Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 1x12 - The No-Brainer

2009. június 08. 17:35 - Tipca

Srác ül a számítógép előtt, és a neten szörföl, miközben a haverjával beszélget telefonon. Egyszer csak a képernyő közepén felbukkan egy felugró ablak, rajta a már eleve gyanús „Kattints ide!” gombbal. A srác, csöppet sem logikus módon, rá is kattint, így szépen be is kap egy vírust, csakhogy ez a program nem a vinyóját cseszi szét, hanem amolyan Körösen kinyúl a monitorból, és cseppfolyósítja a gyerek agyát. Nyami.

Olivia családi életet él, amit egyébként nem említenék meg, de néha jó őt nevetni látni. Na, de térjünk rá az ügyre, Olivia úton van a Harvardra, Walter meg örül, mint majom a farkának, hiszen megint kap valami bizarr körülmények között eltávozó holttestet. Peter a reggeli postát nézegeti, jött egy levél az apjának is, de ő jó gyerekhez illőn, szarik a levéltitok intézményére, kinyitja, elolvassa, majd ugyanazzal a lendülettel összegyűri és a szemétbe hajítja. Peter és Walter jobbra el, hullanézőbe, Astrid pedig még Peternél is nagyobb tahó, kikaparja a szemetesből az összegyűrt levelet, és ő is elolvassa. Micsoda emberek dolgoznak az FBI-nál!

Olivia és Charlie meglátogatják a srác szüleit, jönnek a szokásos kérdések: tapasztaltak-e valami furcsát rajta, drogozott-e, stb., és persze a válasz mindig NEM. Az ő drága kisfiuk csak egy mezei netfüggő volt, aki sokat chatelt lányokról a barátjával, Luke Dempseyvel. A következő állomás Luke, aki elmeséli, hogy apáik révén ismerték meg egymást, akik együtt dolgoztak, de egyébként semmit sem tud Greg haláláról. A laborban Walter és Peter épp a srác agyát csapolják le, az ezerarcú Astrid pedig a számítógépes zseni-diplomáját lobogtatja boldogan, mikor újabb halálesetről fut be a hír. Az áldozat egy autókereskedés vezetője, akinek ugyanúgy megtottyadt az agya, és ugyanúgy megsült a gépe merevlemeze, mint Gregnek. A korongok ugyan jóformán szénné égtek, de Astridnak valahogy sikerült kiderítenie, hogy a halála előtt mindkét áldozat számítógépe letöltött egy 657 megás fájlt.

Mielőtt a csapat eltöprenghetne rajta, miért pont ekkora, és egyáltalán, mi is az, megszólal az ezeréves telefon a falon, amiről eddig mindenki azt hitte (köztük mi is), csak díszletelem. Peter felveszi, majd pár pillanatnyi zavart csend után elhebegi, hogy „itt nincs olyan nevű”, majd lerakja. „Egy diák kereste a pénzügyi osztályt” mondja a lányok kérdésére (Walter csak dünnyög magában, ahogy szokott), majd felkapja a kiégett vinyókat, és távozik. A kotnyeles Astrid anyus sejtelmes hangon közli, hogy azt hiszi, tudja, ki telefonált, majd átnyújtja Walter levelét Oliviának, így már csak maga a címzett nem olvashatta el. Szép. Közben Peter megérkezik egy régi országos cimborájához, akinek már a szeme sem áll jól, hát még a haja! Mindenesetre alig öt percbe telik neki, hogy nyomot találjon. Ejnye, Astrid, sürgősen vissza kell adnod azt a diplomát, úgyis marad még elég.

Az a mocsok Harris megint kavarja a szart, játssza a nagykutyát, de Olivia szerencsére tökös csaj, és gyorsan lekoptatja. Harris, hogy azért valamennyit összekapirgáljon darabokra hullott tekintélyéből, megfenyegeti Oliviát, hogy tizenkét órája van, utána elveszi az ügyet tőle, és a vitatható részlegtől. Olivia nem is vesztegeti az időt, beír pár szót a csudakeresőjébe, és beleveti magát az információhullámokba. Közben Peter haverja lenyomozza, hogy a programot ebben a pillanatban is tölti valaki, méghozzá Olivia lakásában. Versenyfutás az idővel, megy a telefon Oliviának, aki kocsiba pattan, és hazarohan, ahol a laptopból kinyúló kéz már kis híján lekapta az unokahúga fejét.

Az utolsó pillanatban magától megszűnik a képek villogása, mindezt Olivia szeme láttára, aki – habár tudja, hogy a kórnak valami köze van a számítógépekhez – a lakásba berontva ügyet sem vet a gépező Ellára. Szerencsére nem történt baj, a kislány jól van, s amíg Olivia Charlie-val trécsel a folyosón, Olivia húga kikezd a gyereket szórakoztató Peterrel. Végre Ella történetét is meghallgatják, aki megemlíti a képernyőből kinyúló kezet. Olivia a drámai hatás kedvéért elnézegeti egy kicsit a laptopot, de arra nem is számít, hogy a webkamerán keresztül a gyilkos még akkor is szemmel tartja őt. Apropó gyilkos, nem más öli sorra az embereket, mint Luke Dempsey apja.

Olivia mégsem olyan hülye, mint amilyennek látszik, nézelődés közben feltűnt neki, hogy világított a kamera melletti led, márpedig Ella nem tudja, azt hogyan kell használni. Megosztja tehát Broylesszal és Peterrel a gyanúját, miszerint a gyilkos figyelte őt. Közben Dempsey-apu ismét lecsap, és egy újabb pasit tesz a hidegre, Oliviáék pedig még mindig nem tudják, mi lehet az összefüggés az áldozatok között. Peter a Harvard udvarán találkozik egy idős asszonnyal, aki mindenképpen beszélni szeretne Walterrel. Ő írta a levelet is, és ő telefonált. S hogy ki az? Annak a laborasszisztensnek az anyja, akinek a halála miatt Walter az elmegyógyba került, és bezárták a labort. Walter eközben rájött, hogyan gyilkolnak a számítógéppel: a villózó képek és hang végtelen ciklusban ingerli az agyi impulzusokat, és kisüti azokat. A monitorból kinyúló kéz pedig, amit Ella is emlegetett, csupán hallucináció, amit ez az ingerlés vált ki. Ez azért megnyugtató.

Olivia beszél Peterrel, és megszidja, amiért alábecsüli az apját, és nem engedi, hogy találkozzon az öregasszonnyal. Peter felkapja a vizet, és dühében leszereli a falról a telefont. Astrid jön az új áldozat adataival, amiben Oliviának feltűnik, hogy a feleség egy bizonyos Miriam Dempsey, tehát az új halott Luke mostohaapja. Innen már csak egy lépés, és kiderül, hogy Greg apja Luke igazi apjának a főnöke volt, de kirúgta. Tehát Luke apja (nem a fekete páncélos, hanem a másik) bosszúhadjáratot indított a családja ellen ártóknak, és mivel egy korát megelőző programozóról van szó, egy hétvégén összecsapott egy emberre is ártalmas számítógépes vírust. (Bár az, emlékeim szerint, sosem derült ki,az autókereskedőnek miért kellett meghalnia.) Mivel apucit nem találják otthon, már megint Luke-ot szekálják, de mivel Harris parancsára ajtóstól kell rontaniuk a házba, semmit nem tudnak kiszedni belőle. Oliviának aztán támad egy ötlete, eleresztik a srácot, aztán szépen követik egészen az apja kuckójáig. Út közben Peter és Olivia megint elfilózgat róla, hogy vajon Walter közelébe eresszék-e a halott asszisztens anyját, vagy sem.

A helyszínre érve Luke kérdőre vonja az apját, de mielőtt Joshi barát helyrehozhatná a családi drámát, vagy elkezdenének székeket hajigálni, befut Olivia is. Dempsey-apu elküldi a fiát, és egy pisztollyal várja az ügynöknő érkezését. Pontosabban szólva kettővel, egyiket Olivia halántékához szorítja, a másikat meg a saját álla alá. Monologizálni kezd, ő csak tiszteletet akart, meg hogy akik ártottak neki, azok is érezzék a fájdalmat, amit okoztak neki, de most a fia is meggyűlölte. Végül bámulni kezdi a képernyőt, amin ekkor is ott villóznak a képek, transzba esik, és lelövi magát. Közben Peter is kiszáll a kocsiból, és sétálgatni kezd csak úgy, mert hát miért ne? Összetalálkozik Luke-kal, aki egy vascsővel fenyegeti, hogy hagyják békén az apját. Ekkor dördül el a lövés, és Luke, látva apja holttestét, elrohan, egyenesen Harris karjaiba, akit szintén ideevett a fene, miután feltűnt neki, hogy a kihallgatószoba Luke és Olivia-mentes. Míg a mentőket nézik, amint éppen elcsomagolják az apuka hulláját, Peter elcsodálkozik rajta, hogyhogy Luke még azután is védte őt, hogy megtudta, mit tett. Olivia könnyfátylas szemekkel csak annyit felel: mégiscsak az apja volt.

Ezen a csodaszép tanulságon felbuzdulva Peter beengedi az öregasszonyt Walterhez, s a két öreg elnosztalgiázik a Carla nevű lányról, aki egy tűzben veszett oda, és sírnak, és Peter is sír, a képernyő meg csöpögni kezd, pedig nem is mutatnak benne villózó képeket, amitől hallucinálnánk. Broyles végre a sarkára áll, és jól leugatja Harris fejét, amiért szemétkedik, úgy kell neki. Harris megfenyegeti Broylest, hogy ha így, akkor legyen így, kezdődjék a háború. A végére még egy kis romantika is belefér, idilli este Oliviánál, Ella lefekvéshez készülődik, mikor csöngetnek. Peter az, kicsit be van állva, de annyit azért még ki tud nyögni, hogy köszöni, amiért Olivia rábeszélte, hogy hozza össze az öregeket, mert ezzel újabb lépést tettek egymás felé Walterrel. Peter és Oliva hatalmas bociszemekkel merednek egymásra, már-már mondanak valamit, mikor betoppan Olivia húga, hogy Ella azt akarja, Liv néni takarja be. Így hát aztán egy félszeg elköszönést követően befejeződik az epizód.


 
Érdekességek:
 
- A villózó képeket bár nagyon nehezen, de párat fel lehet ismerni: egy kéz, valami állat, egy férfi, egy torony, valamiféle minta, és egy ház.
- Az előző rész végén, mikor Olivia és Ella együtt aludtak el, Olivia egy „What’s That Noise?” azaz „Mi ez a zaj?” című könyvet tart a kezében. A vírus bejelentkező képernyőjén ugyanez a felirat olvasható.
- A reklámszünetben felvillanó jelekből most a BISHOP szót/nevet lehetett kirakni.
Címkék: rejtély fringe
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsole 2009.06.09. 00:06:24

De miért cserélték ki Walter hangját?

Barkanyúl 2009.06.09. 06:33:24

@we're the good guys: Ráadásul éppen Cliff Barnes-ra!!!!! Szerintem annak idején őt is már eleve a magyar hangja miatt utáltuk.
Én tudom, hogy nem menő szinkronizálva nézni, de szerintem Walter korábbi m.hangja teljesen rendben volt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.09. 07:47:26

@we're the good guys: Ez egy nagyon jó kérdés, engem is zavart...

Llew 2009.06.09. 10:13:56

Remélhetőleg csak beteg, volt az eredeti hang, amikor ezt a részt szinkronizálták.

Tipca 2009.06.09. 11:08:35

Ezek szerint nem csak rosszul hallottam, tényleg megváltozott Walter hangja. Vissza a régit, az jobb volt! :) Hátha Llewnek lesz igaza.

lostika (törölt) 2009.06.12. 14:19:32

Kár h abbahagyatam a 7 résznél pedig jó kis sori, de mostmár nem értem az a gond XDDDDD
süti beállítások módosítása