Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Originals 5x08 – The Kindness of Strangers

2019. szeptember 05. 16:00 - A_Rézi

Klaus New Orleans spéci temetkezési szokásairól narrál, miközben „sétát teszünk” a LaFayette-ben. Ebben a városban ugyanis nem a földbe, hanem kriptákba temetkeznek az emberek. Ha valaki meghal, feltörik a családi sírboltot, félresöprik a régi csontokat, hogy legyen hely az újaknak. Így a vérvonalak alaposan összekuszálódnak és egy idő után már nem lehet tudni, melyik csont kié is volt – közben láthatjuk a jól ismert O’Connell, Deveraux és Claire családok síremlékeit. Az ősi hibrid szerint hasonló a helyzet a házakkal: több generációnyi tragédia van a festékek, égésnyomok, vízfoltok alatt, és együtt élünk azokkal, akik bántottak, akiket bántottunk, akiket szeretünk, akikkel harcolunk…

vlcsnap-2019-08-04-14h47m41s179.png

Klaus az erkélyről figyeli a készülődő vihart, mikor Elijah érkezik a hírrel: minden kijárat zárva és leugrani sem érdemes – próbálta, és egy roppant elegáns borospincében landolt. Persze az öltönyös nem emlékszik rá, hogy az üvegeket anno maga rendszerezte évjárat szerint. Marcelék próbálták visszaadni az öltönyös emlékeit, de nem sikerült, most pedig csak Antoinette jár a fejében, aki haldoklik; ráadásul egy helyen van a tesóval, ami elvileg veszélyes, nemde? Erre Klaus felvilágosítja a chambre de chasse-ról: ez egy mágikus börtön, csak az elméjük van itt, és egy rejtvényt kell megoldani, hogy kijussanak. Elijah-ban joggal merül fel, hogy „hogyan?”, de öccse nem óhajt neki segíteni, szóval, ha egy mód van rá, kerüljék el egymást nagy ívben!

vlcsnap-2019-08-04-14h48m13s944.png

Az udvarban az egyik zugból Rebekah kerül elő egy dögös ruhában, majd hirtelen Kol esik le az égből – meztelenül. Bex éppen Korzikán volt, és Hayley-t gyászolta, erre kikötnek egy rohadt chambre de chasse-ban, ahol még piálni sem lehet… Kol – immár felöltözve – közli, hogy ő meg éppen a nejét várta haza, amikor beütött a krach. Aztán felteszi az adekvát kérdést: Klaus felbosszantott mostanában boszikat? Hugi meglepődik a náci vérszívókon, de kell lennie mellettük egy boszinak is, aki részletekbe menően ismeri az otthonukat. Ekkor Freya sétál le a lépcsőn és összegez: egy boszi, aki ismeri a házat, aki közel áll hozzájuk, aki nem bízik abban, hogy Klaus távol tartja magát Elijah-tól, és aki bármit megtenne, hogy megmentse New Orleanst… Klaus Vincentre tippel. A jó hír, hogy a régens sosem bántaná Hope-ot, a rossz, hogy most elviszi a négy tesó testét a világ négy sarkába. Rebekah-nak most esik le, hogy Elijah is itt lehet – és a falra festett ősi meg is jelenik, hogy bejelentse, talált valamit.

vlcsnap-2019-08-04-14h53m05s085.png

Méghozzá egy ajtót, öt darab, névre szóló lakattal. Kol mondja a megfejtést: a kulcsok olyan helyen lesznek, ami őket képviseli. És mi van azokkal, akik egyáltalán nem emlékeznek arra, kicsodák? Hát, Klaust ez pont nem érdekli. Freya próbálja nyugtatni a feleket, rámutatva, hogy az ajtó akkor fog kinyílni, ha mindegyik lakat nyitva lesz – szóval csak együtt juthatnak ki. Kol magával viszi Elijah-t, hogy távol tartsa Klaustól, aki pedig a ház felfordítását adja parancsba, mivel nem hajlandó egyedül hagyni a gyászoló lányát…

vlcsnap-2019-08-04-14h54m48s397.png

Az időjárás a készülődő New Orleans-i vihart vetíti előre, aminek oka, hogy Klaus és Hope egy helyen tartózkodik. Kol egy ládából előveszi Elijah naplóit és odaadja az öltönyösnek – hátha azokat olvasva derengeni kezd neki valami. A bátyó megemlíti, hogy Rebekah-val és Klausszal ellentétben Kol sosem látogatta meg. Hát, kevés a közös bennük, no meg, Freyával karöltve egyszer megölték a nejét… szóval… tessék olvasni! Mielőtt az öcskös lelépne, Elijah rákérdez, hogy bocsánatot kért-e valaha ezért? Nos, a maga módján igen, de mivel végül visszakapta Davinát, Kolt nem is érdekelte igazán a dolog  – viszont nem mindenki ilyen szerencsés.

vlcsnap-2019-08-04-14h56m44s460.png

Klaus szembe találja magát a családi címerrel, és eszébe jut a nap, amikor először hozta ide Hayley-t – 15 évvel ezelőtt (Jesszus!). Az udvar egy csata maradványaiként elszenesedett hullákkal van tele, de a világ rendje már helyreállt. Hayley csak válasszon egy szobát. A lány azonnal kötözködni kezd: dehogy marad itt, nincs az az isten! Ez nem otthon, ez egy háborús zóna. Erre Klaus megmutatja a címert, és kijelenti, hogy az örököse ide tartozik, és nem nagyon izgatja, hogy Hayley mit akar. A farkas azonban a sarkára áll, és villant valamit abból, ami majd később alfává teszi: kezelheti Klaus fogolyként, de lehetnének ennél jobbak is. A gyerekük kedvéért. Az ősi megenyhül, és megígéri, hogy rendet rak – Hayley-nek pedig Kol szobáját ajánlja, mert van benne kandalló. A lány elmondja azt is, hogy bízni akar abban, hogy Klausnak tényleg jelent valamit ez a gyerek, szóval ne hagyja őket cserben!

vlcsnap-2019-08-04-14h59m41s100.png

A jelenben az ősi hibrid kalapáccsal esik neki a címernek, de sajnos nincs benne kulcs. Ekkor hirtelen Marcel jelenik meg az udvar közepén, vérző fejjel. Felugrik, és menne vissza oda, ahonnan jött, de immár ő is csapdába esett. És tőle tudják meg a tesók, hogy nem Vincent a hunyó – Hope zárta be őket ide. Odakint pedig oltári nagy gáz van, mert egy hurrikán közelít a város felé. Freya bólint: ez az utolsó jel az elsőszülöttek halála előtt. Rebekah átnyújt Marcelnek egy darab ruhát, hogy letörölhesse magáról a vért. Hope a Szent Annában van – meséli tovább – Klaus és Elijah testével, de begyűjti a többi tesóét is, hogy visszavegye az erőt. A főni próbálta megállítani, erre a lány ide küldte. Apuci megrémül, hiszen anno pont azért osztották négy felé az erőt, hogy megvédjék tőle Hope-ot. Bex szerint az ő testét ugyan meg nem találják, mert a világ túlsó felén van – de Klaus rájön, hogy a nemrég létrehozott hibrideknek Hope tud parancsolni, tehát van segítsége…

vlcsnap-2019-08-04-15h02m43s569.png

Dupla energiával folytatódik a kutatás. Elijah talál egy plüssnyuszit, és megkérdi, milyen kapcsolata volt Hope-pal. Klaus válaszra sem méltatná, de a tesó rámutat, hogy ha segítenek egymásnak, gyorsabban kijuthatnak. Ott a pont! Kiderül, hogy a nyuszit Elijah adta a kislánynak aznap, amikor megszületett… Ismét flashback jön, 15 évvel ezelőtt a szülők éppen nevet keresnek az újszülöttnek. Zoe? Caitlin? Katherine? Erre Klaus felteszi a kezét, hogy Isten ments! :DDD (Vámpírnaplók befigyel) Hayley, karjában a kicsivel elmondja: sosem gondolta volna, hogy valakit ennyire tud majd szeretni, és ez szörnyű – olyan, mintha belehalna. Hát, majdnem így történt. Az ősi bocsánatot kér a történtekért, de Anyuci nem hibáztatja őt, mert tudja, hogy Klaus küzdött értük. Amikor azt hitte, meghaltak, Elijah azt mondta: elvesztették a családjuk egyetlen reményét. Remény. Hayley-nek tetszik. Klaus pedig kiegészíti Anyuci „igazi” nevével, így lesz a kislány Hope Andrea Mikaelson. Szóval tulajdonképpen Elijah volt a névadó – mondja Klaus a jelenben, azzal széttépi a nyuszit, ám kulcsot nem talál benne.

vlcsnap-2019-08-04-15h04m04s382.png

vlcsnap-2019-08-04-15h05m20s632.png

Kol eközben a könyvek közt keresgél, hiszen Shakespeare művei kvázi útmutatók a Mikaelson család mindennapjaihoz – Hope pedig a 9. szülinapjára az író összes műveit kapta tőle és Davinától ajándékba. Apropó, hogy van a kis boszi? kérdi Marcel, mert jó ideje nem beszéltek, de úgy fest, jól elboldogulnak ketten. Kol mindigis a részese akart lenni az #örökkön-örökké eskünek, de aztán találkozott egy lánnyal, és továbblépett. Van ez így. És meg is van az első kulcs, az egyik könyv lapjai közé ragasztva. Marcelnek viszont szöget üt a fejébe valami: miért itt vannak Kol könyvei? Ez a szoba már vagy száz éve nem létezik, egy vihar miatt minden tönkrement… Hope sohasem láthatta.

vlcsnap-2019-08-04-15h07m43s397.png

A nővérek együtt kutatnak. Freya még mindig nem fogta fel Hayley halálát; Bex pedig bevallja, hogy mindig féltékeny volt rá: hogy gyereket szült, férjhez ment, még arra is, hogy meghalt (mert ez neki sosem jött össze). Ekkor Kol szembesíti Freyát a felfedezéssel, miszerint van itt egy szoba, amit Hope nem ismerhet, viszont ez pont az a szoba, ahová őt vitte fel anno azon a bizonyos 1914-es karácsonyi partin… De nővérke a dühös Klaustól sem ijed meg: a csapások a végükhöz közelednek, elég egyetlen családi találkozó, és annyi! Tenni kellett valamit, Hope segítséget kért, ő pedig segített. Utolsó aduként Freya bedobja, hogy ő tényleg mindent feláldozott a családért, szóval be lehet fejezni a vádaskodást! Hope-nak joga van eldönteni, hogy hogyan tovább, mert az anyja halálával véget ért a gyerekkora, és amíg a Sivár egy darabja Klausban van, lényegében árva. Apuci még mindig úgy gondolja, hogy meg kell állítani a lányt, Freya szerint viszont nem – azzal eltűnik az elmebörtönből.

vlcsnap-2019-08-04-15h09m30s085.png

Rebekah egész eddig igyekezett elkerülni Marcelt, ám a férfi most mégis megtalálja, és kényes kérdést tesz fel neki: hogy lehet, hogy Kol képes boldogan élni valakivel, Bex viszont nem? Hugi kerülné a témát, és inkább a kulcsot keresné, úgyhogy Marcel is törni kezdi a fejét. Hope minden jó rejtekhelyet ismer a házban, és amikor ez a szoba Rebekah-é volt, akkor a lány mindig a padlódeszka alá rejtette azokat a leveleket, amiket tőle kapott. És már meg is van a második kulcs, egy láncon a Mikaelson-medállal… Most már beszélhetnek kettejükről. Marcel régebben úgy gondolta, hogy eldöntheti, mikor szereti Bexet és mikor nem. De már nem így van. Szereti. Mindig szerette, és mindig szeretni fogja. Szóval, miért is hagyta a lány faképnél a városházán? Rebekah az átokkal takarózik, de a főni abban nem hisz – ő nem Cami és nem Hayley. Nem-fog-meghalni! Bex felsóhajt, hogy nem is ez a baj… van ennél rosszabb.

vlcsnap-2019-08-04-15h12m05s397.png

Klaus egy dobozban talál egy csomó neki címzett levelet Hayley-től, ám mindegyiket bontatlanul visszaküldték a feladónak. Erre visszaugrunk a nem túl távoli múltba, négy évvel ezelőttre. Hayley és Klaus videótelefonálnak és előbbi éppen Hope 11. szülinapi bulijáról mesél, és hogy nagyon tetszett a kislánynak a bicaj, amit az apjától kapott. Hayley próbálja kideríteni, hogy ezek ketten miért nem beszélnek egymással, de nem jut közelebb. Sőt! Klaus bejelenti, hogy eltűnik. Anyuci eddig is nagyon jó munkát végzett, csak így tovább! Örüljön, hogy megszabadul az ősiektől… és mielőtt Hayley ellentmondhatna, Klaus megszakítja a hívást. És láthatjuk, hogy egy vérbe fagyott női hulla fekszik mellette az ágyon…

vlcsnap-2019-08-04-15h12m42s554.png

Elijah egy olyan szobában kutat, amit elvileg Kol és Marcel már átnézett, nulla eredménnyel. Marcel furának tartja, hogy az öltönyös nem emlékszik, mivel Vincent befejezte a bűbájt. Hát, akkor a boszinak új munkát kellene keresni, mert a varázsláshoz nem nagyon ért… akármi is történt, az agya kisült. A főni megemlíti, hogy Elijah ebben a szobában tanította zongorázni; az udvaron várta, amikor hazajött a háborúból; később száműzte; a hídon pedig kitépte a szívét, majd a testét a vízbe dobta. Elijah-nak semmi sem dereng. Viszont, amikor a főnit Marcellusnak szólítja, kiderül, hogy talán mégis… Klaus éppen elégeti a leveleket, amikor Marcel érkezik az elmélettel, hogy az öltönyös hazudik. Kezd emlékezni, de semmi lényeges, vagy fájdalmas dologra nem. Esélyes, hogy Elijah egyszerűen csak nem akar emlékezni. Ekkor az egyik tűzbe dobott levélből kiesik a harmadik kulcs. Most már csak az amnéziás tesóé hiányzik, akinek emlékeznie kell, ha meg akarja menteni a barátnője életét.

vlcsnap-2019-08-04-15h15m46s600.png

Klaus kérdőre vonja bátyját, aki viszont ragaszkodik hozzá, hogy hét éve született egy buszmegállóban. Kamu! De már Bex és Kol is éberen figyel, amikor Elijah közli, hogy ő is ki akar innen jutni, ugyanakkor leszögezi, hogy nem-a-testvérük! Ami azt illeti, úgy tűnik, mindenki életét megkeserítette, szóval miért ragaszkodnak hozzá ennyire??? Hát, mert ők egy ilyen család, így működnek – Mikaelson-logika és #örökkön-örökké eskü. Csakhogy ő is esküt tett egy nőnek, aki most odakint haldoklik, szóval, ha tényleg családtagnak tartják, akkor segítsenek neki! Hát jó. Mit látott a bűbáj alatt? Egy fehér folyosót, a végén egy vörös ajtóval. Kol mondja a megfejtést, hogy a bátyó oda rejti a fájdalmas dolgokat vagy ezer éve. Lehet, csakhogy az ajtó nem nyílt ki, a kilincs pedig perzselően forró volt. Klaus keserűen rámutat, hogy Hayley is pontosan ezt érezhette, mielőtt meghalt: élve elégett – lassan és fájdalmasan! Valószínűleg ez az igazság van az ajtó mögött.

vlcsnap-2019-08-04-15h18m51s163.png

A bátyó erre ismét kijelenti, hogy Antoinette-t szereti, amivel Bexnél is elrúgja a pöttyöst: szerinte a két szerelmet nem lehet egy lapon említeni. Elijah azonban nem biztos benne, hogy vajon tényleg szerette-e Hayley-t, vagy csak ez is része volt a szánalmas keresztes hadjáratának… Odakint a vihar egyre jobban tombol. Klaus úgy gondolja, hogy kár az #örökkön-örökkére fecsérelni az időt, pedig kell. Mert minden azzal függ össze. A bűbáj után Hayley Hope mellett maradt, Elijah pedig sosem tudta volna őt elhagyni. És Klaust sem. Aki viszont már-már durcásan jegyzi meg, hogy mégis megtette. A legjobb barátja volt, a szövetségese, aki mindig segített neki visszatérni a helyes útra, hogy méltó lehessen Hope-hoz. De ez az Elijah megölte azt az Elijah-t, és Klaus ezért gyűlöli őt.

Hirtelen mind a négyen összegörnyednek – Hope valószínűleg varázsolni kezdett odakint, hogy visszavegye tőlük az erőt. Elkéstek, már nem tudják megakadályozni a bűbájt. A Sivár kék ereje kiszakad a tesókból, és ájultan esnek össze…

vlcsnap-2019-08-04-15h20m04s944.png

Marcel még a vita előtt lement a pincébe, ahol egy kígyókkal teli koporsót talál. Nagyon nemgyerebe a helyzet, de végül a tekergőző hüllők közt megtalálja az utolsó kulcsot. Az ősiek éppen kezdenek magukhoz térni, amikor beállít az udvarra a megoldással. Szóval kit mi képvisel Hope számára? Kol kulcsa az „Ahogy tetszik”-ben volt, amit tőle kapott; Bexé stílszerűen egy rejtekhelyen, hiszen a nagynénje is rejtegette Hope-ot a születése után; Klausét a Hayley által írt levelek közé tette (egyértelmű célzással); és Elijah… ő most a halált jelképezi Hope-nak, ahogy anno Marcelnek is, miután az ősi kitépte a szívét. A főni így jött rá, hol kutasson. De most ideje távozni. Sorban nyitják a lakatokat, és a fehér folyosón kötnek ki – a végén a vörös ajtóval…

vlcsnap-2019-08-04-15h22m00s491.png

Hope börtönéből Elijah elméjébe kerültek – szuper! Az öltönyös bosszút szimatol: talán Hope addig nem engedi szabadon, amíg nem szembesül a tettei következményeivel. Kol viszont ehhez nem szándékozik asszisztálni, inkább benyit a nevére szóló ajtón és visszatér a valóságba. Marcel szintén. Tényleg a Szent Annában vannak, az összes tesó teste egy helyen.

vlcsnap-2019-08-04-15h24m43s241.png

Elijah nekifeszül az ajtónak, de az nem nyílik. Klaus lelépne, de Rebekah emlékezteti az esküjükre – amit viszont Klaus a bátyjával kötött, és nem ezzel a fickóval, aki miatt Hope anyja meghalt. Bex erre egy zseniális ütőkártyát húz elő: a saját anyjukat, akit ugye az ősi hibrid anno megölt. És szörnyűség ide vagy oda, hugi képes volt ezt neki megbocsátani… Klaus végül egy ígérettel engedi útjára Rebekah-t, miszerint nemsokára mennek utána mindketten. Miután kettesben marad a bátyjával, nagymonológba fog: Elijah igenis szerette Hayley-t, de nem valami családi megszállottság miatt, hanem mert Hayley hitt bennük és egy jobb jövőben – harcolt is érte, amikor ők nem tudtak (mondjuk a 3. és 4. évad között). Klausban ekkor tudatosul, hogy a tesónak szüksége van rá az ajtó kinyitásához, úgyhogy együtt futnak neki, és sikeresen betörik.

vlcsnap-2019-08-04-15h29m38s663.png

És visszatérnek az emlékek… amikor Elijah először meglátta Hayley-t; amikor a lány ápolta Klaus harapása után; amikor először csókolóztak és együtt voltak. Végül látja azt is, ahogy Hayley ránézett, mielőtt meghalt… Mindent egyszerre. Elijah magába roskad és teljesen összetörik, a többiek szótlanul figyelik a zokogását. Mikor kissé összeszedi magát, Klaus leül mellé és átnyújt egy ampulla vért – Antoinette-nek szánja. A bátyó nem szól semmit, de ők két pillantásból is értik egymást: sajnálom és köszönöm.

vlcsnap-2019-08-04-15h32m29s288.png

Marcel és Rebekah az erkélyen beszélgetnek arról, hogy a város megint túlélt egy vihart. Bex észrevesz a romok közt egy idős párt és elmosolyodik: ő ezt szeretné. Teljes életet élni, gyerekeket szülni, aztán végül öreg hölgyként meghalni. De ez sosem fog megtörténni. Marcel viszont a halhatatlanság másik oldalát látja: a szemük előtt kibontakozó, formálódó történelmet. Rebekah rámutat, hogy főni éppen az ilyen hozzáállása miatt jó vámpír – anno maga választotta a sorsát. Neki viszont nem volt választása. Elátkozottnak tartja magát, és állandóan dühös – és nem akarja, hogy Marcel végignézze, ahogy emiatt lassanként megőrül.

vlcsnap-2019-08-04-15h34m44s897.png

Antoinette már delíriumban van, amikor szerelme megérkezik a vérrel. A harapás szinte azonnal begyógyul, a nő elméje kitisztul. Ahogy megfogja Elijah kezét, a szemében remény csillog, de a férfi inkább bocsánatot kérve távozik a szobából.

Freya úgy érzi, magyarázkodnia kell Klausnak: Hope jól van, csak kimerült, úgyhogy most alszik. Semmi furcsaság nincs egyelőre. 15 évesen megmentette a várost, és senki sem tud róla. Apucit viszont mindez nem érdekli – már megnézte a lányát, most csak szimplán egyedül-akar-maradni. Megkeresi a chambre de chasse-ban látott dobozt és előveszi a leveleket – hosszú ideig bámulja őket, mire az elsőt kibontja. Fényképet is talál a kis Hope-ról, és könnyek közt olvassa Hayley sorait…

vlcsnap-2019-08-04-15h37m13s710.png

vlcsnap-2019-08-04-15h41m08s679.png

Elijah, miután ismét öltönyös ősivé változik – pöpec öltöny, nyakkendő, mandzsetta –, kimegy a mocsárba ahhoz a mólóhoz, ahol Hayley is nagyon szeretett lenni, és ahonnan nemrég utolsó útjára indították. Emlékezik és gyászol.

Címkék: The Originals
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása