Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Szívek szállodája - 3x13-3x17

2008. május 30. 07:33 - candyperfumegirl

A ’Dear Emily And Richard’ a sorozat első és egyetlen flashback epizódja, aminek az apropója, hogy Christopher Sherry-je megszüli Rory kistestvérét. Akit péntek délután 5 órakor, szigorúan a munkaidő után egy gyors császármetszéssel akart lerendezni, és még aznap este beíratni óvodába, balett intézetbe, és bejelenteni a fodrászhoz. Na persze. Ehhez képest a gyerek jön, kicsit sem alkalmas időpontban (munkaidőben, hogy merészeli!), Lorelai-nak pedig erről eszébe jut, hogy is lett Rory.

Borzalmasan ronda sárgásbarnás színezés különbözteti meg a flashback jeleneteket a többitől, és rögtön azt a délutánt látjuk, amikor a tini Lorelai és a tini Christopher összehozták Roryt. Hogy ez a délután bizonyos következményekkel járt, az csak 2-3 hónappal később esett le a kismamának, amikor egy nagy családi fotózáson egy hófehér habcsókruhában kellett volna pompáznia, csak éppen az előre lepróbált ruha nem érte be. Tini Lorelai és Megfiatalított Emily még megkísérlik előadni a Titanic nagyjelenetét, nevezetesen a klasszikus anya-lánya ruhába gyömöszölős magánszámot, de nem jön össze. Valahol itt jöhetett el az a pont, amikor Lorelai rádöbbent, hogy ő most vékonyabb egész biztos, hogy nem lesz a következő 7-8 hónapban.

A flashbackek jótékonyan eltitkolják előlünk a Gilmore család Nagy Sokkjának a pillanatát, amikor a nagy hírt Lorelai szülei tudomására hozza, csak az utózöngéket látjuk. Ott kapcsolódunk be, amikor Richard és Emily már képes volt realizálni a helyzetet, és megpróbálná kihozni belőle a lehető legjobbat, csak ebben Chris szülei nem túl együttműködőek. Ahogy az első évadban Emily rendkívül találóan a seggfej szóval illette Chris apját, az ismét igazolást nyer, persze Lorelai hibája minden, hiszen az ő kis mintafia ilyesmibe soha nem keveredne, és még az a betűs szóval is dobálóznak. Éppen csak a leendő szülőket hagyták ki ebből a családi kupaktanácsból, akik eléggé elkettyenve kagylóznak a lépcsőfordulóban.

Amikor eljön a nagy nap, Lorelai egy cetlit hagy szüleinek „kedves anya és apa. Vajúdni mentem, majd jövök.” -szöveggel, nagyon informatív. Emily és Richard éppen akkor érkeznek meg a kórházba, amikor 16 éves lányukat már a szülőszobára viszik, de nem sokon múlt, hogy teljesen kimaradjanak az egészből. Christopher már csak a lemosdatott és rózsaszínbe bugyolált kislányát nézheti meg, és felveti a házasság ötletét, ami valahogy nem villanyozza fel Lorelai-t. Ő inkább hagy egy újabb cetlit a szüleinek, miszerint ő és Rory elmentek, és innen ismerjük a történetet.

A jelenben Roryt az iskolában éri a telefon Sherry egyik hisztérika barátnőjétől, hogy rohanjon azonnal a kórházba, mert Sherry mindjárt szülni fog, tök egyedül van (mindenki dolgozik, nem érnek rá), és ezt érthetően nem viseli túl jól. Így áll elő az a furcsa helyzet, hogy Rory és Sherry kettesben vannak a kórházban, és próbálják eltitkolni egymás elől, hogy belül pánikszerűen üvöltenek. Ráadásul Sherryből a vajúdás kihozza a sztahanovistát, hirtelen le kell bonyolítania minden olyan üzletet és találkozót, ami a szülés miatt kimarad, ebben Rorynak kell asszisztálnia. Róla tudjuk, hogy sok mindenhez képes jó arcot vágni, amitől mások kiborulnának, de ez a szituáció, a kórház, az ígéret, hogy bemegy Sherryvel a szülőszobára, ha Chris nem ér ide időben, és kb. az 50-edik köpenyből kilógó segg látványa már őt is átbillenti a tűréshatárán. Ide Lorelai kell, de azonnal, akármilyen furcsa is ez, de neki legalább van némi gyakorlati tapasztalata a szülés témakörében.

Így Lorelai kényszerül abba a hálátlan szerpbe, hogy tartsa a lelket abban a nőben, aki most szüli Christopher gyerekét, és képes mindezt mosolyogva végigcsinálni, le a kalappal előtte. Chris befut az utolsó előtti pillanatban, így lesz egy gyereke, akinek a születésénél jelen volt. Lorelai megy haza Emilyhez, ugyanis éppen a Péntek Esti Vacsit kellett félbehagyni a kórház miatt, és úgy dönt, ideje lenne elkezdeni a kapcsolatuk toldozgatását. Kezdetnek beüzemel egy DVD lejátszót anyja hálószobájába, és nem hagyja magát eltéríteni ettől, akármennyire kapálózik is Emily. Kezdetnek nem rossz.

A 'Swan Song' című epizód Péntek Esti Vacsival nyit, ahol Emily bámulatosan alkalmazott lelki terror és érzelmi zsarolás technikával kiszedi Roryból, hogy már nem Dean-nel, hanem Jess-szel jár. Tudta ő ezt már régóta, de elvárta, hogy az unokája közölje vele, és miután Rory már kellőképpen borzasztóan érzi magát amiatt, hogy valamit nem osztott meg a nagyanyjával, beviszi az utolsó ütést is: hozza el Jesst a legközelebbi Pénteki Vacsira! Na itt most álljunk meg egy pillanatra. Jess. Emily. A Gilmore ház. Péntek Esti Vacsi. Laza, de udvarias csevegés, ismerkedés. Rakjuk össze mindezt. Nem megy? Nem csodálom.

Rory ez elől már nem menekül, így nincs más választása, meg kell vesztegetnie Jesst. Természetesen egy könyvvel. Elhúzza az orra előtt legújabb szerzeményét, amire Jess nyálelválasztása olyan gyönyörűen beindul, hogy öröm nézni. Úgy tűnik, belemegy a vacsiba, azt mekkora öröm lesz majd nézni. Roryt pedig közben berántják Miss Patty egyszemélyes show-jának a próbájára, közönségtesztelés zajlik véletlenszerűen becserkészett emberekkel, többek között Dean-nel is. A darab világsikernek ígérkezik, Kirk a rendező, Miss Patty anekdotákat mesél (önmagáról), és énekel (önmagáról), Kirk pedig mindehhez egyedi rendezői megközelítést alkalmaz. Pl. a One For My Baby előadása közben nyomott stroboszkóp kifejezetten forradalmi megoldás. Ezek után az egész város erről fog beszélni, aminek egyszerű oka az, hogy szórólapokon hirdetik az eseményt. Jess hívja is Rory-t, hogy mégis miért van kiplakátolva a városban, hogy Rory és Dean együtt töltötték napot, és az a poén benne, hogy ezt szó szerint érti.

Elérkezik a nagy este, Emily vasárnapi modorát vette elő Jess fogadására, és mindennek örül még akkor is, ha Jess késik, és arra sem volt képes, hogy telefonáljon. Gyanús. Jess olyan laza háromnegyed órás késéssel kegyeskedik is beállítani – egy irdatlan monoklival a szeme alatt. Emily még ekkor is bűbáj, ez már ép ésszel fel nem fogható, pedig Jess foghegyről odavetett egyszavas válaszaiból nem éppen azt szűrheti le, hogy álmodni sem lehetne jobb pasiról az unokájának. Rory persze teljesen jogosan szeretné tudni, honnan a monokli, hacsak nem az van, hogy Jess újszerű sminkelési technikákkal kísérletezik, de ezt nem tartja valószínűnek. Jess megmakacsolja magát, a leghalványabb utalást nem képes elejteni, a monokli származásáról. Rory egy Dean-nel való verekedést sejt a háttérben (Jess a szórólapos eset után nem túl finoman célzott rá, hogy néha kedve lenne a földbe döngölni Deant), de erre Jess válasza mindössze annyi, hogy arrogánsan elhúz. Emily még ezek után is olyan, mintha varázsgombával dobta volna fel a salátáját, egy kritikai megjegyzés nem sok, annyit nem tesz Jessre.

Közben Lorelai és Pszichoapu New Yorkban vannak Sookie-val és Jacksonnal. Miután végigszenvedték a világ legrémesebb musicaljét, az egész estéjüket kiteszi annak szétcincálása, vagyis remekül érzik magukat. Reggel megy a forró drót Rorynak, aki Emilynél aludt, és beszámol a bizarr estéről Jess-szel, a késéssel, a monoklival és a mosolykirálynő Emilyvel. Lorelai ezek után Emilyvel akar beszélni, hogy megdicsérje, mekkora istennő, hogy ilyen jól állt hozzá a dologhoz, és a bomba robban. Emily csakis Rory kedvéért fogta vissza magát. De most Lorelai-ra zúdítja az összes visszafojtott szitkozódást, és olyan gyönyörű barokk körmondatokban mondja el Jesst mindenféle utolsó bűzölgő szarkupacnak, hogy azt tanítani kéne. És a slusszpoén: mindez Lorelai hibája, hogy engedi, hogy a lánya ezzel leendő börtöntöltelékkel járjon. Na ez már az az Emily Gilmore, akit ismerünk és szeretünk.

Továbbra is fennáll a kérdés, hogy hol is szerezte Jess a monoklit? Rory még Deant is megkérdezi, aki semmit nem tud az esetről, de közli, hogy a Jesst kiütni vágyók listája az Atlanti óceánon is átérne. Végül Luke az, aki sikeresen sarokba szorítja unokaöccsét, és némi duzzogás, kemény belső csata után kibukik az igazság: Jesst egy HATTYÚ csípte szemen a tónál! Bezony, a nagy és kemény Jesst, akit ember még nem látott mosolyogni, és vagánysági világbajnoki címre gyúr a nap 24 órájában. Mekkora ciki. Persze Luke sem bírja ki, hogy ne röhögje képen, de azért szolidaritásból elkíséri a hattyúvadászatra, ez az ádáz tett ugyanis bosszút kíván, és Jess magával visz egy merőkanalat is, mert ennyire komolyan gondolja.

Ezt persze Rorynak nem lehet bevallani, mert oda a hírnév és a dicsőség, úgyhogy neki egy kevésbé ciki focibalesetes magyarázattal jön, és ez elsimítja a nézeteltérést. Luke azt próbálta beleverni Jess kemény fejébe a hattyúvadászaton, hogy meg akarja tartani élete legjobb csaját, akkor meg kell tanulnia kinyitnia a száját. Mondhatjuk, hogy félig felfogta, és ez most Rorynak elég. A békülést egy olyan jól sikerült smárolással zárják, hogy hazaérve Rory elég nyugtalanító hírt közöl anyjával: most már határozottan megfordult a fejében, hogy érdemes lenne egy újabb szintre emelni a kapcsolatukat Jess-szel. A pánik tökéletesen kivehető Lorelai tekintetében, de nyugalmat erőltet magára. Zseniális a jelenet, ahogy ezek után anya és lánya szó nélkül nekiesnek a gigantikus mennyiségű kajának, és közben egymásra sem nézve egy karral átölelik egymást.

A ’Face Off’ című epizódban két fontosabb szál van, kezdjük Emilyvel. Emily már a teljes igeösszeomlás szélén van, miután Richard anyja hetek óta náluk vendégeskedik, de ez esetben a vendégeskedik szó használata új értelmet az az eufemizmusnak. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az anyakirálynő átvette az uralmat a Gilmore házban. Mindennel baja van, amihez Emilynek a legkevesebb köze is van, és mindent saját kénye kedve szerint kíván átalakítani, és mivel Richard mostanában folyton utazik, Emilynek egyedül kell elviselnie mindezt. Semmi ütőkártyája nincs a vén banyával szemben, egészen addig a délutánig, amikor totál váratlanul az ölébe hullik az adu ász. Arra a megrázó látványra ér haza, hogy anyósa, a világuralmi terveket dédelgető matróna teljes odaadással smárol egy lila tréningruhás pasival a Gilmore ház nappalijában! Ezek után nincs az az isten, hogy Emily Gilmore féket tegyen a nyelvére, és amikor anyósa éppen ötyézik hasonszőrű kriptaszökevény barátnőivel, azt a pillanatot választja ki, ennek a fajsúlyos információnak a világra kürtölésére. Az már csak hab a tortán, hogy Richard és Lorelai is jelen vannak. Emily végre bevitt egy súlyos ütést.

A másik szálon hokimeccs készül Stars Hollow-ban, ahova Rory együtt megy Lane-nel és Lane álbarátjával, Young Chui-val. Ez némi magyarázatot igényel, először is mit keres Rory Gilmore egy sporteseményen? Ez úgy történt, hogy Jessnek mostanában sikerült legkevésbé szociális oldaláról bemutatkoznia, és egymás után több alkalommal is eljátszotta minden barátnő rémálmát, a „majd hívlak”-ot. Rorynak meg elege lett abból, hogy soha nem lehet arra számítani, hogy Jess-szel programot csináljanak, úgyhogy elmegy a hokimeccsre csak azért, hogy ne üljön szombat este otthon, Jess hívását várva.

Ami Lane-t illeti, ő meg Dave addig konspiráltak, hogy elérjék, hogy Mrs. Kim megszeresse Dave-et, és közben módszeresen szőtték bele a „szalagavató” szót a beszélgetésekbe, hogy az egész visszafelé sült el. Mrs. Kim azt találta ki, hogy Lane elmehet a szalagavatóra –azzal, akit ő tart alkalmasnak erre a szerepre. Eddig minden terv szerint is haladt, csakhogy Mrs. Kim valahonnan előásott egy koreai leendő orvost, Young Chui-t, és kicsi lánya nyakába varrta. Ez erősen csapdahelyzetnek tűnik, de Lane-t és Dave-et sem kell ám félteni, új tervet gyártottak, miszerint Mrs. Kim előtt Lane járni fog Young Chui-val, aki majd olyan randa módon dobja pont a szalagavató előtt, hogy Dave épp időben érkezik majd ahhoz, hogy a páncélos lovag jelmezébe beleugorjon. Remek. Akkor most kell egy álrandi, Lane és Young Chui mennek a hokimeccsre, közben Dvae és az együttes pedig himnuszokat énekelnek majd a Kim házban egy kis áhítatos összejövetelen, ki van ez találva.

A meccsen kiderül pár érdekes dolog. Először is az, hogy Kirk kb. annyira profi a sportkommentátori szerepben, mint Luna Lovegood, másodszor az, hogy Dean beszerzett egy kis szöszit, harmadszor pedig az, hogy Dave rohadtul nem viseli olyan jól ezt az álbarát-álrandi dolgot, mint ahogy mutatatta. A himnuszéneklés első szünetében vesz egy nagy levegőt, és gátfutókat megszégyenítő ügyességgel egyenesen a hokimeccsre rohan, ahol két lihegés között éppen csak köszönni van ideje, de azt azért látja, hogy Lane miatt nem kell aggódnia. A meccs végére pedig befut Jess, méghozzá két koncertjeggyel, tehát ezért nem ért rá korábban foglalkozni Roryval, mert sorban állt a jegyekért. És ennek hatására Rory visszanyeli azt a sok kedvességet, amiket kb. másfél napja fogalmaz magában Jess szociális alkalmatlanságáról, és jó képet vág a koncerthez.

A ’The Big One’ című epizódban Rory a felvételi eredményeit várja. Tudjuk, nagy boríték=felvettek, kis boríték=nem kellesz nekünk. Közben a suliban továbbra is hadiállapot van Paris és Rory között, most ráadásul kiírnak egy szónokversenyt, aminek apropóján ismét egymás torkának ugorhatnak. A Chilton 200 éves születésnapjáról van szó, ahol a legjobb beszédet megíró diák szónokolhat, és közvetíti a tévé is. Az igazgató pedig vicces kedvében azt bírja kitalálni, hogy a két legjobb beszédet készítő diák (Rory és Paris, ki más?) lépjen fel együtt, de úgy, hogy ötvözzék a beszédeiket, tehát kénytelenek lesznek együtt dolgozni, hehe. A nagy munka közben Paris minden átmenet nélkül benyögi, hogy lefeküdt a barátjával, és szeretné, ha ő meg Rory alapos vitára bocsátanák a dolgot. Ettől aztán kicsit enyhül a légkör a lányok között, legalábbis beindítja a kommunikációt.

Közben a szállodában kisebb válsághelyzet van, ugyanis több vendég képes volt az a sértést elkövetni, hogy visszaküldték Sookie világbajnok főztjét, és nem szégyelltek még olyan szavakat sem használni rá, mint „ehetetlen” meg „moslékízű”. Mi van itt? Szakácslány persze kiborul, de a konyhai személyzet feltűnően hallgat, úgyhogy Lorelai maga jár utána a dolognak egy merész kóstolópróbával, és öklendezve megállapítja, hogy nem a vendégek voltak hülyék. Ezek után még eltelik pár perc teljes értetlenségben, hogy szúrhatta ezt így el Sookie, mire Lorelai-nak leesik: TERHES! Azért nem érezte normálisan az ízeket! Lehet ünnepelni.

Sor kerül a nagy chiltonos ünnepségre, itt van a tévé is, minden készen áll ahhoz, hogy az esemény bevonuljon az intézmény történelmébe. Hát még amikor megérkezik Paris, halálra vált arccal, nyúzottan, melegítőben, „most keltem ki az ágyból” –hajjal. Konkrétan ijesztő látványt nyújt, de ez még semmi a beszédhez képest, amit adni készül. A Chilton, a hozzátartozók, és a tévé nyilvánossága előtt jelenti be a világ legnagyobb szemenköpését, nevezetesen hogy Paris Gellert nem vették fel a Harvardra! Tegnap megérkezett hozzá a kis boríték, ami, lássuk be, valóban égbekiáltó pofátlanság. Nem kellett nekik, és Paris szerint több, mint röhejes, hogy most itt áll, és nem vették fel a Harvardra, viszont szexelt, mondja mindezt egyenes adásban. Sőt mondaná még tovább is, ha Rory le nem rángatná a pódiumról, és most van itt az ideje egy kis baráti vigasztalásnak.

Ha Paris nem, akkor lássuk, Rory szerencsével járt-e a Harvarddal. Ahogy hazaérnek, Lorelai nem egy, de HÁROM nagy borítékot húz ki a postaládából, vagyis a Harvard, a Yale és a Princeton is igényt tart a kis mintadiákra, ez a nem semmi.

Az ’A Tale Of Poes And Fire’ című epizód azzal indít, hogy Rorynak el kell döntenie, melyik szuperegyetemet választja a három közül, készülnek is a híres Gilmore pro/kontra listák. De nem ez az egytelen sikersztori a környéken, itt van pl. Jess, akit a hónap dolgozójának választottak a Wal-Martban, lehet röhögni. Luke szeretné ezt páholyból tenni, így elmegy az ünnepségre (mert az is van, ó igen), ahol végighallgathatja, hogy az üzletvezető csupa olyan dolgot mond Jessről, ami után Jess egész biztos nem lesz képes tükörbe nézni. (mintaszerű szorgalom, becsületesség, példaértékű munkamorál, stb). Luke-nak kimondottan tetszik a dolog, de csak addig, amíg meg nem találja a munkavezető azzal, hogy milyen csúcs dolog a sráctól, hogy heti 45 órát is melózik. Mivan? Luke akárhogy számol, 45 munkaóra sehogy sem jön ki a kávézó, a suli és Rory mellett, tehát ezek közül valamelyikkel Jess kevesebbet foglalkozik, mint amennyit bevall.

A szállodába az Edgar Allan Poe rajongói klub érkezik. Szerintem királyság, hogy egyesek képesek egy költő köré is fan clubot létesíteni. Tény, hogy soha nem fogják megismerni azt az érzést, amikor kedvencük koncertjén visítanak az első sorban, de valahol biztos szórakoztató ez is. Egészen remekül is érzik magukat addig, amíg a szállodában tűz nem üt ki egy éjjel, és ez egészen új jellegű kihívások elé állítja Lorelai-t, Michelt és Sookie-t. Először is csinálni kell valamit a Sterilizáljatok Hogy A Nevetséges Idiotizmusomat Ne Örökölje Az Utókor Társasággal (copyright by Michel), miközben azon imádkoznak, hogy legalább valami maradjon a szállodából.

A Poe fanatikusok elszállásolását a város családoknál egész jól megoldja, de kicsit túlteljesítik magukat: Lorelai-hoz váratlanul beállít plusz egy család, így kitúrva őt a saját lakásából. Az éjszaka közepén párnáját hóna alá csapva csörtet a városon, és persze Luke-nál köt ki. Miközben nála tölti az éjszakát, kiderül, hogy Nicole-nál (aki közben elérte a „barátnő” státuszt, wow) kifejezetten vörös posztó Lorelai, ugyanis Luke az első randin másról se tudott beszélni, csak róla. Jáj. Lorelai pedig képes tetézni a hangulatot azzal, hogy elmeséli Luke-nak az álmát, amiben házasok voltak és ikreket vártak. Ha valami, ez az információ biztos nagyon jót fog tenni a Luke-Nicole kapcsolatnak.

Reggelre tisztázódik néhány dolog. A Poe-fanatikusok hazamennek, megdicsérik Lorelai-t, hogy nagyon vagányan kezelte a helyzetet, a szálloda sajnos csúnyán leégett, Rory pedig a Yale-re megy. A harvardos agymosásnak hivatalosan is vége, kiderült, hogy a legtöbb előnnyel a Yale rendelkezik, Kirk pedig egy vagyont fog keresni a „Rory a Yale-re megy” feliratú pólóival.

6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savafan 2008.05.30. 12:36:21

az első(?) luke-nál töltött éjszakája lorelainak igen jópofára sikeredett:)) nekem nagyon tetszett amikor mesélte az álmát és, ahogy közben nézett.
a poe szavalóverseny sem volt semmi:)) ezek a nagyon ráérős amerikaiak mindenből tudnak fesztivált keríteni. emlékezzünk a doc hollywood sütőtök fesztiváljára...

és valjuk be szerintem ez az egyetlen olyan sorozat ahol a történethez kapcsolódóan nem furcsa egy olyan mondat, hogy az egyik szereplő egy leveses merőkanállal indul hattyúvadászatra:)))

squeegy beckinheim 2008.05.30. 13:00:27

kicsiSPOILER Savafan: hát a második meg milyen jó lesz:D kicsiSPOILER végezek közül a kedvencem Paris beszéde "Ő még nem szexelt, biztosan felveszik a Harvardra!"

candyperfumegirl 2008.05.30. 13:01:55

"szerintem ez az egyetlen olyan sorozat ahol a történethez kapcsolódóan nem furcsa egy olyan mondat, hogy az egyik szereplő egy leveses merőkanállal indul hattyúvadászatra:)))"

És épp ezért zseniális. :)
Ahogy az ottalvás is, nagyon bírom azokat a jelentőségteljes hallgatásokat meg nézéseket. Rengeteg klasszikus jelenet volt ebben az 5 részben is.

Savafan 2008.05.30. 13:45:50

tudom, hogy milyen lesz a második:)) többet nem írok a frisseknek:)

JK 2008.05.31. 09:47:55

Ez az egyik legjobb Paris beszéd!
A hattyú támadásra meg nem is emlékeztem, szóval mindig öröm felidézni a régi részeket!

Mesmes 2008.09.09. 21:04:05

Nekem gyanús volt eleinte, h talán a hattyús sztori is csak mese... ja, Dave futása jó rész volt:D
süti beállítások módosítása