Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 18/1 - Treasure of the Peacock's Eye / London/Egypt, November 1918

2021. február 23. 11:00 - Gabba

Ezúttal dupla részes kalanddal próbáljuk meg észrevétetni Indy barátunkat a VV10 hömpölygő áradatában. Aki öreg Indyt várja a nyitányban, annak csalódnia kell, ugyanis ez megint egy olyan mozifilm hosszúságú epizód, ami a sorozat eredeti sugárzása idején nem került adásba. Csak 1995 januárjában adta le a Family Channel és a rajongók az 1999-es VHS megjelenéskor vehették először kézbe. Hogyvoltot viszont csak 2021-ben olvashatnak róla, a hosszúsága miatt két részletben, úgyhogy hegyibe!

Remy és Indy újra együtt, a nagy örömöt viszont beárnyékolja, hogy a kémszolgálatból ismét visszaküldték őket a frontra. Ellenséges zárótűzben rohannak a lövészárkokban és keresik egy bizonyos Rajendra Sing tizedes parancsnokát, mert a gyanú szerint a tizedes katonai infókat adott át a németeknek.  Az elöljáró nem boldog, minek emiatt faksznizni, hiszen infói szerint délelőtt 11:00-kor beszüntetik az ellenségeskedést és véget fog érni a háború. Indyék is tudják ezt, de nekik a parancs szerint akkor is elő kell állítaniuk Singet. A parancsnok szerint a tizedes egy előretolt megfigyelőállásban van a senki földjén, ott megtalálják.

indiana18_1_01.jpg

Majdnem így lesz, mert mire odaérnek, a tizedes épp elhagyja az állást és a német vonalak felé fut. Indyék látják, amint egy félszemű német katonával beszélget, aki a szóváltás után lelövi. Barátaink odarohannak a sebesülthöz, aki utolsó erejével csak annyit tud mondani, szerezzék meg a páva szemét, mert az nagyon fontos. Indyék átkutatják a holttestet és a csizmájába rejtve találnak egy térképszerű rajzot, amin a szöveg ógörögül van írva. Még nem tudják, mire lesz jó, ám ekkor éles sípszó hangzik föl és a tüzelés mindkét oldalról abbamarad. Remy boldogan kiált fel: Vége a háborúnak!

indiana18_1_02.jpg

És tényleg vége, a két jó barátot legközelebb már az Angliába tartó hajó fedélzetén látjuk viszont. Remy alig várja, hogy újra láthassa feleségét, Suzette-et, Indynek viszont miss Seymour hiányzik a legjobban. Vonatuk megérkezik a Waterloo pályaudvarra, Remyt egyből körbeveszi a családja, Indy nevelőnője viszont sehol. Talán nem kapta meg a levelem, mondja Indy és indul tovább Oxfordba. Ott azonban a házvezetőnő szomorú hírrel fogadja: miss Seymour egy héttel korábban elhunyt. Búcsúlevelet hagyott hátra, amiben azt kéri Indytől, béküljön ki az apjával, és utána valósítsa meg az álmait. Fénykép is van a borítékban, Indy zavart arccal teszi zsebre a levelet.

indiana18_1_03.jpg

Visszamegy Londonba és élve Remy korábbi meghívásával, náluk tölt pár napot. Remy előveszi a halott tizedesnél talált térképet, aminek szövegét lefordíttatta egy muzeológussal: "Vedd birtokba a páva szemét és te leszel a kiválasztott!" Kincses térkép, végre gazdag lehetek, vigyorog Remy. Bár Indy kissé szkeptikus, mégis elmegy Remyvel a múzeumba, ahol az illető tudós mutat nekik egy pávaszobor másolatot. Az eredeti Nagy Sándor korából származott és színaranyból készült, a szemek helyén két hatalmas gyémánttal. Sajnos a szobor a hódító hadvezér hirtelen halála (szeressük az alliterációt) után nem sokkal megsemmisült, viszont a gyémántszemek valahol megvannak. Az egyiket eladták Indiába egy uralkodónak, aki kisebb darabokra vágta, a másikat viszont állítólag egy ősi szentélyben helyezték el Indiában. Az 1800-as évek elején egy angol ezredes állítólag térképet is készített a helyszínről, de azt eddig még nem találták meg. Hát akkor köszönjük, több kérdésünk nincs is, mondja Remy vigyorogva és Indyt maga után húzva lelép.

indiana18_1_04.jpg

Odahaza egy üveg vörösbor társaságában nekilátnak alaposan elemezni a rajzot, de nem sok sikerrel, hiszen Indiában több ezer templom van, ki tudja, melyik lehet ez itt a térképen. Remy a nagy duma közben fellöki az egyik poharat, a kiömlő vörösbor kissé megáztatja a papírt, ennek következtében a hátoldalán angol nyelvű szöveg rajzolódik ki, hoppá. "Lükomédész sírja felett lovak mutatják az utat Sándor legnagyobb sikere felé." Ez a síremlék jelenleg Alexandriában van, Indy látta is gyerekkorában. Hát akkor indulás Egyiptomba!, kiáltja Remy, na de honnan szerzünk pénzt a kutatásra?, rántja le a földre Indy. Suzette, az odaadó feleség azonban tud megoldást: lecsatolja a nagymamájától kapott nyakláncot, adják el a fiúk, ennek ára fedezni fogja a költségeket. Gyerünk Indy, indulás egy utolsó közös kalandra!, rikkantja Remy roppant recsegő hangon. (Na meg hogy meglegyen egy újabb négyes alliteráció.)

indiana18_1_05.jpg

Remy a hajóúton végig azt tervezi, mi mindent fog venni a sok pénzből, hiába inti Indy, hogy ezen a kincsvadászaton rajta is veszthetnek. Alexandriába érve a Hotel du Nil-ben vesznek ki szobát, a recepciós szerint Howard Carter, az ismert archeológus is itt lakik náluk, bár most éppen kint van ásatáson. Indy megörül, régről ismeri Cartert, a recepciósnál hagy neki egy rövid üzenetet, majd Remyvel elmennek a Görög-Római Múzeumba. Itt Lükomédész síremlékét nézegetve rájönnek, hogy a térképen és a síremléken látható hegyek azonosak. A fríz alatt görög szöveg, le kéne másolni, hátha az majd útba igazítja őket. A közelben egy félszemű (politikailag korrekten: látószerv tekintetében kihívásokkal küzdő) művészetrajongó ücsörög, aki már több példányt is rajzolt magának a domborműről, Indyék tőle kérnek papírt és ceruzát. Ők ugyan nem fognak gyanút, de én ne lássak több kalandfilmet, ha ez a félszemű nem azonos a fronton látott csávóval!

indiana18_1_06.jpg

Visszamennek a hotelbe, ahol már várja őket Carter és író barátja, E.M. Forster. A régész Tutanhamon sírját keresi és hívja Indyt, csatlakozzon. Hősünk megörül, de Remy figyelmeztető köhentésére észbekap és elhárítja a meghívást, mert most egyfajta üzleti úton vannak a barátjával. Nagy Sándor legnagyobb sikereit gyűjtik össze, Forster örömmel jegyzi meg, hogy ő éppen könyvet ír Alexandriáról, amiben természetesen a nagy hódító is szerepel majd. (Ez a könyv lesz az 1922-ben megjelenő Alexandria: A History and Guide.) A beszélgetés során szó esik arról is, hogy Sándort Ré napisten fiának is tekintették, Indy szerint az összes hódítás eltörpül azon tény mellett, hogy Sándor istenné vált.

indiana18_1_07.jpg

Visszatérve a szobájukba Indy a fríz szövegét fordítgatja, de nem sokra jut: a sárkány az álmaid kulcsa, na ez meg mi a jó francot jelenthet? Töprengésüket váratlan támadás szakítja félbe, két burnuszos rosszarc ront be és leüti őket, nyomukban a múzeumban látott félszemű. A csávó magához veszi a térképet és lelép, az arabok meg nekikészülnek, hogy a Nílusba dobják Indyéket. Hőseinket azonban kemény fából faragták, némi bunyó után végül ők teszik ártalmatlanná a támadókat, és végre Indynek is beugrik, hogy ezt a félszeműt látta anno a csatatéren is. (Na ugye, hogy igazam volt, mint Besenyő Pista bácsinak!)  Feltúrják a csávó hátrahagyott szállodai szobáját, de nem találnak semmi nyomravezetőt, azaz mégis: az aznapi újságot, amiből kitépték a hajómenetrendet. Rohanás a kikötőbe, ahol a jegykiadó közli velük, a félszemű Jávára váltott jegyet a Van Diemen nevű gőzösre, ami fél órája elment. És arrafelé csak a jövő héten indul a következő hajó. Ha jó nincs, akkor gyerünk vonattal!, mondja Indy és így is lesz.

indiana18_1_08.jpg

Mázlijuk van, mert a vonat nagyjából a hajóval egyszerre ér Port Saidba, a Szuezi-csatorna bejáratához. Barátaink tetőtől talpig burnuszba öltözve átszállnak a Van Diemenre és mit ad isten, pontosabban a forgatókönyvíró, a félszemű tényleg a hajón utazik. Indyék meglesik a kabinjában, a csávó valami kulcsot méreget az ellopott térképhez, aminek a szára azonban nem India felé mutat, hanem még keletebbre, majd a térképet elégeti. Hát ezt meg miért?, értetlenkedik Remy, hogy rajta kívül senki ne akadhasson a kincs nyomára, világosítja fel Indy. Nincs más hátra, követniük kell az ellent a legnagyobb titokban. A gőzös megérkezik Jávára, Batávia kikötőjébe, a félszemű riksán a Hotel Bataviába hajtat, barátaink a nyomában.

indiana18_1_09.jpg

Burnuszukat helyi öltözékre cserélik és az étterembe mennek, ahol egy oldalsó bokszból figyelni kezdik a félszeműt és asztaltársaságát. Egy csinos barna váratlanul felpattan közülük, kikérve magának az ilyen viselkedést, és feldúltan átül a bárpulthoz, ahol rendel magának egy gin-tonikot. Ryan Gosling, mentsél ki, gondolja magában, mint Gereben Zita művésznő. Indy ezt látva az egyik pincérrel odahívatja a belevaló barna bukszát a bokszhoz (bocs az újabb alliterációért) és gratulál neki, amiért karakánul kiáll az elveiért. A csajt Lilynek hívják, Indyék valami kamu neveken mutatkoznak be, mint ruhaügynökök, majd az ominózus asztaltársaságról érdeklődnek.

indiana18_1_10.jpg

Lily sorolja a neveket, a félszemű egy Zyke nevű német, a kínai Ku Wong agresszív és verekedős, a turbános Jambi egy gazdag dohánykereskedő, a fehérkalapos Jon Grann meg holland gyémántkereskedő. A csaj a melegre hivatkozva hamar visszavonul a szobájába, de bízik benne, hogy még találkozik az urakkal, Indy vigyorgó arccal néz utána. Love is in the air, again. A félszemű asztaltársasága is szétoszlik, szavaikból Indyék megtudják, hogy ők pénzelik Zyke-ot, és hogy a gyémánt iránt érdeklődő potenciális vevő még egy hétig vár a cuccra Szingapúrban. Zyke felmegy a szobájába pihenni, majd este 8-kor találkoznak újra, mondja a többieknek.

indiana18_1_10_1.jpg

Indyék szerencsére nem hagyják el őrhelyüket, ezért látják, hogy Zyke még fényes délután elhagyja a hotelt és lóháton elnyargal. Indyék is gyorsan lovat bérelnek és Winnetou, Csingacsguk és Tokei-ihto legjobb tanítványaiként követik az ellen nyomait. Egy elhagyott háromtornyú ősi szentély közelében rá is találnak a magányos pacira, és a jobb szélső toronyban a gazdájára, aki sorra kopogtatja az ottani Buddha szobor talapzatának köveit. Indyék azonban rájönnek, hogy a múzeumban lemásolt fríz alapján a középső toronyban kell keresni a gyémántot, ezért átosonnak oda. Egy rejtett üregben rá is bukkannak egy lezárt dobozra, kinyitni viszont csak azzal a kulccsal tudnák.... Ami nálam van!, hangzik fel mögöttük Félszemű kellemetlen hangja. Heves bunyózás kerekedik, aminek végén hőseink egy kiszáradt kútban landolnak, Indynek ugyan sikerül megszereznie a kulcsot, de sajnos a doboz meg Zyke kezébe került. Mire Indyék kimásznak a kútból és kibotorkálnak a szentélyből, addigra a német már elmenekült a dobozzal és Indyék lovaival. Barátaink ezért kénytelenek gyalog galoppban térni vissza a szállodába.

indiana18_1_11.jpg

Első útjuk Zyke szobájába vezet, ahol meg is találják a németet - holtan. Valaki lelőtte és elvitte a dobozt, a keresés során a halottnál egy Szingapúrba szóló hajójegyet találnak, ami a Vondel nevű gőzösre szól, hát akkor újra tengerre kell szállni. Utolsó pénzükön megveszik a két jegyet a gőzösre és közben látják, hogy az ominózus asztaltársaság tagjai is sorra beszállnak. Sőt nagy kiabálás közepette megérkezik a csinos Lily is, de úgy tűnik, ő nem önszántából, ugyanis két markos kuli hozza fel és teszi le nem túl finoman a fedélzetre.

indiana18_1_12.jpg

Indy udvariasan odalép, hogy segítsen, a csaj erre elpanaszolja, hogy elvették minden pénzét és kiutasították, most mihez kezdjen? Indy elküldi Remyt, nézzen utána a kabinnak, ő meg nekilát, hogy megvigasztalja és kipuhatolja Lilyt..., illetve azt, hogy mihez fog tudni így kezdeni. Lily hálás a kedvességért, de figyelmezteti a srácot, hogy nem nagy dicsőség az ő társaságában mutatkozni, a szemérmes utalgatásokból az jön le, hogy a kisasszony könnyű erkölcsű leányzó hírében áll. Indy persze nem az az ijedős fajta, elégedett mosollyal néz a lány után, amikor az elmegy, hogy kissé rendbehozza magát. Love is in the air, vagy ezt már mondtam?

indiana18_1_13.jpg

A kincsvadászokat szállító hajó észak felé elhalad Borneo mellett (Borneo és Celebesz magyar volt és magyar lesz, ahogy az ismert irredenta mondóka tartja), vacsoraidő, zene, kimonóba öltözött énekesnő énekel, stb. Remy lapátolja befelé a kaját, de hol van Indy? Ő evés helyett kinyomozta, melyik kabinban laknak a rivális banda tagjai, majd saját adagját összecsomagolja és elviszi szívehölgye Lilynek. Remy azt tervezi, hogy meghívja kártyázni az ellenfeleket, ezalatt Indynek lesz ideje megkeresni a dobozt, ő meg elnyeri a csávók pénzét, ami annál is sürgetőbb, mivel már csak 2 dollárjuk maradt. Lily éhes és hálás a kajáért, és mivel kabinja nincs, még takarót is kér Indytől. Hősünk azonban nem engedheti, hogy a lány itt aludjon a fedélközben, és felajánlja neki saját felsőágyas priccsét. Te vagy az én lovagom, mondja Lily sugárzó mosollyal. A kabin előtt még meg is csókolja Indyt, aki azonban nem él vissza a helyzettel, még dolgom van, aludj jól, mondja és lelép. Most izgulhatunk a kövi posztig, hogy mire készül.

indiana18_2_01.jpg

Címkék: Indiana Jones
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2021.02.23. 16:21:43

kicsit bővebben? :))

Flankerr 2021.02.27. 23:21:12

"kipuhatolja Lilyt" :D :D Valahogy megértem :)

Pácsó Ármándó 2021.03.04. 18:07:39

Rég láttuk már Remyt!
Sípszóra ért véget a háború? Ez furcsa egy kicsit. Azt hittem Indy tud ógörögül, valószínűleg később tanul csak meg. Ha már Nagy Sándor körül megsemmisült a pávaszobor, akkor gyorsan csináltak egy másolatot róla még életében a Brexit Múzeumnak? Fuxos Suzette mindenre hajlandó csak Remy ne maradjon otthon :)
Gabba Mester olyan nyomozóösztöneid vannak, mint a legjobb erdélyi kopóknak! (Hogy visszautaljunk a Drakulás részre egy kicsit)
Remynek csak női arabruha jutott :)
Doboz vagy kulcs? Kulcs vagy doboz? Melyik a hasznosabb?
Ki ne szeretett volna segíteni már egy könnyű erkölcsű leányzónak?! Egy biztos, én igen :)

Gabba 2021.03.05. 15:28:50

@Pácsó Ármándó: "Fuxos Suzette mindenre hajlandó csak Remy ne maradjon otthon :)"
csúnya vagy!

Remyre valahogy tényleg elég gyakran kerül női ruha, bár tényleg nem egy szilfid alkat, most hirtelen a 10/2 jut eszembe:
hogyvolt.blog.hu/2018/01/27/az_ifju_indiana_jones_kalandjai_chapter_10_2_phantom_train_of_doom

könnyű erkölcsű leányzók megsegítése a huttok körében is bevett (khm) szokás, annak ellenére, hogy ők nem tudnak a farkukon ugrálni, mint a tigrisek :D
süti beállítások módosítása