Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Őslények kalandorai 1x01

2008. június 23. 13:00 - Dirky

Az epizód – és egyben a sorozat – nyitójelenetében egy elszabadult bevásárlókocsit láthatunk egy szupermarket parkolójában, de egy cirka kétméteres fejjel és erős asztmatikus tünetekkel rendelkező állat megjelenése finoman sejteti, hogy nem a kocsi lesz a középpontban. A nem túlzottan domesztikáltnak látszó monszta elöl menekül is egy nőci, de hiába: a szupermarketes takarítógyerek hülyének nézi, a fedezékül szolgáló autókat pedig olyan gyakorlattal dobálja félre a rém, hogy a nézőben felmerül a gyanú: egy máig harcoló, genetikusan módosított keletnémet atlétát lát. Így van-e, vagy más a magyarázat – egy üvöltés és egy főcím után utánajárunk.

Nyolc év telt el a vidám parkolói jelenet után, Prof. Katör és csicskája békésen élvezik a campushangulatot, mikor hátulról elkapja őket egy geek. Szegény Konnor nem csupán geek, de ehhez méltóan hülye neve is van, ráadásul doktori dolgozatát az élet földönkívüli eredetéről írta, ami nem éppen húzóágazat a modern élettudományokban, így a Prof. a cím ismeretében vissza is rakja a helyére – a szemétkosárba. Katör prof. inkább az evolúciós elméletből kilógó eseteket vizsgálja, vagyis olyan élőlényeket keres, amelyeknek a neve legalább kétszáz pontot és kiadós szótárlapozást eredményez egy Scrabble-partin. Konnor fel is ajánlana egy szörnyet neki, de Katör szerint jobb lenne, ha az idejét inkább csajok hajkurászolásával töltené hülyeségek és hírlapi kacsák helyett. A feltételezett monszta azonban egy közeli erdőben van, ami véletlenül pont az a hely, ahol Katör felesége – aki erősen hasonlít az első jelenetben látott nőre – eltűnt monsztavadászat közben. Katör és csicska Sztívön tehát elindulnak.

Új helyszín – egy közeli állatkertben szőke csajszi figyel aszexuális gyíkokat, igazi álommunka. A dolognak azonban hamar befellegzik – nincs pénz, a hüllők meg nem kefélnek, szóval Abby nézhet valami új meló után. Valószínűleg már talált is magának valamit helyette, gyanús fény csillog a szemében egy gyíkfotó láttán. Eközben Katör és csapata a feltételezett monszta nyomait kutatják, de mondjuk nem kellenek nekik apacs nyomolvasók – elég követni a széttépett kerítéseket meg egy lazább elefántösvényt az erdőbe. Abba az erdőbe, ahol Helen Katör anno eltűnt, szóval lesz itt még valami. Mindeközben egy kisgyerkőc megélheti legszebb pubertásálmait, mikor egy dögös szöszi állít be a szobájába és hevesen érdeklődik a gyíkja felöl. Abby még sosem látott ehhez hasonlót, szóval elviszi a gyereket kirándulni az erdőbe. Az anyja persze elengedi, mert ha nem idegen, enyhén kattant gyíkszakértőkkel barátkozik, akkor még jöhet valami rosszabb is, ugye. És most csukja be a szemét mindenki, mert ahogy elkezd hangosodni a misztikus zene, meglátjuk az epizód főmonsztáját, az ultimate gyilkológépet – a fán élő ragadozó vértehenet (Bos tyrannus). Abby és a srác be is ijed, és elrohannak, míg a ragadozó alszik – biztos emlékeznek a Diablo 2 hírhedt pályájára.

 Miközben az erdőben fokozódik a horror, Katört lekapja egy csaj a hotel bárjában, akiről kiderül, hogy a kormány küldte. Fene se tudja, nálunk ennyire azért nem barátságosak az egyszeri állampolgárhoz, de a brit köztisztviselők csak régebben nyomják az ipart. A nő neve Klaudia, és szintén monsztákat üldöz, szerintem amióta elfogytak a rókák, vidéken csak ez maradt a briteknek a golf mellett az egyetlen hobbi. Abby már talált is egyet, mert azért a repülőgyíkok nem túlzottan gyakoriak Európában. A gyerek azonban valami még jobbat talál – egy állásmentési pont valami konzolos akciójátékból az erdő közepén! A másik oldalon még több repülőgyík, de az alaposabb tanulmányozást megnehezíti a monszta megjelenése. Tehát mégsem a tehén lesz a heti gonosz - Katör és gyarapodó csapata szintén megtalálják ugyanis, de az nem mozog. Miközben mágneses jelenségekkel vannak elfoglalva, az igazi monszta átlakberendezi a kölyök szobáját és láthatólag rosszul reagál az emo popzenére. Mihelyst felvenné a gyerek a szabályos Jedi-vívóállást, a monszta már fel is szívódik, a srác édesanyja persze azonnal látja, hogy az egész rumlit kicsi fia csinálta, elvégre ezek a mai gyerekek…

 Abby eközben újabb monsztát lát, egy epizódba azért túlzás ennyit rakni, ha még Sztívönt is el kell viselnünk mellette. Katör meg is szakérti gyorsan az állatot, elképesztő okosságokat tud mondani, de ezzel is csak Klaudiának akar imponálni. Őt azonban nem érdekli a dolog, mert minden államtitok innen fogva és kész, jöjjenek a kommandósok. Hivatalosan tehát nincs monszta, csak a kiskölyököt kell agyturkászhoz vinni. Egy dínó szedte szét a szobáját, na persze! Ez viszont azt jelenti, hogy még van valami odakint, szóval a dolog nem ér véget, meg kell keresni az állásmentő portált, de ez Katöréknek tényleg nem okozhat gondot. Jöhet a nehézlovasság, titkos ügynökök, mifene. És a sorozat legnagyobb arca, Leszter, aki maga a brit bürokrata mintaképe. Láthatólag utálja az összes civilt, akkora az arca, hogy simán látni a Google Earth-ben közepes zoom mellett és csak azért nem semmisítette eddig meg az univerzumot, mert utána biztos csak valami rosszabb jönne és azt is neki kellene adminisztrálnia. Leszter for President! De ha már itt vannak ezek a civilek, csak felhasználja őket, hátha megeszi őket valami menetközben vagy felszívódnak a portálban, esetleg kinyírják egymást. Addig legalább olyan hasznos infókat szolgáltatnak, mint pl. az, hogy a repülőgyík repül – erre ugyanis nem számítottak. Remélhetőleg a biológiai fegyvereket nem erre a bagázsra bízzák, nyitott ajtó mellett laborvizsgálatot csinálni nem egy életbiztosítás.

 Időközben Konnor lábnyomról beazonosítja a monsztát, aki láthatólag nagyon megkedvelte a kölyköt, tehát utána is megy az iskolába, de persze a tanárnő PONT elfordul amikor az látható. Komolyan, ennyi idióta mellett nincs is szükség titkosszolgálatra a nyomok elfedéséhez. Már épp eljutnánk a marcangolós részhez, amikor megjelenik Sztívön és beszól a monsztának valami akciófilmeset és elkezd taktikusan visszavonulni, furnérlemez szekrényekkel torlaszolva annak a monsztának az útját, ami a rész elején kisfurgonokat dobált szórakozásból, majd egy harci poroltóval esik neki. Az ellenállás azonban hasztalan, Sztívön a földre kerül és az epizód egyik legtragikusabb jelenete következik: a monszta nem eszi meg helyben, hanem elszalad. Úgy tűnik, Sztívön sajnos állandó szereplő lesz.

 Mit sem tudva arról, hogy a jövőben is együtt kell élniük Katör csicskájával, könnyed kommandóscsapat indul a múltba, hogy visszavigyék a gyíkot – akit egyébiránt Rexnek hívnak. A csapat Katörből és egy másik emberből áll, tehát abszolút felkészültek minden veszélyre. A helyszín békés, szóval el is piknikelnek egy kicsit, ha már úgyis itt (ekkor) vannak, pedig Konnor már tudja, hogy az átjáró gyengül. A kommandós ürge közben talál valami táborhely-félét, pluszban némi csontvázakkal és – KI NEM TALÁLNÁNK – Katör feleségének a cuccait. A csontváz azonban férfié, tehát valószínűleg mégsem Helen Katör lesz az – ha mégis, akkor a derék prof. alaposan újraértékelheti a házasságát. Katör tehát maradna feleséget keresni, de a kommandós csóka ad egyet pisztolyaggyal neki a fejére és visszaviszi az átjáróhoz, ezzel lényegében sikerül meggyőznie, hogy menjenek vissza. Alig érnek át, a monszta berombol a táborba és csak Sztívön közbelépése – aki PONT most ér vissza a délutáni kómája után – menti meg a helyzetet. Vagy talán mégsem, mert hiába ütötték el autóval, a monszta még mindig él – na ki fogja megadni neki a kegyelemlövést? A helyes megfejtők között kisorsoljuk Sztívönt, akkor legalább nem kell tovább néznünk az arcát a későbbi részekben.

 Monszta megölve, tehát jó szerepjátékos szokás szerint meg kell nézni, milyen trezsör maradt utána – jelen esetben Katör feleségének valami férfimagazinba szánt fotósorozata. Katör szerint ez azt jelenti, hogy az univerzumról alkotott tudásunkat újra kell értékelni, Leszter meg inkább foglalkozna a közös agrárpolitikával, mint idióta szobatudósokkal és szoftveresen rendelt effektekből álló időanomáliákkal. Katör egyelőre tehát visszatér az egyetemre, ahol valaki csigát csempészett az asztalára – valakit biztos meghúzott Paleontológia II. szigorlaton és most visszakapja. Persze ez csak vicc volt, mert ki más is tehette volna oda, mint az eltűnt Helen Katör? A következő részekben remélhetőleg többet is megtudhatunk arról, hogy mi történt vele, mik is ezek az időanomáliák, és ha igazán szerencsénk van, Sztívönt is megeszi valami nagy és nyáladzó dög.

12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sonrisa 2008.06.08. 20:46:36

Hmmm, láttam 1-2 részt ebből. A hogyvolt viccesebb:)

Sztívönt nem gyengén utálod:) Nekem sem volt szimpi. De állandó szereplő lett, nem? legalábbis mindig ott kódorgott a bandával, amikor épp láttam.
"Sztívön a földre kerül és az epizód egyik legtragikusabb jelenete következik: a monszta nem eszi meg helyben, hanem elszalad. "
Ezen és a többi leszólásom szakadtam:)))

Dr. Stein (törölt) 2008.06.21. 19:08:08

Nagyon tetszik, de miért kell ennyir várni rá?

Démétér 2008.06.23. 14:02:39

Én csak azt szeretném kérdezni, hogy egy huszonharmadikai poszthoz hogy a vérbe van nyolcadikai meg huszonegyedikei komment? Nem fontos, csak értetlenkedem.

Amúgy vicces a hogyvolt, bár talán kevesebb vicceskedéssel gördülékenyebb lenne.

Sonrisa 2008.06.23. 14:23:34

Démétér:
Nekem ezt úgy sikerült összehozni, h figyelmetlen voltam. Mikor Traktoros Rambó beküldte az írását, nekem megjelent főoldalon (lévén én is "írok" itt) és nem figyeltem, h nem élesített a poszt.
Szóval én figyelmetlen voltam, írtam anno mailt is, ha gond, akkor vegyék ki a hsz-t (m nem az enyém a cikk, így nem is tudok nála törölni), de ezek szerint okés volt.
Nem szokásom a még meg nem jelenteket kommentelni, ez először fordult elő, véletlen volt. Megvárom a premiert mindig:) MOst benéztem.

nadivereb 2008.06.23. 14:58:40

Nem láttam egy részt se, de nem is bánom. Mindig idegesítettek az olyan sorozatok/filmek, amik tele vannak olyan elemekkel, hogy egy nyergesvontató méretű állat él Józsi bácsi ültetett fenyvesében, de senki nem veszi észre, csak a paleontológus, egyébként passzióból időanomáliákat szakértő csóka. Irritál.

Démétér 2008.06.23. 15:10:03

Sonrisa, köszi, minden világos :)

Dirky 2008.06.23. 15:26:44

nadivereb: Hát igen, és még az első évadban lesz olyan, hogy három nyergesvontatónyi állatot nem vesz észre senki. Két évad után még mindig nem tudom, hogy a készítők paródiának szántak bizonyos részeket vagy tök komoly B-kategóriás sorit nézek.

De legalább a kommentek dátumozása is mutatja, hogy ezek az anomifenék tényleg léteznek.

Greg36 2008.06.23. 16:04:27

Gorgonopsid, micsoda név :)
Az anomáliákon át, amíg nyitva vannak, folyamatosan tudnak ki-be járkálni az állatok, nem kell végig Józsi bácsi ültetett kertjében élnie.

Egyébként lesz majd olyan nyergesvontatónyi állat, amelyeket lehetetlen lesz majd nem észrevenni ;)

enzo23 2008.06.24. 12:02:29

Na ilyen fonetikus neveket a Lost-hogyvolton kívül nem nagyon láttam, de nekem vhogy nem hiányzott...
Cutter, Connor, Steven stb.
na mind1, azért jó hogy van erről a sorozatról is hv, biztos h elolvasom, pár részt láttam is a nem sokból. a 2.évadra meg kíváncsi lennék.
ja és Abby qwa jó cscaj.)lesz még jó kis bugyis jelenete:)

nautilus64 2008.06.24. 12:27:13

Azt szeretném kérdezni kedves Traktoros Rambó, hogy a 2. évadot is tervezed hogyvoltozni? Válaszod előre is köszönöm! Egyébként nekem tetszett az írás, ezt is köszi! :D

Dirky 2008.06.24. 12:32:51

nautilus64: Be van tervezve az is.
süti beállítások módosítása