Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 4x01 - Kis győzelmek

2009. január 31. 15:30 - the black ball

Ruszki tengeralattjáró-szitkommal kezdjük az új évadot, amelyben két, mindenre elszánt orosz - adrenalinnal az erekben és lepénnyel a gatyákban - találkozik a legóbogarak Hegylakójával. A túlélő ízeltlábú barátkozva ráugrik a szemüveges, orosz mókamesterre, szájvízzel kínálja, de csak az arca olvad le. Aztán jön a Benny Hill főcíme. A bázison Daniel vakbélműtéte egy hét után is sikeresnek mondható, és az új kaput is mostanra üzemelik be. Bejövő féregjárat. Hazajön a CSK-1. Mindenki tudja, hogy egyszerre három főszereplőt épeszű ember nem ír ki egy sorozatból. Ó, és mellesleg Teal’c szert tett egy hidrogénezett pinaszakállra. Még nem röhögjük ki.

Itthon Carter egy halott replikátorkockát tanulmányoz, Jack meg ismét elhívja horgászni. Végül újra egyedül megy el. A folyosón aztán Carter ismét utána rohan. A déjà vu azonban máshogy végződik, most Davis őrnagy miatt ugrik a pecázás. Közli, hogy segélykérést fogtak egy orosz tengeralattjáróról, a Feketerigóról, miszerint egy hatalmas technopók megtámadta őket. O’Neill szerint atomot neki, de a Pentagon élő egyedeket akar, hogy tanulmányozhassák őket. Az asgardok nem bírtak velük, de semmi gond, Amerika politikusai megoldják. Ha már asgardok: Thor érkezik a kapun át, jó bőrben van, működött a sztázis. Viszont a világukat ismét fenyegetik a bogarak, és olyanok segítsége kell nekik, akik finoman szólva hülyébbek náluk. Jack szerint a legjobb helyre jött.

Carter lesz a szerencsés, mi meg üdvözöljük ezt a rejtett, szőke nős viccet. A túloldalon az egyik asgard bolygóra érkezünk, ahol a jelenleg legfejlettebb űrhajójuk, az O’Neill tanyázik. Ezt a hajót csak azért építették, hogy a replikátorok ellen harcoljanak vele. Csak még nincs kész, úgyhogy a sima hajóval megyünk a bogarak ellen.

Otthon Jack és Teal’c vezetésével kommandózunk a tengeralattjáróban. Jack csapata talál is pár bogarat, de most lila helyett szürke a színük. A jackpot azonban Teal’c csapatánál van. Találnak egy replikátorkirálynőt, ami szorgosan építgeti a gyermekeit. Az egyik katona azonban pánikszerűen tüzelni kezd, aminek következménye a nem kellemes halál. Ezalatt Thor alapszintű leckéket ad Carternek legóbogár ügyben. Minden replikátorkocka kapcsolatba tud lépni egy másikkal, ezért bármilyen alakot fel tudnak venni. Ahhoz, hogy replikálódhassanak, szükség van más anyagokra is, tehát egy kocka nem tud osztódni.

Aztán Thor megkínálja Cartert az asgard konyha specialitásaival, ami szép színes téglatestekből, gúlákból és gömbökből áll. Nem, nem finomak. Ekkor kapunk egy jelzést, miszerint megszűnt a kapcsolat az asgard flottával. A hajókat most már a replikátorok irányítják. Teal’c hátába belefúródott egy replikátorkocka. Davis belátja, hogy szét kell lőni a rigót, azonban Daniel szerint ezzel még várhatunk. Ugyanis az építőelem rozsdásodik.

A bogarak a hajóból építkeznek, szóval acélból meg hasonlókból épülnek fel. Ezért más a színük is. Mivel rozsdásodnak, nem is próbálnak kijutni a tengeralattjáróról. Tehát sokkal sebezhetőbbek. Davis szerint akkor meg nyugodtan feltolhatnak a hátsójukba egy termetes torpedót, úgyse élik túl. De Daniel szerint az eredeti, lila bogár túlélheti, szóval biztosnak kell lenniük abban, hogy egy sem jut ki élve.

Rájövünk, hogy a lila beépült a királynőbe. Szóval azt kell először megsemmisíteni. De mivel a többi miatt kissé nehéz odáig eljutni, Teal’c szerint egy apró robbanással kell őket elcsalogatni. Ez úgy hangzik, mint egy terv. Carter nem érti, hogy a replikátorok miért nem mennek fénysebességgel. Thor elmagyarázza, hogy ahhoz teljes kapacitáson kell működnie a generátoroknak, a bogarak meg inkább szaporodásra használják azt fel. Szóval ha rákapcsolnak, akkor eltűnnek a pajzsaik és a fegyvereik.

Azt is elmondja, hogy a replikátorok valahogy képesek módosítani az asgard technológiát. Valószínűleg egy másik forrásból is jutottak tudáshoz. Hm. Vajon melyik lehet ez a forrás... Otthon Jack és Teal’c plasztikoznak, erre a bogarak elkezdenek lemerülni a rigóval. Carter kiokoskodik egy ötletet: Thor elmondja neki, hogy az O’Neill hajóteste egy naquadah-trinium-szén ötvözetből áll, így ez a legerősebb fém a közelben. Carter szerint ha távirányítással ide tudnánk hozni, a bogarak rákapnának. Ha az O’Neillt bevinnék a hipertérbe, a replikátorok követnék, tehát nem lenne pajzsuk. Aztán felrobbantanánk az O’Neillt, ami elintézné a sok rohadékot. Thor szerint ez elég hülye terv. Nos igen, elvégre ezért van itt Sam.

Thor nagy nehezen belemegy, és bizony, akció sikeres. A rigón Jackék kivégzik a lila bogarat, aminek nem igazán örül a többi, úgyhogy elzárnak minden kijáratot. O’Neill parancsot ad Davisnek, hogy a küldetés végrhajtva, azonnal lőjék szét a rigót. A torpedók becsapódnak, a bogarak meg éppen nekiállnának feldarabolni az ezredest, amikor feltűnik Thor, és kiviszi onnan őket.

Thor köszönetet mond nekünk, és megígéri, hogy egy nap majd segítenek legyőzni a goa’uldokat. De most még sok dolguk van, ugyanis asgard bolygó megmentése csak kis győzelem, a bogárprobléma galaxis méretű. És a mai esetből is tanulni fognak. Jack hálából felajánlja Thornak egy közös pecázás lehetőségét, amit azonnal mondat közbeni transzportálás követ, szóval itt a vége, a viszontlátásra.

Címkék: csillagkapu
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2009.01.31. 17:07:06

"Még nem röhögjük ki." - óóó, dehogyisnem:D Mondjuk egy késöbbi évadban a szörzete viccesebb lesz:))

"Vajon melyik lehet ez a forrás.." - ezt megtudjuk a késöbbiekben?

Vino 2009.01.31. 17:18:32

Ebben a szériában nekem ez az egyik kedvenc részem( a másik meg a 6.) Thor nagyon jó ebben a részben is, pl amikor mondja hogy neki a sárga a kedvence, meg hogy ez a te hülye ötleted volt Carter :D.

the black ball 2009.01.31. 17:47:32

@pcdevil: megtudjuk. Bár lehet, hogy csak az Atlantisban, nem emlékszem, hogy itt is előjön-e.
Nem akarok spoilerezni.

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2009.02.01. 14:34:18

@Vino: azt tudtad, hogy Thor-nak Micheal Shanks (Daniel) adja a hangját eredetiben?;)

@the black ball: isten őriz a spoilertől, ennyi nekem bőven elég volt, ezekszerint csak figyelmetlen voltam:) köszi mindenesetre

Vino 2009.02.01. 23:21:33

@pcdevil: igen ezt tudtam :) és te, hogy Shanks játszotta még a korábbi részben Ma'chello-t és még rendezett is egy epizódot ennek a szériának a végén?

amúgy a rész elején amikor az oroszok matrózok voltak akkor elméletileg oroszul az egyik kérdezi hogy mi lehet ez a zaj erre a másik meg azt válaszolja hogy talán a bogarak az előző részből :D
meg már most volt 4. alkalommal az első rész, a noxok és az időutazós után hogy megint egyből tárcsázás nélkül nyitottak féreglyukat most az asgardok

korxi 2009.02.04. 19:52:48

@the black ball: Á itt másmilyen forrás nem jön elő, és tuti hogy az íróknak itt még halvány fogalmuk sem volt, hogy mit fognak majd írni X évaddal később az Atlantisban.

the black ball 2009.02.06. 17:42:18

@korxi: úgy értettem, hogy itt az anyasorozatban, nem ebben a részben.

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2009.02.07. 19:07:44

@Vino: Ma'chello-t tudtam (erre magamtól jöttem rá anno, hasonlít is magára:D), de az epizódrendezést új:) (És most nézem imdb-n, írt is kettőt;))
Anno BSG-nél azthittem, hogy EJO ilyen kivételes helyzetben volt, de akkor úgylátszik ez scifi világában megszokott:)) (Joe Flanigan is írt két epizódot az SGA-nak)
süti beállítások módosítása