Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 1x02 - Az ellenség karmaiban

2008. június 15. 16:19 - the black ball

Még csak kóstolgatjuk a csillagkaput, szóval még nem fogunk utazgatni. Mindenesetre a vezérlőteremben kezdünk, ahol Hammond éppen két bolygót választ ki, aminek utána kéne szagolni. O’Neill és Kawalsky úriemberek módjára elosztják egymás között a bolygókat, de Hammond véget vet a mókának, az lesz, amit ő mond. A kapu aktiválódik, goa’uldok szeretnének földieket gyilkolászni, de az írisz ellen esélyük sincs, már a küszöbnél az orrukra csapjuk az ajtót. Koppannak egymás után. Kawalsky átengedné őket, hogy megrugdossa a nyálkás hátsójukat. Utolsó promóciós kép a kapuról.


Miután a kapu lekapcsol, Kawalsky erős fájdalmat érez a tarkóján, mi tudjuk is, hogy miért. Elküldik a gyengélkedőbe. A kapu újra aktiválódik, úgy látszik a goa’uld nem egy gyorsan tanuló faj. Később Hammond hívatja O’Neillt. Közli, hogy Teal’c nem lehet csapattag - felső utasításra. Hamarosan ideér egy Kennedy nevű ezredes, aki feltesz pár kérdést chulaki barátunknak. No meg persze rögtön meg is vizsgálná pár tudós, elvégre Teal’c lárvája ez első idegen faj a Földön. O’Neill felháborodik, szerinte Teal’c nem ezt érdemli. Meg is látogatja.

A jaffánk éppen meditál. Az ezredes felvázolja a helyzetet, Teal’c mindenben együttműködik. Egy kicsit még beszélnek a bizalomról, meg ilyenekről, aztán ugrunk Kawalskyhoz. Egy doki megvizsgálja, és észrevesz valamit az őrnagy nyakánál. Ekkor bumm, goa’uld üzemmód bekapcsol, Kawalsky szeme felizzik, és széjjelroppantja a doki nyakát.


Ugrunk. Carter és Daniel bevezet minket a tárcsázó világába. Olyan, mint egy telefon, amivel a nagymama helyett más bolygókat érhetünk el. A prezentációt Kawalsky látványa szakítja félbe, aki a kapu előtt áll kitárt kezekkel. Eléggé meglepődik, nem tudja, hogy került oda. Vissza a gyengélkedőbe. Mivel rejtélyes módon eltűnt az ügyeletes orvos, jön egy másik, dr. Warner. Előjegyzi MRI-re. Ugrunk. Megjön a Kennedy nevű, és sor kerül a Teal’c-interjúra. Megtudunk pár infót a goa’uldokról, íme: több száz bolygón uralkodnak, „előbb lőnek, aztán kérdeznek”, van jó pár űrhajójuk, rabszolgákat tartanak, és szeretnek szemeket villogtatni, mert az olyan cool.


Ha már rabszolgák: pár ezer éve a goa’uldok felfedeztek egy bolygót, a Tau’rit. Innen származnak a mostani rabszolgák ősei. Még Teal’c álla is leesik, amikor közlik vele, hogy hát haver, ez a bolygó a Tau’ri. Ha régen nem temetik el a kaput, akkor sosem fejlődött volna a Föld ilyen szintre. Ezalatt Kawalsky MRI-jén Warner észreveszi, hogy valami rátekeredett a gerincére. Ráadásul Daniel megtalálja a másik doki hulláját. Warner riadót fúj, de az őrnagy megszökik. Elmegy a vezérlőbe, arrébb dobálja az embereket, és tárcsáz. Aztán túszul ejti Cartert, és beszáll egy liftbe. O’Neill és a júeszmiliteri követi őket. Mivel Sam trükközni próbál, Kawalsky lecsapja. Amikor kinyílik az ajtó, az őrnagy ott gubbaszt Carter mellett, és megint nem tudja, mi történt.


Később közlik vele, hogy egy goa’uld van benne, de még fiatal, ezért nem tud teljesen irányítani. Kawalsky kezd emlékezni, hogy a Chulakon érzett egy szúrást, és nem, nem görcs volt. Elhatározzák, hogy kiműtik belőle azt a férget. De addig is kérdezzünk meg egy, a témában jártasabb valakit. Teal’c örömmel megmutatja a kígyóját, legalábbis azt, ami a hasában van. Rendben, nem az tette. Teal’c közli, hogy a goa’uld bármikor megölheti a gazdatestet, szóval csak okosan a műtéttel. Úgyhogy beszélnünk kell vele.


Kawalsky hosszas ordibálás és „Öljék meg, öljék meg!” mantra után megint goa’uldba megy át. Beszélni akar a vezetővel. Hammond bemutatkozik, de a goa’uld egy bunkó paraszt, megfenyegeti, parancsolgat, és nem adja Kawalsky testét. Odáig fajul a dolog, hogy fegyvert kell fogni rá, de ekkor visszatér az őrnagy. Ugrunk. Tudni kell, hogy Kennedy ezredes egy tipikus bürokrata, irányításmániás, antihumanitárius Pentagon-ivadék. Szerinte hiba lenne kioperálni a parazitát, mivel csak 10 százalék az esélye, hogy Kawalsky életben marad. A goa’uld meg tuti kinyiffan. Tehát ha nincs műtét, a kígyó megmarad, Kawalskynak meg úgyis alig volt esélye, szóval vége. Megtudjuk Teal’ctől, hogy a goa’uldok születésükkor rendelkeznek az őseik minden tudásával. Kennedy ezt a tudást nem dobná ki az ágyából.


Azonban Hammond végre felébred, és jól kiosztja a bájgúnárt. Amíg van esély, hogy Kawalsky életben marad, addig küzdenek érte. Kennedy azzal fenyegetőzik, hogy hívja a feletteseit, de Hammond a nagyobb hal, tudja az elnök számát. Ugrunk. Teal’c kígyóját vizsgálják. Megtudjuk tőle, hogy egy jaffa sosem beszélhet a kígyójával. A közelben O’Neill és Kawalsky beszélget. Az őrnagy már a halálra készül, megosztja titkolt érzéseit, úgyhogy O’Neill megkérdi, hogy rá hagyja-e a Hi-Fi tornyát. Éljen a katonahumor! Megyünk műteni.


Kawalsky utolsó kívánsága az, hogy ha nem sikerül rendben a műtét, akkor ne is ébredjen fel. A műtét menetét most nem írnám le, a lényeg, hogy sikerül kivágniuk a férget. És ez bizony furcsa, mivel a goa’uldokra nem vall az önfeláldozás. Ráadásul O’Neill bukott egy Hi-Fit. Később jön Hammondhoz Kennedy, és közli, hogy elmegy, ami jó. A rossz az, hogy Teal’cet is vinni akarja magával. Megtudják a többiek is. Kawalsky még szeretne egyet beszélni a jaffával, hogy köszönetet mondhasson. Teal’c meg is érkezik, Kawalsky kiküldi a katonákat, és ekkor...


...ekkor felizzik a szeme! Aztarohadt. A goa’uld már eggyé vált a testtel, azért tudták kiszedni a hulláját. Elkezdi fojtogatni Teal’cet, aztán megint végigverekszi magát a kapuig, és bekapcsolja az önmegsemmisítőt. De Teal’c a kapu elé áll. Nagy bunyó jön, aztán Teal’c belenyomja Kawalsky fejét az eseményhorizontba. O’Neill parancsot ad, hogy kapcsolják ki a kaput, és ezzel Kawalsky egy ingyen koponyalékelést szenved. Később Daniel és Carter rájönnek, hogy Sha're és Skaara is menthető még, hiszen csak Kawalsky tudhatta az önmegsemmisítő kódját. A személyiségből megmarad valami. Hammond elintézi Állam bácsival, hogy Teal’c maradjon, aztán útjára indítja a vele kiegészült CSK-1-et.

Címkék: csillagkapu
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kla 2008.06.16. 12:59:37

RIP Kawalsky...na mindegy, így legalább van egy karakter, aki időnként cameózhat.

Azt viszont soha sem értettem, hogy a goa'uldoknak miért nem jut eszükbe íriszt csinálni?

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2008.06.17. 11:43:30

kla 2008.06.16. 12:59:37:
Az úgynevezett "Csillagkapu-őrség" nem egy helyen bevált nekik, de azért volt egy kapu, amit valami pajzzsal védtek (a bolygón egy űrhajógyár üzemelt, amíg a CSK-1 meg nem semmisítette azt, persze előbb megszerezték a kódot, amivel kikapcsolták a kaput védő pajzsot).
Azért hozzá kell tenni azt, hogy csak a Földön van írisz, máshova nem tettek, pl. az Alfa bázisra (még az úgynevezett szabad Jaffák bolygóján sem volt írisz).

Mhaelt 2008.06.17. 13:41:08

Azt hiszem olyasmi a "magyarazat" (magyarazkodas?), hogy a goa'uldok nem eppen egy talalekony fajta, parazitak. Minden tudasukat masoktol lopjak el (kitol?), maguktol nem talalnak ki semmit.

Ehhez kepest a kesobbi evadokban feltunik jopar "talalekony" goauld. Na jo, most hirtelen csak Ba'al jut eszembe (Anubiszt nem tekintjuk goa'uldnak).

the black ball 2008.06.17. 19:50:30

Ha valaki legyőzhetetlen istennek hiszi magát, akkor nem fog bezárkózni, nem? Az őrség sokkal stílusosabb, megmutatja a hatalmat. Meggondolod kétszer is, hogy visszamenj. :] A goa'uldok úgyis inkább az űrhajókon lógatják a lábukat, onnan meg nagyrészt gyűrűkkel járkálnak.
süti beállítások módosítása