Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 14/1 - Espionage Escapades / Barcelona, May 1917

2019. december 12. 15:00 - Gabba

Kedves olvasók, hadd kezdjem személyes bejelentéssel: a négyszáz nemcsak gombócból vagy palacsintából sok, hanem a blogra írt posztból is, mindenesetre a mostani megjelenéssel sikerült elérnem ezt a számot. Nem tervezek nagy ünneplést, csak némi gellérthegyi tüzijátékot, József Attila-díjat, PEN Club felvételt, és öt kört a felcsúti kisvasúton (Bicskéig!). Külön öröm, hogy egyik személyes kedvencem kalandjainak ismertetése során érkezett el ez a jeles alkalom, ezért a sorozat multikulti jellegének jegyében álljon itt a dicső szám több nyelven is: angolul: 400; németül: 400; franciául: 400; spanyolul: 400; latinul: CD.

Az eredeti sugárzás szerinti 2x04 epizód különlegessége, hogy Terry Jones (igen, AZ a Terry Jones, a Monty Python-os) rendezte és játssza az egyik fontos szerepet, így nem okozok meglepetést, ha előre elmondom: ez a mostani az egyik legviccesebb és legkönnyedebb rész az egész sorozatban. Philadelphiában kezdünk, öreg Indy sétál be egy nagy épületbe, hogy előadást tartson. Persze először rossz terembe nyit be, de aztán egy másikban megtalálja a rá várakozó hallgatóságot. Már első megmozdulásával sikerül elnyernie a figyelmüket: leveri a mikrofont és az olvasólámpát a katedrán álló asztalról, majd ugyanazzal a mozdulattal szétszórja a papírjait is. A közönség nevetgél és "na ebből mi lesz?" arccal figyeli az öreg helyreállítási kísérleteit, de Indy nem igazán zavartatja magát. Tudják, ez engem arra emlékeztet, amikor az első világháborúban kémként szolgáltam és Barcelonában állomásoztam, kezd bele a hivatalos programban írtaktól eltérő spontán előadásába.

indiana14_1_00.JPG

A bevezető zene alatt szokás szerint helyi látnivalókat nézegethetünk: a tengerparti sétányt a Kolumbusz emlékoszloppal, a soha el nem készülő Sagrada Familia katedrálist, a látványos Güell parkot, a hullámzó homlokzatú Casa Milát, stb. A háború alatt Spanyolország ideális hely volt a kémek számára, Indy Barcelonában az egyik felkapott vendéglőben ücsörög néhány kitűnő ember társaságában. Ők a nemzetközi kémvilág krémje, akikkel mindjárt az első képsorokban megismerkedünk, Indy egy asztalnál ül velük és bemutatja őket: Marcello, az olasz, Charles, a francia, és Cunningham, az angol. Itt máris megállok röhögni, mert erről két dolog jut az eszembe egyszerre. Először természetesen Rejtő és A három  testőr Afrikában nyitómondata: "Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta." Másodszor meg a Top Secret! némileg hasonló jelenete, amiben megismerkedünk a francia ellenállás tagjaival, akik közt ott van Montázs, Avantgárd, Szuflé, Croissant, Déja Vu, Escargo és Chocolate Mousse.

indiana14_1_01.JPG

A hely érdekessége, hogy itt szórakoznak a német titkosszolgálat emberei is, Marcello szerint így mindenki jól jár: nem kell egész nap egymást kergetniük és itt együtt nézhetik a csinos Juanita kendős táncát a színpadon. A német titkosszolgák vezetője az állandóan monoklit viselő Schmidt ezredes, a szövetséges ügynököknek meg az a legfőbb feladatuk, hogy megakadályozzák, hogy a semleges spanyolok a németek oldalára álljanak a háborúban. Legjobb lesz, ha Indy mielőbb szerez magának valami álcát, lehetőség szerint német munkát, javasolják a kémtársak. Később az utcán sétálva Indy észreveszi az Orosz Balett fellépését hirdető plakátot, amin ismerős nevet pillant meg: díszlettervező Pablo Picasso. Indy felidézi magában azt a hogyvoltot, amiben először találkoztak, és lépteit máris a színház felé irányítja.

indiana14_1_02.JPG

A mester éppen díszletet fest a rá jellemző stílusban, és közben el-elhelyez rajta pár O1G logót is a rá nem jellemző stílusban. Bár eltelt tíz év, Picasso jól emlékszik a párizsi történésekre és arra, hogy a kissrác meghamisította Degas mester egyik festményét. Hát te vagy az, üdv Normann!, öleli át Indyt, aki zavart mosollyal kénytelen felvilágosítani a mestert a tévedésről. Na nem baj, nem lehet mindenki tehetséges, vet véget  Picasso a kínos szitunak.

indiana14_1_03.JPG

Miután megtudja, hogy Indy munkát keres, elviszi az orosz táncmesterhez, Szergej Gyagilevhez. A robosztus alkatú orosz éppen lecseszi a társulat egyik táncosnőjét, amiért feleslegesen ugrabugrál, pedig az előadás koncepciója alapján egy helyben kellene tudnia állni. Elegem van a táncosokból, fejezi be a tirádát. Ekkor lép be Picasso "hoztam neked egy táncost!" felkiáltással. Indy tiltakozik, ő nem táncos, Szergej ennek megörül: ha nem táncos, akkor fel van véve. Leveteti vele a nadrágját, hogy megnézze a.... lábait (miért, mire gondoltatok?), majd az alsógatyás látvánnyal elégedetten kijelenti, Indy eunuchot fog játszani. Hősünk döbbenten néz, én meg felvihogok.

indiana14_1_03_1.JPG

Indy elmegy a szövetséges kémek rejtekhelyére, ami egy fodrászat pincéjében van berendezve. Beül a székbe és a beretvával hadonászó, amúgy meglehetősen egzaltált borbély leereszti székestől a föld alá. Marcellóék elképedve hallgatják Indy beszámolóját az őrült oroszról, aki eunuchot akar vele játszatni. Indy önérzetesen közli, hogy természetesen nem fogadta el az állást. Ne csináld már, Schmidt ezredes szerelmes az egyik táncosnőbe, minden előadáson ott van, ennél jobb fedőállás nincs most a céljaink elérése érdekében!, kiabálják egy emberként. Különben is szép lábad van, viszi be a végső csapást Marcello Indynek.

indiana14_1_04.JPG

És így történt, hogy hősünk most ott áll csini jelmezben a világot jelentő deszkákon a Seherezádé c. előadás próbáján. (Aminek tagadó fokozása a se here, se zádé, mint tudjuk.) Nem boldog, az látszik rajta, hát még amikor Gyagilev az Igor nevet aggatja rá mondván, egy orosz balettben mindenki orosz, még az is, aki nem. Picasso a szünetben gratulál Indynek, te eunuchnak születtél, ugratja. Majd bemutatja Nágyának, a vezető táncosnőnek, pont ekkor lép be Schmidt ezredes és kezet csókol a művésznőnek, maga gyönyörű, bókol neki. Maga is, ezredes, szólal meg hátulról Picasso. Schmidt amúgy a németek számára kijelölt páholyok ügyében jött reklamálni, nem férnek el benne?, érdeklődik Picasso. Nágya gyorsan eltereli Schmidtet a vezetőség irodája felé.

indiana14_1_05.JPG

Éjszaka a kikötőben egy kis hajóról Indy és Cunningham az egyik érkező német tengeralattjárót figyelik meg némi pezsgő társaságában. Felírják a hajó típusát (U-87), majd Schmidtről kezdenek beszélgetni. Kár, hogy csak egy közönséges kis táncosnővel hetyeg, jobb lenne, ha inkább valami grófnővel vagy más előkelő hölggyel kerülne szaftos botrányba, magyarázza Cunningham. (Akiről még nem is mondtam, hogy a Peter Pettigrew hasonmásverseny első helyezettje.) Majd felbontanak még egy üveg pezsgőt, vidám élet ez a spionosdi, na.

indiana14_1_06.JPG

A másnapi próba alatt Indy beoson Nágya öltözőjébe, hogy szétnézzen valami kompromittáló anyagot keresve. Talál is egy levelet Schmidt ezredestől, de pont ekkor belép Nágya, Indy gyorsan elrejti az irományt hátul az övébe és azzal a dumával jön, hogy át akarja beszélni Nágyával a szerepét. De hiszen te csak egy helyben állsz, képed el a nő, de aztán úgy dönt, ebédeljenek együtt másnap és majd akkor beszélnek. Indy lelép és rohan a levéllel Marcellóékhoz, itt a kompromittáló anyag tele szenvedélyes sorokkal, lobogtatja. A többiek kapva kapnak rajta, Marcello a legjobb íráshamisító, máris nekiül/áll lemásolni a levelet. Nágya neve helyére mindenhol Consuella grófnőét írja, akinek a férje Toledo grófja és rettentő féltékeny. Cunningham arra utasítja Marcellót, a másolás után vágassa le a haját fent a borbélynál (vajon miért?), Marcello sopánkodik: De utána mindig hétszámra elkerülnek a nők! Nem érdekes, háború van, zárja le a vitát Cunningham.

indiana14_1_07.JPG

Indy elmegy Nágyához, hogy induljanak az étterembe, természetesen paellát rendelt két személyre, és amíg várja, hogy a nő elkészüljön, visszacsempészi a levelet az asztalra. Igenám, de Nágya se most lépett le a falvédőről, a sminktükörből észreveszi a mozdulatot, de egyelőre nem szól. Ebéd közben azonban megkérdezi, te mindig igazat mondtál nekem, Igor? Akkor mondd meg, mit csináltál Schmidt levelével? Ájgor / Indy gyorsan úgy dönt, féltékenység vonalra tereli a beszélgetést és arról kezd panaszkodni, hogy muszáj volt megtudnia, miket ír az ezredes Nágyának, hiszen a monoklis még ahhoz is túl öreg, hogy megkösse a csaj balettcipőjét. Nágya nevetve megnyugtatja, az ezredessel a dolog teljesen ártalmatlan, Indy inkább beszéljen magáról, az sokkal jobban érdekli.

indiana14_1_08.JPG

Közben indul a kémek manővere is: Marcello Schmidt ezredesnek öltözve (aha, szóval ezért kellett rövidre vágatnia a haját) a célpontnak kinézett grófnő rezidenciája körül lebzsel és amikor a nő feltűnik, valami mondvacsinált felvilágosítást kérve odalép hozzá, majd a válasz után hálásan kezet csókol neki. Ennek természetesen többen is szemtanúi lesznek, például a komornyik és a sofőr. Következik a levél becsempészése a gróf kocsijába. A papnak öltözött Charles az egyik haverjával vitatkozik az utcán, feltartva így a forgalmat, a gróf sofőrje kiszáll és az álpap segítségére siet. Ezt kihasználva Indy bemászik a kocsiba és a hátsó üléstámla mögé rejti a levelet. Kiszállni viszont nem tud, mert a belső kilincs sehogy se nyitja az ajtót, és a sofőr már jön visszafelé. Szégyen, hogy nem tisztelik a tiszteleteseket, búcsúzik az álpaptól, beszáll a kocsiba és indít. Indyt meg látjuk, amint bőrülésnek álcázva magát igyekszik meglapulni a kocsi hátuljában.

indiana14_1_09.JPG

Toledo grófja dühös, amiért a sofőr késve érkezett érte, hiszen sietniük kell a grófnőért, mert különben elkésnek az esti balettelőadásról. A veszekedést kihasználva Indynek sikerül észrevétlenül kimásznia a nyitott kocsiablakon, huh, ez meleg helyzet volt. A kocsiban Toledo grófja éppen szivarra gyújtana, amikor megtalálja az ülésen az ominózus levelet. Elolvassa és robbanásközeli állapotba kerül, ráadásul ott a kezében az égő gyufa, jajanyám. Faggatni kezdi a sofőrt, látott-e mostanában valami idegen férfit a nagysasszony körül lebzselni, az persze elmondja az ősz hajú ismeretlen kézcsókját. A színházban nagy lógókon hirdetik az El ballet ruso fellépését, a gróf arra utasítja Juliót, a sofőrt, azonnal jelezze neki, ha az ismeretlen széptevő felbukkanna.

indiana14_1_10.JPG

Sminkelés közben némi festék rászóródik a levélre és Nágya észreveszi, hogy valami nem stimmel: a megszólításban átnyomódva látszik, hogy Nágya neve helyére Consuella grófnőét írták. A táncosnőnek gyorsan vág az esze, figyelmeztetni kell az ezredest, aki az A1-es páholyban fog ülni. Ír pár sort, a papír hátoldalára ráírja a páholy számát és az üzenetet odaadja süketnéma öltöztetőnőjének. Közben az előcsarnokban a sofőr felismeri a hódolót és megmutatja a grófnak, aki döbbenten konstatálja, hogy a német kultúrattasé a vetélytársa. Az öltözőből kilépő Nágyát Indy köszönti, de a csaj csak hűvösen végigméri és otthagyja. Hősünk gyanút fogva bemegy az öltözőbe, a notesztömb felső lapjára némi szemfestéket szór és így el tudja olvasni az átnyomódott figyelmeztető üzenet szövegét. "Légy óvatos, el akarják hitetni Toledo grófjával, hogy viszonyod van a grófnővel." Indy rájön, hogy az öltöztetőnő lesz a hírvivő, indulna is utána, de az ügyelő elkapja és betuszkolja a színpadra, mert kezdődik az előadás.

indiana14_1_11.JPG

Charles, Cunningham és Marcello az egyik erkélypáholyból figyelnek, tervük szerint a boy két levelet kézbesít két címzettnek azzal a dumával, hogy a grófnőnek szólót az ezredes küldte, az ezredesnek szólót meg a grófnő. Így is lesz, Schmidt meglepődve olvassa a levélben érkezett kérést: ha lehet, intézze el, hogy Wagner egyik operáját is bemutassák a barcelonai színházban. Az ezredes felpattan és hódolatteljesen meghajol Toledóék páholya felé, de a gesztust csak a féltékeny férj veszi észre és a dühtől nőni kezd a feje. Közben az öreg öltöztetőnő is botorkál az üzenettel, természetesen a zsöllye felé, mert ott van az A I-es ülés. Nágya észreveszi a színpadról és némi heves integetés után sikerül megértetnie vele, hogy az emeleti páholyba vigye fel az üzenetet.

indiana14_1_12.JPG

Indy, mint kivont karddal a háremet őrző eunuch, megpróbálja figyelmeztetni Marcellóékat, de mivel a helyét nem hagyhatja el, azt találja ki, hogy a férfiassága, illetve annak hűlt helyére szerelt drágaköves díszítésről visszaverődő fény segítségével morzejeleket küld kémtársai páholya felé. Ez persze heves csípőmozgással jár, a táncmester Gyagilev mérgesen szól oda a takarásban ácsorgó Picassónak: És én ezt az ember vettem fel, hogy egy helyben álljon. A morzeüzenetet végre észlelik és megfejtik a kémek: "Nágya mindent tud, az öregasszonnyal küld üzenetet az ezredesnek." Színházi távcsöveikkel meg is pillantják a földszinten botorkáló öreglányt és kirohannak a páholyból.

indiana14_1_13.JPG

Az eunuch táncát nyíltszíni tapssal jutalmazza a közönség, Indy zavart mosollyal hátrál vissza eredeti színpadi helyére. A három kém rohan az öltöztetőnő után, de hiába minden, annak sikerül még előttük belépnie az emeleti páholyba és átadni az üzenetet - a japán delegáció három tagjának. Az ázsiaiak ugyancsak meglepődnek a levélke szövegén, mindazonáltal mély meghajlással fordulnak Toledóék páholya felé. A gróf ettől már majd felrobban: a germánokon kívül a japók is az ő asszonyára hajtanak!

indiana14_1_14_1.JPG

Az előadás végén az ezredes odasiet Toledóékhoz és mosolyogva biztosítja őket arról, hogy a nagysasszony kérésének teljesítése igazi öröm lesz számára. Megdicséri a hölgy kitűnő ötletét, ezt már a gróf nem bírja tovább és kesztyűjével Schmidt arcába csapva kihívja másnap reggel pisztolypárbajra a régi bikaviadal arénába.  A homok gyorsan felszívja a vért!, teszi hozzá vérben forgó szemmel a gróf.

indiana14_1_14.JPG

Indynek sikerül elkapnia és megkötözve az öltözőben elhelyeznie Nágyát, nehogy mégis figyelmeztetni tudja az ezredest. Kaját is hoz neki, de a csaj olyan dühös, hogy enni sem akar. Lemarházza Indyt és mindenféle akcióját meg ötletét, ugyanis a következő a nagy büdös helyzet: Schmidt az amerikai hírszerzés legfontosabb kettős ügynöke, Indynek és haverjainak most sikerült egy évek óta épülő akciót keresztülhúzniuk. Ráadásul Nágya meg sem nem orosz, sem nem táncos, hanem Schmidt amcsi kapcsolattartója. Indy pislog, ezt meg kell beszélnem a barátaimmal, mondja, vállára veti a megkötözött Nágyát, fejébe nyomja a kalapját és indul a kémtársakhoz. Marcellóék titkos vonalon leadják az infót a központnak és hamarosan megjön a válasz, ami megerősíti a Nágya által elmondottakat. Na akkor most rohanás megakadályozni a párbajt, nehogy a mesterlövész gróf ólommal pitykézze ki Schmidt dolmányát!

indiana14_1_15.JPG

Igenám, de ehhez kéne a levél, amiből látszik, hogy a grófnő nevét csak beírták az eredeti szövegbe. Az viszont Nágya öltözőjében maradt, úgyhogy először rohanás oda. Az álmos portás beengedi őket, ám az öltözőasztal üres, akárcsak a szobai szemetes. Ó jaj, a gondnok már összegyűjtötte a szemetet és elvitte a kazánhoz, rohanás oda!  A szuperkémek egymást akadályozzák a szűk folyosón, szerencsére Nágyának sikerül átbújnia köztük és pont az utolsó pillanatban kikapja a gondnok kezéből a tűzbe szánt levelet. A mogorva alkalmazott hiába kap egy hálás puszit a jónőtől, nem értékeli igazán, csak áll ott miafaszvan arccal, majd a csapat távozása után morogva folytatja a munkáját. Na most rohanás az arénába! (Én már nem bírom ezt a nagy szaladgálást, itt lihegek a monitor előtt.)

indiana14_1_16.JPG

Bizony sietni kell, Indy veszettül nyomja a pedált. Az arénába közben megérkeztek a felek, a gróf még egy orvost is hozott magával, dr. Kotászt dr. Borgesét, ő fogja kiállítani a halotti bizonyítványt, mondja Toledo fenyegető arccal Schmidtnek. Megkapják a pisztolyokat, egymásnak háttal állva elindulnak és tíz lépés megtétele után megfordulnak és lőnek, szól a segédek utasítása. Így is lesz, a tizedik lépésnél azonban egy autó szakítja át az aréna falát és Indy behajt a két párbajhős közé. Azok ugyan tüzelnek, de a felvert portól nem látnak semmit, csak azt, hogy Nágya valami papírt lobogtat. A felek sikeresen tisztázzák a tisztázandókat, majd újabb dörrenés veri fel az arénát. Ez azonban már nem pisztolytól, hanem a gróf által hozott pezsgő felbontásából származik.

indiana14_1_17.JPG

Hát ez történt, amúgy a spanyolok végig semlegesek maradtak, nem álltak egyik oldalra sem, fejezi be a történetet a jelenben öreg Indy, a közönség tapssal köszöni meg az előadást. Ekkor belép a szervező: Végre megtaláltam, Jones professzor, a hallgatósága már nagyon várja a 103-as teremben, mondja. Miféle hallgatóság?, értetlenkedik az öreg akcióhős. Hát a Pennsylvaniai Történelmi Társaságé, ebben a teremben ugyanis az Amerikai Erkölcsvédők előadására gyűltek össze...

indiana14_1_18.JPG

Címkék: Indiana Jones
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2019.12.15. 00:22:02

Hát szívből gratulálok a 400-hoz, élveztem minden percét. Legközelebb leisszuk :)

Apró pontosítás: az U-87 az lajstromszám és nem típusszám ;)

Gabba 2019.12.16. 08:12:47

@Flankerr: kösz szépen, írni még élvezetesebb volt :))
leivásban benne vagyok!

amúgy mi a különbség a lajstromszám és a típusszám között?

The Game 2019.12.16. 15:04:23

(Akiről még nem is mondtam, hogy a Peter Pettigrew hasonmásverseny első helyezettje.)

talán mert Timothy Spall játszotta mind a két szerepet...

Gabba 2019.12.17. 09:12:19

@The Game: igen, ez egy ún. vicces mondat volt, nyilván ugyanaz a színész játszotta mindkét szerepet, azért írtam, hogy első helyezett

(elég szar dolog, ha egy poént magyarázni kell)

Pácsó Ármándó 2019.12.22. 09:55:11

400!! Hűűű!!!! Az még hogyvoltból is sok, nemhogy ... izé ... :-)
Nagyon gratulálok! Már az első száz után kiérdemelted a "Termékeny Mester" jelzőt, de 400-ra már nem is tudom mit lehet mondani :-) (Csak egy ötlet, 500-nál Youtube videó üzenet, meKKöszönve az olvasóidnak az áldozatos anyagi, szellemi és spirituális támogatását) :-)
A döTTbetűs bevezető zseniálisan nyit, amit meKKfigyeltem, hogy nagyon jól eltaláltad a spanyol kiejtést, le a somreróval előtted!
Az aktuális epizódról majd később, elfáraTT az írógépem, rég írtam már ennyit!

400?!!! A Guadalupe-i Szűz tarCson meKK jó egészSeggben!

Gabba 2019.12.31. 17:19:45

@Pácsó Ármándó: a helyes spanyol kiejtésen sokat dolgoztam, örülök, hogy végül a szakértő szerint is jól sikerült :))

BÚÉK mindenkinek!!

Flankerr 2020.03.04. 22:02:18

@Gabba: Típusszám: a konkrét tengeralattjáró (repülő, stb) típusa. A németek sokáig római számokat használtak főleg.
Lajstromszám: egyedi szám, az adott tengeralattjáró (hajó, repülő, stb) példányának rendszáma.

Gabba 2020.03.08. 18:35:21

@Flankerr: köszi a választ, jobb későn, mint soha :))

és ha már kommentelünk, emlékezzünk meg a nagyszerű Terry Jonesról, aki alig egy hónappal a poszt megjelenése után hunyt el.
süti beállítások módosítása