Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 1x01 - Istenek gyermekei

2008. június 14. 09:20 - Llew

Mivel jelen hogyvoltunk előzménye a Csillagkapu című mozifilm, és a pilot is alaposan kapcsolódik hozzá, így röviden vegyük át, hogy mit láthattunk a nagyvásznas történetben. 1928-ban egy egyiptomi ásatáson találtak egy nagy fém gyűrűt. Napjainkig az USA légiereje nem jött, rá, hogy mire való, de egy civil, bizonyos Dr. Daniel Jackson megfejtette a rejtélyt. A szerkezet, egy ún. csillagkapu, ami féregjáratot hoz létre egy másik bolygóra. Egy idegen parazita - aki egy emberi testet megszállva Ré egyiptomi napistennek adta ki magát - hozta a Földre. A hadsereg felderítőcsapatot küldött át Jack O'Neill ezredes vezetésével, akik összeakaszkodtak Rével. A végén a náluk lévő atombombával legyőzték és felszabadították a bolygót. Jackson az Abydoson maradt, mert a régész énje eluralkodott rajta, és a falu főnök lányával is összejött.

 

A csillagkapu indítócsarnokában kezdünk, ahol a letakart kapu és felszerelések között kártyázgat pár katona. A partit a kapu aktiválódása szakítja félbe. Katonáink az ésszerűen elvárható riadóztatás helyett, kíváncsian szemlélgetik a függőleges víztükörnek tetsző féregjáratot egésze addig, míg először egy idegen ketyere majd kígyófejű alakok nem tűnnek elő és elkapják az egy szem nőt közülük. A frappáns "Azonosítsák magukat!" felszólításra a vezér kígyófeje szétnyílik és kiderül, hogy ember. Rövid tűzharc következik, amiben a festett szemű gonosz idegen láthatóan meglepve tapasztalja, hogy a testőrei nem bírják a golyózáport. A katonák végül elesnek, az idegenek, pedig a nővel távoznak az újra megnyílt kapun. Vezetőjük búcsúzóul mosoly helyett a szemét villantja az újonnan érkezett köpcös kis egyenruhásra.

Este folytatjuk. Két katona keresi Jack O'Neill ezredest, aki a mozi óta eltelt egy év alatt nyugalmazott lett, csillagokat kémlel a tetőn és a NASA-hoz való átigazolást javasolja nekik. Hammond tábornok hivatja a csillagkapu miatt. A Cheyenne hegy mélyén lévő bázison, a korábban látott köpcös kis emberről kiderül, hogy kopasz is, és ő Hammond tábornok. Rövid bájcsevely után megmutatja O'Neillnek a kígyófejű hullákat, majd a felderítő akció után érdeklődik. Végül közli, hogy mivel a kapu veszélyforrás ezért - legjobb megoldásként - egy atombomba átküldésével újra lezárják a másik oldalt. Kiderül, hogy O'Neill kihagyta a jelentéséből, hogy a parancstól eltérően nem semmisítette meg a túloldali kaput és, hogy Jackson él. A tábornokot nem érdeklik az abydosi civilek, ő küldeni akarja a bombát.

A fogdában O'Neill találkozik a felderítő akcióból ismert Kawalsky őrnaggyal. A tábornoknak időközben megjön a lelki ismerete így bomba helyett egy doboz zsebkendőt küldenek az Abydosra, amiből az allergiás Jackson tudni fogja, hogy O’Neill keresi. A "Kössz, küldjenek még!" válasz után Hammond engedélyez egy 24 órás felderítő akciót. Az eligazításon megjelenik Sam Carter őrnagy, aki elméleti asztrofizikus, pilóta, és nő. Az ezredes nem nagyon akar nőt magával vinni, de a parancs, az parancs és Carter állítólag nagyon ért a csillagkapuhoz.

Az Abydoson Daniel és pár helyi várja a társaságot. Mindenki nagyon örül mindekinek. O'Neill is Skaaranak, aki amolyan pótfia lett, mert a sajátja véletlenül lelőtte magát apu fegyverével. Jackson elviszi az ezredeséket egy barlangba, amit a távozásuk óta fedezett fel és tele van csillagkapu címekkel. Carter ettől olyan lelkes lesz, mint egy óvodás a játékboltban. A kapunál ez alatt megjelennek a Földön is járt kígyófejűek és a jelenlévők lelövöldözése után, elrabolják Daniel feleségét Sha'ret és Skaarat. Szerencsére Feretti őrnagyban marad annyi élet, hogy megtudja nézi a címet ahova távoznak. Az abydosaik se tudják, hogy ki a Rére emlékeztető villogó szemű. A sérültekkel visszatérnek a Földre, Daniel pedig távozásuk után eltemetteti a kaput a helyiekkel, de megígéri, hogy egy év múlva visszatér.

Sha'ret és Skaarat egy középkori várra emlékezettő helyen őrzik sok más fogollyal, egészen addig, míg a kígyófejű vezér főembere megjelenik és elviszi Sha'ret. O'Neill meghívja magához a nagyon bús Danielt, ahol sörözés közben az elrablás, illetve elválás miatt széthullott családjukról beszélgetnek. Vissza a másik szálhoz. Viszont látjuk az elején elrabolt katonanőt, aki Sha're és más nők társaságában valami hárem félében tengődik. Ismét jön a főtestőr és elviszik valami szertartásra, mert letépik a ruháját, és egy asztalra fektetik. A főgenyának tetszik a látvány, de a függöny mögül előhív egy nőt, hogy döntsön ő. El kell keserítenem azokat akiknek itt felcsillant a szeme, mert nem édes hármashoz keresnek harmadik felet ilyen körülményesen. A nő hasán lévő vágásból ugyanis egy ronda szárnyas kukacszerű lény bújik ki, ami láthatóan szemrevételezi a katona csajt. Nem tetszik neki, mert visszabújik a másik nő hasába, mire a festett szemű gonosz megöli a katona csajt.

A Földön közben eligazítás van. Az elnök engedélyt adott a kapun történő utazgatásra, így CSK csapatok alakulnak, amik Star Trekesen felderítenek, és új civilizációkat ismernek meg. Csak hajók nélkül. Feretti is magához tér és megadja a kígyófejek utazási címét, ami egy szép fenyvesekkel borított, Kanadára gyanúsan emlékezettő planéta. O'Neillék 24 órát kapnak az új akcióra, pedig ekkor még senki sem sejtette, hogy egy Jacknek ez mi mindenre elég. Ismét a háremben vagyunk, ahonnan most Sha'ret viszik el, aki vadul tiltakozik, pedig még nem is tudja mi következik. Megismétlődnek az előbb látottak, de most a ronda kukacnak is tetszik a csaj, és miután a főtestőr látható undora mellett végig kuszott a meztelen Sha'ren, a tarkójánál bele is mászik.

O’Neillék könnyed erdei séta után, gyanús szekta tagokba botlanak, akik egy közeli városkába vezetik őket. Egy vacsorába csöppennek, de nem élvezhetik sokáig, mert jön a kígyóvezér az embereivel és új királynőjével. Ez utóbbi nem más, mint Sha're, akihez Daniel rögtön oda is rohan, de kedves nejének világító szeme megakasztja a lendületet. Hőseinket foglyul ejtik, de a börtönben legalább megtalálják Skaarat. Előkerül az mogorva testőr főnök is, és leszólja Jack casioját, mondván, hogy nem goa'uld. Aztán a származása felől érdeklődik, de Chicagot láthatóan nem tudja elhelyezni a térképen.

Daniel időközben rájön, hogy a főgenya az Apophis az egyiptomi kígyó isten, aki az éjszaka ura. Az emlegetett hamarosan meg is jelenik Sha're és az egész sleppje társaságában, hogy további gazda testeket keressenek. Sikeresen kiválasztják Skaarat, majd utasítást ad a többiek kivégzésére. O'Neill úgy érzi az előbbi csevegés a főtestőrrel alapja lehet egy barátságnak, ezért megkéri, hogy kivégzés helyett inkább segítsen neki megmenteni minden foglyot. A figura meglepő módon rááll a dologra, így miután elintézik a kivégző osztagot, elmenekülnek. Új barátunk T'ealc még sopánkodik kicsit a hirtelen feladott otthon miatt, de miután az ezredes felaljánlja a lakását, jobb kedvre derül.

A kapu felé menet megtudjuk, hogy T'ealc egy jaffa, ami nem szörp, hanem a goa'uldok katonája. Aki ráadásul a hosszú élet reményében egy kis goa'uldot hord a hasában. Az ezredes szerint nem éri meg, de hát más hely, más szokások. Apophis eléri a csillagkaput, az erdei kirándulókat, pedig megtámadják. Mire a kapuhoz érnek Skaara is ott van az új haverokkal. Az ezredes szép szóval próbálja vissza tartani, de már Skaara is a világító szeműek klubjának tagja. Megjönnek az üldöző jaffák is, így Daniel beizzítja a kaput a Föld felé és átterelik a menekülteket, amíg O'Neill, T'ealckel és Kawalskyékkal feltartja az ellenséget. Mire mindenki átér, már a kapu előtt megy a közelharc, amikor egy halott jaffából kimászó goa’uld beleugrik Kawalsky nyakába. Ezt senki nem veszi észre, az epizód, pedig azzal ér véget, hogy a bázisra vissza érve a leghátul botladozó Kawalsky világító szemmel néz a kamerába.

Címkék: csillagkapu
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolij 2008.06.14. 10:02:15

helyesen: Teal'c és nem T'ealc

SH4RK 2008.06.14. 10:30:21

T'ealc meg főleg nem.

staropramen 2008.06.14. 13:22:44

Az őrnagy pedig Kowalsky

the black ball 2008.06.14. 14:25:29

staropramen: Az Kawalsky, jól van az írva.

Gabba 2008.06.15. 22:33:46

Hát ez hosszú menet lesz... mind a 10 szezonról lesz hogyvolt?

Llew 2008.06.16. 10:08:43

zolij, SH4RK és mindneki akinek szemet szúrt, de csak ez miatt nem kommentelt:
Teal'cet tényleg csúnyán elírtam, bocs. Legközelebb jobban figyelek.

Gabba:
Nem tudom, hogy mind a 10 évadról lesz e. Egyenlőre haladunk az alejéről aztán majd meglátjuk.
süti beállítások módosítása