Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 8x05 - The Bells (18+)

2019. május 14. 16:00 - sixx

27752147_412546bf1cb8db0ded828bb200314e55_o_1.jpg

Na, ez most rendhagyó lesz. Az Indexen ma megjelent epizódkritikámat toszom be klasszikus hogyvolt helyett, de kicsit felturbózva, hogy legyen valami extra kontent is. Ha a fogadtatás pozitív, lehet róla szó, hogy bizonyos sorozatoknál a hogyvoltokat kritikával ötvöző hibridposztokká alakítsuk, erről majd tessen nyilatkozni a poszt végén található szavazásban.

Ha valakit nem érdekel az okoskodás meg a részletek, csak a lényeg, annak röviden (haha) A harangok című epizód cselekménye:

  • Lord Varys az előző részben pedzegetett felségárulás rögös útjára lép és ugyan Tyrion ebben nem partnere, de ettől ő még igyekszik megmérgezni Daeneryst. Nem jön össze a dolog, a királynő tudomást szerez az árulásról Tyriontól, és sárkány általi halálra ítléli Varyst. Varys Havasnak is elmondja, mi a baja a királynővel, például az, hogy nem alkalmas a melóra. Havas, a világ második legjobban fizetett statisztája (500 000 USD/epizód) az erre az évadra számára rendszeresített két mondat (Ő a királynőm. / Nem akarok király lenni.) egyikével reagál, de ha agyonvernek, se tudom, melyikkel.
  • Havas szakít a nénikéjével, akit királynőjeként továbbra is szeret, de a vérfertőzésből nem kér. Ez azért meglehetősen hebrencs húzás, mert Dany eleve nem az a nő, aki a visszautasítást jól tűri, most meg idegállapotban van, mert a meglehetősen hányaveti módon kiszedett szemöldökű tolmácsnőjét lefejezték, és a töketlenek serege azt várja tőle, hogy nagyon odabasszon Cerseinek. Ilyenkor egy jó dugás/orál lehet a választóvonal a tömeghalál és a "csak nyugi, reptetem a gyíkot" között
  • Királyvár alatt elkapják a Vörös Toronyba igyekvő Jaime-t. Tyrion kiszabadítja, és könyörög neki, hogy rejtekutakon át mentse ki Cerseit a városból, menjenek Pentosba és kezdjenek új életet. A két testvér közötti dialógus és a búcsújuk az epizód fénypontja.

27752151_83d2f1307c187312a386abf2351ea502_o.jpg

  • A környék lakossága még mindig a Vörös Torony tövében akar menedékre lelni, a konfúziót kihasználva Jaime, a Véreb és Arya is bejut Királyvárba. Nem együtt, de együvé mennek: Jaime a csajához, Arya az apja gyilkosához, a Véreb meg a tesójához, aki Jaime csaját, egyben Arya apja gyilkosát védelmezi.
  • Daenerys a 36. perc körül felül Drogon hátára és le sem száll róla a 80.-ig, jó ha innentől 3 snittben látszik a feje. Először a nappal a hátában támadva felégeti Euron flottáját (nahát, ez a múltkor hogy nem jutott eszébe?) megsemmisíti a várfalakra telepített összes Skorpiót (jé, ilyet is lehet?), és mivel a sárkánytűz a követ is viszi, elkezdi leamortizálni a falakat.
  • A Makulátlanok, az északiak és a dothraki lovasbarbárok (azok nem meghaltak mind?) rárontanak Királyvárra, de mielőtt összecsapnának a Lannisterekkel, azok leteszik a fegyvert, megszólalnak a harangok, a város megadta magát. Daenerys a megadás ellenére felégeti a várost, benne mindenkivel, aki él és mozog. A gyalogosai vérengzést rendeznek amitől Havas és Tyrion teljesen kiborulnak, Havas egy nemi erőszakot is megakadályoz, miközben Tyrion a fején "ezt azért nem gondoltam volna" kifejezéssel mászkál, és haja szála sem görbül.
  • Cersei az utolsó utáni pillanatig a Vörös Toronyban marad, akkor indul el lefelé A Hegy és Qyburn kíséretében, amikor Drogon kvázi eltüzeli alóla a gránitot. A lépcsőn lefelé menet összefutnak a Vérebbel, Cersei továbbmegy.

27752143_aa813ce48dfcf92006d7a1d9fd956ceb_o.jpg

  • A Hegy megöli a neki emberkedő Qyburnt, és jön a Cleganebowl. A két testvér véres küzdelme, amiben van döfködés és szemkiszúrás is, döntetlennel végződik, azaz a Véreb a mélybe rántja bátyját, és mindketten szörnyethalnak Drogon tüzében (a Hegy ugye másodszor).
  • Jaime a toronyba belógás közben összefut Euronnal, aki kétszer megbicskázza, de cserébe hasba szúrja a kardjával. A torony alsó szintjén talál rá a síró Cerseire, a menekülőút addigra megsemmisül, hullanak a téglák, és a szerelmes testvérpár együtt veszti életét a rájuk omló Vörös Torony alatt. MONDOM MÉGECCER, CERSEI ÉS JAMIE LANNISTER, A SOROZAT LEGÉRDEKESEBB TESTVÉRPÁRJA, TÉGLA ÁLTALI HALÁLT HAL.
  • Arya, aki Cerseit megölni jött Királyvárba, a csata 99% százalékában menekül a sárkánytűz, a tömeg, a katonák és az összeomló épületek téglái elől. A csata végén lel egy fehér lovat, majd nagyon morcosan mered Daenerys irányába.

A Trónok harca eddigi évadaiban a klasszikus drámák szerkezeti felépítését követve általában az adott évad utolsó előtti epizódja volt a tetőpont. Ned Stark lefejezése, Királyvár első ostroma, a Vörös Nász, Castle Black és a Fal első ostroma, Dany első tűzokádással összekötött sétarepülése, a Fattyak csatája. (A hetedik évadot azért hagytam ki ebből a sorból, mert abban nem volt se köszönet, se tetőpont.) Ha az írók A harang című epizódot gondolták az évad, sőt az egész sorozat tetőpontjának akkor könyörgöm, ne engedjék őket a Star Wars-univerzum közelébe. Ez a rész ugyanis 80 perc alatt több karaktert tiport el, mint ahány az Éjkirály keze által hullott el.

Hogy ennek hol volt a kezdete, hogy mikor csúszott ki Benioffék alól a talaj, az nem ennek a cikknek a témája.

Fogjuk, fogják még eleget elemezgetni, és mutogatni a Trónok harcát, mint a modern sorozatkészítés állatorvosi lovát. Mi most foglalkozzunk csak ezzel az egy résszel, mert annyival, hogy "szar volt", nem lenne igazságos elintézni. Miguel Sapochnik rendező, a színészek, a stáb, az összes szakember és statiszta kalaplengetést érdemel, mert a zöld hátteres elcseszésektől (Dany a sárkányon, Cleganbowl, Euron a hajón) eltekintve vizuálisan kifogástalan rész kaptunk, az én ízlésemnek kicsivel több vérrel, mint indokolt lett volna, és néhol rémisztően Michael Bay-es beállításokkal, de még ezt is el tudom fogadni, ahogy azokat a hatásvadász képsorokat is, melyeknek magához a cselekményhez nem sok közük volt, de a háború borzalmáról szóló üzenethez igenis kellettek. Gondolok itt a tomboló erőszak elől oszlop mögé bújó, rettegő kislány arcára, majd a végén a szénné égett, Arya lábai előtt heverő tetemére, vagy éppen a pusztítás utáni képsorokra a csenddel és a levegőben szálló pernyével, ami bennem hirosimai képsorokat idézett fel.

A képi világ, a remek hang, csodás zene és az erős színészi játék mellett más öröme viszont nem volt az embernek. Összecsapott volt az epizód, elsietett csúcspontokkal mintha Beniofféknak lett volna egy listájuk, amiről az évad végéig 288 elemet kellene kipipálni, és mielőtt ennek a résznek nekiestek volna, még volt vissza 67 - megoldottak hát belőle negyvenet. És ez azért rém bosszantó, mert eddig (értsd: első hat, de inkább csak öt évad) minden olyan cselekménynek, amit az ember nem látott jönni, vagy ami teljesen váratlanul szakadt az arcába, rendesen meg volt ágyazva, csak tudta a fene, hogy pont annak ágyaztak meg évadokkal korábban. Ilyen volt a Vörös nász, de Ned lefejezése és Ollie árulása is. Mostanra ezt hajították sutba az írók, és itt van nekünk Véres Dany, Gyermekek Megégetője, Aki Zabos, Mert Egyedül Kell Aludnia. Mi a tököm ez? Felépítenek egy hőst, egy barbárok között túlélő gyereklányt, akinek jól meghatározható és körülírható elvei vannak, majd öt perc alatt őrültet faragnak belőle?

Nem magával az eseménysorozattal van baj, még a város felégetését is meg lehetne magyarázni, ha lett volna előzmény hozzá. Missandei halála? (Ami nem mellesleg mire is volt jó?) Hogy Havas otthagyta az ágyát? Hogy Vary elárulta? Ilyenek eddig is történtek vele, és nem billent meg, sőt, szépen megértettük, hogy miért nem. Ehhez idő kell, ami itt ugye nincs, hat rész, siessünk, emberek. A röhej az, hogy az HBO az előző évad előtt 2x10 részt kért az alkotóktól, és erre adott is volna pénzt, de Benioffék 13 részt vállaltak csak. Mert rájöttek, hogy soha a büdös életbe' nem fognak olyat írni, ami megüti a regények színvonalát. Ezt az utolsó évadot is két éven át rakták össze, ugye.

27752137_9dfeb269827a24ac1d45b979d11c6a5b_o.jpg

Két év alatt az írópárosnak sikerült kitalálni,

  • hogyan legyen a birodalom legélesebb eszű nemeséből, Tyrionból egy hiszéken, motivációit vesztő, ostoba báb,
  • hogyan mondjon saját magának ellen Jaime ötször öt rész alatt (Dany apját azért ölte meg, mert éppen Királyvárat akarta felgyújtani - most Tyrionnak azt mondja, leszarta az embereket, stb),
  • hogyan üsse agyon egy tégla azt a Cerseit (és Jaime-t), aki a sorozat egyik legjobban összerakott, legizgalmasabb karaktere volt, de a nyolcadik évadban kevesebb szerep jutott neki, mint Tormundnak, és akinek a halála a nézők szembeköpése volt
  • hogyan hagyják figyelmen kívül azokat a próféciákat, melyekre a társadalom és a sztori alapjait a könyveket jegyző George RR Martin felhúzta,
  • hogyan tegyék teszetosza mellékszereplővé Havas Jont, akit úgy emelnek piedesztálra, hogy effektíve egy gyászbeszéden kívül semmi olyat nem csinált a Fattyak csatája óta, amivel bizonyíthatna bármit is,
  • hogyan adja fel Arya az életét meghatározó bosszút a Véreb remek, de azért annyira nem űberfasza monológja nyomán, és meneküljön inkább el a Cereseivel való konfrontáció elől.

A nézői reakciók viszont brutálisan őszinték ls gyorsak manapság. Ezen az oldalon a Twitteren megjelenő posztok, megosztások, említések alapján azt nézi meg egy algoritmus, melyik karakter megítélése milyen éppen, pozitív vagy negatív. A végeredmény siralmas, ahogy a Rotten Tomatoes nevű kritikákat és nézői véleményket aggregáló oldal Trónok harca-szekciója is:

Screenshot (1).png

Az írók lépten-nyomon felrúgják a saját maguk felállította szabályokat és nem törődnek az előző évadok karakterfejlődésével sem. Drogon tüze az adott szituációtól függően pusztít, hol követ is, hol meg egy nyamvadt  szekeret sem. Hol a tél, ami a hetedik évadban megérkezett délre is? Miért mondta Bran, hogy Jamie-nek fontos dolga van Királyvárban? Hogy meghaljon? Egy kézzel pakoljon téglát? Milyen dolga ? Honnan kerültek elő a dothrakiak? Miért nem emlékszünk a negyedik évados Danyre, aki annyira kiborul egy gyerek elégetése miatt, hogy a sárkányait láncra veri?

És a bennem lakozó fan tapsolt a Cleganebowlnak, de ez tipikusan az a rajongói igényeket kiszolgáló öt perc volt, ami brutalitása és izgalmai ellenére is csak parasztvakításnak volt jó, ráadásul kísértetiesen emlékeztetett a Hegylakó ikonikus párbajára. Simán ki lehetett volna hagyni, bár legalább így volt egy olyan jelenet, amire legalább nem keserű szájízzel emlékszünk, és a Véreb karakterét sem pocsékolták meg a végére.

De ne csak szapuljunk, mutassunk valamiféle megoldást is. A lelkes reddit-olvasók máris megvágták Királyvár felégetését egy olyan verzióba, amiben a csalódott/dühös/félőrült Dany azzal a szimbólummal (Vörös torony) és ellenféllel (Cersei) végez csak, ami és aki leginkább a begyében voltak. A Lannister-katonák ezt látva leteszik a fegyvert, civil áldozatok száma minimális:

Egy tegnapi hír szerint van aki úgy véli, Martin már rég megírta a két hátralevő regényt, csak megegyezett az HBO-val, hogy a sorozat végéig nem adják ki őket. Ez persze nettó marhaság is lehet, Martin tempóját ismerve örülnék, ha 400 oldal valóban meglenne a hatodik kötetből. Az én elméletem más.

Szerintem Martin Beniofféknak azokat az ötleteit mondta el, amelyekben nem volt biztos, vagy amikről tudta, hogy a rajongói oldalak imádják (jégsárkány, Cleganebowl), és a sorozatnak köszönhetően rendelkezésére bocsátott fókuszcsoporton kiválóan le is tesztelhette őket. Remélem, olvassa a kritikákat.

Random gondolatfoszlányok a végére:

  • Martin többször nyilatkozta, hogy legjobban a karakterei rossz döntései és azoknak a következményei izgatják, teszem azt, Robb Starké, aki nem igazán gondolta végig, hogy ha beint Walder Freynek a lánya kezét illetően, abból később lesz egy Vörös nász. Ez az utóbbi két évadban csak nagyon marginálisan van jelen, és akkor is összecsapva. Varysnak elég volt nettó 34 perc Dany hű támogatójából a Team Havas zászlóvivőjévé válni, megszervezni a királynő megétetését, megírni az összes levelét, majd méltósággal elégni. Belső vívódás? Nulla. A folyamat ábrázolása? Nulla.
  • A karakterek mostoha sorsa a színészeket is idegesítette, joggal, teszem hozzá. Pont a Varyst alakító Conleth Hill borult ki azon, hogy Varyst biodíszletként hurcolták két kontinensen keresztül és butították le egy szarkavaróvá, míg az első öt évad szinte minden fontos eseményéhez volt valami köze így vagy úgy.
  • Az is tisztán látszik, hogy egy olyan összetett történetet, ami túlmutat egy Loston, (amit ugye a tévés összetettség egyik példájaként szokás emlegetni) olyan embernek kell írnia, aki ismeri a karaktereit, és akiben van annyi tehetség, hogy mozgatni is tudja őket. Benioffék inkább a kispadra ültettek szereplőket, mert nekik nem a karakter, hanem a cselekmény volt a fontos, míg Martinnál a karakterek tettei határozták meg a cselekményt. Cersei a nyolcadik évadot egy ablakban állva töltötte, Havas Jon téblábolva, Tyrion ostobaságokat csinálva, Varys meg utazgatva és egy kriptában kuporogva.
  • Az íróknak igencsak a hatodik évad végén kellett hozniuk egy döntést arról, hogy mi is a fontosabb: a téllel a Falnak eső Éjkirály és a próféciák, vagy a sakkjátszma, aminek a végén valaki ráül a rém kényelmetlennek tűnő Vastrónra. És ők úgy döntöttek, hogy a remek parasztvakításokat prezentáló zombisereg legyen a mellékszál, a mitológia kapja be, Bran dettó, az Éjkirály meg főleg, és koncentráljunk a „kié lesz a trón?” kérdésre.
  • Miközben ennek az egész regényfolyamnak az a lényege, legalábbis én ezt szűrtem le belőle, hogy amit látunk, az egy pillanat egy grandiózus, több tízezer éves történetből. Az a kerék, aminek a megállításán Dany dolgozik, az nem áll meg, hanem forog tovább, és a történelem szempontjából az, hogy ki ül a trónra, egyáltalán nem fontos.

Az utolsó rész előtt így álluk a halállistával (via CNN, aki fekete-fehér, annak annyi):

Screenshot from 2019-05-13 20-28-53.png

 

Címkék: 18+ trónok harca
292 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Transylvanianmixedgrill 2019.05.14. 16:19:36

Ez a rész már tényleg csak egy óriási költségvetésű vizuális terror-pornó volt, agyatlan hentelés, egész egyszerűen "nincs jobb elhalálozási ötletünk" alapon nyírtak ki újabb főszereplőket egy hidrogénbombázással felérő, a logika legelemibb összetevőit se tartalmazó öncélú sárkány gigapusztítással, amely mit ad isten pont azokat kíméli csak meg, akiket az utolsó részre akartak hagyni. Értem én, hogy ki kell most már nyírni mindenkit, akihez már nem tudnak mit hozzáírni a forgatókönyvírók, csak ennyi erővel adhattak volna egy tőrt a kezükbe a 8. széria elején, amellyel mindegyik elvághatta volna azonmód a saját torkát, az első percben, és akkor hamar túl lettünk volna a kötelező körökön, mert ez az eddigi 5 rész így tényleg semmi más, mint a főszereplők hosszan elnyújtott tömeges kivégzése.

Žďárský 2019.05.14. 16:20:40

Lehet, hogy ostoba kérdés, de Cersei és Jaime biztosan meghaltak? Nem fognak a következő rész elején kicsit csapzottan előmászni a kövek alól? Mint Arya, akit egy pillanatra úgy tűnt, hogy telibe kapott a sárkánytűz, aztán mégsem.

Transylvanianmixedgrill 2019.05.14. 16:24:42

@Свобода: Erre a fordulatra, még a jó öreg pusztításcsászár Michael Bay is elismerően csettintene! :D

Cérnahuszár 2019.05.14. 16:25:13

@Свобода: meg. Egy komplett várt zuhant rájuk.

van még pár kari akiket ki kell nyírni, dany, jon, tiryon, csak hogy senki ne tudjon a trónra ülni, ami ugye már igazábol nem létezik. Vagy valahol a kupac alján, de ezt a várost soha nem építi újra senki. Dany elégette a királyságot.

Cérnahuszár 2019.05.14. 16:32:50

"SZERINTEM MARTIN BENIOFFÉKNAK AZOKAT AZ ÖTLETEIT MONDTA EL, AMELYEKBEN NEM VOLT BIZTOS, VAGY AMIKRŐL TUDTA, HOGY A RAJONGÓI OLDALAK IMÁDJÁK (JÉGSÁRKÁNY, CLEGANEBOWL), ÉS A SOROZATNAK KÖSZÖNHETŐEN RENDELKEZÉSÉRE BOCSÁTOTT FÓKUSZCSOPORTON KIVÁLÓAN LE IS TESZTELHETTE ŐKET. REMÉLEM, OLVASSA A KRITIKÁKAT."

én arra gondolok hogy azért akadt el a történettel Martin, mert azokat az ellentmondásokat nem tudta logikailag feloldani, amit benioffék beválallaltak és qva sok (jogos) kritikát is kaptak érte. Pl zombivadászat cerceinek (értelmes indok kellene) , értelmes okozat hogy kerüljön az éjkirályhoz sárkány, a csata az éjkirály ellen deresben, na inkább hagyom elment a kedvem ezen gondolkodni.
nagyon sokan leírták már

Leadfoot 2019.05.14. 16:51:51

Érzésre az epizód fele abból állt, hogy emberek (beleértve Arya) menekül Királyvár sikátoraiban, miközben ég/omlik körülöttük minden. Ne bassz már, hogy ott van egy rakás ember, akit igen jól fizetnek, és ennyire futja! Ez rohadtul szomorú.

lilcsi manó 2019.05.14. 16:55:30

En csak annyit mondanek hogy a video zsenialis otlet es kar hogy nem igy alakult a sztori, de lehet az utolso resz utan mas lesz a velemenyem
Gyanitom a vegere mar csak a starkok maradnak eletben es uraljak wasterost eszakrol
Azert Tyrion meg meguszhatna.. tudom semmi eselye de hatha megis

_z_ 2019.05.14. 17:03:37

Kösz a hogyvoltot! Ebböl az evadbol meg egy reszt sem neztem meg. Gondoltam megvarom, mig meglesz minden egyben, aztan lemaratonozom, de öszinten szolva egyre kevesebb kedvem van hozza… Ugy erzem Sixxnek is elege lett a hogyvoltozasabol, de ez egyaltalan nem szemrehanyas, teljesen megertem. Nem irigylem, hogy ilyen keserü szajizzel, csalodottan valahogy vegig kell meg csinalnia, hogy le lehessen zarni.
Sok helyen le lett mar irva a zuhano szinvonal, nem akarom en is fejtegetni, csak egy dolgot jegyeznek meg hozza: a producerek nyilvan elrontottak, de ez szerintem Martin hibaja is. Hogy miert? Hagyta tulburjanzani a törtenetet, ezerfele agazo, semmibe mutato mellekszalakkal, aztan ahelyett, hogy segitett volna egy iranyba fesülni ezeket, hogy valami ertelmes veget lehessen belöle kerekiteni, feltett kezzel hatralepett, es rahagyta az egeszet a Weiss-Benioff parosra, hogy oldjak meg. Nem sikerült nekik. Kerdes, hogy Martin nelkül egyaltalan sikerülhetett volna? Söt, Martinnal sikerülhetett volna? Nem lehet, hogy Martin pont ezert szallt ki, mert erezte, hogy ennek normalis befejezest ugy sem lehet csinalni?

Cérnahuszár 2019.05.14. 17:08:07

@lilcsi manó: sansa nagyon nagy bajban van, most dől el hogy jon a családot választja vagy a hűséget :(
vajon olyan lesz-e mint jamie, akármekkora baromságot is csinálsz, akkor is melletted marad, tényleg érdek nélkül szeret vagy sem. Jamienek valahogy mindig sikerült önmaga lenni, el merte engedni tyriont, lement deresbe, de mégis mindig cercei mellett maradt. (briennel lejátszotta azért hogy mi lenne ha, de a mérleg nem süllyedt le, ez brienne tragédiája) Akármilyen baromságot is csinált cercei, mindig támasza maradt jamie. Ez látszott is a fején az utolsó pillanatokban amikor meglátta jamiet, rá volt írva hogy megértette, mindig mellette lesz...

Cérnahuszár 2019.05.14. 17:09:03

vajon deneris megkapja ezt havas jontól?

Snedronningen 2019.05.14. 17:09:36

@Свобода: ezen én is gondolkodtam, mert sok más rajongóhoz hasonlóan olyan semmilyennek érzem Cersei halálát. Igazából simán túl lehet élni ha rád omlik egy épület, pont ezért keresik hetekig a földrengések túlélőit is. Szerintem sok néző számára kielégítőbb vég lenne, ha Cersei nem halt volna meg azonnal, hanem a romok közül kilátástalanul próbál kijutni, és közben szembetalálkozik azzal a homoki kígyó csajjal, akinek a lányát az előző évadban megmérgezte, és aki itt a torony aljában volt fogoly. Na az jó kis tali lenne!

A többivel egyetértek: nagyon összecsapott ez az utolsó évad. Persze, lehetetlen elkerülni, hogy ne legyenek csalódott rajongók, de azért a karakteríveket nem kellett volna teljesen tönkretenni.

Attól tartok, hogy az utolsó rész még összecsapottabb lesz, hiszen még egy csomó örömködésnek és esküvőnek, koronázásnak és újjáépítésnek is bele kell férnie, miközben végigmegy a kamera az összes helyszínen Penthostól a Falig, hogy kivel mi lett. Gondolom GRRM-nek is itt állt meg a tudomány, egyszerűen még mindig túl sok a szereplő és a helyszín.

zlcsik 2019.05.14. 17:10:39

A nyolcadik évad előtt azért szidtam D&D-t, hogy már csak egy évad van hátra a Trónok harcából.

Most azért áldom D&D-t, hogy már csak egy rész van hátra a Trónok harcából.

Talán ezt ne vegyék dicséretnek.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.14. 17:13:56

@_z_: +1 köszönöm! Martin legalább annyira tehet erről, mint D&D. nagyon nem véletlen, hogy máig nem jelent meg folytatás.

@Cérnahuszár: akkora kockázatot nem vállalt és a jelek szerint jól is számított. Little Finger, Olenna (szül. Redwyne) és Margaery Tyrell, Varys és Cersei halála után és Tyrion gyengülésével az egyetlen komoly játékos maradt a porondon.

csillagporszem 2019.05.14. 17:18:10

Jó cikk lett, grat! Ugyanezeket gondolom a Trónok harca utolsó évadáról, csak én ilyen jól nem tudom megfogalmazni :)
Sajna már Martin cáfolta a blogjában, hogy kész vannak a könyvek, még a 6. sincs meg :(

,, 2019.05.14. 17:18:18

Köszi itt is, sixx.
Mindent elmondtatok már, nem ismétlem, Dany, Jaime leamortizálása fájt a legjobban.
Az én befejezésem ezek után az lenne, hogy Danyt valaki megöli, sárkánnyá változik (mint ahogy az apja akarta), és mindenkit megöl, Samestől, Gillystől együtt (Ghost maradhat) (csak félig viccelek)
Amúgy viccen kívül, szerintetek (akiknek nem tetszett ez a rész) érdemes vajon reménykedni, hogy az utsó részben mégis kimásznak valahogy ebből a katyvaszból? vagy most már csak a szükségszerű dolgok következnek be (mint pl Dany likvidálása) és ennyi, függöny

Leadfoot 2019.05.14. 17:21:31

@Свобода: Csatlakozom, ez nekem is eszembe jutott. És ugye direktben nem láttuk a halálukat, bár ez már el lett mondva Stannis-ről is, jöttek is az elméletek, aztán nem tért vissza (bár ki tudja, talán a fináléban... :-D).

Leadfoot 2019.05.14. 17:23:03

@,,: 2,5 évad óta döglődik az egész sorozat, és nemhogy javulna, hanem egyre gázabb hibákat követtek el az írók. Csodálkoznék, ha ez után pont a fináléra találna magára.

Cérnahuszár 2019.05.14. 17:32:23

@adamskij: szerinted futni hagyja sansát? a sárkánnyal secperc alatt ott van, ha úgy dönt nem kell már neki westeros, mert nincs szövetségese és soha nem állnak mellé. A királyvár felégetése az első lépés.

Cérnahuszár 2019.05.14. 17:36:03

amikor perzselte a várost, arra gondoltam ilyen erővel hagyhatta volna az éjkirályra azt jóvan.
Ha ez lesz hogy kukáz mindent, nekem érthető, én is voltam már úgy hogy porrá rombolok mindent, csak nekem nem volt sárkányom, max az agyvérzéssel kacérkodtam :) Meg vertem a valagam a földhöz, jó pár ember szerencséje hogy nincsenek sárkányok :)

csillagporszem 2019.05.14. 17:36:14

@,,:
Ezekután bízni még abban, hogy kapunk egy jó lezárást? Nem igazán látok rá esélyt.
Danyt valószínűleg kinyírja Jon/Arya/Tyrion hármasból valamelyik és ennyi.
Az tetszene ha Arya megpróbálná megölni Danyt, de nem sikerülne és kivégeznék és Jon meg bosszúból a saját sárkányával égetné el a csajt, de ez persze nem valósulhat meg, mert tűzálló :D
Engem ami igazán felcsesz az Jon és Tyrion leamortizálása. Kit-nek sok szöveget nem kellett tanulnia a 8. évadra, mert folyamatosan csak azt mondogatja “she is my queen, you’re my quenn”. Gondolom az utolsó részben is elmondja még néhányszor. Tyrion pedig egy roppant ostoba szereplő lett a végére, pedig neki az esze volt a fegyvere :( Fájdalmas amit az utolsó 2 részre megalkottak az írók.

Cérnahuszár 2019.05.14. 17:43:13

@csillagporszem: tuod mi motoszkál bennem? Az hogy jon fogja megölni drogot, hogy ilyen többé ne történjen meg

Barca De Real 2019.05.14. 18:01:06

@_z_: "Nem lehet, hogy Martin pont ezert szallt ki, mert erezte, hogy ennek normalis befejezest ugy sem lehet csinalni?"
Fején találtad a szöget.
A sorozatnál lényegesen bonyolultabb, és szerteágazóbb könyveknek még kevésbé lehet normális befejezést adni, mint a sorozatnak. A könyvben iszonyat sok lezáratlan, nyitva hagyott szál van, amik helyenként nem is teljesen érthetőek (példa kedvéért megkérdezném Martint, mi a jó Istent akar (vagy akart) kezdeni a feltámasztott Lady Catelyn Stark-al, akinek ugye a vörös nász alkalmával vágták el a torkát - ez a fetámadás a sorozatban például teljesen kimaradt, nem véletlenül).
Nem, számomra teljesen nyilvánvaló, hogy Martinnak esze ágában sincs folytatni a könyveket, pontosan tudja, hogy reménytelen.

csillagporszem 2019.05.14. 18:03:58

@Cérnahuszár:
Az szomorú lenne, nem a sárkány a hibás. Mondjuk akkor legalább lenne még olyan jelenet ami meghat a sorozatban.
Danynek kell vesznie. Ő lett végül a sorozat legbrutálisabb főellensége, remélem igazán kegyetlen halála lesz, bár látva Cersei végét már ebben sem bízom.

,, 2019.05.14. 18:07:05

@csillagporszem: ááááhh...még előkaphatnak egy új főellenséget... az 5 rész alatt Dany már a 3. nagggggyon gonosz főellenség....
nemistudom, Podrickról is kiderülhet a fináléra, hogy igazából egy evil mastermind:/

csillagporszem 2019.05.14. 18:10:45

@_z_:
A sorozat készítői is mondhatták volna azt, hogy bocs de ez nekünk meghaladja a képességeinket és nem tudjuk Martin nélkül befejezni a sorozatot. Fájdalmas lett volna, de még mindig jobb, mint ez a semmi amit kaptunk tőlük. Ez az utolsó évad elfogja venni a kedvemet a többi jó évad visszanézésétől is, mert mindig az fog beugrani de rossz lett a vége és minek nézzem így újra bármelyik évadot is. Nálam ugyanez volt a Lost is. Míg nem jött ki az utolsó évada, többször újranéztem évadokat, mert olyan zseniálisnak tartottam, de aztán az utolsó évad az egésztől elvette a kedvemet egy életre. Biztos bennem a hiba, de jobb lett volna ha csak addig csinálják amíg voltak könyvek.

lajafix1 2019.05.14. 18:11:51

Dany megmondta hogy az új nemzedékek érdemlnek zsarnokmentes életet, ezzel kukázta előre a mostani királyvár környéki népet.

Tényleg olyan gyorsan és kimunkálatlanul pörgetik az eseményeket, az első két részben meg húzták az időt.
Talán 10 részre kellett volna bővíteni az utolsó évadot, ugyanennyi cselekménnyel, de jobban kidolgozva.

,, 2019.05.14. 18:12:54

@csillagporszem: dettó (a Lostra is). A 8x3 után éreztem, hogy na most kéne kiszállni, nekem ez lezárásnak is jó, csak nem voltam elég erős h ne folytassam

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2019.05.14. 18:14:37

Egy foscsomó volt ez a rész. Ahogy a többi is ebben az évadban.

Cérnahuszár 2019.05.14. 18:15:29

@csillagporszem:
@,,:
ugyanezt érzem most. Eddig megnéztem többször is a részeket, de most nem. A melóban szoktam hallgatni a filmzenét, de ma azt is inkább átugrottam és mást hallgattam a listámból :(

Leadfoot 2019.05.14. 18:41:02

Ja még valami: mikor Arya odaszól a Vérebnek, hogy "Sandor... you're a good man", az valami irtó ciki volt. Nem elég, hogy a sztori egy szar, az egyébként kurvajó karaktereket és párosokat is elvitték ebbe a hollywoodi tucatnyál kategóriába, ahol ilyeneket szokás mondogatni.

Két dolog, ami eszembe jutott még erről: mintha Rory McCann (Véreb) maszkja nem pont ugyanolyan lett volna, mint korábban. A másik, hogy a kiesős jelenet CGI-je valami elképesztően gagyi volt.

Cérnahuszár 2019.05.14. 18:44:05

@_z_: és mi van ha ez javarészt a nyomorult forgatókönyv kiszivárogtatók sara, esetleg volt emészthetőbb lezárás, logikusabb történetvezetés, csak újra kellett írni az áldásos tevékenységük miatt. Mi olyat írjanak, hogy ne ugyanaz legyen ami kiszivárgott? Ez lett

Che21 2019.05.14. 18:47:37

Ez egy fos.

Nem a cikk, hanem az évad.

Leadfoot 2019.05.14. 19:05:36

@Rolpent: De legalább nincs sárkánya.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2019.05.14. 19:08:40

@Leadfoot: Nem azt mondja, hogy "Thank You"? Úgy azért nem olyan giccses.

teéjesenmindegy 2019.05.14. 19:08:45

Beszélgettek valami kerekekről. Hogy a szőke csaj összetöri, vagy nem sikerül neki.

Hogy kezdődött? Volt egy Stark északon, volt egy Barateon, volt egy őrült király a trónon, akit megölt egy Lennister aki a testőre volt.
Most, a végére van egy Stark, már van egy Barateon, van egy őrült szőke, és áll a háta mögött egy Lennister.

FlybyWire 2019.05.14. 19:21:25

Nem tudom, hogy a szinkronban mi hangzott el, de szó nem volt róla, hogy Jon szakít Danyval.
Sőt, pont hogy ismét lojalitását fejezte ki, és emiatt dönhetett úgy a ribi, hogy akkor (mivel ő marad az uralkodó, és őt már úgysem szerethetik), jöjjön a disztroj.

Szóval vagy Sixx koma értette tök félre, vagy a szinkronizálók.

Leadfoot 2019.05.14. 19:21:50

@Szűtté mamá? Szűjjé!: Hú basszus, tényleg. Valamivel csúnyán összekevertem, bocsánat.

indapass2009 2019.05.14. 19:25:19

@Barca De Real: Catlyn Stark meg hagyjan. De mi van azzal a semmibol jott Aegon Targaryen-nel akinek a Hegy elvileg szetverte csecsemo koraban a fejet? De most kiderult, hogy nem o volt es elcsereltek egy masik csecsemore? Ha tenyleg o Aegon akkor GRR behozott egy ujabb komplikaciot ha pedig nem, akkor teljesen felesleges az egesz.

Ne feledjuk, hogy a konyvekben Jon meg halott, Hodor el, Daenerys talan Meereen-ben van, stb. Ezt nem lehet ket konyvvel befejezni. Ugyhogy szerintem GRR nem is fogja.

Cérnahuszár 2019.05.14. 19:33:21

@Jericho 1: hbo-gon van videotár, egy hónapig ingyenes, utána havonta 1500 ft. Az első évadtól nézheted.

beetee 2019.05.14. 19:40:44

A R.T.-n közben tovább esett az index.
Most 46%-on áll...

lajafix1 2019.05.14. 19:49:15

@FlybyWire: az uralkodó iránt fejezte ki lojalitásat, de amikor személyesre akarta Danny venni, akkor csak állt, nem viszonozta a csókot. Danynak ekkor durrant el az agya végleg : társalgónője halott, végighajtotta a világot a visszatérésére, kb leszarja a nép, varys ki akarta nyírni, Jon a menő és még le se tepri. Gondolta, tuggyatok mikor játszom tovább az irgalmas jó kislányt!!!

saul fika 2019.05.14. 19:54:03

Tyrion arulas miatt iteloszek ele kerul. Meggyozi jont hogy dany veszelyes. Jon huseget fogad danynak majd mikor kozel kerul hozza leszurja. Tyrion igy megmenekul. Jon visszaveszi a fekete kopenyt.
Bran lesz a kiraly. A tanacsban ott lesz Tyrion bronn ser davos. Eszak ura sansa lesz. Arya ellovagol, a sarkany elrepul dany hullajaval.

saul fika 2019.05.14. 19:55:10

Szurke fereg elhajozik a rabszolgakat felszabaditani. Dany ezt a varosok felegetesevel tervezi elerni ezert kell halnia.

airsheep 2019.05.14. 20:08:08

A legvégén Arya megöli Danyt a tőrével és így lesz egy új éjkirálynő, mehet tovább a sorozat :)
Én ezt a sorozatot már elengedtem.

Fidesz Casztro 2019.05.14. 20:23:40

Danyt sohasem tartottam jo uralkodonak, Astapor es Yunkai meghoditasa utan keptelen volt stabilizalni a hatalmat, inkabb ment tovabb Meerenbe, de ott sem volt kepes kiepiteni egy megfelelo rendszert. Szemelyesen jo ideje annak drukkoltam hogy bukjon el.
Westeros szempontjabol Robert halala utan valoszinu Tywin Lannister lett volna hosszutavon a legjobb uralkodo ugyhogy formalisan Tommen a kiraly, de Jofreyt is kepes lett volna kontrolalni, ha nem akkor meg kinyiratta volna.

emgergo 2019.05.14. 20:35:12

Kíváncsi lennék, mennyire mennek GRRM után (nyilván azért VALAMI sejtése van a történet végéről). Azt, hogy Danynél lehúzzák a rolót és elborul, simán írhatta volna ő is (és a könyvek alapján könnyebben lehet látni, hogy nem full stabil a lány). Csak nyilván szofisztikáltabban és bonyolultabban tenné, mert hát ez így elég karikatúra jellegű (meg az egész évad az, és ez finoman fogalmazva is lehangoló az eleje finom kidolgozottsága után). Kb. szép kopjafát akarnak motoros láncfűrésszel faragni...

Lehetett arra fogadni vajon a "Ki ül rá a Vastrónra?" kérdésnél, hogy senki, mert a sárkány salakká olvasztja? :)

A Cleganebowl bizonyos szempontból nem volt rossz, Sandor úgy halt meg, ahogy élt, gyűlölettől és haragtól vezetve, ráadásul azzal a két dologgal kellett szembenéznie, amit egyszerre félt és gyűlölt - a bátyját és a tüzet. Az eléggé "martinos", hogy ezzel csak így lehet végezni.

Most már másra nem tudok tippelni, mint hogy Dany totál elborul, Tyrion elhullik, Arya megöli Danyt, Jon kinyírja a sárkányt és tudja a jó ég, mi a fene lesz a romokon.

Vagy Dany ráébred, hogy durvább tömeggyilkos lett, mint kb. bárki a sorozatban, és végez a sárkányával és magával.

Aztán itt maradunk egy túlnépesedési problémákkal nem küzdő Westerosszal, meg pár Starkkal.

exterminador 2019.05.14. 20:42:37

@Barca De Real: az ötödik könyv végén van egy irgalmatlan cliffhanger Jaime-vel és Catelynnel kapcsolatban. Az érdekes lehet.

,, 2019.05.14. 20:43:48

@emgergo: "Aztán itt maradunk egy túlnépesedési problémákkal nem küzdő Westerosszal, meg pár Starkkal." :) mintha ezt már láttam volna idén valami moziban:)

exterminador 2019.05.14. 20:45:55

@indapass2009: Jon feltámadása azért elég logikus. És Hodor halála is Martintól származik. Ezek biztosan benne lesznek a hatodik könyvben.

rockjano 2019.05.14. 20:52:08

Amit Dany tett az teljesen logikusan következik az előzményekből és várható volt hogy a végén ő lesz a gonosz akit el kell pusztítani valakinek...John vagy Ayra... meglátjuk

Jó volt az egész szerintem csak miért kellett így összekapkodni???

Szerintem simán lett volna még vagy 2 évad ebben a dolgoban és az sem igaz hocs csak Martin tud írni jó sztorikat
@emgergo:

Fidesz Casztro 2019.05.14. 20:53:13

@emgergo:
Ha Dany ugymond a tronra is ul uralkodni nem fog, ugyanis nincs semmi legitimacioja. A seven kingdom letezesenek az alapja az volt hogy az uralkodok elfogadtak igy vagy ugy a hatalmi setup-ot.
Az adminisztracio kozpontja Kings Landing volt, amikor az elso Targaryan hoditok kiralysagrol kiralysagra meghoditottak Westerost akkor az egyes kiralysagok szintjen megvolt a kialakult hatalmi struktura es a Seven Kingdom es a vastron elfogadasanak egyik legitimitasat eppen az adta hogy a hoditok kiegyeztek egyes regu hazakkal, igy tarthattak meg a Starkok eszakot, a Lannisterek Westerlandset stb...
Ezek utan Danynek lenyegeben nincsenek szovetsegesei...

Raadasul ha egy erosebb Lord vallalna az Iron Bank fele a korona tartozasat Dany megdontese eseten akkor az Iron Bank finanszirozna Dany legyozeset, szerintem. Dany eleg elmebeteg ahhoz hogy az Iron Bank ellen is sarkannyal menne.

rockjano 2019.05.14. 20:54:40

@emgergo: Ja..szerintem is Tyrionnak sajnos annyi.....és Ayrára hárul hogy egy jó kis noname maszkal kinyírja Dyannit és John legyen a kirány vagy senki...

Miért kellett ezt az egészet így elkapkodni..tulképp ez a GOT legnagyobb rejtélye???

Im just here for the comments 2019.05.14. 20:58:23

Én simán elintéztem volna annyival, hogy ez a rész szar volt, de azért jó volt hosszabban olvasni, hogy miért volt az. Kiherélték az egész sorozatot, már csak azért nézem, hogy lássak valamiféle befejezést, aztán meg türelmesen várom Martin befejezését. Abban én sem hiszek, hogy tényleg kész az utolsó két rész, bár úgy lenne.

Fidesz Casztro 2019.05.14. 21:05:30

@rockjano:
En nem hiszem hogy a Het Kiralysag fennmarad abban a formaban ahogy megismertuk. Ha jon elfoglalna a tront, Riverrun szetesve, Westerlands-ez az egyetlen kapocs Tyrion de ketseges hogy az ott megmaradt lordok hogy allnak hozza, Reach-en Jon egyetlen szovetsegese Sam Tarly, Stormlands-en Gendry mondjuk jo szovetseges lehet, Dorne franc se tudja mi van ott most, Pyke-on Yara lehet tamogatna, akarcsak a Vale ... ...hehe, ha jol atgondolom a vegen nem is annyira mission impossible a dolog

csillagporszem 2019.05.14. 21:09:39

@Im just here for the comments: nincsenek kész a könyvek. Marton cáfolta a blogjában, még a 6.-al szenved. Nem tudom, 8 éve szenved vele, talán ezt még befejezi, de aztán hogy lesz-e 7.? :(

Sancho Panka 2019.05.14. 21:09:43

Összefoglaltátok a mondanivalómat. Nagyon méltatlan most ezt a végjátékot látni. Persze, nézzük becsületből, de ez már nem ugyanaz. Szerintem ezt a sorozatot agyonnyomta a saját súlya. Statisztikailag annak van nagyobb valószínűsége, hogy egy Stark ül a trónra, mivel több van belőlük. (De biztosan valami hollywoodi fordulatot követően.) Nekem az volt a kedvencem, hogy Királyvárban az égett halottak megtették azt a szívességet, hogy az utca két oldalán haltak meg, hogy Arya ki tudjon lovagolni középen. :/

emgergo 2019.05.14. 21:12:12

@rockjano: én néha üvölteni akarok, hogy "basszus, ezt tisztességesen is meg lehetett volna csinálni, erre ezt kapjuk?!"

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2019.05.14. 21:18:05

sixx, nemá... Ez nem hogyvolt, ez nettó újrahasznosítás. A hogyvoltot azért szeretjük, mert gunyoros, vicces, ironikus, stb. A tieidet meg aztán főképp. Ez meg egy tök korrekt véleménycikk az index főoldalára, de nagyon nem hogyvolt.

Egyallampolgar 2019.05.14. 21:21:26

Tévedsz Sixx, az új SW trilógiából pont ez hiányzik. Hogy valami lény kinyírja azt a sok unalmas szereplőt akit elénk dobáltak két filmen át.
Amúgy köszi a GoT összefoglalót.

Lily1218 2019.05.14. 21:23:32

Nem értem azokat, akik meglepődtek Dany pusztításán.
Rögtön a sorozat elején láttuk a látomásban, hogy Királyvár leég, neki meg sárkányai lettek. Dany egész életében egy álmot kergetett, pedig pont az a típus, akit soha, senki nem készített fel erre a szerepre. Ha vmi nem úgy alakult, ahogy elképzelte, mindig "tűzzel és vérrel oldatta meg a helyzetet". Hébe-hóba mégis hallgatott egy tanácsadóra, de akkor mindig pórul járt. Erre az ostromra készült 8 évad óta, ráadásul előtte mindent elvesztett, beleértve az igen csekély önuramát is. Nem lehetett más vége.
Plusz így példát statuált minden közte és Jon között vacilálónak, meg Jonnak is, hogy ha nem akarja így látni Derest is, akkor jobb, ha nem mond neki ellent többé.
Danyn nem lepődtem meg, de Tyrionon nagyon.
A halálba küldte a barátját, csak mert az kimondta az igazat.
Komolyan hitte, hogy J+C szépen kiosonnak a várból, és Dany ezt hagyja? Mindenki boldogan él majd, míg meg nem hal? Valaki, aki eddig az eszéről volt híres, hogy lehet ennyire hülye????
Tényleg azt hiszi, hogy Dany nem tudja, ki szöktette meg Jaime-t, és ez következmények nélkül marad?
Arya viszont jól döntött, végre egy karakter, akiben még él a józan ész. Sandornak igaza volt, tök felesleges lett volna továbbmennie, a vár úgyis összedől, és Cersei nem fogja túlélni, de Arya még túlélheti. Nem lett volna értelme ragaszkodnia a saját kezű kivégzéshez, csak azt nyerte volna, hogy rögtön utána ő is kap egy téglát a fejére. Ha vmi csoda folytán C mégis túléli, akkor majd levadászta volna máskor. Az élete fontosabb , mint a bosszú, végre egy normális lépés.
Bár J+C halála nekem így elég semmilyen lett, én azt vártam, hogy Jaime megöli Cerseit, megmentve attól, hogy Dany kezébe kerüljön.
RIP Sandor!
Az Arany Kompánia.... teljesen felesleges biodíszlet. Semmilyen szerepük nem volt.
Harc?? ? Még a szempárbajt is elvesztették. Mostantól lehet mondani, hogy leégsz, mint az Arany Kompánia Királyvárban.
Amit még várok, hogy Jon szíven szúrja Danyt, legalább egy kis rész legyen igaz az AA teóriából. Más értelemben, mint NK, de Dany is elhozta a saját sötétségét Westerosra.

perszepolisz 2019.05.14. 21:23:45

A halálistát elnézve, azért a Starkok csak kihúzták a végéig. :D
Ennyi Stark volt azt hiszem a 3. évad vége - a Vörös Nász - óta.

Lily1218 2019.05.14. 21:27:12

@Sixx: én várok egy igazi hogyvoltot, ebből nagyon hiányzott a humorod! :)

leone007 2019.05.14. 21:45:40

Hátőőő... jeenleg nincs szerethető karakter a sorozatban. :(

Creutzfeld 0,1 2019.05.14. 21:49:49

Volt egy olyan konteó régebben, hogy Tyrion alapvetően egy Targaryan fattyú. Ezt alá is támasztották némely érvekkel, plusz a törpe maga mondta egyszer, hogy gyerekkorában nagyon szeretett volna egy sárkányt. Ha ez igaz, akkor amikor Dany lefújatja Drogonnal, nem tesz benne kárt és kiderül, hogy voltaképpen hárman vannak.
A "keserédes" befejezéshez pont jó, ha ezek után hárman kezdenek uralkodni. Gyakorlatilag a két férfinek semmi köze a targaryan vérükhöz, ez remek alapot biztosít a további epizódokhoz, némely rokoni harcokkal fűszerezve. :)

Egyébként a könyveket nem olvastam, de valószínűsítem, hogy ezt a sorozatot tényleg nem lehet úgy befejezni, hogy az mindenkinek tessék. A könyveket meg egyáltalán nem lehet befejezni úgy, hogy a hardcore fanok ne feszítsék az öreget keresztre. Szerintem erre már rájött ő is és ha van megállapodás a sorozatkészítők és közte, az kb. az lehet, hogy a sorozat után nincs értelme már befejezni a regényciklust.

leone007 2019.05.14. 22:07:39

És egyébként valószínűleg ez volt a csúcspont az évadban. Az utolsó epizódban mindenki letérdel a sárkánykirálynőnek, Tyrion tűzhalált hal, remélem őt is 3 perc alatt lerendezik, mint Varyst, nem bírom már nézni a vergődést amit előad. Arya-t Jon meggyőzi, hogy csúnya dolog lenne ha kinyírná az új pszichopata tömeggyilkost Westeroson, mert guess what? "She is my queen". Sansa-t is kinyírja Dany, de Jon Snow-t ez sem zavarja. Él szépen mindenki kussban és rettegésben, mert a showrunnerek kírták az asszertív karaktereket a sorozatból.

_z_ 2019.05.14. 22:18:12

@csillagporszem: Mondhattak volna, hogy vege, de nem tettek. Es tudod miert nem? Mert anno a főniciaiak feltalaltak a penzt...

_z_ 2019.05.14. 22:20:01

@Cérnahuszár: Erre egy eleg egyszeru megoldas az, hogy nem kell foglalkozni a kiszivarogtatassal.

sieddie 2019.05.14. 22:23:54

Dany megörült vagy sem?

Elhangzik egy fontos dilemma,hogy egy uralkodót szeressen vagy féljen a nép.Ezt az öreg Lannister is érintette amikor szarvast boncolt.Tyriont elkapták a Starkok és Jamie nem érti,hogy miért akarja kiszabadítani,mikor enyhén szólva utálja.Tyrion is Lannister, ha nem toroljuk meg akkor nem tisztelik majd házunkat és bármit megengednek velünk szemben-válaszolta az öreg.Magyarul ha nem félnek tőled egy villanás alatt parkoló pályára kerülsz.Vagy úgy jársz mint az őrült király.Leszúr a testőröd.

Visszatérve Danyhoz: Amikor rabszolgákat felszabadította,akkor már felkeltek az uraik ellen.Ő bebizonyította azt,hogy szeretet erejével is lehet nyerni.Felszabadította őket és ezért követik.
Cersei ellen nem lázadt fel senki,tehát szeretik, Danyt pedig gyűlölik.Ez el is hangzik a párbeszédekben."Akkor féljenek".Ezért dönt úgyhogy egy ingadozó várost nem biztos,hogy meg tud tartani ezért felgyújtja inkább az egészet.Ráadásul Varys is meg akarta mérgezni,Jont akarják helyette.

Csak ott téved,hogy a félelem át tud csapni gyűlöletbe és akkor megint bukó van, már pedig egy város felégetésével szerzett jó párat.Gyerekeket,civileket gyilkolni azért húzós dolog, én nem tettem volna.

sixx · http://comment.blog.hu 2019.05.14. 22:26:04

@Hooshee: elolvastad az elején a keretest?

csillagporszem 2019.05.14. 22:27:42

@_z_: na igen, csak akkor viseljék el, hogy sokan dühösek rájuk.
Olvastam egy kommentet valahol, amit D&D-nek szánt az illető és tetszett, mert egyszerű, de nagyszerű:

Shame. Shame. Shame. Shame. Shame.

sixx · http://comment.blog.hu 2019.05.14. 22:31:17

@FlybyWire: I love you. And you'll always be my queen - modja öcsi. Erre néne: That's all I am to you? Your queen? És smár, de Havas nem smárol vissza. Ha ez nem szakítás, nem tudom mi a faszom az.

_z_ 2019.05.14. 22:36:12

@csillagporszem: Majd felitatjak a könnyeiket szazdollarosokkal

Knapp75 2019.05.14. 22:55:26

@Barca De Real: "megkérdezném Martint, mi a jó Istent akar (vagy akart) kezdeni a feltámasztott Lady Catelyn Stark-al"

Talán vele akarta feltámasztatni Havas Jont. (mint ahogyan Catelyn Dondariontól "kapta" az életét)
Amilyen gyűlölettel nézett korábban a fattyú Havasra, szép ív lett volna belőle, és indokolható, miután akkor éppen úgy tűnik, hogy nincs más élő Stark gyerek a láthatáron.

leone007 2019.05.14. 23:08:13

@sixx: Sokkal fontosabb mondat: "now she knows what happens when people hear the truth about you"

Jon Snow erősebb trónigénye ott lesz a levegőben amíg az információt nem törlik minden adathordozóról, AKA: Starkok, Jon, Samwell, Tyrion. Ennek el kell dőlnie az utolsó epizódban.

Knapp75 2019.05.14. 23:13:12

Eddig azon a véleményen voltam, hogy több női politikust szeretnék látni a közéletben, mert hát empátia, anyai ösztönök, konfliktuskerülés meg minden, erre Cersei és Daenerys pont ugyanúgy semmibe veszik a "pórnépet", mikor a hatalom megszerzéséről-megtartásáról van szó, mint anno az Őrült király tette.
Ez egy szép keret a történetnek.
Ahogy megismertük a királyölés motivációját Jaime-nél, már azt is látjuk, a hatalomvágy és a küldetéstudat hogyan hathat bármely uralkodóra. (lásd még Stannis)

Szóval Dany megőrülése tetszik nekem.
Érthető is, ilyen az, mikor senki nem szeret néhány barbáron és herélten kívül.
(a dothrakiak integrációjával kapcsolatban sem vagyok kifejezetten optimista...)

Vagy Danynek megjött és ezért tolta túl a légitámogatást?
Meddő továbbra is, nem?
Felmerül, hogy akkor minek is trónra segíteni, mikor az utódlás nem megoldható és borítékolható pár éven belül az ismételt trónviszály.

Hja igen, Szürke Féregből meg nem lesz szalonna. Magát megadó katonákat legyilkolni sem szép dolog.
...és kurvára felesleges is a népirtás, mert csak az tud félni tőled, aki még él.

beetee 2019.05.14. 23:13:44

@leone007: Azért Varys tett érte, hogy a lista ne legyen ilyen rövid. Fogyott ott levélpapír és tinta...

leone007 2019.05.14. 23:16:07

@beetee: hmmm... baszki, ott a pont! Ettől függetlenül "Ennek el kell dőlnie az utolsó epizódban."

Cymantrene 2019.05.14. 23:19:13

@Knapp75: a Lanister-katonák kezdték újra fölkapkodni a kardjaikat, amikor Daenerys égetni kezdett. Akkor döfte le a parancsnokukat Szürke Féreg.

Cymantrene 2019.05.14. 23:20:38

Gyászos lett ez a rész. Kár érte.

leone007 2019.05.14. 23:24:26

@Cymantrene: dehogy, konkrétan háttal állnak neki a Lannnister seregek, a vezetőjük fordul vissza érteetlen arccal, csak hogy a mellkasába kapja a dárdát, amit ő már akkor dobásra emelt amikor arra senki nem számított. Fuck yea ez van, ha nincs parancsnoka a hadseregnek, meg szarok a forgatókönyvírók.

leone007 2019.05.14. 23:26:25

@Cymantrene: És kurvára nem volt egyik Lannisternél sem fegyver, az összes a földön volt. (nota bene. az összes katona háttal állt amikor Grey Worm kinyírta a fegyvertelen parancsnokukat)

Knapp75 2019.05.14. 23:28:40

@Cymantrene: "a Lanister-katonák kezdték újra fölkapkodni a kardjaikat, amikor Daenerys égetni kezdett. Akkor döfte le a parancsnokukat Szürke Féreg."

Ezt maximum Dany PR-osa fogja így mesélni, én a saját szememmel láttam, hogy másként történt.

leone007 2019.05.15. 00:02:35

A jó kérdés pl. mi lett volna, ha Ned Stark áll Grey Worm mellett amikor az utóbbi úgy dönt a királynő parancsa ellenére (v.ö. ha megadják magukat ne támadjatok), hogy belebassza a fegyvertelen Lannister mellkasába a dárdát.

Hogy az északiak hogyan reagáltak volna, hogy aztán Ned Starkank le kellett volna-e szúrnia egy északit, aki annyira erőszakolni akart, hogy a saját vezérére is rátámadt volna.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 04:10:05

@leone007: ez remek gondolat, de Bran, Samwell és Sansa, Varys már tett róla, hogy sokkal többen tudjanak a jogos örökösről.
Dany számára szerintem Essos a kiút ebből a kelepcéből, Westeroson nem talál támogatóra ezek után. szimbolikus, hogy lerombolta az ősei által felépített erődöt.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 04:13:53

@Fidesz Casztro: Braavosnál és az Iron Banknél kevesen gyűlölik jobban a Targaryeneket. bár a pénznek nincsen szaga és biztos érkezik a csekk.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 04:16:35

@Barca De Real: +1 hasonlóképp látom. a Young Griff, meg az ál-Sansa és ál-Arya szálak is ugyanennyire értelmetlenek a könyvekben, a rémületesen gyenge negyedik kötetről nem is beszélve.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 04:24:22

@Cérnahuszár: ha feltétlen tósztot akar készíteni Winterfellből, csak tessék. bár Bran szerintem képes lesz irányítani Drogont.
Dany karaktere kb Quarth után csak hódítani és rombolni tudott, felépíteni és megtartani egy várost, rendszert nem. jó példa Meereen, mert ahhoz is a teljes Unsullied és a sárkányok kellettek, pusztán diplomáciához Dany nem ért. ugyanannyira betegesen akarja a trónt, mint Cersei akarta és nem fogja elérni. btw: erről a dilemmáról Maester Aemon is mesélt már Jonnak, a könyvekben Brynden “3szemű” Riversről is kiderült pár fordulat. nem meglepő, hogy Jon sincs oda az uralkodás ötletéért.

sieddie 2019.05.15. 06:53:04

Legvalószínűbb,hogy megszűnik a hét királyság. Westerosnak ezért kellett menni,nincs vastrón trónok harcának vagy játékának így lesz vége.Mindegyik királyság éli a maga életét.

Duke Silver 2019.05.15. 08:08:35

borzasztó lezárása egy amúgy is lóf@sz évadnak...
amit még megléphetnek: Arya le akarja orgyilkolni Dany-t, de MOST AZ EGYSZER lebukik (mert miért pont ebben lennének következetesek az írók?), Dany kivégezteti, vagy ki akarja végeztetni, és akkor jön Jon, és szúrja szíven a genetikailiag terhelt rokont.
Jon szerintem nem ül le a trónra. Sokkal inkább "fia" ö Ned Starknak, mint bármelyik másik gyereke. Nem véletlenül utalgatott a "real North"-ra Tormund. Ott fog kikötni fókavadásznak, vagy vmi ilyesmi.

A résszel kapcsolatban nekem is problémám, amit páran már említettek: Ki a tököm volt a gyalogság parancsnoka?! Kötve hiszem, hogy a szürke fíreg, mikor ott van mellette a Warden of the North. Ha pedig így van, a féreg gyereket is ki lehet végeztetni parancsmegtagadásért.

Az egész arany kompánia, skorpiók, Bronn vonal úgy, ahogy van felesleges volt. Még ide is. Az eddig kiherélt karakterek (Tyrion, Jon, Varys, de akár a hagymalovag, söt Bran) zombiként császkálnak a díszletben. Már csak legyintünk arra, hogy tönkrementek. De a csudálatos készítöknek sikerültebbe az évadba is belesüríteni egy-két karaktergyilkosságot (Jaime, Tyriont csak sikerütl mégegyszer,stb.) És vhol meg is értem, mert ahogy említették itt sokan mások is, nehéz ezekkel a szerteágazó történetszálakkal mit kezdeni... DE AKKOR LEGALÁBB NE NYILATKOZZANAK K_RVA NAGY POFÁVAL PÖKHENDI BAROMSÁGOKAT, mert az sérti az intelligenciámat... "Dany elfelejtkezett a vasflottáról" Meg az anyátok!

Duke Silver 2019.05.15. 08:12:23

@sieddie: egyébként nem is volt reális sose ennyire különbözö kultúrájú/értékrendü/vallású/ söt etnikumú középkori (akkoriban ezek azért még hangsúlyosabbak voltak) társadalmakat összefésülni.
Egy dorne-inak kultúrálisan sokkal közelebb van egy essosi felfogás, min mondjuk a Völgy lovagi kultúrája, hogy Északról vagy Pike-ról ne is beszéljünk.
Az egyesítést is csak a sárkányok tudták elérni, majd utána jött az enyészet. Késöbb meg kb az, hogy Észak, Viharvég meg a Völgy ura jóban volt.

Im just here for the comments 2019.05.15. 08:40:47

@csillagporszem: jaja, most olvastam én is reggel, hát eléggé földtől elrugaszkodott ötlet volt, de az ember remél :D Gyanítom, nem fog már menni neki, szerintem a hatos is nagyon necces.

sieddie 2019.05.15. 09:19:41

@Duke Silver: Ez teljesen így van,hogy nehéz összefogni.Én azt akartam kihozni a dologból,hogy megszűnt vastrón,megszűnt város,tulajdonképp nincs miért harcolni későbbiekben,hisz ezért városért,vastrónért történt minden,de ez mind megszűnt. Westeros ura hét királyság urának mondhatta magát,de mivel Dany lemészárolta a lakókat porba nyomta az egészet,így egyelőre csak a serege maradt,.Azonkívül,hogy ez egy örült tett a hatalomért,valós életben komoly gondok merülnének fel.Ki élelmezi a sereget?Ki építi újjá?Nem tanácsos ott maradni hisz romokban van az egész nehezen védhető..

Duke Silver 2019.05.15. 09:37:25

@sieddie: teljesen jogos és logikus kérdések. És az írok meg gondolom elütik annyival, hogy felépítetti majd Dany újra a porból. Esküszöm Tormundnak van igaza, jobb ott fent a fagyban. :D

polpetti 2019.05.15. 09:38:07

@Sancho Panka: Nekem meg az, hogy mikor a tesók összecsaptak, Cersei szépen elsétált mellettük olyan arccal, hogy oké, bocsi srácok, itt sem vagyok. :D

polpetti 2019.05.15. 10:02:53

Bronnal mi van? Semmi értelme nem volt az ő szálának? Két szék közül a pad alá esett. Nem kap semmit, mert nincs kitől. Feltéve, ha feltűnik még.
Dany őrülete borítékolható volt. Nincs egy épkézláb tanácsadója. Akire hallgatott volna, azt kinyírták a zombik. Jon nem mérvadó. Azt sem tudja, hol van. Semmi ráhatása nem lett volna Danyre ilyen téren. Davos...pffff, Tyrion meg elhülyült a végére. Danytől elvettek mindenkit, aki fontos volt neki és akit szeretett: Joraht, Missandeit, a sárkányát. Senki nem szereti, ami neki nagyon fontos. Én azt mondom, Arya nyírja ki a végén. Előtte megöli Jont, felveszi az arcát és szépen kinyiffantja. Nincs igazság, ha ez az inkompetens Jony fiú ül a trónra.

Zacskóstej 2019.05.15. 10:05:20

@sieddie: Véleményem szerint Dany-nek nem igazán lesz ideje ilyen logisztikai kérdéseken morfondírozni, mert következő részben Jon kiereszti a belét. :) (Szerintem)

polpetti 2019.05.15. 10:08:36

Arya lesz Azor Ahai. Most már a tűz is megvan.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 10:28:35

@molnibalage: bocsánat, láttam már írtál korábban és még nem válaszoltam; viszont ezt a kérdésed nem értem. mire gondolsz pontosan?
ha a martini rengeteg értelmetlen szálra, akkor vedd elő a könyveket, az awoiaf wikit és próbálj dűlőre jutni velük. a sorozat egyik nagy, talán legnagyobb erénye hogy ezeket a felesleges és zavaró mellékszálakat kivágta.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.05.15. 10:30:12

@adamskij: Miből jön az, hogy a Bank utálja a Tragykat...? Nem tudok felidézni semmit, amiből ez kijönne. Elvek nélkül annak adnak pénzt, akitől hasznot várnak

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 10:30:59

@polpetti: pont ezért Bronn is esélyes Dany megölésére, Jon és Arya mellett ő is elintézheti Tyrion védelmében.

,, 2019.05.15. 10:38:58

Miért jönnek az okos elemzők Aryánál a barna/kék/zöld szem próféciával, h meg kell ölnie a "zöld szemű Danyt"? Én vagyok színvak v az internet? (Sztem kék szeme van)

,, 2019.05.15. 10:43:13

Sőt hivatalosan lila

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 10:45:06

@molnibalage: eleve Braavos, mint város a Valyrian Freeholddal szemben alakult (onnan menekült rabszolgák alapították), ezért is lett ennyire erős kereskedelmi és független hadászati erő (a Many-Faced God & Faceless Men is önálló szervezet). a Targaryenek mára a legerősebb megmaradt ház a néhai Valyria uralkodó házai közül és gondolom ezt Braavosban is számon tartják.
ezen felül az Iron Bank előszeretettel támogat felkelő erőket, akik az addigi hatalommal szemben lépnek fel - hogy aztán busás kamatot fizessenek, mikor hatalomra jutnak.
awoiaf.westeros.org/index.php/Iron_Bank_of_Braavos
awoiaf.westeros.org/index.php/Braavos

polpetti 2019.05.15. 10:46:24

@,,: ezt én sem értem. Zökd szeme már csak sansának van. Vagy Jonnak? Esetleg Tyrion?

sieddie 2019.05.15. 10:49:16

@Zacskóstej: Szerintem Joni leszúrja Danyt.Erre sárkány bekapja Jont, de páncélja idült hasmenést okoz neki,hascsikarások közepette véltelenül fejbe veri Tyrion aki jól meghal.Hasmenés meg elviszi a sárkányt végső leheltével meg elégeti maradék sereget.Se Targaryenek,se Lannisterek nincs se város se trón,se jogos örökös.

Vagy felébred Ned Stark azt mondja,hogy nem kéne ennyit innom, nem álmodnék ennyi baromságot és elmegy.

Viccet félretéve kérdés az,hogy igazi lezárást akarnak vagy sem.Ha igazit akkor ne legyen egy Targaryen sem,egy Lannister sem a sárkány sem, maradék sereg sem életben.Nincs trónkövetelő a város is megszűnt,tehát vége a régi birodalomnak.Véleményem szerint ez lenne a tényleges lezárás.

Más esetben,miért hagyják pont itt abba?Ha pl Dany vagy Jon marad trónon mehetnének tovább az intrikák,ügyeskedések trónért....

,, 2019.05.15. 10:56:39

@polpetti: sansának tyrionnak kék, jonnak barna. Zöld szemű szereplő nem jut eszembe.

Snedronningen 2019.05.15. 10:57:06

@,,: nem lehet, hogy már készen van? A bérgyilkos kiscsajnak volt barna a szeme, a zúgói öregnek zöld, az Éjkirálynak kék. Arya listájáról is meghalt már mindenki, szóval jogos a fehér pacival ellovagolás a naplmentébe, mert küldetés vége. Arya sorsáról azt hiszem a könyvben van utalás, hogy visszamegy a braavosi templomba és iszik a vízből és meghal. Ha jól emlékszem az öreg pap mondta neki, hogy ez a vége, és eldöntheti, hogy mikor teszi meg.

polpetti 2019.05.15. 10:57:33

@,,: akkor passz. A sárkány? :D

,, 2019.05.15. 10:59:48

@Snedronningen: szerintem is, csak több videóban is így mondták és kommentekben is olvastam ezt a teóriát
@polpetti: :)

polpetti 2019.05.15. 11:00:26

@Snedronningen: a lónak nincs semmi szimbolikája? Most már ugye Aryáról is elmondható, hogy tűzből "született"

beetee 2019.05.15. 11:10:59

@polpetti: A lónak annyi a szimbolikája, hogy ló...szerzám lett a sorozat lezárása.

Cymantrene 2019.05.15. 11:27:53

@leone007: Visszanéztem, igazad van. A Lannister katonák még csak döbbennek megfele, amikor Szürke Féreg már hajít. Kicsit kikattant, az Arany Kompánia vezérét is látható élvezettel hajította hátba.

Cymantrene 2019.05.15. 11:29:38

@polpetti: az a ló nem lehet, hogy az Arany Kompánia vezérének a lova? Annyira nem tudtam kivenni.

Snedronningen 2019.05.15. 11:29:57

@polpetti: Arctalan Senki, Első ezen a néven :-)))) Nem hiszem, hogy királynő lenne, sosem voltak ilyen ambíciói. Kérdés, hogy merre megy tovább: Gendry-hez, vagy vissza Braavosba, vagy vissza Deresbe. Marad-e arcnélküli gyilkos igazságosztó, vagy az életet választja és megházasodik, gyerekeket szül, újjáépít?

Kérdés, hogy maradt-e még épelméjű szereplő a trónra: mostanra erősen traumatizálódott mindenki. Sixx-nek igaza lehet abban a megközelítésben, hogy a háború szörnyű arcát látjuk ezekben az utolsó részekben, a kilátástalan menekülést, értelmetlen halált, rémületet, traumát, rombolást, pusztulást. Ez a háború igazi arca, nem a balladákban megénekelt dicsőség. Ezek a gyerekek, akik az első évadban egy jól-rosszul, de működő középkorias lovagi stílusú világban csillogó szemmel hallgatták az énekeket a dicső csatákról és nagy hősökről, a nyolcadik évadra sokat látott, poszt-traumás felnőttek lettek, akik túl sokat láttak, túl sokat éltek meg.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 11:41:14

@sieddie: korábban már említettem, hogy Dany rombolása szimbolikus: megsemmisítette a családja és ősei által alapított várost és erődöt. már csak Dragonstone maradt Westeroson, ami a Targaryenek jelenlétére utal. ez egy szép ívet jelentene a Targaryenek sorsának, Aegon the Conquerortól Aegon VI-ig.
ha Dany nem tér vissza Essossba a maradék Unsullieddel és dothrakikkal, akkor meghal az utolsó részben.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 11:43:18

@Snedronningen: +1000 ez az üzenet nagyon fontos volt és örülök, hogy Arya mellett további jeleneteket is szántak erre.
a deres ló (=a pale horse named death) pedig Harry Stricklandé volt szerintem is.

polpetti 2019.05.15. 12:13:10

@Cymantrene: az a ló elpusztult a lovasával együtt.
@Snedronningen: nem mondtam, h trónra ül, csak hogy ő Azor Ahai

Zacskóstej 2019.05.15. 12:47:51

@polpetti: Lehet Bran vargporoszkált oda vele. :)

FlybyWire 2019.05.15. 12:55:13

@sixx: nem volt az olyan egyértelmű.

Mindenestre az tény, hogy b***atlan nőre bízni sárkányt már a régi dakoták szerint sem volt bölcs dolog.
Lehet, Jon egy kis erőfeszítéssel meg munkával (eldöngöli a nénét) elég nagy katasztrófát hárított volna el....

FlybyWire 2019.05.15. 13:09:47

@perszepolisz: nem, mert a legkisebbet lenyilazta Ramsey jóval később.

polpetti 2019.05.15. 13:16:18

@Zacskóstej: :D Lehet, de amennyire rémlik, ő nem tud a holtakkal mahinálni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 13:20:29

@Knapp75: az előző évadban Tyrion már felvetette a westerosi történelemből korábban ismert megoldásokat Danynek, de kötve hiszem, hogy ezután Tyrion segíteni szeretne a sárkány mamájának. ha van töke, márpedig Tyrionnak azért van, akkor vissza fogja adni a kitűzőt és átáll Jon oldalára.
lehet, hogy ha 10 részből állna ez az évad is, jobban be lehetett volna mutatni Dany egyre magányosabb westerosi létét és elszigetelődését, amire Jon szakítása tette fel a pontot. viszont ettől függetlenül Dany nem való békés, építő uralkodónak. ő hódít és rombol.

Zacskóstej 2019.05.15. 13:20:45

@polpetti: Jelenleg úgy néz ki, hogy nagyjából semmit nem tud, csak becsukja a szemét és retro pornót néz. :D

Knapp75 2019.05.15. 13:24:58

Arya rémfarkasa hol van?
Nem helyette kaptunk a rész végén lovat?

Szép lezárása lenne a sorozatnak, ha kiderülne, Bran álmodta az egészet, miközben kómában volt a legelső részben elszenvedett zuhanástól.

Knapp75 2019.05.15. 13:26:08

@adamskij: A meddőségre illetve öröklésre mit mondott Tyrion?

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2019.05.15. 14:11:42

Visszanézve lassan már az egész 7-ik évadot egy filler évadnak érzem mert kb semmi sem történt benne. Ami meg történt az hülyeség volt.

Cerseinek, valamint az egész Királyvár szálnak már kb semmi értelme sem volt az 6-ik évad óta. Királynő lett és ott kb véget is ért az egész "életútja."

Szerintem valahogy így kellet volna felhúzni az ívet...

6. - Évad megérkezik Dany és nem hallgat az idióta tanácsadóira, hanem szépen elfoglalja Westerost. Mindenki befosik a sárkányoktól, Szuper Euron pedig hamuvá ég flottájával együtt.

A 10!!! részes évad 7-8 része körül jönne Királyvár ostroma/felégetése. Az évad végére Dany+Jon Westeros -ingadozó- ura.

Az évad végén megjön a Night King és áttöri a falat. A fal áttörése is egy csata-szerűség lenne de nem zombisárkány segítene, hanem az, hogy Bran akaratlanul meggyengíti a fal védelmét és a NK áttöri.
Az áttörés után megjön a 3 sárkány és AKKOR szedi le a NK az egyiket. És persze meg is zombítja.
Az évad végén láthatjuk, ahogy zombisereg menetel + NK a sárkáynon.

8 Évad Kb 2-3-ik rész Deres ostroma. Vereség.

4 . rész. NK a zombisárkánnyal feléget pár fontosabb várat. Az 5-ik részben Királyvár ellen küldi a sárkányt -ami egy jégviharral érkezik- A sárkány jókora pusztítást végez áttöri a falakat + égeti a várost de végül a 2sárkány és/vagy a skorpiók elintézik.

A tél szépen megjön egész Westerosra és a végső csata Királyvárnál lenne. Ott persze legyőzik a NK-t de amúgy Westeros romokban hever és itt a tél. Aztán még 1-2 rész a levezetésre és vége...

Szerintem nagy hiba volt az évadokon át felvezetett természetfeletti szál ilyen kurta-furcsa módon lezárni. Eddig pont az lett volna lényeg hogy az idióta emberi konfliktusok semmit sem érnek az igazi nagy ősi fenyegetés árnyékában.

Snedronningen 2019.05.15. 14:33:56

@Prof. William: igen, és a könyvből is az jön le, hogy az emberi konfliktusok és intrikák milyen feleslegesek és jelentéktelenek az Éjkirály fenyegetése alatt. A könyvekből gyönyörűen kirajzolódik, ahogy a kezdeti idők dicsősége helyett higyan lesz szégyen és büntetés a Falra kerülni, mert nem hisznek az északról jövő fenyegetésben stb. Szerintem is logikusabb lett volna úgy kifuttatni a sztorit, hogy előbb lemeccselik az emberek, hogy ki a király, és a kivérzett, legyengült királysága váratlanul zúdulnak rá a holtak, és jön a pánik és a futkosás. Na, mindegy, már befejezték, ahogy befejezték :-(

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 14:39:27

@Knapp75: úgy emlékszem, annyit említett akkor, hogy utód híján is többféle örökösödési módszer ismert Westeroson. pl a pyke-i Kingsmoot, ami a sorozatban is megjelent.

haXXor 2019.05.15. 15:59:13

@saul fika: reddit leak, ja. Ha az utolsó rész is bejön, az évezred legfosabb sorozata lesz ez.

Knapp75 2019.05.15. 19:55:50

@adamskij: Eddig vagy a vér szerinti örökös lett az új király Westeroson, vagy egyszerűen az a család adta az uralkodót, amely a legerősebb volt a királyságban. Az utóbbi ugye alapból konfliktushelyzetet jelent.
Azért tradíciót nehéz teremteni hirtelen, nem hiszem, hogy békésen elfogadják a trónért versengők az új szabályokat, ha azok nem nekik kedveznek.

Lily1218 2019.05.15. 20:00:33

Tyrion egyetlen esélye a túlélésre Bronn. Ő maradt az egyetlen Lannister, akitől megkaphatja a várát. Jon katona, nem király, nem való trónra. A végén még valóra válik a legrosszabb verzió és Sansa ül a trónra.

,, 2019.05.15. 20:48:58

A Miri izé (boszorkány) próféciának lesz még jelentősége?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.15. 22:12:56

@Lily1218: miért gondolod, hogy Sansa annyira rossz megoldás lenne? ellentétben sokakkal képes mások szemszögével is gondolkozni. Jon szintén nem lenne rossz uralkodó, rokonszenves és szerethető figura.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.05.15. 23:11:32

@adamskij:

Sansa mikor hozott valódi önálló döntést, ami nem volt full ökörség és számára rossz vagy nagyon rossz döntés? Kisujj is kb. azért segített neki, mert reménykedett benne, hogy vagy erővel vagy máshogy ő lesz a vastrónon és kefélheti majd a friss husit is, de kb. ennyi. E szerencsés egybeesés nélkül 7 évadig Sansa arra ment, amerre a szél fújta.

Ehhez képest eléggé vicces a karaktere perpill. Zárt családi körben úgy ostorozza a szőkét Aryával vállvetve , mint állat, hogy "nem Stark, nem mi stb." és hogy mekkora áldozatot hozott ő is a sikerért az Éjkirály ellen. Az amit a KL felégetésig szólt be neki az kés kiscsaj az minimum bőszítő volt. És nem játszik az "én megmondtam", mert nem mondtak meg azok előre lószart sem...

Az egész sorozatban Varys és Kisujj kivételével nagyon kevesek terveztek előre bármit is - és ők is igen sokszor futottak lukra - , akik életben maradtak a 4. évad után is (rajtad a szemem Tywin) a vén nőci volt, aki egyengette unokája utacskáját, de ennyi.

Sansa azért lenne semmilyen "megoldás", mert tudása semmi, érdemi önálló döntése semmi, de arca az van. Jó nagy. Egy gőgös picsa, aki még titkot tartani sem tud jól, ahogy Sixx jól leírta az eggyel korábban. Ned Stark legalább arra képes volt úgy, hogy az egész világ számra ez egy zabigyereket jelentett. Sansa számára a titoktartás csak annyi, hogy kussol.

Count di Luna 2019.05.15. 23:22:13

A röhej az, hogy a könyvekben Jon Conningtonnak van haragzúgással kapcsolatos ptsd-je, erre azt is ellopták, miközben a karakter nem létezik a sorozatban (szerencséjére).

Tycho.Brache 2019.05.16. 01:27:07

Amikor jött a hír, hogy George Lucas ellátogatott a forgatásra, már rosszat sejtettem. Most már értem, miért hívták: ugyan mondja már el, hogyan kell Anakin Skywalkerből huszonöt perc alatt Darth Vadert csinálni, mert lenne itt is egy hasonló feladat. Az alapokat már leraktuk: Dany can skywalk...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.05.16. 07:41:15

Az időhiány miatt az éjkirályos rész össze lett csapva, de amit az utolsó részben láttunk az elég jó következménye volt az eddigieknek. Nekem tetszett. Sorolom miért.

1. Akármennyire is tagadják egyesek a dramaturgia túlzások ellenére voltak logikus egymásra épülések. Danny végre megtanulta mire jó a sárkány. Kicsit sokáig tartott, de hát Danny mondjuk úgy eddig nem éleslátásáról volt ismert.

2. Sokak álomvilága össze lett törve. Cersei vágyvezérelt gondolkodása és kétségbeesése jól volt ábrázolva. Hogy itten van az AK, mindenki bekussol majd neki. Aha... Talán tetszett volna több törikönyvet olvasni vagy annak hinni, aki látott egyet csatában.

Fogalma nem volt a sárkányokról, hogy mire képesek, mert saját szemével nem látta. Euron mázlisan leszedett egyet és azt hitte, hogy akkor ez sima ügy. Pedig tesókája is szólt neki, hogy vazz, egy sárkány is felperzselt mindent, mint a szar, nekünk itt nem osztanak lapot.

Aztán amikor a szar belekerült a ventilátorba és pofán találta C-t, akkor nézett egy nagyot. Ahogy összeomlott hamis kis világa, az igazán epic volt. Amikor már olyan hülyeségeket dumált, hogy saját katonáink jobban harcolnak, mint bármilyen sellsword. Semmiféle harc nem volt. Mészárlás, az volt.

3. Danny őrülete nem volt rendesen megmagyarázva, ezen megy a rugózás, hogy mi volt, de gondolom a köv részben Jon és talát Ty. meg más is szűk körben beolvas neki, hogy ezt mégis hogyan képzelte. és Danny majd közli "indokait" vagy érzéseit. Jon talán meg jól pofán vágja élből majd Szürke Férget, hogy mégis mi a faszt képzel. Alakulhat egy jó kis instant polgárháború. De maga az, hogy elborult az agya és ez kiben mit okozott szerintem jól volt ábrázolva.

Ábrázolta azt, hogy a hatalom mivé tehet. Bárkit. Meg mivé tehet azt, akikre támaszkodott. Lehet, hogy lesz egy queenslayer...

A probléma sokak számára és nekem is az, hogy a 7. és 8. évad túl sok időt vesztegetett el másra. Viszont a készítők tudtommal 6. évad készítésekor nem tudták, hogy nem kapnak 2x10x(50-55) percet, így ők az áldozatai lettek részben az egésznek. Ha ez tényleg így volt. Ha elveszik a játékidő kb. 1/3-át, úgy nehéz felpolírozni a dolgokat. Nem mondom azt, hogy tökéletes munkát végeztek, de az S08E05 visszavitte egy helyesebb útra a sorozatot. Csak az a baj, hogy ez egy túl kései szépségtapasz és mennek a rant értékelések, amikor ennél sokkal ostobább és unalmasabb részek is voltak. Vagy egész évadok az 5-7 tartományban.

youtu.be/k7m6HP95EDM
Ha azt a csatás részt átvágták volna úgy, ahogy itten linkelte van, akkor basszus, nemhogy az utolsó rész, de a sorozat is visszatért volna egy minőségibb ösvényre.

A napokban átpörgetve végignéztem a 2. évad és a 3. évad egyes részeit és baszki olyan, mintha két eltérő sorozatot néznék. Persze, amikor már hadseregek masíroznak, akkor nehéz ármánykodni. Egy sárkány vagy az éjkirály nem fogékony ilyesmire... Csak ezt is sokan nem fogadták el. Nem lehet végtelenségig árulni meg összeesküdni. Amikor a fegyverek szólnak, akkor a párbeszéd hallgat.

Ez mondjuk akkor sem magyarázza meg, hogy az egész Bran féle vonal az kb. annyira koherens és mutat szép képet, mint egy darabokra tört falitükör és még darabjait sem szedegették fel a történethez, amit a fenti linkelt videó megtesz. Semmi nincs benne, ami sok pénzbe került volna, csak toll és papír kell a jobb történetvezetéshez.

Duke Silver 2019.05.16. 08:41:26

@molnibalage: elég nagyvonalú vagy, de ez szubjektív kérdés, ha neked csak ezekke la dolgokkal van bajod, szíved joga.

Viszont az írók kúrvára nem áldozatok, mert az HBO kb 2*10 részre szerette volna húzni az utolsó két évadot (söt, vhol 3 évadra bövítésröl olvastam), hogy legyen megfelelö idö, tér rendesen befejezni a sorozatot. Erre mondta azt a két nagypofájú pöcskenöcs, hogy NEM, megoldjuk mi kevesebböl is!. Innentöl kezdve ez az ö felelösségük.

Nyugdíjas Szektor 2019.05.16. 09:02:16

Ami a legjobban kiakasztott az egész részben az a Cersei szála volt a történetnek. A csaj eddig egy óriási intrikus volt, képes volt mindenkit kihasználni és manipulálni.Folyamatosan a többiek előtt járt, okos volt, ravasz és kegyetlen. ÉS NEM VOLT EGY B-TERVE, HOGY HOGYAN LÉPJEN LE, HA MÉGIS JÖN A SÁRKÁNY. Nagyjából állt és pislogott, úgy nézett ki, mint Bruno Ganz a bunkerben.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.05.16. 09:07:15

@Duke Silver: Úgy látom, hogy totálisan félre tetszik lenni informálva.

A készítők a két évadot is úgy sírták ki, mert a hatodik után először csak egy évadot akartak adni, bár több résszel. Ezt bontották két felé, mert a forgatás megkövetelte azt. Nem a showrunnerek akarták tudtommal lezárni ilyen kevés játékidővel. Ennyit adtak nekik.

Neoprimitív 2019.05.16. 09:26:46

Dany: a junkien már összeírtam, szerintem szó sem volt öt perc alatti megborulásról, az évad első képsora óta építgették ezt. Dani önképe (milyen ő, mit jelentenek a tervei másoknak, mit vár el másoktól) és a valóság elég éles ellentétben áll egymással. Jorah halála óta pedig gyakorlatilag csak negatív hatások érték, minden oldalról.
- a szerelme már nem akar a szerelme lenni
- a trónigénye bizonytalanná válik, pont a korábbi szerelme miatt
- a pasinak a saját makulátlan egója fontosabb, mint ő
- akiket (a saját nézőpontja szerint) éppen megmentett, azok az első adandó alkalommal keresztbe tesznek neki
- az egyik tanácsadója hülye
- a másik tanácsadója áruló
- a seregét már sokadszorra verik szét váratlanul
- megölik az egyik "gyerekét"
- és még a maradék két megbízható emberéből is elveszíti az egyiket.

Az utolsó csepp éppen Missandei teátrális kivégzése volt, a "f*ck you bitch" demonstrálása volt Cerseitől. Dany eddig már jó párszor demonstrálta, hogy ha személyében alázták meg, akkor brutális erőszaktól nem hogy nem riad vissza, hanem kifejezetten elégtételt jelent neki. Tessék visszanézni a bátyus megkoronázását vagy a mesterek megégetését. Szerintem ezzel együtt is csak legfeljebb annyira őrült, amennyire mondjuk Michael Douglas az Összeomlásban.

sixx: Martin azóta már maga nyilatkozta, hogy sehol se tart a könyvekkel. A hatodik kötet sincs befejezve, a hetedikhez még hozzá sem kezdett.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2019.05.16. 09:46:23

@molnibalage: "mert tudása semmi, érdemi önálló döntése semmi, de arca az van. Jó nagy. Egy gőgös picsa, aki még titkot tartani sem tud" Köszönöm, köszönöm,köszönöm, végre úgy érzem nem vagyok egyedül azzal, hogy utálom Sansát, mint a szart és ugyanolyna ütnivaló hólapátarcú picsának tartom, mint az elején, aki az első évad óta mást sem akar, mint hogy minden körülötte forogjon és mindenki hanyatt essen tőle. (és az írók kb elintézték, hogy aki nem esik hanyatt helyből Sansától az bukik, én itt tudtam, hogy Dany halni fog, hogy Sansának nem tetszett) Dany is kb azért nem tetszett neki, mert nő, csinosabb, a seregek követik és még sárkánya is van, ergo veszélyes az "okos" stark királylánykára..... (ez is, hogy két percenként a pofánkba kell tolni, hogy Sansa okos...Tywin jut eszembe, és a királyos mondása csak kicsit átfogalmazva....ha egy karakterről percenként el kell mondani, hogy okos, akkor nem okos....)
A vicc pedig az, hogy egy kicsit több odafigyeléssel tényleg jól fel lehetett volna építeni, hogy Sansa eszet szerez Óztól a nagy varázslótól, de itt ezt (is) elbaszták. Maradt egy okosKODÓ, idegesítő picsa, akit kötelező imádni és az írók jó eséllyel a vastrónra ültetik (van egy olyan érzésem, hogy készül már arra, hogy Genrdy fejét elcsavarja hoyg bebiztosítsa magának viharvéget, meghát hogy legyen egy bábként rángatható férje)

Duke Silver 2019.05.16. 11:23:13

@molnibalage: nem a leghitelesebb források (egyik se egy CNN vagy BBC), de ezeket találtam:

"Yes. To their credit, they put their money where their mouths are — literally stuffed their mouth full of million-dollar bills which don’t exist anymore," Weiss said regarding previous comments that they had considered doing the final season as movies. "They said, 'We’ll give you the resources to make this what it needs to be, and if what it needs to be is a summer tentpole-size spectacle in places, then that’s what it will be.'"

www.buzz.ie/movies-tv/hbo-season-game-thrones-longer-326636

comicbook.com/tv-shows/2019/04/10/game-of-thrones-hbo-wanted-more-episodes-final-season/

popculture.com/tv-shows/2019/05/13/game-of-thrones-hbo-wanted-more-season-8-episodes-fans-furious/

Ruadhnait 2019.05.16. 11:32:37

Mikor neztem, utaltam ezt az epizodot, de csak azert mert nem szeretek ego meg felvagott gyerekeket nezni... Dany szempontjabol ez volt az egyetlen jo, strategiai dontes. (Persze siman a Red Keep felegetese emberestul eleg lett volna nekem). Nezzunk hogy honnan indult, mennyit kuzdott, mennyi taktikus, okos dontest hozott meg trukkel minden utjaba kerulot elintezett. Atert Westerosba, Cersei azonnali tamadas helyett felment eszakra Jonnal, hogy az elokert kuzdjon. Persze, Arya nyirta ki a NK-t, de Dany sarkanyai meg emberei nelkul semmi nem lett volna az egeszbol es mindenki pusztult volna. Elvesztette Viseriont es Joraht, felet az embereinek abban a kuzdelemben es nem kapott erte semmi koszononetet, bezzeg Jon, aki szart se csinalt a harcok alatt igen... (jo, o terjesztette el, hogy jon a veszely meg hozott ossze mindenkit, de a csataban semmi szerepe nem volt.) Dany cserebe megtudta hogy nem o a jogos tronorokos, hanem Jon, akit mindenki szeret, ot meg senki nem fogad el, mert migrans. Aztan mikor leert KL-be, Rhaegal is meghalt meg Missandei is, plusz a szerelme se akar mar vele lenni, mert rokonok... Tehat ezutan az egesz kuzdelem utan, megadta magat KL azert, hogy vegul letaszitsak ot es Jont tegyek uralokodova. Mert az tortent volna, 100%. Fuck that!
Egyebkent az eselytelen szerintem, hogy Dany tulelje a kovetkezo reszt, mert ez a verontas nem fog megtorlatlanul maradni. Meg Tyrionnak se adok tul sok eselyt... En Dany helyeben mar reg elkergettem volna a francba azutan a sok szar tanacs utan amit adott... Azt tudom elkepzelni, hogy felbomlik a 7 kingdoms, Jon meg ha tuleli elhuz eszakra.
Nem ertem mi a baj azzal, hogy Jamie nem olte meg Cerseit... Miert is tette volna? Mire odaert Cersei mar halalra volt itelve, Jamie-vel egyutt, nekem tetszett ahogy egyutt meghaltak.
A Hound meg hagyta Cerseit lelepni, mert tudta, hogy aki a Red Keepben van senki nem fogja tulelni, ezert is kuldte el Aryat.

2019.05.16. 12:27:22

@Neoprimitív: Dany karakterén már az első évad óta látható, hogy nem kerek minden, csak nem volt annyira arcba tolva. Talán aki nem figyelt, annak nem tűnt fel.

Az emberi kapcsolatairól mindig is lesírt, hogy súlyos személyiségzavara van.

Soha nem voltak érzelmi viszonzáson alapuló valódi emberi kapcsolatai, aki valamennyire közel került hozzá, azt mindig használta/kihasználta.
Azért nem szereti senki, mert ő sem szeret senkit, mindenkitől csak elvesz, követel, parancsol, vissza nem nagyon ad semmit (érezlmileg), aztán csodálkozik, hogy egyedül marad.

Ahogy Daariot szemrebbenés nelkül otthagyta Mereen-ben (még ki is mondta, hogy nem érez semmit), az nagyon baljóslatú volt.
Jont is csak használta (ő maga lehetetlenített el egy normális párkapcsolatot az óvodás 'bend the knee' mániájával, utána meg már sosem kezelte egyenrangú félként).
Jorah-t is használta, tudta, hogy Jorah szereti, nem viszonozta, mégse engedte el.
Tyrionra nem hallgatott soha, Varysban eleve nem bízott, Szürke Féreg megmaradt távoli tisztelőnek és hűséges alattvalónak, igazi barát sosem lett.
Még talán Missandei került hozzá a legközelebb, de őt is kihasználta (ahelyett, hogy hazaküldte volna Narth-ba, hogy végre tényleg szabad legyen, inkább maga mellett tartotta tanácsadónak).

És akinek nincsenek stabil barátságai, párkapcsolatai, családi kapcsolatai, ellenben van messianisztikus küldetéstudata és erős hatalomvágya - az bizony pszichopata.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.05.16. 13:12:04

@croc: Konkrétan pont olyan messianisztikus küldetés tudata volt arroganicával, mint sokaknak.

Amikor éhhalál szélén pusztában barangolt és a nem befogadó várost fenyegette meg, hogy mi lesz úgy, hogy ott helyben legyakhatták volna pöttöm sárkányaival...

Amikor szexrabszolga volt és osztotta az észt öccsének mikor megállította a menetet?

Amikor ostoba módon őrizetlenül hagyta sárkányait és magában kikelve vonyított, hogy hol vannak a sárkányai?

Amikor a Dothraki skacoknak is tolta a nagy arcot?

Vagy amikor mantrázza a "hódolj be nekem részt"?

Nagy hirtelen ennyi fejből.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.16. 13:32:27

@croc: ugyan ennyire nem törtem el Dany felett pálcát, de remek összefoglaló, hasonló okok miatt véltem már a 6.évad végeztével, hogy Dany trónra jutása kizárt. egyszerűen nincs meg az a hátországa és támogatottsága, ami a biztos és hosszú uralkodás feltétele.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.16. 13:50:53

@molnibalage: nana, azért a záró részig eljutott karaktereket ne picsázzuk és semmilyenezzük le, függetlenül a fordulatoktól nem véletlen, hogy eljutottak idáig.

előre bocsátom, hogy nem Sansa a kedvenc karakterem (pfff és most vagyok bajban, hogy ki, mert a 2-3.évados Tyrionnak már vége, az 5-6.évad Jaime-Bronn párosnak annyi, Podrickról nem tudtunk meg eleget, Tormund nekem túl paraszt, viszont a Hound a 2.évadtól nagyon tetszett) de ő az, akit képességek és egyéni fejlődés szempontjából a legjobb trónra esélyes karakternek vélek. ha csupán a királyság (realm) érdekeit nézem, szerintem Tyrion-Sansa párossal járna legjobban Westeros.
btw: itt jegyzem meg, volt már erre hint a holtak elleni csata alatt a winterfelli kriptában, az azóta megölt Missandei fel is húzta rá az orrát.
Sansa az első 4 évadban eléggé sodródott, volt egy - utólag elérhetetlen - álma, ennek szerencsére a Purple Wedding végleg betett és utána kezdődött a diplomacy @ negotiating gyorstalpaló kurzus Little Finger ujjacskái alatt. tulajdonképp nagynénje, Lisa Tully halála óta átvette az irányítást Petyr Baelish felett, vagyis kihasználta a minden hájjal megkent pacák szeretet- és hataloméhségét. Theon szintén sokat köszönhet Sansának, az első emberi reakciókat tőle kapta Ramsay fogsága után.
a 7.évadban Aryával beszélgetnek Winterfell falain, akkor lesz egyértelmű, hogy a két Stark lány bárminemű múltbeli, gyerek civakodásai semmisek és sokkal jobban értékelik a közöttük lévő családi köteléket és emberileg is felismerik egymás értékeit. Sansa jobb és körültekintőbb döntéseket hoz hűbéresei körében is (pláne a 2.évados Branhez képest), talán egyedüli melléfogása Alys Karstark megítélése volt.
Jonnal szemben pragmatista, realistább és jobban kiismeri magát az emberi reakciókból és válaszokból.

Danyhez képest pedig jég és tűz, nagyon eltérő karakterek. az is tetszik, hogy szemben rengeteg más karakterrel egyáltalán nem hódol be Danynek, kőkeményen képviseli saját és a Starkok érdekeit (pedig akkor még két sárkány, egy szinte teljes unsullied és dothraki haderő állomásozott a vára tőszomszédságában).

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.16. 13:57:12

@,,: szerintem ha 8 évad alatt nem volt, akkor az utolsó epizódban sem lesz.
tanulságos a nézők többségének reakciója is a GoT próféciákra - pl: azor ahai - sokan ugyanúgy várták a messiást Jon vagy Bron személyében, mint megboldogult Rhaegal a tridenti ütközet előtt.

aztán kiderült, hogy Martin / GoT világa semmiben sem különbözik a miénktől, ugyanennyi vallási fanatikus és megrögzött elme van, akik sejtésekből gránitszilárdságú alkotmányokat gyártanának.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.05.16. 15:01:27

@adamskij: Sansa esetén plot armor van és csak azért van életben, mert másnak lehetséges hasznot hozott. Nem azért, mert olyan ügyesen manőverezett.

Joffrey simán akarta, mint királynét, de aztán M. kiütötte őt. Aztán Tyrellek akarták Észak miatt asszonynak, ahogy Tywin is. Nem azért, mert olyan csuda okos. Szimplán tenyészkanca Winterfellhez és Északhoz. Aztán az összeesküvés után Kisujj vette hasznát, aki lepasszolta a szadista hülyegyereknek, mert érdekében állt. Sansa ez alatt pislogott vagy rebegtette szempilláját. Egyetlen saját cselekedete Kisujj fedezése volt, amikor az kivágta a nénit a lyukon a várból.

A szadista hülyegyerektől is más szöktette és védte meg. Vale erői a BB-hez csak Kisujj miatt jöttek, de csak azért, mert K-nak is ez állt érdekében. Nem azért, mert S olyan fantasztikus manipulátor.

Ezek után kihozták ilyen arrogánsra picsára és Arya szájába olyan LOL dumát adtak, hogy ő a legokosabb, akit ismer. Ez csak annak indikátora, hogy a kis gyilkos is seggülye. Az öléshez ért. Máshoz nem.

Missandei orrfelhúzása nem ugrik be.

_z_ 2019.05.16. 15:36:57

@molnibalage: Nem azt mondom, hogy nem voltak jelei, de eddig "artatlanokat" nem bantott, most meg azert elegge… Es ez az atbillenes tul hirtelen törtent meg. Mint Sithek bosszujaban, ott is voltak jelek, de a "Jaj istenkem megtamadjam Windu mestereket?" es "Megyek es lemeszarlom az ovisokat!" között nem volt szinte semmi atmenet. Ami meg közös a kettöben, az a nagyon bena szinesz...

Nemzeti Dohányos 2019.05.16. 16:04:41

Utolsó 2-3 évadra nagyon rátelepedett már a fantasy hülyeség, harmadik résszel csúcsra ért, szerencsére annak vége, ez a rész pedig visszatért az igazi trónok harcához, amit személy szerint szerettem. Magyarán rohadt jó rész volt. Az meg várható volt, hogy ezen is fanyalognak azok, akik még mindig meg vannak sértődve, mert nem jöttek be az elméleteik az éjkirályról. Ennél érezhetően jobban nem lehetet volna lezárni, Martin se véletlen nem halad előre a sztorival, csapdába írta magát. Akinek meg meglepetés volt, hogy mi lett Dany-ből az első évad óta sokasodó jelek ellenére, az egy naív idióta.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.16. 16:17:43

@molnibalage: a plot armour nagyon gyenge érv. most különösen kell keresnem az emlékeimben, kin nincs, vagy nagyon kevés: Davos, Podrick, Bronn és ők mind mellékszereplők. a főbb szereplők mindegyikén egészen megdöbbentő plot armour van, Aryán pedig akkora, mint mindenki máson együttvéve.
Joffrey és Cersei számára Ned Stark lefejezése és Robb Stark meggyilkolása után már nem volt értékes Sansa, akkor Margaery keze már többet hozott a Lannistereknek.
Little Finger megpróbálta a Paramount of the Vale & Riverrun címe után Sansán keresztül megszerezni a Warden of the North titulust is - és hosszabb távon a trónra törni - s végül Sansa, Arya és Bran összetartásán bukott el.
szóval van más olvasata is a történetnek és Sansa karakterének.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.05.16. 16:34:16

@adamskij: Ez hol más olvasata a dolognak...? Pont azt írtad le, hogy Sansat mindenki érdekei szerint használta fel. Ő nem csinált kb. semmit.

Cérnahuszár 2019.05.16. 17:27:08

@molnibalage: sansa bemutatta hogyan lehet túlélni ha nem vagy harcos. Nincs esélyed ha beleállsz a konfilktokba, mert eltaposnak mint a gilisztát ha emberkedsz. Másképp kellett megoldania.
Arya jól mondta, neki esélye sem lett volna azt túlélni mint sansának. Arya beleállt volna, mert olyan a természete.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2019.05.16. 20:20:14

Amúgy megtaláltam a megoldást, hogy miért van egyre több Dotharki meg Unsullied minden részben.

Lehet hogy úgy meg az egész mint a Total War sorozatban... Ott is ha egy csapategység megfogyatkozik, akkor pár kör alatt feltöltődik a létszám. A környezettől függően minden körben 10-20-50 katona töltődik vissza és idővel újra teljes lesz a sereg.

Cymantrene 2019.05.16. 21:55:29

Euron utolsó mondata azért elég kisstílű volt. "Én vagyok a férfi, aki megölte Jamie Lannistert" - hát legyen boldog tőle, beírhat magának egy ceruzás kisötöst zölddel, de ez azért csak akkora dicsőség, mint mondjuk egy városnak "észak Velencéjének" lenni.
Oszt lehet, hogy még csak nem is lett volna igaz, Jamie elég vidoran ugrált még utána.

Cymantrene 2019.05.16. 22:01:40

Tényleg, Martinnak van valami véleménye kontinensünk egységéről? Euronról nekem mindig a EURopean UniON ugrik be :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.05.16. 22:05:23

@Cymantrene: Jah, megölt egy félkezű kriplit. Ő hívta annak.

strangers in the night 2019.05.17. 03:16:28

Erre a szarra vártunk, majd két évet, szégyen...Szerintem a legtöbbet arya fejlődött, megülte, a z éjkirályt, a sárkányos nőt is megöli, vagy , majd a havas a nagynénit, talán a törpe, de a csaj halott.

polpetti 2019.05.17. 05:39:19

@croc: Ez elég jó lett, köszi. Hasonlóan gondolom én is és hajlok arra, hogy Jont sem szerette. Leginkább a szexszel akarta manipulálni a végén. El is mondja, mikor Jon azt mondja, élhetnek együtt tovább, mire Dany: igen, megmondtam hogyan. Jon -tőle meglepő módon- átlátta a helyzetet. Dany még próbálja manipulálni egy kis smárral, de nem megy. Begurul. Stb.

Aurora86 2019.05.17. 08:43:54

Mindenki azon nyíg, hogy kié lesz a vastrón.
Nincs Vastrón, megsemmisült az is...

Cymantrene 2019.05.17. 08:46:24

@Aurora86: most ráülni, na az a kihívás :-)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2019.05.17. 09:35:29

Azért két év után ez elég gáz. Amikor bejelentették a csúszást azt hittem (és szerintem más is) hogy legalább nem aprózzák el és csinálnak neki egy jó lezárást.
Szánalmas hogy csak ennyire futotta.

A többször is hangos önleszopások között bejelentet 55 NAPIG FORGATOTT!!!!!!! és HELM'S DEEP FELÜLMÚLÓ!!!!!! csata meg kész szégyen volt.

polpetti 2019.05.17. 11:14:27

@Prof. William: Az utolsó évad olyan, mint a Titanic. Nem a film, hanem a hajó.

Snedronningen 2019.05.17. 13:56:23

Az újraforgatás aláírásgyűjtéssel kapcs. azon gondolkodom, hogy ez ezentúl így fog menni, éljen az Internet? Nem tetszik a film vége, forgasság újra.... Ha majd nem tetszik a könyv vége, azt is újraíratják majd Martinnal? Nem értem. Csak azért mert a közösségi média lehetővé teszi a szavazgatást bármiről, akkor most szavazgatni kell mindenről, hátha megijednek az alkotók? Persze manapság ez megy: termékeket vesznek le, újságcímlapokat cserélnek le, rendezőt/színészt váltanak le, mert az internet népe azt mondja. Hova fog ez még fajulni!

ezneménvagyok 2019.05.17. 14:34:28

@Snedronningen: "Hova fog ez még fajulni!"

Szerintem oda, hogy előbb-utóbb (ha nem vigyázunk) majd még kormányokat is meg lehet buktatni szavazással ;-)

Amúgy mi ezzel a problémád? Először is (mivel már csaknem lement a teljes sorozat, ráadásul óriási nézettséggel) semmi sem kényszeríti őket arra, hogy engedjenek a nyomásnak és újraforgassák a filmet, akárhány aláírás is gyűlik össze. Másodszor, te is indíthatsz aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy minden így maradjon, ahogyan van.
(Megjegyzem, a filmkészítők igenis adnak a nézői véleményekre, erre való a próbavetítés, ami után - a nézői reakciók függvényében - gyakran újravágják a filmet vagy akár újraforgatják a kifogásolt jeleneteket. Ez nem sokban különbözik az utólagos aláírásgyűjtéstől, már ami a dolog párbeszéd-jellegét illeti. Persze egy sorozat esetében nyilván nem vitatnak meg minden egyes részt előre a nézőkkel.)

Garott 2019.05.17. 16:47:15

Sokan írták, hogy Martin cáfolta, hogy kész lenne az utolsó két könyv. Mindamellett, hogy szerintem sincs kész (szerintem nem is lesz), de ha erre rájöttek és tényleg lenne erre egy záradáka mégis mit mondana? Jaj lebuktam, tényleg kész van. Valószínű tagadna ahogy belefér.

Garott 2019.05.17. 16:49:37

@Prof. William: lehet még lesz ilyen. Eddig egyik "csata" sem indokolt nagyobb forgatási időt. Még lehet egy észak vs dany hadserege csata. Csak ki kell ütni a sárkányt.

Gloyva 2019.05.19. 15:13:59

Nem is baj, hogy a következő epizóddal vége lesz ennek a szenvedésnek. Amennyire imádtam az első évadot, annyira rühellen ezt az utolsót. A hatodik évad óta zuhanórepülésben van a sorozat színvonala, és ez úgy tűnik, hogy a rajongókon kívül senkit nem zavar. Fan service, önmagukból teljesen kifordult karakterek, faék egyszerűségű történetvezetés... Csupa olyan dolog, ami ezelőtt hiányzott a Trónok harcából. És pont emiatt volt jobb, mint bármelyik hasonszőrű sorozat. Erre ez a két idióta lerombol mindent, ahogy Martin másfelé fordítja a tekintetét. Menjenek csak Star Warsozni, az való nekik. Az eddig is egy logikátlan szar volt

Barca De Real 2019.05.19. 19:21:12

@Gloyva:
Noha én sem bánom, hogy vége lesz a szenvedésnek, de az összecsapott véget én nem csupán a "két idióta" nyakába varrnám.
Keményen kivette a részét ebből az idétlen sildes sapkás Martin is.

Azt gondolom, miután nem ért el komoly sikereket (mint író), nekiállt felépíteni egy olyan világot, amiről tudta, hogy az olvasók zsánere lesz (a munkája miatt erre remek rálátása volt), és tudatosan választott meg minden részletet, ügyelve arra, hogy minden (hangsúlyozom, minden) olyan elem szerepeljen benne, ami az olvasók legnagyobb rétegét kielégíti (hasonlóképpen "tervezte" meg, amiként Edgar Allan Poe is megtervezte a Hollló című versét - apró eltérés, hogy Poe szakmája géniusza volt, Martinnnal ellentétben).
Saját ötlet, egyéni látásmód nincs egyik kötetben sem - vagy talán mégis: a soha, egyetlen más műben nem tapasztalható borzasztóan rengeteg történetszál, és az irdatlan sok szereplő (én legalább is még nem tapasztaltam ilyet). Gondolom, egyszerre akart sokfélét, vagy esetleg úgy vélte a tervezett monumentális műnek ennyire szerteágazónek kell lennie.
Nem véletlen hagyta abba (pláne, hogy a HBO pont jókor kereste meg az ajánlatával - volt mire hivatkozni), nics a földön épkézláb ember, aki ezt a félbehagyott katyvaszt képes lenne normálisan befejezni.
Ahogy a "két idiótának" sem sikerült.
Ez a különbség Martin, és az irodalom komoly művelői között: nem is elsősorban a képesség (noha Martinnak ezen a téren ugyancsak vannak hiányosságai szerintem), hanem a rajongók tisztelete, szeretete.

(A franc, pár soros postnak készült, és mi lett belőle... Sebaj, mindenki az utolsó részt várja már, ezt vélhetően senki nem fogja olvasni.)

nota19 2019.05.19. 21:46:19

Nos, hát itt vagyunk. Itt a vége. Senki ne ringassa magát abba a reménységbe, hogy majd Martin megoldja. Hát nem. Szerintem azért nem készült még el a folytatással, mert gőze sincs, hogyan tovább. De ezt már sokan, és sokkal jobban megfogalmazták nálam.
Nemsokára meglátjuk mit találtak ki nekünk. Én várom a végkifejletet, bármi lesz is az.
Valar morghulis.

nota19 2019.05.20. 05:51:18

Hát, nem is tudom mit mondhatnék. Keresem a szavakat, de egyelőre nem találom.

sixx · http://comment.blog.hu 2019.05.20. 06:40:04

@nota19: kapják be az összes faszomat - asszem ez adekvát.

lilcsi manó 2019.05.20. 06:56:49

Ertem en hogy nem lehet halivudi vege mert ez a GOT, de bakker ilyen befejezest.. :-( :-( Kit Harington nyilatkozta hogy kiabrandito es tenyleg ez a legjobb szo ra

lilcsi manó 2019.05.20. 06:59:09

Es ha tenyleg felvettek tobblefele valtozatot a kiszivarogtatasok miatt igazan leadhatnak azokat is

,, 2019.05.20. 07:01:08

@nota19: erre kíváncsi vagyok, mert te végig kitartottál a sorozat mellett, annyit árulj el h pozitívak, negatívak v esetleg semlegesek az érzéseid?:)

nota19 2019.05.20. 07:31:27

@sixx: igen kb. ennyi.
@,,: nagyon, de nagyon negatívak.

nota19 2019.05.20. 07:37:45

@lilcsi manó: ugyan mi értelme lenne ezek után, :(

lilcsi manó 2019.05.20. 08:08:06

@nota19: kicsit elfelejtenem a mai pocsek reszt

nota19 2019.05.20. 08:16:33

@lilcsi manó: megértelek, bár ezt már semmi nem tudja elfeledtetni. Mindössze három apró momentum tetszett a részben, és talán egy negyedik is. Talán. Ha majd lehet róla beszélni elmondom.
Végig az kattogott a fejemben, hogy wtf? Wtf? Wtf???????

lilcsi manó 2019.05.20. 08:47:17

@nota19: most hogy felebredtem es jobban vegig gondoltam a filmet en is talaltam benne 1 db pozitiv dolgot, a legeslegvegen, ez a hajnali keles miatt elsore nem esett le, most ezzel vigasztalom magam :-)

nota19 2019.05.20. 09:26:02

@lilcsi manó: másodjára néztem meg. Továbbra is hülyeség a nagy része,de vannak benne jó pillanatok. Kár, hogy nem illeszkednek bele a történetbe.
Még emésztenem kell az egészet. : )

Gunsmoke 2019.05.20. 09:41:00

Tegnap néztem végig. Hatalmas csalódás volt. Igazából nem a történet ívével van a bajom, a karakterek "újfajta" motivációit is meg lehet magyarázni, ha nagyon akarjuk, de a sorozatnak épp az volt eddig a lényege és esszenciája, ahogy Sixx is írja, hogy a karakterek döntései alakították a cselekményt, de azok (a karakternek megfelelően) mindig logikusak és következetesek voltak. Nem akarom újra sorolni, hogy miért, de szinte az összes fő karaktert kiherélték és lenullázták ebben a részben, ami kurvára felbosszant. Igazából soha sem érdekelt, hogy ki ül a trónra, ki hal meg és ki marad életben, a történet nem ettől volt jó, hanem a karakterektől, akik cselekedtek, döntéseket hoztak, de mindig a karakter jellemein belül maradva, amire más karakterek cselekedetei és döntései ugyanúgy hatással voltak. Ezzel a résszel viszont átmentek valami teljesen másba, fanservice-be, parasztvakításba, erőltetetten sokkolni próbálóba, a nézőt hülyének nézőbe. Ezek után kurvára örülök, hogy már csak egy rész maradt belőle. A könyvet nem olvastam, de nagyon remélem, hogy Martin hamarosan befejezi, akkor nekiállok, hogy végig olvassam, mert a TV-s befejezés nem méltó hozzá.

Cymantrene 2019.05.20. 10:51:21

@Barca De Real: Szerintem az igazán jó könyveket az író magának írja.

A kanonikus nagy íróktól is számolatlanul lehetne hozni a példákat, hogy a programozott írás lehet jó, de zseniális nem valószínű. Jókai is írt olyat, amivel egyszerre akarta kitölteni az újságoldalakat és teszem azt megfelelni a Verne-t szeretőknek (pl. Egészen az északi sarkig). Olyan is, egyszer jó. Balzac nagy része szemét, Stendhaltól is a Vörös és fehér, amit az olvasók kérésére írt, a Vörös és fekete nyomába se ér.

Ráadásul ez egy krónika! A dolgok megtörténnek, és a krónikás lejegyzi, amiről tud és amit kedve-ereje enged. Nem kell kerek egész legyen történetívvel stb.

Az utolsó rész még nem láttam: este kiderül, utána is tudok-e ilyen türelmes lenni :-)

csillagporszem 2019.05.20. 10:59:39

Ez az utolsó évad hatalmas csalódás. Annyi jó van az egészben, hogy sikerült elérniük azt, hogy egyáltalán nem bánom, hogy vége a sorozatnak, még örülök is neki.
Az első 3 rész tetszett, azt hittem a gagyi 7. évad után kapunk valami jó kis befejezést, erre képesek voltak ezt a semmit összehozni az utolsó 3 részre? :( Erre kellett várni 2 évet? Legalább szóltak volna előre, hogy bocs de ne várjatok túl sokat a 8. évadtól. Nem tudom már melyik szereplő nyilatkozta azt, hogy a sorozat után a nézőknek terápiára lesz majd szülségük, de álmomban sem gondoltam arra, hogy azért, mert ennyire rossz lesz a sorozat a végére :)

csillagporszem 2019.05.20. 11:11:04

@nota19:
Hős vagy, hogy képes voltál 2x is megnézni. Soha nem fordult elő a sorozatban, de én a a mai rész második felét sokszor untam és vártam mikor lesz már vége, mégse kaszáljam már el a sorozatot a vége előtt 30 perccel :D Ami szégyen az írókra nézve, mert az első 6 évadot már néztem újra, van amelyik részt többször is és még úgy sem untam soha.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.20. 11:34:50

@nota19: kíváncsi leszek, mert ha már kilenc évet töltöttem a sorozattal, akkor azért megnézem a végére. másfelől meg semmilyen elvárásom sincs, ha valakiknek, akkor a Tyrion-Sansa párosnak szurkolok valamelyest, de lehet más is.
majd este jelentkezem.

,, 2019.05.20. 13:07:21

én még/már nem tudom mit gondoljak. a tagadás fázisából (Dany, Jaime) túllépve most úgy látom h ez a 2 utsó rész abszolút Martin befejezése volt, szerintem az első regény megírása óta kb így akarta lezárni a főbb szálakat. Viszont nagyon keserűnek éreztem a hangulatot, még Got-szinthez mérve is. Magamat azért sajnálom, mert a végkifejlet tudatában már biztosan nem lesz kedvem újranézni soha a részeket. 8x03 után kellett volna abbahagynom, de ezt már mondtam.
a többit később

nota19 2019.05.20. 14:13:04

@,,: állítólag a befejezést egyeztették Martinnal. Nem is tudom mit mondjak. Ha ezek szerint Martin is így fejezi be, hát remélem, hogy legalább megmagyarázza. Itt erre persze nem volt idő, de nekem olyan volt, mint egy arculcsapás. Csak pislogtam, hogy most mi van???

,, 2019.05.20. 14:32:55

@nota19: igen, azt tudom, h egyeztettek, de azért bevillant egy-két dolog a kezdeti regényekből, h hát igen, voltak célzások (később kifejtem szívesen)
De amúgy biztos vagyok benne h olvasva élvezetesebb lett volna, pl Dany Mad Queen státuszba lépése ellen nagyon ellenkeztem, viszont egy Dany POV-n keresztül látni a "megőrülését" (ezt azért idézőjelbe rakom), az nagyon tuti lett volna/lesz

nota19 2019.05.20. 15:01:24

@,,: szerintem Dany nem őrült meg. Nem volt olyan klasszikus őrült, mint pl. az apja. Dany megszállott volt, persze lehet ez is egy őrület.

,, 2019.05.20. 15:26:06

@nota19: +már csak azért is nagyon Martinos ez a befejezés, mert nagyon sok volt benne a gyűrűk ura párhuzam, amiről tudjuk h mekkora alapmű neki

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.20. 15:32:37

@nota19: a legutolsó részt nem láttam még, az utolsó előtti ismeretében:
Daenerys nem volt hajlandó kiadni kezéből a már karnyújtásnyira fekvő trónt. pontosan tudta már, hogy Jon (= azaz Aegon) unokaöccse egyenesági férfi származott, nála nincs erősebb jogosult a trónra az életben maradottak közül. amúgy érthető a reakciója, mert az elmúlt években mindent feláldozott a trónra kerülésért, korábban és most, az utolsó évadban különösen gyorsan haltak mellőle közvetlen támogatói és követői.
a sorozatban különösen jól ábrázolták a House of the Undying látomását, egy az egyben az a dilemma került elő kék szirmú virággal (= utalás Rhaegar csokrára, amit azon a lovagi tornán Lyannának nyújtott Elya Martell helyett, közvetve Jonra).
Dany trónra kerülése viszont egyáltalán nem lenne hosszú távú megoldás, az öröklődés kérdése azonnal felvetődik, meg az is, milyen pacákot viselne el vagy fordítva ki viselné el őt és maradna életben Drogon mellett. egyszerűen túl erős és öntörvényű, nem a trónra való.

adódik a párhuzam a SW Anakinból Vaderré alakulással. ahhoz képest ez sokkal hihetőbb, még az összekapottsága ellenére is. kellett volna legalább még egy rész már Missandei és Rhaegal nélkül, amikor az időszűke és a kezdődő magány és eltávolodás drákói lépésre ösztönzi Daeneryst.
anno az SW3ban Anakin pálfordulása teljesen elnagyolt, George Lucas méltán bukott meg és került is ki kezéből a teljes SW franchise. ráadásul ott 2*3+1, azaz hét óra állt rendelkezésre egy teljes karakterívet és fejlődést bemutatni a töréssel együtt, feleannyira sem sikerült, mint a GoTnak Daenerysszel.

nota19 2019.05.20. 15:51:38

@adamskij: itt nem is Danyvel van a baj, az nagyjából korrekt. A baj ami ezután történik.

zizi77 2019.05.20. 17:14:01

@nota19: most kezdődnek majd csak igazán a hatalmi harcok!

nota19 2019.05.20. 18:31:28

Na, nagyjából lecsillapodtam, túl vagyok a sokkon, talán tudok most már értelmesen is hozzászólni.

Cérnahuszár 2019.05.20. 19:33:33

most már világos hogy miért mondta jamie-cercei páros hogy jó a befejezés és miért borult ki dany, jon, meg még páran....
jamie-cercei karaktere nem lett megerőszakolva, a többi igen.
hatalmas csalódás a záró évad, az embernek nincs kedve szólni sem, elemezni sem, újranézni sem, grat a hbo-nak hogy ezt elérték pár millió nézőnél.

Cérnahuszár 2019.05.20. 19:37:39

szégyellem hogy másoknak ajánlottam. Sajnálom hogy ha eljutnak a záró évadig, ezt kapják :(
Többé nem fog előfordulni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.20. 21:41:10

@nota19: node mégis min akadtál ki? :)

basszuskulcs, ez egy teljesen élvezetes és logikus végszó volt egy eléggé suta utolsó, és kissé célt tévesztett utolsó előtti évad zárásaként.
ide a rozsdás bökőt, hogy Martin már régóta megírta az epilógust, annyira óriási volt a váltás az utóbbi, már túlzottan patetikus részekhez képest.
szuper! :) részemről köszönöm szépen az elmúlt kilenc évet, a nagyszerű világleírást és a mindent. nagyon jól szórakoztam!

ati27 2019.05.20. 21:57:15

Hát ez a rész még gagyibb volt mint az eddigiek.. És nem csak a sztori miatt az szinte másodlagos. A logikátlanságok zavarnak engem. Pl, az egész város, meg a hajók tele vannak légvédelemmel. Most 1 db sárkánnyar minden cécó nélkül elintézi a csajszi azt a 100 hajót, meg a városban lévő minimum 50 bazi nagy nyílpuskát. És még csak meg sem karcolják.. Az előző részben meg simán 3 első nyíl eltalálja, amiből ráadásul 2 végzetes.. És mindezt egyből "takarásból"... Vagy most a csajszi simám felégeti 15 20 perc alatt az egész várost, ami olyan cirka 20-30 négyzetkilométer.. Bezzeg az éjkirály elleni csatában 2 sárkánnyal alig mentek valamire... Köszi bmeg. (az már nem is írom, hogy az a csata "logikailag" is gázos volt..) Akkor még a hülye árkot ami olajjal volt feltöltve is alig tudták meggyújtani. Mostmeg úgy hullottak az erőd bástgyái a sárkánytűztől mint a kártyavár. több méteres falak ide vagy oda.. Szóval baszott nagy vicc az egész... És ez csak egy a sok közül...

Knapp75 2019.05.20. 21:59:52

A hibái ellenére nekem tetszett a legutolsó rész, nagyon illet az előzőhöz.
A hangulata, a zenéje és a beállítások mellett voltak olyan dialógusok is, amelyek az első évadokat idézték. Nekem Dinklage, Harington és Clarke játéka is bejött, elhittem nekik mindent ebben a részben. (még Brannek is)
Nem akarok spoilerezni, de több dolgot is szépen keretbe foglaltak.
Simán lehetett volna ez az évad is 10 részes, hogy kibontsák a különböző konfliktusokat és motivációkat, így rohanós lett, de összességében örülök, hogy kaptunk legalább egy befejezést.
Olyan úgysem lehetett volna, ami mindenkinek tetszik, bár szerintem valami ilyesmi lenne a "tiszta" Martin verzió is, mint amit láttunk.

Az évad 3. részében ugye mindenki szuperhősként küzdött és halt meg, aztán az 5. epizódban meg a Lannister tesókat simán agyoncsapja a leszakadó menyezet.
Na most az utóbbi jobban illik Martin világához, ahol a szereplők emberiek, halandóak és esetlenek, ahol elbuknak a céljaik elérése előtt.
Mindegy, ha kapunk martinos befejezést egy történetszálnak, akkor is fanyaloghatunk, meg ha hálivúdit kapunk, akkor is.

@adamskij: Igen, ilyesmit akartam én is írni.
Nekem is a köszönöm jutott először eszembe.

Knapp75 2019.05.20. 22:02:12

Na megyek inkább aludni, mert kicsit sok lett a helyesírási hiba...

Barca De Real 2019.05.20. 23:16:59

@adamskij:
Abban egyetértek, hogy a szanaszét szórt cselekményt aránylag tisztességesen próbálták lezárni az utolsó részben, ennél többre aligha lehetett számítani.

Mondjuk ezzel együtt nekem az utolsó 2-3 évad kapcsán nem a "köszönöm" az első szó, ami eszembe jut - inkább olyasmi, ami Sixx-ből is kibukott...

Többször is olvastam itt azt a kifejezést a sorozatbeli cselekmények kapcsán, hogy olyan "Martinos". Hátizé, a krapek a Tűz és jég dala könyveken kívül (amiből eddig ötöt megírt, a maradék kettőt vélhetően soha) nem igazán mutatott semmit irodalmi téren, hogy kiérdemelje ezt a jelzőt. Persze, ez csak az én véleményem.
Akik itt abban reménykednek, hogy na majd Martin megírja/befejezi tisztességesen a történetet, iszonyat nagyot csalódnak majd - ne legyen igazam.

Bikli néni 2019.05.20. 23:37:39

Annyi minden kavarog a fejemben, spoileres leszek.

Először a lényegtelenek: ezek a filmes klisés koppintások, először Dany szónokol - Coin elnök a Hunger Games-ből (komolyan azt vártam, mikor nyilazza le valaki), meg Hux a Star Wars-ból.
Jon hajóra szállós jelenete a végén tisztára, mint amikor Frodó elhaj!zik Szürkerévből, de még előtte megmondja Samunak, hogy megmentettük a világot, de nem nekem. Rögtön ezután meg Brienne elkezdi írni a testőrparancsnokok könyvébe a memoárjait, Sam meg beállít A gyűrűk ura, izé, A tűz és jég dala 1. kiadásával. Hát baszki. (+1: Arya elhajózós jelenetét a The children c. dallal aláfestve lásd még a 4. évad utolsó jelenetében. Arya elhajózik Brayvosba, a The children aláfestő zenéjére.)

Megértettem, hogy múlik az idő az utolsó részben, hogy elmúlt a hosszú tél, de valami végtelen kiábrándító volt, hogy az elején sehol a tél, aztán hirtelen akkora hó van, ahogy ott sétálnak, hogy Drogont is belepi, aztán újra tavasz, és tádámm, az évszázados épületek újra állnak, mintha Drogon sose lett volna ott. Biztos van CSOK is, aztán azért lettek házak meg gyerekek. Facepalm.
Az egyetlen jelenet, amit megkönnyeztem, az Brienne már említett jelenete volt, ahogy emléket állít Jaime-nek.
Nekem az első két rész nagyon bejött, a harmadik is, a logikátlanságai ellenére is, de onnantól mélyrepülés az egész. Gondolkodtam, milyen lesz ezentúl úgy lenni, hogy nem várjuk többé Westerost - de Benioffék elérték, hogy ne legyen olyan rossz.

Cymantrene 2019.05.21. 00:07:03

Féltem az utolsó résztől, de kellemesen csalódtam. Méltó befejezése lett az egész sorozatnak.

lilcsi manó 2019.05.21. 07:37:16

@Bikli néni: lehet Brienne lett a testorparancsnok, nem? Valamiert ott ult a kistanacsban is

nota19 2019.05.21. 07:37:38

Egy apró hülyeség a részemről. Mi lett Szellem fülével? Tormund lerágta, vagy mi? Elnézést kérek.

lilcsi manó 2019.05.21. 07:55:46

@nota19: az nekem is feltunt, fent eszakon verekedett valakivel..
Erdekes Jon most hogy orult neki, 1 vagy 2 resszel ezelott meg siman elkuldte

nota19 2019.05.21. 08:07:51

Na jó, most már elmondom. Aki akarta már úgyis megnézte.
Ami tetszett:
Amikor Tyrion eldobta a segítő kitűzőjét.
Az, hogy Brienne befejezte Jaime fejezetét a Fehér Könyvben.
Az, hogy ott ért véget, ahol kezdődött, a falon túl.
Plusz még talán az is, hogy Tyirion és Bran beszélgetéseinek végre lett valami értelme. Mert eddig nem látszott.

Cérnahuszár 2019.05.21. 08:36:10

@nota19: szellem fülét még a 08.03-ban csócsálták meg a zombik deresnél

lilcsi manó 2019.05.21. 08:52:36

@nota19: es az hogy Jon tojt az ejjeli orsegre es ellovagol eszakra a vadakkal? :-) meg egy zold novenyt is mutattak, ugy tunik az ejkiraly halalaval a tel is visszahuzodik, ugy elhet mint eszakon (a faltol delre)

Sixx, legyszi, legyszi ne tilts ki innen, a fb mar tele spoilerekkel

Cérnahuszár 2019.05.21. 08:58:40

@lilcsi manó: inkább mint az éjjeli őrség. Én sem esküdtem volna fel újra, szivassák a fejesek azt akit akarnak. Így is csak egy lova volt meg a kardja, de legalább a szabadsága megmaradt.

nota19 2019.05.21. 09:10:32

@Cérnahuszár: ez jó válasz lehetne, de a negyedik részben még megvolt mind a két füle, ha jól emlékszem.
Mindegy, ez nem is lényeges, csak trollkodás a részemről. : )

Cérnahuszár 2019.05.21. 09:17:17

nem jól emlékszel, 4 rész, 3 perc 50-kor mutatják szellemet véres hiányzó füllel. Nincs kedvem képet feltölteni, és linkelni... De mindegy is valóban.

Cérnahuszár 2019.05.21. 09:19:37

4,5-ön áll az imbd-n az utolsó epizód...4x annyian pontozták mint a korábbi évadokban az epizódokat

nota19 2019.05.21. 09:19:49

@lilcsi manó: nade ki most az Éjjeli Őrség? Pont a vadak voltak azok, ha jól láttam. Ez egy hatalmas ellentmondás, de ezúttal a jó értelemben.

nota19 2019.05.21. 09:21:21

@Cérnahuszár: rendben. Nekem sincs kedvem visszakeresni.

Cérnahuszár 2019.05.21. 09:28:09

@nota19: tormund mondta hogy vállalják a fal őrzését, amig át nem jött az éjkirály. A deresei csata után mondta tormund hogy akkor ők visszaballagnak a fal másik felére, minden más felejtős. Amúgy az éjjeli őrség ha tényleg megmarad, már csak a bűnözők lerakóhelye lesz, mindenféle magasztos cél nélkül. Még kevésbé akar a fene odamenni.

nota19 2019.05.21. 09:34:53

@Cérnahuszár: de mégis ott voltak a Fekete Várban. Persze lehet, hogy csak az erőt gyűjtötték arra, hogy végre hazamenjenek. Az őrséggel kapcsolatban szerintem igazad van. Eddig sem volt egy elit alakulat (persze a kezdeteket leszámítva, amikor tisztesség volt ott szolgálni), de most mi maradt? És ki ellen? Ahh.

Cérnahuszár 2019.05.21. 09:35:24

keleti részt őrizték tormundék, amig le nem omlott. Jon meg kb 50 vaddal ment át most, akik maradtak. A falon túli királyság...nem lesz sok dolga ott sem

lilcsi manó 2019.05.21. 09:39:21

@Cérnahuszár: a fal sincs mar meg teljesen, a jegsarkany lebontotta, ugy meg nehez lenne megvedeni :-) kb mindenki akit oda kuldenek tovabb fog szokni eszakra

lilcsi manó 2019.05.21. 09:41:08

Amugy az feltunt hogy Tormund milyen jol megtanult lovagolni? :-)

,, 2019.05.21. 09:43:47

Most akkor Bran a legnagyobb főgonosz? Mert szerintem igen
Ha belegondolok, h az egész 8x03 az ő védelméről szólt...

Cérnahuszár 2019.05.21. 09:48:39

@,,: ugye martin azzal játszott hogy bemutatta a szereplők jó és rossz oldalát is, váltogatva és húzta az érzeélmeinket. Már tudjuk hogy danyé mi, és joné is. Brannak nincs rossz oldala eddig. És állítólag itt a vége...

borzlány 2019.05.21. 09:49:44

@Bikli néni: hát nálam is elérték, hogy nemcsak hogy nem sajnálom hogy nincs több, hanem szeretnék elfelejtkezni róla.

,, 2019.05.21. 09:53:55

@Cérnahuszár: javítsatok ki ha rosszul emlékszem, de ő volt az aki erősködött h el kell mondani Jonnak h targ...ő tudta előre h mi fog történni, beleértve azt is h dany kiborul és mi fog történni királyvárral... szóval az események láncolatát nemcsak előre látta, de ő indította el

,, 2019.05.21. 09:55:22

@Cérnahuszár: az h az elméletem szerint tudatosan több ezer ember halálát okozza, nekem elég rossz oldal

lilcsi manó 2019.05.21. 09:56:34

@Cérnahuszár: azert a hollova valtozassal eleg erzeketlen lett, Meera Reed is nagyon kiakad ra, nem biztos hogy o a legjobb kiralynak, kiveve persze ha csak vargolgat es amugy Tyrion csinal mindent :-)

Cérnahuszár 2019.05.21. 09:58:55

@,,: nem vagyok meggyőződve róla hogy ezért mondta...
meg arról sem hogy látja a jövőt is
amikor mondja neki jamie hogy a deresi csata után vajon feldobja-e hogy ő lökte ki az ablakon, visszakérdez hogy biztos-e abban jamie hogy lesz holnap?
persze lehet ez is szar forgatóköny-dialógus probléma, nem ez lenne az első ellentmondás, folyton ilyenbe ütközünk és nem lehet összeilleszteni a darabkákat.

Cérnahuszár 2019.05.21. 10:04:33

@lilcsi manó: hát eddig úgy van beállítva hogy pont az érzelem hiánya miatt lesz jó király, objektívan tud dönteni
a bordély meg úgy sem érdekli, szal azt átverik tyrionék

,, 2019.05.21. 10:12:26

@Cérnahuszár: Martinnak volt egy írása h szerinte milyen egy regényben egy jó uralkodó, nem az a lényeg h igazságos meg jó fej, hanem h milyen az adópolitikája, stb, vannak-é konkrét elképzelései adott dolgokról. Sztem a király és a demokrácia között a logikus lépés a szenátus lett volna, brannak semmi szerepe, mindenben ami gyakorlati a kistanács dönt

Cérnahuszár 2019.05.21. 10:23:45

ramsey az igazi hszh, mert megmondta: ha azt hiszed ennek jó vége lesz, nem figyelté eléggé

Cymantrene 2019.05.21. 10:56:53

Azért vicces, hogy a politikai haladás a Szent Német-Római Birodalom választófejedelmes uralkodó választásának bevezetését jelenti az öröklés helyett.

ezneménvagyok 2019.05.21. 12:36:05

Hát, elég meglepő volt ez az utolsó rész abból a szempontból, hogy ahogyan beharangozták, és ahogy ritkították a szereplőket az előző néhány epizódban, én arra számítottam, hogy a végét alig néhányan fogják megérni. Ehhez képest egyedül Dani ment a levesbe (előre láthatóan), pedig nálam erősen rezgett a léc Tyrion, Jon, a zsebcirkáló és a Féreg alatt is, hogy a mellékesebb karakterekről ne is beszéljek.

Az tetszik, hogy Tyrion mennyire hű az új, lebutított formájához. Még meg se melegedett alatta az új segítői szék, már elintézte a frissen megválasztott király meggyilkolását, amennyiben a pénzügyeket rábízta a széria legpénzéhesebb és leggátlástalanabb figurájára. Aki, ha szintén hű a karakteréhez, máris azon töri a fejét, hogyan tudná kiiktatni az ellenőrzési folyamatból a Mindent Látó Szemet...
(Bronn amúgy nálam az egyik legkedveltebb karakter volt, innen vitézlett le az utolsó szériák során odáig, hogy jobban rühelltem a két királynőnél is.)

Az továbbra is vicces, hogy a drótakik meg a makik szemlátomást osztódással szaporodnak (mondjuk a makulátlanok máshogy nem is nagyon tudnának, náluk még a szűznemzés is kizárt), ugyanakkor elég fura volt, hogy a vérek Dani véréből hogy eltűntek a képből a végére. Se Jon fejét nem követelték, pedig a vezérüket nem párharcban ölte meg (ami náluk azért nem lenne nagy dolog), se azt nem tudtuk meg, mi lett velük. Az nem túl valószínű, hogy a Féreg magával vitte volna őket Kubába, az meg több mint valószínűtlen, hogy beálltak Edmur nagyúrhoz (aki mellesleg fergetegeset alakított) földművesnek, szóval ez is egy elvarratlan szál.

És Sam mint nagymester?! Ne már!

Viszont egy dologban bejött a kiszivárogtatás: Arya a végén tényleg egy hajó fedélzetén áll, csak az irány más.

,, 2019.05.21. 12:45:52

@ezneménvagyok: egy dologban? Jelenetről jelenetre stimmelt az utsó 2 rész leakje

,, 2019.05.21. 12:57:05

@ezneménvagyok: btw davos komolyan felajánlotta a makulátlanoknak h alapítsanak saját házat Harrenhalban v csak hallucináltam? Hacsak tényleg nem osztódással szaporodnak, nem lenne túl hosszú életű dinasztia:)

Duke Silver 2019.05.21. 13:04:33

arra kíváncsi lennék, hogy ha Bran "élete" elfogy, akkor, mint, ahogy Brannel is történt, az új király megválasztásakor abba az illetöbe is "feltölti"-e a 3-szemü hollót, így biztosítva, hogy a kontinenst mindig egy mindenre emlékezö, mindent tudó elme legyen, mindig más-más családból, de végül is, ugyan az a "személy".

Jon, mint King beyond the Wall meg kb az a forgatókönyv, amit szerintem a karakter leginkább el tudott volna magának képzelni.

(remélem nem votlam túl spoileres... kicsit már úgy is mindegy, amilyen vége lett ennek az egésznek)

nota19 2019.05.21. 13:06:33

@,,: igen tényleg így volt. :) Davos nyilván le akarta nyugtatni őket. Gondolom. Davos az egyik olyan szereplő, aki végig önmaga tudott maradni, nekem az egyik kedvencem, örülök, hogy nem halt meg.

Duke Silver 2019.05.21. 13:07:11

@,,: az megint csak egy következetlenség volt a készítök részéröl... ahogy mostanában a memeken lenni szokott "Davos kinda forgot, that ..."

Ennyire tisztelték ezek ezt az egészet, enynire tiszteltek minket.

lilcsi manó 2019.05.21. 13:57:49

@Duke Silver: sztem arra szuletni kell nem lehet barki 3szemu hollo, Brannek is voltak fura almai, ugy kezdodott

Duke Silver 2019.05.21. 14:05:15

@lilcsi manó: ok,de akkor a kiválasztásnál mehetnek úgy is, mint ahogy a dalai lámát is keresik minden alkalommal.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.21. 14:13:00

@,,: Highgarden & Reachet ajánlotta fel, Tyrion ráncai meg kisimultak, amikor Féreg Naath szigetét említette.
...ahol a könyvek szerinti lepkekór hirtelen kinyírja a makulátlan maradékot.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.21. 14:14:58

@nota19: nekem egyedül ez maradt válaszolatlan kérdésként. a Watch egy nyílt börtön a falon, a független Észak felé hiába dezertálnak, északra meg ott a freefolk Jonnal.

,, 2019.05.21. 14:17:25

@nota19: annak én is örültem:)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.21. 14:20:17

@Cérnahuszár: nézd, az Ámokfutók első lenezét több, mint hatvanezren vették meg egy év alatt anno. következik-e ebből, hogy szuperjó volt Kozsó? persze hogy geciszar volt.
szóval szavazhatnak tömegek 1essel, de kit érdekel? a korai black metalt se hallgatják ezerből egynél többen, mégis kurvajó lemezek születtek abban a stílusban. filmes példának meg mondhatnám az orvul meggyilkolt Pasolinit, aki csak igen jó vagy szuperjó filmeket készített, mégsem lett elismert.

ezneménvagyok 2019.05.21. 14:23:17

@lilcsi manó: "ki az a zsebcirkalo??"

Hát aki zsebben van és cirkál... :-D

ezneménvagyok 2019.05.21. 14:24:33

@,,: A helyszínre nem emlékeztem (mondjuk mindegy is), de igen.

nota19 2019.05.21. 14:28:09

@adamskij: az Éjjeli őrség, mint olyan egyszerűen okafogyottá vált. Jon meg is kérdezi: még létezik? Ez inkább egy menekülési útvonal volt Branék számára. Legalábbis szerintem.

ezneménvagyok 2019.05.21. 14:28:31

@,,: Én a port.hu-s előzetesre gondoltam, annak a vége nagyon nem ilyen. Valaki más pontosabban megjósolta?

Cérnahuszár 2019.05.21. 14:33:51

@adamskij: "érzem hogy mondani akarsz valamit" ehhez képzelj el egy erölködő arcot :D
ha megkönyörülsz rajtam konkrétabban írod mire reagáltál

,, 2019.05.21. 14:36:46

@ezneménvagyok: igen, nagyon részletes leak volt a redditen, olyan részletességgel h pl: "samwell felveti h válassza meg a nép az uralkodót, a többiek nevetnek"

Cérnahuszár 2019.05.21. 14:38:35

off mi a franc jó hányingerre? ami nem vényköteles, egész nap döglődöm
on

zizi77 2019.05.21. 14:51:04

@Cérnahuszár: coca-cola kikeverve belőle a bubi. Lehetőleg hideg, kicsi kortyokban, egyszerre nem sok!

zizi77 2019.05.21. 14:54:32

@zizi77: daedalon se receptes egyébként.

nota19 2019.05.21. 14:57:53

@Cérnahuszár: szódabikarbóna. De azzal vigyázz, mert ellentétes hatása is lehet. Akkor viszont hamar túl leszel rajta.

ezneménvagyok 2019.05.21. 15:33:29

@,,: Ja, az nekem kimaradt. Ez a másik a közelében sem járt.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.22. 06:22:35

@,,: ilyen leakeket miért jó dolog elolvasni majd utólag rajtuk rágódni?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.22. 06:25:19

@Cérnahuszár: arra gondoltam, hogy az ott szavazók zöme, vagy a petíciót létrehozók és aláírók sült bolondok. nekik Daenerys kellett volna, ártatlan gyerekek perzselt hulláin át.

nota19 2019.05.22. 06:39:47

@adamskij: ez szerintem is baromság. Gyerekes és ostobaság. Most már kezdek megbarátkozni a lezárással. Nem vagyok elégedett, de ez van.

,, 2019.05.22. 06:48:45

@adamskij: mondok egy rosszabbat: megnéztem a sorozatot ÉS utána még a könyveket is elolvasom (ha megjelennek), hiába tudom nagyjából h mi lesz a vége:)
2. kérdést nem értem, én biztosan nem rágódtam, egyszerű tényeket egyeztettünk a komitárssal h igaz volt-e v sem

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.22. 08:20:52

@,,: :D

rájöttem, mit hiányolok még: Meera spinoffot, ahogy északról pénzel és támogat egy déli rebellis csoportot vagy pszichológus iskolát nyit szociopaták kezelésére.

Cérnahuszár 2019.05.22. 17:51:20

@adamskij: az imdb-n szavazók zöme sültbolond? Akkor is sültbolondok voltak amikor a korábbi 7 évadot minden évben stabilan 9 pontra értékelték? Vagy csak most bolondultak meg, hogy levitték ezt 4 körülire_?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.23. 11:14:50

@Cérnahuszár: akkor is az volt.
a GoT fanbase szuper példája az ultra-megrögzött és kedvencébe kapaszkodó kisgyerek mentalitású nerdöknek; ha nem az történik, amire vágyik, egyből üvölteni kezdi a világba a fájdalmát.
Martin is jókora részt hibás ebben, mert ő is tudatosan épít ezekre a szerencsétlen százezrekre, pláne amikor tegnap még rá is erősít, hogy majd a könyvek vége az nagyon más lesz. akkor mégis mi a fenéket beszéltek meg 3-4 éve?

szóval ez az elégedetlenség first world problem, míg milliók éheznek és többezer állatfaj veszélyeztetett. kurvára tudni kéne helyén kezelni a dolgokat, faszom.

William Hunter 2019.05.23. 11:55:46

@adamskij: "a GoT fanbase szuper példája az ultra-megrögzött és kedvencébe kapaszkodó kisgyerek mentalitású nerdöknek; ha nem az történik, amire vágyik, egyből üvölteni kezdi a világba a fájdalmát."
Ennek tükrében érdekes, hogy az S3.E09 (The Rains of Castamere) 9.9-en áll az imdb-n.
www.imdb.com/title/tt0944947/episodes?season=3
Ennyien nem kedvelték Robb Stark-ot, Talisa Stark-ot, Catelyn Stark-ot és Shaggydog-ot?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.23. 12:10:10

@William Hunter: viszont a Red Wedding 2000ben jelent meg könyvben, a sorozat meg 2013ban ért az eseményhez.
a mostani részek mélyebb osztályzatait szerintem a történettel és a szereplők sorsával elégedetlenség alakítja. spec a záró rész szerintem messze az utolsó 2 évad legjobbja, simán Hardhome szintű.

SW példával ahogy a Rogue One, The Last Jedi vagy Solo is rendre közepes értékelésűek, nekem még elképesztően tetszenek és 9-10es filmek (kivéve az űrben mary poppinsi úszkálást).

William Hunter 2019.05.23. 12:25:50

@adamskij: "viszont a Red Wedding 2000ben jelent meg könyvben, a sorozat meg 2013ban ért az eseményhez".
Igaz :) A GoT fan kisebbség, aki előtte olvasta a könyvet, nem azt élvezte, hogy a fent említett szereplők elhaláloznak. Hanem a Red Wedding filmes megvalósítását. Viszont a többséget, aki nem olvasta, sokként érték a történtek. Ezért furcsállom a 9.9-et.

VT 135 2019.05.23. 12:57:32

@adamskij: Adamskij, nem tudsz te semmit... Vagy fogalmazzunk úgy, nem vagy képes kritikusi szemmel vizsgálni filmeket. Számodra úgy látszik, csak a látvány, meg a cím számít - a tartalom (pusztulása) teljesen lényegtelen.
Olyan ez, mintha készülne egy gulyásleves. Csak éppen marhahús helyett szója van benne, zöldségek helyett moszat, paprika helyett ólmozott festékpor - dehát ez számodra teljesen rendben van, hiszen ez akkor is LEVES, sőt: GULYÁSLEVES - hiszen az van ráírva az üstre.

Több millió Ft-ban fogadtam volna, h neked a Last Jedi is a kedvenced. Ugyanaz a hozzáállás.

Akkor elmondom ismét, mi a gond mind a kettővel: az, h mins a SW, mint a GoT felépített egy világot, benne a saját szabályaival. Ezekra tojtak magasan a TLJ, illetve a GoT utolsó évadai. csak hát az van, h ha kiveszed a szabályokat, radikálisan megváltoztatot őket, az olyan, mint amikor kiveszed egy háznak az alapköveit. Összeomlik.
A GoT másik meggyalázása a karakterek egybitesre csökkentése. Az egész sorozatban nem a látvány volt korábban a lényeg, hanem a karakterek, a karakterek fejlődése, a párbeszédek és pl. olyan nyalánkságok, mint a hatalom és egyén viszonya (és nem a szokásos, lerágott csont formájában).

VT 135 2019.05.23. 13:03:00

Sixx,
sajnos megértem, h ebből a szarkupacból már szinte lehetetlen bármiféle humort kicsikarni. :(
Egyedül nekik sikerült:
www.youtube.com/watch?v=jAhKOV3nImQ
(Game of Thrones Season 8 Pitch Meeting)

VT 135 2019.05.23. 13:13:02

@adamskij: Ja és pontosítsunk - a Rogue One nem közepes értékelésű, hanem többségében pozitív (imdb 7.8, rotten tomatoes 84%/86% "szakértők"/közönség) és azoknak, akiknek nem jött be a TFA és a TLJ, többségük jónak tartja a RO-t. Talán azért, mert a SW hangulatot sikerült többé-kevésbé átadnia és nem Kathlyn Kennedy Feminista/SJW ideológiájára koncentráltak...

Duke Silver 2019.05.23. 13:18:44

@VT 135: +1

+ nagyon irritáló, amikor teljesen logikusan, az eddig felépített szabályok hiányosságát számonkéri az ember, és erre vmi olyasmi a reakció, hogy aki így tesz, az egy pl "kisgyerek mentalitású nörd".

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.23. 14:07:59

@VT 135: a GoT egybitesre csökkentése Martinnál is megjelent: a Feast for Crows egy tortúra könyvként. még a sorozat is felhasználta a “meereeneese knot” problémát, amire a jó Martin deus ex machinaként reptette át Danyt a dothrakikhoz.
az tök egyértelmű, hogy a 7-8 évadok történetvezetése elmarad a korábbiaktól. nekem a 4es évad is szódás amúgy, pedig az még Martiné. viszont a befejezés egészen korrekt, ez nem D&D találmány. ahogy Arya szúrása sem.

Cérnahuszár 2019.05.23. 16:45:03

@adamskij: nem mond ilyet martin hogy a könyvek vége nagyon más lesz. Pont hogy nem mond semmi konkrétat.

VT 135 2019.05.24. 02:05:52

@adamskij:
"viszont a befejezés egészen korrekt, ez nem D&D találmány. ahogy Arya szúrása sem."

Arya szúrásában én sem látok kivetnivalót. Abban a 3 mp-ben. Mindabban, ami előtte volt a 8x03-ban viszont Holló-színház szintű abszurdumot. És ahogy annyian már rámutattak: ugyanazt a történetet meg lehetett volna valósítani úgy, h hiteles legyen.
De onnantól kezdve, h a könnyűlovasságot nekivezették a holtaknak, h a tüzérséget a gyalogság elé tették, h a védelem nagy része nem a várban volt, h a főszereplők mind vastag plot armorban nyögtek, innentől kezdve számomra meghalt a sorozat.
Olyan ez, h ha valaki nekem durván hazudik, átver, akkor onnantól többé már nem tudok hinni neki.

A 8x06-tal (is) úgy voltam éppen ezért, h már semmit nem jelentett számomra. Mint egy nő, aki megcsalt, átvert. Még játszhatja magát, még süketelhet, mielőtt végleg szakítunk, de komolyan már nem tudom venni.
Ettől függetlenül a befejezés szálakat - elengedve a GoT szabályait - hangulatosnak találtam, más kérdés, h semmi értelmük nem volt. De valahogy megnyugvást jelentett, h Jon ellovagol az északijaival. Bár röhögtem volna egy nagyot, ha, ahogy bemennek az erdőbe, egyszercsak előkerülnek a holtak és a Mások. :D

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.24. 08:28:10

@VT 135: az utolsó jelenetnél bennem is megmozdult a kisördög, hogy valami másokra utaló jellel lehetne feszültséget teremtni és nem lezárni a történetet. De lezárult, ugyanúgy, ahogy Tolkien is lezárta, Martin meg óriási Tolkien rajongó.

Ha neked tényleg a csata / stratégiai szálakkal volt fő gondod, akkor már a Blackwater csata idején toporzékolnod kellett volna. Teljesen értelmetlen volt Stanniséktől, hogy a hét királyság legnagyobb erődje ellen félig szedett-vedett flottával hajózik, bármi tűzerő híján. Euron flottájához képest pláne kismiska volt a Baratheon-hajóhad.
De oké, te főleg történelmileg hű csatákat, jelmezeket, viselkedést, stb. vársz; viszont a GoT nem történelmi műsor, hanem egy fiktív világ fiktív története (direkt nem írtam fantasyt).
Szabályokról is beszélsz, noha a GoT világ egyik fő erénye fantasyn, mint műfajon belül - és ezért nem írtam fantasyt - hogy felrúg minden, fantasyban Tolkien óta megegyezéses keretet, “szabályt”. De legyen, ez is egy nézőpont.

Amit ezzel szemben sokkal elfogadhatóbb kritikának tartok és osztom is, az a plot armour. Sajnos a 6-7-8. évadban teljesen nyilvánvaló volt, hogy néhány szereplő bármit tehet, úgysem hal meg, “mert neki később még szerepe lesz”. A zombimentő akcióban mindössze Thoros maradt ott, pedig Jorah majdnem leesett a sárkányról és mégis megmenekült. Abban az akcióban minimum még 2 karaktert ott kellett volna végezni, az egyiket egy mással küzdelemben.
Eleve a mások alig szerepeltek, pedig a hardhome-i csata egyik legjobb jelenete - és ez a könyvekben még egyáltalán nincs - a más vs. Jon küzdelem.
Ugyanígy reálisabb lett volna legalább két ütközet a holtakkal, pl az első végén az akkor már talán vereségre álló Night King feléleszti az időközben elhunytakat és emiatt nyernek. Ehhez képest Sam a The Long Night epizód legalább felében ücsörészik a hullapiramison és gonosz fejjel ide-oda szurkál. Que?? Ha tényleg archmaester lesz a történet végeztével, akkor nem oda helyezem ezt a karaktert, mégha Martin azt mondta is, hanem beteszem a Stark kriptába pár obszidián tőrrel, hiszen egy az egyben Sam már ölt mást.

Ha már problémákat írtam, nem tudok elmenni az R+L=J mellett. Mégis, mi ennek az egész titoknak a tovagyűrűző hatása? Azon kívül, hogy történt két párbeszéd Dany és Jon között, Sansa továbbadta a titkot és Varysig nyolcan tudták összesen, nem volt a végjátékra befolyásoló hatással. Dany úgyis felégette volna King’s Landinget Missandei (és Rhaegal, Jorah, stb.) elvesztése után. Nagyon kíváncsi vagyok, Martin valaha eljut-e eddig a pontig a regényekkel, de most erősen kételkedem, hogy neki lenne jó magyarázata arra, miért is annyira nagy titok, hogy Jon Lyanna és Rhaegar fia. Az Azor Ahai - Nissa Nissa mese elég csekély.

Szóval ezekkel a felvetésekkel arra célzok, hogy problémából a GoT során számos van és a fontosak alapvetően a történet vezetéséből adódnak, nem a körítésből (pl csata, stratégia) - az csak hab a tortán. Legalábbis szerintem.

SW-re visszatérve:
Kár volt belekeverned a feminizmust és a Disney vezetést. Ugyanaz a stáb hagyta jóvá végül a Rogue One-t, mint a Last Jedi-t vagy a Solo-t. Amúgy a GoT során számomra kiderült, hogy D&D jó producerek, iparosok, de nem kreatív zsenik. Viszont ott ül a SW csoportban Dave Filoni, akinél nagyobb és kreatívabb SW filmes nem rohangál ezen a bolygón. Nagyon remélem, hogy az ő keze benne lesz abban a trilógiában, amit D&D visz vászonra; ellenkező esetben jóval nagyobb esélyt látok a kudarcra, mint a sikerre.

Snedronningen 2019.05.24. 09:17:33

@adamskij: igen, lehetett volna egy másokra utaló jel. Arra gondolok, hogy pár évadal ezelőtt elvittek egy bébit és átváltoztatta az Éjkirály. Ahogy Drogon, mint tűz elrepült valahova, ugyanígy mutathatták volna ezt a kisfiút is, mint jég, jelezve, hogy csak tűzszünet van, de a dal nem ért véget, majd egyszer még folytatódik.

SaGa 2019.06.12. 15:06:34

Nekem csak egy kérdésem lenne azokhoz, akik szerint Dany városfelperzselős akciója és bekattanása nem volt eléggé előkészített: eddig mit néztetek? Vagy az első évad, a könyvek, amiket Martin írt kimaradtak?
Nem, nem kattant meg. Az egész élete erről szólt, erre készült gyerekkora óta. Ő Westeros jogos uralkodója, a Lanisterek trónbitorlók. És a bátyjától kezdve mindenki, aki körülötte élt, azt hajtogatta, a nép titokban sárkányos zászlókat varr és epedve várja, hogy megjelenjen végre az igazi király(nő), és máris fellázadnak, tömegével özönlenek a seregébe. Erre várt a félig leomlott bástyán ülve, sárkány háton, hallgatva a harangokat. Hogy a nép örömtáncot járva elősereglik, kibontják a sárkányos lobogókat, bezúdulnak a toronyba és darabokra szaggatják Cerseit. De nem. Bújkálnak, rettegnek, most is, amikor itt a lehetőség tényleg levetni magukról a bitorló hatalmát, annak már ereje sincs, és a jogos királynő mellé állni. Ha ilyenek, pusztuljanak… Mert a sárkány sosem kér, elveszi, ami jár…
Milyen előkészítést, felvezetést vártál volna ezen kívül, kedves Sixx? Miért a forgatókönyv írókat kell ekézni, mikor maga a szerző is erről írt mindvégig?
süti beállítások módosítása