Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 5x12 - Wormhole X-Treme!

2009. május 24. 11:00 - Llew

Hát, hölgyek, urak elértük a 100. részt, egy a rajongókat megosztó epizóddal. Emlékeztetjük magunkat Martinra, a memória zavaros bolygóközi dezertőrre, majd vágóképet látunk egy tányér körül forgó C betű fazonú űrhajóról. Ezt követően Carter eligazítását hallgatjuk a műhold által lefotózott hajóról, ami olyan energia jelet bocsát ki, mint Martin felrobban mentőkabinja. Emberünket ideje lenne előkeríteni, mert a hajó három napon belül eléri a Földet. Ugrunk egy ismeretlen csapatra, akik éppen támadás alatt vannak, de nem működik az erőterük, így dam-dam-ok kíséretében le is lövik őket. Majd a rendező leállítja a jelenetet, és elsétál, nyomában Martinnal, aki próbál fontosnak tűnni, de közben senki nem foglalkozik vele.

A CSK-1 és a tábornok érdeklődve nézik a Wormhole X-Treme! című sci-fi sorozat beharangozóját, amiben a bunyós, nőcsábász Danning ezredes, a technikai halandzsázós Stacey Monroe őrnagy, az okoskodó Dr. Levant, és a kopasz, nullmimikás Grell, a robot egy nagy fémgyűrűből szaladgálnak elő. Daniel némi párhuzamot vél felfedezni a sorozat alapötlete és a Csillagkapu Program között. Bizony, Martin az ötletgazda, aki eladta a sztorit egy stúdiónak. A Légierő nem avatkozott be, mert jó fedősztori lenne, ha valami esetleg mégis kiszivárogna. Mivel azonban a hajó közeleg, másnaptól Jack a show új katonai szakértője.

Meg is jelenik a stúdiónál, ahol Martin a jelmezest és a zöld statisztát dicséri a színválasztás miatt, majd lecseszi a kellékest, mert almát akar etetni egy idegen bolygó lakóival. O’Neillt viszont nem ismeri meg, és a tavalyi kalandra sem emlékszik. Ez a múltkori begyógyszerezést alapul véve nem feltétlen jó hír, szóval Jack átkutatja a lakókocsiját, majd jelent a telefonon csüngő csapatnak. Akik már indulnak is, hogy segítsenek neki, mivel valószínűleg megint Martin bajtársai kavarnak.

A forgatáson Nick Marlowe (Danning ezredes) nem tudja lesmárolni az aktuálisan megmentett űrhercegnőt, mert keresztül esik a zöld hulla statisztákon. Ami miatt aztán vitába is keveredik a rendezővel, de mivel nincs más díszletük, és az idegenek már megkapták a második, vagyis a kábító után a halálos lövést is, a hullák maradnak. Vagy átírják a forgatókönyvet, hogy a harmadik lövés dezintegráljon, jön Martin a nagy ötlettel, de a rendező elküldi a francba, mondván, hogy ez nagy hülyeség. A problémáknak nincs vége, mert Nick arról érdeklődik, hogy milyen színű lesz a fegyver sugara, de kiderül, hogy költséghatékonysági okokból hangeffekt lesz helyette. A csalódott főszereplő ezek után legalább azt eléri, hogy a hulla statiszták kimenjenek.

Majd amíg a stáb felkészül az új felvételre O’Neillal beszélget a – hátán bazi nagy X-el dekorált – jelmeze valósághűségéről, meg arról, hogy az idegen szereplők miért nincsenek álcázva, de Martin szerint a stúdió szeretné, hogy az idegenek láthatóak legyenek. Az X egyébként azért kell, mert a felmérések szerint azok a műsorok, amik címében van X, azok nézettebbek. Egy sötét raktárban Martin régi haverjai a hajó érkezését vitatják meg, közben a forgatáson Jackről és a kis kopaszról készített fotók felett merengenek azon, hogy amazok találkozása nekik nem jó. Eközben Dr. Fraiser arról tájékoztatja a tábornokot, hogy Martin vitaminjaiban ott van a múltkor Tannerék által használt memória gátló szer.

Martin a rendezővel beszél, mikor Yolanda Reese (Stacey Monroe őrnagy) szakítja félbe őket azzal a kérdéssel, hogy ha a 27. jelentben fázison kívül van, és át tud menni a falakon, akkor mi a francér nem esik át a padlón. Egy fél percre le is fagynak a kérdéstől, majd Martin kivágja magát, mondván erre, majd visszatérnek. O’Neill a büfésnek álcázott, és tradicionális chulaki ételeket kínáló Teal’ckel beszéli meg a fejleményeket, miközben Carter és Daniel Martin házát figyelik az utcán egyedüliként parkoló furgonból. Videó jeleket fognak be, így láthatják, amit a kis kopasz megfigyelői láthatnak.

A forgatáson újabb gondok vannak. Valami fejes szerint túl sokba kerül egy olyan jelenet, amiben Nick súlytalanná válva győz le egy óriási idegent, ezért kihúzza. Viszont Jack ötlete, mely szerint a Légierő ezredese súlytalanná válás nélkül is le tudna lőni egy óriási idegent, tetszik neki. További spórolás gyanánt kihúzatja a záró jelenetben szereplő űrhajót, majd teljesen a sárba tiporja Martin önbecsülését, mikor nem foglalkozik a kis kopasz azon érvével, hogy a 3. jelenet tudományosan nem helytálló, mert kétirányú féregjárat utazást mutat, pedig az anyag csak egyirányba mehet benne.

Később mikor Jack négyszemközt a témáról érdeklődik, akkor nem tudja honnan szedte az ötletet. Carter tájékoztatja a megfigyelés megfigyeléséről, az ezredes meg ellenőrzi, hogy kik juthatnak be a stúdióba. Tanner egyik embere is köztük van, így az őrnagyék megpróbálják elkapni, de a fickó két pillanattal a belépés után nyom nélkül eltűnik a sokadik emeleti lakásából. Viszont hagyott egy nyomot valami raktárba vezető telefonnal. Carterék oda mennek kommandózni, O’Neill meg megy Martinnal beszélni, mert lassan kifutnak az időből. Elmondja neki, hogy minden, amit kitalált igaz, és ő egy földönkívüli, de a bolondja azt hiszi, hogy az ezredes egy forgatókönyv ötletet oszt meg vele. Ami egyébként szerinte nem rossz, de kell bele valami csavar, mondjuk, hogy a földönkívüli elvesztette az emlékezetét. Szól a csipogója, a forgatásra hívják.

Carterék rajtaütnek a raktáron, amiben meglepetésre egy rakás NID-s figyeli a monitorokat Malcolm Barrett ügynök vezetésével. Martint és az őt követő O’Neillt elkapják Tannerék, és egy injekcióval – plusz az ezredes rásegítő pofonjával – visszahozzák a haverjuk emlékezetét, majd eltűnnek. Így Murray (Teal’c) ki tudja őket szabadítani. Mint kiderül Martin saját magát gyógyszerezte be, mert el akarta felejteni a múltját, na meg a Légierő által szerzett ingatlanos melót is unalmasnak találta. A haverjai azért keresték, mert nála van a hajó távirányítója, amit biztonságosan elrejtett a kellékek között. Carter és Daniel eközben kénytelen végig szenvedni egy udvariatlan NID vallatást.

Jackék a kellékek között kutatnak a távirányító után, de kiderül, hogy a kvadro-szkenner éppen a forgatáson van. Akkor irány oda. A kellékes meg felhívja Barrett ügynököt, így az NID-sek már rohannak is, foglyaikat Smith ügynök gondjaira bízva. A forgatáson éppen egy külső, idegen bolygós, sivatagi jelenetet forgatnak, mire Martint elkapja a lelkesedés, mert ez a befejezés. Most azonban nincs idő vacakolni, meg van a kvadro-szkenner, le kell állítani a hajót, de mint a legrosszabbkor mindig, most is befutnak Tannerék. Kell nekik a távirányító, és fegyverük is van. Szemük viszont nincs, mert Teal’c – szintén felfegyverkezve – mögéjük kerül. Patthelyzet.

A csevegést Jack telefonja szakítja meg. Carter az. Lepofozták Smith ügynököt, és az NID érkezésére figyelmeztetnek. Közben menydörgéssel és felhőkkel megjön a hajó is, nagy szájtátást okozva a forgatáson. Martin azonban résen van, nem hagyja, hogy a jelenet leálljon, és rögtön elkezdi filmeztetni. Közelednek az NID-s autók, így Tanner könyörgőre fogja, és mivel Jack egy rendes gyerek, átadja nekik a távirányítót, ők meg felsugározzák magukat a hajóra és elhúznak. Martin szerint Emmy-díjat fognak nyerni vizuális kategóriában, de egy messzebb álló stábtag megjegyzi a mellette állónak, hogy látott már jobbat. Végül abban maradnak, hogy majd utólag javítanak rajta, majd oda ballagnak a többiekhez, miközben arról beszélnek, hogy mikor sötétüljön el az utolsó kép. Nagyjából most.

Wormhole X-Treme! színfalak mögött különkiadás. Interjú bejátszás Christian Bocherrel, aki Raymond Gunn-t játssza, aki Dr. Levant karakterét játssza, aki Daniel Jackson karakterén alapul, akit Michael Shanks játszik, de eredetileg James Spader játszott a mozifilmben. Nagy átéléssel előadott Nick Marlowe jelenet következik, majd a színész azon problémázik, hogy Danning ezredes ruháján nincs is ezredesi rangjelzés. Ráadásul kénytelen megtudni a rendezőtől, hogy ez nem is valódi sorozat. Ezen nem tud napirendre térni jó pár bejátszáson keresztül, de a valódi pénzben lévő fizetés megnyugtatja. Az újabb csók jelenetben már az a gondja, hogy alacsonynak tűnik az egy fejjel magasabb partnernő mellett. Végül elhiszi, hogy az a kamera szemszögéből az nem látszik. Pedig de. Yolanda Reese siránkozik, hogy neki soha nincs csók jelenete, de megígérik, hogy majd írnak neki egyet. Douglas Andersonnak az egyik szemöldökét kell emelgetni, majd visszaugrunk egy nem is valódi sorozatot bevágásra. Ennyi.

Címkék: csillagkapu
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2009.05.24. 11:21:48

Amikor én először láttam ezt a részt nem voltam tisztában azzal hogy ez a 100.-ik epi, és szándékosan csináltak egy önparódiát. Úgyhogy le voltam döbbenve hogy hát ez meg mi a fas volt? Ha már ennyire nem bír semmi az eszükbe jutni, inkább abba kéne hagyni stb stb.
De összességében jól tették hogy a századikat egy ilyesmivel ünnepelték meg. Ha így nézi az ember, jókat lehet röhögni rajta.

Neton 2009.05.24. 16:31:07

Jó kis insider a javából, még Malozzi is feltűnik benne. :)

mizrolist 2009.05.24. 16:39:25

Emlékszem, amikor először láttam ezt a részt, visítva és sírva röhögtem végig :D

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.05.25. 12:29:37

Bizony-bizony, ezért is birtam az SG-t.Humorérzék.

Gabba 2009.05.25. 13:09:56

Ez tényleg jó lett 100.-nak, nekem is tetszik az, hogy nem veszik mindig véresen komolyan magukat.

Teal'c konyhai fejfedője igazán csinos.

korxi 2009.05.25. 18:46:34

Az a jó benne, hogy a készítők saját magukat is kifigurázzák.
A hogyvoltokban is említésre került már, hogy pl. a zat az idők során elveszítette a dezintegrálós funkcióját. Itt most kimondva is elhangzott, hogy "az egy hülyeség" :)
Az is a valódi sorozatra reagáló dolog, amikor az egyik jelenetben mondja a rendező hogy nem tudjuk hová arrébb vinni őket vazze, ebből a díszletből áll az egész bolygó!

the black ball 2009.05.25. 19:38:06

@korxi: meg hogy minden földönkívüli beszél angolul. :]

Amúgy a stáb nagy része szerepelt a részben. Pl.: Mallozzi ment kajálni Teal'chez, a végén meg Brad Wright mondja (vagy neki mondják), hogy látott már jobb effektet is.
süti beállítások módosítása