Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 22/1 - The Hollywood Follies SOROZATZÁRÓ

2021. június 16. 19:05 - Gabba

Hát ezt is megértük, kedves olvasók, magánéleti és munkahelyi problémák, valamint az Index NER-esítése ellenére sikerült elérkezni kedvenc akcióhősünk utolsó ifjúkori kalandjához. A poszt nemcsak a jelen sorozat, hanem a hogyvoltíró posztjainak is záró darabja lesz, hiszen a Fidesz-puccs óta a blog szerzői és törzsolvasói is leléptek, én is csak azért maradtam, mert nem szeretek semmilyen munkát félbehagyni. Két részre bontva nézzük meg tehát, milyen volt a hollywoodi álomgyár első korszaka!

 

Ez az epizód sem került már adásba a sorozat eredeti sugárzásakor, hanem egyike volt annak a négy mozifilm hosszúságú résznek, amiket a Family Channel sugárzott 1994-96 között. Továbbra is 1920 nyarán vagyunk, moziteremben kezdünk, Indy popcornt majszolva nézi a Ben Hur első filmfeldolgozását, ami ugyan csak 1925-ben készül majd el, de ezen ne akadjunk fenn. Gershwin ül le mellé és beszélgetésükből kiderül, hogy Indyt az előző részben tárgyalt hármas randis botrány miatt Schuyler papa, a mecénás kirúgatta a színháztól, most le van égve, az egyetemi tandíjat sem tudja befizetni. Gershwin új lehetőséget ajánl: mivel White igazgató hálás Indynek, amiért megmentette az előadást, beajánlotta a srácot Carl Laemmle-nek, a Universal Stúdió alapítójának. Tehát irány a mozgófilm!

indiana22_1_01.jpg

Indy felkeresi Laemmle-t a New York-i központban, aki kiadja a feladatot: személyes megbízottjaként Hollywoodba kell utaznia, ahol Erich von Stroheim rendező a Szeszélyes asszonyok (Foolish Wives) c. filmet forgatja. Lemmle szerint a csávó ugyan zseniális rendező, de egy mesüge, mert a költségekkel egyáltalán nem törődik. 1 milkót akar költeni a filmre, ez teljes képtelenség, Indy feladata lebeszélni az elhúzódó forgatásról és elérni, hogy a rendező 10 napon belül befejezze a filmet. Itt a vonatjegy meg 100 dolcsi a költségekre, plusz 200, amikor visszatér és még 300, ha sikerrel jár. Mazel tov!, búcsúzik a nagyfőnök Indytől.

indiana22_1_02.jpg

A vonat befut a Los Angeles-i Union Station-re, Indy taxival viteti magát a Universalhoz. A vezetőség teljes létszámban fogadja, csupa távoli Laemmle rokon és léhűtő, akik sejtik, hogy Mr. Jones azért jött ide, mert Carl bácsi kicsit dühös. Indy megnyugtatja őket: a főnök nem kicsit, hanem nagyon dühös. A léhűtők egymás szavába vágva sorolják, milyen őrültségekre költi von Stroheim a pénzt: monogramos selyemalsók, Párizsból rendelt köntösök, hadihajó makett, stb. Indy felmutatja a teljes meghatalmazásról szóló dokumentet és közli a 10 napos határidőt. Beszélni akar a rendezővel is, az Irving Thalberg nevű fiatal producer vállalkozik, hogy odakíséri.

indiana22_1_03.jpg

Amíg keresztülvágnak a hatalmas területen (200-nál is több épület, vezetett túrák, belépő 20 cent fejenként) Thalberg azt fejtegeti, hogy az egytekercsesek ideje lejárt, a jövő az egész estés filmeké (feature films). Belépnek abba az épületbe, ahol Stroheim forgat, de a szokásos zajongás, mozgalmasság, rohangálás helyett néma csönd fogadja Indyéket. Von Stroheim gondolkozik, súgja Indynek az egyik csinos barna. Ez nevetséges, mondja hangosan Indy és odalép az osztrák birodalmi egyenruhában, monoklival a szemén szivarozó rendezőhöz. (Bocsánat, de a monokliról nekem mindig az ismert Molnár Ferenc idézet jut eszembe Az ördög c. darabból: „A feleség egyébként is olyan, mint a monokli. Elegáns viselet, de nélküle jobban lát az ember.”) Mr. Stroheim, engem Mr. Lemmle küldött, kezdené Indy, mire a rendező ordítani kezd: A nevem Erich Oswald Hans Carl Maria Nordenwall von Stroheim! Majd azzal folytatja, nem érdekli semmiféle 10 napos határidő meg költségvetés, egy von Stroheim filmről csak egy von Stroheim dönthet! Klar? Verstanden? Dummkopf! Abtreten!

indiana22_1_04.jpg

A forgatás folytatódik, Indy kissé leforrázva lép ki a stúdióból. Stroheim eddig harminc tekercset használt el, pedig egy átlagos hosszúságú mozira tíz is elég, tesz rá még egy lapáttal Irving. Odalép hozzájuk a korábban látott csinos barna, akiről kiderül, hogy egyrészt inkább vörösesbarna, másrészt meg ő Claire Lieberman, forgatókönyvíró és Stroheim asszisztense. A csaj újabb lapátokat dobál Indyre: a rendező úr még számos költséges dolgot tervez, pl. egy nagy vihart, olyan kastélytüzet, ami kb. három hét alatt fog leégni, stb. Na ne, de hát miről szól ez a film végül is?, heveskedik Indy, amivel végleg elvágja magát a nőnél. Szerezzen magának egy forgatókönyvet és olvassa el!, vágja oda Claire és dühösen elsiet. Irving, szerezz nekem egyet!, adja tovább az ukázt Indy.

indiana22_1_05.jpg

Így is lesz, a forgatókönyv átolvasása után Indy némileg lenyugodva leül hármasban Claire-rel és Irvinggel, hogy megbeszéljék, mit lehetne tenni a költségek visszafogása érdekében. Irving odahívja az asztalhoz John Ford rendezőt is, aki azt tanácsolja, ne a forgatókönyv alapján döntsenek, hanem nézzék meg az eddig leforgatott részeket. A látvány számít, nem az írott szöveg, mondja és lelép.

indiana22_1_06.jpg

Meggyőzik az Ed nevű stábtagot, hogy megnézhessék, ami eddig elkészült, szegény ember karja kissé begörcsöl, mire a kézitekerős géppel lejátssza a közel 4 órás anyagot. Indyék megállapítják, hogy nagyon jó a film, de mégis rövidíteni kell rajta, na nézzük meg még egyszer! Szegény Ed. Már hajnalodik, mire végeznek, ideje lepihenni, de a szálloda helyett Claire és Indy inkább kikocsizik a tengerpartra. Természetesen filmekről beszélgetnek, meg a producerek és forgatókönyvírók szerepéről. Gyönyörű vagy, jegyzi meg Claire számára váratlanul Indy. (Én már számítottam rá, hehe.) Majd következik a csók, bár Claire enyhe zavarban közli, van barátja. Talán igaz ez, talán nem, mindenesetre az első csók heves csőrözéssel folytatódik.

indiana22_1_07.jpg

Ami aztán olyannyira megélesíti Claire elméjét, hogy smárolás közben beugrik neki, hogyan lehetne megvágni a filmet. Az ötletet reggel Indy sietve közli Irvinggel és együtt haladnak be Claire öltözőjébe gratulálni. A lány azonban könnyes szemmel közli, Stroheim kirúgta, mert valaki beköpte neki, hogy az engedélye nélkül nézték meg a filmet. Nem én voltam, mentegetőzik Ed. Stroheim ráadásul magához vette a tekercseket is. Indynek vérbenyihhan a szeme és viszi a nagylöttyös indulat, mint Turi Danit, egyenesen az osztrák donnerwetterhez. Frakkos inas nyitja a kastélyféleség kapuját és kíséri Indyt a fürdőházba, ahol a rendező pucéran úszkál a medencében, miközben egy vegyeskórus a Carmina Burana ismert részletét énekli a parton állva. Beszarás.

indiana22_1_08.jpg

A látvány hatására Indy lejjebb vesz az indulatból és miután a mester fürdőlepedőbe burkolva habtestét kikászálódik a vízből, megpróbálja rávenni, adja vissza a tekercseket. Stroheim tagad, nála nincs a film, és inkább vörösborral meg kaviárral kínálja Indyt. Barátunk kénytelen dolgavégezetlenül visszamenni a stúdióba. Irving azonban nem aggódik, a negatívok megvannak a laborban, azok alapján előhívják a filmet és kész. Claire-nek a film gyors lezárására is van ötlete: az lesz a zárójelenet, amikor Stroheim testét (aki a főszerepet is játssza) bedobják a csatornába, így a főhős váratlanul meghal és konyec filma. Szuper ötlet! Később Indy és Claire kettesben beszélget, megtudjuk, hogy a lány titkos barátját Tonynak hívják és nem akar vele szakítani, hiszen Indy két hét múlva úgyis visszamegy New Yorkba. Most mi van, te még sosem szerettél két lányt egy időben?, kérdezi nevetve. Hármat is, anyukám, ha tudnád!, tör ki belőlem a röhögés a monitor előtt, Indy viszont csak zavartan mosolyog.

indiana22_1_09.jpg

A három fiatal másnap összeül az öreg Chuck-kal, aki a forgatási helyszíneket és időpontokat tartja nyilván. Ekkor derül ki, hogy Stroheim másnap reggeltől hosszan elhúzódó forgatásokat tervez valami olasz herceggel, akihez azért is ragaszkodik, mert a szerepét fontosnak tartja az akcentusa miatt. Miféle akcentus, hiszen ez némafilm!, tör ki Indyből a düh, belőlem meg az újabb röhögés. A terv azonban hamar kész van: el kell rabolni a taljánt a mára szervezett estélyről és átvinni Mexikóba, ahonnan útlevél nélkül nem fogják kiengedni egy darabig. Chuck meg csak csukja be a száját, szépen írja be másnapra a csatornás jelenet forgatását és ne szóljon senkinek!, közli Indy.

indiana22_1_10.jpg

Az estélyen Irving vállalja, hogy leitatja Massimo herceget, majd Indyék a megfelelő pillanatban odalépnek és elhívják egy sokkal pörgősebb bulira – déli irányba. Andiamo!, vigyorog a herceg és botorkálva elindul. Kocsiba tuszkolják és minden különösebb gond nélkül átérnek vele Mehikóba, ahol Pácsó Ármándó már tűkön ülve várja őket. Az első útmenti fogadónál kiteszik az elázott herceget és némi pénzösszeggel egyetemben a fogadós néni gondjára bízzák, majd visszaautóznak Losziba. Indy és Claire beülnek reggelizni egy kajáldába, Irving továbbhajt a stúdióba. A fiatalok a zárónak tervezett jelenetről beszélgetnek, majd Claire szemérmes mosoly kíséretében, Indy (és a hv író) számára váratlanul, kijelenti: Azt hiszem, beléd fogok szeretni. Azt hiszem, én is, válaszolja Indy és csókot váltanak. (A továbbra is ismeretlen Tony esélyei ezzel jelentősen csökkentek, szvsz.)

indiana22_1_11.jpg

A forgatáson Stroheim természetesen azon értetlenkedik, hogy hol az olasz és miért a csatornadíszletet készítették elő. Majd kiszámíthatatlan művészként azt találja ki, hogy mégsem fog a csatornába veszni, a jelenet inkább játszódjon a tengerparton, ahol a főszereplő elhívja az amerikai nagykövet feleségét csónakázni. Rendel is száz gondolát, egymillió virágcsokrot meg mindenféle fényfüzéreket, sőt Claire kirúgását is visszavonja és megbízza a jelenet megírásával. Hát ennyit a film hatásos és olcsó befejezéséről. Indy már azt fontolgatja, ha kell, saját kezűleg végez Stroheimmel, csak érjen végre véget a forgatás.

indiana22_1_12.jpg

Ráadásul Stroheim megváltoztatta azt a részt is, hogy neki, azaz a főszereplőnek meg kell halnia, Indyék a kantinban így már végleg nem tudják, mit tegyenek. Ismét John Ford jön a segítségükre, lovaknak szánt altatót kell beadni az osztráknak, jelenti ki, ő vállalja is a feladatot. Összetör két tablettát, majd a port észrevétlenül beleszórja a rendező poharába. Következik a párbaj jelenet, amiben az amerikai nagykövet rálő a Stroheim által alakított csábítóra, bár a forgatókönyv alapján nem öli meg. Az altató szépen, bár kissé gyorsan hat, Stroheim alig tud megállni a lábán, minduntalan el akar aludni. Szerencsére azonban azt a részt még sikerül felvenni, ahogy a nagykövet rálő, a rendező pont ez után összecsuklik, mintha meghalna, pedig csak mély alvásba merül. Sikerült a terv, végre véget érhet a forgatás!

indiana22_1_13.jpg

Indyék pezsgővel ünnepelnek, pont lejárt a 10 nap, így Indynek jár majd a 300 dolcsi sikerdíj. Miután magához tér, Stroheim is gratulál Indynek a győzelemhez, Indy vigasztalólag megjegyzi, a film nagyszerű és tuti siker lesz. Hogy megmutassa, nem haragszik rá, Stroheim két mozijegyet ad át Indynek egy aznapi bemutatóra: az Embassy moziban adják a Bíbor ég alatt (Under Crimson Skies) c. filmet, vigye el rá Claire-t.

indiana22_1_14.jpg

A párocska csinibe öltözve vonul be a moziba, közben Claire azon aggódik, nem átverés-e ez a nagylelkűség Stroheim részéről. Ugyan, reggel majd az egész stábot hazaküldöm, vége a forgatásnak, nyugtatja Indy. Majd kijelenti, hogy még van pár hét a nyári szünetből, és ezt szeretné Claire-rel tölteni. A lány beleegyezően csókra nyújtja száját, a mindenfelé ácsorgó fotósok persze nem mulasztják el lefényképezni a jelenetet. Czukiság.

indiana22_1_15.jpg

Másnap reggel viszont cumiság van: az éjszaka leple alatt ugyanis Stroheim az egész stábot összepakolta és elhúzott velük Mexikóba. A stúdió padlóján Indyék egy Stroheimnek szóló táviratot találnak Massimo hercegtől: Mexikóban vagyok stop jöjjön értem stop. Ekkor küldönc érkezik két újabb sürgönnyel, mindkettőt Carl Laemmle küldte. Aki persze már értesült Stroheim akciójáról, ezért Indyvel azt közli, nem kapja meg a sikerdíjat. Irvingnek viszont jó hírrel szolgál: kinevezi igazgató-helyettesnek és első feladata leállítani Stroheimet. Sok szerencsét!

indiana22_1_16.jpg

Címkék: Indiana Jones
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2021.06.18. 16:40:53

Ó, micsoda remek hogyvolt, karakteres szereplőkkel és egy kiváló mehicói beugróval! :))
Nagyon várom már a második részt! Lehet, hogy megismerjük Tonyt a paparazzi-fénykép miatt?
Azt viszont nem vágom, hogy Mr. Laemmle ha rövidebb filmet akar, akkor miért nem zárja el a pénzcsapot és kész. Akkor nincs 100 gondola meg leégő kastély :)
Köszi Gabba meter! :)

Gabba 2021.06.18. 18:16:36

@Pácsó Ármándó: jogos a kérdés, Laemmle arra panaszkodott Indynek, hogy van Hollywoodban a stúdiónál egy csomó rokona meg egy megbízott ügyvezetője, de nem válaszolnak a telexekre, a telefon meg csak egyirányúan használják: őket ugyan lehet hívni, viszont sose lehet elérni, és aztán vissza sem hívják őt.

Flankerr 2021.06.19. 19:31:23

Na igen , ez több sebből vérzik, a pénz része :D
De ettől még jó a HV :)

Gabba 2021.06.19. 20:16:51

@Flankerr: na jól van, de azért a Univeral csak túlélt, elég ha csak a Sharknado 3-ra gondolunk :D
süti beállítások módosítása