csakhogy a lövései hatástalanul kenődnek szét annak pajzsán. A gyengén látó nézők kedvéért a hídon lévő két jaffa folyamatos közvetíti a történéseket, Ozirisz pedig önelégülten közli, hogy végre kipipálhatják az asgard problémát.

Sam Daniel egykori irodájában téblábol, és nagyon el van kenődve. Hammond tábornok jön elmondani, hogy O’Neill kérésére szolgálatban maradnak, majd egy vietnámi történettel szemlélteti, hogy az élet nem habostorta, és bár még egy rendes halotti tor sem volt, meg kell tanulni együtt élni a veszteséggel. A szomorkodást riadó és pillanatnyi áramszünet szakítja meg, ami után a tábornokot az indítócsarnokba hívják. Mivel nagyon letörtek, most csak komótosan oda sétálnak. Így szegény Freyr kénytelen fegyvercsövekbe bámulva várakozni. Carter rögtön felismeri a látogatót, pedig nekem a kis szürkék mind egyformának tűnnek.

Előkerül O’Neill és Teal’c is, és Freyr elmondja, hogy eddig a replikátorok miatt nem tudtak Reese-ért jönni, most is inkább az hozta ide, hogy a goa’uldok egy incidens során megölték Thort. Vagyis kukacok nyílvánvalóan feltuningolták a fegyverzetüket. Ugyan konkrétan nem jelenti ki, hogy mostantól teljesen hátrányban vannak, csak azt, hogy nagyobb létszám esetén, ezentúl nem egyértelmű a győzelmük. Azonban így is érezhető, hogy a védett bolygó titulus innentől annyit ér, mint lyukas gumi a bordélyban.

Amint lerendezték az étel automatákat, foglalkoznak a problémával, de addig is ki kéne menteni egy kutatójukat a fenti bolygóról. Nekik ugyanis nincs szabad hajójuk, viszont tudják, hogy a földieknek van egy goa’uld szállítóhajója. Carter már jön is a műszaki kifogássokkal, de O’Neill rávágja, hogy megcsinálják, majd a kérdő arcokat látva megkérdi a tábornoktól, hogy ugye így lesz. Freyr szerint a kutatás, amit a bolygón végeznek létfontosságú a számukra, és ha kimentik a tudósukat, akkor onnantól tucatjával fogadják majd a szívesség kéréseket.

Később Carter még megpróbálja az ezredest lebeszélni, de ő kemény katonaember, nem sirat elveszett bajtársakat, mikor szólítja őket a kötelesség. Hamarosan már a hipertérben suhannak. O’Neill elmerengve fegyvert pucol, Sam meg továbbra is inkább gyászolna, de Teal’c otthon hagyta zsebkendőjét, így ő inkább a küldetésre koncentrál. Szerinte különben sem olyan rossz, ami történt, ő már úgy is unta, hogy Daniel folyton pofázik hisz Daniel felemelkedett, míg sok jaffa csak vágyik erre. Alkalmas időben, majd megemlékezik róla. Sam szerint ez csak amolyan a harcos útja szarság, amiből nem kér, majd komoly érzelmi kötődésről beszél, így a múltkori gyengélkedős jelent után egyre gyanúsabb, hogy Daniellel többek voltak kollégáknál.

Sikeresen, bár a sűrű légkör miatt elég döcögősen leszállnak, mire O’Neill felveti a hátsó pótülés beszerelésének ötletét. Megvannak a célkoordinátákat, de nem nagyon van kedvük kimenni a ~215 fokos felszínre. Szerencsére átsugározzák őket a földalatti laborba. Kölcsönös bemutatkozás után Jack javasolja Heimdallnak, hogy lépni kéne, mielőtt a goa’uldok bemérik a létesítmény helyzetét. Szerinte azonban még nem mehetnek, meg kell menteniük Thort. Szürke kis barátunk ugyanis a kukacoknál van, miután elfogták mentőkabinját a csata után.

Az asgard érzékellők képesek bemérni a ha’takon lévőket, de a pajzs miatt a transzporter nem működik. Jelenleg éppen Ozirisz közli a fogollyal, hogy maga Anubisz jön a kihallgatására. Miután lelép, O’Neillt felhologramozzák a hajóra, ő pedig egy „Thor, pajti!” köszönés után elmondja, hogy rajta vannak a mentésen. Thor visszafogott lelkesedéssel közli, hogy inkább kapják össze Heimdallt és a kutatási anyagát, ami a fajuk fennmaradásához szükséges, aztán tiplizzenek, mert Anubisz jön megszondázni az agyát, ami során ő majd jól feláldozza magát.

Odalent aztán kiderül, hogy a labor azért fontos, mert Heimdall a genetikai történelmüket tanulmányozta ott. Az asgardok valamennyien klónok, miután ezer éve nem képesek szexuális úton szaporodni. A tudatuk folyamatos újabb és fiatalabb testbe történő áttöltésével szinte elérték a halhatatlanságot, a genetikai degradációt azonban egy mesterséges mutációval sem képesek teljesen megakadályozni, így fajuk gyakorlatilag haldoklik.

Egyes kommentátor jaffa még nem találta meg a létesítményt, mert az érzékelőket zavarja a vastag légkör, ő viszont nem akar halálsiklókat lezavarni, mert az veszélyes lenne a pilótákra. Ozirisz erre tájékoztatja, hogy a szakszervezeti kérdéseket majd Anubisszal lehet megvitatni, így a srác mégiscsak keres pár nem szimpi tesót. A csapat azt találja ki, hogy a nagyfőnök átszállásának pillanatában O’Neill és Teal’c is felgyűrűznek, majd belülről iktatják ki a pajzsokat, miközben Carter lentről elnavigálja őket az őrjáratoktól. Heimdall megy csomagolni.

Jackék feljutnak a hajóra, de rögtön a nyomukba is küldik a biztonságiakat. Sikeresen elkerülik a főgenyát és kíséretét, de utána bekerítik őket. Carter felhologramozza magát és eltereli a figyelmet, így O’Neillék szépen leszedik kettes kommentátort és csapatát. Sam a mészárlás látványától és az asgard cuccokkal való játéktól teljesen felvidult. Ennyit Daniel emlékéről. Anubisz meglátogatja Thort és közli vele, hogy az agyába tolt tüskés üveggolyó segítségével letöltik a tudását a hajó kompjúterébe.

Mivel O’Neillék még mindig nincsenek meg, Ozirisz pedig eredményeket akar és nem kifogásokat, így utasítja a személyzetet, hogy kábítsák el őket a hiperhajtómű hűtőgázával, nem számít, ha emiatt egy csomó jaffa belehal a fellépő sugárzásba. Egyes kommentátor kicsit tiltakozik, majd a haverral megejtett de-jó-hogy-nem-a-gépházba-vagyunk-beosztva összenézést követően intézkedik. O’Neill és Teal’c rögvest össze is esnek. Közben Carterék átsugározzák a teherhajóra azt a harmincezer évvel ezelőtt a bolygóra zuhant, hibernált ősasgardot, akinek a tanulmányozásával Heimdall igyekszik megoldást találni a bajukra.

O’Neill a cellában pihengetnek, Teal’c szokás szerint baromira pesszimista a helyzetüket illetően. Pedig Thor kiengedi őket, mivel a hülye goa’uldok ugyanarra a partícióra telepítették rá a tudatát, amiről a hajó operációs rendszere is fut, így bele tud nyúlni. Carter is bejelentkezik. A terv az, hogy C4 híján, a pajzsgenerátor felrobbantása helyett, egy irányító panel megpiszkálásával nyernek pár másodpercet, hogy Heimdall kisugározhassa őket. Egy Yu elleni csata nem jól alakul, ezért Ozirisz oda küldi a két másik hajót, közben a halálsiklók bemérik a labort és neki állnak bejáratot robbantani.

Carter elnavigálja az ezredeséket a panelhez, de közben lezattolják, mert a jaffák bejutottak a létesítménybe. O’Neillék lepankrációznak egy őrjáratot, majd mivel nincs kedvük azon tippelgetni, hogy melyik a pajzsvezérlő kristály, a botfegyverrel szétlövik mindet, ezzel kínos helyzetbe hozva egyes kommentátort a peltakon. Ozirisz Carter agyát pirítja, mert nem hiszi el, hogy Jackson meghalt, mikor Heimdall mindenkit a teherhajóra transzportál. Alig indulnak el, a Thor fejében lévő szondával bemérik őket, és kilövik az álcázót, meg a hiperhajtóművet. Anubisz megadásra szólítja fel őket, mire Heimdall önmegsemmisítést javasol, de váratlanul három O’Neill osztályú asgard hajó érkezik Freyr vezetésével. Tájékoztatja a kukacokat, hogy ezek kicsit modernebb járgányok, mint amit lelőttek, mire a kukacok jobbnak látják nem folytatni a fegyverteszteket és elhúznak.

A bázison Carter összegzi a tábornoknak és O’Neilléknek, hogy az asgardok ki tudták ugyan szedni Thor fejéből a szondát, de kómába esett, és mivel a technológia számukra is ismeretlen, egyenlőre nem tudnak rajta segíteni. A csapat éppen távozik a bázisról, mikor a folyosón egy hirtelen szélroham kócolja össze a hajukat. Kivéve Teal’cét. Szerinte a szellőzőrendszer meghibásodása volt, Jack azonban csak elmosolyodik és beszáll a liftbe.

Címkék: csillagkapu
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the black ball 2009.06.28. 11:24:59

Ó, a két leglazább zárás egyike. A szellőcliffhanger itt, meg halastócliffhanger a 8. évadban.

Szerintem Carter bármelyik csapattagnál kisírta volna a lelkét, elvégre a CSK-1 a "családja". Vagy lesz még rá utalás? Nem emlékszem.

Llew 2009.06.29. 09:13:36

Nekem ez az egyik kedvenc részem. Erős asgardos goa'uldos epizód. Ahogy Ozirisz kimondja, hogy I don't think so, meg a végén, mikor Freyr megérkezik és hívja a ha'takot, az marha jó. Mondjuk ha ott szarrá lövik Anubiszt - hisz már háborúban állnak -, akkor egy csomó későbbi gondtól kímélik meg a galaxist.

Nem tudom, hogy utalnak-e később a dologra, csak ez volt a benyomásom. Carter legalább annyira magába zuhant, mint mikor majd O'Neill eltűnik. Teal'cet is biztos sajnálta volna, de nem tudom elképzelni, hogy ennyire búslakodott volna miatta.

narrator 2009.06.29. 17:10:53

@Llew: spoiler volt - legalábbis azoknak, akik nem látták még végig a sorozatot

Llew 2009.06.30. 08:05:52

@narrator: mármint az, hogy Anubisz még fogja kavarni a szart? Szerintem ez az eddigi részek fényében elég nyilvánvaló. Vagy az O'Neill-os? Amúgy meg már az AXN-is a 10 évadot játssza, az előző évadokat mag min egyszer már ismételték is, szóval nem hiszem, hogy annyira nagy dolgokat lőttem volna le.

narrator 2009.06.30. 08:20:55

@Llew: Az O'Neill-esre gondoltam, nem tudom, ki mennyire van képbe a folytatással, az az 5. évadból még nem derül ki. Aki AXN-en nézi, OK, az már 10. évadnál tart, de a hogyvolt még nem.

Llew 2009.06.30. 09:07:32

@narrator: Az nem, hogy majd egyszer el fog tűnni, de az, hogy nem csak kollégaként tekintenek egymásra Carterrel, az már igen:
hogyvolt.blog.hu/2009/02/14/csillagkapu_4x05_oszd_meg_es_uralkodj
max azóta nem foglalkoztak ezzel a szállal.
"Aki AXN-en nézi, OK, az már 10. évadnál tart, de a hogyvolt még nem."
Nem gondolnám, hogy túl nagy halmazt képeznek azon személyek, akik csak a hv-ot követik, de nem nézik vagy nézték a sorozatot. Mindenesetre megtisztelő, ha vannak ilyen olvasók.

narrator 2009.06.30. 10:15:58

@Llew: Az eltűnésre gondoltam, mert ezt sajnos én is idő előtt tudtam meg, ezért pusztán együttérzésből, nem kötekedésből szóltam bele a beszélgetésbe.
Mint a CSK hv nagy tisztelője és lelkes olvasója, hiszek ennek a halmaznak a létezésében, ezért keltem védelmébe.
Persze mindenkinek, aki fórumokat olvasgat, vállalnia kell azt a kockázatot, hogy ideje korán megtud 1-2 plusz infót.

Gabba 2009.06.30. 13:00:34

@Llew:
én tagja vagyok annak a kis halmaznak :)

Mivel napi darában nem tudom követni az AXN-en, felveszem és a hv-kkel együtt haladva nézem meg a részeket.
Igazi spoiler nem volt eddig sztem.

Llew 2009.06.30. 15:21:13

@Gabba: arra gondoltam, hogy egyáltalán nem nézi, csak a hv-ot olvassa, de végül is lényegtelen, mert nem gondolnám, hogy akár te, akár más valaki ezentúl úgy ülne le egy epizód elé, hogy azon izgulna, Jack melyik pillanatban tűnik el.
@narrator:
Szerintem ez az infó még kevés ahhoz, hogy spoiler legyen, de majd jobban figyelek rá, hogy véletlenül se szóljak el valamit. Régebben is volt, hogy kiszedettem jelöletlenül tényleges spoilert tartalmazó kommentet.

korxi 2009.06.30. 21:34:09

Szerintem abszolúte nem volt spoiler, számomra is csak a kommentes elmagyarázásból derült ki, hogy egyáltalán miről van szó (mi volt a spoiler).
A spoiler sztem előremutató információ a sorozat történetszálában. Aki sorozatot, pláne CSK-t néz, tudja hogy kb ötezer dolgot jelenthet önmagában az a megjegyzés, hogy valaki "egyszer eltűnik".Ebből következően nulla informatív értéke van, ezért meg sem közelíti a spoiler fogalmát szvsz.

narrator 2009.07.02. 13:15:45

@korxi: OK, igaz, hogy ez még sok mindent jelenthet, belátom, engem érintett túlérzékenyen a dolog, mivel nekem sajnos tényleg "elspoilerezte" már valaki ezt az infót.
süti beállítások módosítása