Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Róma 1x02 - Hogy döntötte meg Titus Pullo a köztársaságot

2008. június 25. 08:54 - aribeth

Caesar serege a határ szélén tölti a telet. Posca, Caesar eszes kis görög rabszolgája a romló katonai morált ecseteli a nagyfőnöknek: az emberek nehezen bírják az egy helyben ücsörgést, egyre többen szöknek meg. Szinte mindegyik patrícius szereplőnek van egy személyi rabszolgája, aki tanácsadóként, illetve barátként funkcionál, néhanapján még be is mer szólni a gazdájának. Most is ez történik, Posca a fenemód magabiztos Caesar képébe vágja, hogy évezredes hülyeség egy idegbeteg sereggel a határ szélén kivárni, amíg lejár a konzuli megbízatása. És amikor megtudja, hogy a főnök elindította Marcus Antoniust a néptribunusi címért folyó választáson, nem sok kell ahhoz, hogy kihulljon a maradék haja is.

A következő jelenet láttán érthető az aggodalma: az emlegetett úriember egy birkapásztorlányon ügyködik a Rómába vezető út szélén, míg az illedelmesen várakozó katonái igyekeznek máshová nézni. Vorenus, Pullo és Octavianus már az életüket is elunták, saccolgatják, hogy ebben a tempóban mikor érnek haza, és hogy otthon mi vár rájuk. Eljött az idő, hogy közelebbről megismerjük Marcus Antoniust, a plebejus származású aranyifjút, akinek két legkedvesebb elfoglaltsága a harc és a dorbézolás. Stílusosan otromba modorával kábé annyira illik a finom úri társaságba, mint böhöm elefánt a Zsolnay-gyárba, de a katonái és a köznép imádják, Rómában is lelkes rajongótábor várja. A néptribunusi cím, hála a megvett szavazatoknak, garantáltan az övé, cserébe viszont végig kell ülnie az hosszadalmas, dögunalmas szakrális kinevezési ceremóniát.

Atiáék otthonában dúl az élet, anyus rajtakapja Octaviát és volt férjét, amint titkon romantikázni próbálnak. Páros lábbal rúgja ki a hatástalanul hősködő Glabiust, a dühös Octaviának meg lekever egy anyai maflást. E sírós-rívós hisztis percekben ér haza a két katona kíséretében az ő pici fia, akit kitörő örömmel fogad. Octavianus a maga módján rábarátkozik a megmentőire, rögvest ott marasztalja őket ebédre. A falatozás során ismét nyilvánvalóvá válik, hogy a kölyök fenekén ugyan még ott a tojáshéj, de már keni-vágja a politikát. Összefoglalja, hogy mi a római társadalom legfőbb problémája: a patríciusok rátenyereltek a földekre, a rabszolgák végzik az összes munkát, a szabad, ámde nincstelen polgároknak pedig jogukban áll felfordulni. Vorenus politikai téren is szigorú elveket vall, hűséges köztársaságpárti a lelkem, szerinte ami jó volt az alapításkor, az most is megfelelő. Ezzel szemben a született rebellis Pullónak nem okozna problémát, ha Caesar úgy döntene, hogy felforgatja a rendszert és megszerzi a koronát, ő aztán örömmel harcolna az oldalán. Katonáink ezen összekapnak, és mivel elegük van egymás társaságából, gyorsan lelépnek.

Pullo a bordélyokat célozza meg, Vorenus pedig söpör haza a feleségéhez. És igen, hamarosan meg is érkezik az egyszerű aventinusi bérház udvarába, már látja az asszony, Niobe hátát, hirtelen nagyon szerelmesen néz ki a fejéből – majd a nő megfordul, és bazz, egy kisbaba van a kezében. Ráadásul úgy néz a férjére, mint aki kísértetet lát. Vorenus agyát elönti a vörös köd, Niobe pedig ijedten magyarázza, hogy a gyerek az unokájuk, és mellesleg a Lucius névre hallgat. Hogy mi van? Ja, hogy a nagyobbik lányuk majdnem 14 éves, és ő szülte a babát. Fenn a lakásban Niobe bemutatja Vorenusnak rég látott gyerekeit, idősebb és ifjabb Vorenát. Lucius próbál barátkozni velük, de mindkét lány be van rezelve tőle.

Vorenus ismét ebédel, közben Niobe elmeséli, hogy már egy éve nem kapott tőle pénzt, és azt mondták neki, hogy biztosan meghalt. (Éljen a bürokrácia.) Niobe sértődött, mert Lucius a korábbi vita hevében leszajházta, az ura meg csak a szokásos szűkszavú formáját hozza, szóval nem valami romantikus a légkör. Vorenus kezdetnek megígéri, hogy a hadizsákmánya ellenértékéből jól fognak élni, ettől Niobe valamelyest megenyhül.

Este van, Atia házában szupertitkos politikustalálkozóra kerül sor. Itt van többek között Cato, Pompeius, Scipio, és a Steven Saylor-rajongók kedvenc ügyvédje, Cicero is, Octavianus meg egy oszlop mögött hallgatózik. Megérkezik Caesar képviseletében az immár néptribunusként pöffeszkedő Antonius is, akinek a társaságában a hétpróbás Atia piruló kamaszlánnyá változik. A találkozó célja az, hogy Caesar és a szenátorok valamiféle békés egyezségre jussanak. A konzul a hivatali ideje lejártát követően egy provinciát és teljes immunitást akar, Pompeiusék viszont minimum a tökeit követelik roston sütve. Kemény dió, a szenátusnak hatalmában áll őt jogilag ellehetetleníteni, Caesarnak ellenben saját serege van, amivel alájuk pörkölhet. A megbeszélés persze kudarcba fullad, elmenőben Pompeius még győzködi önmagát és a többieket, hogy Caesarék csupán blöffölnek.

Pullo nagyon élvezi a szabadságot, miután megjárta az egyik bordélyházat, félig beseggelve beesik egy kocsmába, egyenesen egy Pompeius-párti keményfiúkkal teli kígyófészekbe. Ott csatlakozik egy kockajátékkal szórakozó társasághoz. Ezalatt Vorenusék házaséletet élnek, elég legyen erről annyi, hogy miközben Vorenus kiereszti a több éves gőzt, Niobe szemlátomást inkább foglalkozna a síró unokájával. Bezzeg pár kilométerrel odébb Atia és Antonius kis híján repedtre sikoltozzák a plafont, no, immár egyértelmű, hogy ezek ketten szeretők.

Pullo feje egyre jobban füstölög, ahogy sorozatban veszíti el a zsoldját, és az egyik nyikhaj még élcelődik is a szerencsétlenségén. Egy majd’ kétméteres, illuminált állapotú vadember társaságában kerülni kellene az ilyesmit. Pullo egy újabb sikertelen kör után rájön, hogy cinkelt kockákkal verik át, és mérgében elvágja a nyikhaj torkát. Kitör a hamisítatlan kocsmai balhé, már csak Bud Spencert hiányolom a képből. Pullo egy bazi nagy ütést kap a fejére, ami után jobbnak látja, ha lelép.

Hajnalodik, Vorenusék arra ébrednek, hogy Titus betámolyog az otthonukba, szegény pára ritka pocsék állapotban van. Elhívják a helyi felcsert és segédjét, akik a fél kerületből álló nézősereg előtt, a konyhaasztalon meglékelik a lekötözött katona koponyáját. A beteg innentől fogva természetesen a család nyakán marad. Vorenus egy újabb röpke vita keretében az egyre paprikásabb hangulatú Niobe gondjaira bízza Pullót, és elmegy a rabszolgapiacra meglesni, hogy vannak a gall foglyai. A kereskedő rábeszéli, hogy pár hétig még hizlalják őket, akkor jobb áron tudja majd eladni őket.

Pompeius és Cicero egy gladiátormérkőzésen beszélgetnek. Pompeiusnak van egy ravasz terve… eh, Baldrick óta az ilyesmit jobb fenntartással fogadni. Összeül a szenátus, és ultimátumot adnak Caesarnak: amint lejár a megbízatása, feladja a seregét, visszatér Rómába, és bíróság elé áll, ellenkező esetben a nép ellenségének nyilvánítják. Cicero rámutat, hogy ez egy öngyilkos terv, nade most jön a csel! Marcus Antonius néptribunusi jogkörében meg fogja vétózni a javaslatot, így Caesart nem állítják kész helyzet elé, de a szenátus mégis félreérthetetlenül jelzi, hogy hol a helye. A sikerhez szükség van Cicero támogatására, hiszen őt birkaként követi az összes langyos vízben dagonyázó mérsékelt politikus. Cicero szeretne ebből kimaradni, de Pompeiusnál betelik a pohár, megfenyegeti őt, hogy engedetlenségük esetén a csapataival elhagyja Rómát, a drága szenátor urak pedig boldoguljanak, ahogy tudnak.

A nagypapává lett Vorenus próbál visszarázódni a családfői szerepkörbe, szemrevételezi hát a Vorenát felcsináló fiatal fiút. Alaposan leüvölti mindkettő fejét, de végül engedélyezi, hogy összeházasodjanak. Niobe a fiatalok pártján áll, Vorenus viszont nem rejti véka alá a csalódottságát, úgyhogy a változatosság kedvéért megint veszekednek egyet.

A szenátusban kezdetét veszi a nagy politikai manőver. Vastüdő, a legöregebb tag vezeti az ülést, Scipio benyújtja az indítványát, mire a Caesar-párti szenátorok elkezdenek fújolni. Minden szem a feszült Ciceróra szegeződik… aki feláll, és ahogy az a nagykönyvben meg van írva, követi őt a szenátorok harmada. Kirobban a káosz, a politikusok egymásnak esnek, és ebben a zűrzavarban Antoniusnak esélye sincsen megvétózni a javaslatot. Az indulatok csillapodtával Pompeiusék szegény sokkhatás alatt álló Vastüdőből próbálják kiszedni, hogy ilyen esetben mégis mit lehet tenni, létezik valami eljárásjogi kiskapu? Kérem szépen, a szabályok világosak, Antonius halk volt, a javaslat el lett fogadva. Át tudom érezni Ciceróék zaklatottságát, én is ilyen hatásfokú beszélgetéseket szoktam lefolytatni a dékáni hivatalban a tanulmányi szabályzatról. Cicero végül rájön a megoldásra: az ülést hivatalosan nem zárták le, azaz ha ismét összejön a banda, akkor folytathatják ugyanott. Hurrá. Jelenleg az a legfontosabb, hogy Antonius épségben eljusson a szenátusba. Pompeius parancsot ad a védelmére, de a tribunus ezt nem tudja, és a biztonság kedvéért maga köré gyűjti az összes elérhető emberét.

Pullo egyre jobban van, már a kicsi Luciust szórakoztatja. Remekül összehaverkodik Niobéval is, és elbeszélgetnek a férje mufurc természetéről, meg hogy mennyire jó srác ő valójában. Vorenus közben hazaér, és kihallgatja Niobe panaszát: nyolc évig várta, hogy hazatérjen, de a férje helyett egy vadembert kapott vissza. A katona magába száll, majd a megszokotthoz képest egészen emberi nyelven szól a feleségéhez, sőt, még szerelmet is vall neki.

Antonius Atiánál tölti az estét. Octavia még mindig magába van roskadva Glabius miatt, amit anyus nehezen visel. Szó szót követ, végül Octavia cikizés céljából Harry és Sally stílusában demonstrálja, hogy mennyire idegesítő hangja van Atiának, amikor Antoniusszal ágyakrobatikázik. Egy-null Octaviának.

Reggel kezdődik a műsor. Antoniust népes testőrség kíséri a szenátus épületéhez, Vorenus és a lyukas kobakja ellenére nagyon virgonc Pullo is vele tart. A Fórumon már gyülekeznek a Pompeius által felbérelt rosszarcúak, akiknek csak annyi a feladatuk, hogy a jelenlétükkel kis lelki terrort fejtsenek ki. Viszont azzal senki sem számolt, hogy köztük lesz az egyik fickó, akivel Pullo a kocsmában verekedett, és azzal még kevésbé, hogy a banditában felmegy a pumpa, és rátámad a katonára. Kívülről mindez úgy fest, mintha Antoniusra támadtak volna, kitör a tömegverekedés, Antonius meg mint a villám elvágtat Caesar táborába. A nagyfőnököt meglepi Pompeius agresszív támadása, de máris előnyt farag belőle: összehívja a sereget, hogy elmesélje nekik, micsoda hitszegő szenátoraik vannak, és ha ő, Caesar nem cselekszik azonnal, összeomlik a birodalom. Beszéde végén megkérdi a nap hősét, az Antonius elleni támadást elhárító Pullót, hogy hajlandó-e vele tartani, aki igent mond. Csak ennyi kellett a felheccelt seregnek, lelkesen csatlakoznak a vezérükhöz.

A következő jelenetben egy kisfiú pecázik a Rubicon folyó partján. A túloldalon megjelenik Caesar serege, és nekilátnak az átkelésnek, alea iacta est, ezt kipipálhatjuk. Pullo és a bunyóban megsebesült Vorenus egy szekéren utaznak. Amikor Vorenus rájön, hogy átlépték a határt, kiakad, és már vizionálja, hogy Pullo csetepatéja miatt mindannyiukat keresztre fogják feszíteni árulásért.

Az átkelés híre elér a városba, az emberek pánikolnak. Vorena a kisfiát babusgatva aggodalmaskodik, Niobe polgárháborút jósol. Kicsi Lucius éhes, meg kéne etetni – hát Niobe fogja magát, és megszoptatja. Basszuskulcslyuk, tehát az ő gyereke.

Címkék: róma
40 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greg36 2008.06.25. 09:08:40

"Pompeiusnak van egy ravasz terve… eh, Baldrick óta az ilyesmit jobb fenntartással fogadni."
Ezen még most is röhögök :) Szép volt :)

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.06.25. 09:10:04

"A Dékáni Hivatalban a tanulmányi szabályzatról"
:) :D

Igen, én is... :)))

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.06.25. 09:27:30

"Niobe fogja magát, és megszoptatja. Basszuskulcslyuk, tehát az ő gyereke."

Na igen, ciki... ámbár állítólag előfordult már olyan, hogy nem szülő nő is tudott szoptatni, megindult nála a tejelválasztás...

Mellesleg ez a feleség görög? Mer echte görög neve van.
És Vorenusnak nincs nemzetségneve? Milyen római az ilyen...?

És még egy kis érdekesség: a borotvahabot tudtommal nem ismerték a rómaiak, sőt az arc beszappanozását se - ennek ellenére mindkét katonának tükörsima az arca...

Ja és, kicsit gyanús, hogy Vorenus 'első centurio'... merhogy azért az már legalább is egy századosi rang lenne a mai értelemben, hősünk meg inkább csak olyan őrmester-féle...

Ja, merthogy most én is fennmaradtam addig, és megnéztem ezt a részt :)

kerikak 2008.06.25. 10:04:28

ezt hol adják?? és mikor?

gyedmatroz 2008.06.25. 10:15:34

Lucius Vorenus, és plebejus, ezért van csak ennyi neve.
Borotválkozni azért még tudtak szappan nélkül is, bár kellemetlenebb, de kellett.
A rangja pedig az egyik század vezetője, vagyis százados, bármennyire is tűnt neked őrmesternek.

Sitrep 2008.06.25. 10:16:31

RTL Klub, kedd este/éjjel, tegnap épp 23.20-tól program szerint, gondolom valójában később..

az igazi szkeptikus 2008.06.25. 10:19:34

Hoppácska,
Vorenus és Pullo Caesar azon kevés katonái, akik nevesitve vannak, érts történelmi forrás emliti őket - Caesar beszámolója a galliai háborúról.
viszont a valóságbn mindketten századosi rangban voltak és versengtek a primus pilus rangért :)

ezen a filmben annyi változik, hogy Pullot visszafokozták - igy a történet jobban gombolyitható ;)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.06.25. 10:26:11

"Lucius Vorenus, és plebejus, ezért van csak ennyi neve."

A plebejusoknak is van nemzetségnevük :)
Az minden római polgárnak van.

"Borotválkozni azért még tudtak szappan nélkül is, bár kellemetlenebb, de kellett."

Igen, de ennyire simára tudnak sima melegvíz segítségével? Semmi borosta sose? Ezt már nem akarták bevállalni a készítők :)

"A rangja pedig az egyik század vezetője, vagyis százados, bármennyire is tűnt neked őrmesternek."

Nem a centurio elnevezéssel volt a gond, hanem az 'első centurio'-val... Ez ugyanis nem csupán száz embert vezényelt, hanem minimum egy manipulust, vagyis 200 embert, ha nem többet...

De végülis persze lehetett Vorenus első - de ebből az is következik, hogy előrébb már nem tud menni a ranglétrán, számára ez a csúcs.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2008.06.25. 10:36:01

A borotválkozás már jó 7000 -éves szokás... Lehet hogy nem ismerték a Gilettet de állítólag egész jó hatásfokkal tudták borotválni az arcukat...

aribeth 2008.06.25. 10:37:30

Borotválkozás: esetleg olaj segítségével? Csak tippelek. A szobrok is babapopsi-jellegűek, bár ez nem jelent semmit, megnézném azt a szobrászt, aki elkezd a borostával pepecselni.
(Ráadásul a rövidlátó színészek kontaktlencsét hordtak, jujj. ;-))

Azhát 2008.06.25. 10:59:18

"Lehet hogy nem ismerték a Gilettet de állítólag egész jó hatásfokkal tudták borotválni az arcukat..."

Én Gilette-tel csinálom, de már egy-két óra múlva nem ilyen sima az arcom...

gyedmatroz 2008.06.25. 11:10:57

Megsúgom, hogy a szereplők a forgatás ideje alatt úgy éltek, ahogy a római katonák, vagyis a közeli tóban fürödtek, sátrakban laktak, és nem használtak szappant. Ilyen a bőrük.

Kham 2008.06.25. 11:16:37

Borotválkozni olajjal borotválkoztak a rómaiak. Mivel sokat számított a jólápolt külső, egy római férfi (ha lehetősége volt rá) rendszeresen borotválkozott, mint mi. Ez annyira így volt hogy Marcus Antoniusról külön megemlítik az életrajzában hogy a Mutina csata után hónapokig szakállt hordott. (gondolom jó dzsumpinak számított az öreg:) )

Azhát 2008.06.25. 11:18:23

"Megsúgom, hogy a szereplők a forgatás ideje alatt úgy éltek, ahogy a római katonák, vagyis a közeli tóban fürödtek, sátrakban laktak, és nem használtak szappant. Ilyen a bőrük."

Aha. Egészen véletlenül :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.06.25. 11:24:57

"Mivel sokat számított a jólápolt külső, egy római férfi (ha lehetősége volt rá) rendszeresen borotválkozott, mint mi."

Nem is azt kifogásoltam, hogy Cicero, vagy Cato ilyen jólápolt, hanem ez a két katona.

Na mindegy.

Kham 2008.06.25. 11:48:33

"hanem ez a két katona" én is a katonaságban borotválkoztam a legsűrűbben:) Gondolom, hiába ókori hadsereg ugyanúgy divatos volt a közlepényeket ugráltatni: Gyerünk kifényesíteni a szandált! Rozsdás a pajzsa katona, vakarja le. Borotválkozzon mert összetévesztem a germánokkal. meg ilyesmik...

Tutajos 2008.06.25. 11:49:34

Sziasztok!

Az első centurio nem a cohors vezetője volt?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.06.25. 12:27:06

Valami olyasmi a helyzet, hogy azokat a tiszti rangokat, amelyeket mi kb. a főtörzsőrmestertől kb. a századosig sorrendbe rakunk, azt a rómaiak egységesen centurionak hívták. Persze hozzátettek mindenféle jelzőket, amivel ezen belül rangsoroltak.

Gorcsev Iván 2008.06.25. 12:52:59

"Az első centurio nem a cohors vezetője volt?"

A cohors vezetőjét praefectus-nak hívták.

Az első centurio, vagyis a manipulus jobb szárnyának centuriója (centurio prior) mindig az egész manipulust vezényelte, tehát rangra is idősebb volt a bal szárny parancsnokánál (centurio posterior). Három manipulus alkotott egy cohorsot.

(Forrás: Ókori lexikon)

Thomas Dantes 2008.06.25. 12:58:52

Hm igen. Nem hinném hogy az első centúrió egy manipulust vezetne...
már cohors-ok voltak nem?

Akkor gondolom Vorenus egy cohors parancsnoka volt.

És cohors az pedig hát mondjuk a mai századnak felel meg.

Thomas Dantes 2008.06.25. 13:00:26

Hupsz,,közben más be írta a helyes meglodást...azt hiszem tévedtem...nem jól mondtam.

Eh, rég tanultám már erről...a fene.

Tutajos 2008.06.25. 13:22:50

Gorcsev Iván: Köszi, valóban! (Öregszem...)

Thomas Dantes: A centuriák ettől még léteztek, bár ( nem személyes :-) ) emlékeim szerint legkisebb taktikai egységként valóban már a cohos-szal számoltak.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.06.25. 13:34:00

Egy centuria = 100 fő
Egy manipulus = 200 fő (= 2 centuria)
Egy cohors = 600 fő (= 3 manipulus)
Egy légió = 6000 fő (= 10 cohors)

nagyjából.

kla 2008.06.25. 13:41:58

"Ez annyira így volt hogy Marcus Antoniusról külön megemlítik az életrajzában hogy a Mutina csata után hónapokig szakállt hordott."

És tényleg. :D

"És Vorenusnak nincs nemzetségneve? Milyen római az ilyen...?"

Nemzetségneve van, az a Vorenus, cognomene (3. név) nincs, de az a patríciusoknak sem volt feltétlenül mindig.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.06.25. 13:52:29

"Nemzetségneve van, az a Vorenus"

Az nem stimmel, a nemzetségnevek mindig -iusra végződnek.

"cognomene (3. név) nincs, de az a patríciusoknak sem volt feltétlenül mindig."

Ez így van, pl. Mariusnak sem volt.
De a Vorenus inkább cognomen. A Pullo is.

Gorcsev Iván 2008.06.25. 13:53:21

"Nemzetségneve van, az a Vorenus, cognomene (3. név) nincs, de az a patríciusoknak sem volt feltétlenül mindig."

Igen, pl. Marcus Antonius nagyapjának cognomene Orator (szónok) volt, apjáé Creticus (krétai), de a triumvir vagy nem kapott cognoment (tkp. ragadványnév), vagy nem maradt fenn. E szempontból mindegy volt, hogy valaki patrícius (mint Caesar) vagy plebejus (mint Cicero).

sélli_ 2008.06.25. 14:15:39

Ejjj, az a koponya-lékelés...! De most ez tényleg??! Konyhaasztalon, fertőtlenítés nélkül, koszos kézzel, csoda, hogy nem kapott valami fertőzést (jó persze film, de akkor is!)
Kham!!! Hátte??? :)

Thomas Dantes 2008.06.25. 15:05:04

Szerintem azért fertőtlenítették, attól még hogynem mutatták...,miért ne? Azt már az ókorban is tudták, hogy a tisztaság fontos.

azaz99 2008.06.25. 15:34:48

Amennyire én tudom a manipulust a Mariusi reformok után már nem használták hanem helyette jött létre a cohors mely az első cohorst kivéve 6-8 centuriából állt. Az első cohors élén állt a primus pilus ez nagyjából a mai ezredesi rangnak felelt meg és ez cohors 10 centuriából állt.

kla 2008.06.25. 20:41:41

Egyébként ez a rész elég érdekesen illeszthető be időben. Az előző epizód ugye 52-ben játszódott, és ahhoz képest csak rövid idő telt el, viszont az ebben a részben történt események 50-49-ben történtek.

Thomas Dantes 2008.06.25. 20:54:40

Hát közben volt tél is, nem?

kla 2008.06.25. 22:06:18

Akkor is elég necces. A sorozat nyitójelenete, az alesiai csata 52-ben történt. Antonius 50-ben volt néptribunus, a Rubicont Caesar pedig 49 elején lépte át. Tehát olyan, mintha kihagytak volna egy évet. Esetleg az lehet a magyarázat, hogy Octavianus, miután elment Caesar táborába, nála töltött egy évet, de ez elég valószínűtlen. Bár Vorenus az előző részben azt mondja, hogy 7 éve nem látta a feleségét, itt meg már 8, szóval lehet, hogy tényleg ez történt.

aribeth 2008.06.25. 23:00:43

Lesznek még ennél cifrább időzavarok is...
Nem hiszem, hogy Octavianus pár hétnél hosszabban időzött volna Caesarnál, szerintem elegánsan átsiklottak az idő problémáján. Voltaképpen a kezdő időponttól fogva nem is érdemes számolgatni az éveket, mert csak agyvérzést kap tőle az ember. :-)
Az egész évad nem tűnik hosszabbnak négy-öt évnél.

kla 2008.06.25. 23:27:06

Na igen, meg a kis Lucius is jóval fiatalabb az évad végén, mint amilyennek lennie kéne. :D

kerikak 2008.06.26. 11:02:20

húúú, ti aztán kritikusak vagytok :)) örültem hogy végre egy hiteles történelmi film, borostás vagy nem, már nem nagyon érdekel :)))

Sitrep, köszönöm, ezentúl keddenként fent maradok :))

kerikak 2008.06.26. 11:03:10

csak angolul láttam, jó a szinkron? :))

Denisa Wry (törölt) 2008.06.26. 13:22:54

csak angolul láttam, jó a szinkron? :))

Egész jó szvsz.
Bár nekem Stohl Buci hangja fura McKidd-nek, de talán csak azért mert a Journeyman-ben megszoktam az eredeti hangját.
Nagyon jó a hogyvolt és a sorozat is bár én nem tudom élőben nézni, felveszem és másnap nézem amint van rá időm, így hogyvoltot is csak később olvasok. :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.06.26. 14:30:42

"örültem hogy végre egy hiteles történelmi film, borostás vagy nem, már nem nagyon érdekel :)))"

Mi is örülünk neki, és valóban hitelesebb sok másnál, éppen ezért tűnt fel a borostátlanság :))

kerikak 2008.06.26. 17:42:27

uhh Stohl Buci :((( nem baj azért megnézem kedden :))

Count Adyn 2008.07.02. 23:45:08

Antonius hangja is jó, vérbeli köcsög hangsúlyai vannak:D Borotválkozós téma meg majd lesz még a sorozat során, tessék figyelni:)

sélli_: koponyalékelés az valós, láttam véletlen erről pont egy filmet viasat historyn talán, hogy a rómaiak már csinálták, tán még a sorozatból vett képsorokkal is illusztrálták, de a műszer 100% ez volt ami itt megjelent:)
süti beállítások módosítása