Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 2x16 - The Condemned Woman

2008. december 26. 13:00 - Médiageci

Cooper és a seriff végighallgatják Earle kazettáját. Earle megfenyegeti Coopert: ha nem teszi közzé egy napon belül a következő sakklépését a helyi lapban, ő lép helyette. A seriff aggódik Cooperért, de a nyomozó rámutat, hogy Earle már megölte volna, ha ez lenne a szándéka. Lucyn keresztül berendelik Pete-et, és érdeklődnek a lapzárta időpontjáról. Mielőtt elindulna, Pete még reggelit ad Catherine-nek és Andrew-nak. A két öregember óvodás szinten ugratja egymást, ami a jégkirálynőnek nem tetszik túlságosan. Pete távozása után a két testvér megbeszéli, hogy sínen van a birtokok eladása, majd Josie lép be, és újabb sokkoló meglepetés éri, eddig ugyanis nem tudta, hogy az általa felrobbantott férje él és virul.

Sólyom bekíséri a mankóval bicegő Hanket a seriffhez. A seriff sorolja vádakat: illegális határátlépés, kábítószer-kereskedelem és gyilkossági kísérlet Leo ellen. Hank védekezik, azt állítja, hogy ez utóbbira van alibije, a bisztróban volt. A seriff egy szemtanú említésével (nem nevezi meg Bobbyt, de mindenki képben van) szereli le a nehézfiút. Hank üzletet ajánl: ha ejtik az ellene szóló vádakat, leleplezi Andrew gyilkosát. A seriff nem áll kötélnek, mire Hank újabb lapot húz elő, gúnyosan röhögve mutat rá, hogy pont a seriff „cicababája” volt az elkövető. Sólyom erre „véletlenül” kirúgja Hank egyik mankóját, a férfi pedig padlót, pontosabban íróasztalt fog.

Albert a tárgyalóban közli Cooperrel, hogy a golyók vizsgálata után beigazolódott a sejtésük, miszerint az ázsiai fickóra és Cooperre is ugyanazzal a fegyverrel lőttek rá. Ideje bevinni Josie-t. Cooper a seriff miatt ezt még mindig el szeretné kerülni. A kesztyűk elemzésére még várniuk kell, addig Cooper megbeszéli az ügyet a seriffel, hátha Josie neki majd bevall mindent. Albert így kommentálja: „vagy szárnyakat növeszt, és beáll a cirkuszba”.

Audrey belevetette magát a munkába, listát állított össze az elmaradt vendégekről, akiket meghívókkal szeretne visszaédesgetni. A recepciós, akinek a helyére beül, gyorsan letöri a lelkesedését, hogy nem fogja ilyen simán kitúrni az állásából. Audrey ugyanis visszatért ahhoz a régi tervéhez, hogy az apja birodalmában minden munkakört kipróbál. A recepciós átadja a lánynak érkezett levelet, és távozáskor még odaszúrja, hogy kíváncsi lesz majd Audrey szobalányi munkájára. Audrey és az első, Billy Zane által alakított vendége között egyből forrni kezd a levegő. A fickó utal rá, hogy ő már kiskorában is ismerte és bájosnak találta a lányt. Miután távozik, Audrey kibontja a borítékot, amiben az önmagában értelmezhetetlen versrészlet mellett egy üzenetet talál: „Mentsd meg, akit szeretsz. Kérlek, légy a diszkóban ma este, az angyalok összejövetelén, fél tízkor”.

Nadine korábban ér haza az iskolából, lógatja az orrát. Amikor Ed rákérdez, hogy mi nyomja a lelkét, hosszan ecseteli, hogy Mike-kal teljesen egymásba szerettek, és a versenytúrán egész éjjel szeretkeztek. Nadine sajnálja, amit tett, ugyanakkor rámutat, hogy Ed is megcsalta őt, előző nap együtt volt az ágyban Normával. Akkor már nagyjából tisztázták is a dolgok állását, de Nadine most már elérkezettnek látja az időt arra, hogy hivatalosan is szakítsanak.

Cooper ismét kihallgatja Josie-t, ezúttal is a leskelődő Catherine házában. A nő meséje annyi, hogy megszökött az ázsiai fickótól a reptéren, és utána semmire nem emlékszik. Cooper a seriff barátjaként tovább győzködi, rámutat, hogy a seriff megérdemelné az őszinteséget. Josie továbbra is hallgat. Cooper végül berendeli az őrsre, ha nem megy magától, beviszik. A nyomozó távozása után Catherine lép elő, átadja Eckhardt üzenetét, aki este egyedül vár Josie-ra a szállodában. Josie biztos benne, hogy a főnöke végezni fog vele. Catherine még rátesz egy lapáttal, hogy ha Eckhardt megtudja, hogy Andrew él, biztosan árulásra gyanakszik majd. A trükk bejött, Josie végső elkeseredésében Catherine segítségét kéri, aki szórakozottan nyitva hagy egy rejtekhelyet, ahonnan egy pisztoly kandikál ki. Josie mohón szorítja magához a fegyvert, mintha a szeretője lenne.

Ben ismét stílust váltott, szabadidőruhában póréhagymát rágcsál. Az öltönyös Bobbyt marasztalja, előlépteti személyi titkárrá. Audreyval és Jerryvel várnak valakit. Ekkor lép be a recepciónál feltűnt fickó, John Justice Wheeler. Ben előadja, hogy ő fedezte fel és támogatta Johnt, aki az üzleti életben mostanra megszedte magát, és bizonyította rátermettségét. Ezért is hívta meg Ben, hogy cserébe most a tanítvány segítsen a mesteren. Bennek azért már vannak ötletei, ismét emelkedett szónoklatra gyújt rá. Bukták a Ghostwood-birtokot és a fűrészmalmot, de megmaradt számukra az emberségük. A jövő a legnagyobb ajándék, ezért Ben képletesen átnyújtja a többieknek az amerikai nyestet. Le is leplezi az állat rajzát, hozzáteszi, hogy szinte teljesen kihalt, csak néhány példány él a környéken, és ha Catherine eladja a birtokait, az ipari fejlesztések biztosan a kipusztulását okozzák. Ben a nyestekkel együtt Twin Peaks érintetlenségét is szeretné megvédeni. A lényeg tehát, hogy nagy környezetvédelmi kampányba kezdenek, és ha sikeresen megtorpedózzák az üzletet, olcsóbban megvehetnek mindent Catherine-től.

Earle a bisztróban ücsörög, kockás ingben és baseballsapkában átlagos favágónak vagy kamionosnak tűnik. Távozásakor hátrahagy egy Shellynek címzett borítékot. Eközben Norma a húgával, Annie-vel beszél telefonon, aki az első busszal érkezik hozzá. Norma ezt követően elmeséli Shellynek, hogy a húga elég furcsa volt, nem ebbe a korba való, ezért ment apácának. Most azonban úgy döntött, hogy elhagyja a zárda falait, új, világi életet kezd, a nővérétől kér munkát, kosztot és kvártélyt. Norma kiszúrja a levelet, Shelly egy másik versrészlet mellé ugyanazt a meghívót kapta, mint Audrey. Ekkor sétál be Ed, nagyon határozottan. Bemegy a pult mögé, karjába kapja Normát, és megkéri a kezét. Csók.

Leo az erdei kunyhó előtt nyílvesszőket hegyez. Earle megdicséri, majd verset szaval, és visszakézből le is tolja, hogy műveletlen, és nem ért a túléléshez. Norma meglátogatja Hanket a fogdában, válni akar. Hank elismeri, hogy eljátszotta a második esélyét, megfogadja, hogy elmegy egy pszichológushoz, megjavul. Normát mindez nem hatja meg, szilárd az elhatározása. Hank látszólag beletörődik a helyzetbe, egy utolsó szívességet kér csak a nejétől, hogy biztosítson neki hamis alibit a Leo elleni merénylet estéjére. Norma nem megy bele, mire Hank rimánkodik, fenyegetőzik, aztán üzletet ajánl: hajlandó elválni, ha Norma a vallomásával kijuttatja. Ezzel sem jut semmire. Végül bunkó módon még odaszúrja: „Ed k****ja vagy.” Norma: „Inkább vagyok az ő k****ja, mint a te feleséged.”

Pete a rendőrőrs tárgyalójában elemzi a sakkjátszma állását. Szokásához híven elkalandozik, híres játszmákat idéz fel, melyek semmit nem mondanak a zsaruknak, ráadásul ketyeg az óra, 5 percük van, hogy leadják a válaszlépést. Pete meghozza a döntést, olyat lép, amire 4-5 lépésen át nem tud Earle bábut ütni. A seriff úgy véli, hogy Earle ettől begorombul, és a saját szabályait megszegve is ölni fog. Cooper véleménye szerint Earle ilyen helyzetben mindig betartja a szabályokat. Albert érkezik új hírekkel, félrevonja Coopert. Egyértelműen Josie kesztyűjével használták a fegyvert, amivel Cooperre lőttek, ráadásul Seattle-ben akadt egy szemtanú, aki látta a nőt kiszállni abból az autóból, amiben a holttestet találták. A seriff fél füllel hallotta a beszélgetést, elindul Josie-hoz, hogy legalább ő tartóztassa le.

Josie kifesti magát, készül a nagy találkozóra. Andrew pezsgővel búcsúztatja, és elmondja, hogy a kezdeti haragja után rájött, Josie nem önszántából próbálta megölni, hanem Eckhardt parancsára. Josie bólogat, és hozzáteszi, hogy azért ment bele, mert Eckhardt szerint Andrew soha nem szerette, csak bosszút akart állni a riválisán a megszerzésével. Andrew bevallja, hogy szerette Josie-t, de tudta, hogy ez nem kölcsönös, emellett a nőnek volt egy feladata, elvégezte, most megfizet érte. Josie segítségért könyörög. Andrew szerint az a legbölcsebb, ha elmegy Echkardthoz, aki valóban szereti, és mivel nem tud a merénylet sikertelenségéről, talán segít rajta.

Donna és James egy erdei tisztáson piknikeznek. James összefoglalja mindazt, amiből kimaradtunk. Őt elengedték, csak tanúskodnia kell, Evelynt bíróság elé állítják. James észreveszi, hogy Donna nem viseli a gyűrűjét, de megérti. Donna is megértő James irányába, a srác sebezhető volt, Evelyn kihasználta, így jöttek össze. Rágódnak azon, hogy újrakezdjék-e a kapcsolatukat. Donna azt javasolja, hogy James menjen el, és maradjon távol addig, amíg tisztázza az érzéseit. Aztán térjen vissza, és kezdjenek új fejezetet, amiben nem szerepel sem Laura, sem Maddy, sem Evelyn.

A seriff hosszan dörömböl Catherine-nél, Josie-t keresi. Catherine előadja, hogy a Josie elment, különös módon, a kocsiját is elvitte, szinte minden holmijával egyetemben. Pete hozzáteszi, hogy a szállodába ment, egy régi barátjához. Catherine bevallja, hogy az illető Eckhardt. A nevezett személy ekkor lép be a szállodai liftbe, ahol a liftkezelő nem más, mint halottnak hitt ellenfele. Andrew húzza Eckhardtot, és beadja neki, hogy azért él, mert Josie áruló lett, bár a pálfordulását nem a férje iránti szeretet, pusztán önös érdek vezérelte. Az árulás persze mindhármuk számára régi ismerős. Andrew még bedobja, hogy Josie nem egy férfival szűrte össze a levet, köztük volt a seriff is.

A szálloda éttermében Ben újfent John segítségét kéri, Audrey pedig rákérdez, hogy egész pontosan mi John szakterülete. A férfi elmondja, hogy csődbe ment cégeket vásárol, kipofozza őket, majd jelentős haszonnal túlad rajtuk. Bent kihívják a konyhába, így Audrey és John, akik között már nagyon izzik a levegő, kettesben maradnak. Audrey kezdetben leplezi az érzéseit, rideg Johnnal szemben, tart tőle, hogy az apja cége csődközelben van, aztán szavak nélkül is gyorsan leomlanak a falak.

Donna, Shelly és Audrey összefutnak a diszkóban, mivel mindhárman megkapták Earle meghívóját. Összerakják a három papírfecnit, és kijön a teljes Shelley versszak:

A hegy csókolva tör égbe,
habot hab ölel, szorít, átfog;
egymást ringatva, becézve
hajlonganak a virágok;
a földet a nap sugara,
a hold a tengereket:
minden mindent csókol.
S te soha engemet.

Shelly felolvassa, de még nem értik a rejtvényt, ugyanakkor biztosak benne, hogy előbb-utóbb választ kapnak mindenre. Earle a kamionos álcájában figyeli a lányokat.

Cooper a szállodai ágyán ülve egy szaklappal és egy zsinórral a műlegyes horgászatot gyakorolja. Catherine telefonál, bemondja neki is, hogy Josie a szállodában van, Eckhardt szobájában. Hősünk fegyvert fog, tüstént indul. Eckhardt szobájából dulakodás hallatszik ki, majd elsül egy pisztoly. Cooper benyit, az ágyban az alélt Josie mellett Eckhardtot látja. A férfi felkel, a hasán véres a pizsamája, tehát ő kapta a golyót. Tesz pár lépést a saját naivitásán nevetve, majd holtan esik össze. Josie ekkor gyorsan felpattan, fegyvert fog Cooperre, azzal védekezik, hogy Eckhardt meg akarta ölni. Cooper ráolvassa a nőre a bűneit: rálőtt, megölte Jonathant, most pedig Eckhardtot. Josie a Cooper elleni merényletet azzal magyarázza, hogy nem akart börtönbe kerülni, és most sem akar. Befut a most már nagyon dühös és csalódott seriff is. Josie könnyek közt sajnálja, hogy ártott neki, úgy tűnik, mintha végső elkeseredésében maga ellen akarná fordítani a pisztolyt, aztán elájul. A seriff megállapítja, hogy meghalt. Cooper számára ekkor újabb látomás jelenik meg, az üres ágyra felmászik az üvöltő Bob, és rákérdez, hogy mi történt Josie-val. Aztán a törpe is táncol egyet az ágyon. Végül visszatér a rendes állapot: a seriff siratja a halott szerelmét. Az utolsó vágásnál a kamera ráközelít az éjjeliszekrény fiókjának gombjára, amiben Josie szelleme kiabál, sőt az arc kezdetleges háromdimenziós trükkel ki is türemkedik a fából, megpróbál kiszabadulni.

Címkék: twin peaks
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása