Hogy volt?

Odaát 5x11 - Az őrület határán

2019. december 17. 09:00 - Szencsike

A múltkori dráma után ezúttal a tesók lelkének legmélyére hatolunk, ami szintén elég drámai felismerésekkel jár. Egy pszichiátriai gondozóban kezdünk, a főorvos az egyik betegét győzködi, hogy szedje a gyógyszereit. Szegény hölgy, Susan, attól fél, ha elalszik a gyógyszertől, akkor eljön érte a szörny. A doki ezt csak a szokásos képzelődésnek hiszi, hiszen Susan skizofrén. Viszont a nő nagyon is látja a halott kisfiát, aki szellemként itt ragadt, és most a doki mögül mosolyog az anyjára. Susan tudja, hogy ez nem valóságos, de az állítólagos szörny nagyon is létezik. A doki egy bizonyos Annie-t emleget, aki Susan szobatársa volt és öngyilkos lett. Úgy hiszi, hogy a betegének a fejében Annie halála úgy csapódott le, hogy egy „szörny megölte” őt, pedig a nő a hivatalos jelentések szerint öngyilkos lett. Szegény Susan ragaszkodik a szörnyhöz, a doki szerint mindez nem létezik. Később, este a lámpaoltás után, megtudjuk, hogy a szörny létezik, a szellőzőjáraton keresztül közlekedik, így jut be Susan kórtermébe és ő lesz az áldozata. Susan segítségért kiabál, emiatt a többi beteg is kiabálni kezd, a nővéreknek ez csak egy szokásos kiabálós este, nem is foglalkoznak velük. Az egyetlen tanú a szomszédos kórterem lakója, mire hosszú idővel később a nővér ránéz a csendes Susanra, addigra már csak a szerencsétlen nő kiterült, véráztatta holttestét látja: felvágta az ereit.

1.png

Hamarosan a tesóink ülnek a főorvos előtt, egy bizonyos Dr. Babar utalta be Sammyt a klinikára. Még a dokinak is feltűnik a véletlen egybeesés a mesehőssel, ám Dean sose olvasott elefántos meséket. Sokkal jobban aggódik viszont az öccse miatt, kissé zakkant. Sammy ezúttal az Alex álnéven fut, és jól érzi magát, leszámítva a Világvége elindítása miatt érzett depressziót. Na, a doki immár teljes figyelmét neki szenteli, ugyanis Sammy elmeséli, hogy megölt egy Lilith nevű démont, ezáltal kiszabadította Lucifert és hamarosan itt lesz a világvége. Az egyedüli segítője a tesója itt mellette, meg egy ballonkabátos angyal. Dean megemlíti Rubyt is, ő szoktatta rá a démonvérre a tesóját, de végül is csak a drogoktól be volt állva, ha a valóságban maradunk. Biztosan meg tudja gyógyítani őt, így mihamarabb tudnak újra szörnyekre vadászni. A dokinak ez kész kánaán lesz, hogy ilyen elmékben turkálhat, vallásos képzelgések, gyönyörű. A srácokat egy aranyos nővérke kíséri a betegfelvételre, mindketten maradnak néhány napra megfigyelésre. Dean rögtön tisztázza a bazsalygó nővérkével a határokat, nem ijed meg a tekintélytől. Szegény Sammyre pedig még egy jó kis beöntés is vár, szintén ugyanettől a nővérkétől.

Később a tesók már kórházi köntösben üdvözlik újra egymást, Dean is megkapta a maga beöntés adagját, nem könnyű erről beszélni egyiküknek se. Viszont a beöntés és a többi nyavalya nem ok nélkül történt velük, ebben az intézményben az egyik bentlakó egy Martin nevű vadászhaver, sokszor megmentette John W-t. Igaz, évekkel ezelőtt történt valami Albuquerque-ben, és ezután Martin már nem volt százas. Az egész ötlet Sammyé, egyrészt segítenek egy régi barátnak, másrészt Dean se őrlődik állandóan Ellen és Jo halálán. Dean ugyanis hozza a formáját, ezeket az érzéseket is elnyomja magában. Megvan Martin, utoljára gyerekként látta a tesókat, talán ő maga se hiszi el, hogy itt látja őket. Négy hónap alatt 5 haláleset, mindegyiket öngyilkosságnak könyvelték el, de biztos, hogy nem erről van szó. Van néhány tanú, igaz, mindegyik a betegek közül való, és hát egyik se túl normális. Martin látja a tesókon, hogy kételkednek, de most az egyszer higgyenek neki, tényleg van itt valami. Sammy részéről ez egyértelmű, Dean inkább nem mond semmit. Sajnos Martin sem lesz nagy segítség, ugyanis már nem igazán bírja a hullákat, így a tesóknak kell majd elvégezniük a munka nagyját. Jön a doki, örül, hogy a két új betege már barátkozik, sőt, indulhatnak is a csoportterápiára. Dean viszont marad, ő egy későbbi csoportba kerül be, túlságosan is függenek egymástól Sammyvel, jobb, ha egy kicsit külön lesznek.

4.png

A csoportban először mindenki maga beszélhet, egy Ted nevű férfi jelentkezik, és pont ő volt az, aki látta, hogy halt meg Susan. Muszáj a szörnyről beszélnie, hiszen vadászik rájuk, le akarja harapni a fejüket. Sajnos egy másik nő rálicitál, a szörnynek rákollói voltak és az X-aktákból jött. Ted szerint ez hazugság, és Sammy is tudja, hogy most Ted mond igazat, viszont a doki látványos határozottsággal jelenti ki, hogy nincsen szörny. Dean eközben játszik, mikor eljön hozzá a kirendelt doktornője. A hölgy igazán csinos, máris jobban tetszik neki a kezelés, a nő pedig alig várja, hogy elmerüljön paranoid skizofrén, nárcisztikus személyiséggel rendelkező, vallásos pszichózisban szenvedő betegének elméjében. Dean mosolya máris nem őszinte, de kérdezne a doktornőtől. Remek, mert neki is jó pár kérdése lenne hozzá, kezdésképp mennyit alszik? Kétnaponta pár órát, Deannek ez elég. Mit tud a doktornéni az öngyilkosságokról, volt bármi furcsa körülmény, fekete füst, kénes szag? Semmi ilyesmi, de ezek mit jelentenek? Démon járt itt, nohát, mennyit iszik, hát Dean alváshoz használja a sört, szóval kb. heti 50-60 üveget. Hidegérzés, ha ilyen van, szellem jár a házban. Semmi ilyesmi, mikor volt utoljára komoly kapcsolata Deannek, több mint két hónap ehhez a minimum. Soha, betegek szóltak bármilyen furcsaságról? Ezen a helyen mindig vannak furcsaságok, és most ha lehet, beszéljen az édesapjáról. Később Dean elég szomorúan sétál vissza a szobája felé, Sammy épp végzett a csoporttal, látja, hogy valami nem oké a tesóval. Terápiája volt, Dean még sose nézett ennyire önmagába a jelek szerint, anyira megviselt. Sammynek jó híre van, talált egy tanút, remek, Dean alig várja, hogy végezzenek, utál itt lenni. Ehhez képest egy csinos szőke, szintén ápolt hölgyemény, Wendy, jókora nyelves csókkal köszönti Deant. Deannek rögtön jobb lesz a kedve, igaz, Sammy szerint Dean úgysem fogja megkapni a csajt. 

A srácok a vizit alatt kilopódznak a szobájukból, van kb. 20 percük, irány Ted szobája. Onnan sajnos kiabálást hallani. Mire Sammy feltöri a szobája ajtaját, addigra Tedet valaki felakasztotta. Később a tesók a hullaházban szemlélik Ted testét, és a halántéknál van egy aprócska kis lyuk. Sammy egy vattapálcát nyom a lyukba, egészen az agyig bele tudta nyomni azt. Van egy csontfűrész, Dean fog odakint őrködni, ezt ő nézni se bírja. Odakint még a hangoktól is rosszul érzi magát, Sammy pedig felfedez egy fontos dolgot. Ted agya úgy néz ki, mint egy elhasznált mosogatószivacs. Kint a folyosón valaki közeledik, Dean bemegy szólni, Sammy megmutatja neki a szárazra szívott agymaradékot. Mivel jön valaki, gyorsan el kell tűnniük, Sammy visszaapplikálja az agyat a helyére, és pont jókor végeznek, a kedves nővér épp belép a boncterembe hozzájuk. Itt van két beteg, rákérdez, hogy mit keresnek itt, Sammy csak sután mosolyog, Dean pedig beveti magát. Letolja a nadrágját, és elkiáltja magát, hogy PUDING!

Később Martinnal beszélik meg, mi is szívhatja szárazra az ember agyát, és neki lenne egy ötlete. Egy rajzot is mutat nekik, ez egy bizonyos alakmás(=wraith), agyvizet isznak, még Martin se találkozott ezzel a lénnyel a pályafutása alatt. Az ezüst megöli, viszont mivel képes felvenni az emberalakot, bárki lehet a kórházban. A tükör lehet a megoldás, a tükörben az igazi alakját lehet látni. De miért van itt a pszichiátrián? Egyszerű, könnyen talál áldozatokat, a betegeknek meg úgysem hiszik el, hogy valódi szörnyet láttak. A betegek pihenőjében szerencsére van tükör, Dean ott áll és figyeli az elhaladókat. Jön a doktornéni, és ismét belemászik Dean fejébe, és ő megteheti, a tükör szerint ő valódi ember így Dean nyugodtan elmondja neki, hogy most épp vadászik. Miért pont Dean vadászik, miért nem bízza másra a feladatot? Deannek ez a feladata, hogy megmentse az embereket, akár az egész világot is, ha kell. Még a világvégéről is mesél neki, ez komoly dolog, Deannek ezt meg kell akadályoznia. A doktornéni szerint viszont ez komoly teher egy embernek, egyáltalán hogy bírja ki ezt? Dean kénytelen elgondolkodni, jön viszont a főorvos és a tükör szerint ő a gonosz lény. 

Sammy, Dean és Martin az este fogják elintézni az orvost, Sammy lopott néhány ezüst kést. Jön Wendy, Dean kéri, hogy ne most másszon rá, ám a csaj ezúttal Sammyt smárolja le. Dean nem sokat bánkódik, Sammynek volt már rosszabb nője is... Ideje a tervvel is foglalkozni, a főorvos ügyeletes, lámpaoltás után kell elkapni, ehhez kell Martin segítsége is. Szegény ex-vadász majdnem összeszarja magát, Albuquerque után nem megy neki már ez. Sammy bekamuzza, hogy tudja mi történt vele, ám Martin szerint az igazat biztosan nem. Rendületlenül ment előre, de Albuquerque-ben megtört benne valami, ezért is jött ide. A srácok hisznek benne, ám Martin szárnyaszegetten elmegy, jobb lesz a tesóknak, ha ebből ő kimarad. A tesók elmennek a főorvos irodájába, nincs bent senki, a kocsikulcsa még itt van, úgyhogy valahol az épületben lesz. A fiúk szétválnak, külön keresik tovább a dokit. Sammy lesz a szerencsés, aki megtalálja az orvost a folyosón, rátámad és sikerül megvágnia őt az ezüstkéssel. Semmi látványos nem történik azon kívül, hogy a nagy kiabálásra odajönnek a férfi ápolók, ám Sammy őket is alaposan elintézi. Az orvos közben elmenekül, Sammy utána rohan és újból rátámad, ám Martin fogja őt le, az orvos ember, Sammynek pedig lassan leesik, hogy bajba került.

12.png

Sammyt leszedálták, a sok nyugtatótól másik dimenzióban jár mikor Dean meglátogatja őt a szobájában. Tévedett a dokiról, talán már képzeleg. Elvitatkoznak arról, hogy ki is az igazi őrült, hiszen Dean mióta visszajött a Pokolból, elég zaklatott állapotban van, igaz előtte se volt sokkal jobban. Most, hogy itt van a bolondokházában, talál tényleg dilis lett. Dean elismeri, hogy hibázott, a beállt Sammy pedig könnyedén elnézi neki a tévedést, hiszen testvérek és kap egy orrtapit. Dean később találkozik a dokinénijével, nem volt terápián, mi történt? Vadászik, ugyanis ha Dean nem dolgozik, meghalnak az emberek. Ahogy általában szokott lenni,de jusson eszébe, hogy nem tud mindenkit megmenteni. Dean nem engedi be a fejébe, a nő csak mondja tovább, bűntudata van, mert meghalt Ellen és Jo, bűntudata van, mert Lucifert se tudta elintézni, Sammyt se tudta megállítani. Sőt, miért gondolja magáról, hogy majd pont ő lesz a nagy megmentő, a világ így is, úgy is égni fog. Dean már dühös, honnan tudja mindezeket, ám választ csak egy ápolótól kap, aki felvilágosítja őt, hogy senkivel se veszekszik, nincs mellette senki. A doktornő a képzeletében létezik, mert kezd megőrülni. Elsétál, de ahol csak emberek állnak, a folyosón lévő tükörben mindegyikben a gonosz lényt látja bennük. Dean egy csukott ajtónál kap pánikrohamot.

13.png

Sammy immár józan, kiment belőle a nyugtató, és a főorvossal akar beszélni. A dokit egy ápoló kíséri be hozzá, Sammy bocsánatot szeretne kérni, azt hitte ő egy szörny. A doktor a miértre kíváncsi, ám Sammy nem tud magyarázatot adni erre, már vége az epizódnak, szörnyek nem léteznek. A doktor szerint a szörnyek a legkevesebb, amit elképzelhet, de tegnap este olyan mértékű dühöt látott Sammyben, ami nagyon megijesztette, mintha Sammy nem is lett volna ember... Sammyt megviselik, amit hall, szinte könyörög az orvosnak, hogy hadd kapjon még egy utolsó esélyt. A doktor beleegyezik, kimehet a többiek közé, de figyelni fogják őt, de még egy ilyen erőszakos jelenet és egy sokkal rosszabb hely fog rá várni egy másik intézményben. Sammy megkeresi Deant, aki rájött valamire. Nem a démonvér miatt lett Sammy ennyire rossz, ő már amúgy is rossz ember, csak a vér kihozta belőle ezeket. A többi beteg is rászáll Sammyre, mindenféle szörnyetegnek nevezik őt, valaki megüti, Sammy visszaüt és verekedés tör ki. Mindez azonban nem történt meg, Sammy hallucinál, se Dean, se a többi beteg nincs ott mellette, az ápolók alig tudják őt lefogni. Az igazi Dean egy asztalnál reszket, annyira katatón már ő is, hogy fel se tűnik neki, hogy Sammy az ápolókkal ordibál.

14.png

Martin alszik, Dean kelti fel, de ő sincsen a legjobb állapotban, Sammyt pedig bezárták. Mindketten hallucinálnak, és szép lassan meg fognak itt őrülni. Dean szerint az őrület számít, mindketten bekattannak előbb-utóbb és kikötnek a sárgaházban, de az, hogy egyszerre legyenek bolondok, az több mint véletlen. Martin a szörnyre gondol, Dean megijed, de nincs a szobában senki. De ez a szörny tényleg itt van, és mi van akkor, ha ő az, aki megőrjíti a betegeket? Martin szerint ez lehetséges, valahogy megfertőzi őket. De ki és hogyan, szegény Dean ebben is az apját látja, talán ő kavar be a fejükbe. Martin inkább a szörnyet választja, ő mérgezte meg őket. Dean tippelgetni kezdi, hogy mivel, érintés, méreg, ha méreg, akkor lehet a nyálával adja át. Az első gondolata Csókos Wendy, mindkettejüket megcsókolta. A páros elmegy Wendyhez, Dean a folyosó kockás padlóján nagyon óvatosan lépked, nem mer rálépni a vonalakra. Egy női sikolyt hallanak, Wendy lesz az újabb áldozat. A szobájában ott találják a kedves Foreman nővért, felvágta Wendy ereit, ez lett volna az elterelő mese. A tükörben világosan látszik, hogy ő az alakmás, Dean már nem tudja eldönteni, hogy a képzelete játszik-e vele, vagy tényleg megtörténik. Sajnos ez nagyon is valóságos, a nővér kezéből kinőtt egy hosszú, tüske, amit most Wendy fejéből húz ki, majd húz vissza a saját karjába. A nővérke mosolyog, ez tényleg a valóság. Verekedni kezdenek, Martint könnyen kiüti, Dean már nehezebb falat, igaz ő a kábulattól kótyagos, ezért sem védekezik sokat. Martin észhez tér és felkapja az ezüstkést, és belevágja a nőbe. Ez megakasztja őt, de leüti Martint, Dean használhatatlan, a nővér kirohan a szobából, de rájuk csukja az ajtót. Martin leellenőrzi Wendyt, még él, odakint Foreman szól két ápolónak, hogy menjenek Wendy szobájába, megtámadták őket. Martin Deant győzködi, hogy menjen a nővér után, ő Wendyvel marad. Dean nagyon kába, ám jön a két ápoló, ők azt látják, ahogy Martin Wendy fölé hajol, rögtön leszedik a lányról. Dean ezt kihasználva kirohan a szobából, de annyira nincs eszénél, hogy alig tud egyáltalán lábon állni. 

Sammy a magánzárkában lekötözve fekszik az ágyon, a bűbájos Foreman nővér jön be hozzá, szegény Sammy mit sem tud az előzményekről. A nő már nem titkolózik tovább, a szobában lévő tükörben Sammy láthatja is, hogy micsoda. Martin gyenge, de Sammy és Dean se különb, rögtön tudta róluk, hogy vadászok, hiszen ezzel a történettel lettek bezárva ide. Igaz, könnyedén elintézte őket, elég volt csak megérinteni őket, ez történt az első vizsgálat során is és megmérgezte őket. A bolondokháza igazi lakoma számára, az őrültek agya a legfinomabb. Sammy őt teszi felelőssé, hogy ilyen állapotba került, ám a nő javít, ő csak megadja a kezdő lökést, hogy kijöjjön belőlük az amúgy is bennük lévő állat. Sammy lesz az újabb vacsora, ám végre beront a félkába Dean, nem fog itt már bántani senkit. A nő elég magabiztos, ahhoz, hogy elbánjon Deannel, a kezében lévő ezüstkést ki is üti a kezéből, és ő lesz a főfogás, már előbukkant a tüskéje és Dean fejéhez közelít. Dean a kettős látása ellenére eltöri a tüskét, óriási fájdalmat okozva Foremannek ezzel, így Dean fel tudja szedni az ezüstkést, amit a nő mellkasába döf. Dean látása kitisztul, mintha a szörny halálával megszűnt volna a méreg hatása is. Dean újra a megszokott önmaga, Sammy se érez már semmit. Most már csak ki kell jutniuk innen, ugyanis a vészjelző is megszólalt az épületben. Szerencsére a menekülés simán ment, eljutottak Babyhez. Dean újra a régi önmaga, Sammyt azonban nagyon megviselték a bent történtek, ugyanis beismeri, hogy Apa, Ruby, a démonvér, Lucifer, csak kifogások a dühére. Ő maga a hibás, állandóan dühös és maga se tudja, hogy miért. Dean visszakérdez, hogy akkor ezek után kiszáll? Igent mond Lucifernek? Sammy mindkettőre nemet mond, Dean pedig jobbnak látja, ha Sammy fogja ezeket az érzéseket és eltemeti magában és továbblép. Ha nem ezt teszi, úgy fogják végezni, ahogy szegény Martin. Sammy talán nem ezt a megoldást várta volna, de jobb most nincs, Dean tudni akarja, hogy továbbra is vele van-e, és Sammy igent mond. Dean megkönnyebbült, most már muszáj lesz innen végre elmenniük.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása