Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 3x22 – Nemezis (Évadzáró)

2009. január 25. 11:00 - Llew

Újabb évadzáróhoz érkeztünk és véleményem szerint ez az eddigi legjobb. Kiderült, hogy Jackson a CSK-1 leggyengébb láncszeme, ugyanis vakbélműtét után lábadozik. Ezért aztán a csapat kapott egy hét szabadságot. Bombasztikus kezdésnek hangzik, igaz? Szóval Teal’c elment családlátogatóba, bár nekem zavaros, hogy hova, ha Apófisz két résszel ezelőtt végig dúlta a Chulakot. O’Neill horgászni indul, de előtte még beugrik Carter laborjába.

Az őrnagy éppen naquada reaktort hegeszt, meg halandzsázik valami bomlási hányados elemzésről. Jack emlékezteti, hogy szabadságon vannak, amit célszerű lenne pihenéssel tölteni, de Carternek ez a kikapcsolódás. Érdekes gyerekkora lehetett. Hát, ha inkább választja a labort, mint őt és egy minnesotai tavat, akkor nincs mit tenni, jegyzi meg O’Neill. Ez meghívás volt? Bizony az, de csak mint kollégák vagy barátok, finomítja a dolgot Jack. Sam pedig egy pillanatig mintha tényleg vacillálna a férfi és a reaktor között. Aztán győz a tudós és visszautasítja a meghívást, de amint O’Neill magára hagyja, meg is bánja a döntését és utána szalad. A folyosón azonban már csak ahhoz van bátorsága, hogy jó pihenést kívánjon felettesének. Az ezredes a válasz közepén egy asgard hajóra transzportálódik, ahol mechanikus bogarak fogadják.

A bázison gyanítják, hogy az asgardok keze van a dologban, de azért riadóztatják Teal’cet és a Pentagont. O’Neill eközben megtalálja Thort, aki nincs jó bőrben. Egészen pontosan haldoklik. Nincs is ereje csevegni, Jacknek az előre elkészített videókból kell tájékozódnia a helyzetet illetően. A bogarak az asgardok ellenségei - ők replikátoroknak nevezik őket – és egy elvesztett csata után szerezték meg az uralmat a Biliskner felett. A Föld koordinátáihoz a hajó adatbázisából jutottak. Thornak nem sikerült megakadályozni, hogy elérjék a bolygót. Elpusztította a kifelé irányuló transzportereket, megakadályozva a replikátorok szökését, de egyúttal halálra ítélve saját magát és most már O’Neillt is.

Teal’c visszatért, és Carter éppen a helyzetről tájékoztatja, mikor O’Neill jelenik meg hologram formájában. Egy címlapra való terrorakcióhoz elegendő fegyverre és robbanóanyagra lenne szüksége mielőbb. Azonban ahelyett, hogy mindenki azonnal ugrana, mondván, hogy sürgős, inkább arról faggatják, hogy minek kellenek ezek neki. Biztos nagyok a halak Minesotában, mi másért. Elmondja a bogarak Thor hajóján sztorit, de a lentiek tovább akadékoskodnak, így kénytelen kicsit részletezni. Carter is fel akar menni, erre az ezredes nagy nehezen kiböki, hogy ez most az ő öngyilkos akciója lesz, szóval csak szedjék össze a cuccot és kívánjanak szerencsét.

Hammond tábornok a rosszab variációra készül, hogy ha Jack nem járna sikerrel, akkor a Földről pusztítják el a hajót. Ezzel csak annyi a gond, hogy az álcázás miatt azt sem tudják hol van. O’Neill elindítja a transzportert és fut a raktérbe az áruért. A csomagok megjönnek, kiegészítve egy Carterrel és egy Teal’ckel. Még arra sincs idő, hogy rendesen lebassza őket, mert a bogarakat vonzza a sugár energiája, és már a folyosón zörögnek. A zat lövése nem hat rájuk, de a sörétes szerencsére szétkapja őket. Thor magához tér, de ahelyett, hogy örülne a társaságnak, inkább mérgelődik, hogy már négyen fognak meghalni.

Szerencsére Carter nem ilyen borúlátó és már konkrét menekülési tervvel érkezett. A NASA máris egy űrsiklót készíti elő, hogy összeszedje őket, ha megadták a helyzetüket. Hoztak űrruhát, hátha valakinek sétálni támadna kedve. Már csak a robbanószert kell szétpakolni és mehetnek is haza. Ahogy azt Móricka elképzeli. Ez ugyanis nem egy goa’uld hajó, amit két kézi gránáttal el lehet intézni. Ennek belső csillapító mezői vannak, amik elfojtanak minden robbanást a hajótestben. Ha lett volna gyors, egyszerű módszer az elpusztítására akkor Thor azt már megtette volna. A kis szürke csak haldoklik, nem meghülyült. Viszont annyi lelkesedés ráragadt, hogy közölje, a betegágya antigravitációs, ezért könnyen mozgatható.

A parancsokságra megérkezik Davis őrnagy, de lent még mindig nem tudják, hol az asgard hajó. Thor elmeséli, hogy a replikátorokat a galaxisuk egyik bolygóján fedezték fel, majd egy hajóra vitték tanulmányozni őket. Mire rájöttek, hogy baj van már késő volt. Sehogy se tudták őket megállítani és lassan az egész galaxist elfoglalták. Most a Föld a soros, de ahhoz megfelelő létszámmal kell rendelkezniük, ezért jelenleg a hajótest anyagát felhasználva sokszorozódnak. Samnek ezt hallva már van is új ötlete. Fékezés nélkül a légkörbe viszik a hajót, ezzel bogarastól mindenestül elégetve.

Ehhez azonban kell a navigációs számítógép a hídon. Carter irányít, Teal’c és O’Neill kommandózik, de a híd olyan, mint egy hangyaboly. Ez a terv ugrott. Thor egyre rosszabbul van, de nem engedi, hogy sztázisba helyezzék. Carter következő ötlete az, hogy kívülről tesznek robbanószert a fékező hajtóművekre, és leszállás közben robbantják fel őket, ezzel megváltoztatva a hajó pályáját, amitől szintén csak elégne a légkörben. Teal’c önként jelentkezik az űrsétára. Odalent eközben továbbra sem tudnak semmi biztosat, csak gyártják a vészforgatókönyveket. DEFCON 3-ra, meg egymás lábára lépnek az idegességtől. Ha a hajó landol, az elnök beavatja a világot.

Teal’c kizsilipel, de közben nem veszi észre, hogy bogárnyál, vagyis megrágott hajó anyag folyik az űrruhára. Már visszafelé tart, mikor a bogarak lezárják a zsilipet, és amíg arra vár, hogy Carter megoldja a problémát kilyukad a levegő tartálya. A transzporterrel is gond van, Sam nem tudja vele befogni. Teal’cnek el kell távolodnia a hajótól, hogy egy másik sugárral sikerüljön. Thor újra eszméletét veszti, az ágya pedig villogni és sípolni kezd. Ez nyílván nem jó, amit Carter is így gondolhat, mert sztázisba helyezi.

O’Neillék visszaérnek és a csapat helyzetelemzést tart. Teal’c szerint meg fognak halni, Carter szerint még nem voltak rosszabb helyzetben, Jack optimista. A bogarak szinte már az egész hajót elfoglalták, már a közelükben zörögnek. Thor nélkül nincs transzporter javítás, anélkül meg menekülés. A hologramos kommunikátor se működik már, nem tudnak Hammond tábornokkal beszélni, és a hajó ereszkedni kezd. Samnek van egy ötlete.

Végre a Földön is észlelik a hajót, ami a Csendes-óceán felett tart az USA nyugati partja felé. A tábornok javasolja a DEFCON 2-re lépést és a felkészülést a hajó lelövésére. O’Neill és Teal’c a raktérben várják, hogy Carter feltranszportáljon valamit. A bázison Davis őrnagy éppen azt jelenti be, hogy az oroszok is észlelték az idegen hajót és érdeklődnek, hogy mi az, amikor a csillagkapu egy villanással eltűnik. Daniel – aki az irányítóban téblábol egy ideje –, rögtön rájön, hogy társai azon keresztül akarnak elmenekülni a hajóról. Hammond azonnal elrendeli, hogy dobozolják ki és vigyék oda a második kaput.

Teal’c kézzel tárcsáz, mert a kapuban elvileg van egy járat megnyitásához elegendő energia. O’Neill a bogarakat írtja, amik az ajtón át és a falakból is özönlenek. A féregjárat megnyílik, Carter odasugározza magát és Thort, de még várniuk kell a robbantással. A bogarak azonban csak jönnek és jönnek. Amikor már nem látni tőlük a falat Sam végre elérkezettnek látja az időt a robbantásra. A hajó letér a pályájáról, kigyullad, darabokra hullik, és az óceánba csapódik. A parancsnokságon bíznak benne, hogy O’Neillék megmenekültek. A záró képen az asgard hajó vízen úszó roncsait látjuk, az egyiken egy replikátorral. Folytatjuk…

Címkék: csillagkapu
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the black ball 2009.01.25. 11:50:35

"Kis lépés egy jaffának..."

Eddig tényleg ez a legjobb évadzáró. Lilában meg milyen gagyi már a legórovar...

kla 2009.01.25. 13:13:24

Soha sem értettem, hogy a replikátorok tulajdonképpen mit csinálnak az ellenséggel? Fegyvereik nincsenek, kikaparják a beleiket? Igazság szerint nem emlékszem egy olyan esetre sem, ahol konkrétan mutatnak valakit, ahogy megölik a bogarak. Mindig csak nagyon félnek tőlük.

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2009.01.25. 13:39:36

kla:
A replikátorokról a magyarázat az Atlantis sorozatban lesz. Nem árulom el pontosan, hogy mi lesz a válasz, mert az már SPOILER (igen, a még a szinkronizálatlan részekben kell keresni).

Thomas Dantes 2009.01.25. 14:05:41

Erről a részről valamiért lemaradtam, pedig nézem mindig az AXN-en...na épp ezért jó volt olvasni.

Egyébként én sem értem mi a helyzet a replikátorokkal, olyan nagy cucc, ez a pár száz fém-bogár? A golyós fegyverek...simán szét lövik őket, vagy nem?

the black ball 2009.01.25. 15:25:29

@Thomas Dantes: nem, mert a replikátor-sejtek között kapcsolat van. Ha szétesnek, később újra összeállnak.

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2009.01.25. 16:43:05

"...és véleményem szerint ez az eddigi legjobb" - az eddigieket figyelembevéve annyira nem nagy szám:D De innen már tökjó évadzárók jönnek:))

@Labzo: hmm, ez nekem új:) Mármint oké, azok a replikátorok tudom hogyan tudnak ölni (meg az itteniek is tudnak úgy, ha úgy formálódnak, mint az atlantisiak), de ilyen formában szerintem csak a puszta erő van velük, egy ilyen vascucc ha a kezembenyomja magát, az biztos fáj:D

korxi 2009.01.25. 19:11:18

@kla: Én is erre gondoltam amikor ezen gondolkodtam, tehát valahogy pont így, azaz kikaparják a beleinket...
Egyébként tudnak ezek valami savat is fröcskölni, de ezt nem sokszor mutatják, asszem max 2-szer.

És igen, a puskagolyótól szétesnek ugyan de újra összeállnak. A gépfegyver tehát csak tüneti kezelés.

n0kedli 2009.01.26. 03:04:03

"Teal’c elment családlátogatóba, bár nekem zavaros, hogy hova, ha Apófisz két résszel ezelőtt végig dúlta a Chulakot."

Ha jól emlékszem, Teal'c családját még a második évad egyik részében átköltöztetik egy másik bolygóra.

Llew 2009.01.26. 09:30:17

Nem hiszem, hogy bél kikaparással gyilkolnának, mert egyik részben sem voltak véres helyszínek. Mndjuk ez lehet a korhatár miatt vagy mert pedáns bogarak és összetakarítottak maguk után.
Itt ugyan egyszer összeálltak a szétlőtt bogarak, de ez mintha később elmaradt volna, mint a zat dezintegrálós tulajdonsága. Inkább csak a "másik";) (nem akarok spoilerezni előre, de gondolom aki már látta érti) fajtára volt jellemző.
@pcdevil:
ez az évad záró nekem már csak Thor miatt is jobban teszett az eddigieknél. Az asgardos epizódok mindig a kedvenceim voltak.
@ronnierocket:
nem csak terv volt? ha nem akkor ezt benéztem

sixx · http://comment.blog.hu 2009.01.26. 10:19:08

a cikkszerző kérésére moderáltam a spoilereket, legközelebb tessen jelezni, hogy az lesz, és akkor maradhat.

korxi 2009.01.26. 23:12:59

@Llew: A replik nem hagyják el később sem az újra összeálló képességüket/szokásukat. Ennek legkirívóbb esetét most nem írom ide, mert elég kemény spoiler lenne.
A bélkikaparás sztem csak egy ötlet volt. De van egy olyan rész, ahol a jaffák igencsak üvöltenek amikor az itt meg nem nevezett személy rájuk csukja az ajtót a replikkel, szóval én is valami ilyesmire gondolok.
De tényleg nem mutatják soha, milyen eljárással ölnek, szóval ezt tipikusan olyan kérdés amit a nézők fantáziájára bíznak a készítők.

Llew 2009.01.27. 09:02:06

@korxi:
Lehet írni SPOILERT, de akkor tedd ki elé jól láthatóan a jelzést, mert a régebbi reagálásokból nekem úgy tűnt vannak akik most nézik először a SG-t az AXN-en. Az előző spoileres kommentek azért lettek kiszedve, mert nem jelezték.
Az a baj, hogy már elég régen láttam a régi évadokat, és most csak a hv tempójában nézem őket újra, szóval nem rémlik milyen konkrét példára gondolsz, de majd ha oda jutunk biztos leesik.
A bél kikaparást én sem gondoltam komolyan, azt hittem ez látszik a kommentemből smile nélkül is.
süti beállítások módosítása