Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 1x04 - Anyaság

2008. június 26. 13:00 - candyperfumegirl

A sorozat negyedik epizódja máris rendhagyó, mert nincs egy konkrét heibeteg, van helyette viszont járvány az újszülött osztályon. Erről House egyelőre még nem tud, mert éppen a munkaidő kellős közepén tökéletes lelki nyugalomban mereszti a seggét a szülészek plazmatévéje előtt a szülészeti társalgóban, ráadásul kizabálja a kaját is a hűtőjükből. Végül is érthető, a szappanopera-dokik röhejes frizuráját és még annál is röhejesebb sminkjét ekkora felbontásban sokkal jobban ki lehet elemezni. És ha már a sztorira úgysem kell odafigyelnie –mert a diagnózist nyilván az epizód első 5 percéből felállítja- hallgathatja közben a szülészek beszélgetését, amiből kiderül, hogy egy baba megbetegedet, és a rejtély-radarja azonnal bejelez, úgyhogy már söpör is az újszülött osztályra újabb beteg babákat keresni.

Hogy ennyiből House számára hogy következik az, hogy járvány van, ahhoz nyilván az ő agyában kéne lenni, ne firtassuk. Jimmy pedig éppen azt a sokkoló tényt próbálja feldolgozni, hogy House képes egy helyiségben tartózkodni a beteggel, minimum 4 jelenet lesz, mire felépül ebből a lelki megrázkódtatásból. House azt mondja, hogy addig nincs baja a betegekkel, amíg nem nő ki a foguk, igazán érdekelne, ki harapta meg. És az egyetemes törvényszerűség, hogy House sejtéseire nagyobb összegben fogadni is lehetne, ismét beigazolódik, valóban van még egy beteg baba. Igaz, hogy teljesen mások a tünetei mint az elsőnek, de House szerint ez csak azért van, mert hozzá nem értő unott szülészorvosok hülyeségeket irkáltak a kórlapokra, szóval ezt ő figyelembe sem veszi. Lehet menni Cuddyhoz, hogy adjon engedélyt a járvány kivizsgálására.

Cuddy pár jól eltalált mondattal gyorsan leállítja, korai még ugrálni. Amíg kettőnél több beteg babát House nem tud felmutatni, addig a ’járvány’ szót hallani sem akarja, különben meg ő maga fizetne érte, ha House agyturkászkoz akarna menni, ezt csak úgy mondja, pusztán információs jelleggel. Ha Főnöknéninek több beteg baba kell, akkor House majd szerez több beteg babát, pontosan az ilyen esetekre van neki egy jól képzett kis csapata. Ki is rajzanak a nőgyógyászatra, egyesek egy kicsit korán érkeznek, egy szülés közepébe szaladnak bele, Chase kissé rémült arccal odaveti, hogy majd később visszanéznek. House és Foreman már nagyobb szerencsével jár, találnak még egy beteg kisbabát, lehet visszamenni Cuddyhoz.

Kezdődik a buli, legalábbis House-nak, Cuddy lezárta a szülészetet, és mehet a differenciál diagnózis. Most elég nehezen indul a dolog, mert a babák minimális tünete kb. tízezer dologra utalhat, Cameron be is dobja, hogy tű a szénakazalban, de még ennél is rosszabb a helyzet, mert egyelőre azt se tudják, hogy tűt keresnek-e. A vírus, mint lehetséges megoldás nagyon nem tetszik senkinek, mert abból több ezer van, sokkal egyszerűbb, ha a bakteriális fertőzésekre mennek rá, mert abból kevesebb létezik, és mehet is az antibiotikumos kezelés, meglátjuk, mi lesz belőle. És persze kell az MR is, mert nem létezhet House epizód MR nélkül, az olyan lenne, mint a Lost Sziget és minimum 5 WTF-pillanat nélkül, kész szentségtörés.

Közben az aggódó szülőket is tájékoztatni kéne, hogy mi folyik itt, miért nyomják tele antibigyóval a babákat, és Foremannek feltűnik, hogy Cameron finoman szólva sem profi módon beszél a hozzátartozókkal. Hebeg-habog, mindenféle ködös orvosi ténnyel és laikusok számára semmitmondó adathalmazzal dobálózik, amitől a szülők csak még jobban aggódnak, mert persze halványlilájuk nincs, hogy ez most jót jelent-e vagy rosszat. Ezt így nem lehet csinálni, le is cseszi Foreman, de Cameron szerint jobb, ha nem szarnak be még most, később is bőven ráér. Foremant nem kimondottan győzte meg.

Cuddy meg összeszedett annyi internt, amennyit csak talált, hogy pucolják ki a kórházat pincétől a padlásig, és keressenek kórokozókat, mert mégis mi mást csinálnának szerencsétlenek, vezessenek le szülést? Már maga az ötlet is közröhej. És a Grace Klinikát ismerve igazat kell adnom Cuddynak, jobb ha az ilyenek beteg közelébe sem mennek, mert még el találnak vágni valamit, amit nagyon nem kéne.

House a klinikán, és egy igazi klasszikus jelenetben tudatja teljesen fogalmatlan betegével, hogy terhes. Nem a hagyományos unalmas módon, az milyen snassz lenne már Greg House-tól, dehogy. Ő egy nagyszerű kiselőadást tart arról, hogy a nőnek parazitája van, majd amikor az halálra váltan kérdezi, hogy lehet-e tenni valamit, House tök nyugodtan mondja, hogy persze, de csak egy hónapig., mert utána már törvénytelen. De ne aggódjon, a legtöbb nő megtanulja szeretni a parazitáját, gügyög hozzá, kis ruhákat vesz neki, más élősködőkkel játszatja, ilyesmi. Ezen a ponton a betegnél már totális filmszakadás, azt se nagyon értette, hogy a doki eközben milyen műszert húzogatott a hasán, csak akkor áll neki össze a kép, amikor House vigyorogva felé fordítja az ultrahangos képet, és hozzáteszi, hogy a gyerek az ő szemeit örökölte, helló. Páciens nem fogadja kitörő örömmel a hírt, House már előre unja, ami most jön, igen, persze, hogy félrekefélt, és most nem tudja, ki az apa, ciki. De House szerint nem lesz itt gond, ha a másik pasi hasonlít a férjére valamennyire, akkor soha nem fog kiderülni. A legtöbb házasság hazugságra épül (hányszor is voltál nős, Greg?), ez nekik tökéletes kezdet. Ez a páciens örökre szívébe zárta House-t, ez egész biztos.

Amikor House visszamegy a diagnosztikára Foreman és Cameron már ott várja, ritka búval baszott fejszerkezettel, nem nehéz kitalálni, mi történt. Két baba rosszabbul van, veseprobléma lépett fel, és ezt valamelyik általuk adott antibiotikum okozza. Kérdés, hogy melyik, de ezt a jelenlegi ismereteik alapján képtelenség kitotózni. House erre csak egy kiutat lát: az egyiknél az egyik antibigyót állítják le, a másiknál a másikat, amelyiktől a baba nem lesz rosszabbul, az a szer használ. Elég orosz rulett ízű a dolog, mert így az egyik jó eséllyel meghal, talán Cuddynak küldeni kéne egy ajándékkosarat vagy egy masszőrt, mielőtt felvezeti neki ezt az ötletet.

Cuddyn kívül még egy ügyvédet is meg kell győzni, aki nagyon pattog, próbálja ütköztetni a jogi érveit House orvosi érveivel, több-kevesebb sikerrel, de House csak Cuddyt szuggerálja. Ha Főnöknéni rámondja a dologra az áment, akkor az ügyvéd pofája lapos, meg különben is őt jobb eséllyel győzi meg House, ha ÚGY néz rá kellőképpen hosszú ideig. A dolog működik, a kék szemek most sem mondanak csődöt, és talán az sem árt, hogy Cuddy jól tudja, hogy a történelem elég sokszor igazolta már House-t ahhoz, hogy ha ő azt mondja, nincs más megoldás, akkor tényleg nincs. Rábólint a dologra, de a szülőknek pontosan tisztában kell lenni a kockázattal.

House feldob egy pénzérmét, és a következő, nagyon klasszul szerkesztett jelentben párhuzamos montázsban látjuk, ahogy Foreman beszél az egyik szülőpárral, Cameron a másikkal, és mindkettő teljes meggyőződéssel állítja, hogy az egyik antibiotikum jó, a másik rossz. Csak az egyik verzióban A gyógyszer jó és B rossz, a másikban pont fordítva. Szülők persze belemennek, mert mi más választásuk lehet, de Jimmy, aki figyelte Cameront (már megint semmi dolga, én már meg sem lepődök) jó szemmel kiszúrta, hogy a szülők kifejezetten megkönnyebbültek, miután Cameron távozott. Itt valami nem stimmel, mert ha Cameron az igazat mondta volna, akkor sokkal jobban kéne aggódniuk, mint előtte, ehhez képest kb. úgy néznek ki, mintha éppen a babaszoba tapétáját tervezgetnék, konfrontáltatja is Cameront. Neki is valami hasonlóan gyenge magyarázatot ad, mint Foremannek, ennél jobban már nem kell, hogy egyértelművé tegyék, hogy ezen a téren a doktornőnek komoly hiányosságai vannak.

House már éppen húzna haza, amikor letámadja a terhes páciense a férjével együtt, hogy le kell tesztelni a férjet is a „monóra”, amivel a nőt is diagnosztizálta, közben nem túl diszkréten meresztgeti a szemeit. House egy pillanatra adja a hülyét, mert ez neki poén, de látva a férj totális értetlenségét szerintem meggyőződött róla, hogy ez a két hülye egymásnak van teremtve, tehát inkább kiírja vérvizsgálatra.

Cuddy internjei továbbra is takarítanak, miközben Főnöknéni diszkréten csattogtatja az ostort a háttérben, már nagyon idegesíti, hogy nem találtak semmit. Jimmy kiskutya módjára követi, tényleg rohadtul unalmas lehet az élet az onkológián, de az is lehet, hogy csak élvezi nézni, hogy kivételesen nem House cseszeget másokat. Cuddy állítja, hogy ő tökéletesen nyugodt, és hogy ezt bebizonyítja, egyetlen elegáns mozdulattal levágja az egyik hülye intern nyakkendőjét (akit már korábban figyelmeztetett, hogy vegye le, mert belelóg mindenbe) –teljes nyugalommal persze.

Chase az egyik beteg baba anyját próbálja éppen vigasztalni, amikor vészjelzés, az egyik babával nagyon nagy baj van. Megy is az egész csapat, kb. 50 ember egy 5 négyzetméteres helyiségben, rohannak, kiabálnak, újraélesztenek, de a dolog egyre reménytelenebb. Chase nem veszi észre, hogy rajta kívül már mindenki leállt, ő még akkor is próbálja újraéleszteni a babát, amikor már több mint egy perce nincs szívhang, végül House-nak kell rászólnia, hogy álljon le, mert itt a vége. Nagyon szívbemarkoló pillanat, de House gyakorlatias, ő tovább gondolkodik: most már tudják, melyik volt a rossz antibiotikum, a másikat kell adni a többi babának, Cameron meg beszéljen a halott baba szüleivel. Cameron szemeiben tisztán kivehető a pánik, de majd Jimmy is vele megy. Ami nem is árt, ugyanis Cameron ott áll az aggódó, információra éhes szülők előtt, és képtelen megszólalni. Ez így katasztrofális, Jimmy közbe is lép, amiért House irtózatosan lecseszi később, de valakinek meg kellett mondania a rossz hírt. Csak úgy mellékesen pedig megjegyezném, hogy ezek ketten nem is néznek ki rosszul egymás mellett műtőscuccban.

A nagy baj akkor van, amikor Chase jelenti, hogy a másik baba is rosszul van, a másik antibiotikum sem használ! Váratlan fordulat, most kell összeülni egy éjszakai differenciálra, de az agyak már teljesen üresek. House inkább hazazavar mindenkit, ő meg egy szívszorító jelentben nekiáll a halott baba boncolásának. Ez a rész nem kíméli az anyák lelkivilágát.

Reggelre új információjuk van, a boncolás kiderítette, hogy a baba valamilyen vírustól halt meg. Ez nagyon szar helyzet, mert a több ezer ismert vírusra képtelenség letesztelni a babákat, le kell valahogy szűkíteni a kört. Sorolja is a Cuddyval és Wilsonnal átmenetileg kiegészült csapat a lehetséges vírusokat, végül eljutnak addig, hogy van 8 nagyon valószínű megoldásuk. Nem is rossz, mehet a tesztelés. A tesztek 3 vírusra is pozitívak lesznek, és itt ugrik be House-nak, hogy mekkora épületes barmok voltak eddig, hiszen újszülöttekről van szó, az anyákat is le kell tesztelni a vírus antitestek miatt! Kérdés, hogy az anyák szervezetében melyik vírusra vannak antitestek, ez majd be fogja azonosítani. Így meg is lesz a nyertes, az Echo 11 vírus.

Erre viszont csak egy kísérleti kezelés van, de bele kell vágni, mert a babák ellenkező esetben meghalhatnak. Közben Cameron szerez az egyik szülőpárnál pár jó pontot azzal, hogy megkéri őket, fogják meg a babájukat, miközben ágyneműt cserélnek. House meg Foremant faggatja, hogy mi van Cameronnal, vagyis annyira alkalmatlan-e a betegekkel és hozzátartozókkal való kommunikációra, hogy ki kell rúgni, vagy még nevelhető? House Foreman válaszaiból az utóbbira tippel, és megy is a terhes pácienséhez. A nővel jó hírt tud közölni, a vérvizsgálat alapján a „monó” forrása kétségtelenül a férj, és most jön az, ami még nem volt. A nő ettől annyira megkönnyebbül, sőt egyenesen rózsaszín eufórikus felhőkön lebeg, hogy hirtelen imádja és istenként tiszteli House-t, így felkéri a terhesgondozásra, sőt még a ’KEDVES’ szó is elhangzik, alig hittem a fülemnek. House-nak meg sem kell hallgatnia a kérdést, úgy utasítja vissza, de az arcát elnézve mintha neki sem esne olyan rosszul az ilyesmit hallani.

Chase jön az aggódó szülőkhöz, és amikor leveszi a szájmaszkját, megkönnyebbülten látják, hogy az ausszi egy mosolyt rejtegetett alatta, tehát jó hír van, a babák gyógyulnak! Királyság, ez a szál happy end, de azért van itt még pár kérdés. Először is, mi baja van Cameronnak? House magában azt következtette ki, hogy aki ennyire szerencsétlen és tehetetlen ilyen helyzetekben, az vagyon nagyon sokat látott a halálból vagy nagyon keveset, és ő inkább az előbbire tippel. Szerinte Cameron elvesztett egy nagyon közeli hozzátartozót, valószínűleg a gyerekét. Nem nyert, de fogalmazzunk úgy, hogy ez már langyos.

Ezek után egyetlen kérdést kell csak megválaszolni: honnan indult a vírus? Az egy dolog, hogy a babák meggyógyultak, de House-t jobban érdekli, hogyan kapták el, mert ez még homályos. Valóban az, mondja Jimmy, a különbség csak az, hogy ő tud e nélkül az információ nélkül is aludni. House megszállottan kémleli az újszülött osztályt, valami jelet keresve, és az nem is várat sokat magára: az öreglány, aki az újszülötteknek a macikat osztogatja olyan szinten influenzás, hogy megállás nélkül folyik az orra, a személyes higiéniája pedig a béka segge alatt, abból ítélve, amit House lát, gyakorlatilag a macik szőrébe is törölheti az orrát. Nagyon randa látvány, House viszont megkönnyebbülten mosolyog, mert megvan a válasza. Sőt, ha már itt van, nyugodtan beveheti magát a szülészeti társalgó kényelmes foteljébe a plazmatévé elé, mert elvállalta a betege terhesgondozását, szóval minimum 5 hónap hawaii. Ezek után lehet hazamenni, és bedobni egy pohár viszkit némi vikodinnal, mert az élet újra szép.  

Címkék: house
15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Katamonyi 2008.06.26. 13:31:05

Köszi a hogyvoltot nagyon teccett! ;) :D Imádom azt a jelenetet amikor Cuddy levágja a gyakornok nyakkendőjét!!:D :P

Johnny336 2008.06.26. 13:41:44

House csak egyszer volt házas, azonban a legjobb barátja négyszer. Szerintem látott-hallott egy-két dolgot a failed házasságokkal kapcsolatban... :)

Látom, Izzie Stevens-t is utálod... :D

House-epizód nem lehet meg lupus nélkül sem. Amit aztán azonnal kizárnak :)
(ebben most nem volt, úgy emlékszem)

ladybyron 2008.06.26. 13:58:16

Ez megint egy nagy rész és egy nagyhogyvolt. :-))

Johny, House soha nem volt házas - nem tudom, hogy ez miért terjedt el.

candyperfumegirl 2008.06.26. 14:02:18

ladybyron: én sem tudom, valahova felkerülhetett, és sok oldal átvette a téves infót.

Úgyhogy most mondom, csak hogy egyértelmű legyen: House soha az életben nem vot házas, és ahogy elnézem, nem is nagyon lesz. :)

candyperfumegirl 2008.06.26. 14:06:49

Ja, és Wilson is csak háromszor. Ellenben ő nem biztos, hogy megáll ennyinél. :)
(bocs Johnny, de mindkettőhöz pont hozzáadtál egyet :D)

ladybyron 2008.06.26. 14:38:05

Igen, Wilson is "csak" háromszor.

Johnny tud valamit???? ;-))

Flankerr 2008.06.26. 14:49:09

A parazitás jelenet tophármas, egyértelműen..:)

Johnny336 2008.06.26. 15:09:36

ladybyron 2008.06.26. 14:38:05

Ki tudja?

Egyébként nem emlékszem, pontosan, csak arra, hogy emlegetnek egy kettőnél nagyobb számot :)

"They lived together for five years. During their relationship, House named Stacy to be his medical proxy." (imdb.com) - jogos a két pont hölgyek, tényleg nem voltak házasok.

ladybyron 2008.06.26. 16:10:31

Oké, Johnny, elő az infókkal, szóval milyen spoilereket tudsz House leendő első és Wilson negyedik házasságáról? ;-)) A kezünkben tartott AK 47-t képzeld hozzá. ;-))

Bocs, zagyamra ment a hőség. :-))

aribeth 2008.06.26. 16:54:30

Köszi a hogyvótot. :-)
Emlékszem, ezt a részt még láttam, kemény volt.

Nicsak, Jimmy az új Ross Geller? :-)

candyperfumegirl 2008.06.26. 18:33:19

Simán megalapíthatnák együtt az (Háromszorosan) Elvált Férjek Klubját, szerintem csak idő kérdése.

missbungle · http://www.pozor.hu 2008.06.26. 21:22:46

és azt nyomtatják a klubszalvétára hogy "az elvált férj is jó ember" (ha jól emlékszem) :)

Johnny336 2008.06.27. 09:41:12

Wilson problémás, mert a sorozat alatt legalább 38 különböző felesége/élettársa/barátnője van. Sztem a forgatókönyvírók sincsenek tisztában a pontos számokkal :)

Bár az egyik (volt) felesége azt mondja, hogy nagyon jó az ágyban.

candyperfumegirl 2008.06.27. 12:01:06

A feleségszámokkal tisztában vannak, az 3. Barátnője sem volt sok, mióta megy a sorozat.

Gabba 2008.06.27. 12:56:03

"Ez a rész nem kíméli az anyák lelkivilágát."

Megjegyzem, hogy az apákét sem...
Szerencsére az ultrahangos-parazitás jelenet némileg ellentételezte a dolgot.
süti beállítások módosítása