Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 5x04 - Apajegyek

2009. április 15. 12:10 - candyperfumegirl

Íme az epizód, ami beindítja az 5. évadot, és sebességbe is kapcsolja ugyanazzal a lendülettel, tessék hátradőlni és élvezni, mert ez a 42 perc korrekt szakkifejezéssel élve PURE FUN. De először ismerkedjünk meg a hetibeteggel. Fiatal kínai hölgy, aki éppen szülőhazájában keresi a biológiai szüleit, mert Amerikában él örökbefogadott gyerekként. Az érdeklődés sajnos nem kölcsönös, mert amikor a valódi szülők szembesülnek vele, konkrétan a sikítófrász kerülgeti őket, és nem sok választja el őket attól, hogy két kis sárga folyót csorgassanak maguk alá, majd elhúznak a lehető leggyorsabban. Mindez egy Buddha templomban játszódik le egy tolmács jelenlétében, aki –hogy az elkettyent lányt egy kicsit jobb kedvre derítse- felbíztatja, hogy kívánjon a szobortól, hátha Buddhának éppen jó napja van. A dolog úgy működik, hogy az ember felemeli a Buddha szobrot, majd kíván egyet, és felemeli újra. Ha másodszorra már nem sikerül felemelni, akkor lehet izgulni, mert a kívánság valóra válik. Nagyon jól hangzik, hát még amikor tényleg nem tudja felemelni másodszorra, de a hatást kicsit rontja, hogy ezek után azonnal rohamot is kap, és vihetik egyenesen a világ másik felére a világ első számú diagnosztájához.

Aki éppen azzal van elfoglalva, hogy terelje a témát, valahányszor a csapata az apjáról érdeklődik. House apja éppen most halt meg, és igen, ezt csak így félvállról közli a sorozat, mert pont ennyire érdekli a dolog kedvenc dokinkat is, na ilyenkor kell minél több esetet az orra alá dugni, mert esetleg rá lehet venni némi munkára. El is kezdenek agyalni a hetibetegről, de a differenciálra nehéz odafigyelni két tényező miatt: 1. Foremannek megint sikerült a világ legocsmányabb nyakkendőjét leakasztania a szekrényből, és 2. a csapat minden alkalmat megragad, hogy House-ból valami gyászra távolról emlékeztető érzelmet csikarjon ki, nem értem, miért nem kezdenek valami egyszerűbbel, mondjuk a rák és az AIDS gyógyszerének egyidejű kifejlesztésével.

Megtudjuk, hogy House szívből rühellte az öregét, de hogy annyira sem méltatja, hogy a temetésére odatolja a képét, még tőle is sok egy kicsit, és ezen nem is fognak napirendre térni az epizód végéig. Közben megérkeztek a hetibeteg örökbefogadó szülei, és közlik a szupercsapattal, hogy kislányuk a lehető legváltozatosabb függőségektől szenved, és ha egy mód van rá, fogjanak minden bajt, amit találnak a piálásra, mert semmi nem hatott, amivel ők korábban rémisztgették. Hetibeteg házipatikájában édesgyökeret találnak, így House már zárná is le elegánsan az esetet: SARS vírusa van, arra kellett az édesgyökér, csak Kutner még nem jutott el erre pontra a kínai nyelvű kórtörténet lefordíttatásában.

Persze az ilyesmin gyakorlott House néző csak röhög, mégis mikor volt meg a diagnózis az első 10 percben? Ugyan már. Mindenesetre karantént rendelnek el, és oltanak mindenkit, aki érintkezett a hetibeteggel, ez azt jelenti, hogy Cuddy egy bazi nagy tűvel és jelentőségteljes mosollyal közelít House felé. Nem volt nővér, aki vállalta volna, hogy beinjekciózza, ezért van végül is főorvos a kórházban, le a gagyát House, de rögtön. Fordított szereposztásban eljátsszák a feledhetetlen második évados seggszuris jelenetet, és Cuddy arcára van írva, hogy a dolog minden percét élvezi. Ezek után hetibeteg rosszabbul lesz, de pont úgy, ami már kizárja a SARS-t, és különben sem lett senki más rosszul, mondja Kutner pont abban a pillanatban, amikor House összeesik! Csalódnék, ha nem Cuddy lőtte volna be valamivel.

Aggodalomra semmi ok, House hamarosan ébred, méghozzá egy mozgó járműben, beszíjazva az anyósülésen, és IGEN, az ő egyetlen Jimmyje mellett! Gyorsan elmorzsoltam egy könnycseppet, House persze pillanatok alatt összerakja, mi történt. Az ármány célja az volt, hogy House-t az apja temetésére juttassák, ahol még beszédet is kéne mondania, és Cuddy tudta jól, hogy ennek a véghezviteléhez nem mindennapi eszközök kellenek. Jimmy látszólag némasági fogadalmat tett, mert azon kívül, hogy „nem miattad vagyok itt, és ennek egy pillanatát sem fogom élvezni”, semmit nem mond, mi persze tudjuk, hogy ez csak kód a „szeretlek”-re, nem kell félteni őket. House gyors helyzetfelmérést tart, bot nincs, Vikodin elkobozva, de van ásványvizes üveg vizelettartási problémák esetére, és ócska szőnyeg arra az esetre, ha az üveget véletlenül ki találná hajítani az ablakon. Senki nem mondhatja, hogy Jimmy nem készült fel az útra.

Jimmy zsebéből hamarosan megszólal a Hanson nevű már majdnem a feledés jótékony homályába merült egykori fiúbanda fejből kiirthatatlan slágere, az MMMbop, mert ez a csapat csengőhangja, és House nagyon körültekintően választotta meg, ugyanis rövid úton az idegbajba tudja kergetni az embert, ha nem veszi fel minél gyorsabban. Csapat jelent, beteg mája összeomlott, de meg tudták menteni, egy vérrög volt a probléma. House hagyja, hadd agyaljanak ezen még kicsit, és inkább megosztja Jimmyvel azt az információt, hogy ha ő hívja, a telefon a Dancing Queenre csörög. Jimmy, ha ezen sem mosolyodsz el, nem ember vagy, hanem T-613-as.

House-nak sikerült a szőnyegtől is megszabadulnia, így kierőszakolt egy pihenőt, és Jimmy már éppen bilincsben kísérné House-t a klotyóra, amikor elköveti azt a végzetes hibát, hogy a kezébe adja a botját. Hopp, búcsúzz el a slusszkulcsodtól Jimmy, House nem beleverte a csatornába „egész véletlenül”? Micsoda szemétség, főleg úgy, hogy a kulcstartót még Ambertől kapta, próbálkozik Jimmy erőtlenül, de kár, hogy ez csak akkor lenne hihető, ha a beceneve VOLVO lett volna. Szerencsére Jimmyben egy McGyver veszett el, a csomagtartójában profi túlélőfelszerelés, 10 napi hideg élelem, és a Fiúk A Klubból összes évadának díszdobozos kiadása található. Így egy elem nélküli zseblámpából, pár drótból és egy hajtűből, -amit senki ne firtasson, hogy került a tulajdonába-, spéci horgászbotot eszkábál, ezt biztos valamelyik életmódmagazinból szedte. Közben szidja egy kicsit House felmenőit, és ha már szóba került a téma, arra próbálja ösztönözni haverját, hogy hazudjon az apja temetésén, mert az anyja nem érdemli azt, hogy tönkretegye az egészet. Tudjuk, House hogy viszonyul a hazugságokhoz, a maximum, amire tőle számítani lehet, hogy kedves anekdotákat fog mesélni, pl. azt, amikor az apja egy egész nyáron át nem szólt hozzá, csak cetliken kommunikáltak. Értem már, kitől örökölt ennyi melegséget és emberszeretet House. Jimmy eközben még mindig a slusszkulccsal szerencsétlenkedik, és ki is halássza, a játéknak vége, irány a temetés.

Hogy a hetibetegről sem feledkezzünk meg, kreál némi drámát maga körül, eltűnik! Csak a kórház udvarára szökött ki bagózni, értjük, most dupla piros vonallal aláhúzták, hogy a csajnak komoly függőségi problémái vannak. Kutner talál rá, és vesz vért tőle ebben a szép napsütésben, mert ő az ügyeletes jófej az epizódban. És ne felejtsük el, ő az, akinek lehet némi fogalma arról, min megy át a hetibeteg, őt is nevelőszülők nevelték fel, de nem is volt rossz, sőt kívülállónak lenni olykor egész király dolog. Ekkor történik valami kevésbé király, a hetibeteg vére ömleni kezd a vérvétel közben, már megint kénytelenek lesznek House nélkül kisütni valami okosat, márpedig ezen a téren eddig nem voltak túl sikeresek.

Foreman nosztalgiázik egy kicsit, és beavatja Szőkét és Szőkébbet a nagy eseményekbe, House le se szarja, hogy meghalt az apja, ez milyen gáz már, dumáljuk ki. Cameron azonnal rácuppan a guglira, kegyeleti ajándékot keres seggfejek még nagyobb seggfej hozzátartozói számára, mintha bármi köze lenne a dologhoz, Chase meg blazírtan megjegyzi, hogy ő a kis csokikoporsókat választaná. Azt is hozzáteszi, hogy nem veszi be House fene nagy közömbösségét, ennyire érzéketlen ember a világon nincs, és ha valaki, ő tudja, miről beszél, mert járt már ebben a cipőben. Hoppá, valóban, az ausszi apja meghalt még a második évadban, amitől ő annyira kizökkent, hogy meg is ölt egy beteget, pedig a legkevésbé sem bírta az öreget. Miért nincs több House vs. Chase jelenet mostanában, MIÉRT?

House és Jimmy újra úton, és vidám családi sztorikat idézgetnek, House éppen azt meséli el, milyen volt 12 évesen rájönni, hogy az apja nem a vérszerinti apja. MIVAN? Mivel Greg House alapból 5 Nobel díjjal született, 12 évesen apró jelekből simán összerakta, hogy nem lehet köztük genetikai rokonság, volt viszont a családnak egy barátja, akinek van egy jellegzetes anyajegye, pont olyan, mint House-nak. Néző erre azt mondja bingó, Jimmy azt mondja tagadás, House ezzel ringatja magát abba az illúzióba, hogy a diktatórikus faszkalap, akit egész életében utált nincs vele vérszerinti rokonságban. House-nak most lesz elege a hobbipszichológiából, a botjával tövig nyomja a gázpedált –minő véletlen- éppen egy rendőrautó mellett. Klasszikus roadmovie klisé következik, a haverokat lemeszelik gyorshajtásért, és Jimmyt már bilincselik, miközben csak szól az MMMbop. „Hogy s mint kedves csapat, mi remekül vagyunk, ettünk egy tacót, az idő szép, Wilsont meg most tartóztatják le, otthon mi újság?”

Simán belehallatszik a telefonba, ahogy Foreman szemöldöke a homloka közepéig szalad, de igyekeznek annyi információt átadni, amennyit csak lehet, arra az esetre, ha House-nak kivételesen nem csak a szája nagy, és ezt igen bölcsen teszik. Térfoglalást találtak a hasnyálmirigyben, ez akár tumor is lehet, és most telefonos segítséget kérnek, de gyorsan, mert telik a 30 másodperc. House nem is lenne House, ha képes lenne egyenes választ adni, éppen belekezd egy hosszú metaforába építési telekről, mert markológépről, aminek egész biztos értelme is lenne, ha be tudná fejezni még ebben az évszázadban, és nem pont most tépné ki a kezéből a telefont a helyi erő. Szívás, ő is és Jimmy is bilincsben, ugyanis Jimmy ellen letartóztatási parancs van az államban! Tele van meglepetésekkel ez az epizód, alig várom, hogy fény derüljön Jimmy titkos sötét kettős életére, amiben talán illegális szervkereskedelem, lányok futtatása és egy fehér nercbunda is szerepel mázsás aranylánccal és lakkcipővel.

Csapat is nagyon nagy szarban van, mert House ködös hasonlatából próbálják összerakni, mire gondolhatott, nagyon vergődnek az ártatlanok. Foreman azt mondja, hagyják a francba az egészet, és használják a saját agyukat a változatosság kedvéért, de nem megy, mert House tudta, és nekik ebből kell kiokoskodni a megoldást és kész. Foremannek elege lesz a három hülyéből, és ismét a két szöszihez szalad, akik látványosan unatkoznak, jó tudni, hogy ennyi az egészséges ember Princetonban. Chase szerint House hasonlata epekőre utal, és jobb lesz, ha hallgatnak rá, mert pont a múlt héten tette le a jósnő-vizsgát, ez volt az egyetlen, ami még hiányzott a gyűjteményéből. Ebben a pillanatban lép be Kutner is győzedelmes vigyorral, mert megjelent a villanykörte közben az ő feje fölött is, epekő lesz az! Chase arckifejezése megér egy képet minimum.

Ezalatt House és országos cimborája már a helyi sheriff irodájában gubbaszt, szól az MMMbop megállás nélkül, és Jimmy fejét elnézve rituális tömeggyilkosságot fog elkövetni, ha még egyszer meghallja ezt a számot ebben az életben. Sheriff rendkívül kíváncsi a sztorijukra, nála már csak a néző kíváncsibb, hiszen most derül fény a tévétörténelem legfurcsább férfibarátságának történetére. Hol volt, hol nem volt, még a Princeton Plainsboro kórház, Amber, Stacy és a 3 ex-Mrs. Wilson előtt volt egy orvosi konferencia New Orleansban. Ott egy este a bárban Jimmy kissé neheztelni kezdett a benga állatra, aki huszonötödszörre is képes volt ugyanazt a számot választani a zenegépben. Miután sem az udvarias kérés, sem az udvarias üvöltés, sem a kurvaanyázás nem hatott, Jimmy egy üveg viszkit vágott a tükörhoz a nyomaték kedvéért. Ez hatott. De sajnos a helyiek ebből azonnal hagyományt kovácsolták, és mindenki elkezdett poharakat hajigálni a tükörbe, és így Jimmyt, mint tömeges vandalizmus okozóját őrizetbe vették. És ekkor jött House, a megmentő, aki az egészből azt szűrte le, hogy az egész orvosi konferencián egy ember van, aki nem unalmas, az, aki értékes antik tükröket zúz be, és letette érte az óvadékot, hogy legyen kivel innia aznap este. Hát így ismerkedtek meg, szerintem maximálisan hozzájuk méltó módon.

Ezek után a sheriff inkább elzavarja őket, először is neki ciki ilyen szánalmas váddal bent tartani embereket, másodszor azért, mert ő az 54421246. ember az epizódban, aki úgy gondolja, hogy House-nak ott a helye az apja temetésén. Csapat most már újra telefonálhat, most éppen azt jelentik, hogy mégsem epekő a hetibeteg baja, ahogy gondolták, és 13-nak van egy ötlete, fecskendezzenek buborékokat a cisztába, és nézzék meg, merre mennek majd, mert az nagyon jó, és informatív lesz. OK, csinálják.

Jimmy közben sikeresen elfuvarozta haverját a temetésre, ahol megvárták, mert House mami nagyon is komolyan gondolta azt a gyászbeszédet. Jimmy látványosan izzadni kezd, de anyuka kicsit sem ideges, ugyan James, ismerem én a fiamat, tud ő, ha akar, nyugi. Kezdődik a temetés, House a 23. zsoltár alatt megmutatja Jimmynek a biológiai apját, akinek volt pofája eljönni a temetésre. Jimmy elismerően megállapítja, hogy House jól választott, állítólagos apuka pont olyan, mint Sean Connery, fő az önbizalom. (ez pedig azért királyság, mert így szépen kinyitották az ajtót egy jövőbeli remek vendégszerepléshez, remélem, kiaknázzák majd.) Jimmy még szurkál egy kicsit, figyelj House, odamentél az apádhoz azzal, hogy öreg, annyira utállak, hogy kitaláltam magamnak egy képzeletbeli apát és James Bondot választottam? Hát, én más szavakat használtam- mondja House, Jimmy álla a padlón koppan, House pedig elindul, hogy megtartsa szívhez szóló beszédét.

Tipikus House-stílben kezd, „az apám sosem tudott bánni az emberekkel, ezért lettem én is a társadalom számkivetettje”, stb., de hirtelen irányt változtat és SZÉP és JÓ dolgokat kezd mondani róla, és ez az a pont, amikor minden dörzsölt House-rajongó agyában eszméletlen hangerőn beindul a vészjelző. Jimmy is érzi a bajt, de csak akkor jön rá, mire készül haverja, amikor egy búcsúpuszinak álcázva House kicsippent egy kis DNS-t apuciból, mert ő ilyen nagystílű szemétláda. Amint Jimmynek sikerül kint tudnia haverját a helyiségen, azonnal arénázni kezd, cseszd meg, neked semmi sem szent, mire House visszavág, hogy Jimmy pontosan tudta, mire számíthat tőle, mégis elcipelte a temetésre, akkor mégis miért? És miért fordult el tőle, amikor elveszített valakit, talán azért, mert félt, hogy őt is elveszíti? Jimmy, össze vagy kötve egy életre House-zal, törődj csak bele, House ebben a pillanatban is azt ismételgeti megállás nélkül, hogy „ismerd el, ismerd el, ismerd el, ismerd el”, amikor Jimmy elkapja az első kezébe akadó üveget, és belevágja egyenesen a festett üvegablakba. „Még mindig nem unalmas” –mondja elismerően House, és jobban nem is érthetnék egyet vele.

Miután sikeresen kihajíttatták magukat a temetésről, House és Jimmy már némileg felszabadultabban sztorizgatnak egy büfében, arra is fény derül, hogy az ominózus első találkozásuk pont akkor történt, amikor Jimmy első felesége beadta a válópert. Telefonál a csapat is, szerintük szívbaja van a hetibetegnek, de ez House-nak ez nem áll össze, úgyhogy felhívja a tolmácsot, akivel a lány a Buddha templomba ment, hátha sikerül begyűjteni némi infót a szülőkről. Tolmács szerint félreértés lehetett a dologban, mert a szülők nagyon meggyőzőnek tűntek, amikor azt mondták, hogy nincs lányuk, konkrétan halálra rémültek. Na ez már végre valami érdekes, és egy kis szerepjáték Jimmyvel („középkorú kínai nő vagyok” –köszönöm, hogy hallhattam ezt a mondatot Dr. James Wilson szájából) be is indítja az agytekervényeket. A lány a 80-as évek elején született, amikor már élt Kínában az egykepolitika, és a kedves szülők meg akartak szabadulni a nemkívánt lánygyermektől. House már azt is tudja, milyen módszert alkalmaztak, tűket szúrtak a kisbaba koponyájába, a haja pedig elrejtette a bemeneti sebeket.

Durva, de túlélte, és ezzel együtt tudott élni egészen addig, amíg meg nem emelte másodszor a Buddha szobrot. Itt volt egy kis csalás, ugyanis a szoborban mágnes volt, hogy a hívők véletlen se kételkedjenek a kívánságok teljesülésében, ezért úgy van a szobor megbuherálva, hogy a 2. emelésre működésbe lépjen a mágnes. Az a mágnes sajnos a beteg fejében levő tűket is beljebb rántotta, bele a koponyába, és azok okoztak minden bajt! Sőt, az egyik tű gyerekkora óta a függőségekért felelős központot nyomta, így nem csoda, hogy rákapott minden szarságra, ne higgyék a nevelőszülők, hogy csak simán gyenge jellem, tájékoztatja őket Kutner.

Csapat most egy hétig bevonulhat a sarokba kukoricán térdepelni, hogy House többszáz kilométerről is megoldotta az esetet helyettük, ők meg megünneplik Jimmyvel felújított barátságukat. Ismét minden rendben van köztük, mert Jimmy bevallja, hogy most először érezte jól magát azóta, hogy Amber meghalt, és ezt ennek az elkúrt road tripnek köszönheti. House pedig elmeséli hogy megcsinálta a DNS tesztet, és ahogy azt már 12 évesen is kitalálta, valóban a Sean Connery hasonmás az apja. Wow. Itt az ideje egy kis haveri iszogatásnak, és itt most minden más sorozatban egy férfias ölelkezés következne, de itt House csak annyit mond, hogy „Wilson, az apám halott”, ami náluk tulajdonképpen pontosan ezzel ér fel.

Címkék: house
50 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Collins 2009.04.15. 12:48:18

A sheriff tök jó fej volt. Dr Ház meg hozta a legszemetebb formáját. bár most majdnem átlépett egy határt Wilsonnak szemben. Azt persze nem igazán értem, miért nem csapta le Wilson, amikor a botjával nyomta a gázpedált.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.04.15. 12:50:28

ne feledjük a szépen felravatalozott öreg nénit (asszem) Jimmy dobálózós jelenete alatt..

Sólyomszem 2009.04.15. 13:01:53

Az utazós szemétségek alatt a párom közölte a gyerekekkel: -Meg ne próbáljatok hasonlót velem!! -

Ja és a vitából biztos semmi nem hallatszott át a gyászoló rokonsághoz. Jó hely lehet Ámerika, hogy a ravatalozóban esznek-isznak, a megboldogult meg szomjasan figyeli őket a sarokból...

Onix Titan 2009.04.15. 13:07:10

@Michael Collins: Mert Wilson épp azzal volt elfoglalva, hogy az úton próbáljanak maradni.

Johnny336 2009.04.15. 13:16:56

SPOILER! SPOILER! SPOILER!

"min megy át a hetibeteg, őt is nevelőszülők nevelték fel, de nem is volt rossz, sőt kívülállónak lenni olykor egész király dolog."

Aki az amcsi adásrend szerint követi a sorozatot, az most ízlelgesse egy kicsit a mondatot, és jusson eszébe House elmélete a legutóbbi részből...

johevi 2009.04.15. 13:19:33

Az mekkora poén lett volna, ha Jimmy azért vadult volna be a fickóra annak idején, mert az 25.x is a Hanson:MMMbop című dalát nyomatta volna a wurlitzerben :-)))))

sélli_ 2009.04.15. 13:30:54

Ez az egyik kedvenc epizódom. Az a járműigazoltatás mindent visz :))

a katona fehérben 2009.04.15. 13:42:06

Kár, hogy kimaradt a hogyvoltból, amin a legnagyobbat röhögtem: House beküldi Wilson tekerős lámpáját a kanálisba a kulcs után, mire Wilson blazírtan előkap még egyet a csomagtartóból :-D

piszy 2009.04.15. 14:03:54

Legjobb rész!

Wilson és az üveg :))))))

EasyFriend 2009.04.15. 14:12:10

Ezen mennyit röhögtem...! A seriff annyira hülye volt, hogy azt hittem, beépített ember valamilyen bonyolult szívatás részeként. :-)

EasyFriend 2009.04.15. 14:12:50

"A te csengőhangod a Dancing Queen az Abbától" :-D

Ribizlee 2009.04.15. 14:26:12

leestem a fotelból a röhögéstől amikor Wilson elővette a második tekerőslámpát is!

Azhát 2009.04.15. 14:46:49

Hát úgy látszik Wilson türelme valóban végtelen...

Én a slusszkulcsnál, vagy a lámpánál már nagyon-nagyon dühös lettem volna...
Mellesleg a kanális nyílása olyan nagy, hogy belefért egy lámpa????

Mellesleg megint olyan rész volt, hogy én kapásból tudtam az elején, hogy mágnes van a dologban... az annyira nyilvánvaló volt...

ACM 2009.04.15. 14:52:20

Nagyon vártam már, hogy kibéküljenek. Egymás nélkül valahogy nem működnek.
Az üveghajigálós rész, no meg az azt megelőző kis magánbeszélgetés egyszerűen királyság.
Na meg azok a fejek, amikor megbilincselve ülnek a seriff irodájában! :D

Shadow82 2009.04.15. 14:56:58

Mi van? Szerda van, átrakták a House-t keddre? Ajjaj...

Michael Collins 2009.04.15. 15:07:05

@Sólyomszem: Lehet hogy ír volt a magboldogult és a wake-re készítették oda a piát és a kaját. Bár ebben az esetben számíthatnak a dobálózásra lásd a Finnegan Wake című ír dalt. Bár ott felkelt a halott a whiskey hatására :).

ladybyron 2009.04.15. 15:08:01

Akkor egy kis ellenvélemény. :-))

Jó ötlet lett volna a road movie, ha van bátorságuk kihagyni a letartóztatás klisét, az apuci-szálat, és ha az egészet nem így indítják el. Valakinek eszébe jutott, hogy Cuddynak és Wilsonnak mégis milyen alapon volt joga ehhez az egészhez? Oké, tudom, hogy sokaknak Cuddy szent és sérthetetlen, de az ilyen "baráttól" az Isten óvjon. (Egyébről nem is beszélve.) Szerintem teljesen idegen volt House-tól, hogy nem próbált hazamenni, és/vagy nem küldte el Cuddyt a fenébe az egész kórház előtt.

Azután - ilyen könnyedén rendeződött House és Wilson konfliktusa? A "nem vagy a barátom" és egyéb súlyos kijelentések, hogy Cuddy napiparancsára Jimmy autóba pattan? Vagy ez bosszú volt? Ha igen, akkor az más, annak van értelme, de ettől még a Nag Feloldás elég hiteltelen. :-)) Egy ilyen road movie alatt ezt normálisan meg lehetett volna oldani, ha nincs temetés, megdöbbentőnek szánt flefedezés, közhelyes letartóztatás, hanem erre koncentrálnak.

Végül: fölöttébb kínos volt bevetni, hogy az apja nem volt az apja - főleg, miután a második évadban ügyesen kiválasztottak egy olyan színészt, akivel nagyon hasonlítottak egymásra. A Sean Connery poén annyira nem volt jó, hogy előre vetítsék vele egy szappanopera-szál lehetőséget, hogy esetleg megjelenik az igazi apu, aki... (tetszés szerint behelyettesíthető :-))). Ezután már tényleg csak az ikertestvér hiányzik.

Az egyetlen pozitívum a részben az volt, hogy megtuduk, Wilson és House hogyan barátkoztak össze. Különben: remek alapötlet erősen elszúrva néhány hülye poénért. Az egésszel azt próbálták elkendőzni, hogy fogalmuk sincs, hogyan zárják le normálisan a House-Wilson szálat. Az elterelő hadművelet kedvéért kaptunk egy halott apucit, hogy még sikeresebb legyen, egy "nagy sokkot", hogy nem is ő az apuci, és egy enyhén férfiatlanított House-t, néhány gügye ellenszegülési kísérlettel. Minden spoiler nélkül, ez a férfiatlanítás fog folytatódni, viszont ha nem várunk sokat, az ötödik évados groteszk House-paródia rém szórakoztató lesz. :-)))

Michael Collins 2009.04.15. 15:11:05

@Onix Titan: És a rendőrségi tortúra után? Bár akkor csak rosz állapotban tudta volna leszállítani Greget a temetésre :).

huhujje 2009.04.15. 15:12:28

Nekem csak az szúrja a szemem, hogy a hetibeteg nyilván nem gyalog ment Kínába, hanem repülővel. Akkor meg a fémdetektoros kapu sípolt volna a feje miatt erősen.

huhujje 2009.04.15. 15:13:24

Nekem csak az szúrja a szemem, hogy a hetibeteg nyilván nem gyalog ment Kínába, hanem repülővel. Akkor meg a fémdetektoros kapu sípolt volna a feje miatt erősen.

Michael Collins 2009.04.15. 15:16:05

@ladybyron: Nem Cuddy ötlete volt, hanem Wilsoné. Őt hívta fel Greg anyukája. A Connerys poén szerintem jó volt, főleg Ház arckaraktere ismeretében. Ja, és ogy egy angol szinész és egy skót szinész összehasonlítása tekintetében :). És még nem tudjuk az igazságot az apuci kérdésben.

Hangyasav 2009.04.15. 15:17:36

Sziasztok,

nem akarok láma lenni, de ez a rész hol és mikor (hogy)volt?!

Mokele-Mbembe 2009.04.15. 15:22:34

Ez volt a múlt szerdai (04.08.) tévékettes verzió

Hangyasav 2009.04.15. 15:25:46

Áh, köszi. Az úgy kimaradt, h észre sem vettem...

ChPh 2009.04.15. 15:28:47

@Shadow82: nem, ez a múlt heti adag :D

Éppen időben jött :D

ChPh 2009.04.15. 15:31:26

@Mokele-Mbembe: megint mi maradt ki belőle? :D

ladybyron 2009.04.15. 15:34:08

Michael Collins: tudom, és bocs, hogy félreérthető voltam, de a lényeget tekintve nem számít. Cuddy ugyanúgy benne volt, az elkábítást is ő hajtotta végre, és úgy emlékszem, hogy a "módszert" ő találta ki. És ugyanúgy hihetetelen, hogy Wilsonban feltámad a jó barát House-anyu telefonjára. Gondolom, valahogy így történhetett: anyu telefonál, Jimmy nyüszít Cuddynak, kitalálnak, amit kitalálnak, Cuddy odaszól, hogy ugrás, Jimmy a kocsival, ő meg rohan, mert a két nő megkérte. :-))

A poén nagyon jó lett volna, ha nem így és ezzel összefüggésben hangzik el. :-))

Shadow82 2009.04.15. 15:39:24

@ChPh: köszi. Már azt hittem, kettőről maradtam le. A múlt heti... hát igen, arról legalább tudtam, hogy nem láttam. :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2009.04.15. 17:10:30

Imádom azt a képet Chase-ről!:)
Ladybyron, mégis hogy szökjön haza House, üsse le Jimmyt és hagyja ott az út szélén?:)

Renáta_ 2009.04.15. 17:28:42

Sokat kellett várni a Hogyvoltra, de megérte. Nagyon jó lett!! :))

Nekem tetszett a rész is, csak most már néha zavarósan életszerűtlen HOUSE genyasága.

Na, de mindegy, azért izgatottan várom a mai részt is :))

ladybyron 2009.04.15. 17:57:21

Ha akarták volna, lett volna rá lehetőség (jimmy kiszáll, megkaparintja a slusszkulcsot; Jim ottmarad a sitten, House hazamegy, és odaveti Cuddynak, hogy váltsa ki a sittről a "bűntársát" stb.) :-))

Nem köll oda leütés, de az nem rossz ötlet, hogy otthagyja az út szélén stoppolni. Ennyi lecke ráfért volna. :-))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2009.04.15. 18:19:47

:)))

Elgondolni nem rossz, de én Candyvel vagyok, köszönöm a "Középkorú kínai nő vagyok" mondatot, ha House leüti Jimmyt az tuti kimarad, ami nagyon nem jó.:)

Tudom, szerinted nem oldották meg a problémát, de szerintem meg ez a rész éppen így volt jó, tényleg PURE FUN.:)))

Elloth 2009.04.15. 18:35:16

Ez volt az egyik legjobb rész, jó sok House-Wilson pillanattal. Nem néztem volna ki Wilsonból, hogy ilyen agresszív tud lenni ha dühös. :D

Onix Titan 2009.04.15. 18:38:11

@Michael Collins: Te mit kockáztatnál meg? H felborul a kocsi, v h lemeszel a közeg?

candyperfumegirl 2009.04.15. 18:40:11

Csak szólok, hogy aki spolerezik, vagy akár csak UTALGAT az 5. évad 20. epizódjának eseményeire, agyon lesz ütve. Ha én kibírom, hogy semmit nem sugalmazok, akkor ti is, legyetek tekintettel arra, akinek sikerült spoilermentesnek maradni.

candyperfumegirl 2009.04.15. 18:51:50

ladybyron, tudom, hogy már mondtam, de van egy nagyon egyszerű megoldás a problémádra. Tényleg nem bunkóságból mondom, de nekem eszem ágában nem lenne nézni egy olyan sorozatot, ami ennyire idegesít, amiben ekkorákat csalódtam, ennyi hibát találok benne, és amit képes vagyok rész közben lelőni. Ezek a karakterek ilyenek, így működnek. Miért? Mert DS ilyennek alkotta meg őket. Ennyi, ilyen egyszerű. Nála jobban senki nem érti és érzi ezt a sorozataot és a karaktereit, és én állítom, hogy majd 5 évadon át képes volt konzekvens maradni, szerintem itt már a karakteridegen, valótlan, hiteltelen, stb. fejtegetés parttalan, mert nem az, csak az általa kreált világ keretein belül kell nézni. Azon belül pedig midnen maximálisan a helyén van. Ő ismeri a karaktereit a kezdetektől, a néző viszont fokozatosan ismeri meg őket. Én elhiszem, hogy az első évadban esetleg nem annak tűnt a sorozat, vagy bizonyos elemei, amik, nem feltétlen kell, hogy tetsszen mindenkinek az a komplex egész, ami lassan, fokozatosan kirajzolódik, de hogy ízig-vérig House, abban biztos vagyok.

ladybyron 2009.04.15. 19:22:19

"Tényleg nem bunkóságból mondom, de nekem eszem ágában nem lenne nézni egy lyan sorozatot, ami ennyire idegesít, amiben ekkorákat csalódtam"

Nyugi, ne aggódj értem. :-)) Már régen nem idegesít, éppen ellenkezőleg, rendkívül szórakoztat. Csak nem úgy nézem, mint régen.

"és én állítom, hogy majd 5 évadon át képes volt konzekvens maradni, szerintem itt már a karakteridegen, valótlan, hiteltelen, stb. fejtegetés parttalan...
hogy ízig-vérig House, abban biztos vagyok.

A vita tényleg parttalan, de más okoból. Sokak szerint ez a House már régen nem az a House. Különben nem lennének viták. :-)) Te hiszel abban, hogy Shore fejéből úgy pattannak ki a karakterek, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből, és tévedhetetlen a karakterek rajzolásában, vag legalábbis ritkán téved, és hiszel abban, hogy már az elején valamikor így tervezték el a történetet, nagyjából tudták, hogy hogy hova akarják kifuttatni. Hiszen Neked tetszik, ami történik, és az lenne furcsa, ha azt bizonygatnád, hogy ami történik, karakteridegen, rossz. A Te szempontodból logikus azt feltételezni, hogy ami történik, az tudatos építkezés következménye, és ebben a tudatos építkezésben a dolgok alapvetően a helyükön vannak. Én az ellenkezőjét látom. De ezt nem tudjuk se pro, se kontra bebizonyítani. Tudunk arra is példákat citálni, hogy egy író tényleg konzekvensen vezeti végig a jellemeket, a történetet, de bizony arra is, hogy az író elveszíti a fonalat, és kicsúszik a karakter a kezei közül. És Shore bármelyik kategóriába tartozhat, ne tekintsük se őt, se a sorozat karaktereit, történéseit szent tehénnek.

A harmadik lehetőség, hogy tényleg tudatos munka a karakterek (ideiglenesen) totális lehülyítése, lealacsonyítása, ellenszenvessé és szánalmassá tétele, elszürkítése (nem kívánt törelndő), és lehet így is nézni és szeretni a sorozatot, groteszk paródiaként - én momentán ezt teszem - de akkor nevezzük néven a gyereket. :-)))

candyperfumegirl 2009.04.15. 19:33:25

Dehogy hiszem, hogy tévedhetetlen. Azt sem, hogy a Pilot írásakor tudta, mi lesz az 5. évadzárójában. Én csak azt mondom, hogy konzekvens és tudatos. És nekem ennyi elég.
Az utolsó bekezdésed pedig teljesen szubjektív vélemény, ne kezeld tényként.

ladybyron 2009.04.15. 19:51:16

Candy, ott áll, hogy "harmadik lehetőség". Ergo, már nem lehet tény. :-))

impressivestick 2009.04.16. 09:44:22

Akkorákat röhögtem, hogy máris izomlázam van, ha van olyanom. Nagyon jó hogyvolt, a rész meg olyan volt, mintha belenyúltam volna a 220-ba, tényleg beindult az évad. :D:D

És minden cap mindent visz!!!

impressivestick 2009.04.16. 09:45:10

ja, az MMMBop-ot lehet én is beszerzem csengőhangnak! :DDDDDD

malevil 2009.04.16. 10:39:55

@ladybyron: House és Wilson szerintem ebben a részben semmi olyat nem tettek, ami lényegesen különbözött volna az előző részekben megismert szokásaiktól. Egymás folyamatos ugratása - akár elég durva módon is - mindíg fő vonása volt a barátságuknak, különösen House részéről. Emlékeztetnélek azokra a részekre, amikor Wilson House-nál lakott. Pl. órákon át várakoztatta a lakás előtt Wilsont a "csaj van nálam ne gyere be" jelzéssel, Wilson pedig elfűrészelte a botját és House nagyot esett, stb. Egyébként meg persze, hogy House sokszor visszafordulhatott volna, ha akar. Szerintem ő maga sem volt biztos, hogy ott legyen e a temetésen, vagy nem. Fontosnak tartom ebből a szempontból a letartóztatás alatt elhangzott mondatot. House azt mondja, joga van eldönteni, elmegy e a saját apja temetésére, mire a sheriff "Nincs, ha az anyja még él." Wilson is azzal győzködte, hogy az anyjának most úgyis elég baja van. Talán az is eszébe jutott, ez az utolsó alkalom, hogy bizonyítsa az "apám nem az apám" elméletét. Akár hogy is, nem volt biztos, mit is akar tenni, ezért hagyta, hogy mások befolyásolják. És hát a Wilsonnal való barátságot is így volt a legkönnyebb helyreállítani. Wilson pedig azért békült könnyen, mert nem is haragudott, az előző részekben ezt mondta is. Azért ment el, mert gyászolt, és azt hitte, hogy ha minden megváltozik körülötte, jobban lesz, de éppen akkor kezdett kicsit jobban lenni, amikor az úton hülyítették egymást.

ladybyron 2009.04.16. 11:09:07

H"ouse és Wilson szerintem ebben a részben semmi olyat nem tettek, ami lényegesen különbözött volna az előző részekben megismert szokásaiktól."

Wilson nem is, mindig hajlamos volt álszentségre. De House nem volt önmaga.

"Szerintem ő maga sem volt biztos, hogy ott legyen e a temetésen"

Nos, ez megint nem House, az meg pláne nem, aki hagyja, hogy befolyásolják. Az megint nem jellemző rá, hogy különösebben érdekli, mit mond Wilson vagy egy vadidegen seriff (akinek amúgy nem volt igaza). Ami az apaságot illeti, ami úgy hülye húzás, ahogy van, azt már ezerszer kinyomozhatta volna, elég egy hajszál is, amit mondjuk akkor is megszerezhetette volna, amikor az apjáék meglátogatták. Az írók nagy hirtelen kitalálták, hogy milyen jó ötlet, hogynem is azapja, nem hiszem, hogy ebben az utazás dologban bármi jelentőséget kellene neki tulajdonítani.

"mert nem is haragudott, az előző részekben ezt mondta is"

Nem is a harag volt a kérdés. :-)) De elhangzot néhány súlyos mondat, például, hogy Wilson szerint nem barátok.

"Azért ment el, mert gyászolt, és azt hitte, hogy ha minden megváltozik körülötte, jobban lesz"

Egyáltalán nem úgy tűnt, hogy gyászolt. Ahhoz valamit éreznie kellett volna az apja iránt. Ez egy lehetséges elemélet, és tiszteletben tartom, hogy ezt gondolod, de engem egyáltalán nem győz meg. House viselkedése kirívóan eltért attól, ahogy az első három évadban viselkedett. Igaz, már a negyedikben is írtak "érdekes" dolgokat, de ez már nagyon feltűnő volt. Persze, nem is az a célunk, hogy meggyőzzük a másikat. :-))

malevil 2009.04.16. 11:13:44

@ladybyron: "Azért ment el, mert gyászolt" mármint Wilson azért ment el a kórházból és House közeléből, mert Ambert gyászolta, és azt hitte, ettől jobb lesz. Aztán belátta, hogy inkább attól lett jobb kedve, amikor megint egymást ugratták House és ő.

malevil 2009.04.16. 11:20:27

Amúgy puszta elméleteken túl pl. a "Kómás fickó fia" részben House egyértelműen kimondta, hogy vágyik az apja elismerésére. Azt szeretné hallani tőle, hogy "helyesen cselekedtél". Tehát érzett valamit iránta, csak ezt is épp olyan kevéssé mutatja ki, mint általában az érzéseit.

ladybyron 2009.04.16. 11:59:14

Malevil - ja, értem, ez igaz. :-))

Vágyott az apja elismerésére, de túl azon, hogy soha nem kapta meg, ez elég kevés ahhoz, hogy bármi olyan komolyabb érzést feltételezzünk az apja iránt, amiért ő a legkisebb hajlandóságot is érzi arra, hogy elmenjen. Pláne, hogy beszédet mondjon. Ennyire a szakmai elismerésre is vágyik, ennek a szeretethez nem sok köze van.

Póniló 2009.04.16. 13:13:53

Szerintem House tudta előre, hogy valahogy majd úgyis elküldi Cuddy a temetésre. Hose különös figura, meg sem kísérlem megérteni, de jelen esetben szerintem valahol tudta, hogy el kell mennie a temetésre (elsősorban az anyja miatt, akit tudjuk, hogy szeret valamilyen szinten), de ezt az "image"-e miatt nem mondhatja, és mondom, szerintem tudta, hogy majd valahogy ugyis odajut. Ezenkívül szerintem élvezte, hogy Wilsonnal lehet, meg hogy szivathatja rendesen, hülye lett volna visszamenni a csipet csapathoz :-)

ladybyron 2009.04.16. 13:26:02

Szerintem House tudta előre, hogy valahogy majd úgyis elküldi Cuddy a temetésre.

Akkor azt bizony jelezni kellett volna valahogy, ennek hiányában ez találgatás. :-)) Változatlanul azt gondolom, hogy nem akart elmenni. House figurájának az (volt) a lényege, hogy nem azt tettee vagy teszi, mint amit mások szerint kellett volna (Vogleres rész a beszéddel, apjáék látogatása, amit csak azért nem tudott lekerülni, mert bementek a kórházba). Még ha csak a temtésről lett volna szó, akkor is rezegne a léc, no de az, hogy a beszédet is akarta a lelke mélyén, már nagyon nem stimmel. :-)) (Megjegyzem, az anyja is érdekes lelkivilággal bír, ha ezt a beszédet elvárta a fiától, az előzmények ismeretében.)

Wilsont úgy is szivathatta volna, ha útközben visszafordulnak, vagy eltéríti máshová. Akkor csak igazán. :-))

Modal 2009.04.17. 12:06:07

Én azokkal értek egyet akik szerint ez egy marha jó rész volt. A Willsonos jelenetek, párbeszédek nélkül elég üres volt a sorozat. A magánnyomozós próbálkozás pedig messze nem tudta ezt a hiányt pótolni. Sőt, szerintem kifejezetten idegesítő volt eddig a karakter de a következő részben már sokkal jobban belepasszolt a sztoriba.
Az apjával kapcsolatban igaza volt. Tényleg az jellemzi jobban az embert ahogy a beosztottjaival bánik s nem az ahogy a vele egyenrangúakkal. De azért jó, hogy leállt a szövegével. Pár öreg baka tuti infarktust kapott volna ha bemelegszik és szétoltja az apját mint Voglerrel tette anno! :)
süti beállítások módosítása