Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Odaát 1x08 – Rovarinvázió

2008. május 29. 08:32 - Deana W.

Ígéretes cím. Sejtettem hogy nem úszom meg holmi alakmásolókkal, de ha van valami, amitől jobban fosok mint a mondd-ki-kampókéz-nevét-ötször-a-tükörbe-ha-mered-hátha-kibelez sztoriknál, azok a bogarak. Lényegtelen. Ahogy a visszaemlékezés is, egyelőre Apu hiányán kívül nincs más fontos sztori. Van viszont egy hatalmas építkezés, valahol Oklahomában az Oázis sivatagban, ahol egy Dustin nevű munkás alatt beszakad a föld. Szegény fickó, nem elég, hogy lezuhan egy földalatti aknába és eltöri a bokáját, de a gödör még ráadásul tele van undorítóbbnál undorítóbb férgekkel is, amik öt perc alatt szétrágják a testét belülről. Vérző szem és fül, szép halál.

Winchester brádörz egy csehóban múlatják az időt, egész pontosan Sammy múlatja az időt újságolvasással, míg Dean megszerzi a kenyérrevalót. Nem szép dolog, de szükség törvényt bont, becsülettel nem lakik jól az ember, ezért hát úgy szerez pénzt a mi jóképű bátyónk, ahogy tud: cinkelt kártyával, olykor bankkártya-hamisítással. Sam igazán képmutató, hisz rosszalja a dolgot, ő nem is csinál ilyesmit, bezzeg az nem jut eszébe, hogy a szellemirtásból akár nyugodtan éhen is halhat, nem egy jólfizető meló. Na mindegy, legalább választ kaptunk arra a régóta égető kérdésre, hogy miből élnek ezek a srácok.

Sammy miközben Dean-re várt, a helyi újságban olvasta a munkás halálesetét. Az orvosok szerint az ügy nagyon rejtélyes, hisz a tünetek szerint Dustin Creutzfeldt-Jakob kórban halt meg. Ne aggódj Dean, ezt mi sem értjük, de azért Oprah-t nem nézzük. Szóval ez a kergemarha kór emberi változata, ami annyira nem is lenne különös önmagában, de a pasinak mindössze egy óra leforgása alatt szétolvadt az agya, az egyébként normális esetben hónapokig, évekig tartó betegségtől. Gyanús, irány Oklahoma.

A gázműveknél a srácok felkeresik Travist, a munkást, aki Dustin-nal volt a tragikus eseménynél. Dusty bácsi unokaöccseinek adják ki magukat, mire Travis egyből meg is nyílik, és elmeséli mit látott: semmit. Csak azt, hogy Dusty bácsinak vérzik a szeme, a füle meg az orra. De a baleset előtt nem kergült meg, ahogy annak rendes esetben lennie kellett volna. Szóval marad a rejtély, menjünk nézzük meg a helyszínt.

Némi huzavona után Sam lemászik a lyukba, de ott nem talál mást, csak 10 db döglött bogarat. Nincs semmiféle nyom, ami bármi más lény jelenlétére utalna, ezek a bogarak viszont még ha húsevők is lennének, a talált egyedszámból ítélve kicsit kevesen voltak ahhoz, hogy megegyék egy ember agyát… Többet kell megtudni tehát a környékről, hogy történt-e már korábban is hasonló eset, ilyesmi. Dean kapva kap az alkalmon, és azt javasolja, térjenek be egy stake-re, hisz az kiváló alkalmat ad elcsevegni a helyiekkel. Már megint csak a zaba :)

A kerty-party az épülő kertváros már felépült házainak egyikében zajlik, mint kiderül, az ingatlanfejlesztő jóvoltából. Larry Pike lelkesen köszönti a két érdeklődő ifjút, és rövid úton biztosítja őket, hogy nem tesznek megkülönböztetést a vevők között, legyenek bármilyen vallásúak, színűek, vagy nemi irányultságúak is. Sam majdnem röhögő görcsöt kap, hogy buzinak nézték őket, és hogy eloszlassa a tévhitet, azt hazudja, hogy apjuknak keresnek házat a környéken.

A kertben nyüzsögnek az érdeklődő polgárok, de megtudjuk, hogy egyelőre még csak Larry családja, és az értékesítési vezető, Lynda Bloome laknak itt. Gyors bemutatkozás után a kevéssé szimpatikus hölgy is ledarálja a jól bemagolt nem diszkrimináljuk a melegeket dumát, amire Dean meglepően viccesen reagál: Sam-et édesemnek szólítja és belemarkol a seggébe :)

Míg Sam ezzel a Lyndával diskurál, Dean a házat járja körbe Larry társaságában. A lakásban egy csomó üvegbe zárt bogarat fedez fel, amiket mint kiderül, Larry bogaras fia gyűjtött be. A fiú nagyon vicces, most épp egy madárpókot készül rászabadítani Lyndára, aki a házakhoz tartozó gőzfürdő és a jakuzzi élvezetét ecseteli Sam-nek. Sam szerencsére megmenti a helyzetet, lerázza a csajt mielőtt sikítófrászt kaphatna, a pókocskát meg visszaszolgáltatja a fiúnak, Matthew-nak. Sajnos azonban az esetet Larry is észlelte, ezért fülön ragadja egyszülöttjét, félrevonja és látszólag a sárga földig lehordja. Sam úgy érzi, mintha magát látná Apával. Dean persze ezen kiakad, de egyelőre hagyjuk a témát.

Dean kiderítette, hogy Dustin halála nem az első gyanús eset volt. Egy évvel ezelőtt egy földmérő munkás holtan esett össze: egy méhcsípés okozta allergiás reakció okozta a vesztét. Már megint ezek a fránya rovarok…

A srácok kocsikázás közben keményen törik a fejüket az ügyön. Ötlet 1: a kísértetjárta helyeken gyakran megjelennek rovarok is. A bökkenő csak az, hogy itt nincs nyoma semmiféle kísértetnek. Ötlet 2: akkor talán irányítja őket valaki – mint ahogy Willard tette a patkányokkal. Hát igen, néha van ilyen telepatikus kapcsolat ember és állat között, és van is egy ezzel alaposan gyanúsítható szereplőnk: a bogaras Matthew. Mivel azonban beesteledett, a további munkának nincs értelme, Dean-nek pedig újabb nagyszerű ötlete támad: az egyik üres házban húzzák meg magukat éjszakára, így legalább kipróbálhatja a gőzfürdőt.

Lynda, az értékesítő csaj is készülődik a lefekvéshez. Annyira bámulja a tévét, amiben nagyszabású rovarirtásról adnak hírt, hogy nem is fogja fel, mekkora elbaszott nagy pók mászik a fején. Valszeg azt hiszi, a hírtől hallucinált az arcára bogarakat, ezért megy is fürcsizni. A zuhanyból azonban hirtelen százával kezdenek özönleni az undorító pókok. Na most jöhet a sikítófrász, az elcsúszás és a zuhanyajtón kiesés. Az üvegszilánkoktól összevagdosott hölgy pókokkal az arcán csendben elvérzik.

Reggel Sam idegesen veri a fürdőszoba ajtaját, ahol Dean gőzfürdőzik épp. Elcsípett egy rendőrségi adást, miszerint egy holttestet találtak a közelben. A helyszínre érve Larry-be botlanak, aki kissé megrázva közli velük, hogy az áldozat Lynda. A fiúk ügyesen bemásznak a házba az ablakon át, hogy maguk is szemügyre vegyék a terepet. Találnak is egy csomó pók-hullát, amitől Matt egyre gyanúsabb.

A fiú nyomába erednek, aki épp most száll le a sulibuszról, azonban ahelyett, hogy hazafelé indulna, a közeli erdőbe siet. Winchesterék valami óriás sáska simogatása közben találnak rá a srácra és gyorsan kérdőre is vonják: Matt fiam, te egy pókkal ijesztgetted Lyndát, másnapra meg pókok közt leli halálát a nő, mondd el mi folyik itt. Matt szerint a tarantula csak vicc volt, de ez nem magyarázat a halálos méhcsípésre meg Dustin halálára. Nocsak, a srác is felfigyelt a furcsaságokra ezek szerint. Elmondása szerint valami nem stimmel a környéken a rovarokkal, amit már apjának is jelzett, de persze az nem hallgat rá. Viszont mutatna valamit Sam-éknek.

Útközben Sammy próbál lelket önteni a srácba, szerinte pár év múlva minden jobbra fordul, amikor majd egyetemre megy és itthagyja ezt a kócerájt. Úgy beszél, mintha vele is ez történt volna, amin Dean megintcsak kiakad. Testvéri konfliktus van készülőben. Lassan egy tisztásra érnek, ahol az egész rémálom koncentrálva van jelen: az egész hely telis-tele van mindenféle bogárral. Vagy rovarral, mert hogy most jut eszembe, minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. A tisztás szélén pedig egy roppant gyanús halom emelkedik.

A halom tele van undi földigilisztákkal, és ahogy Dean kicsit rálép, be is szakad a föld. Az üregben van valami, amit feltétlen puszta kézzel kell kiszednie, miután már vagy hárman haltak meg a bogarak miatt a környéken. Na mindegy, rövid keresgélés után egy koponyát emel ki a földből. Csak nem Hamlet szellem kísért?

A talált leletekkel Sam és Dean a közeli egyetemre mennek, és közben megfogalmazzák a megválaszolandó kérdéseket: vajon a jelöletlen sírba temetett névtelen hullák szelleme kísért itt, valami elintézetlen ügy miatt? De miért pont bogarakkal állnak bosszút? És miért épp most? Az ügyön kívül tovább boncolgatják a családi vitát is: Sammy nem tudja magát túltenni azon, hogy Apának soha semmi nem volt elég jó vele kapcsolatban. Szerinte csalódást okozott az öregnek azzal, hogy az egyetemet választotta szellemirtás helyett. Nem volt rá büszke, mikor kitűnőre végzett, sőt, kidobta a házból. Dean szerint azért Sam sem válogatta meg a szavait azon a végzetes vitán, és felvilágosítja az önsajnálatban senyvedő hülyegyereket, hogy Apa sosem volt csalódott miatta. Csak féltette, hogy ha egyedül lesz, akkor nem vigyázhat rá. Ezért sokszor elment utána Stanfordba is, hogy rajta tarthassa vigyázó szemét Sammy-n. Na öcsi, most aztán szégyellheted magad.

Az egyetemen egy antropológus professzorral van találkájuk, aki megállapítja, hogy a leletek nagyon értékesek: 170 éves indián koponyák. Bár a feljegyzések szerint nem volt a környéken törzsi hely vagy rezervátum. Viszont van egy euchee indián törzs, innen 60 mérföldre Sapulpában. Talán ott tudnak valami érdekeset.

Elfurikáznak hát oda, és találnak is egy öreg, passziánszozó indián főnököt, Winnetou-t Joe, a Fehér Fát (jesszus). Az öreg igen bölcs, egyből levágja, hogy Dean kamuzik az egyetemi hallgatók sztorival, ezért Sam igazmondásra vált. Elmondja, hogy valami rossz dolog történik a völgyben, és hogy szerintük köze lehet a talált indián csontokhoz. Az igazság ára egy őszinte vallomás a törzsfőtől: ősapái mesélték, hogy 200 évvel ezelőtt lovas katonák érkeztek ide, azzal a céllal, hogy áttelepítsék az itt lakó indiánokat. Az indiánok azonban ellenálltak, mire a katonák fosztogatni, gyilkolni kezdtek a faluban. Hat napon keresztül tartott a kegyetlenkedés, a hatodik napra a falu minden lakóját lemészárolták. A falufőnök, miközben haldoklott, a Nagy Szellemtől azt kérte, a sápadt arcúak soha ne léphessenek erre a földre, hogy a természet védje meg a völgyet tőlük, és ha mégis valaki ide tévedne, érje azokat is annyi szenvedés, amennyi őket sújtotta – és a hatodik éjszakára senki ne maradjon életben.

Milyen érdekes, pont ma van a hatodik éjszaka március 20, a tavaszi nap-éj egyenlőség és Dustin halála óta. Tehát pont akkor kezdődtek a gyanús halálesetek, mint 200 évvel ezelőtt, és ezek szerint ma este fog beteljesülni az átok: a természet bosszúja a betolakodókon.

Gyorsan értesíteni kell az ott lakókat, azaz Larry-éket, mert az átkot megtörni nem lehet, csak elfutni előle. Robognak is visszafelé, és közben valami kamu szöveggel, gázszivárgásra hivatkozva próbálják elcsalni onnan a családot. Larry nem veszi be a kamu dumát, úgyhogy ezután Matt-et hívják, hogy sürgősen vigye onnan a családját. Mire azonban visszaérnek a völgybe, a család még mindig ott van a házban. Matt ugyanis Dean intése ellenére elmondta az igazat, az apja meg persze őrültnek nézte, ahogy Winchesteréket is. Küldené is őket melegebb éghajlatra, amíg észre nem veszi, hogy egy irdatlan méretű rovarhad közeleg feléjük.

Menekülésre már nincs idő, irány a ház. Gyorsan be kell fedni minden rést, mert a bogarak csak jönnek, csak jönnek, már ellepték az egész házat. Nincs mit tenni, meg kell próbálni túlélni az éjszakát, az átok napkeltekor talán megtörik. Dean magához vesz egy flakon rovarirtó szert, ami ennyi bogár láttán kissé nevetségesnek hat, de végülis a kéményen betörő bogarak ellen lángcsóvaként használva nem is olyan rossz fegyver.

A kis csapat a padlásra menekül, azonban a rengeteg termesz egy szempillantás alatt átrágja a tetőt, ezzel szabad utat engedve a méheknek. Dean az utolsó gázmolekulát is felhasználta a flakonból, így fegyver híján összebújnak és sikoltoznak. Mondjuk ez elég hülye ötlet, mert telerepülhet az ember szája darázzsal. Rövid küszködés után azonban felcsillannak a nap első sugarai – a bogarak pedig ahogy jöttek, úgy el is mennek, az átok megtört, a család és a srácok megmenekülnek, hurrá.

Búcsújelenet: Larry lezáratta a területet, és bár így csődbe ment, végülis boldog, hogy él. Végre emberi hangon beszél a fiával is, aki a kukába dobja a rovargyűjteményét – nem csoda ezek után. Sammy nagy szomorúan bevallja, meg akarja találni Apát, hogy bocsánatot kérhessen tőle, mindazért, amit mondott. Dean optimista, szerinte lesz rá lehetősége, hogy bűnbánjon. Aztán öt perc múlva úgyis újra egymásnak esnek az öreggel. Let’s hit the road.

Címkék: odaát
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sonrisa 2008.05.29. 16:50:36

Sztem most sehol nem megy... a 2. évaddal fejezte be a rtl.

Ma votl bennem a felismerés, h ránéztem az egyik kilopott képre: az Apa a Reaper-ben szintén apa-szerepben domborít (Samé:)

THX! ismét a hogyvoltot, jó visszaolvasni és felidézni a részeket. Most úgyis böjtölök a 4. évad kezdetéig, őszig.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2008.05.31. 17:41:19

Az ilyen filmnekben X Akta stb mindig ilyen öreg indián csávók mondják meg a frankót. :)

deku82 2011.02.21. 17:09:22

Hiányoltam a "heticsajt". :)
süti beállítások módosítása