Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Odaát 5x22 - Hattyúdal

2020. április 27. 10:00 - Szencsike

Elérkeztünk az évadzáróhoz, a legjobb SupNat évadzáróhoz egyben. Ezzel befejezzük az Eric Kripke-érát is, ugyanis a SupNat szülőatyja létrehozott egy kerek egész történetet, amit ő lezártnak tervezett. A csatorna persze nem hagyta veszni az aranytojást tojó tyúkot, így berendelte az újabb évadot, ám innentől már egy új csapat dolgozott, Sera Gamble vezetésével. De ettől még messze vagyunk, még Lucifert el kell intézni valahogy. A Carry on My Wayward Son-ra felidézzük az évad legjobb pillanatait: porhüvelyek, Mihály vs. Lucifer, Gábriel színre lépése és a tesók küzdelmei a Lovasokkal. Az epizódot egy különleges szereplővel indítjuk, Chuck meséli el, hogy született meg a híres-hírhedt Impala, ugyanis a „Hattyúdal” címet viselő kéziratát ezzel kezdi. 1967. április 21-én gyártották le a százmilliomodik darabot egy Caprice típusú kocsiból, és a gyár hatalmas ünnepséget csapott. Három nappal később, sokkal szerényebb körülmények között és meglehetősen csendben gördült le a futószalagról az univerzum leghíresebb Impalája. A legelső tulaja egy átlagos Bibliaárus, a tesók biztos jót mosolyognának ezen. A tulaj halála után egy kereskedéshez került Lawrence városkába, ahol egy fiatal tengerészgyalogos, John Winchester vette meg egy baráti tanács hatására (ekkor időutazott Dean). Itt kezdődött el a történet. 

1.png

A tesók még mindig Bobbynál töltik az utolsó nyugis órákat, Dean pedig meghozta döntését. Elfogadja Sammy tervét, ha ez kell, hát engedje be Lucifert. Dean végre belátta, hogy Sammy felnőtt, felelős döntésekkel, így Deannek mellette kell állnia. Sammy őszintén meglepődött ezen, Dean is, hiszen egész életében Sammyre vigyázott, és többé már nem kezelheti őt gyerekként. Ha Sammy valóban ezt akarja, akkor csinálják, és Sammy bátran szembenéz Luciferrel,  hiszen ő hozta ki, neki is kell visszaküldenie. Később elkaptak két démont, akiket kivéreztettek, démonvér kell ahhoz, hogy Sammy képes legyen megbirkózni Luciferrel. Dean most először nem szól bele a dolgok alakulásába, bár nehezen fogja magát vissza. Bobby is velük tartott, ő adta a tippet, hol találják a dögöket, a saját Yodájuk ismét jó tanácsot adott. Bobby összeszedte az újságokat és jeleket keres bennük, mindenhol természeti katasztrófák pusztítanak Florida, Detroit, Los Angeles... Deannek Detroit kell, ugyanis biztosan tudja, hogy ott vár rájuk az Ördög.

2.png

A társaság útra kelt, az Impala hátsó ülésén Castiel hortyog békésen és ez sokkoló jel a tesóknak, az angyalok nem alszanak. Deanből kijön a panaszáradat, rossz érzései vannak a küldetésről, Lucifer talán tudja, mire készülnek. Sammy biztos benne, hogy Lucifer sok mindent tud, amit ők nem, de meg kell próbálniuk, és remélhetőleg a gyűrűkről talán nem tud. Sammy kihasználja az alkalmat és elmondja a bátyusnak, hogy mit tegyen, ha ő beleugrott a ketrecbe, ugyanis mindketten tudják, hogy ő onnan nem szabadul ki egykönnyen. Dean ígérje meg, hogy nem fogja őt onnan kihozni, a bátyus tiltakozik, hiszen ez a pokoli lét legszörnyűbbike, nem fogja csak úgy otthagyni őt. De igen, hagyni fogja, mert túl veszélyes a feladat. Oké, rendben, Dean túl lazán rábólint, és akkor mit csináljon, ha nem mentheti őt meg? Keresse meg Lisát és éljenmellette normális életet, legyen átlagember. Dean ezzel már tud vitatkozni, Sammy megígérteti vele, hogy normális élete lesz. Detroit, megérkeztek ahhoz a házhoz, ahol Lucifer felütötte a tanyáját, démonok őrzik. Akkor eljött a pillanat, Sammynek búcsúznia kell Bobbytól és Castieltől mielőtt a végzetébe rohanna. Bobby megígérteti vele, hogy harcolni fog Lucifer ellen, Castielt pedig megkéri, hogy vigyázzon Bobbyra és Deanre. Az angyal szerint ez nem lehetséges, de leesik neki, hogy Sammy azt várja, hogy hazudja, hogy minden rendben lesz. Castiel nagyvonalúan kijelenti, hogy minden rendben lesz velük, ám jobb lenne, ha nem erőltetné a lelkesedést. Sammynek most már meg kell inni 4 kannányi démonvért, elküldi Deant maga mellől, ezt nem kéne látnia.

3.png

Több liternyi démonvérrel később Sammy igazi badass lett, és pitbullként elindul az épület felé, Dean követi őt. Sammy kiabálására kijön két őrdémon, Dean a kedves papát keresi rajtuk. A démonok felcipelik őket egy kis lakásba, Lucifer ott várja őket. Nick teste elég meggyötört, csupa seb az arca. Ugrás ismét Chuckra és Baby történetére, az Impala olyan mint bármelyik autó, igaz, van benne néhány extra, mint például a fegyvertár. De a legfontosabbak az emlékek, amelyek hozzá kötődnek: néhány eldugott játékkatona a hamutartóban (Sammy), legók a szellőzőben (Dean), és a monogramjuk, amelyeket belevéstek. Amikor Baby ripityára tört és Deannek meg kellett javítani a járgányt, ezeket a kis játékokat is visszatette, hiszen ettől Baby az, ami. Vissza a szenvedések helyszínére, Lucifer egy apró titkot árul el magáról, sokan azt hiszik, hogy ő igazán tüzes alak, de képes lehűteni is a teret, ha épp ahhoz van kedve, most épp az ablakot jegelte le, hogy arra egy vasvillát rajzoljon. Lucifer tudni akarja, hogy miért sasszéztak be hozzá, hát Sammy válaszol, igent mond neki, és a puszta erejével megöli a két őrdémont. Remek, felturbózta magát, Sammy pedig egy tisztességes alkut akar vele kötni: ha igent mond, nincs több világvége, és mindenki élni fog, akinek élnie kell. Ahogy azt a kis naiv tesók elképzelik, Lucifer tud a gyűrűkről, amivel visszazárnák őt a ketrecbe. Ejnye Sammy, Lucifer sose hazudott neki, ő is megadhatná neki ezt a kis tiszteletet. Viszont Lucifernek tetszik Sammy ötlete, ketten lebirkózzák az ügyet, akár mehetnek is a ketrecbe, és Lucifer biztosra veszi ott a győzelmét.

4.png

Sammy habozik, de ő már eldöntötte mit akar, nincs más választásuk, marad az igennél, Lucifer pedig elhagyja Nick testét, és átköltözik Sammybe, mindezt csupa fény kíséri. Odakint Bobby és Castiel is látja, hogy a lakás micsoda fényárban úszik. Pár pillanat múlva Dean feltápászkodik a földről, Sammy ájultan fekszik. Dean előszedi a gyűrűket, nekivágja a falnak és elmondja a ketrecnyitó varázslatot. Megnyitott vele a Pokolba egy kaput, ami mindent magába akar szívni. Sammy magához tér, nagyon küzd Luciferrel, Dean sürgeti őt, hogyha menni akar, akkor menjen végre. Sammy odalép a kapu elé, a fejében viaskodik Luciferrel, majd egyszer csak elvigyorodik. Sammy már rég eltűnt, ő Lucifer, csak szívatta Deant, majd bezárja a kaput a  megfelelő varázsszavakkal. Elteszi a gyűrűket, és jön az „én megmondtam” Deannek, ugyanis ahogy Zakariás kis időutaztatásakor , valóban Detroitban jött el a vég. Lucifer eltűnik, Dean egyedül marad és a sírás határán áll.

Samifer, elment egy másik titkos búvóhelyére, ott néhány ember ácsorog teljesen öntudatlanul. Lucifer Sammyt hívogatja odabentről, érzi, hogy keresi a kiutat. Samifer egy tükörhöz sétál, Lucifer megengedi neki, hogy beszéljen. Sammy megesküszik, hogy megöli őt, Lucifer sok dühöt lát az ifjú Skywalkerben. De kire mérges igazán? Saját magára vagy Luciferre? Lucifer szerint Sammynek érezni kellene, hogy ők ketten összetartoznak, hogy Sammy sosem találta a helyét, és minden egyes menekülésével csak Lucifer felé sietett. Sammy hallani sem bírja ezt a sok szövegelést, Lucifer életben hagyta Deant, akár a szüleiket is visszahozná, mondjon bármit, megteszi neki. Nem kell semmi se tőle, ezt jól gondolja meg, mert hozott néhány embert, akin talán szívesen bosszút állna. Ott ácsorog néhány gyerekkori-fiatalkori jó ismerőse, állítólagos barátai, de ők csak a sárgaszemű Azazel besúgói voltak. Lucifer tudja, hogy Sammy dühös rájuk, ő is, és ha akarja, levezethetnék a feszültséget.

9.png

Dean, Bobby és Castiel egy műszaki áruház kirakatába kitett tévéken keresztül figyelik a híreket. A világvége nem állt le, sőt, tovább pusztítanak a földrengések és más katasztrófák. Castiel alkoholmámort javasol így az utolsó napjaikra, ám Dean tenni akar valamit, hogy végleg leállítsák a pusztulást. Ezt nem lehet leállítani, Mihály és Lucifer összecsapnak, a világnak így vagy úgy, de vége lesz. Dean hiába akar tenni valamit, sajnos itt már nem lehet tenni semmit és a legnagyobb pofon Bobbytól jön, már ő is feladta a küzdelmet... Samifer, az állítólagos régi barátok mind holtan fekszenek a földön, Lucifer elégedett, Sammy kétségbeesett. Ismét Chuck, elmeséli, hogy néha a tesók két munka között tudtak pihenni is, és ilyenkor is dolgoztak, hogy pénzt szerezzenek, pénzes biliárd-meccseket játszottak. Néha eljutottak egy koncertre, egy meccsre, és néha egy-egy nyugalmas estén a csillagokat nézték. Ugyan nem volt hol lakniuk, de Babyvel sosem érezték magukat otthontalannak. Chuck nagyon odateszi magát, igazán lélekmelegítő, ahogy a srácokról ír. Megszólal a telefon, Chuck azt hiszi, hogy Magda úrnő az, ám csak Dean keresi őt, aki tudni akarja, ki ez a nő, és hova tűnt Becky? Beckyvel nem működött a kapcsolatuk, de mit szeretne tőle Dean? Sammy igent mondott, erről már Chuck is tud, éppen most írja erről a könyvet. Deannek tudnia kell, hol lesz a nagy összecsapás és szerencsére Chuck tud segíteni. Ugyan az angyalok titkolják, de ő, mint próféta látta a helyszínt, ez a Stull Temető és tudja az időpontot, másnap délben. Deannek ismerős a név, ez Lawrence egyik régi temetője, de miért pont ott? Ott kezdődött minden, fejeződjön is be ott. Sajnos prófétaság ide vagy oda, Chuck sem tud semmit, amivel segíthetne Deannek.

10.png

Dean meghozta a döntését, indul Lawrence-be, Bobby tudja, hogy valami hülyeséget tervez. Bizony, beszélni fog Sammyvel, nem adja fel, hogy valahogy visszahozza az öccsét. Castiel biztos benne, hogy Dean csak Sammy halálát fogja végignézi, ám Dean úgy van vele, ha így is lesz, legalább nem egyedül hal meg. Menjünk el a temetőbe, szeles, esőre álló időben ott várakozik Samifer. Megjött Mihály is Adam testében, a két testvér nagyon hosszú idő óta ismét szemtől szemben találkozik egymással. A csata elkerülhetetlennek tűnik, Mihály leginkább csak túl akar lenni a feladaton, míg Lucifer gondolkodik. Az apjuk az, aki ebbe a helyzetbe kergette őket, az ő mesterkedései révén lett belőle az Ördög. Ez a csata is, ahol megölik egymást, csak az apjuk egyik tesztje, aminek talán még megoldása sincsen. Testvérek, nem kell harcolniuk, akár le is léphetnének. Mihály habozik, de ő teljesíteni fogja a parancsot. Nem fog fellázadni, ahogy Lucifer tette, és Lucifer is jobb ha tudja, hogy a lázadásával csak éket vert a családjukba, az apjukat is elüldözte. Lucifer nem tett semmit, az apjuk kergeti bele őket a lehetetlen helyzetekbe. Mihály szörnyetegnek látja a testvérét, akit meg fog ölni. Ha így gondolja, hát próbálja meg.

11.png

A két angyali testvér farkasszemet nézve sétál körbe körbe, majd felbőg az ismerős motor, Dean megérkezett és a Rock of Ages című Def Leppard számot választja bevonulózenének. A két angyal úgy néz rá, mintha egy kis csótány lenne, Dean pedig csak Dean, ő Sammyvel akar beszélni. Mihály elküldi őt, nem porhüvely, semmi keresnivalója itt. Dehogynem, sőt, ha már porhüvely, akkor majd Mihályt is kiszedi Adam testéből. Adam már régóta házon kívül van, de Mihály akár most is lerendezné Deannel a dolgokat. Ebben a pillanatban hangzik el a sorozat legikonikusabb mondata Castiel szájából, a „Hey, assbutt!”, a magyar szinkronban a seggpopó hangzott el, de a lényeg, hogy Castiel hozzávág Mihályhoz egy szent olajjal elkészített Molotov-koktélt, Mihály tűzbe borul és nagyokat kiabálva eltűnik. Dean ezen az assbutt-on hüledezik, ám Castiel ezzel megszerezte neki az  öt percet, mert Mihály nagyon mérges lesz, ha visszatér. Lucifer itt van és ő Castielre mérges, senki sem bánthatja Mihály tesót, csak ő! Igazi testvéri szeretet munkálkodik benne, viszont Lucifer csettint egyet és Castiel szó szerint cafatokra robban szét, Bobby és Dean csak hüledezni tudnak. Dean elkezdi szólongatni Sammyt, Lucifer meg elunta ezt a jófiús viselkedést, rá ne mondja senki, hogy nem próbált meg Sammy kedvébe járni ezzel. Dean azonban egy igazi zabszem a seggében, és  nekilöki őt Babynek. Bobby lelövi őt, de ezzel csak azt éri el, hogy még jobban felidegesíti Lucifert.  Bobby jutalma ezért egy nyaktörés lesz, majd jöhet ismét Dean és bucira veri a srácot.

Dean hagyja magát megverni, két ütés között Sammyt szólongatja, Lucifer szerint odabentről figyel a kistesó, és érezni fogja, ahogy Dean tönkremegy. Samifer egy újabb ütésre emeli a kezét, de a fény furcsán csillan meg Babyn. Ez beindít valamit az odabent gyötrődő Sammyben, mindenféle régi közös emlék jut eszébe, milyen is volt az élet Deannel és ezek felébresztik benne a Dean iránti szeretet érzését. Tiszta Harry Potter, és Sammy visszaszerzi az irányítást, és megnyugtatja a bucira vert Deant, hogy most megfogta odabent Lucifert. Sammy előszedi a gyűrűket, ledobja a földre és elmondja a kapunyitó varázslatot, így újra megnyílik az út a ketrecbe. Sammy ezúttal tényleg Sammy, minden bátorságát összeszedte az ugráshoz, csak visszatér Mihály. Neki meg kell vívnia a csatát Luciferrel, ez az ő végzete. Fenét, Sammy döntött, és leugrik a ketrecbe. Mihály utána tud nyúlni, Sammy megragadja őt, és végül ketten zuhannak bele a pokoli mélységbe. A kapu bezáródik, Dean ott marad egyedül. Szegény srác ott szomorkodik egyedül, de hamarosan valami más elvonja a figyelmét.

Castiel visszatért! Az angyal visszakapta az erejét is, meggyógyítja Deant és az ő fejében ez úgy áll össze, hogy Castiel Isten. Kedves bók, de nem, de talán ő hozta vissza. Castiel Bobbyt is feltámasztja, akinek szintén kell egy kis idő, hogy feldolgozza, az előtte szétrobbant angyal visszajött és ő pedig feltámadt a halálból. Ismét Chuck, befejezte a Hattyúdal című könyvet, mindent megtett, hogy kerek legyen a végkifejlet. Deanék, mennek hazafelé, Castiel úgy dönt, hogy visszatér a Mennybe, Mihály volt a vezető, és nélküle minden csupa káosz. Deannek ez azt jelenti, hogy Castiel lesz az új seriff odafent és az angyalnak is tetszik ez a funkció. Dean viszont úgy érzi, hogy Castiel ezzel újra Isten csicskása lesz. Nem, erről szó sincs, lehet Ő vissza sem tért, egyszerűen csak ezt érzi a helyes lépésnek. Ha már visszamegy, Dean üzeni Istennek, hogy őt is el fogja kapni, és Castiel helyesen látja, Dean mérges. Nem is kifejezés mennyire, az öccse egy veremben rohad, mindenki visszatérhetett, de ő itt van tök egyedül, elfelejtve. Castiel szerint Deannek el kéne gondolkodni, hogy mit is akar, békét vagy szabadságot? Dean válaszolni sem tud neki, ugyanis Castiel eltűnt.

Később Bobbytól is el kell köszönnie, Chuck szerint sokáig nem fognak találkozni. Bobby egyébként egy hét múlva ismét vadászik, a célpont egy rougarou. Dean őrlődik a halál és Sammy visszahozatala között, de inkább betartja a Sammynek tett ígéretét. Elmegy Lisához, a nő megkönnyebbül, hogy élve viszontlátja őt. Dean eljött sörözni, ha még áll a meghívás, de végül Lisa ölelésében találja magát, leginkább erre van most szüksége. Chuck szerint igazi végkifejlet talán nincs is, de lehetséges, hogy ez az egész, a vadászat, a harc a démonok és többi szörny, a sors és Isten ellen valóban egy próba volt a Winchesterek számára, amit szerencsére kiválóan teljesítettek. Meghozták a döntéseiket, mindig a családot választották és talán ez volt a lényeg. Chuck befejezi a könyvét, de lehet a történetnek sosem lesz vége. Chucknak azonban igen, az egyik pillanatban még mosolyogva iszogatja elégedetten a whiskyjét, a következő pillanatban eltűnik. Talán ez a próféták sorsa, hogyha „befejezték” történeteiket, akkor ők is eltűnnek, bár várjuk ki a végét… Dean eközben vacsorázik Lisával és Bennel, fejben még nem készült fel a nyugalmas életre, még a múlton rágódik. Odakint azonban ácsorog valaki és a botcsinálta családot figyeli: Sammy. Na, vajon mi történt?!  Ez volt az ötödik évad, sok rajongó egy ilyen zárással is kiegyezett volna, ha végleg búcsúztak volna a tesók. De szerencsére itt maradtak velünk, ugyanis következik a hatodik évad!

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása