Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 17/2 - Masks of Evil / Transylvania, September 1918

2021. január 28. 08:00 - Gabba

Beékelődve a VV posztok hömpölygésébe, jelentkezünk egy újabb Indys kalanddal, lesz benne kaland + dal. Több szempontból is különleges epizódhoz érkeztünk: egyrészt ugyebár félig-meddig hazai vizekre evezünk, hiszen a mostani események a mesés Erdélyben játszódnak. Másrészt ez volt az eredeti sugárzás szerint a 2. évad záró része, a 2x22, mivel azonban a sorit még a 2x18 után elkaszálták, ezt az epizódot már nem adta le az ABC. Ennek ellenére öreg Indys bookend készült hozzá, eszerint New Yorkban kezdünk a Staten Islanden, 1993 októberében, ráadásul Halloweenkor. Úgyhogy írás előtt még gyorsan meghallgatom a boldog emlékezetű egyetemi éveim alatt rongyosra játszott hasoncímű mettálszongot a Helloween zenekartól és erre biztatok minden kedves olvasót.

Miután egyetértettünk abban, hogy ez még mindig faszán szól, nézzük meg, hogyan próbál Staten Island fiatalsága csokihoz jutni a jeles ünnepen. Három barát érkezik töknek, Drakulának és farkasembernek öltözve Jones professzor házához és azon problémáznak, bemenjenek-e, mert az öreg tavaly is rohadt almát adott nekik csoki helyett. Végül mégis bekopognak, gyertek be!, hallatszik egy reszelős hang a házból. A lépcső tetején fehér lepedős alak imbolyog, de a felvilágosult gyerekek így is felismerik Mr. Jonest. Szóval nem hisztek a szellemekben?, kérdezi némileg csalódottan öreg Indy, miközben lefejti magáról a leplet. Én sem hittem bennük az első világháborúig, folytatja, és ezzel az átvezetéssel bele is kezd az aktuális történetbe.

indiana17_2_01.jpg

A kedves Molly halála olyannyira megviselte Indy barátunkat, hogy felettesei úgy döntenek, máshová helyeztetik át. Szerencsére itt egy kérelem az amcsiktól, a velencei irodájuk igényt tart Indyre, menjen hát oda. Indulás előtt Indy egyik kollégája elmeséli, hogy éjszaka álmot látott, amiben Indyt véres örvény húzta le. Kösz szépen a biztató szavakat, Vaszilij, de most már mennem kell, mondja Indy. Lezárja a bőröndjét és már indul is.

indiana17_2_02.jpg

Velencébe érve egy öreg utcai jósnő felajánlja, hogy kártyán kiveti neki, mit hoz a jövő, ez a jóslás az előző részben sem hozott sok jót, na mindegy. Az öreglány sorra fordítja fel a lapokat, harc az ördöggel, valami nagy torony, stb, de még mielőtt a végére érne, két rendőr lefogja engedély nélküli működésért és elvezeti. Indy kíváncsian fordítja fel az utolsó lapot, amin a halál van, na kösz szépen, már csak azt lenne jó tudni, ki fog meghalni. Ilyen előzmények után lép be az amcsi főhadiszállásul szolgáló palazzóba, ahol egy meglehetősen unott arcú tiszt, Waters ezredes fogadja, éppen papírrepülőt hajtogat. (Ilyen modellt én is tudtam ált.isk. koromban, a másik, a deltaszárnyú nem volt az erősségem.)

indiana17_2_03.jpg

Már sokat hallottam magáról, 19 éves és 26 nyelvet beszél, mondja fapofával Indynek. 27-et, uram, javítja ki Indy tisztelettudóan. Ne kérkedjen, én 32-t, vág vissza Waters, az én apukámnak meg CSÉB-je van!, tromfol erre Indy. Végül megállapodnak döntetlenben, és Waters átvezeti Indyt egy másik terembe, ahol Carlo Paretti olasz külügyminiszter és Henry Stanfill, az amerikai követség alkalmazottja álldogál egy nagy térkép előtt. Hamar kiderül, mi lesz a a feladat: fel kell venni a kapcsolatot egy Mattias Targo nevű román tábornokkal. Targo jelenleg Erdélyben tartózkodik és túszul tart jónéhány, általa kiszabadított szövetséges katonát. Viszont nem hajlandó kapcsolatba lépni sem a szövetségesekkel, sem a központi hatalmakkal, független akar maradni mindenkitől és így megteremteni az önálló Romániát. A szövetségesek már három embert is küldtek hozzá, de válaszul csak különböző testrészeiket kapták vissza: egy ujjat, egy fület és egy szemgolyót, itt vannak a képen látható dobozban. Ez pedig mindközönségesen azt jelenti, ne küldjenek hozzá több ügynököt. Waters és Indy ennek ellenére elvállalja  a küldetést, az erdélyi Besztercén kell találkozniuk három segítővel: dr. Franz Heinzerrel, Nicholas Hunyadival, valamint egy lánnyal, Maria Strausslerrel. Ha viszont Targo végül mégsem akar majd együttműködni, nyugodtan küldjék az örök vadászmezőkre, mondja a két diplomata. Van még kérdés? Nincs? Akkor lelépni!

indiana17_2_04.jpg

És már itt is vagyunk a Móricz által Tündérkertnek nevezett vidéken, Indyék egy hasonlóan szépséges Peugeot Bébé CV6-tal kanyarognak a magas hegyek között az Iron Maiden vonatkozó témájú opusának dallamára (nem). A megbeszélt helyen találkoznak két helyi segítővel és jelszót cserélnek: "Milyen gyönyörű madár!" - "Ez is csak repülni tud." Átöltöznek és immár mint kereskedők utaznak tovább teherautóval. A következő találkaponton lovasszekérre váltanak, az itteni jelszó: "Látták Mozartot?" - "Nem ebben az évszázadban." (Én inkább ezt javasoltam volna: Szeretik a Mozartkugelt? - Az nem kifejezés!)

indiana17_2_05.jpg

Így tehát végül szekéren gördülnek be Besztercére és első útjuk a fogadóba vezet. Waters két pohár sört rendel és egy kettétört pénzérmét helyez a pultra, a csapos melléteszi a másik felét, így tehát ő az emberük, Nicholas Hunyadi. Erre a terem túlsó sarkában ücsörgő, Wiener Zeitungba temetkezett alak is leteszi az újságot, ő doktor Heinzer, akit Waters már régről ismer. Végül Maria is előkerül, együtt a csapat. Szerencsére más vendég nincs, így zavartalanul tudnak beszélgetni. Waters kissé aggódik, egy lánynak mégiscsak veszélyes egy ilyen küldetés, de Maria megnyugtatja. Ruhaujjából előszedi az ezredes kését, amit pár perccel korábban észrevétlenül elcsórt tőle, és négy méterről egy laza mozdulattal beleállítja a falba, pár centivel Waters feje fölött. Ne féltsen engem, közli a csaj, Indy jót vigyorog.

indiana17_2_06.jpg

Másnap hajnalban elindulnak, a teherautóval leparkolnak valami elhagyatott út mellett és gyalog folytatják az utat. Ahogy a Himnusz is mondja, a csapat "bércre hág és völgybe száll", a doki bírja legkevésbé a strapát, de azért derekasan igyekszik lépést tartani a többiekkel. Hosszas mászkálás után az egyik gerincről völgyben táborozó osztrák és német csapatokat vesznek észre. De valami nem stimmel velük, mert három szövetséges egyenruhás katonát is látnak köztük, ezek most Targo hadifoglyai vagy szimpla dezertőrök? Indyék mindenesetre úgy döntenek, elkerülik a tábort, mert Targo kastélya innen alig egy órányira van, inkább oda mennek, követve az eredeti tervet.

Hamarosan meg is pillantják a kastélyt, ami az angolszász Erdély sztereotípia szerint természetesen Drakula várára hasonlít, villámok is csapkodnak körülötte, mindenesetre elég bénán van odarajzolva, mutatom:

indiana17_2_07.jpg

Baljós zene és random farkasüvöltés hangjai mellett érkeznek meg a vár alá, Indy már veszi is elő a kötélre erősített csáklyát, hogy annak segítségével másszon fel a falon. Waters hiába figyelmezteti a veszélyre, inkább keressenek egy ajtót és azon menjenek be, Indy hajthatatlan és elindul felfelé. Sikeresen felér és átveti magát a párkányon, ám a nagy lendülettől egyensúlyát veszti és lebucskázik a várudvarra. Ekkor érkeznek meg Watersék, akik simán megtalálták a kaput és ott jöttek be, Indy enyhe zavarban porolja le magáról a vakolatot. Indulnának tovább, ám ekkor a villámok fényében rengeteg karóba húzott holttestet vesznek észre az udvaron, na tessék, ráadásul a karók elrendezése mintha a közismert O1G logót formázná.

indiana17_2_08.jpg

Nicholas és Heinzer szerint ez a tömeges kivégzési mód a rettegett középkori fejedelemre, Vlad Tepesre utal, ezek szerint Targo sem lehet az a kimondott mimóza lélek. A csapat szétnéz a várban, de minden terem üres, bár a gyertyák égnek. Persze a rémes hangulatot fokozandó egy-egy léghuzat időnként  kioltja a fényeket, úgyhogy többször kényszerülnek sötétben botorkálni. Furcsa zajok kísérik útjukat: ágyúdörgésre emlékeztető robaj, nyögések, gömbvillámok, kísérteties nevetés, stb.

indiana17_2_09.jpg

Az egyik terembe érve a földön vértócsát vesznek észre, ami a plafonról csöpög lefele, szépen vagyunk. Ráadásul Mariát megszállja valami szellem, mert hirtelen vonaglani kezd a földön és fennakadt szemmel, elváltozott hangon azt hörgi Indynek: A halál ott van a zsebedben! És tényleg, Indy meglepődve húzza elő a még Velencében eltett kártyalapot, ami a halált ábrázolja. Miután a lány magához tér, a termet lassanként vérzuhatag kezdi elárasztani, a csapat felrohan az emeletre, hogy megnézze, mi okozza ezt. Waters fut elől, a többiek kissé lemaradva követik. Belépnek a vértócsás terem fölötti szobába, ám meglepetésre vért nem, csak fagyos hideget és a szoba közepén az ezredes csizmába bújtatott lábát találják, de a test nincs sehol. Jajanyám, szellemek! Erre a következtetésre jut a babonás Nicholas és Maria is, de a józan Indy szerint ez nem szellemek műve, hanem előre eltervezett gyilkosság.

indiana17_2_10.jpg

A folyosón csikorogva kinyílik egy addig zárt ajtó, a csapat belép és végre élő (?) emberrel találkozik. A férfi nem retten meg a fejéhez szegezett pisztolytól, sőt a valódi nevén szólítja Indyt. Kiderül, hogy ő Targo tábornok, és hajlandó elvezetni Indyéket a korábban hozzá küldött három szövetséges tiszthez. Egy nagy terembe vezeti a csapatot, ahol lakomázva ücsörög a három tiszt, hullafehér arccal ugyan, de látszólag jól érezve magát, bár egyiküknek a füle, a másiknak egy ujja, a harmadiknak az egyik szeme hiányzik. A nagy zabálás közben az egyik tiszt, a francia Picard (aki amúgy Maria boyfriendje) ismerősként köszönti Heinzer dokit, aki elsőre tiltakozik, sose látta ezt a fickót. De aztán némi faggatózás után fegyvert ránt és bevallja: a valódi neve Adolf Schmidt, és az osztrák titkosrendőrség tagja. Ez ám a surprise avagy Überraschung!

indiana17_2_12.jpg

Picard elmondja, hogy annak idején Schmidt vallatta őket a hadifogolytáborban, de szerencsére sikerült megszöknie. Hogy elvágja a további vallomást, Schmidt / Heinzer mellbe lövi a franciát, mire a feldúlt Maria bosszúból leszúrja a dokit. Egy árulóval kevesebb, de a meglepetéseknek nincs vége. Picard ugyanis a lövéstől nem halt meg, sőt társaival lefogják Indyéket. Targo joviális arccal mesélni kezd arról, milyen sikeresen tudta felállítani mindenre elszánt csapatait, akiket a földjére behatoló ellenség vére fog éltetni. A toronyba viteti Indyéket, ahol kikötteti őket, Nicholast egy speciális faasztalra bilincselteti, majd elküldi az embereit. Mindenféle orvosi műszereket vesz elő, de az a gyanúm, hogy nem egyszerű beöntésre készül. Ezt megerősíti, hogy kivillantja két hegyes metszőfogát is, na tessék, egy Drakula utód! (Ha eddig még nem sejtettük volna.)

indiana17_2_13.jpg

Tehát nem beöntés, hanem kiöntés lesz, mert Targo az elhúzott függöny mögött a szerencsétlen Nicholast össze-vissza kaszabolja, a kicsurgó vérpatakot pedig az erre a célra kivájt csatorna vezeti el. Maria következik, akit először valami kábító folyadékkal itat meg, majd az ágyra fekteti. Aztán Indynek ad a folyadékból, de ő csak úgy tesz, mintha meginná, és rátámad Targóra. De a román az erősebb és rábilincseli Indyt az asztalra. Föléhajol, de ekkor váratlanul egy kés áll a hátába, Targo összeesik. Persze Maria volt a merénylő, aki szintén nem nyelte le az italt, kiszabadítja Indyt és kimenekülnek a toronyszobából. Targo azonban nem halt meg, feláll, kihúzza a kést a hátából és félelmetes hangokat kiadva indul a menekülők után. Indy a gyilokjárón szembefordul vele és egy korábban felragadott fejszével rátámad a tábornokra.

indiana17_2_14.jpg

A küzdelem heves, bár rövid, Indy kalapja le is repül közben és sokáig hullik lefelé a nagy mélységbe a vár udvarára. Már-már Targo kerekedik felül, ám ekkor Indynek sikerül őt átvetnie a peremen és a tábornok lezuhan a mélybe. Maria szerint utána kell menni és tényleg megölni, mert ez nem ember. Indy kicsit hitetlenkedik, de aztán együtt lemennek az udvarra. Először természetesen a megtalált kalapot teszi fel a fejére, majd Maria tanácsát követve karót és kalapácsot szereznek, és szekéren elszállítják Targót egy olyan helyre, ahol négy út találkozik, mert csak ott lehet végezni vele. Így is történik, Targot lefektetik az útkereszteződésben és mellkasán átütik a karót. A holttest pár másodperccel később lángralobban, a gomolygó füst még egy pillanatra felveszi Targo alakját, majd szétfoszlik a levegőben. Klasszikus vámpír leszámolás, ahogy ezt már számos vonatkozó műből ismerhetjük. A záró képsorokon azt látjuk, amint Maria és Indy átvág a korábban látott katonai táboron, ahol Targo vegyes egyenruhájú katonái holtan hevernek szerteszét. Mi történt?, kérdezi Indy, végre megszabadultak, feleli Maria.

indiana17_2_15.jpg

A jelenben öreg Indy a történet végére ér: Na most már hisztek a szellemekben?, kérdezi a gyerekektől. Nem igazán, jön az őszinte válasz. A véreteket akarom!, fordul hirtelen feléjük az öreg, rájuk vicsorítva titokban behelyezett műanyag vámpírfogait. A gyerekek sikoltozva menekülnek ki a házból, nyuggerunk elégedetten rötyögve néz utánuk.


Hát...., hogy is mondta a Monty Python? Mr. Jones, you're no fun anymore.

indiana17_2_16.jpg

Címkék: Indiana Jones
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2021.02.06. 11:58:15

@Flankerr: te is már elég régóta vagy fiatal ahhoz, hogy ismerd :))

Flankerr 2021.02.07. 23:47:36

@Gabba: még pont belestem, igen :D

Pácsó Ármándó 2021.03.04. 17:36:16

Kaland+dal=kalanddal? Már jól kezdődik ! :) Tényleg van ABC vagy csak a BBC-t fiatalítod? :) Megnéztem/hallgattam a metálszongot, akkoriban még igazi mesterfodrászok dolgoztak a zeneiparnak :) Én mindkét fajta papírrepcsit tudtam hajtogatni, nemhiába, a mehicoi általános iskolákban adtak a kézügyesség fejlesztésére, aminek később siheder tigris koromban nagy hasznát vettem :) Vajon meddig áll el egy szemgolyó viszonylagos frissességben egy nem hűtött ládában? MóCárt golyóit mindenki szereti :) Milyen szép háziszőttesben vannak az erdélyiek! Drakula, mint O1G hirdető ? Erre magamtól sohasem jövök rá!
Azt hittem a szemfog a hosszabb a vámpíroknál, ez valami családi vonás lehet Targoéknál.

Köszi a hogyvoltot, remek lett!

Gabba 2021.03.05. 14:42:39

@Pácsó Ármándó: újra itt van/vagy, hurrá! :)

A mehikói közoktatás ezek szerint nagyon fejlett, nyilván hallottak ott egy Szeged nevű magyar városról. Kérlek szépen, én ott végeztem ffokú tanulmányaimat és volt egy nagyon kedves csoporttársnőm, aki szintén bírta a mettált, és együtt voltunk a Helloweenhez hasonlóan szintén német és szintén speed metalban nyomuló Running Wild koncertjén Kecskeméten, a sportcsarnokban. Ment a headbang! (Nem keverendő össze a gangbang-gel :)

Mozartkugel über alles!
süti beállítások módosítása