Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hogy volt: Tűzvonalban 1x01 - Az áthelyezés

2007. október 01. 09:48 - kiricsiz

Az intróban kommandós gyakorlatba ütközünk. A Kolonics nevű főrendőr és valami német fószer azt nézik, milyen fasza gyerekek ezek a magyar legények. A célpont egy rakás kirakati bábu, Kolonics ki is adja a parancsot, hogy a sárga nyakkendős bábukat kell kivégezni. A csavar az, hogy Bordás őrnagy is beáll a bábuk közé sárga nyakkendőben, de persze nem lövik le, mert emberei "nem csak néznek, de látnak is". Ebből kiderül, hogy Bordás nevezetű Stohl Buci a főhős, egyébként kommandós, egyébként vannak emberei, akik nagyon kemények, és van egy főnöke is, Kolonics.

Vágunk, Bordásék lakásában reggeli készülődünk. Bordás a kádban habfürdőzik (de ráérnek ezek a zsernyákok reggel fürdőzni, normál embernek csak zuhanyzásra jut idő). A gyerek játékautóval szórakozik, Bordás felesége meg cseszegeti a gyereket. Ekkor hívja Bordást a szeretője (újabb szereplő). A rangodat megtarthatod, de más beosztásba helyeznek - mondja a telefonba - őrsparancsnok leszel valahol Angyalföldön. Szóval Bordásnak van valami "ügye", de ez a néző számára egyelőre titok, elvileg azért kell megnéznünk a többi részt, hogy ez végre kiderüljön.

Más díszlet, Kolonics irodája. Egy évet lehúzol a tűzvonalban, a nyugis angyalföldi rendőrörsön, aztán visszakerülsz a rendes beosztásodba. Mondja Kolonics, miközben egy rejtélyes valakivel távsakkozik telefonon keresztül. Eközben az utcán két járőr sétálgat, egy férfi és egy lány. Olyan emeletes témákról beszélgetnek, mint a kínaiak aggasztó szaporodása. Erről ennyit, megint Kolonics irodája. A főnök győzködi Bordást, hogy vállalja el ezt a száműzetést Angyalföldre, a kommandós meg persze, hogy belemegy a dologba, más választása nincs is, hiszen, ha nem vállalja el, akkor nincs sorozat, nincs következő rész, nekünk nem lesz mit nézni, és ezt legbelül talán ő is sejti.


Újra a két közrendőrt látjuk, mellesleg van velük egy rendőrkutya is. nagyon unalmas jelenet, nem is vesztegetném erre a drága karaktereket. Annyit megtudunk a két szereplőről, hogy a fickónak nagyon rossz a dumája (rosszul írták meg), és hogy a csajszi színjátszókörbe jár, ami vicces egy rendőrnél.

A rendőrfickó, akinek rendkívül béna Johnny becenév jutott, bemegy brunzolni egy kávézóba. Ám eközben a kábítószeres csoport néhány tagja egy kocsiból figyeli a helyszínt, ugyanis akcióznának, ha a két idióta egyenruhás nem bóklászna ott. Jön is a díler, akit el kéne kapni, de a rendőrcsajszi (Pircsi) igazoltatja. Emiatt az akcióból nem lesz semmi. Gondolom, a díler találkozott volna valakivel, és ekkor kellett volna lecsapni rá, vagy valami ilyesmi. Mostmár soha nem tudjuk meg.

Váltás. Bordás és szeretője egy csehóban. Megbeszélnek. Természetesen arról, hogy Bordás otthagyja-e végre a feleségét, vagy sem. A Bordás egy hónap haladékot kér, mert most nagyon szarul érzi magát, cserébe előszülinapi ajándékot kap a csajtól, amit majd csak akkor bonthat ki, amikor egyedül van. Egy századmásodperc és máris az angyalföldi rendőrőrsön vagyunk. A kábszerügyi nyomozók épp az irodában leckéztetik Móriczot. Aztán Móricz meg a két idióta járőrt. Ugyanis az eligazításon szóltak az állománynak, hogy akció lesz, csak Johnny nem figyelt, vagy hülye és elfelejtette. A rendőrőrs zárkájában pedig egy őrült van, aki folyamatosan ordítozik.

Megjön Bordás és úgy tesz, mint ha nem ő lenne az új őrsparancsnok, hanem csak egy kocsilopást szeretne bejelenteni, aláfestésként az őrült ordibál folyamatosan. A jelenetnek nem sok értelme van, megaztán Bordás hamar föl is fedi magát, és ennek örömére városi vonalat kér és gyorsan fölhívja a szeretőjét, az nem derül ki pontosan, hogy minek.


Közben Johnny és Pircsi, a két idióta járőr megint járőrözni mennének, de a csajszi előveszi a pisztolyát. Ezt egyből kiszúrja Bordás, aki még akkor is zsaru, ha a szeretőjével cseveg, úgyhogy mondja is Móricznak, hogy szerelje le villámgyorsan a kolleginát. Merthogy rendőréknél nem szokás a pisztolyt előveszegetni csak úgy. Pircsi közrendőr tehát bemegy a fegyverszobába és szakszerűen kitárazza, leadja a pisztolyát. Ez egyébként egy realista jelenet, ami ritkaság a magyar rendőrös, lövöldözős sorozatokban.

Bordás röviden elbeszélget Móricz főhadnaggyal a körzetről, vagyis a nagy semmiről. És hogy pörögjön ez a roppant belassult jelenet, ezért közben befut a leggázosabb becenevű szereplő: Szivar. Nevével ellentétben ő nem férfi, aki mellékállásban pornószerepeket vállal, hanem egy nő, aki a rendőrködés mellett modellkedik. A modellkedésről beszélgetnek Krisztával. Na meg arról, hogy megjött. Mármint az új főnök.

A fönöki irodában Móricz tovább mesél a körzetről Bordásnak. Nem tűnik túl zűrös körzetnek, hogy lesz ebből izgalmas sorozat?

Megjönnek a mentők az őrült Janikáért, akinek ordibálását már a néző is rohadtul unja, és aki majdnem megszökik, de szerencsére Pircsi rávetődik és hatástalanítja. A vetődést eligazítás követi, méghozzá az egyik legcikibb eligazítás, amit filmen eddig láttunk. Aki volt már valaha bármilyen eligazításon, az tudja, milyen az. Nem mesedélután, az biztos.

Az epizód fontos történése, hogy hasznosítani kell a rendőrőrs épületének porosodó, elhagyatott második szintjét, és ezért Bordás, Móricz és Pircsi fölmennek körülnézni. Ez egyébként egy olyan szál, ami hihetetlenül unalmas percekkel ajándékozza meg a nézőt, de majd valahanyadik rész környékén csak kiderül, hogy itt lakik a farkasember, és hogy megérte nem elkapcsolni. Egyelőre csak annyival vagyunk beljebb, hogy kotorászás közben Bordás ismerkedik Pircsivel. Aztán hazaküldi a rendőrlányt, mert úgy ítéli meg, hogy a művésznő indiszponált, ilyen ez a rendőrélet. Stohl kettesben marad Móriczzal, aki megragadja a kínálkozó alkalmat és nem, nem szerelmet vall, csupán megkérdezi, hogy az "iskolai ügy" miatt helyezték-e át. Erre Bordás elkezd bunkózni: majd ha itt lesz az ideje, elmondja, miért helyezték át és pontosan annyit fog mondani, amennyit mondhat. Így az iskolai ügy titok marad.

De el is felejtjük gyorsan az affért, mert ekkor lélekszakadva beront Kriszta és azt kiáltja: esemény van! Naugye, gondolja a néző, azért mégiscsak egy krimisorozat ez, vagy mi. Pedig mégsem. Az esemény mindössze annyi, hogy egy haldokló embert nem tudnak ellátni a mentők, mert az igen dühös kutyája nem engedi be őket a lakásba.


És most jön a sorozat, és a hazai filmgyártás elmúlt 50 évének legrejtélyesebb jelenete: a szalonna-jelenet. De kezdjük az elején. Bordás és Móricz gyalog kivonulnak a helyszínre, ahol egy ugatós kutya, egy fekvő ember, meg egy csomó bámészkodó lakó fogadja őket. Móricz nem akarja szarozásra pazarolni a drága időt, már biztosítaná kifelé a fegyverét, hogy lelője a kutyát, de Bordás leugatja a fejét, és egy szalonnát kér a lakóktól. Hogy átcsalja vele a másik szobába az ebet, vagy mi. Soha nem derül ki, hogy ennek az értelmetlen akciónak, mi a lényege, mert ahogy Bordás elkezd befelé haladni a kutyához, Móricz önálló életre kel és egy macskával kicsalogatja az ebet. A macska elszalad, a kutya is. Mellesleg a macska az egyik lakónénié volt, amiből két dolog következik. A lakónénik macskával az ölükben szokták nézni, ahogy vérebek riogatják a mentősöket. És hogy a macskás nénik csak úgy odadják csalinak a cicájukat.

Stohl meg kicsit ideges, de nem cseszi le Móriczot. Inkább átmegy egy csehóba, ahol viszont kocsmai verekedést eszközöl, hogy a rendőrzsargonnál maradjunk. Odamegy egy Mike nevű fickóhoz (újabb béna becenév), akivel csúnyán összeverekednének, ha nem választanák szét őket. Stohl azt ordítja, "te voltál a legjobb barátom!", a néző meg azt ordítja: mi van?

Stohl hazamegy, a család alszik. Megnézi a szeretőjétől kapott ajit, ami vicces meglepetés, mert egy pozitív terhességi teszt. Mellette egy kis cetli: gratulálok! Apa leszel! Végefőcím, tűzvonalban óóóó, takarítás Horváth Sándorné.

Címkék: tűzvonalban
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reminder 2007.10.01. 10:08:20

Na és a hihetetlen szövegek, amiket elengednek a szereplők? Csodálkozom, hogy nem írtad bele őket:

"Ez keresztbe lenyeli a REX felügyelőt Marácska drága…"

reminder 2007.10.01. 10:09:09

Néha már Házdokival is vetekszenek a szövegek.

T-Bag 2007.10.01. 11:49:41

"Kolonics ki is adja a parancsot, hogy a sárga nyakkendős bábukat kell kivégezni".

Akkor a mellette álló sárganyakkendős bábút miért nem lötték le? Valami nem stimmel...
süti beállítások módosítása