Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 17/1 - Masks of Evil / Istanbul, September 1918

2020. december 13. 12:07 - Gabba

Az eredeti sugárzásban ez volt a 2x17, öreg Indys bookend viszont ennek ellenére nem készült hozzá, ejnye már na. A címnek megfelelően Isztambulban kezdünk, ismerős alak lép be a Balkán Hírügynökség épületébe, de hiszen ez Harry Pearce a Spooksból, ami az egyik legmenőbb sori evör! Itt azonban most egy Stefan nevű ügynököt alakít, és az egyik szobában rátalál Indy barátunkra, aki továbbra is kémként tevékenykedik és most éppen Nils Anderson svéd újságíró szerepét játssza. (Felkészül Nils Holgersson és Hans Christian Andersen.) Valami titokzatos iratokról beszélgetnek meg egy bizonyos Kemal pasáról, egyelőre egy szót sem értek az egészből, de később majd biztos minden kiderül. Szó esik még egy bizonyos Mollyról, akit Indy nem akar belekeverni ebbe az egészbe, ahá, újabb szerelmi szál van kibontakozóban.

indiana17_1_01.jpg

És már itt is van a szőke Molly, aki amúgy tanárnéni Amerikából, és egy csapat diákkal együtt hallgatja az "újságíró bácsi" előadását a sajtómunkások legfontosabb vezérlőelvéről, az igazságról. A közönség soraiban ott van még Halide Edib, török írónő és feminista politikus, akivel Indy kicsit még beszélget az előadás után. Kéri, segítsen neki összehozni egy találkozót Musztafa Kemál ezredessel, mert szeretne vele riportot készíteni. A nő szerint az ezredes leginkább a fronton van, de megpróbálja, amit lehet. (Aha, ő lesz a későbbi Kemál Atatürk, aki ugyebár a modernkori Törökország legismertebb és legnagyobb hatású politikusa volt.) Miután Halide elmegy (hol oda, hol ide), Indy némi csókolózások közben elhívja Mollyt vacsizni este a Pera Palace hotel éttermébe. (Ami amúgy a mai napig üzemel, honlapja szerint olyan ismert vendégei voltak, mint pl. Agatha Christie és Ernest Hemingway. Indiana Jonest viszont nem említik, ez hiba.)

indiana17_1_02.jpg

A gyertyafényes romantikus vacsi közben Indy félve felteszi a kérdést: Hozzám jössz feleségül? Molly igennel válaszol, Indy megörül és őszintén bevallja, hogy gyűrűt nem mert venni (ugye emlékszünk, hogy járt a chapter 7-ben Vickyvel?), helyette egy régi díszes karkötőt hozott, azt csatolja fel a lány csuklójára. Molly csak annyit kér, legyenek egymáshoz mindig őszinték, Indy ezt meg is ígéri, de azt mégsem vallja be, hogy valódi hazája nem a kies Svédország, hanem a nagy Jueszéj. Vacsora után kocsit hív a lánynak, ő meg az egyik sikátorban találkozik egy titkos ügynökkel, aki szerint a kért iratokat pár napon belül sikerül megszerezni.

indiana17_1_03.jpg

Másnap reggel Halide jó hírt hoz Indynek: egyik ismerőse révén sikerült összehozni a kért találkozót Mustafa Kemállal, délután 5-kor legyen a Pera Palace-ban. Na tessék, mecsoda menő hely ez, mindenki idejár. Indy természetesen pontosan érkezik a találkozóra, a tábornok egy külön szobában fogadja. Sok minden szóba kerül, a németekkel fennálló szövetség, a tábornok terve a török nemzeti egység létrehozásáról, a katonai helytállásról stb. Kemálnak nem célja a hajdani ottomán birodalom helyreállítása, Indy ezt hallva az irányban kezd tapogatózni, érdekelné-e a tábornokot Franciaország támogatása egy különbéke aláírása érdekében. A tábornok tapasztalt róka, természetesen nem ugrik egyből egy ismeretlen svéd újságíró közvetítésével érkezett ajánlatra. Hamarosan úgyis Franciaországba utazik, majd előtte még egyszer beszél Mr. Andersonnal, addig is a viszontlátásra.

indiana17_1_04.jpg

A következő nap Indy a Hírügynökségen egy titkos üzenetet megfejtésén dolgozik, ami szerint Monty (nem Python!) a szokásos helyen várja fél óra múlva. Stefan lép be az irodába, Indy rábízza, hogy égesse el az üzenetet, ő máris indul a találkozóra. Ahogy kinyitja az ajtót, szinte beleütközik Mahmutba, az egyik alkalmazottba, lehet kombinálni, hogy hallgatózott-e a csávó vagy csak a port törölgette le a kilincsről. Stefan még utánaszól, legyen nagyon óvatos és körültekintő, ne könnyelműsködjön, ahogy gyakran szokott. Né' már, a kis tyúkanyó, pardon, tyúkapó.

indiana17_1_05.jpg

Indy körültekintően érkezik a megbeszélt helyszínre a piactér közelébe, de Montyról ez már nem mondható el. Ugyanis véletlenül egy gyorsan hajtó teherautó elé lép, ami elgázolja, a kezében tartott táskát meg egy ismeretlen felragadja és eltűnik vele a tömegben. Indy hiába rohan oda hozzá, az ügynök csak annyit tud mondani, hogy a titkos doksik a táskában vannak, és meghal. A kirendeltség tagjai válságtanácskozást tartanak az egyik kávézóban, megtudjuk, hogy a titokzatos papírok a franciák különbéke feltételeit tartalmazzák, és ha illetéktelen kezekbe kerülnek, akkor olyan lebukás van, mint az ismert francia benzinkúthálózat: Total. Indy másnapra hivatalos egy diplomáciai fogadásra, ott majd hátha tud infót szerezni az eltűnt doksikról.

indiana17_1_06.jpg

A fogadás a szokásos, diplomaták, katonatisztek, egyéb fejesek. Indynek maga a kidekorált V. Mehmed szultán kíván kellemes szórakozást, hozzátéve, örül, hogy a sok, Törökországgal szemben elfogult tudósító mellett végre egy semleges ország képviselőjével találkozhat. (Amennyire tévedni méltóztatik, nagyméltóságú uram!) Sajnos a fogadáson Indy semmi érdemlegeset nem tud meg, utána viszont találkozik Stefannal, aki több sikerrel járt. Megtudta ugyanis, hogy a doksik egy bizonyos Feskarinál vannak, aki jól ismert kavarógép és zugárus, de nem akarja eladni őket vagy csak rengeteg sok pénzért. Na akkor gyerünk hozzá!

indiana17_1_07.jpg

Feskari házában túl nagy a csönd és a sötét, a zugárusra némi keresgélés után találnak rá: a fürdőkádban heverészik, teljesen felöltözve, viszont teljesen holtan. A gyilkosa viszont még a házban van, barátaink utánaerednek, a támadó egy késsel megsebesíti Indy karját, Stefan gyorsan bekötözi és rohannak a gyilkos után. Utcán és tetőkön át üldözik, másznak ereszen föl, ereszen le, mint O1G barátja, az ismert fideszes istenhazacsaládkeresztényházasságazanyanőazapaférfi politikus, Szájer József Brüsszelben. Az egyik dzsámi tetején végre elkapják a menekülőt, örmény a csávó és a vallatás hatására bevallja, hogy van egy Farkas nevű kettős ügynök is a képben, aki a németeknek és a szövetségeseknek is dolgozik. Indyék felváltva ütlegelik Stefannal, hátha még többet is mond, de sajnos Stefan egy erőteljesebb ütésétől az örmény átbillen a peremen és lezuhan az utcára, halálra zúzva magát. Mondtam, hogy élve kell!, kiabál Indy a társára, de már késő.

indiana17_1_08.jpg

Az ellopott papírokat mindenesetre megtalálják nála, a történtek átbeszélésére a csapat ezúttal egy fürdőbe vonul. Amíg Stefan átkötözi a karját, Indy elolvassa a megszerzett doksikat és meglepődik: olyan feltételek vannak benne, amikről korábban nem volt szó, és amiket Kemál tutira nem fogadhat el, mert az felérne egy hazaárulással. A csapat tagjai lájtosan ugyan, de egymást is gyanúsítgatni kezdik: itt van ugye Igor, aki fehérorosz ugyan, de lehet akár titkos leninista is, a szovjet rendszer híve. Vagy Nico, aki görög, de attól még állhat a németek zsoldjában. Na és a bolgár Viktor, akikről meg köztudott, hogy egyformán szimpatizálnak a németekkel és a franciákkal is - és persze a budapesti bolgárkertészekkel. Mivel a Farkas csak közülük lehet valaki, Indy úgy dönt, a megszerzett levelet nem mutatja meg egyiküknek sem, hanem magával viszi haza. Plusz kérni fogja a központtól, hogy mindegyiküket világítsák át.

indiana17_1_09.jpg

Indy hazafelé indul, átvág a temetőn és a titkos dokumentumot az egyik sírkő alá rejti, ügyes. És igaza is van, mert miután telefonon a felettesétől a csapat átvilágítását kérte és lefekszik, az éjszaka közepén egy ballonkabátos alak oson be a lakásba. Elemlámpa fényénél átkutatja a szobát, a fiókokat, mindent, de persze nem talál semmit.

Reggel Molly érkezik látogatóba és megdöbbenve látja, hogy szerelme karja véres, sebláz gyötri. Tiszta kötszert és jódot szerez, átkötözi a sebet, majd Indy előadja, hogy a feketepiacról akar cikket írni, és úgy látszik, túl sokat kérdezősködött, ezért szúrták meg. Molly éppen távozik, amikor megérkezik Igor és aziránt érdeklődik, itt vannak-e a doksik biztonságos helyen. Nincsnek itt, de biztonságban vannak, feleli Indy, Igor egy darabig még téblábol, rám számíthatsz, ha segítségre lesz szükséged, mondja, aztán lelép.

indiana17_1_10.jpg

Molly másnap finom ebédet hoz Indynek és az egész délutánt nála tölti, mindenféléről beszélgetnek, többek közt persze az esküvőről is. Estefelé a lány indulni készül, mert az árvaházat 9-kor bezárják és még el kell érnie a kompot. De kár, pedig itt is van kompót, mondja Indy, de aztán felteszi Molly fejére a kalapot és kikíséri az ajtóhoz. Kölcsönösen szerelmet vallanak egymásnak, csókot is váltanak, majd Molly váratlanul kijelenti: Mégsem megyek el, itt maradok. Csókra csók következik, majd újabb csókok, a további események viszont már a nézők fantáziájára lesznek bízva. Én a magam részéről biztos vagyok benne, hogy ezen események között a Kalevala elemzése például biztosan nem szerepel.

indiana17_1_11.jpg

Jól nevelt gentlemanus módjára Indy másnap reggel elkíséri Mollyt az árvaházhoz. Útközben a Hagia Sofia tövében egy jövendőmondó hívja őket magához, Molly vonakodik, de Indy rábeszéli, hagyja magát, jó móka lesz. Az öreglány színes kavicsokból jósol, a szerelmünk örökké tart?, kérdezi Molly, a jósnő mosolyogva bólogat. Indy pénzt ad neki és Molly után siet, még a kabátját is ráadja, mert közben eleredt az eső, így azt már nem látja, hogy a jós valami furcsát vesz észre a kavicsok között, és a kapott pénzérmét rémülten eldobja.

indiana17_1_12.jpg

Miután elvált Mollytól, Indy egyedül sétál az utcán, amikor egy fezes alak lép oda hozzá és átad neki egy darab papírt, este 6-kor legyen a Galata toronynál, ez áll rajta. Indy a temetőbe megy és magához veszi az elrejtett titkos levelet, majd az irodában közli Stefannal, hogy hova készül. Nagyon vigyázz magadra, komoly célpont vagy, most is nálad van a levél?, kérdezi az, de Indy letagadja, nincs nála, majd útközben fogja magához venni. Igaza van, Trust no one, ezt már Mély Torok is megmondta Moulder ügynöknek.

indiana17_1_13.jpg

A Galatában természetesen Kemál ezredes várja, Indy átadja neki a békefeltételeket tartalmazó iratokat. Kemál elolvassa és amint az várható, jól felhúzza magát: Nem is a francia kormány írta, hanem csak a titkosszolgálat vezetője, és különben is úgy kezelnek benne, mint valami lenézett mongol hadurat, dühöng Indynek. Majd kijelenti, az ő álma a független Törökország létrehozása, nem a hajdanvolt birodalom feltámasztása, és ezt véghez is viszi akár a szövetséges hatalmak nélkül is. Behívja az őrséget és kivezetteti Indyt, aki csak annyit tud mondani, az előzmények ismeretében ő sem ezekre a feltételekre számított.

indiana17_1_14.jpg

Az utcára kiérve Indy gyors léptekkel halad, amikor az egyik ügynöke, a szemüveges Sadallah fut oda hozzá azzal, hogy tudja, ki a titokzatos Farkas. Ám mielőtt elmondhatná, lövés végez vele, a szerencsétlen Indy karjai közt leheli ki lelkét. Indy a merénylő után rohan, de az eltűnik az egyik sikátorban, szemből viszont őrjárat érkezik, így Indynek is el kell tűnnie.

indiana17_1_15.jpg

A kávéházba megy, ahol a csapat többi tagja várja. Beszámol nekik Sadallah megöléséről és beblöfföli, hogy az ügynök elmondta neki, ki közülük a Farkas. A központ is vizsgálódik, úgyhogy másnap az ügynökség zárva lesz, mindenki vonuljon vissza.

Ő maga is hazamegy, ám hamarosan beront hozzá Molly, igencsak feldúltan. Kemál ugyanis levélben közölte Halidével, hogy a svéd újságíró valójában francia titkosügynök, és a nő megmutatta neki is a levelet. Indy mentegetőzik: a valódi nevem Henry Jones, a barátaimnak Indy, és én csak nem akartak belekeverni ebbe az egészbe, az apám viszont tényleg professzor, csak nem Svédországban, hanem a Princetonon. Molly megcsalatva érzi magát és azt is kétségbe vonja, mondott-e valaha is igazat neki Indy. Kétségbeesetten elrohan, Indy csak a lépcsőházban éri utol. Elmondja neki az indokait, a fronton naponta ezreket látott meghalni és ha a mostani munkája révén akár csak egy nappal is sikerül megrövidíteni a háborút, az is rengeteg életet ment meg. Molly azonban kijelenti, ezek után már nem tudja, mikor mond igazat és mikor hazudik neki Indy, nem akarja látni, és elrohan. Indy magába zuhanva rogy le a lépcsőre.

indiana17_1_16.jpg

Bemegy az irodába dolgozni, de nem sokáig lesz nyugalomban, mert ahogy sötétedni kezd, egyszer csak lövés dördül, Indy alig tud lebukni a golyók elől. Kimenekül az utcára és siet a lakására, ahol első dolga a kompromittáló titkos levelet elégetni. Eközben Molly az árvaházban megtalálja Indy kabátját, amit a múltkori séta idején adott rá az eső ellen, és úgy dönt visszaviszi neki. Belebújik a rá kissé túlméretezett kabátba, kalapot tesz a fejére és siet Indyhez. Ahová időközben megérkezik a merénylő is és éppen pisztolyt szegezve óvakodik be a lakásba. A fény az arcára vetül, bakker, de hisz ez Stefan, ő a Farkas!

indiana17_1_17.jpg

Engem egy pillanat alatt kiver a víz és rám is dermed, mert a lépcsőházból hallatszó zajra felfigyel Stefan, aki a rossz megvilágításban csak azt látja, hogy Indy kabátjában érkezik egy kalapos alak és indul fel az emeletre. Azt hiszi Indy az és rálő, a valódi Indy a lövés hallatán rémülten rohan ki a lakásból. Lelövi Stefant, aki holtan esik össze, de már késő, mert az ő lövésétől Molly is halálos sebet kapott. Csak annyit tud mondani, hogy megbánta a szakítást és a hátralevő életét Indyvel akarja tölteni. Sajnos ez már csak pár másodpercet jelent, a lány Indy karjában hal meg. Hősünk összetörten zokog a holttest felett.

Címkék: Indiana Jones
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2020.12.13. 14:46:15

Nagyon szépen köszönöm a hogyvoltot! :)

Véleményt nyilvánítani még nem tudok, csak az első 12 sorról (lesz szerelmi szál és Isztambulban járunk, erről eszembe jut, hogy előkereshetném az Assassin’s Creed Revelations játékot). A posztot a karácsonyra történő hangolódás jegyében adventi napárként újragondolva 12 részre osztottam, és majd apránként olvasom :)

Gabba 2020.12.13. 16:59:33

@W.Jack.: 12 részre beosztva fogsz elolvasni egy posztot, apránként? Nem voltál te ilyen, ezek szerint ez egy új érdekes adat :D
www.youtube.com/watch?v=diFmcufF-OI

Flankerr 2020.12.13. 18:16:30

Piszkos Fred szépen rátenyerelt erre a részre a málanszörpjével

W.Jack. 2020.12.13. 18:40:06

@Gabba: Köszi a linket, a Holló színház vicces :)

Hmmm.... Szépen hosszan elnyújtva az élményt olvasom majd a posztot, egészen karácsonyig, nincsen elhamarkodott habzsidőzsi :D

Gabba 2020.12.14. 14:19:53

@W.Jack.: és akkor szakaszonként fogsz hozzászólni is? az jót fog tenni a kommentszámnak :)

@Flankerr: a fejlemények hatására nekem is meg kellett magamat erősíteni némi védőitallal...

W.Jack. 2020.12.14. 14:53:32

@Gabba: Naná! :) (kivéve, ha nem szabad elvetemültnek lenni, és csak a teljes poszt elolvasása után szabad összefoglalni a hogyvolt nyomán születő gondolatokat, benyomásokat)

Gabba 2020.12.14. 16:21:55

@W.Jack.: Indy (akárcsak Onedin) alatt mindent lehet! :))

W.Jack. 2020.12.14. 20:05:00

@Gabba: Tegnap még nem sikerült, de ma szinkronba hoztam a rész nézését, (meg a járását), illetve az olvasást. Molly cukiszép, de Halide is kimondottan az. :)
Változatlanul kedvelem a posztban sorakozó linkeket: Megcsodáltam a Pera Palace instáját is, az Agatha Christie szoba nagyon ott van!

Gabba 2020.12.15. 07:36:38

@W.Jack.: és azt nem is írtam, hogy vendég volt ott Gábor Zsazsa (nem rokonom :) is!

W.Jack. 2020.12.17. 20:42:42

@Gabba: Határozottan szép nő volt, akiben megfelelő arányban volt jelen az aranyásó gén, bár a legutolsó férje kicsit melléfogásnak tűnt, de lehet, hogy ez csak a látszat volt.
Mahmut rettentő bénán hallgatózott, hogy nem sikerült időben arrébb lépnie, pedig Indy hosszasan beszélt még az ajtóban kezében a kilinccsel. Nem is tudtam, hogy a Total francia kút. Igaz még soha nem is gondolkodtam ezen, de egy újabb információval lettem gazdagabb : )

Gabba 2020.12.18. 15:23:11

@W.Jack.: Zsazsa szép volt, oké, akkor viszont lehet, hogy mégis rokonok vagyunk (távoli, megengedem :)

a Total tényleg francúz, de a benzinkutat nálunk még a születésed előtt felvásárolta a Shell :)
süti beállítások módosítása