Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 2x04 - Emlékek rabjai

2008. szeptember 06. 12:00 - Llew

A csapat és a tábornok a vezérlőben a szonda képeit figyelik egy nagy kupoláról. Sok minden nem látszik belőle, ők mégis érdemesnek tartják a személyes felderítésre. Egy szépen gondozott, virágokkal teli parkba érkeznek. Hamarosan már a kupola belsejét vizsgálják, ami egy üvegház. A növényeken kívül azonban itt futurisztikus fotelekbe kötözött, csövekre csatlakoztatott, eszméletlen emberek is vannak. Találnak négy üres fotelt is, de mikor közelebb lépnek hozzájuk, azok lekötözik őket, és vezetékeket csatlakoztatnak a fejükre.

Jack és Teal’c katonai hacukában találják magukat egy farmon. Éppen azon tanakodnak, hogy hol is lehetnek, mikor egy teherautón megérkezik Kawalsky és egy John nevű ezredes. O’Neill nagyon furcsán néz rájuk, majd közli is velük, hogy ők nem lehetnek itt mert mindketten meghaltak. John ráadásul pont ebben az akcióban, amint az időközben O’Neillnek eszébe jut. Mindez ’82-ben történt az NDK-ban, egy orosz ügynök elfogására tett sikertelen akcióban.

Jack tovább ellenkezik, mondván, hogy ez nem lehet a valóság. Még Teal’c jaffa jelét is megmutatja az ezredesnek. Vagyis csak mutatná, mert az arany jel helyett Teal’c fején csak egy nevetséges frizura van. Ezen kívül Thomasnak hívják, és John szerint régebb óta van a csapattal, mint O’Neill. Úgy látszik nincs mit tenni, egyelőre részt kell venni ebben a múltidézésben. Jack tudásának köszönhetően nem követik el a régi hibákat, de az akció így is kudarcba fullad. Alig vonulnak vissza a kiindulási pontra, mikor a teherautóval újfent megérkezik Kawalsky és az ezredes.

Daniel és Sam a New York-művészeti múzeumba találják magukat szolidan hippis öltözékben. Daniel szülei itt dolgoztak. Pontosabban most is itt vannak, egy egyiptomi kiállításon irányítják egy kőtömb beemelését. Biztos nagy koponyák lehettek, de építkezést nem nagyon láthattak közelről, mert akkor tudták volna, hogy „Függő teher alatt tartózkodni tilos és életveszélyes!”. Ezt a következő pillanatban meg is tapasztalják, mert a lánc elpattan és a kőtömb rájuk zuhan.

O’Neill és Teal’c újra élik a ház elleni támadást. Másként csinálják, mint az előbb, de ismét kudarc a vége. Alig érnek vissza a kiindulási pontra, ismét kezdődik elölről a jelenet. Most azonban közönségük is van fekete csuklyás alakok személyében. Jack ismét vitába szál John ezredessel, mire egy szokatlan öltözetű figura lép elő és közli, hogy folytassa az akciót. Ő a Gondozó. Szerinte Jack akart itt lenni, hogy másként alakítsa a dolgokat, hiszen még számtalan variációra van lehetőség. Jack nem akarja újfent a barátai halálát látni, ezért ezúttal kimaradnak az akcióból.

Ismét a múzeumban vagyunk. Sam arról beszél Danielnek, hogy ez szerinte valamilyen módon az emlékeik kivetítése és nem a valóság. Náluk is újra kezdődik a jelenet. Daniel próbálja a szüleivel beszélni, de végeredmény ugyan az, mint az előbb. Itt is megjelennek a fekete csuklyások és ez végképp meggyőzi Cartert, hogy ez csak valami szimuláció. Nekik is megjelenik a Gondozó, és előadja az ez egy csodálatos és izgalmas lehetőség monológot.

Jelenet újra, eredmény ugyan az. Daniel érthető módon kezd kiakadni és közli a Gondozóval, hogy nem vesz részt a játékban. A részvétele nélkül is lezajlanak az események. A Gondozó megunja, és behozza Jacket és Teal’cet a jelentbe. Nem érti, mi nem tetszik nekik az újrajátszásokban. Kiderül, hogy Ő alkotta és tartja karban ezt az egész virtuális valóságot. Csaknem ezer éve élnek már itt, és a CSK-1 emlékei és képzelete nagyon értékes, mert új lehetőségekkel szolgálnak a rendszer megújítására. Illetve csak ketten, mert Teal’c és Carter agyából nem tud információt kivonni, csak betáplálni.

Jack magasról tesz a tisztelt lakóközösségre, és nem akarja őket évekig szórakoztatni. A Gondozó viszont nem engedi el őket. Szerinte a kinti világ lakhatatlan egy vegyi katasztrófa miatt. Amikor a CSK-1 az ellenkezőjéről akarja meggyőzni a kedves tömbtársakat, akkor egyszerűen eltünteti a lakókat. Mivel a csapat elég határozott, úgy dönt egyszerűbb, ha elengedi őket. Carter szerint túl könnyen ment, de gyorsan elhúznak haza.

Az eligazításon a tábornok arra a megállapításra jut, hogy vissza kell menni és több információt szerezni. Szerinte nem lehet baj, hisz egyszer már kijutottak, meg egyébként is mi a rossz az egészben. Nem igazán úgy beszél, mint ahogy Hammond tábornok szokott. Jack szerint ő a Gondozó és ez be is bizonyosodik, mikor elszólja magát. A CSK-1 fogdába kerül, ahol az ál Kawalsky igyekszik meggyőzni őket, hogy annyira azért nem rossz ez a virtuális dolog.

Megszöknek, de a folyosón rögtön a fekete csuklyásokba botlanak. Szeretnének többet megtudni a kinti világról. Jack úgy gondolja egyszerűbb, ha megmutatják úgy, hogy ebben a szimulációban visszamennek a bolygóra és akkor a lakók meglátják azt, amit ők is érkezésükkor. A terv nem sikerül, mert Gondozó Hammond lezárja a kaput. Az ezt követő fogócska során a bázis egyik folyosójáról közvetlenül a kupolába jutnak és megtalálják saját magukat a fotelekre kapcsolva.

Ismét magukhoz térnek, de most úgy tűnik valójában is. A parkban elkapják a Gondozót. Évek óta tudja, hogy a bolygó helyre ált, de fél, hogy újra elpusztítják, ezért nem engedte ki a lakókat. A virtuális valóság egyébként önként elhagyható, igaz senki nem tudta, hogy vannak kijáratok. Eddig. Most azonban a CSK-1 nyomában szépen megjelenik az egész lakóközösség és rögvest neki állnak virágot szedni. A Gondozó ettől teljesen kétségbe esik, a csapat pedig hazatér azzal a tudattal, hogy most pozitív eredménnyel zárult a beavatkozásuk.

Címkék: csillagkapu
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the black ball 2008.09.07. 14:26:58

Azt hittem, hogy nyomsz bele pár Mátrixos poént. :]
Mellesleg ez a rész tudatalatti GreenPeace reklám volt: ahelyett, hogy a virágokat tépdesnéd, nézd végig ismerőseid halálát. És akkor nem lesz kedved virágokat tépdesni.

Llew 2008.09.08. 09:39:57

először gondoltam rá, de aztán valahogy kimaradt.
süti beállítások módosítása