Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x03 – Code of Honor - Becsületkódex

2009. június 14. 16:00 - clean lead

Csillagidő: 41235.25. A Föderáció néhány bolygóján járvány tört ki. Az ellenszer egy Ligon II. nevű bolygón található, ezért az Enterprise épp erre tart, azzal a paranccsal, hogy barátságosan közelítse meg a bolygó lakóit és szerezzen annyi vakcinát, amennyit csak tud. Tehát miután Worf ujjait öten lefeszegették a fézereket irányító panelről, felvették a békés kapcsolatot a bolygó vezetőjével, aki épp az egyik hangárba készül felsugározni a saját készülékük segítségével. Natascha Yar már ott várja Picardékat. Meg is jelenik néhány - sztereotípiának megfelelő - turbános fazon és az egyikük összetekert szőnyeget rúg végig a padlón egy elegáns mozdulattal, de ezúttal Kleopátra nem esik ki belőle. A nagy ember ezek után méltóztatik megérkezni. Köszöntik egymást a kapitánnyal a saját szokásaik szerint - feltartott, másik felé fordított tenyerek -, majd Picard bemutatja a tisztjeit. Riker elsőtiszt, Troi tanácsadó, Yar biztonsági főnök. Na, itt leugrott a tű a lemezről. Vendégeink el sem tudják képzelni, hogy egy nő legyen a biztonsági főnök. Valószínűleg már látják magukat, ahogy röhögve elfoglalják a hajót és gondolatban már azon veszekednek, hogy kié, melyik szoba legyen.

A nagy embert Lutannak, szőnyegrugdosó szolgáját Hagonnak hívják. Utóbbi át akar adni egy mintát az ellenszerből, de a szőke Yar megállítja. A legutóbbi csomag is gyanúsan kattogott, szóval szeretné ellenőrizni, de önérzetes vendégünk olyan pillantást vet rá, mint plázacica a ganajtúró bogárra és félre akarja lökni. Ez hiba volt. Erre ő is gyorsan rájött, miután az arcával végigsimogatta a teljes fedélzetet. Háttérben látszik Riker, amit diszkréten jelzi a karbantartóknak, hogy a hangárt ma már nem kell felmosni. Picard megköszöni az ellenszer mintát és bejelenti, hogy este fogadást fognak tartani a vendégek tiszteletére. Ha már diplomáciai látogatás, akkor ajándék is jár, ami egy ló szobra a Szung Dinasztia korából. Naná, az eladó az Ecserin állította, hogy igazi, amikor ajándékba adta nekik a sörnyitó mellé. Szerintem Picardék külön örülnek neki, hogy végre megszabadulnak tőle, mert mindig kidőlt, amikor kinyitották a sufnit és macerás volt visszarugdosni. Látszik Lutanon, hogy neki is tetszik, mert már azonnal tudja, hogy kinek fogja továbbajándékozni.

Ezután a nagy ember stimulálja a saját örömközpontját egy előadással arról, hogy lám-lám, a nagy Föderáció a hatalmas technológiai fejlettségével sem tudja megakadályozni a járványt, bezzeg a ligoniaiknak van vakcinájuk. Nye-nye-nye-nye-nye. Riker és a szépséges Troi úgy néz rá, mint ügyfélszolgálatos kislány a zárórakor beeső ügyfélre. Kapitányunk érzi, hogy lassan a saját turbánjával fogják megfojtani a nagypofájút, ezért megkérdezi, hogy szeretne-e valamit megnézni a hajón. Lutan a holofedélzetet akarja látni. Picard megkönnyebbül, hogy végre megszabadul tőle és Rikert osztja be mellé, de ő inkább úszna pár hosszt felvágott erekkel egy cápáktól nyüzsgő medencében. Szerencséjére Lutan Yarral menne. Szeretné, ha Tascha bemutatót tartana neki. Kérdezze Data-t, az előző részben ő már kiterjedt ismereteket szerzett Yarról. Egyébként kiderül, hogy azért jojóznak annyira a szöszkén, mert náluk az asszonyé a vagyon, de ezen kívül minden hatalom a férfiaké. Nagyon meglepődtünk.

Yar, Lutan és Hagon a holofedélzeten van. Yar betölt egy harci szimulációt. Miután lefutottuk a kötelező köröket a holodekk működésével kapcsolatban Tascha elmagyarázza, hogy a számítógép generált ellenfél nem fog mozdulni, amíg ő nem mozdul, viszont utána az ütése igazi. Elmondások alapján egy üveg whisky egy délután alatt ugyanilyen hatásra képes, ehhez nem kell a XXIV. századig várni. Néhány mozdulat után Yar a földre küldi az ellenfelét, mire Hagon nyígni kezd, hogy biztos nem lehet olyan erős egy számítógépes ellenfél. Tascha felajánlja neki a bizonyítás lehetőségét. (Ismerős a vicc? ..vadász, vadász, te sz**pni jársz ide.) Természetesen a számítógépes ellenfél beépíti emberünket a padlóba. Eljött a búcsúzás ideje és Lutan külön is el kíván köszönni Yartól, szépen átöleli, aktiválja a transzportert és eltűnik vele. Hoppá, elrabolták a biztonsági főnököt. Ez rosszul fest majd az önéletrajzában.

Az Enterpriseról hiába próbálnak kommunikálni a bolygóval, nincs válasz. Picard kiadja a parancsot, hogy foton torpedókat lőjenek ki úgy, hogy azok a felszín felett robbanjanak. Semmi hatás, nem ijedtek meg. Szerintem a lakosok berohantak a pezsgőspoharakért, hogy teljesebben élvezhessék a tűzijátékot. Természetesen próbálkoznak azzal is, hogy felsugározzák Nataschat a bolygó felszínéről, de az le van árnyékolva, szóval még dolgozni kell rajta. Data épp kiselőadást tartana a ligoniaiak transzporter-technikájáról a kerék feltalálásától kezdve, de annyira csúnyán néznek rá, hogy lefagynak a processzorai és abbahagyja. Picard újra üzenetet küld Lutannak, ami körülbelül annyit tesz, hogy mivel látta mire képes a hajó küldje vissza Taschat vagy megy a taktikai atom. Kapitány Deannatól kérdezgeti, hogy mit érzett a vendégekkel kapcsolatban. Tanácsadónőnk szerint általában kíváncsiak voltak, de Lutanról másféle érzelmek sugároztak. Szerintem mindenki döntse el, vajon milyenek. Data nyomozása a kultúrájukkal kapcsolatban azt állapította meg, hogy a türelem fontos erény náluk, szóval várunk.

Közben a Nagy Zöld érkezik és közli, hogy nagyon gyorsan kellene a vakcina, mert nem lehet mesterségesen előállítani és egyébként sebesen terjed a járvány. Viszont, ha már abban nem tudnak előrelépni, akkor talán egy személyes ügyben. Wesleyről lenne szó. Picardon egy pillanat alatt látszik, hogy szívesebben beszélgetne Tomás de Torquemadaval az inkvizíció egyik börtönében, spanyolcsizmával a lábán. Rendben kapjon egy esélyt. Kapitányunk felmérte, hogy úgy tudja leggyorsabban befejezni ezt a beszélgetést, ha előre menekül. Kimegy a hídra és látja, hogy Wes ott áll a liftben. Riker már gyorsul, hogy kivágja a szemétledobóba, de a kapitány behívja a gyíkot és beülteti a kormányhoz. Mindenki visszakérdez, mire Picard felajánlja, hogy kitisztítja a fülüket egy maximumra állított fézerrel. Data közben jelenteni készül, mert beleásta magát a ligoni kultúrába. Amit Lutan csinált az egy úgynevezett counting coup majd hozzáteszi, hogy ez az elavult francia nyelvből származik. Drága android, szerinted a kapitány a Jean-Luc nevet honnan kapta? A mongoloktól? Picardban fellázadnak a csigafaló ősök génjei és Riker javasolja Datanak, hogy ejtse a témát, ha nem akar ezentúl egy Enterprisehoz kötözött gumimatracon utazni. Miután a fehérfejű rétisas megrángatta a gall kakas taréját a forgatókönyvírók visszatértek a cselekményhez. Szóval Lutan mindezt csak azért csinálta, hogy bizonyítsa bátorságát és Yarnak semmi baja nem lesz.

Bejövő hívás érkezik a bolygóról. Lutan az. Kapitányunknak gyorsan odasúgják, hogy ilyenkor az szokás, hogy szépen vissza kell kérni az elrabolt személyt. Picard pedig hősiesen meg is teszi, Lutan olyan önelégült fejet vág, hogy hálát adtam azért, hogy csak deréktól felfelé látszik a kivetítőn. Nagypofa meghívja Magashomlokot a palotjába, aki Deannaval együtt meg is érkezik. Lutannal üdvözlik egymást a fent leírt módon, de érzem, hogy Picard legszívesebben csak a két középső ujját tartaná fel. Lutan bemutatja feleségét Yareenat. A kapitány ragaszkodik ahhoz, hogy lássa a biztonsági tisztjét, így a nagy ember érte küldet. Meg is érkezik egy őr kíséretében, akinek már luxus volna egy teljes napszemüveget venni ajándékba, amióta Tascha megkezelte. A többi őr meg azért nem jött, mert a felszórt murva közül próbálják kiválogatni a fogaikat. Yar egy kicsit nyűgös állapotban van. Lutan közli, hogy Picard visszakaphatja a biztonsági főnökét, ha az esti, tiszteletére rendezett fogadáson, mindenki előtt visszakéri. Ez kezd idegesítő lenni, de legyen, kapitányunk az összegyűlt vendégek előtt is visszakéri Yart. Ám amikor befejezi a mondatát, Lutan közli, hogy szerelmes Taschaba és nem engedi vissza. Erre meg a felesége pattan fel és kihívja Yart egy halálig tartó küzdelemre.

Később Yar, Troi és Picard próbálnak megoldásokat találni és Deanna megjegyzi, hogy milyen egyszerű lenne minden az Elsődleges Irányelv nélkül. Mivel erre még sok hivatkozás lesz a sorozatban és ez magyarázza meg, hogy miért nem erővel szabadítják ki Taschat ezért íme, az eredeti szöveg: Mivel minden népnek joga van a saját életének olyan módon való leélésére, ahogy azt normális evolúciója megengedi, ezért a Csillagflotta tagjai nem zavarhatják meg más idegen fajok kultúráját és életét. Ebbe a kategóriába tartozik a fejlettebb tudás, katonai erő, vagy technológia átadása, melyeket az adott társadalom nem képes megfelelő módon kézben tartani. A Csillagflotta tagjai nem sérthetik meg az Elsődleges Irányelvet, még akkor sem, ha a saját életüket és/vagy hajójukat kell megmenteniük, kivéve, ha az Elsődleges Irányelv egy korábbi megsértése által bekövetkezett következmények felszámolásán dolgoznak. Ez az Irányelv minden és mindenki felett, és a legelső helyen áll.

Picard Lutannak bájolog és Hagon egy véletlen elszólásából megtudjuk, hogy Lutannak hatalma van, vagyona nincs, illetve az csak a feleségének van. Kis cseles. Ha a felesége nyer, minden marad a régiben, de ha meghal, a vagyon és Tascha is Lutané. Ez win-win szituációnak tűnik. Az Enterprise-on vagyunk Geordi épp borotválkozik, amikor Data érkezik hozzá, hogy megossza vele a legújabb viccét. LaForge inkább a vizorját is hátrahagyva próbálja kivetni magát a világűrbe, de Data gyorsabb és mielőtt egy Geordi alakú rés támadna a burkolaton megállítja a gépészt. A vicc persze tragikus, de szerencsére mindkettejüket hívják a bolygó felszínére, ahol már Picard várja őket, hogy vizsgálják meg a helyi fegyvereket, amiket a párbajban használnak majd és tegyenek róluk jelentést. Az Enterprise tehát már képes transzportálni a bolygóra és követni az ottani történéseket. Data kérdésére a kapitány előadást tart arról, hogy az Enterprise erejével már rég mélygarázst csinálhattak volna a palotából, ahelyett, hogy itt játszadoznak, de aztán észreveszi, hogy LaForge már rég alszik és Data is energiatakarékos üzemmódba kapcsolt. Kijelenti, hogy felesleges olyan dolgokról szónokolni, amiket már úgyis tud mindenki. Ezt a mantrát megtaníttatnám egy-két közéleti szereplővel és sztárral.

Yar és Yareena (a forgatókönyvírók mennyit agyalhattak ezen) találkozása kicsit úgy zajlik, mint egy mai bokszmérkőzés előtti sajtótájékoztató. Yar: A Csillagflottánál van a legjobb a kiképzés! Yareena: Viszont én gyerekkorom óta edzek ezekkel a fegyverekkel! Csak a mérlegelés hiányzik. Az első feleség azzal vádolja Yart, hogy Lutant akarja és amikor az visszautasítja, közli, hogy Tascha hazudik, mert minden nő Lutant akarja. Én nem tudom, de a biztonság kedvéért tettem be róla képet, hogy a szebbik nem dönthessen a kérdésben. Feleség el, helyette Picard, Troi, LaForge és Data be. Geordiék kiderítették, hogy a fegyvereket nőknek készítették, könnyűek, rugalmasak és erősek. Ezen felül mérgezettek a biztonság kedvéért, ráadásul a méreg azonnal öl. Közben meghozzák a fegyvereket, amivel a párbaj lezajlik majd, hiszen a szokások szerint eddig a pillanatig nem lehet tudni mivel kell majd vívni. A fegyver egy kesztyű, kiálló mérgező szögekkel és egy madárcsőrre emlékeztető karommal. Nagyon jól lehetne vele kapaszkodni a buszon. Az első feleség a felépített, rudakkal tűzdelt arénában már hergeli magát. Hát, lehet, hogy ez nem lesz egyszerű menet. Data eközben titokban visszatér a hajóra és elmondja Crusher dokinak és Rikernek a kapitány tervét.

A párbajozók közelítenek az aréna felé. A biztonsági főnök fején kendő van, tiszta YaRambo. A másik fél is megérkezett. Hagon kihirdeti a szabályokat, amik körülbelül ebből állnak. Vagy Yar hal meg vagy Yareena. Kezdődhet. Azt hiszem, nem tudom eléggé visszaadni a küzdelem körömaprító izgalmait, amik eléggé hasonlítottak arra, mintha a küzdők legyeket hajtanának el egymás feje mellől. Kimentem egy kis ebédért és mire visszajöttem még mindig ezt csinálták. Hopp, most Yareena kezéről lerepül a kesztyű és egy néző hasából figyel vissza. Lutan megállítja a küzdelmet és kéri a segédeket, hogy adják vissza a feleségére a kesztyűt. Türelmes nézőnk kitépi a hasából a szögeket, illedelmesen átadja, majd miután észrevette a sebeket, csendben összeesik. A méreg meg elméletileg azonnal öl. Ez a jelenet kicsit emlékeztetett a prérifarkasra, aki csak akkor hajlandó lezuhanni a szakadékba, miután a kengyelfutó gyalogkakukk megmutatja neki, hogy épp a semmi közepén álldogál. Küzdelem megy tovább és végül Yar rendesen hátba veri az első feleséget, aki összeesik, Tascha meg ráugrik és eltűnnek a transzporter segítségével. Fenn a hajón a doki már várja és próbálja visszahozni az életbe.

Picard épp a jogi formaságok betartásával kapcsolatos eljárási kérdéseket veszi számba Lutannal. A párbaj halálig tartott, Yar majd eldönti, hogy akar-e maradni, Lutan különben is ne feszüljön, mert minden vagyont ő örökölt. Vihetjük akkor az ellenszert? Lutan bólint, majd a kapitány kiadja a parancsot, hogy a nagy emberrel és Hagonnal együtt vigyék fel a hajóra. Nagypofájúnak megmutatják, hogy Yareena él, de halott volt, szóval a párbajnak vége. Az első feleség érthetően morcos hangulatban van és közli, hogy a halálával a házasság véget ért és most ő (meg a vagyona) új első férjet választ magának. Itt mindenkinek több férje és felesége van? Hasba szúrnám magam, ha itt kellene családfakészítőnek lennem. Csendben jegyzem meg, hogy ha a halálával a házassága véget ért, akkor a vagyona sem az övé már szerintem, de tekintsünk el ettől. Az első férj pedig Hagon lesz, míg Lutan lesz a második férj, mivel Yar is lepattintja, mint ősember az obszidiánt. Hát Lutan, túlröfögted a szerencsédet, most viheted majd nekik a hideg üdítőt az ágyba. Nos, én nem tudom, nem biztos, hogy jól látom, de ha nem is sértettük meg az elsődleges irányelvet, egy kicsit lefejeltük. Ez viszont már nem a mi dolgunk, a vakcina megvan, irány a fertőzött területek.

Címkék: star trek tng
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2009.06.14. 20:56:01

Keményen Star Trek rajongó vagyok, de a TNG-t mindig is utáltam, jó kis hogyvolt kösz.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.06.14. 21:21:08

Nagyon jó volt ez is, köszönöm szépen :D

zeugma 2009.06.15. 01:44:48

Én sem rajongtam ezért a szériáért. Talán ezért is élvezem annyira, hogy kiröhöghetem. Ilyen stílusban kifejezetten fogyasztható ;-)
Lehet, hogy ha a Voyagerről vagy a DS9-ról írnál így, megsértődnék... :-)
süti beállítások módosítása