Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Odaát 1x06 – Barát a bajban

2008. május 15. 13:19 - Deana W.

Egy rendőri rajtaütés közepébe csöppenünk. A kommandósok egy székhez kötözött fiatal lányt találnak félholtra verve, aki két nyögés közepette bekötött szájjal elactivityzi nekik, hogy a támadója még a házban van. A rendőrök a betörő nyomába erednek, akit meg is találnak az egyik szobában, amint épp az ablakon készül kimászni. Dobja le a fegyvert, forduljon meg lassan, mondják a szokásos szöveget a fickónak, aki látszólag megadva magát engedelmeskedik a parancsnak. És ekkor nézünk bután: az elkövető nem más, mint a vérben úszó Dean…

Egy héttel korábban „folytatjuk” az eseményeket. Sam és Dean Bisbee felé tartanak, pihenő közben Sam stanfordi haverjaitól kapott e-mail-eket olvassa. Dean meglepődik, hogy Sam-nek még vannak barátai, akikkel tartja a kapcsolatot, mert ilyen munka mellett az embernek nem nagyon lehetnek közeli barátai – ahogy neki sincsenek. Sam persze nem mondta el a haveroknak a teljes igazságot arról, mit csinál (bátyámmal utazgatok), így nem csoda, hogy még páran szóba állnak vele. Például Rebecca Warren, aki arról ír Sam-nek, hogy a testvérét, Zach-et gyilkossággal vádolják. Állítólag megölte a barátnőjét, amire kétségbevonhatatlan bizonyítékok is vannak, de a lány hisz az ártatlanságában. Ahogy Sam is, hisz ő ismeri Zach-et – ja, ahogy ő is téged, poénkodik Dean.

Sam bambiszeme megint győz, így végül – bár már 400 mérföldre vannak St. Louise-tól és nem is nekik való az ügy – visszafordulnak, hogy segítsenek a bajba jutott barátnak. Amit végül Dean nem is bán annyira, legalább csorgathatja a nyálát a szende szőkeségen. Becky könnybelábadt szemmel meséli a történteket: mikor Zach hazaért, a székhez kötözve találta a barátnőjét, összeverve, véresen. Hívta is a 911-et, de a kiérkező rendőrök őt tartóztatták le. Becky szerint azonban a vád teljességgel lehetetlen, hacsak nem volt a srác egyszerre két helyen jelen, mert bár egy biztonsági kamera felvette, ahogy 10:30-kor, a gyilkosság idején Zach bemegy a házba, ugyanebben az időben Becky-nél (is) sörözött, és onnan csak éjfél után lépett le.

Hát, mindenesetre elég rejtélyes az ügy, ezért miután Sam azt mondja Becky-nek, hogy Dean rendőr nyomozó, a lány segítségével elmennek a tetthelyre körbeszaglászni. A házban minden csurom vér, de betörésnek nincs nyoma, az áldozat maga engedte be a támadóját. Egy hete ugyan betörtek a lakásba, és elvitték Zach néhány holmiját, de a rendőrök szerint ez nincs összefüggésben a gyilkossággal. Tényleg semmi különös nincs a helyszínen, hacsak nem a szomszéd kutya, aki eddig állítólag a világ legcukibb teremtménye volt, most mégis úgy vicsorog és ugat mintha veszett lenne. És pont a gyilkosság óta kergült így meg. Sam szerint ez majdhogynem bizonyíték a sátán jelenlétére (az állatok különösen érzékenyek a paranormális jelenségekre), Dean azonban még mindig nincs meggyőzve, hogy ez az ügy nekik való. Azért csak tovább nyomoznak, a biztonsági kamera felvételével folytatják a melót – amit Becky előrelátóan már korábban ellopott az ügyvéd asztaláról.

Közjáték: egy parkban vagyunk, ahol Zach egy bombázó csaj és pasija búcsúzkodását figyeli, és perverzül mosolyog. Elég nehezen hihető, hogy egy brutális gyilkosság vádlottja csak úgy szabadon kószál a városban, és az sem egészen megnyugtató, hogy Zach-nek hirtelen para-szeme lesz (vagyis furcsán ufószerűre vált egy pillanatra).

Visszatérve a biztonsági kamerára, Sam-nek feltűnik valami: egy pillanatra Zach a kamerába néz és természetellenesen tükröződik a szeme, ahogy az előbb mi is láttuk. Bizonyos kultúrák szerint egy fényképpel el lehet kapni a lelket – talán Zach sötét énjét látják a felvételen, vagy valamit, ami pont úgy néz ki, mint ő, de mégsem ő az. Talán egy alakmásolóval van dolgunk (doppelgänger). Ez megmagyarázná, hogy volt a srác egyszerre két helyen.

Megint a másik szálra ugrunk: a parkban búcsúzkodó párocska lakásában vagyunk, ahova a pasas váratlanul hazatér, a csaját pedig egy székhez kötözve, félig agyonverve találja. A muki megpróbálja kiszabadítani a lányt, aki könyörög, hogy ne bántsa többet. Barátunk ezt nem igazán érti, de zajt hall, ezért körbenéz a lakásban. Hirtelen a háta mögül előlép egy másik ember, aki pont úgy néz ki, mint ő maga – leszámítva a világító szemét és a baseballütőt, amivel jól fejbe vágja „saját magát”.

Másnap hajnalban Sam és Dean ismét az első tetthelyen nyomoznak. Sam szerint kell még valaminek lennie, amit a rendőrök nem vettek észre. Talál is egy vérnyomot az egyik villanypóznán, de a nyomok ezzel véget is érnek. Ekkor feltűnik egy szirénázó mentőautó, ami ismeretlen okból roppant gyanús lesz nekik, ezért utána mennek. Ezt tök jól tették, mert épp az előző esti gyilkosság helyszínére érkeznek.

Sam a kukákat ellenőrzi, míg Dean egy járőrtől megtudja, hogy Alex, a gyilkossággal gyanúsított fickó saját bevallása szerint épp úton volt hazafelé, amikor megtámadták a nőjét, a házban pedig saját magát látta. Persze mindenki őrültnek tartja, de a Winchester fiúknak ez épp elég bizonyíték, hogy ez az ügy mégiscsak az ő hatáskörükbe tartozik. Bár az elég extrémnek hangzik még nekik is, hogy egyszerre két alakmásoló garázdálkodjon ugyanott, és ugyanazzal a módszerrel ölje meg a lemásolt alany szerelmét. És mi van, ha ugyanaz követte el mindkét gyilkosságot? Ez esetben egy még durvább lénnyel, egy alakváltoztatóval lesz dolgunk (shapeshifter), ami bárki alakját képes magára ölteni.

Mivel azonban még ezek a lények sem tudnak repülni, a hátrahagyott véres kéznyomból Dean rövid úton megfejti, hogy a hetigonosz bizonyára lefelé távozott a helyszínről. Természetesen ezután az jön, hogy ők is lemásznak a csatornába, amit épeszű ember nyilván nem tenne. Itt aztán mindenféle trutyit találnak, ami vélhetően az alakváltoztató által „levedlett” bőr. Broáf. Azért mielőtt vadászatra indulnának, magukhoz veszik a nélkülözhetetlen fegyvereket és az ezüst golyót, amit egyenesen a lény szívébe kell repíteni, hogy megölhessék. Becky közben telefonál, hogy köszöni szépen, nem kér tovább a fiúk segítségéből, ugyanis kiderült, hogy nincs is Dean Winchester nevű nyomozó, így a hazugsággal és a betöréssel csak rontottak Zach helyzetén. Hát, Dean megmondta. Sokkal egyszerűbb, ha az embernek nincsenek barátai… Irány újra a csatorna.

A csatornában találnak egy csomó újabb takonyszerű trutyihalmot, és magát a macskaszemű alakváltót is, aki még mindig Alex-ként tengeti napjait. A lény azonban nem hagyja csak úgy elkapni magát, odabasz egyet Dean-nek mint állat, még a karja is megsérül. Szemét! Ezzel kezdetét veszi az eheti üldözősdi. Sam és Dean szétválnak, hogy átfésüljék a környéket, de hiába, a lény felszívódott. Vagy mégsem. Mikor újra találkoznak a testvérek, Dean szeme furcsán villog az esti fényben, és félünk, ez nem csak az elhaladó autó reflektorának tükröződése. Vigyázz Sam!

Szerencsére Sam-nek van ez a mentalista izéje, amivel megérzi, hogy valami nem frankó, ezért ahogy visszafelé ballagnak A Kocsihoz, teszteli Dean-t, valami régi apus történettel. Úgy tűnik azonban, a lény nem csak kiválóan másolja le bárki külsejét, az emlékeit is megszerzi, legalábbis a Dean-klón kiválóra vizsgázik. De haha, urigeller méltó utódját nem lehet ám csak úgy átvágni. Lehet hogy a szóbeli vizsga sikerült a klónnak, de a gyakorlatban elbukott: ugyanis a bal kezével kapta el a kulcsot, amit Sammy dobott neki, ami ugyebár pár perce megsérült az üldözősdi közben. Szóval lebukás van, de a bajvívásban a klón bizonyul jobbnak: úgy csapja le a fegyvert rántó Sammy-t, mint a taxiórát.

Sam megkötözve, a csatornában tér magához, ahol kap egy újabb maflást. Ha ez nem volna elég, a klón lelkileg is terrorizálja egy kicsit, Dean gondolataiban turkálva rávilágít a testvérek között húzódó feszültségekre (te egyetemre mentél, nekem apával kellett maradni és le kellett mondani az álmaimról, nincsenek barátaim, és most még apa is elhagyott, blabla).

De klón barátunk nem vesztegeti sokáig az idejét Sammy-re, inkább elugrik Becky-hez, „bocsánatot kérni”, amiért belerondítottak Zach ügyébe. Miközben az alakváltoztató könnyfakasztó történetével szórakoztatja a csajt (valaha ő is ember volt, csak undorító torz, aki csak egy kis szeretetre vágyik), az igazi Dean magához tér a csatornában, és segít öcsinek is kiszabadulni a fogságból. Miután megállapítja, hogy a lénynek legalább esze van, hisz a jóképű fivér alakjában garázdálkodik (milyen igaz!), na meg hogy az agyi kapcsolat miatt nem nyírta még ki őket, elindulnak a végső vadászatra.

A klónt nem dobhatják fel egy az egyben a rendőröknek, mert ugye akkor Dean-t kellene köröztetni, ezért maguk indulnak a lányhoz. Rebecca közben szorult helyzetbe kerül, klón-Dean ugyanis rámászik (de szar lehet, tényleg…), de miután a csaj visszautasítja közeledését, kiborul a bili. Rátámad a lányra, a székhez kötözi, és csinálja a szokásos kínzásokat. Ezúttal azonban nincs szerencséje, mielőtt befejezhetné a „művét”, kommandósok törnek be a házba – és ezzel visszakanyarodtunk a nyitójelenethez, és minden megvilágosodik. A rendőrök azonban elbénázzák, a klónnak ismét sikerül megszöknie. A csatornába menekül, ahol levedli Dean bőrét, ami rövid ideig igen szórakoztató, mert csorgathatjuk a nyálunkat a félmeztelen Dean-re, aztán viszont roppant undorító folyamat. Nesztek:

Az utcán kódorogva Sam és Dean egy kirakatban nézik a híreket, amiben közre adják Dean fantomképét. Ettől persze eldurran a srác agya, és szentül megfogadja, hogy kicsinálja ezt a szemét lényt. De ha lehet, az még inkább kiakasztja Dean-t, hogy a klónja még A Kocsit is elvitte – ezt a szentségtörést! – benne az összes fegyverükkel. Irány tehát Rebecca háza, hátha még ott parkol a jó öreg Impala. A háznál persze ott figyelnek a zsaruk, ezért Dean-nek menekülnie kell. Még mielőtt felveszi a nyúlcipőt, Sammy a lelkére köti, hogy egyedül ne menjen a csatornába. Hát persze.

Mi egy percig sem hittük el ezt a hülyeséget, úgyhogy meg sem lepődtünk, hogy a másnapot a csatornában indítja Dean. És bár a klónt nem találja, ott van helyette Becky. Ezek szerint most az ő bőrébe bújt az alakváltoztató. Ami azért nem fasza, mert Sammy meg épp a csajnál van, mit sem sejtve. De nem kell kétségbe esni, Dean kiszabadítja a lánykát – aki mellesleg egy csöppet sem fél tőle, bár egy nappal korábban agyba-főbe verte a hasonmása – és már mennek is öcsiért. A házban közben már beindult a klónok támadása. A lény Rebecca-ból valahogy visszalényegült Dean-né (milyen igaza van), így látszólag a két testvér élet-halál harcot vív egymással vagy három percig. Azonban mikor ál-Dean már épp megfojtaná Sammy-t, betoppan az Igazi és szemrebbenés nélkül szíven lövi saját magát. Wow.

Ezzel véget is ért az alakváltoztató sorozatgyilkos pályafutása, ugyanakkor elkezdődik Dean vesszőfutása. A rendőrségnek ugyanis azt mondják, hogy az eddigi gyilkosságokat Dean Winchester követte el – ezzel Zach megmenekül, Dean jóhírének viszont nem tesz túl jót. Sam könnyes búcsút vesz Becky-től és egyúttal a régi stanfordi életétől is. Tovább folytatja útját a kicsit őrült bátyóval, aki csak azt sajnálja, hogy nem nézhette végig a saját temetését. Perverz, de imádnivaló :)

Címkék: odaát
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sonrisa 2008.05.15. 17:17:41

Szeretem ezt a részt:) jó a hogyvolt is:)

Boise 2008.05.20. 19:33:42

Ezer köszi!
Olyan jó olvasni, már alig várom a következőt! Azt meg külön imádom, hogy mindig így "csorgatod a nyálad" Dean után, mert én is ezeket szoktam gondolni. :)))

Deana W. 2008.05.21. 00:39:22

köszi, ez lelkesít :)
és szerintem titkon mindenki csorgatja, max. nem vallja be ;)))

Annácska5 2008.05.22. 09:05:15

Na azért nem mindenki utána csorgatja a nyálát, de tényleg így van :)

deku82 2011.02.20. 13:36:27

@Deana W.: Vicces olvasni, de én tényleg nem csorgatom. :)
süti beállítások módosítása