Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 4x07 - Víz alatt

2009. február 21. 16:00 - the black ball

Éppen egy népet, az enkaraiakat indulunk költöztetni, amikor is a kapu eléri a kamaszkorát, és semmi kedve kódolni a hetes ékzárat. Úgyhogy az enkaraiakat szépen elnapoljuk két résszel későbbre. Carter észreveszi, hogy 8 perccel a tárcsázásuk előtt megugrott a kapu energiaszintje. Ez történt akkor is, amikor Maybournék a másik kapuval elmentek technológiát gyűjtögetni. Csakhogy a másik kapu Thor hajójával együtt elpusztult. De még ha van is egy harmadik kapu a Földön, akkor annak egy energiarengést kellett előidéznie, mint anno az Antarktiszon. Walter gyorsan le is szedi a netről az információkat, és meg is találjuk az energiarengés helyét: Szibéria. A ruszkiknak is van csillagkapujuk. Az fasza.

Az oroszok elcsórták az óceán fenekéről, tehát a kapu kibírja, ha felrobban körülötte egy egész asgard hadihajó. Irigyeljük. Amúgy elég hamar működésbe hozták, és még egyebeket is tudnak, szóval egy madárkánk szeret énekelni arrafelé. Viszont nem tudják kikapcsolni a hülyék. A ruszki politikai elit fel akarta robbantani a kaput, hogy eltussolják, de egy Svetlana Markov nevű tudós néni meggyőzte őket, hogy kérjék a CSK-1 segítségét. O’Neill már előre örül.

A reptéren Carter megkérdi Markovtól, hogy hogyan szerzett tudomást a Parancsnokságról. Nos, sokat olvasott a témáról. Jack szerint az volt a kérdés, hogy hogyan. Nos, egyszerű, Markov 6 évesen megtanult olvasni. Jót nevetünk a ruszki viccen.

A repülőn Markov elmondja, hogy már több mint egy hónapja használták a kaput, pár orosz góré akarata ellenére. Ők meg akarták zsarolni az amcsikat, hogy osszák meg a technológiákat, különben nyilvánosságra hozzák a programot. De Svetlana meggyőzte őket, hogy saját programmal többet nyernek. Még tárcsázójuk is van. Az, ami az egyiptomi kapuhoz tartozott. Mindig úgy kellett sakkozniuk, hogy nehogy egy CSK csapat hozzájuk érkezzen. Eddig minden rendben volt, most viszont egy napja nincs kapcsolat a bázissal.

Megérkezünk, de jeges a leszállópálya, úgyhogy ugrani kell. Teal’c nemtetszését fejezi ki azzal az állítással kapcsolatban, miszerint egy hátizsák fogja őt megvédeni attól, hogy paladzsaffává lapuljon a földön. Miután leértünk, az orosz tudósok helyett csak azok hulláit találjuk meg. Valamelyik golyó által, valamelyik a vészhelyzeti ideggáz miatt halt meg. Persze nem tudni, miért rendelték el. Ráadásul a kapu lekapcsolt volna vészhelyzet esetén, szóval a túloldalról kell, hogy energiát nyerjen.

Markov elmondja, hogy tárcsáztak egy világot, ahol a kapu víz alatt volt. Átmentek egy mini tengeralattjáróval, mintát vettek a vízből. Csakhogy az a víz energiát bocsátott ki hő formájában. Probléma 1: a minta eltűnt. Probléma 2: a kapu most is erre a világra nyílik. Teal’c és Daniel megszámolta a hullákat, 47-ből csak 28 van itt. Odaát van egy felderítő (MALP-szerűség), körülnézünk vele. A víz alatt ősi romok vannak. Meg pár újabb orosz hulla. Vajon miért mentek át? Carter szerint maga a felderítő jeladója tartja nyitva a járatot. Szóval csak le kell kapcsolni. De nem engedelmeskedik. Akkor meg kell várni, amíg lemerül. Nos, igen... Probléma 3: a felderítő atomenergiával működik. Még úgy 10 évig bírja szuflával.

Ez esetben manuálisan kell lekapcsolni. Fogjuk a tengeralattjárót, és megyünk. Markov, Carter és Daniel a szerencsés. Közlik Jackkel rádión, hogy öt hulla van odaát, szóval még egyszer körül kell nézni a bázison. Lekapcsoljuk a jeladót, és a kapu bezárul. Erre elkezd lassulni a hajó, és elfüstöl motor. Ezalatt Teal’c és Jack rátalál a többi hullára a konyhában. Aztán benéznek a frigóba, ahol nem más áll golyókig lefagyva, mint a jó öreg Maybourne. Megvan a madárkánk.

Markov szereli a motort, Daniel meg célozgat arra, hogy minden ruszki termék a Teszkó szintjén mozog. Svetlana felvilágosítja, hogy ez a hajó pont svájci. Na igen, néha kigyullad, de legalább az időt jól méri. Daniel megkérdi, mi történt az első útjuk alatt. Markov elmondja, hogy átjöttek, megkeresték a tárcsázót, begyűjtötték a mintát, és hazamentek. Viszont a távozáskor nagyobb teljesítmény kellett ahhoz, hogy átmenjenek a kapun. Szerinte biztos maga a kapu okozta, hogy ne folyjon át a víz, mivel a kapu a sűrűség, a molekuláris felépítés és az eseményhorizontra kifejtett erő függvényében állapítja meg, hogy át akar-e menni valaki rajta. Ez - gondolom - válasz a múltkori átlátszós vitára.

A motor megjavítva, de meg se moccanunk. Közben pedig elkezdett nőni a külső nyomás. Egy órán belül összeroppanhat a hajó. Maybourne-t kiszedjük, aki erre elkezd lélegezni. Kicsit új ez egy elvileg halott embertől. Szép lassan kiolvad, aztán elindul a kapu felé, de Teal’c az útját állja. Erre Maybourne elkezd vizet öklendezni, ami rohadtul nem kellemes látvány. Ő is így gondolhatja, mivel frászt kap a kihányt víztől, és már menne is vissza a frigóba. Ugyanis a víz elkezd párologni Teal’c felé, aki jól le is tüdőzi, aztán ő is elindul a kapuhoz.

Maybourne közli, hogy az a víz egy élőlény. Amikor a tudósok vizsgálni kezdték a mintát, az beléjük párolgott, és haza akartak jutni a kapun át. Öten át is mentek ugye. Aki az útjukba állt, azt lelőtték. Ezért rendelték el a vészhelyzetet. A Maybourne-ben lévő víz a frigóba menekült az ideggáz elől. Amíg ott voltak, addig a hőenergiával életben tartotta. Daniel is rájön, hogy a víz él, és az szorítja a hajót.

Az üvegburkot a hajó elején össze is töri, de nem folyik be. Daniel szerint csak meg akarja ismerni őket. Rögtön belenyúlkál, erre a víz elkezdi beborítani, akárcsak a többieket. Teal’c tárcsáz, aztán ő is okádik, mert az előbb kevésbé volt undorító. A víz átpárolog a kapun, aztán az bezárul. Pár másodperc múlva újra kinyílik, és a többiek átrepülnek rajta. Nem tudják, mi történt. Jack szerint egyértelmű: kicserélték a túszaikat. Ééés, ennyi.

Címkék: csillagkapu
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2009.02.21. 19:59:56

"Nos, egyszerű, Markov 6 évesen megtanult olvasni." - Csak most jutott eszembe, lehet Ben innen szedte legutóbbi beszólását?:)

Akit érdekel, Markov az ST:TNG -ben Deanna Troi-t játszotta:))

Részileg pedig kicsit semmilyen volt nekem, 5/10 talán.

korxi 2009.02.22. 21:41:39

:)
"Ez - gondolom - válasz a múltkori átlátszós vitára"
Nekem is pont ez jutott eszembe ezzel a vizes résszel kapcsolatban. De amúgy nem ad választ az átlátszós kérdésre:)

Nekem kifejezetten tetszett ez a rész, jó sok mindent sikerült belepakolniuk. A ruszkis részeknek mindig megvan a maguk fílingje. Volt benne Maybourne(az összes későbbi maybourne-s részek is tök jók lesznek), sőt még másik bolygóra is mentek.
Ez hogya víz maga az élőlény tetszett.Csomó scifiben vannak hatfejű meg csápos lények, de ez igazán egyedi ötlet volt.

the black ball 2009.02.22. 23:19:44

@korxi: Miért? A fény fotonokból áll, nem nagy a sűrűsége sem, erőt meg végképp nem tud kifejteni. Így nem megy bele a féregjératba, hanem átmegy az eseményhorizonton. Hátulról jövet meg minden szétmegy, gondolom a fény is.

Atlantisban is eljátszottak hasonlót, csak ott az a köd élt, vagy mi.

Gabba 2009.02.23. 14:27:38

@the black ball:
Bizony, nemrég ismételte az AXN Sci Fi, ismerős szerző hogyvoltozott róla anno:)

hogyvolt.blog.hu/2008/03/23/csillagkapu_atlantisz_1x09_home

the black ball 2009.02.23. 15:29:07

@Gabba: Hehe. Te jó ég, milyen gagyik az Atlantis-hogyvoltok! :] Mondjuk alig voltak kommentek, nem tudtam, ki a célközönség. Na majd a 3. évadtól! (Ha.)

mándruc 2009.02.23. 16:14:29

@korxi: Vagy a Solarisban, ami ugye az egyik legklasszikusabb sci-fi, szintén egy élőlény volt az óceán :)

korxi 2009.02.23. 17:49:15

@mándruc: Télleg!
@the black ball: Igen, erről szó volt hogy a fény ezért megy át a kapun, tehát nem megy bele a féregjáratba. Nekem ezzel az a bajom, hogy pl a rádióhullámok akkor miért nem mennek át a kapun. Azok ugyanis belemennek a féregjáratba és annak túloldalon kötnek ki. Ezért tudnak rádiózni egyik bolygóról a másikra, nyitott kapun keresztül. Oké a rádióhullámok nem fotonokból állnak, de nincs sűrűségük, nem fejtenek ki nagy fizikai erőt stb.

dinigon 2010.01.17. 00:04:18

Ez volt az első ruszkis rész. Kicsit későn írok, lehet már senki nem is fogja olvasni, de azért leírom.
1.: A fény anyag is meg rádióhullám is. Ebből adódik az az egyenlőre megfejthetetlen rejtély, hogy jut el a Napból a Földre, vagy akár tovább. Nem lényeg.
2.: Imádom általában a magyar szinkront, mert szerintem a magyar nyelv a legkifejezőbb eszköz - kövezzetek meg. De egy orosz tudós, főleg ha adnak neki akcentust, nem fog soha kimondani ÖŐÜŰ betűket, ahogyan mi tesszük. Higgyétek el minimum 30 év kell hozzá és akkor sem biztos.
3. Ha már külföldi karakter szerepel, miért nem adják külföldinek, vagy olyannak, aki külföldről jött oda. Sokkal hitelesebben tudja mondani azon a nyelven.
Legjobban akkor őrülök meg, amikor 3 személyből 2 tényleg orosz, de a 3. beszél a legtöbbet oroszul, aki persze nem az. Igényesség. Belőlük pl. van bőven amerikában.

Llew 2010.01.18. 09:03:28

Én pl. RSS-ből nézem, szóval akkor is látom, ha már kicsúszott az oldalsó ötösből. És jó, hogy írtál, mert legalább látjuk, hogy a régi hv-knek is vannak új olvasói.
2. Ráadásul itthon elvileg tudni kéne megfelel orosz akcentust kreálni.
3. Talán mert nincs annyi, vagy olyan adott nációjú színész, akit alkalmazhatnának főbb szerepre. Vagy túlságosan is akcentussal beszél, és a nézők nem értenék mit mond, vagy csak a szereposztó nem bírja az oroszokat vagy...

FlyingPythonTheNew 2016.09.18. 18:44:44

Még most is olvassom a hv-okat.Sőt,5 év múlva is fogom! :D
süti beállítások módosítása