Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tűzvonalban 01x08 - A férfi, aki száz alakban él

2007. november 12. 07:22 - kiricsiz

Intro. Lőgyakorlaton az őrs csapata. A lövészetvezető eligazítást tart a gyakorlat előtt. Ne virtuskodjanak, meg ilyesmi. Kovalik mint mindig, okoskodik, poénkodik, hülyeségeket beszél. Aztán lővészetvezető rákérdez, hogy ki az egység parancsnoka. Az egység parancsnoka szokás szerint késik - mondja Móricz. "Ki az?" - kérdez vissza a fickó. "Bordás." "Ja, a Bordás. Miért nem előbb mondták?" Ebből is látszik, hogy Bordás nagyon nagy király, legeslegeslegnagyobb. (A lövészetvezetőt egyébként Both András alakítja, aki az RTL ajánlóinak hangja.)

Főcím.

Lőgyakorlat folytatódik. Először közösen lövöldöznek, aztán Alter külön, fedezékek mögül tüzelve. Ezt hívják egyébként hivatalosan 'fedezékből való fegyverhasználatnak'. Alter többször is mellélő, hibázik, aminek különösebb jelentősége nem lenne, ha a múltkor éles helyzetben nem hajszál pontosan lőtt volna. Hozzá kell szoknunk, hogy Alterrel kapcsolatban minden gyanús. Bordás és a lőgyakorlatos fickó természetesen jóban vannak, még szép, hiszen Bordás még Garamvölgyivel is jóban van. A lővészetvezető elmondja a lőgyakorlat eredményét: átlagos. Többet kell gyakorolni. Móricz viszont kihasználja az alkalmat, megpróbálja beégetni Bordást: parancsnok, mutassa meg, hogyan kell lőni. Nyilván arra számít, hogy Bordás csak egy szájhős, el fogja bénázni és ez majd jót tesz Móricz tekintélyének. Bordás persze profi és pontosan céloz. Aztán elköszönnek a lőgyakorlatos fickótól. Alter megvárja, míg mindenki elhagyja a lőteret, majd engedélyt kér a lövészetvezetőtől, hogy mégegyszer végrehajthassa a gyakorlatot. Engedély megadva.

A többiek már kint vannak, Móricz azt magyarázza nekik, hogy az őrnagy célzóképessége nem akkora mutatvány, mert a kommandósok sokat gyakorolnak. A lúzer Johnny bent felejtette a rendőrjelvényét a lőtéren, úgyhogy visszaszalad. A lőtéren viszont éppen Alter tüzel abban a mély hitben, hogy teljesen egyedül van. Nem tudja, hogy Johhny közben visszajött és végignézi, ahogy Alter rutinosan és pontosan végrehajtja a feladatokat és minden egyes lövése célba talál. Vagyis az előbb szándékosan lőtt mellé. Alter megfordul és meglátja Johnnyt. Nem kicsit meglepődik.

Kriszta is leválik a csapatról, valószínűleg találkára megy a 'tartótisztjéhez', Kolonicshoz. Alter négyszemközt dumál Johnnyval. Arra kéri, hogy amit látott, maradjon köztük, egyszer-kétszer volt gyakorolni, ennyi.

Őrs. Johnny áll a pultnál, Szivar megmutatja neki a legújabb fotóit, hadd csorgassa a nyálát a rendőr. Alter megvárja, míg Szivar eltűnik a terepről és megint odamegy Johnnyhoz. "Amit a lőtéren láttál, azt felejtsd el." "És akkor mi lesz, ha nem leszek amnéziás?" - kekeckedik Johnny. "Akkor baj lesz, nagyon nagy baj." "Tényleg?" Alter nem tudja még jobban befenyíteni Johnnyt, vagy esetleg pontosabban kifejteni, hogyan fog kinézni az a nagy baj, mert ekkor kiszól neki Bordás, hogy jöjjön be az irodába.

Bordás számonkér. Bordás ugyanis régóta gyanakszik Alterre, de igazából csak egyetlen bizonyíték van ellene: a lövöldözés. Alter nem teríthette volna le a két gengsztert, ha tényleg csak átlagosan tudna lőni. Ezért hívatta be most Fríment és ezeket a tényeket szögezi neki. Alter persze nem dobja fel magát, ragaszkodik a "csak szerencsém volt" verzióhoz. Bordást viszont nem lehet hülyére venni, merthogy a lövöldözés a szakmája. Valaki vagy tud lőni, vagy nem. Bordás egyértelműbben kérdez: "mióta dolgozik az NBH-nál?" Alter tartja magát, megpróbál viszavágni, de úgy hogy ne legyenek durva következményei: "Valamit el kell mondanom. Szerintem az őrnagy úr túl sok terhet vállal magára. Nem gondolt a pihenésre?" Bordás látja, hogy így nem fognak dűlőre jutni, úgyhogy felgyorsítja az eseményeket: vetkőzzön le. Frímen kénytelen letolni a nadrágját és kigombolni az ingét, ennél tovább nem vetkőzik. "Az alsógatyát is?" -kérdezi. "Nem. Nem hiszem, hogy a seggébe dugták a mikrofont." Bordás megint nem talált közvetlen bizonyítékot arra, hogy Alter tégla. Frímen pedig tovább bizonygatja, hogy a páncélautónál csak szerencséje volt. Aztán lelép.

Az NBH-s kukkoló fickó jelenti a vetkőztetést az NBH-s nőnek, tudjuk, aki elvileg a karbantartók főnöke volt, de aztán kiderült, hogy ő is titkosügynök. Egyébként Hercegnek hívják, úgyhogy innentől kezdve mi is így emlegetjük. Herceg azt válaszolja, hogy az még nem baj, ha Bordásnak sejtései vannak. Azokkal úgy sem tud mit kezdeni. A nő egyébként valami szobában ücsörög, ahová megérkezik egyszercsak Kolonics is. A tábornok szól Hercegnek, hogy az őrnagy előbb-utóbb meg fogja találni a parancsnokit figyelő kamerát. De ez úgy látszik, a hölgyet nem nagyon izgatja, mert csak annyira méltatja a felvetést, hogy nem hiszi, hogy Bordás keresné a kamerát. Aztán Kolonics afelől érdeklődik, hogy azok a mobilok biztonságosak-e, amiken az NBH-s kukkolók diskurálgatnak. A csaj meg röhög: ki hallgatná le őket? Ebben az országban mi vagyunk, akik lehallgatunk... Kolonics ennél sokkal gyanakvóbb és megjegyzi, hogy látott ő már karón varjút, vagyis olyat, hogy a lehallgatók lehallgatják saját magukat. (Kíváncsiak vagyunk, hogy ez egy dramaturgiai előreutalás volt-e, hogy lesznek itt nagyobb kavarások, keresztbe-kasul lehallgatások?) Kolonics még fölveti, hogy be kéne avatni Bordást, de Herceg ebben is leugatja, szerinte még korai, csak gondot okozna. Kezd egyre ellenszenvesebbé válni ez a Herceg, valószínűleg rá fog baszni a magabiztosságára. Már nagyon várom. Remélem, a 'sötét király' személyesen nyírja ki.

Éjszaka. Utca valahol Angyalföldön. Pirosinges fószer brunyál a falnál. Aztán alaposan körülnéz.

Vissza Kolonicsékhoz. Kolonics tovább aggodalmaskodik, kételkedik. "Nem kellett volna belemászni ebbe az egészbe." Herceg szerint viszont nem volt más választás. Az FSB-től kezdve a CIA-ig mindenki eredményeket vár ebben az ügyben. Kolonics véleménye az, hogy senki sem (mármint titkosszolgálat) ismeri a 'sötét király' arcát, akkor hogy a fenébe lehetne beazonosítani, "ez a férfi száz alakban él". (Na, akkor ezt jelenti az epizód címe.) Herceg ezt is lesöpri: tökmindegy, hogy Malek hogy néz ki. Egyszerű a képlet: aki meg akarja ölni Bordást, az Malek, a 'sötét király'.

Otyó, Pircsi és Johnny járőrözik a kocsival. Arról beszélgetnek, hogy Otyóék hatan vannak testvérek, és mindenki a maximumon él. Kiszúrják a kocsiból Pepét, vagyis a pirosinges fickót. Pepe betör egy kirakatot, aztán futni akar a szajréval, persze egyből elkapják. Azt hajtogatja, hogy nem csinált semmit, csak sétált a járdán és kicsúszott a kezéből a tégla.

Kolonicsék beszélgetése közben egyre érthetetlenebbé válik szegény néző számára, ahogy az köll. Addig kell 'itt' (hol?) dekkolniuk, amíg az amerikaiak kívánják. Szóval értjük...

Beviszik az őrsre Pepét, aki egyébként roma, és ezért folyton azt vágja Otyó fejéhez, hogy Otyó elárulja a testvéreit. Pepének egyre nagyobb a pofája, már köpköd is, de ekkor megjelenik Kálmán bá'. Egyből kuss lesz és "tiszteletem Kálmán bá". Pepe és Kálmán ismerik egymást és most derül ki, hogy az öregnek tényleg tekintélye van a bűnözők között.

Pircsi és Johnny visszamennek a betört bolt tulajával tárgyalni. A tulajt, meg a tárgyalást nem látjuk, de utána Pircsi folyamatosan arról beszél, hogy a tulajnő biztos egy éve nem kefélt már. Mert ő azt meg tudja állapítani, például a ruhájából. Johnny kihasználja az alkalmat, hogy kettesben vannak, meg akarja csókolni, de a rendőrcsaj nem engedi. Kezd kiderülgetni, hogy mégsem jöttek össze. Pircsi jön a nagyon gáz "adj egy kis időt"-szöveggel, ami nem jó jel.

Bent az őrsön Pepe továbbra is ordítva gyalázza Otyót, aki teljesen elbizonytalanodik. Kálmán bának panaszolja, hogy nem fog menni ez a rendőrködés, mert a cigányok előtt nincs tekintélye, árulónak, meg 'a kis cigánygyereknek' tartják. Kálmán lelket locsolgat belé: eltart egy kis ideig, amíg tekintélyt tud kivívni magának az ember a bűnözők között.

Pircsi és Johnny tovább idegelik egymást a kocsiban. Johnny szerint Pircsi csak hülyítette. Pircsi úgy dönt, hogy tiszta vizet önt a pohárba: bevallja, hogy nem szerelmes Johnnyba. Ebből persze még nagyobb drámázás lesz, és ekkor jön ki Bordás az őrs épületéből. Megkérdezi, hogy mi van, összevesztek? Pircsi és Johnny nem nagyon akarnak a dologról nyilatkozni, de Bordás mindenáron meg akarja beszélni velük, hogy min veszekednek.

Úgyhogy a jelenet a parancsnokiban folytatódik. Az őrnagy az íróasztalánál ül, vele szemben a szőnyeg szélére állítva Pircsi gyűrögeti kincstári bézbólsatyekját. A rendőrlány eldadogja, hogy félig-meddig összejött Johnnyval, aki sürgeti a dolgot, de ő meg nem. És egyébként is valaki más tetszik neki az őrsön... Eltelik kis idő, amíg Bordásnak leesik a tantusz. Erre persze Bordás elmondja, hogy a munkahelyi kapcsolatoknak semmi értelme, főleg felettessel, és főleg, ha a felettesnek van csaja. Úgyhogy nyomás vissza járőrbe.

Erre bejön Kovalik, aki bevallja, hogy szerelmes Pircsibe és arra kérleli Bordást, hogy hadd legyenek mindig ők ketten járőrben, hátha meg tudja puhítani a csajt. Mielőtt az őrnagy válaszolna, bereccsen a parancsnokiba egy borízű hang, Kálmán bá'-é, hogy asszongya tömegverekedés a parkolóban. Mint egy Rejtő-regényben. Bordás azonnal ugrik, vele megy Pircsi, Johnny, Szivar és Alter szintén a helyszínre érkeznek. Persze akkora tömeg nincs, csak pár ember püföli egymást. Az őrnagy megkérdezi Altert, van-e kedve egy kis bunyóhoz. Alter nyilván nem mond nemet. Bordás kiáll a placcra, majd felteszi a költői kérdést a verekedő uraknak: "uraim, ki akar itt rendőrt verni?" Tényleg taníthat Bud Spencer a kommandósoknál, mert egy újabb 'mindenki egy ellen'-jelenetet nézhetünk végig. Habár Bordás még mindig nem tanult eleget Budtól. Például nincs vicces zene a bunyó alatt, és nem tudja megcsinálni azt, hogy két ember fejét egymásnak koccolja. Ezt leszámítva jó kis bunyó volt.

Az egyik verekedő csávó menekülőre fogja, Alter és Johnny utána ered. A fickó meglép, viszont Alter és Johnny újból maguk vannak, távol a többiektől. Johnny valami halovány célzást tesz a lőtéri dolgokra, erre Alter elkezdi lökdösni, és rászól, hogy egyszer már megbeszéltük, hogy nem láttál semmit. "Most mi a baj?" - kérdi csóró Johnny. "Ha tartod a szád, akkor nem lesz semmi baj." "Csöndes gyerek vagyok én" - mondja erre a befenyített Johnny. Ennyiben maradnak.

Őrs. Kálmán bá és Móricz dumálgatnak Otyóról. Kezeljük puszta információforrásként a beszélgetést. Megtudhatjuk, hogy: 1. Otyó piti bolti tolvaj volt 8 éves korában. 2. Kálmán bá' protezsálta be a rendőrséghez. 3. Kálmán bá' rajta tartja a szemét a srácon, hogy minden rendben legyen. 4. Otyó Kálmán bá' miatt lett rendőr. És megint hallunk célzásokat arra, hogy a jó öreg Kálmán bának fingja nincs, mi van a lányával.

Visszajönnek Bordásék. Alter bemegy az öltözőbe. Szekrényéből mobilt vesz ki, bepötyögi a számot, majd beleszól: van egy kis gondom.

Bordás irodája, ő is telefonál. A volt felesége hívja valami sürgős ügyben. A feleség meg is érkezik hamar személyesen, nagy gáz van, mert észrevette, hogy már őt is követik. Bordás megkavarja a dolgot azzal, hogy felhívja Zsuzsát, és elmondja neki, hogy nem tud hazamenni, mert Erika megkérte, hogy segítsen neki "egy ügyben". Persze Zsuzsa rohadt féltékeny lesz ettől. Befut Mike is, úgy tünik kis válságstáb gyűlt össze a parancsnokiban. Azon gondolkoznak, hogy a maffia követi-e őket, vagy az NBH. És elhangzik végre a bűvös mondat is: "te Mike, lehet, hogy szájba kéne vágnom Dénest a sakkészletével együtt?" Mármint Kolonicsot. Szóval Bordás gyanakszik, hogy az öreg nyakig benne van a dologban. Teljesen váratlanul megérkezik Zsuzsa is. Úgy látszik, nem hagyta nyugodni a féltékenység, eljött leellenőrizni, hogy hogyan került már megint Erika a képbe. Merthogy Zsuzsa is attól parázik, hogy Bordás gondol egyet és visszamegy bármikor a volt feleségéhez. Úgyhogy Zsuzsa érezteti is Erika felé, hogy a hím az ővé.

Tovább folyik a válságstáb ülésezése. Zsuzsa váltig állítja, hogy nem a rendőrség figyeli őket, hiszen akkor ő arról tudna. Mike viszont kételkedik abban, hogy Zsuzsa mindenről tudhat. Erika kimegy kávét főzni, Bordás Zsuzsát is utána küldi. Ketten maradnak Mike-kal. Mike első kérdése az, van-e elsősegélydoboz az őrsön. (Nem derül ki, hogy minek. Ha összeverekedne a két csaj?)

Két lány a konyhában. Erika ilyesmiket kérdez Zsuzsától, hogy te ugye vajdasági lány vagy? Milyen az élet Vajdaságban? Aztán rátér a lényegre: mióta is dugsz a férjemmel? Csesztetik egymást egy keveset, ebből a jelenetből világosan lejön, hogy ez az Erika hihetetlenül nagy barom.

Zsuzsa gyorsan visszamenekül ebből a beszélgetésből a két kommandóshoz. Együtt találgatnak tovább, hogy vajon a maffia, vagy az NBH figyel itt mindenkit. Persze Alter-kérdés is előkerül. Zsuzsa szerint, ha Alter beépített ember, akkor arról a belső elhárításnál is tudnia kéne néhány fejesnek, például neki magának is. Attila és Mike persze a legolcsóbb, leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást választanák az Alter-rejtély megoldására: elkapják, kicsit megdolgozzák, aztán majd köp. Zsuzsa viszont óva inti őket attól, hogy kiverjék Alterból az igazságot, inkább azt tanácsolja, hogy Attila jelentse a feletteseinek az egészet. Bordás ezen csak röhög, majd pont Gergő bácsinak fog jelenteni egy ilyen ügyet.

Mike és Erika elhúznak. Megjön közben Kriszta, akinek elvileg nem kellett volna ma este bejönnie, de azt állítja Bordásnak, hogy moziban volt, összeveszett a sráccal, akivel randizott és már nem akart haza menni. Móricz kimegy felvenni a telefont, erre Kriszta kihasználja az alkalmat, hogy ketten vannak, hirtelen tegeződésre vált és bevallja Bordásnak, azért jött, hogy bocsánatot kérjen a "félreérthető helyzet miatt", szóval arról van szó, amikor Zsuzsa meglátta, hogy Bordás Kriszta elvágott kezét nézegeti meghitten az öltözőben az előző epizódban. Bordás le akarja zárni a témát, de persze megint ilyenkor jelenik meg Zsuzsa, és megint kicsit olyan, mintha rajtakapás esete forogna fenn, pedig mi tudjuk, hogy nem is. Kriszta gyorsan le is lép, megy felvenni a szolgálatot. Attila és Zsuzsa pedig vált még néhány heves szót a Kriszta-ügy miatt, Zsuzsa ugyanis eszméletlen féltékeny. Aztán búcsúzóul még szól Attilának: Alternek majd ő utána néz, ez egy finom célzás arra, hogy Mike és Attila inkább ne kezdjenek magánnyomozásba és ne is verjék meg Fríment. Ennek a gyors párbeszédnek csak azért van jelentősége, mert véletlenül az egészet hallja Johnny, aki a konyhában ácsorog. Kérdés: mi fog ebből összeállni Johnny agyában, és hogyan bonyolítja meg az eseményeket.

Reggel. Mindenki megy haza. Bordás még elkapja Altert és bocsánatot kér tőle a gatyára vetkőztetésért. Kriszta már megint odamegy Bordáshoz, és már megint valami hülyeséggel. Most éppen azzal, hogy szívesen lenne baby sitter Bordás régi csajánál. Az örnagy lerázza azzal, hogy majd megdumáljuk. Kriszta nagyon bénán csinálja ezt az egészet. Teljesen nyilvánvaló, hogy ráállították az őrnagyra, sőt, talán össze is kéne jönnie vele. Kérdés, hogy Bordás ebből mennyit sejt.

Johnny hazafelé tart. Egy kocsi mellett halad el. A kocsinak lehúzódik az ablaka, mint a filmeken, és az álkékfényes/NBH-s csajszi néz ki belőle, a fekete hajú. Hideg hangon megszólítja Johnnyt, aztán felszólítja, hogy szálljon be a kocsiba. Még egy igazolványt is felmutat. Persze, mi nézők nem láthatjuk, milyen igazolványt, csak találgathatunk, hogy NBH-s. De ne felejtsük el, hogy még az sem biztos, hogy ezek NBH-sok. Johnny tétovázik egy picit, nem egy gyors ember, de ekkor lehúzódik az első ablak is, ott meg Herceg ül. Ne kéresse magát Johnny - szól rá szerencsétlen lúzerre, és Kovalik be is száll a kocsiba. Biztos elbeszélgetnek vele egy picit. Talán arról, hogy felejtse el az Alter-ügyet? Nem derül ki. Végefőcím.

Címkék: tűzvonalban
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.11.12. 11:06:30

"A kocsinak lehúzódik az ablaka, mint a filmeken"

Miért, ez nem az? :-)

"- Alter, nincs kedve egy kis bunyóhoz?
- Őrnagy úr, és a szolgálati szabályzat?
- Hát, ha nagyot tud vele ütni, felőlem hozhatja..."

:-))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.11.12. 12:22:49

Valahogy amíg a commenten voltak a hogyvoltok, jobban pörögtek a hozzászólások. Meg egyáltalán: a bejegyzések is rendszeresebbek voltak. Megkockáztatom, van összefüggés a kettő között. Érdemes volt különcködni? Az egyszem Dr. House-on kívül alig van olyan, ami legalább 10 hozzászólást fel tud mutatni. Hol van olyan, mint anno, amikor a Hősök egy-egy részéhez több száz komment érkezett...

Ez most kritika volt :-)

kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2007.11.12. 14:27:10

az, hogy a tűzvonalban-nal mindig csúszok, ez az én hibám. most már szerintem rendszeresebb lesz. ez sajna akkor is úgy lett volna, ha a c:c-n jelenik meg.

az olvasottságot nem tudom.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2007.11.12. 17:09:32

Esetleg a Commenten lehetne egy kis csalogatót adni. Poszt eleje, majd átvezető link erre az oldalra. Aki esetleg nem találna ide ;-) Úgy mint más cikkekenél is.!

efzsé 2007.11.18. 19:32:02

Fedor! Nekem az egész sorozatban nem rejtélyek, hanem pont a dialógusok tetszenek igazán. Megkockáztatom: nem volt még magyar tv-sorozat, amit ilyen jól írtak volna meg.
A másik hatalmas jó pont a kamera és a vágás igényességének mehet.

Mintha végre komolyan vették volna a dolgukat az alkotók. Tudnillik ugyanannyi munkával és fáradtsággal lehet jót, mint rosszat csinálni.

Szóval én reménykedem, hogy eztán már nem lehet ez alá lőni Magyarországon...
( Ja! És azért érdekel is, mi sül ki ebből az egészből, persze!)

Pius 2008.02.21. 11:20:43

Herczeg ügynök egy lakókocsiban ül, ezt mint rutinos lakókocsizó mondom. :)
Es szerintem cz-vel kell irni a nevet, magyar vezeteknevekben onalloan c nem szokott elofordulni. Ennek oka, hogy nem is olyan reg meg minden c hangot cz-nek irtak (pl. Miskolcz stb.).
süti beállítások módosítása