Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tűzvonalban 01x09 - A hírszerzés művészete

2007. november 12. 12:59 - kiricsiz

Intro. Alter motorral érkezik egy elhagyatott helyre. Kocsi várja. Beszáll. A kocsiban Herceg ül. Most már azt is tudjuk, hogy Alter kinek az embere, és hogy tényleg tégla. Van Alternél egy katana, gondolom hobbyból katanákat gyűjt. Úgyhogy Herceg úgy indítja a csevejt, hogy megkérdi Altert, a yakuzáknál hogyan büntették, ha valaki hibázik? Kisujjlevágás - így a válasz. Na, és mi van, ha másodszor is hibázik - pödörgeti tovább a beszélgetést Herceg. Egy szép temetéssel - válaszolja Alter. Ha yakuzák lennénk, most megkérdezném, milyen zenét szeretne a temetésén - szellemeskedik Herceg. Szóval Alter többször is hibázott. Az első hiba az volt, hogy mesterlövészkedett a pénzszállítós gengszterek kilövésekor. És a lőtér volt a második hiba, amikor visszament. Sőt, volt egy nulladik hiba is, az, hogy összejött egy kolleginával. Hercegék úgy döntöttek, hogy "kiemelik" Altert, nincs értelme tovább nyűglődni vele, mert már így is lelepleződött tulajdonképpen. Alter próbálja bizonygatni, hogy Végig tudja csinálni, de hercegék már döntöttek. Merthogy Bordás és a kommandós haverja előbb-utóbb kivernék az igazságot Alterből. Alter még búcsúzóul megkérdezi, hogy mi lesz Kovalikkal? Kovalik többé nem jelent kockázati tényezőt - mondja Herceg. Szegény Johnny, biztos jól elbeszélgettek vele.

Főcím.

Őrs. Kriszta, Pircsi. Ők is a Szivarról készült képeket nézegetik, mint mindenki az előző rész óta, és közben arról beszélgetnek, hogy abban a pillanatban, hogy Szivar kap valami jó kis modellkedős szerződést, leszerel és elhúz a testülettől. Bordás viszont dühöng az állandó késések miatt. Most éppen Kovalik késik. Bordásnak ma baromi rossz napja van, ordibál, Krisztát letegezi és lebarmolja, aztán Alternak is beszól, hogy szép kerek legyen a történet.

Kovalik közben befut, a néző meg próbálja titkos jelekből leolvasni, hogy Kovalikkal mi történhetett, hogy "már nem kockázati tényező", de a forgatókönyvíról nem adnak támpontot. Bordás viszont jól lecseszi Johnnyt is.

Szivar és Alter járőrben, kocsival. Szivar Bordást szidja, amiért az balhézott egész reggel.

Közben az őrsre behoznak két kurvát, hogy legyen egy kis hangulat. A kurvák folyamatosan ordibálnak, ahogy az már az amerikai krimikben is szokás. Az egyik egyébként Marácskadrága, nem is tudtuk eddig, hogy ő is kurva. Nagyon szarul van megírva a kurvák szövege, megjegyzem, a forgatókönyvírók bezzeg Altert ki tudják nyírni, de egy épkézláb szöveget nem képesek a prostik szájába adni. Marácskát, meg Cintiát bedugják a zárkába.

Zsuzsa megint híreket hozott Bordásnak. Kimennek az őrs udvarára, hogy nyugodtan tudjanak beszélgetni, ott nincsenek lehallgatókészülékek. Zsuzsa beszélt egy rendőrrel, aki ugyanazon a vidéki őrsön teljesített szolgálatot, mint Alter. Illetve pontosan, hogy nem azon az őrsön, mert Alter meg sem fordult arrafelé. Alter szolgálati lapja kamu. Sohasem volt rendőr. Biztos, hogy ügynök és biztos, hogy nem a belső ellenőrzéstől. Bordás felhívja Mike-ot, hogy jöjjön azonnal, mert ki kell szedni a téglából az igazságot. És ehhez kell egy tanú.

Alter és Szivar éppen igazoltatnak egy utcában, amikor lefékez mellettük Bordás. Alter egyből tudja, hogy gáz van, Szivarnak megmondja, hogy üljön vissza a járőrkocsiba. Bordás Mike-kal jött, szembesíti Altert a tényekkel. Alter először próbál haloványan bizonygatni, de nem sikerül. Aztán telefonálni akar, ilyen esetben ugyanis ezt kell tennie. Cellainformációk alapján megtalálják a főnökei, és érte jönnek. Bordás pedig beszélhet velük. Telefonál is. Bordás elkezd vele ordibálni, hogy kik vannak itt, kik a megbízók. Alter csak annyit mond, hogy ő Vida Péter százados, és nyilván nem a rendőrségtől. NBH? - kérdezi Bordás,de Alter nem mondhat többet. "Mi folyik itt?" "Nem mondhatom meg, kérdezze a feletteseimet." Lassan begurul a képbe a fehér furgon. Alter beszáll a furgon csomagterébe, majd a következő pillanatban az egész felrobban. Szivar zokogógörcsöt kap. Bordás és Mike tehetetlen, nem tudnak közel menni a kocsihoz és kimenteni Altert. Halk kérdés: mi van a sofőrrel? Vagy a kocsi távirányítással gurult? Egyébként jól megcsinált jelenet volt.

Vágás. Az őrsön áll a bál. Gergő bácsi dühöng, pedig csak be van szarva, hiszen minél kevesebb a meló és a zűr, neki az a jó, vadászgathat nyugiban. Gergő bácsi alvilági leszámolást akar belemagyarázni a dolgokba. Bordásék szerint a titkosszolgálat van a dolog mögött.

Az őrs előtt pedig tévéstáb. Miklya Attila, a Kékfény (valódi) riportere próbál kihúzni valamit Johnnyból, de nem sikerül.

Bent az irodában Szabó továbbra is a maffia-verziót bizonygatja. Ha viszont a maffia-ügy, akkor elég durva, hiszen Bokros ezredes, vagy ki fedezte Altert.

Közben persze a behozott prostik is csinálják a fesztivált. Cintiánál kés van. Móricz bemegy, elveszi tőle. Marácskát meg kiveszik valamiért a zárkából és kint ültetik le.

Johnny továbbra is a sajtósokkal birkózik. Szabó kijön, a tévések persze vele is próbálkoznak, de Gergő bácsi löki a bevett szöveget, hogy a nyomozás még folyik.

Szivar ki van borulva. Bordás megkéri Krisztát, hogy vigyázzon rá. Szivar egyébként Bordást hibáztatja, az egészért, merthogy szegény csajnak halvány gőze sincsa arról, hogy mi folyik itt valójában, hogy ki volt Alter valójában. Ő csak annyit fogott fel, hogy az őrnagy lecseszi a pasiját, aztán a pasija beszáll egy furgonba és a levegőbe repül.

Bordás Kolonicsnál próbálkozik, hátha a tábornokból ki lehet húzni valamit. Kolonics szerint az NBH tagadja, hogy Alter nekik dolgozott. Bordás arra akarja ráveni Kolonicsot, hogy titkoszolgálati kapcsolatai felhasználásával tegyen már valamit, vagy tudja meg, mi van. Persze jótól kéri, hiszen Kolonics benne van nyakig az egész akcióban. Most is csak annyit mond kétértelműen, hogy "nem tudok semmiféle ellened irányuló akcióról". (Ja, hát végül is nem is Bordás ellen irányul konkrétan az akció...) Kolonics asszongya neki, hogy menjen vissza dolgozni az őrsre, majd ő foglalkozik az üggyel.

Móricz. Őrs. Jön az az idióta Hosszú, a mélynövésű koldus, aki azzal próbál pénzt szerezni a zsaruktól, hogy azt kamuzza, információi vannak betörőkről. Szerencsére Hosszú nem szerepel sokáig, mert befut Kálmán bá. Kérdezi, hogy mi van má', egy órája nem tudja őket elérni telefonon. Mondja neki a Móricz, hogy Altert fölrobbantották. Móricz még azt is elmeséli, hogy Bordás szerint Alter beépített ügynök volt. Kálmán bá ezt először nem igazán hiszi, aztán hirtelen mégis előáll egy elmélettel. Szerinte Altert azért helyezték ide, mert a fejesek tudták, hogy Bordást is ide fogják helyzeni. Idáig egyébként jól okoskodik az öreg gondnok. De aztán elkezd hülyeségeket beszélni. Szerinte vaj van Bordás fején, ezért függesztették föl, és ezért figyelik meg. Mert mindenféle stikliket csinált, bizony. "És akkor miért álltál ki mellette, velem szemben - tereli személyes íkra a diskurzust Móricz. Kálmán vicceset válaszol: "Idefigyejj Lacikám, nem az a lényeg, hogy ki mellé állunk, vagy ki mellé nem állunk, hanem, hogy az igazság mellé, vagy a hülyeség mellé." "Szóval akkor én hülye vagyok?" "Lehetek őszinte?" - zárja le a dolgot a gondnok.

Aztán Kálmán foglalkozik egy kicsit a kurvákkal is. De azok majdnem összeverekednek azon, hogy Marácska vamzer-e. Megjön Bordás, mondja, hogy engedjék el a kurvákat. Móricz beszól neki, hogy a múltkor is elengedett valakit, és meg is lettek a következményei. Feszült jelenet: Bordás odamegy Móriczhoz, egészen közel, nem lehet tudni, hogy pofán veri-e, vagy sem. De aztán inkább visszafogja magát. A prostiknak meg megígéri, hogy ha mégegyszer behozzák őket, akkor kiköti őket a tűző napra.

Bordás az udvaron várja a haverjait, ahol nincsenek lehallgatókészülékek. Megérkezik Mike és Béka, persze elkezdik megvitatni az eseményeket. Mike felveti, hogy mi van, ha Alterért nem a kollégái jöttek, csak annak hitte őket? De ez már túl vad, nézzük a tényeket. Számba veszik, amit tudnak, kábé ennyit tudunk, mi nézők is. Aztán bemennek az őrsre és átnéznek minden zugot: lehallgató készülékeket keresnek. Móricz persze okoskodik, úgyhogy vannak vicces szövegek: "Maradjon már főhadnagy úr, mielőtt még a cipőm sarka beleakad a szája szélébe." De Móricznak is vannak jó dumái: "Az őrs nem arra való, hogy szétszedjék." Aztán Béka aranyköpése, amikor megtalálják az első poloskát: "Benne vagyunk a tévében."

A megfigyelő fickót látjuk. Meg ahogy az egyik monitorja megszűnik és hangyás lesz, merthogy Békáék megtalálták és kinyomták az egyik kamerát. A megfigyelő NBH-s az utasításnak megfelelően Kolonicsnak jelent. "Van egy rossz, meg egy jó hírem, melyikkel kezdjem." A rossz hír, hogy a parancsnoki vizuálisan kiesett. A jó hír, hogy még mindig a Nemzetbiztonsági Hivatalra gyanakodnak. Vagyis, akkor ezek mégsem NBH-sok. Mi viszont az egyszerűség kedvéért itt a blogon ezentúl sem "mégsemenbéhások'-ként fogjuk emlegetni őket, hanem NBH(?)-sokként.

Mike-ék megtalálták az összes lehallgatót. Bordás behívja az őrs dolgozóit, és megmutatja nekik a poloskákat. Ki tud ezekről valamit? De senki nem tud semmit.

Konyha. Arról beszélget Szivar és Pircsi, hogy mekkora trauma ez Szivarnak. Aztán mindenféle hülyeségről, nem is ez a lényeg, hanem hogy Pircsi az asztalnál ül, kenyeret ken, Kriszta meg vele szemben áll. A kés leesik, Pircsi lehajol érte az asztal alá, szóval az épp bejövő Bordás nem láthatja, azt hiszi Kriszta egyedül van. Kicsit erőltetett jelenet, de fogjuk rá, hogy tényleg nem lehet észrevenni valakit az asztal alatt. Mivel Bordás azt hiszi, Kriszta egyedül van, ezért letegezi, amikor hívja felszerelni. Pircsi meg persze hallja.

Kriszta felszerel, Bordás adja ki neki a fegyvert, meg ilyesmi. A lány megkérdezi, hogy arra nem gondolt-e Bordás, hogy otthon is poloskák lehetnek. Aztán arról dumálnak, hogy Szivar tudta-e, hogy Alter valójában ki volt. Kriszta szerint nem. Bordás szerint Alter vagy parancsot kapott arra, hogy jöjjön össze Szivarral, vagy hibázott egy nagyot. (Persze mi tudjuk, hogy utóbbi.) A ledurvább az, amikor Kriszta ilyeneket mond, hogy olyan jól esik, hogy megbízol bennem. Vagy azt hiszed, hogy én is olyan ügynök vagyok, aki hibázik? Attól félek, hogy parancsot kaptál rá, mondja Bordás viccesen. (És mennyire beletrafált.)

Bordás és Mike beszélgetnek. A karbantartókról. Bordás telefonált a BRFK karbantartási részlegének, természetesen nem dolgozik náluk Herceg nevű nő. Bordásnak egyébként az a terve, hogy Erika lakását is át kell nézni poloska ügyileg. Mivel rájön, hogy necces lenne, ha ő is ott töltené az éjszakát, a volt felesége lakásán, a volt feleségének szeretője társaságában, ezért Békát és Mike-ot kéri meg, hogy keresgéljenek.

Kolonics irodája. A tábornok a sakktábláját nézegeti, aztán megfogja a sötét királyt és beszél hozzá: tudjuk, hogy itt vagy. Lépj már, az istenért!

Vágás. Egy lepukkant, elhagyott gyárhelyiségben lehetünk talán. Középen, egy  széken egy fickó ül megkötözve. Vele szemben 'a sötét király', Malek. Meg Malek embere. Egyelőre nem világos, hogy miről beszélnek, nyilván ez a további epizódok során fog kirajzolódni, kábé olyasmi, hogy egy gengszter csoport egy csajszit akart elrabolni, hogy váltságdíjat húzzanak ki a gazdag faterjából, aztán elcseszték és tússzedés lett belőle. A csaj faterját Luzsinnak hívják. Nos, Malek logikája szerint két célpontjuk maradt: Luzsin, és 'az a kommandós', vagyis Bordás.

Vágás, Kriszta kiszáll a járőrkocsiból az őrs előtt és bemegy az épületbe, méghozzá az öltözőbe. Telefonál. Kolonicsnak. Ebből a beszélgetésből érdekes dolgok derülnek ki. Kolonics figyelmezteti Krisztát, hogy az öltözőből telefonálni nem biztonságos, merthogy a kollégái előtt lebukni legalább olyan nagy gond lenne, minthogyha Hercegék rájönnének, hogy saját akcióba kezdtem. És hogy szembe megy Hercegékkel. Kolonics azt a hülye ötletet találta ki ugyanis, hogy Kriszta majd összejön Bordással. Elég nagy baromságnak hangzik, hiszen Bordásnak van egy jó csaja. Szóval lehet, hogy Kolonics mégis jó fej, hogy nem működik együtt teljesen az idióta, cinikus Herceggel. Viszont Kriszta ráállítása Bordásra elég halva született ötletnek tűnik.

Megint a gyár. Malek felajánlja a székhez kötözött fickónak, hogy részt vehet Luzsin megölésében. De persze nemet is mondhat. Most még legalábbis. Öt perc múlva már nem. A fickó nemet mond - a szerencsétlen. Imádkozz! - mondja neki Malek és kivégzi.

Végefőcím.

Egyébként a vicc kedvéért elmondom, hogy a hipergonosz Malekot Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója alakítja. És ha belegondolunk abba, hogy Stohl András, meg Jordán Tamás, meg Csoma Judit (Herceg) meg Pesten nemzetiszínházasok, no akkor jó kis összeesküvés elméleteket lehet fabrikálni. Ráadásul Alternek 'Vida Péter' volt a fedőneve, aki szintén nemzetiszínházas színész. Szóval nagyon durva összefüggések vannak, és a szálak egyértelmű, hogy hová vezetnek. Ettől függetlenül azért még nézzük meg a további epizódokat is.

Címkék: tűzvonalban
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TCM 2007.11.12. 15:14:15

Az egy kicsit vicces, hogy a postban hamarabb derül ki Alter halála, mint az a sztoriból kiderül. Aki esetleg nem látta, csak les jobbra meg balra, hogy mivan. :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.11.12. 15:35:33

Balikó lassan belerögzül ebbe a "maffiózó vagyok, vagy legalábbis annak látszom" szerepkörbe: Üvegtigris, ásványvízreklám...

Viszont ezt az összeesküvéselméletedet nem értem. A nívós színészek átveszik a hatalmat? :-)

2007.11.12. 16:52:19

Ennél a résznél kezdtem érezni, hogy ez kurvára nem a "Kisváros". :D

h492019 2007.11.12. 23:16:22

sofőrös jó kérdés... :)

kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2007.11.13. 01:46:14

TCM 2007.11.12. 15:14:15

ááá! sajna az előzetesekből, meg a tartalomismertetésből lehetett tudni előre. ideges is voltam, h minek lövik le a poént.

fedor. hmm, nem is tudom elmondjam-e az elméletet. nem örülnék, ha velem is elbeszélgetnének egy elsötétített ablakú kocsiban :)
annyit mondok: a színházmaffia kezében futnak össze a szálak ;)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2007.11.14. 09:00:47

Ezekhez a hogyvoltokhoz nem lehetne esetleg képet is passzintani, mint az már a másikoknál divat?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.11.14. 09:54:06

A kérdés jogos, az mtv.hu videótárából akár még embedelni is lehetne az aktuális részt, nem hogy képeket szerezni...

blökikutya 2007.11.14. 13:58:02

A videotárban szar a felbontás..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.11.15. 13:03:33

Azért egy ide való fotóhoz elég lenne...

Amúgy meg jópár részt kénytelen voltam onnan megnézni, mert a vetítési időpnt általában nekem nem alkalmas tévézésre. Ki lehet bírni a minőséget, de persze jobb lenne nagyképernyőn...

báró Leopold 2007.11.18. 19:26:02

Ha nem NBH, akkor nem marad túl sok lehetőség, hogy kik lehetnek a dolog mögött...Bár arra kíváncsi leszek, hogy a KAtonai Hírszerzést hogyan lehet ebbe belekeverni...mert ha nem is róluk van szó akkor végképp nem értem...
süti beállítások módosítása