Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 20/2 - Mystery of the Blues / Chicago, May 1920

2021. április 07. 19:42 - Gabba

Idegesen kopognak öreg Indy ajtaján, ideges szomszédok jönnek idegesen reklamálni, megint elviselhetetlen a hangzavar a garázs felől. Nyilván a Spike gyerek és haverjai próbálnak ismét, visít a gitár, puffog a lábdob, stb. Indy hátramegy velük és nemes egyszerűséggel kiszedi a biztosítékot a villanyórából, mire Spike dühösen feltépi az ajtót. A szomszédok a rendőrséggel fenyegetőznek, Indy viszont az unokáját támogatja természetesen, és úgy érzi, a kedélyek lenyugtatása érdekében jó lesz, ha elmesél egy újabb történetet fiatalkorából.

indiana20_2_00.jpg

A mérges Eliottal nyitunk, öt perc múlva kezdődik az egyetemi előadás, Indy keljen már fel és készüljön. És ne járjon haza hajnalban, vagy ha igen, akkor csendesebben, és ne használja az ő fogkrémét, vagy ha igen, akkor csavarja vissza a kupakot, és tartsa a használt zokniját a saját ágyában, ne az övében. Ezzel elviharzik, Indy ugyan tesz egy erőtlen kísérletet a feltápászkodásra, de aztán inkább visszahanyatlik a párnára és szundít tovább.

indiana20_2_01.jpg

Persze este Jim Colosimo éttermében már fürgén pincérkedik, a zenét továbbra is Sydney Bechet és együttese adja, az énekesnő viszont új: a csupaszőke Dale Winter, Colosimo új felesége.

indiana20_2_02.jpg

Colosimo elbűvölten hallgatja, közben unokaöccsével, a hasonlóan maffia vonásokkal rendelkező John Torrióval a zöldségbeszállítóról beszélnek, akinek az utóbbi időben egyre fonnyadtabb az áruja, abból nem lehet rendes kaját főzni. Le kell cserélni, értenek egyet, majd átadják magukat a zenei élvezetnek.

indiana20_2_03.jpg

A hivatalos műsor végeztével Indy elkíséri Sydney-éket valami nevesincs zugkocsmába, amit szintén Colosimo üzemeltet, ma itt fognak zenélni, de nem dzsesszt, hanem bluest. Ebben viszont nem engedik Indyt játszani, mert a blues teljesen más, mint a dzsessz: csupa érzelem, vágyakozás és kiábrándultság. Bele is csapnak a St. Louis Blues-ba, ami az egyik leggyakrabban játszott dzsessz-sztenderd, Indy lehunyt szemmel hallgatja. Másnap az egyetemen azonban már nyitott szemmel füleli a tanár előadását Pitagoraszról, aki a többi göröghöz hasonlóan matematikai feladványnak tekintette a zenét, mondja, egy lyrával hadonászva. Indy ellentmond, de mi van, ha az ókori görögök mégis inkább azért zenéltek, mert az érzelmeiket akarták kifejezni, mint manapság pl.  a blues zenével? A prof gúnyosan mosolyog és figyelmezteti Indyt, a törivizsgán majd ne nagyon erőltesse ezt az elméletét.

indiana20_2_04.jpg

Este az étteremben mindenkinek feltűnik, hogy a főnök már az este 6 órás nyitás előtt bent van, sőt feszült arccal járkál, és még a főszakácsba is beleköt. Jön-megy, majd kilép az utcára, ahonnan a következő pillanatban több lövés hangzik fel és Jim Colosimo holtan esik össze. Akkor nyilván május 11-e van, vonom le nagyképűen a következtetést, persze csak miután elolvastam a vonatkozó Wiki szócikket a bandafőnökről. A fotósok és a rendőrök gyorsan kiérnek a helyszínre, sőt a rendőrfőnök, John Garrity kijelenti, hogy mivel a köztiszteletben álló Mr. Colosimo a barátja volt, személyesen is érintett az ügyben és a gyilkost el fogja kapni. Első pillantásra rablótámadásnak tűnik a dolog: Colosimo ujjáról lehúzták a gyűrűit és eltűnt az övtáskája, amiben a könyvelője szerint kb. 200 ezer dolcsi volt.

indiana20_2_05.jpg

Megérkezik a gold digger (rosszindulatú vagyok, igen, vállalom) fiatal özvegy és rövid úton a néhai mellé ájul. Ennél viszont sokkal érdekesebb, hogy az újságírók közt Indy ismerős arcot pillant meg, dejszen ez Ernie Hemingway!, Indy katonatársa és szerelmi vetélytársa az előző posztban már idézett 16/1-ből. Jelenleg a Chicago Tribune-nél dolgozik szabadúszóként és persze nem mulasztja el közölni barátjával, hogy az elájult friss özvegynek őrülten csinos virgácsai vannak. Infókat és segítséget kér Indytől, hogy pöpec sztorit kerekíthessen az esetből.

indiana20_2_06.jpg

Össze is ülnek a kolesz-szobában pár üveg Coca Colával és akkora szendvicsekkel felszerelkezve, amik mellett a dupla Big Mac eltörpül, és nagy agyalásba kezdenek. Indy szerint Colosimo úgy gondolta, nem éri meg alkoholt csempészni, mert az első felesége jól menő bordélyt vezetett, abból sokkal több pénzt lehet beszedni. Ernie elmélete az első feleségre fókuszál, aki bosszút állhatott, amiért dobták. Az izgalmas fejtegetésbe Eliot is becsatlakozik abbahagyva a tanulást és kijelenti, meg kell nézni, kik mennek el a temetésre, abból sok mindenre lehet következtetni.

indiana20_2_07.jpg

Így is lesz, Indyék csatlakoznak a hatalmas temetői menethez, aminek élén a debreceni virágkarneválon is fődíjra esélyes kompozícióként fehér szegfűből formázták meg Colosimót, mutatom:

indiana20_2_08.jpg

Méltóságteljesen szól Chopin Gyászindulója, a tömegben Indy összetalálkozik Al Brown-nal, aki csaposként dolgozik Colosimo zugkocsmájában és még a kisfiát is elhozta látványosságot nézni. Indy bemutatja Alt a barátainak én meg azon merengek, hogy ilyen jellegzetes sebhellyel az arcán csak egy ismert Al működött Chicagóban, de ez nem Brown volt, na majd meglátjuk, igazam lesz-e. Együtt sorolják, hány ismert ember vonul a gyászmenetben: a polgármester, képviselők, bírók, a helyettes államügyész, O’Banion, az ír bandafőnök, Caruso, az ismert operaénekes. Tehát mindenki, aki számít, ennél már csak az lenne izgalmasabb, ha azt is tudnánk, melyiknek mi jár a fejében. Brown lelép, a fiúk meg megbeszélik, hogy később ismét találkoznak és kicserélik az addig esetlegesen szerzett újabb infóikat.

indiana20_2_09.jpg

A halotti tort az étteremben kis incidens zavarja meg: fekete fátyolban megjelenik az első feleség és letámadja az újasszonyt, azzal vádolva, hogy miatta lőtték le Jimet. Ő tette azzá, ami lett, erre jön ez a kis lotyó és elhappolja tőle. Mindezt az „In Loving Memory” felirattal díszített hidegtálak fölött, gratula. Pár ember udvariasan kitessékeli a testes özvegyet az utcára és helyreáll a nyugalom. Eliot a hullaházban segédként dolgozó évfolyamtársával beszél, akitől megtudja, hogy az első lövés hátulról érte Colosimót, tehát a merénylő nem az utcáról, hanem az étteremből lőtt rá. Hemingway a rendőrség épületének előcsarnokában dumálgató újságíróktól próbál meg infókat szerezni, de csak annyit tud meg, hogy a rivális bandafőnököknek biztos alibijük van a merénylet idejére. A három önkéntes nyomozó az egyik kajáldában gyűlik össze és arra jutnak, hogy a merénylő az öltözők felől juthatott be az étterembe, azt kéne kideríteni, ki tudhatta, hogy Colosimo pont akkor fog kimenni az utcára, mert vár valakit és sok pénz lesz nála.

indiana20_2_10.jpg

Délután Indyre vár a takarítás az étteremben és sepregetés közben az előcsarnok falában felfedez egy lyukat, a ruhatár padlóján meg talál egy fülbevalót. De hisz ez az enyém, köszcsi Indy, hogy megtaliztad, lép oda hozzá Babs, a cigiárus lány. És ha esetleg elhívnál randizni, igent mondanék ám, teszi hozzá, csókra csücsörítve csöppnyi piros ajkát. Majd később beszélünk róla, motyogja Indy zavartan és otthagyja. Ernie ezalatt a városi könyvtárban próbál a New York Times régebbi példányaihoz jutni, de a könyvtáros szerint náluk nincs belőlük, New Yorkból kell kérvényezni sürgönyben és akkor elküldik vonattal, tessék itt a nyomtatvány. Ernie nem boldog, nekem meg fogalmam sincs, mire kellhet ez neki.

indiana20_2_11.jpg

Indy este a névtelen zugkocsmában töri a fejét és Sydneytől megtudja, hogy az utcai pletykák szerint aznap Colosimo titkos piaszállítmányt várt, biztos azért volt ideges. Indy a haverjaival elmegy az étteremhez, mondvacsinált indokkal bekéredzkedik az éjjeliőrtől és lenyomul a pincébe. Ott egy bizonyos Cristo Lemonade nevű cégtől érkezett ládákat talál, amikben természetesen nem limonádé, hanem jófajta whiskey van, később látjuk, hogy az éjjeliőr is magához vesz egy üveggel kóstolóba. Szálláshelyükön a srácok a telefonkönyvet lapozgatva rájönnek, hogy nincs is ilyen nevű cég, akkor ez zsákutca. Eliotnak ötlete támad, áruszállítónak adva ki magát felhívja a központi raktár ügyeletesét egy Cristo Lemonade-tól érkező szállítmányra hivatkozva, merthogy a szállítólevélen nem jól olvasható, hová is kell vinnie. A központ szerint a Pine Streeten levő 35-ös raktárba, ami nyilván nem olyan híres, mint a 13-as raktár, mindenesetre a fiúk már indulnak is oda.

indiana20_2_12.jpg

Járművük is van, Eliot nagynénjének Ford T Modelje, a srác parázik, hogy azt reggel vissza kell vinnie a néninek, de Indyék szóra sem méltatják. A raktár bejáratát nagydarab fickó őrzi, ezért a fiúk inkább hátulról hatolnak be, ahogy azt biztos Babs is szeretné (bocs). Eliot tovább parázik, inkább hívni kéne a rendőrséget, de Indyék szóra sem méltatják. Átkutatják az irodát, az asztalfiókban Eliot egy pisztolyt talál, idegesen hadonászni kezd vele és sikerül is véletlenül elsütnie. A zajra előkerülnek a rosszarcú bandatagok és hatalmas tűzerővel lőni kezdenek: kézifegyver, géppisztoly, shotgun, sőt az egyikük telefonon még további erősítést kér a főnöktől, O’Baniontól. Hoppá, az ír banda tagjaival sikerült ujjat húzni, gratula.

indiana20_2_13.jpg

Hőseinknek sikerül elbújni, a kétbalkezes Eliotnak pl. a halomba rakott üres hordók egyikébe, Tenkes kapitánya effektus befigyel. Persze addig mocorog a szűk helyen, amíg a halom meginog és a hordók szétgurulnak. A zajra a lövöldözés fokozódik, Eliotnak sikerül kikászálódnia és a fiúk külön utakon, de szerencsésen kimenekülnek az épületből, Indy például egy drótkötélre függesztett bálába kapaszkodva. Ennek következtében a nagynéni kocsijának tetején landol és kapaszkodik, a volánnál Ernie gázt ad, Eliot meg az anyósülésen csak azt hajtogatja, hogy vigyázzon az autóra. Ez viszont golyózáporban elég nehéz, mert a banda két kocsival indul utánuk és folyamatosan tüzel rájuk.

indiana20_2_14.jpg

A lövöldözésben kilyuggatott hordókból kifolyó sokféle pia felgyullad, ennek fénye világítja meg a pompás üldözési jelenetet. Mindenféle manőverekkel Ernie-nek végül sikerül leráznia az üldözőket, ám ekkor kifogy a benzin, mert Eliot elfelejtett tankolni. Megérkezik az erősítés, Indyéket elfogják és O’Banion színe elé viszik. A gengszterfőnök a gyakori filmes klisé szerint virágszerető ember (cicája viszont nincs), saját termesztésű rózsáit szagolgatva tart prédikációt a megkötözött foglyoknak. Kedvenc virágukról érdeklődik, amiből majd a halotti csokrukat összeállíthatja, mire Ernie megjegyzi, ő legszívesebben alulról szagolná az Ibolyát...

indiana20_2_15.jpg

A hangulat megenyhül, bár nem pont Ernie beszólása miatt, és Indy elismeri, hogy a Colosimo gyilkosság ügyében nyomoznak, erre O’Banion kijelenti, neki semmi köze az egészhez. Azt ő is tudja, hogy Colosimo titkos piaszállítmányt várt, ami viszont késett és csak a gyilkosság után ért oda. A sofőr a rendőrök láttán természetesen nem állt meg, Ernie közbeveti, hogy nyilván a gyilkos is tudott a szállítmányról, arról viszont a gengszterfőnöknek fogalma sincs, ki lehetett a merénylő. Meglepetésre végül minden további nélkül szabadon ereszti a fiúkat, de barátságosan figyelmezteti őket, hagyják ki őt nemcsak ebből, hanem bármilyen későbbi nyomozásukból is.

indiana20_2_16_1.jpg

Colosimo éttermét átvette a hasonlóan rosszarcú unokatesó, John Torrio, este éppen a polgármester vacsorarendelése körül intézkedik. Később az irodában fogadja Al Brownt, aki mostantól már nem egyszerű csapos, elegáns ruhában, drága kabátban flangál. Sőt Indy az ujján észreveszi Colosimo eltűnt gyűrűjét, rajta gyémántberakásos C betűvel! Gyorsan telefonál Eliotnak, szerencsére pont ott van nála Ernie is, Indy lelép az étteremből és rohan haza. Elmondja a gyűrűt, Hemingway meg mutat egy fényképet, amit a New York Timestól kapott, rajta Torrio és Al, akinek az igazi neve nem Brown, hanem Capone! (Na már megint igazam lett, mint Besenyő M.M.I.V. Istvánnak (Besenyő Már Megint Igazam Van István).  Capone gyilkossági ügy miatt lépett le New Yorkból Chicagóba, és ezért vett fel álnevet. Eliot erre meglobogtat egy papírt, amit a 35-ös raktárból hozott el és amiből kiderül, hogy a gyilkosság napjára időzített szállítmányt Torrio rendelte meg.

indiana20_2_18.jpg

A bizonyítékokkal elmennek Garrity rendőrfőnökhöz, aki kedélyes mosollyal csak egy szót ismételget: érdekes. Majd a fiúk megdöbbenésére közli, a gyűrű lehet egyszerű másolat, a fénykép nem érdekes, el is süllyeszti a fiókba, a rendelést Torrio aláírásával meg simán összetépi. Majd zordabb hangra vált és elhajtja Indyéket, keressenek maguknak barátnőt és vele foglalkozzanak, ne nyomozósdival. A fiúk döbbent arccal távoznak, bár Eliot kicsit hangoskodik ugyan, de őt két rendőr kivezeti. Vajon miért látok hasonlóságot a 20-as évek Chicagója és napjaink O1G uralta Magyarországa között?

indiana20_2_17.jpg

A fejlemények hatására Eliot tovább küzdene az igazságért, de Ernie úgy dönt, Párizsba megy és újságíráskodás helyett regényeket fog írni. Indy ugyan a háborúban látott már ilyesmit, de azt hitte, Amerikában ez nem fordulhat elő, most annyit tehet, hogy elmegy és felmond az étteremben. (Eliot Nesst amúgy vigasztalhatná, ha tudná, hogy ő lesz az, akinek a nevéhez fűződik majd Al Capone letartóztatása és elítélése 1931-ben.) Indy este benéz a névtelen zugkocsmába és elmondja Sydneynek az esetet. Letört arckifejezését és csalódott lelkiállapotát látva Sydney azzal vigasztalja: Most már játszhatsz bluest. És így is lesz, Indy rátekeredik a szaxofonra és minden gond nélkül becsatlakozik a zenekar játékába.

indiana20_2_19.jpg

Zárás: a wyomingi bookendben a középkorú Indiana befejezi a történetet, amiből megtudjuk, hogy miután Torrio és Capone átvette az üzletet, megkezdődött a szeszcsempész háború a rivális bandák között. Ekkor belépnek a faházba az üldözők és fegyverrel fenyegetőzve magukhoz veszik az értékes pipát. Általános meglepetésemre Indy nem küzd velük, hagyja őket kimenni a házból. Visszaül a hintaszékbe és a szaxin valami irgalmatlan hamis hangot fúj meg jó hosszan, aminek frekvenciájától megindul a vastag hótömeg a ferde háztetőről meg a környező fenyőfákról és maga alá temeti a rosszarcokat. Indy felveszi a több méteres hókupacból kiálló pipát és odaadja Szürke Felhőnek, majd az Indy mozifilmek zenéjére a két barát elindul gyalog a havas tájban.

indiana20_2_20.jpg

Staten Islanden is véget ér a történet, öreg Indy azzal zárja, hogy Al Capone lett az egyik leggazdagabb gengszter evör, és jónéhány rendőr is komoly mellékjövedelemre tett szert. Na látod nagyfater, mi is elégedetlenek vagyunk a társadalom állapotával, akárcsak a régiek a 20-as években, ezt fejezzük ki a zenénkkel, mondja Spike. Indy azonban felhívja a figyelmét, hogy a bluest abban az időben nem szintetizátorral és erősítőkkel játszották, úgyhogy magánál tartja a kapcsolószekrényből kivett biztosítékot, próbáljanak a fiúk csak simán „unplugged” játszani. Végre lesz egy kis nyugalmunk, mondják a szomszédok és szétszélednek, öreg Indy meg visszamegy a házba.

indiana20_2_21.jpg

Címkék: Indiana Jones
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.04.10. 00:12:26

Hogy a srácoknak a papír széttépésnél nem esett le hogy a rendőrfőnök kissé korrupt..

Pácsó Ármándó 2021.04.13. 18:24:01

Eliott miért járt mindig úszósapkában?
Ez egy felújított Dale Winter lehet, mert minden régi képén barna hajú :)
Hurrá Hemingway!
Szegény Colosimo úgy néz ki a temetésén, mint aki nyárfa pelyhedzéskor mézbe mártva állt ki a szembe szélbe sportszeletet reklámozni :))
Babs lehet bevállalta volna mindhárom fiút, megközelítési iránytól függetlenül :)
Na, akkor Eliott nem közönséges Eliott volt!
Köszi a hogyvoltot, jó lett!

Gabba 2021.04.13. 18:47:28

@Pácsó Ármándó: ugye az úszósapka! a képeken tényleg úgy néz ki, pedig nem az, hanem nyilván az egyetem csapatának szurkolói által hordott simléderes sityak

Babsnak nem sok szerepe volt, az első részben egyszer szemezett Indyvel, a másodikban volt némi szövege is. Szaxizni viszont tudhatott, bár azt nem mutatták (fúj, hímsovén, bocs)

igen, jó volt újra látni Hemingwayt, és újra kéne olvasni a Búcsú a fegyverektőlt is
süti beállítások módosítása