Hogy volt?

Odaát 6x09 - Tündérek sötétben

2020. július 11. 12:24 - Szencsike

Az évad egyik legviccesebb epizódja következik, Csingilinget és barátait alaposan felturbózták a sorozatban. Indiana állam, Elwood, kukoricaföld, késő este. Egy tini párocska nagyon jól érzi magát, de ebben a sorozatban a jó dolgoknak hamar vége lesz. Valami mozog a kukoricásban, Patrick hősködni akar, megnézi mi az. A barátnője persze kiakad, hogy egyedül hagyta késő éjjel egy gyanús helyen, hát utána megy. Patrick kiér a mező szélére, de ekkor egy fényjelenség után eltűnik. Mire a barátnője utoléri őt, már csak a letarolt kukoricást látja, ami pont olyan, mint az UFO-k gabonakörei. A főcím is megváltozott, igazi X-akták, és rossz viccel élve, az igazság ezúttal  valóban Odaát van. 

1.png

Elwood városkáját az UFO-k elég gyakran meglátogatják, éa a szemtanúk mesélik el, hogy mit láttak. A barátnő a párjáért, Patrickért aggódik, egy másik nő szerint új világ köszönt ránk, ha E.T. felveszi velünk a kapcsolatot. A helyi rendőr realista, nem a földönkívüliek garázdálkodnak, de mióta az UFO-hívő bagázs feltűnt a városban, már négyen eltűntek. Viszont van egy hölgy, aki szerint az egész UFO-dolog csak mese, valójában a tündérek rosszalkodnak. A tesók ezeket az embereket kérdezik ki, mint újságírók és a tündérhívő nénit Sammy lecseszi, hogy a földönkívüliekben nem hisz, de a tündérekben meg igen?! Baromság, tartson inkább macskákat, de mielőtt jobban belelendülne a hölgy szidalmazásába Dean elrángatja onnan a tesóját. Lelketlen Sammy sajnos megint túllépett egy határt, Dean figyelmezteti, hogy hiába baromság az ufók létezése, a régi Sammy nem hülyézett volna le egy ilyen kedves hölgyet. Valóban, ám Sammyt nem érdekli egyáltalán a kedvesség, egészen belefáradt, hogy normálisnak tűnjön. Deannek fontos, hogy legalább tegyen úgy, mintha fontosak lennének neki az ilyen dolgok. Színleljen, Dean segíteni fog a kis Pinokkiónak, ő lesz Sammy lelkiismerete, csak erőltesse meg magát és színleljen!

2.png

A srácok egy órásmesterhez mennek, ő Patrick édesapja, aki láthatóan beletörődött, hogy elment a fia. A srácok rossz kérdést tesznek fel az öregnek, ki vitte el a fiát, az öreg elzavarja őket. A srácok nem hagyják annyiban, tud valamit, de látni rajta, hogy túlságosan is fél attól, hogy bármit is eláruljon nekik. Dean átadja neki a névjegyét, hívja fel, ha meggondolná magát és elmennek. Az öreg megvárja, amíg egyedül marad, majd egy láthatatlan valamihez szól, hogy ennyi elég volt-e, mire egy óra megmozdul. A tesók odakint eldöntik, hogy Dean elmegy a kukoricáshoz, Sammy figyeli a mestert, de lehetőleg ne kínozza vagy ölje meg az öreget, bármit is akar csinálni, szóljon Deannek. Sammy egy évig egyedül volt, egész jól ment, ám Dean nem akarja tudni, hogy mit jelent Sammynek az „egész jól”. Dean kiért a gabonakörökhöz, semmi furcsa, majd megszólal a telefonja.  Sammy az, figyeli az öreget, aki épp a kocsmában iszogat. Sammy újra kivallatná, viszont Dean oldalán történik valami. Fura zajok, majd jön a fény és egy csészealjra hasonlító jelenés az égen. Dean menekülés közben üvölti, hogy ufókat lát, Sammy a vonal végén halálos nyugalommal inti őt óvatosságra, mert ha elkapják, a seggében is turkálnak majd. Dean több együttérzést várna, Sammy közben kikéri magának az újabb adag sörét. Dean keresztül rohan a fél mezőn, ő bizony nem adja könnyen magát, előveszi a kését, kapják csak el a rohadékok, majd jön a fény és eltűnik. Sammy a kocsmában megkapta a sörét és stíröli a pincérlány hátsóját. 

Kukoricás, Dean elhagyta a telefonját, szerencsére Sammynek van annyi esze, hogy eljöjjön ide, és megkeresse őt, de csak ezt az elveszett telefont találja. Sammy elment a városka mellett tanyázó UFO-hívők táborába, ahol sokan az eget kémlelik vagy épp tapasztalatot cserélnek a kalandjaikról. Sammy odalép Wayne-hez, a csapat vezetőjéhez, valóban léteznek az idegenek és ő el akarja őket kapni. Wayne jót nevet a határozottságán, Sammy kezébe nyom egy újságot, amiben csak szemtanúk leírásai vannak. Közben a lelkes UFO-hívő lány meghallja, hogy Sammy tesóját elrabolták. Sammy csak kiosztja az öreget, elég béna UFO-vadász, ha egyet se kapott el, pedig 30 éve hajtja őket. Otthagyja a megalázott pasast, a csaj azonban követi Sammyt, segíteni akar neki. Sammy vigyorogva mustrálja végig a lányt. Kukoricamező, megjelenik a fény és kiköpi magából a kiabáló, lövöldöző Deant, sértetlen, valószínűleg E.T.-nek elege lett belőle. Dean visszatért a motelba, a villany felkapcsolása után újabb sokk éri szegénykémet, Sammy és a csajszi nagyban akcióznak. Deanben egy világ omlott össze, köpni-nyelni nem tud a ténytől, hogy a tesója tényleg le se szarja. A csajszi legalább örül, hogy a sokat emlegetett Deant visszahozták az idegenek. A szórakozásnak vége, a csajszi felöltözött és indul is, hagyja, hogy a tesók együtt legyenek. A hüledező Deantől azért megkérdi, hogy milyenek voltak, hát Dean szerint fehéren izzó szemétládák, a csajszi nem erre számított és lép is. Dean se igazán, mert fáradtan a csukott ajtónak borul. Sammy nagyon okosan megállapítja, hogy Dean feldúlt. Az nem is kifejezés, elrabolták és Sammy most is csak magára gondol. Alig egy órája ment el, de Sammy nem is kereste. Dehogynem, egész éjjel kutatott utána, és lám, másképp telt az idő Deannek, ugyanis ő csak egy órának érezte a távozását, valójában már hajnali négy is elmúlt. Sammynek eszébe jut, hogy a legtöbb elraboltnál is kiesett az idő, közben ad Deannek jó sok pohár italt, hadd nyugodjon meg. 

Dean beszámol az éles fehér fényről, Sammy megveregeti Dean térdét, már biztonságban van, ám ez csak fura volt Deannek. A fény után valami fura helyen volt, ahol érezte, hogy ott vannak körülötte a lények és felrakták őt egy asztalra. Vizsgálóasztal lesz az Sammy szerint, de ez csak még jobban elborzasztja Deant. Dean ellenállt, csapkodott, vagdosott, lövöldözött, biztos, hogy meglepte őket ezzel és nagyon büszke magára, hogy legyőzte őket. Sammy egy zuhanyt javasol neki, igen, ez jó lesz most. Később a srácok reggeliznek, Dean próbálja felfogni, hogy a démonok és angyalok mellett immár földönkívüliek is léteznek, hihetetlen. Sammy rá se figyel, a pincérnő köti le a figyelmét, és ezt Dean zokon veszi. Most rabolták el, rá kellene figyelnie! Sammy dilemmázik, kereste Deant, de eljutott arra a pontra, hogy nem tud mit tenni azért, hogy Dean visszajöjjön. Most emiatt magányosan szomorkodott volna egy sötét szobában? Erre egy határozott igen a válasz, Sammynek kutya kötelessége átéreznie a veszteséget, nem valami nővel henteregnie! Sammy kapizsgálja a dolgokat, ha lenne lelke szenvedne, kb. ugyanúgy mint Dean, amikor megpróbálja felhívni Lisát, de nem lesz belőle semmi. Dean egy pillanatra megkukul, de ez a lényeg, ha Sammynek lenne lelke, szenvedne. A pincérlány hozza a számlát, Sammy megint szkenneli a csajt, menthetetlen, de természetesen felveszik a harcot a kis zöld emberkékkel. Dean szerint elsőként tonnányi legendát kell átnézniük ehhez. Odakint egy fura pasas nézi az ablakból Deant, ám mire Sammynek elmondhatná, hogy ki az, a tag eltűnik.

5.png

A srácok kutatnak, Dean a netet böngészi, Sammy a könyvtárban böngészik, ahol rengeteg UFO-szakirodalmat talált. Deant a motelban sem hagyják békén a lények, kialszanak a lámpák a szobában, kintről fura fény árad be, majd nyílik az ajtó és egy aranysárga gömb repül be hozzá. A kése és a fegyvere az ágyon vannak, ezeket kellene elérnie, de a gömböcske ezt megakadályozza. Dean így közelről is megszemlélheti a jelenést, és mellbimbókat lát rajta. A repdeső gömböcske megtámadja őt, Dean nagyon tántorog, sokkal erősebb nála.  Viszont Dean be tudja zárni a mikrosütőbe, amit bekapcsol és a gömböcske felrobban. Később Sammy hazatért, és ketten nézik a mikró belsejét. Sammy nem lát semmi különöset, ám Dean szerint odabent minden csupa vér és trutyi... Dean szerint egy apró, dögös, ragyogó meztelen nő verte meg. Sammy megkérdezi, hogy szabad-e nevetnie, de nem, jobb ha semmi ilyesmit nem tesz. Viszont Sammy tudni akarja, hogy voltak-e szárnyai, ugyanis eszébe jutott az őrült asszonyság meséje, lehet nem is UFO-kkal kell foglalkozniuk, hanem a tündérekkel. A tündérek is elrabolnak embereket, amiről az emberek azt hiszik, hogy UFO-k tették. Dean szerint hülyeség, ám Sammy biztos benne, hiszen Deant elkapta Csingiling. 

A tesók immár a tündérhívő hölgy konyhájában üldögélnek, kaptak teát és sütit is tőle. A néni lakása tele van tündéres relikviákkal. A tündérek közé nemcsak a szokásos pici, szárnyas kislányok tartoznak, hanem a furcsa, kerti törpékre hasonlító gnómok is. Mindannyian egy másik valóságban élnek, és csak azok láthatják a tündéreket, akik jártak már a világukban és vissza is tértek onnan. Deanre ez igaz, és arra kíváncsi, hogy miért rabolnak el embereket? Csak az elsőszülött fiúkat rabolják el, mint Rumplestiltskin, és szolgálniuk kell a tündérkirályt, Oberont. Deanben megakad a szó, Sammy félve teszi fel a kérdést, hogy szolgálta-e a királyt, Dean nem is válaszol. Dean visszafordul a segítőjükhöz, hogy lehet kapcsolatba lépni velük? Tejszínt kell nekik adni, imádják, és mi van akkor, ha erőteljesebb kapcsolatot akarnak? A vasat nem szeretik és a gonosz tündérek elégnek, ha ezüsttel támadnak rájuk. Illetve só vagy cukor is jól jöhet, ha kiszórják valamelyiket egy tündér elé, akkor meg kell számolnia a szemeket. Deannek ennyi elég volt, ideje indulni, de a hölgy marasztalja őket, még a teájukat se itták meg. Rendes fiúk ők, maradnak, Dean udvarias akar lenni, megdicséri a lakást, ám Sammy szerint borzalmasan giccses a hely. Szerencsére a hölgy ezt nem hallotta, Dean tovább vigyorog rá. Később, a kocsihoz tartva Dean szeretne megszabadulni a giccses érzéstől, ami odabent elragadta őt, Sammy se épp segítőkész, beleült egy kis csillámba. A srácok tanakodnak a hogyan továbbról, Bobby adhatna tanácsot, viszont a közeli bolt parkolójában meglátják az órásmestert, aki literszámra pakolja a kocsijába a tejszínt.  

9.png

A srácok követték az öreget a boltjáig, Sammy feladata, hogy figyelje tovább az öreget, aki a városban kószál. És ha lehet, mindezt csajozás nélkül tegye, addig Dean megnézi a boltot. A hátsó ajtón jut be és a műhelyben igazi csodát lát! Pici kis manók készítik az órákat! Dean felhívja Sammyt, aki a kocsmában ül, mert az öreg is ott van. Elmeséli neki, hogy mi a helyzet, lehet az öreg alkut kötött a tündérekkel! Sammy visszahívja Deant, a telefon után egyenesen odamegy az öreghez  és simán kérdőre vonja őt, hogyan adhatta el nekik a saját fiát?! Dean a kocsma felé tart, és az utca másik oldalán felfedezi az árnyékát. A kocsmában az öreg elmeséli Sammynek, hogy a családi vállalkozásuk az órásmesterség, csak sajnos hiába csinálja már harminc éve, megtámadta a Parkinson-kór. A nagyanyja rengeteget mesélt a tündérekről, ő pedig most annyira kétségbeesett, hogy hitt a régi történetekben, hát megidézte őket, és ehhez volt egy könyve is. Megjelent egy férfi, aki leprikónnak vallotta magát, és azt kérte tőle, hogy gyógyítsa meg őt, ám a megidézett leprikón mást ajánlott. Hoz neki munkásokat, akik segítenek neki, cserébe hadd arassák le a termést. Az öreg végig se gondolta, mibe egyezett bele, a tündérek pedig másokat is megtaláltak és nem fogják abbahagyni az aratást. A varázslatot vissza lehet csinálni, a könyvben ez is le van írva, viszont hiába van a bolti széfben, ha nem engedik oda őt. Dean továbbra sem tud megszabadulni a követőjétől, egyre fenyegetőbb a jelenléte. Dean egy mellékutcába kanyarodik le, de sajnos rossz embert támad meg, egy alacsony növésű férfit, akinek a családja végignézte, ahogy a földre rántotta. Sammy és az öreg visszaindulnak a boltba, de sajnos belebotlanak a rendőrségbe, Deant letartóztatták. Dean azt kiáltozza Sammynek, hogy harcoljon a tündérekkel, Sammy és az öreg értik ezt, de a bámészkodó emberek simán hülyének nézik őt. A fogdában a seriff kíváncsi, hogy miféle gyűlöletbűncselekmény volt, biztos utálja a törpéket és melegnek nézte a férfit? Nem, nem így volt, viszont a seriff kioktatja Deant, hogy akit megtámadott a megyei kerületi ügyész. Ezt Dean csúnyán megszívta. A boltban egész más a helyzet, a manók kidőltek a sok tejszíntől, fel se tűnt nekik, hogy az öreg megszerezte a könyvet és Sammy fegyverrel a kezében védi őt. Az öreg elkezdi olvasni a varázsigét, de egy hatalmas tőr szúrja át a mellkasát és Sammyt egy ismerős üdvözli, Wayne. UFO-vadász Wayne valójában egy leprikón.

Meg kellett ölnie az öreget, mert megszegte az alkujukat és még messze nem végezték el a városban a munkájukat. Sammy rájött a tervükre, elrabolják az elsőszülötteket és az UFO-mesével fedezik magukat, amiket még ők is terjesztenek, ám Sammy véget vet mindennek. Nem lesz olyan egyszerű, mert Dean az övék lett, megjelölték, mikor náluk volt, Sammy pedig csak akkor fogja őt látni, ha megengedik neki, hogy lássa és erre eltűnik. Sammy a reflexeiben bízik, Wayne a háta mögött bukkan fel és érzi, hogy Sammyvel valami nem stimmel. A tündérek érzik az energiákat, és az emberi lélek számukra olyan, mint egy parfüm, ám Sammynél ez hiányzik. Viszont Wayne segíthet abban, hogy visszakapja, ha megfizeti az árát. Aha, persze, mintha egy tündérféle eltudna bánni az Ördöggel... Wayne állítja, hogy menne, ugyanis az ő varázslata másmilyen, mint az angyaloké, be tud osonni a hátsó ajtón. Sammy elgondolkodik az ajánlaton, vagyis újból normális lehet? Ha Sammynek ez a kívánsága, akkor igen. Wayne egyre közelebb jön hozzá, Sammy kívánsága egyszerű, egy pontos célzás, lelövi Wayne-t a fegyverével, de hiába a vasgolyó, fájdalmas, de nem elég. 

A fogdában Dean mellett felbukkan a fura férfi és azonnal rátámad. A boltban sem jobb a helyzet, Wayne szinte agyonveri Sammyt. A fogdában is ugyanez a helyzet, viszont a boltban lesz egy szusszanásnyi szünet, Sammy újratöltené a fegyverét sótölténnyel, de Wayne szerint csak elpazarolna egy lövedéket. Ez igaz, viszont Sammy azt kéri tőle, hogy akkor legalább számolja meg a szemeket és lepattintja a töltény fedelét, a só a padlóra hullik, Wayne pedig számolhat. Sammy elkezdi olvasni a varázsszöveget, minden egyes tündérfajzat, aki ideát volt, az visszatért a tündérbirodalomba vagyis Dean is megúszta a verést. Valamikor később egy békésebb napon a tesók újra sörözgetnek, Sammy letette az óvadékot Deanért. Dean elgondolkodott Wayne ajánlatán, vajon vissza tudta-e volna hozni Sammy lelkét? Sammynek egy alkuért cserébe nem kell a lelke, az ilyesmi sose vezetett jóra. Igazán bölcs gondolatok, és Sammy szerint még az agya is sokkal jobban működik lélektelenül. Ha így van, Dean azért még tudni szeretné, hogy gondolkodott-e azon, hogy nem akarja visszakapni a lelkét? Kissé túl hosszúra nyúlik Sammy csöndje, de természetesen kell a lelke...

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása