Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tónok harca 8x03 - A hosszú éjszaka (18+)

2019. május 04. 13:10 - sixx

vlcsnap-00104.png

Mondtam, hogy lesz csúszás, sajnálom. Cserébe a Drót egyik legfaszább jelenetének alapmotívumát ellopva összefoglalom az eseményeket azoknak, akik nem akarnak olvasni. A rendes hogyvót utána.

page_1_18.jpg

page_2_20.jpg

page_3_11.jpg

page_4_6.jpg

page_5_5.jpg

page_6_3.jpg

page_7_1.jpg

Petting

Bravúros tracking shottal nyitunk, Samu kálváriájának ezredik stációja az első momentum, szegény nörd annak ellenére, hogy WW-gyilkos és Wildlingfucker, még mindig remeg, ha obszidián tőrt nyomnak a kezébe kettőt, és aszongyák neki sziú myelven, hogy Nake nula wauŋ welo! azaz Jöjjön, aminek jönnie kell, még azazabb Valar Morghulis, legazazabb MIND MEGHALUNK GECI. A vágás nélküli képsorok folytatódnak, Deres udvara olyan, mint egy Mango-butik Joy-napon, csak itt nem a leárazott francia bugyiért nyomulnak a népek, hanem a lehetőségért, hogy minél hamarabb megdögöljenek. Tyrion ennél pragmatikusabb, és ugyan az arcára az van írva, hogy baszki, megint kihagyom az eksönt, mint az első évadban, amikor a csata elején fejbe vágtak, és amikor magamhoz tértem, már Robb Stark volt a májer, de elindul a kripta felé, miközben az a kedvesen konok Mormont-lány a védelmet szervezi, de hát ez van, ha egy 12 éves süldő csaj is magasabb, mint te. Brant a Vas-szigeteki testőrsége és annak töketlen vezetője gurítja rendeltetési helye felé, a várfal előtt meg felsorakozik a véderő.

Mondom még egyszer, főleg katona olvasóinknak és Panzer Generalon szocializálódott foteltábornokoknak: van egy várad, légierőd (2 db sárkány, lovassal), könnyűlovasságod (dothraki barbár lovasezred), gyalogságod (a Kicsorbult Herélőkés hadosztály), és pár gyalogos elitkatonád, és te fogod, és a KRIPTÁBA bezárt nők és gyermekeken kívül csak 46 főt hagysz a biztonságos várfalon belül, elé felsorakoztatod a gyalogságot, ELÉJÜK a lovasságot, kipakolsz hat-nyolc, szigorúan egyszerhasználatos katapultot, és oldalra pillantasz megerősítésért, Józsikám, ez így jó lesz? Jó hát, hogy a faszba ne, bár felderítést végezhettünk volna, ha már itt tartunk, de nem akarok ünneprontó lenni. A sötétben nem látni semmit, de egyelőre nem is kell, mert nem történik semmi.

Aztán egy ló poroszkál be a képbe, rajta a Vörös Rébékkel, aki anno rávette az Év Apja 2015 verseny nyertesét, Stannis Baratheont, hogy égesse el elevenen a lányát, mert ki tudja később lehet jól jön egy ilyesmi. Ser Davosnak olyan ez, mint Bayer Zsoltnak az iráni szendvicsező, habzó szájjal rohan le a falról, hogy az ujjcsonkjaival vájja ki a szemit az (öreg)asszonynak, aki odakünn hozza a kistérségi Uri Gellert, és megnyújtja a dothraki barbárok kardját, mert a tűz az a zombik ellen jó. Szürke Féregnek is odaszól hogy VM, az bólint, baszki, te sose, míg rajtad a runbinköves medzsiknyaklánc. Davos és VR a falon futnak össze, ne ugrálj, jóember, mondja a nő, hajnalra halott leszek nem kell pont most emberkedni. Aztán megpillantja Aryát a várfalon és JELENTŐSÉGTELJES PILLANTÁST VET RÁJA.

Kint úgy tűnik, a Ser Jorah a hadseregtábornok, aki ugye most volt leprás, és most nem diszkriminálnék, de Jamie nem többet ért ehhez? Mindegy, Jorah, miközben a légierő egy domboldalon parkol, a pilóták meg mellettük basznak mármint basznak bármi hasznosat is tenni, aszongya, előre, és a dothraki lovasság belemegy a sötétségbe, kivont, égő kardokkal és annyi önbizalommal, mint egy hároméves gyerek, aki TUDJA, hogy ha az íróasztalról fejest ugrik a parkettába, AKKOR SE LESZ SEMMI BAJA, HISZEN A PRÓBAKÉNT LEHAJÍTOTT BATMAN BÁBU IS EGYBEN VAN. Dany, Havas és 17,08 millió tévénéző a dombtetőről követi az eseményeket, a világítós kard a legjobb parasztvakítás evör, tökre lehet látni ahogy a lovasság a sötétben egyszer csak megütközik valami láthatatlan fallal, aztán 67 másodperc alatt a fények kihunynak, szevasztok barbárok, jó volt veletek. A írmag Jorah, és még pár zaklatott dothraki, akik a mészárszékről visszarohanva annyit sem mondanak, hogy fapapucs, csak mennek be a várba a falak adta kvázi biztonságba. Szürke Féreg és legényei állnak tovább, most ők jönnek, gondolom.

Missionary

Közben a vadászbombázó raj felszáll és a sötétből bazinagy sáskarajként Deres felé hömpölygő zombisereget perzselik fel, ami roppant szép látvány, mert végre látunk is valamit, ugye, meg eleve. A zombik mennyiség fölénye mellé az Éjkirály hóvihart kelt, de lehet jött az magától, a legjobbkor, mindegymán, hidegben a sárkány nem kattog úgy, ahogy kellene, mert nem Kalasnyikov, így a légi támogatásnak annyi, a hadszíntéren kézitusa folyik, aprítás, hentelés, majdnemmeghalás, gyáva Samu, hős Ed, élő Samu, halott Ed, egymás seggét védő Jamie és Brienne, Tormund aprít és üvölt, káosz, sötét, hó, zombik, zaklatott, zavaros zajok, ki kivel, merre, mit, már nem tudni, aki szembe jön, azt le köll gyakni, mennyien vannak ezek bazdmeg, na jó, vonuljunk vissza. És mindenki berongyol a falak mögé, kivéve a Makulátlanokat, akiket onnantól százasával irtanak, de nem mozdulnak. A Vörös Rébék még egyszer összekapja magát, és felgyújtja a várt körülvevő, fából készített tankcsapdákat, a zombik megtorpannak, szusszanunk.

Közjáték: a kriptában Tyrion iszik és dörmög, fent kéne lenni. Sansa, aki pár perce kapott egy tőrt Aryától (a hegyesebbik végével szúrj!) rámutat, attól, hogy fent meghalunk, nem lesz jobb senkinek, mínusz Cersei, Euron, Éjkirály. Tyrion nem örül. Szegfűt és Varyst is megmutatják, meg a kismillió koporsót, amiben Starkok fekszenek.

A lángoló akadály ideig-óráig elég, aztán a zombik élő porral oltót játszanak, aki csak tud, lefekszik a tűzbe rá a karókra, a többiek meg a hátukon átmászva esnek Deres falainak. Ostrom van. A kézitusából, ami pont azt az utat járja be, mint Eger ostroma, a zombik jönnek ki jobban a sebességi és mennyiségi fölény miatt, amikor a Jégkirály meg zombisárkányával megjőve ledönti a várfal egy részét, már lehet tudni, hogy itten tömeghalál lesz. Fontosabb események:

  • Jamie és Brienne egymás seggét remekül védi.
  • A Véreb a tűztől nagyon befosik, és csak akkor hajlandó megmozdulni, amikor Arya élete forog kockán.
  • Lyanna Mormont a Deresbe betörő zombióriás markában hal hősi halált, de előtte még szemen szúrja, ezzel
  • Jorah az utolsó élő Mormont.
  • Samu sírva fetreng.
  • Arya a falról a betörő zombik elől a könyvtárba menekül.

Doggy

Miközben kint harcolás van, a kriptában meg rettegés, Arya valahogy képes megoldani, hogy a zombik nagy része őt akarja elemészteni, és egy izgalmas kis kergetőzés alakul ki Deres folyosóin. A lány, akinek nincs már szüzessége a könyvtárig szalad, ahol egy húsz perces minihorrort kapunk, csendben lopakodó, a zombik elől éppenhogy elmenekülő Aryával, aki a könyvtárból kirongyolva azt hiszi, szusszanhat, de nem, ezek nem állnak meg, és rohanhat tovább. Az életét a lángpallosos, többször feltámasztott Beric és a Véreb menti meg, akik pont jókor és pont jó helyen jelennek meg, ebbe, mármint a megmentésbe Beric meg bele is hal, és most nincs aki feltámassza. És ezen a ponton megyünk át misztikusba, a menekülő Arya a Vörös Rébékkel egy helyiségbe kerül, aki Bericről annyit mond, hogy elvégezte feladatát, és megpihenhet végre, Aryának meg elismétli a harmadik évados jóslatát, miszerint halált lát benne, és sok szem örökre lecsukását,

barnát, zöldet ÉS KÉKET.

Majd jelentőségteljesen Aryára néz, aki szerintem felfogta, mit akar tőle ez a fura asszony.

A levegőben közben az Éjkirály egy szem sárkánnyal szopatja Danyt és Havast, előbbi állata meg is sérül a légiharcban, és leszáll, a csatatérre, ahol zombik vannak, meg Dany, a csatára teljesen alkalmatlan csaj, de nem hal meg, mert közbelép deus ex Jorah, aki már kurva fáradt, de annyira nem, hogy ne tudja megvédeni a szerelmét és királynőjét, még ha beledöglik is. Havas, a légiharc másik áldozata, és a csata egyik leghaszontalanabb résztvevője, a Bran felé közeledő Éjkirály után ered, leszáll a sárkányól, és nagyon eltökélten botorkál a hullahegyeken át, de az Éjkirály a legtáposabb karakter itten, aki ránéz a lihegő Havasra, aszongya, please bitch, int, és feltámasztja a frissen elhullott halottakat, hogy majd azok legyakják az utolsó előtti Targaryent is. És megy tovább az erdő felé, ahol Bran üldögél.

Bran a csatát végigmozizta, először ott a székben, majd amikor ez unalmas volt, belevargolva egy hollóba, ami, nem mellesleg, a nyakára hozta az Éjkirályt, de direkt. A testőrsége lelkesen védi, Theon emberfelettit nyújt a rá rontó zombik ellen, de azok száma végtelen, a nyílvessző meg nem, így eljön az a pillanat, amikor Theon egyedül marad a kerekesszékes fogadott öccsével, mert már mindenkit legyilkoltak a zombik, akik most megtorpannak, és várnak. Az Éjkirályra és hadnagyaira, jóhogy.

A kriptában az Éjkirály intésére felkelnek a halott Starkok, és elkezdik aprítani az oda okosan bezárkózó fehérnépet. Én ekkor azt hittem, hogy Sansa tudja, hol vannak a titkos járatok, és majd szépen kimenekíti a népet, de vagy nincs járat, vagy elfelejtették, vagy mittudomén, mert Sansa inkább köt egy szuicid jellegű paktumot Tyrionnal, ami kísértetiesen olyan hangulatú, mint amit Gorman és Vasquez köt az Aliensben, de sodródjunk tovább az eseményekkel, aszondom. Az egykori házastársak (nem lett elhálva a frigy, így érvénytelen, Sansa hivatalosan Ramsay Bolton özvegye) aztán igyekeznek hősiesen küzdeni, de ugorgyunk.

Reverse cowgirl

A helyzet ekkor, csak hogy szusszanjunk:

  • Dany a hadszintéren van még éppen életben levő testőre mögött, de halálos veszélyben.
  • Havas az írók segítségével leölt hatszáz zombit és beteleportált Deresbe, amin átrohanva Bran tolószékét keresi.
  • A Véreb, Jamie, Pod, Brienne, Gendry és Tormund zombikat aprít, de már alig bírják.
  • A Vörös Rébék üldögél.
  • Ser Davos nézi az üldögélő Vörös Rébéket.
  • Schrödinger kriptájában vagy élnek a szereplők, vagy nem.
  • Samu sírva fetreng.

Az Éjkirály megérkezik a Gecsemáné-kert westerosi kiadásába, mögötte hű WW-haverjaival, akik egy gallyat keresztbe nem tettek ebben a kalandban. Theon belátja, hogy itt már minden mindegy, nekiront, mert hátha, mire amaz felkoncolja, majd egy szúrt gyomorsebbel otthagyja a hóban fetrengeni. Havas közben eljut odáig, hogy már látja a kertet, de előtte van egy sárkány. És mi a faszt csinálj egy zombisárkánnyal? És ekkor villan a szeme, mintha meglátna valakit, jó, hagyjuk a titokzatosságot az arcukat takargató bajszos szűzlányokra, Aryát látja meg, mert mást nem láthat meg logikusan, és feláll, szembefordul a sárkánnyal, eltereli a figyelmét, és azt üvölti, GO! GO!, ami Aryának szól, nem a sárkánynak, és itt kellett volna meghúzni azt, hogy Havast úgy szétszedi a sárkány, mint a szart, de sajnos nem ez lesz.

vlcsnap-00153.png

Ezzel párhuzamosan a Éjkirály a sorozat amúgy is elképesztően erős zenei kínálatából kiemelkedő muzsikára hangolva lépdel Bran felé, aki ül csendben, mert hát mi a faszt csinálhatna, ugye, és közben Dany és Jorah az utolsókat rúgja, mármint szó szerint, Jamie gigáját négy másodperc múlva szakítja ki egy zombi, és ez a zenére összerakva ÚGY ODABASZ, hogy az összes logikátlan marhaságot elfelejted, és nézed meredten, hogy mi van, és az Éjkirály odaér Branhoz, és nézi meredten a mozgáskorlátozott fiút, aki valamiért nagyon beakadt neki, Bran meg azzal az üres-öreg-mindenttudó tekintetével a veséjébe lát, és az Éjkirály egy pillanatra elbizonytalanodik, hogy miafasz, de aztán csak hátranyúl a csudakardért, de ekkor az egyik samesza mellett elsuhan valaki, és egy sikollyal Arya ugrik az Éjkirály hátára, aki meg aszongya, bitch, really? és a nyakánál fogva tartja maga elé-fölé a lányt, akinek nincsen neve, és aki már szúrt ki barna szemet bőven, de kéket nem, de nála az a tőr, amivel Brant akarták meggyilkolni még a első évadban, az, amit Bran Kisujjtól kapott vissza a hetedik évadban, és amit azzal adott oda Aryának, hogy te nagyobb hasznát veszed majd, és Arya kezéből kihull a tőr, mire az Éjkirály egy pillanatra nem figyel, amit szopó ám, mert a lehulló tőrt Arya a másik kezével elkapja és a hasába döfi (a mozdulat ugyanaz, mint amit a Brienne-nel vívott kis csörtéje során alkalmazott) és...

És ennyi. Az Éjkirály szétporlad, és vele együtt minden WW, zombi, Jégsárkány, felkeltett Stark, minden. És Arya megmentette Westerost. Ser Jorah-t már nem, ő ott hal meg Dany karjaiban a csatatéren. Mindenki előjön, a nap felkel, Ser Davos meg éppenhogycsak nem mutogat rá, hogy tessék csak meghalni, Mellisandre néni, HAJNAL VAN, GECI. A nő bólint, elindul, elhajítja a nyakéket, amiben kihuny a rubin fénye, öreggé változik és porrá lesz. És ez a vége.

Címkék: 18+ trónok harca
175 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cérnahuszár 2019.05.04. 20:41:51

Amúgy én azt várom hogy nagy pofáraesések lesznek még. Most sokan háborognak, miért kellett az éjkirályt kiírni, őt kellett volna a végére hagyni. Én is ezt vártam, de megszívtam, nem volt akkora főszereplő ahogy gondoltam, tökéletes volt az illúzió beniofféktól. Bevettem.
Bár az nem nagyon izgat kié lesz a trón, de
Valamiért nagyon mondják a színészek hogy a vége ennél is ütősebb lesz, remélem nem a levegőbe beszélnek.

warr 2019.05.04. 20:43:02

@Bikli néni: azért nem kell hozzá Guderianba oltott Zsukovnak lenni.

A nagy többség be a várba, lovasok kint kétoldalra, nem a béna sarlóikkal, hanem sárkányüveggel. A várat vagy két sir árokkal körbeásni, felgyújtani, várfalat sárkányüveggel kirakni. Íjászok a falakra. Megvárni míg jönnek a zombik, nem ész nélkül nekik menni. Amikor jönnek, a nagxját a két sárkánnyal felégetni, a maradékot a lovasokkal kétoldalról közrefogni és ledarálni, közben az íjászok is dolgozhatnak. Jah, amíg jönnek a zombik, lőni őket a katapultokkal, ha már vannak. Bran-t nem kirakni a ligetbe tíz nyomi vikingutánzattal, hanem be a vár közepére, hadd jöjjön érte a night king. Mikor jön, lenyilazni obszidiánnal a sárkányát a picsába, amikor szétporlad és NK lepottyan, akkor őt is. Game over, on to Cersei & co. :-)

lajafix1 2019.05.04. 20:59:22

@warr: tudok jobbat: lerakni 10.000 darab gereblyét, végére sárkányüveg, amikor rohamoznak a hullák rálépnek és kinyírják magukat a felcsapódó gereblye végén levő feléjük fordított sárkányüveggel.. A sötétben nem látunk semmit, csak Mellissandre szól, hogy oké vége, mehettek Cerseire, ő meg elporladhat. Frankó! :)

csillagporszem 2019.05.04. 21:08:04

Annyira jó rész volt. Végig feszült és izgalmas volt és hiába tűnt logikusnak, hogy az évad közepén nem nyerhet NK, mert akkor a sorozatnak annyi, unalomba fullad, de még így is az volt bennem na ezeknek annyi, vége, nincs aki megmentse őket és aztán jött Ayra :) Imádom.
Nem szeretem az olyan részeket amik végig csak egy csatára koncentrálnak, nem is vártam sokat. Elkönyveltem előre, hogy ez számomra egy unalmas rész lesz, de nem, megtudták úgy csinálni, hogy a 80 perc egy röpke pillanat volt és sajnáltam hogy olyan hamar vége lett az epizódnak.
Olvastam ezt a teóriát én is valamelyik nap, hogy Jon Go-t kiabál és így visszanézve tényleg egyértelműen az hallatszik ki, aztán, hogy így volt-e az majd remélhetőleg kiderül a következő részből, mert ha látta Ayrát akkor csak beszélnek majd róla. Mindenesetre ha tényleg ezt kiabálta akkor örülök, hogy nem feliratozta az Hbo, mert oda lett volna a meglepetés ereje.
Örülök hogy vége NK szálának. Sosem hittem abban, hogy ő győz és az embereknek annyi, így örülök, hogy nem a halálával ért véget a sorozat. Elvileg most kellene igazán izgalmassá válnia a sorozatnak mert Nk története eléggé egyértelműnek tűnt, viszont az eléggé kérdéses az emberekkel mi lesz, ki kerül a trónra, ki nem és ki is lesz a végén igazán elégedett a szereplők közül. Remélem egyik sem, legyen keserédes, ahogy ígérték :)

William Hunter 2019.05.04. 21:10:37

Nekem tetszett a 3. rész is. Mégis csalódott vagyok.
Nem azért amilyen lett, hanem azért amilyen lehetett volna.
Megpróbálom egy példa segítségével kifejteni. Ha már fantasy, legyen a példa tárgya a LOTR.
J. R. R. Tolkien világa szintén jól kitalált. A történelem, a földrajz, a tünde nyelv és minden eleme nagyon részletesen kidolgozott. Tolkien miután megírta, még sokat finomított rajta. Többször átdolgozta, mielőtt könyvként megjelent. Gondolom George R. R. Martin is így tett. Tegyük fel, hogy Tolkien meghal mielőtt befejezi a könyveket. Az írásában a Helm-szurdoki csatáig jut. A történetet megfilmesítik. A lezáráshoz pedig pár fennmaradt vázlatot , jegyzetet használnak. Lássuk mit hozna ki belőle David Benioff:
Kürtvárból Minas Tirith-hez vonul mindenki, hogy megvívják a végső csatát a Mordori sereg ellen. A Frodó szálat teljesen hanyagolják, remélhetőleg halad a Végzet Hegye felé.
Felsorakoznak a seregek. A jól védhető várban csak a nők és a gyerekek maradnak. A holtak serege és az Oliphant-ok kimaradnak, mert a CGI költség túl magas lenne. Sauron maga a Gonosz, aki "sötétségbe" akarja borítani az egész Középföldét. Sötétbe borítja hát Pelennor mezejét, a harc színterét is. (nagyon jól mutat Sauron lángoló szeme az éjszakának tűnő sötétségben, és a költségeket is tovább lehet csökkenteni). A több 10.000 rohír lovas fantasztikusan néz ki, amint Gandalf egy tűzlabdával jelt ad nekik a támadásra. Ahogy a tűzlabda kialszik már nem látni szinte semmit a hadosztályokból. A távolból orkok üvöltése hallatszik, amint a rohani lovasság nekiront a Fekete Kapu előtt felsorakozó ellenségnek. Pár perc múlva az összes rohír halott. Ezután az orkok indítanak támadást. Az égen két sas és egy szárnyas bestián lovagló Nazgul vívja harcát. A kaotikus csata végére csak pár tucat ember, tünde és törp túlélő marad a csatatér közepén. Ekkor újra megnyílik a Fekete Kapu és egy még nagyobb ork sereg vonul ki a vértől vöröslő harcmezőre (te magad is jól láthatod, ha megfelelően állítottad be a TV-det). A maroknyi meggyötört hős elkeseredetten rogy térdre. Itt a vég, mind meghalunk. Sírva borulnak egymás vállára és végső búcsút vesznek egymástól.
Vágás. Frodó és Samu áll a Végzet Hegyének gyomrában és nézik ahogyan Csűrös Rozi behajítja az Egy Gyűrűt a tűzkatlanba. A fiúk hálát adnak Rozinak, mert nekik volt egyedül elég ereje, hogy idáig elhozza ezt a hatalmas terhet. Sauron szeméből döbbenet sugárzik, miközben Barad-dur ledől. Az ork sereg vezérük halálát látván ijedten szalad a szélrózsa minden irányába.
Győzelem. A Gonosz elpusztult. Ezután az emberek, tündék és törpök egymásnak esnek a trónért, megfelelő mennyiségű rasszizmus kíséretében. Hogy végül kié lesz a trón, a folytatásból kiderül. A hobbitok hazatérnek a Megyébe. Rozi férjül kéri a félszeg Samut és nagy lakodalmat csapnak.
Szerintem amit George R. R. Martin kezdett el, azt csak ő tudja rendesen lezárni.

pethő.anni · https://hogyvolt.blog.hu/tags/Outlander 2019.05.04. 21:11:27

Vajon a Lord of Light sztori is szétporladt Melisandréval, vagy lesz még annak jelentősége, hogy egy másik prédikátornő egyszer jól megnézte magának Tyriont?

És vajon a Night King jégkockákká válásával most már nem lesz rajt a jele Branen? Vagy az ilyesmi maradandó és akkor már nem egy, de két Stark gyereken (mert Aryához is jól hozzáért) van ott a jele?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2019.05.04. 21:15:45

@Indriq: jajaja.

Amúgy, ilyen erővel egyedül hagyhatták volna Bran-t... Kicsi Theonnak sem kellett volna meghalnia, Arya meg úgy is tud teleportálni, a megfelelő időbe és térbe...

Sőőőt. Elég lett volna az is, hogy senki nem megy ki a várből, kivéve Bran-t. Az éjkirály megérkezik, Arya teleportál és leszúrja, és az összes zombi megsemmisül. :D

Balfars 2019.05.04. 21:16:15

@csillagporszem: Én most visszanéztem a részt és azt kiabálja. De szerintem csak elszakadt nála a cérna és a sárkánynak üvöltözik. Kb mint K ügynök a Man in Black 1 végén a csótánynak..

ezneménvagyok 2019.05.04. 21:24:11

@lajafix1: Randy Hickey-vel szólva: "A gereblyemezőre...!!!" :-D

csillagporszem 2019.05.04. 21:39:52

@warr:
“A nagy többség be a várba, lovasok kint kétoldalra, nem a béna sarlóikkal, hanem sárkányüveggel. A várat vagy két sir árokkal körbeásni, felgyújtani, várfalat sárkányüveggel kirakni. Íjászok a falakra. Megvárni míg jönnek a zombik, nem ész nélkül nekik menni. Amikor jönnek, a nagxját a két sárkánnyal felégetni, a maradékot a lovasokkal kétoldalról közrefogni és ledarálni, közben az íjászok is dolgozhatnak. Jah, amíg jönnek a zombik, lőni őket a katapultokkal, ha már vannak. Bran-t nem kirakni a ligetbe tíz nyomi vikingutánzattal, hanem be a vár közepére, hadd jöjjön érte a night king. Mikor jön, lenyilazni obszidiánnal a sárkányát a picsába, amikor szétporlad és NK lepottyan, akkor őt is. Game over, on to Cersei & co. :-)”

Tök szép elképzelés, de ezesetben totál unalmas 80 percünk lett volna. A sorozatírók arra törekednek, hogy egy adott rész érdekes és izgalmas legyen, a te verzióddal nem lett volna az :) Kell az, hogy úgy tűnjön nincs esélyük, mert akkor lehet igazán szorítani a szereplőknek és itt persze azokra a nézőkre gondolok akik nem NK győzelméért szorítottak :)

Treff Bubi 2019.05.04. 21:41:36

@csillagporszem: "Go!" volt az szerintem is, de nem Aryának szólt, hanem a sárkánynak - Gyerünk, csináld, ha már itt vagy, köcsög! - ilyen értelemben.

Treff Bubi 2019.05.04. 21:43:22

És akkor ünnepélyesen, elsőként bejelentem, hogy a bejegyzés címét elírtátok, jár a pontos labda?:)

Cérnahuszár 2019.05.04. 21:43:29

arya nem teleportált. Volt egy sáv kihagyva, ahogy ment az éjkirály banhoz. Előtte megállitotta a zombijait, másait. Nem mozgatta őket utána, tehát az a folyosó ott marad, simán ment arya.
kockázzátok vissza, és el lehet engedni azt hogy arya a fáról ugrott rá, meg már biztosan ott volt meg efféléket

Che21 2019.05.04. 21:48:46

A végén a videjó igen odabasz.

Tényleg léteznek ennyire infantilis hülyék?

borzlány 2019.05.04. 21:49:56

@William Hunter: ez nagyon ütős hasonlat lett :D

csillagporszem 2019.05.04. 22:02:15

@William Hunter: mennyivel érdekesebb lett volna így a Gyűrűk ura :D

@Treff Bubi: @Balfars:
Sajnálnám, ha így lenne. Jon nem tűnt annak a karakternek aki elveszíti a hidegvérét és frusztráltságában mindenmindegy alapon eldobja az életét a szent cél előtt. Elvileg ha nem látta Ayrát és hitt abban, hogy ő lehet csak az aki megmentheti az emberiséget akkor ez a tett a lehető legnagyobb ostobaság lett volna. Ennyire azért nem hülye, főleg mivel ő szajkózta állandóan, hogy jönnek jönnek... Remélem kiderül majd arról valami mi is történt :)

polpetti 2019.05.04. 22:11:51

A nagy hős szerelmes Jon tojt magasról a nőjére, hogy mi lesz vele, Jorah meg 3 zombit lerázva magáról rohant kb a legtávolabbi pontból mikor meghallotta a sárkány üvöltését. Nyilván ez nem egy romantikus lány regény, de egy normális nő ilyenkor elgondolkodik. Dany nyilván nem fog, de szerintem ő be fog kattanni a végére.

pethő.anni · https://hogyvolt.blog.hu/tags/Outlander 2019.05.04. 22:20:54

@Che21: ó, ők egészen visszafogott emberek, ahhoz képest, hogy mikre lehet még bukkanni a jutyubon (nemkedvelt szereplő halálakor örömükben twerkelni kezdő nők és hasonlók)

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2019.05.04. 22:24:01

Nos, ha már itt felvetették páran, hogy "írjál jobbat, baszki", csak néhány gondolat:

1: ha már a sárkányokkal úgyis elég komoly távokat lehet kurvagyorsan letolni, vö sárkánykőről a falon túlra pikkpakk, Jon és Dany nyugodtan elmehettek volna kanyoncirkálás helyett délre egy kis rendet vágni királyvár környékén az arany kompániánál, miheztartás végett, emellett kicsit lassabbra írni a zombik délre vonulását, hogy tényleg ez legyen az évadzárás, mondjuk az utolsó előtti rész, és Cerseinek már ne legyen serege az utolsó részre, ahol szépen ledrámázzák hogy ki ül a trónra, és milyen módon nyírják ki :) Így azért lett volna egy kerete a sorozatnak, ha már azzal kezdtünk hogy közeleg a tél, ezzel kijelölve a fő veszélyforrást.

A konkrét résszel kapcsolatban: a csata lefolyását már többen leírták, szerintem itt valaki nagyon mellényúlt: oké, hogy a középkorban, ami valamilyen szinten Westeros analógiája, valóban divat volt a lovasroham, csak épp nem könnyűlovassággal. Azért eléggé más, amikor egy pármázsás, vasakkal felszerelt csataménen egy tetőtől talpig páncélba bugyolált, kvázi sebezhetetlen sorfal robban bele a gyalogságba, mint mikor a jobb esetben keményített bőröket viselő könnyűlovasság támad. Utóbbinak a mozgékonyság, a megkerülés, a lesből gyorsan támadás, és a menekülők levadászása a feladata, nem a frontális támadás, mindenféle egyéb támogatás nélkül. Ha van egy kurva jó gyalogságom, azt nem a fizikai védelmi vonalak ELÉ, hanem mögé teszem, hogy az azon átjutó kisebb mennyiségű ellent gyilkolja lefelé, miközben mögülük adom a fedezőtüzet. A makulátlan sereg a fal tetején valószínűleg több zombit lett volna képes kinyírni, mint beleállva a kézitusába.
Sam, Tyrion, akárki azért csak bedobhatta volna a futótűz receptjét, amivel mondjuk fellocsolva egy kicsit a csatateret lehetett volna némi időt nyerni megintcsak.
Szóval szummázva, egy olyan csatamenet nekem jobban bejött volna, hogy jön a Zombik első hulláma, megvárjuk őket, árok felgyút előttük, árok felgyújt mögöttük, futótűz felgyújt alattuk, sárkányok fentről osztják a halált, és amelyik mégis túléli, arra ráront a makulátlan sereg, illetve oldalról a Dothraki horda. És amikor épp elkezdenének örülni hogy deszépvolt, megjön a második, mondjuk kétszer akkora hullám a hóviharral, és onnantól lehet megfordítani a "ki áll nyerésre" témakört, de mégiscsak lett volna valami íve a dolognak, meg mondjuk tényleg nem kap agyfaszt bárki, aki mondjuk egynél több történelmi csatát olvasott/látott/tanulmányozott.
Persze valószínűleg kellett az hogy a sereg nagy része odavesszen, hogy maradjon kérdés abban a tekintetben hogy ki fogja leverni Cersei zsoldosait, de azért lehetett volna őket logikusabban is feláldozni, legalább minimálisan hitelesen, ha már állítólag vagy három hadvezérnek mondott illetékes is jelen volt az eseményen :)
Bran a teljes haszontalanságon kívül csinálhatott volna valamit. Mittudomén, belevargol a zombisárkányba amikor épp egymást kergetik a két élő sárkánnyal, és azért esik le az éjkirály, szóval lehetett volna legalább valami értelme annak, hogy ő is ott van, az ücsörgésen kívül.
A kriptában feléledő Starkok is egy kihagyott ziccer szerintem. LEhetett volna belőlük Benjen féle józombi, akik kimennek megütközni a rosszzombikkal, és így mentik meg pl Jon seggét a zombisárkánytól.
Az, hogy Arya nyírja ki a végén az Éjkirályt, nekem oké. De akkor már tényleg kellett volna bele valami csavar, mittudomén, Másnak álcázza magát, Brannek álcázza magát, akármi.

Hát így röviden ennyi. Őszintén szólva jobban zavart a világítás (pedig elég jó tvm van, de szerintem az nem normális, hogy fél órát kell bűvészkedni a beállításokkal, hogy legalább nagyjából lássuk mi a fütty történik), mint a történetvezetés hülyeségei, de az biztos, hogy ezt nem a jobb részek közt tartom számon

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2019.05.04. 22:27:47

@csillagporszem: Hány olyan filmet láttunk már, ahol úgy fordult meg a csata, hogy azt hittük az egyik fél győzött, aztán egyszer csak megjött az erősítés a másik oldalnak, és az vált hirtelen esélytelenné (Gyűrűk ura, Hobbit, hogy maradjunk a fantasynél). És akkor talán nem nézik tök hülyének az egyik oldal vezéreit, hanem azt mondják, hogy kihozták a maximumot a lehetőségeikből, de mondjuk a 30szoros túlerő ellen az is kevés volt.

retard 2019.05.04. 22:30:22

@SIXX jo lett az írás, nekem nem jutott eszembe, hogy Jon Arya-nak kiabálja a go-go -t, de szép gondolat, megvettem.

kiskutyauto 2019.05.04. 22:44:19

Voltak hibák, a homály és sötét indokolt volt teljesen... ha éjjel kimész egy erdőbe ott sem reklamálsz hogy nem látsz semmit... kb ez volt a filmen is ábrázolva. Én azt mondom, ha van egy epizód ami abszolút Arya-ra épül (bár abszolút főszereplő eleve is), az CSAK JÓ LEHET... Ha Arya-t látom zombikat darálni (aztán még ráadásul misztikus főgonoszt is legyőzni), az olyan mint Jézus feltámadása.... maga a szakramentum, minden más mellékes., lényegében teljesen mindegy mi... a többi szereplő illetve egyéb sztori részlet mind csak statisztált Arya mellé... ennyi

Count di Luna 2019.05.04. 22:51:42

Az a tüzes kerék, amit az Egri csillagokban alkalmaztak, itt milyen jól jött volna :D

szepi79 2019.05.04. 23:27:26

@Bikli néni: "Azt már kismillió interpretációban olvastam, hogy ez így szar volt, de azt valahogy még sehol nem, hogy akkor hogyan kellett volna ezt a csatát, konfliktust feloldani. Egyet írjatok már, könyörgöm! "

A. attól még, hogy nem vagyok szakács, még mondhatom, hogy el van sózva a leves, nem?

B. de akkor mondok egyet, ami nem biztos, hogy jobb, de legalább nem rombolja le az alapokat: ez a sztori nem most ment félre, hanem mikor kifogyott az alapokat szolgáló könyv. szóval az elmúlt 15 részt kéne újrarakni. és mondjuk a 7. évadra végezni

1. a királyvári események maradhatnak ugyanazok. nagyjából
2. sansa nem megy északra boltozni
3. arya sztorija nagyjából rendben van, de a hasbaszúrós-csatornaúszós részeket ki lehetne hagyni.
4. dany sztorija is kb oké, amig el nem mentek zombit hozni délre
5. jon visszafoglalja északot (+sansa)
6. arya NEM fordul vissza, elmegy királyvárba, megöli cercei-t. jaime lesz a király, mert kb nincs más
7. jön a tél. az éjkirály nem kapott 1 sárkányt se, simán azért tud átjönni, mert bran is átkerült a fal túloldalára. önerőből bontja le a falat.
8. tyrion meggyőzi jaime-t, hogy menjenek északra mindannyian. simán érdekesebb lett volna úgy a dany + jaime találkozó, hogy közben ez utóbbi még király is.
(+1 tyrion az őrült király gyereke.)

ennyi az előkészítés.
deres csatája.
mindenki benn van a várban. megérkeznek a hullák. odaállnak nyílvessző távolságon kívül, és csak állnak. 1-2 napig nézik egymást, amikor sansa mondja, hogy oké, még van 2 napra kajánk ennyi embernek. ergo ki kell menniük a várból, ha nem akarnak éhen dögleni. amikor először repülnek rájuk sárkányokkal, na AKKOR van viserion ledobva egy lándzsával. tyrion (aki ugye félig targaryen) ült rajta, aki meghal. sírás.

a white walkerek szépen el vannak osztva mindenfelé. +nem elég megölni a főnököt, az összes white walkert is meg kell. így szépen lehet a főbb szereplőket is több irányba küldeni, és párat megölni közülük.

bran elmondja, hogy az éjkirályt jonnak kell megölnie a frankó kis kardjával, de nem csak úgy akárhogy, hanem először a pengét meg kell edzeni "a sárkány vérében", ami dany szive. ergo jonnak előbb le kell őt szúrnia. neki meg hagynia kell. ez meg is történik, sok sírás, a képernyő mindkét oldalán. jon odamegy, leböki az éjkirályt, az éjkirály meg őt. a főbb szereplők 80-90%a meghal, páran totál értelmetlenül. jaime megússza, ő marad a király, feleségül veszi sansát. nem azért, mert annyira szeretik egymást, csak éppen ezt kívánja a királyság.

bran elvonul fává válni.

hirtelen ennyi. biztosan fos, és sokat lehetne rajta random ötletekkel javítani, de elég sötét a korábbiakhoz, és nem szarja telibe az alapokat.

nota19 2019.05.05. 00:30:01

A hogyvolt írtó jó lett Sixx, külön kiemelném a képregényt. Nehéz lehet olyan dologról írni, ami nem tetszett, én úgy látom, felül tudtál emelkedni a csalódottságodon, nem úgy mint mások, pl a youtube-on. Respect.
Nekem tetszett a rész, ezt már az előző hogyvoltnál is kifejtettem jobb híján. A logikátlanságokat is.
Jon szerintem sem látta Aryát, nem látott az már senkit. Többször megnéztem, és Arya jóval hamarabb elindult, még azelőtt, hogy az Éjkirály feltámasztotta a holtakat.Deresben nőtt fel, ismerte a várat, a kiképzése pedig épp elég volt ahhoz, hogy az Istenerdőbe elérjen. Szerintem nem az Éjkirállyal egyidőben ért oda, ott pocolhatott valahol. Először azt hittem, hogy a varsafán, de lehetett bármelyik másik fa is.
Az a baj, hogy sokaknak teljesen elszállt az agya, és mindenféle teóriákat gyártottak, most pedig meg vannak sértődve mert nem jöttek be.
Mi az Éjkirály indítéka? Bran elmondta az előző részben, de erre azt mondták , hogy á, ez nem lehet, túl egyszerű. Pedig nem volt az.
Az Éjkirály lehetséges motivációjáról pedig annyi dolgot összehordtak, volt közte életképes, és totális sületlenség is, pl. hogy a Starkok által befalazott feleségét keresi. : D
Az Éjkirály valóban ilyen egydimenziós figura volt (mert karakternek nem nevezném). Egy mesterségesen létrehozott lény, ami valami szoftverhiba folytán az alkotója ellen fordult. De a fő program (az emberek kiirtása) azért még futott rajta. Ennyi, nincs befalazott feleség, vagy valamilyen bosszú, időutazó és Aerys fülébe suttogó Bran, aki az összes Brandon Stark, és az Éjkirály is egyben. Hála istennek.

GépBalta 2019.05.05. 00:34:06

A többség köztük én is szerintem nem amiatt nyavajog a csata miatt, mert nem történelmileg hiteles, hanem azért mert a GoT világán belül sem hat hitelesnek. Egyszerűen kizökkenti az embert, hogy ez az rész a sorozat a saját logikájával megy szembe. Pont az előző rész végén mondták el a főbb szereplők, hogy ki hány csatát vívott meg és élt túl eddig. Ezek alapján ők a Westeros Árpád vezérei, Zrínyijei, Dóbó Istvánjai, meg Görgeiei. Korábban mindegyik komolyan vehető ellenségeket győzött le. Dany Jorah Tyrion és Szürkeféreg meghódították fél Essost levezényeltek egy sikeres Westerosi inváziót. Havas Jon legyőzte a vadakat, a megmaradtakat pedig behódoltatta, Davos egész fontos hátérrembere volt Stannisnek, és Jaime-nek is voltak sikeres csatái, korábban. Egyszerűen ezek alapján elvárná az ember tőlük, hogy nagyjából értelmesen vezessék a seregeiket ne az első sorokban harcoljanak, ahol csak a "plot armor" menti meg őket az azonnali haláltól, de legalább valami értelmes csatarendet kiizzadhattak volna magukból. Nem azért mert én fórumrommelként elvárom, hanem azért mert korábban a sorozatban jó hadvezérek voltak, így teljesen logikus, hogy most is jó hadvezérként kéne viselkedniük. Sokkal izgalmasabb lett volna, ha úgy kerülnek végveszélybe, hogy előtte nagyjából mindent amiről mi nézők úgy gondoljuk, hogy meg tudnának tenni a korábbiak alapján megtesznek a győzelemért.

@szepi79: Én megnézném ezt a változatot, bár itt-ott még GRRM-nél is jobban túltolod.

nota19 2019.05.05. 00:37:59

A végső megoldás váratlansága és egyszerűsége pedig szerintem zseniális volt. Ha Jon egy nagy végső párbajban méri vele össze az erejét (erejét?) akkor az lett volna a baj. Ha halivudi stilben jön a nagy összecsapás.
Tetszett, hogy az Éjkirályt ilyen profán módon iktatták ki, annyira, de annyira Martinos volt. Arya szerepe pedig igenis meg volt alapozva, a víztáncos és assasin kiképzése, a Macskamancs tőr vándorlása a történeten keresztül, szerintem zseniális húzás volt.

Treff Bubi 2019.05.05. 01:05:47

@polpetti: Danynek kicsit bonyolult lett az élete: az "apám lehetne" szerelmem az életét áldozta értem, az unokaöcsém meg, akivel már lefeküdtem, le se tojt közben:)

kiskutyauto 2019.05.05. 01:06:07

@GépBalta: Próbáld megérteni, hogy ezek az epikus csaták amiket említesz, amiket vezettek vagy harcoltak benne említett hőseink EMBEREK ELLEN voltak és SÁRKÁNYOK NÉLKÜL! (jobbára)
Viszonylag kiszámítható ellenségek, alapvető ÉLŐ emberi szabályokat formulákat alkalmazó seregek ugyebár, bármily barbárok is esetleg. Hadrendbe felállt homályba, hóviharba ill éjsötétbe burkolt holtak seregével egyikük sem harcolt, fogalmuk nem volt mitévők legyenek. Ezt igyekezett átadni ez az epizód. Itt nem volt jó taktika, nem volt stratégia, semmi, hanem várták nagyjából a halált, hiszen tudták, bár fogja őket a sárkánykő fegyver, de irtózat erősek gyorsak, kíméletlenek, nem éreznek fájdalmat, és ha a testük egyben marad akkor az Éjkirály könnyedén újra "éleszti" őket... zombi hadsereg... mégis mit gondoltál, hogy arany cérnával varrt bársony tarsolyban adják át a hadüzenetet rézkürtös vesztaszüzek gyűrűjében, meghajolnak és feldob a vezér egy érmét hogy ki kezdjen? Azt sem tudták hol vannak, pontosan honnan jönnek, csak nagyjából, sem azt hogy hányan vannak, csak ezeket amiket soroltam és hogy gonosz varázslat van, holtak királya van, akinek nemhogy nem árt a gyilkos sarkvidéki hideg, de kimondottan jól érzi magát benne... Ilysen ellenség, ha létezne a valóságban, mégis mit tenne egy normális ember? Megmondom. ELFUTNA, VISÍTVA, FEJVESZTVE MENEKÜLNE MINDENKI AZONNAL. Nem az első pofon után, hanem kb ahogy meglátnák őket máris pánik törne ki és egymást taposva rohannának el, a harcedzett katonák is... Ez egy irreális túlvilági csata volt, ahol ahogy Gandalf mondá "kardnak itt már nem veszed hasznát" szintű... A szereplők hősök egytől egyig, mert kiállták a próbát, nem menekültek el ,szembenéztek a végzetükkel. Nem a harci taktikát és a technikát kellett itt látnod, hanem a bátorságot és összetartást, hogy fogalmuk nincs mit hogy kéne, de azért kiállnak felállnak, ha halni kell hát halnak...

ellepank 2019.05.05. 02:35:48

@kiskutyauto: Köszi, hogy leírtad, nagyon kellett ide! A készítők szerintem ezt akarták ábrázolni, akár a logikai buktatók árán is, amik persze zavaróak, elismerem. Viszont nincs még egy olyan (könyv)sorozat, ami ilyen magas színvonalon tudna hozni ennyi mindent egyszerre (politikai dráma, fantasy stb.), ilyen sokat agyalnék rajta, vagy ilyen erős érzelmeket váltana ki belőlem, mint például a zongorás zenés betét, a végén az éjkirály halálával. Engem ezek bőven kárpótolnak a hibákért, de teljesen elfogadom, ha valakit meg nem.

VT 135 2019.05.05. 03:36:27

@sixx: Én nem hibáztatlak Sixx - szarból nem lehet várat építeni... Ráadásul vigyáznod kellett, h ne szedjed teljesen ízekre ezt a szánalmat, mert akkor a fanboyok és fangirlik durvábban megnyúznak, mint Ramsey.
Érdemes visszaolvasni Rideghon-t, h ott mit alkottál. Na ott látszott, h a kiváló rész megmozgatta a múzsákat is.

Aki pedig nem érti, miért volt ez a rész katasztrófálisan szar: ugyanazért, mint a Last Jedi - mert a filmnek/sorozatnak felépítettek és bemutattak egy világot, amely szabályokra és keretekre épül. Mint egy háznak a téglái. A GoT keretének legfontosabb része volt, h egy REÁLIS középkori környezetet és világot modellezett. Namost ez a rész mindezt szemen köpte, mert a stratégia, amit az élők folytattak (már ha stratégiának lehet nevezni...) szembe ment mindenfajta logikával, hadtudománnyal és a JÓZAN ÉSSZEL!
Persze a gázság nem most kezdődött, hanem Super 'Rey' Arya csodálatos megmenekülésével. Aki, miután háromszor hasba döfték, nem méltóztatott meghalni, ahogy az természetes lett volna, hanem iron lady-ként futott-úszott-ugrált, majd másnap a súlyos (halálos) sebéből 1 nap alatt felgyógyulva tovább pörgött és még meg is ölte az ellenfelét. Na itt már elkezdődött a leépülés. Folytatódott a 7. évad irreális ökörségeivel, kezdve, h a full páncélos, illetve 5 bundás Jamie és Jon, ahelyett, h a vízbe esve belefulladnának, miután a víz aljára merültek, helyette könnyedén kimásznak/kiemelődnek. Valamint az egész befagyott tavas zombicsata is tele van abszurditással.
Figyelem: nem arról van szó, h egy fantasy-ben mindennek úgy kell történnie, mint a mi világunkban. Szó sincs erről! De azokat a szabályokat - reális középkor -, amelyeket a sorozat 5-6 részen át betartott, igénytelenül felrúgni, az igenis dühítő!
Hozzáteszem, számomra a látvány is katasztrofális volt: a sötét miatt szinte semmit nem lehetett látni. Az állandó vágás és shaky cam miatt egyetlen harcjelenetet nem lehetett nyugodtan szemügyre venni, az egész egy merő káosz volt.

Természetesen, akit semmi más nem érdekel, csak a látvány és, h a kedvenc főhősei, plot armor-ban minden irreális szituációt túléljenek és emiatt tetszett nekik ez a rész is - tegyenek így. Mindenkinek joga van eldönteni, h tetszik-e neki valami, vagy nem. Csak legyenek kedvesek nem értetlenkedni, h azok a nézők, akik valamiféle értelmet és mélységet is vártak a sorozat újabb részeitől, mélységesen csalódtak és elkeseredtek. Ráadásul, azzal, h ebben a részben a józan ész és a sorozat kereteit kidobták az ablakon, ezzel gyakorlatilag megszüntették a bizalmat is aziránt, h a továbbiakban a sorozat tudni fogja hozni azt, amit eddig megszoktunk tőle. :(

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.05. 06:56:09

Az előző rész alatt már lamentáltunk, mennyire értelmetlen saját verziókat gyártani. Mást akartak ebből láttatni, erre a dothraki roham kiváló példa: gyors megoldás helyett mindenki szembesül az ismeretlen ellenfél erejével.

Arya egész biztosan Martin ötlete volt, ahogy az életben maradtak is. ugyan a sorozat és a könyvek más úton haladnak, de a végjáték eredménye ugyanaz lesz (bár kötve hiszem, hogy Martin valaha befejezi ezt, hamarabb jelenik meg nála három új befejezetlen szál harminc további szereplővel).

szeretném látni, ahogy Cersei és Jaime együtt halnak meg, Jon és Dany se működnek és így a hatalom az arra leginkább felkészült Sansa és Tyrion kezébe kerülhet.

haXXor 2019.05.05. 07:18:22

Kidobott 8 évad - ez is lehetne a címe a résznek. A legfontosabb(nak mondott) karakterek közül egynek elveszett a mélysége és egy unalmas, TÖKÉLETESEN KISZÁMÍTHATÓ epizód lett. Köszönöm, pedig bőven fanboi vagyok de ez... ez hatalmas csalódás. Ha nincs még egy évad amit titokban forgattak le, akkor ezt is sikerül prison break/dr house/aranyélet szinten lezárni

Cérnahuszár 2019.05.05. 08:05:10

végre felrakták a színfalak mögöttet is, nagyon kíváncsi voltam már hogy látták a rendezők meg a színészek
mennyire ütközik a rajongók véleményével
tetszett amit bran mondott, hogy az a tőr menti meg az életét, amivel meg akarták ölni :D
ez a csavar fel sem tűnt.

Cérnahuszár 2019.05.05. 08:08:28

amúgy arra voltam kíváncsi mondanak-e valamit arról hogy technikailag hogy ment oda arya, ami sok vitát generált, meg hogy havas jon látta-e aryát és tényleg azt kiabálja hogy go?
de ez továbbra is nyitva maradt. vagy igen, vagy nem, marad teóriaként

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2019.05.05. 09:58:23

@VT 135: "Super 'Rey' Arya csodálatos megmenekülésével. Aki, miután háromszor hasba döfték, nem méltóztatott meghalni, ahogy az természetes lett volna, hanem iron lady-ként futott-úszott-ugrált, majd másnap a súlyos (halálos) sebéből 1 nap alatt felgyógyulva tovább pörgött és még meg is ölte az ellenfelét."

Az a nyikhaj kis Khal Drogo meg egy ennél tized-ennyivel kisebb sebbe is belehal.

Che21 2019.05.05. 10:07:59

Az egész csata értelmetlen volt.

Eccerűbb lett volna, ha a kis tininindzsapicsát lehajincsák egy sárkányról az éjkirályra, ledöfi, oszt kalap.

polpetti 2019.05.05. 10:49:20

@Treff Bubi: Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy Jon hősszerelmesnen is épp olyan elcseszett, mint főhősnek. Arra sem jó. Értem, hogy ő A.T., de azért ne ússzon már meg mindent és ne boronálják össze valakivel, mert 1.a fanok azt akarják 2.hogy legyen valami konfliktus. Jonnak rég halottnak kéne lennie. Mindenkinek így lenne a jó, mert ez a vergődés szánalmas.

Important roll 2019.05.05. 11:05:40

Amikor előtörtek a hullák a kriptából, rögtön ez ugrott be: kereso.napirajz.hu/sticker/detudtam.jpg

Important roll 2019.05.05. 11:13:19

Egyébként olybá tűnt nekem, mintha a készítők megnézték volna az Egri csillagokat és a Walking Deadet egymás után, mindkettőt valami szer hatása alatt, majd a kettőt valahogy összeflesselték volna, és ezután már papírra is vethették az egészet.

szepi79 2019.05.05. 11:20:08

@VT 135: ezt már leírtuk 40x, különböző formában. akiknek tetszett a rész, ezt egyszerűen nem értik meg.

@GépBalta: jó, ezt kb 10 perc alatt dobtam össze, és nem véletlenül vagyok informatikus, nem pedig (forgatókönyv)író. nincs érzékem a dramaturgiához, én csak azt tudom, hogy mi az, ami engem sokkolna. :D

utoljára hodor volt az, amikor ki akartam hajítani a monitort az ablakon, azóta ilyen nem történt. azon nagyon látszott, hogy az még grrm-hez tartozik.

Exploiter 2019.05.05. 11:20:21

@kiskutyauto:

Ha így akarják lezárni, mert ennyi kreativitás szorult beléjük, hát zárják le így. Mondjuk pont ugyanilyen “sokkoló” és “meglepő” lett volna, ha a fazonra ráesik egy Szojuz, vagy szívinfarktust kap, de ok.
De pont ugyanezzel a stroyval lehetett volna egy nézhető filmet is csinálni, ha bevonnak egy random emberkét, aki elolvasott valaha egy történelemkönyvet.
Értelmes döntésekkel, valódi gondolkodással is ki lehetett volna hozni, hogy minden hiába, ugyanúgy esélytelenek. A túldramatizált hülye helyzetek helyett is lehetett volna úgy alakítani a dolgot, hogy ugyanez legyen a vége és nem érezné úgy az ember a végén, hogy már megint teljesen hülyének nézték. Vannak filmek, amikre az ember úgy ül be, hogy tudja, nem szabad gondolkoznia, mert csak felidegesíti magát. Ez a sorozat az elején nem ilyen volt. Az utóbbi időben ilyen lett. Nincs logika, nincsenek következmények, nincsenek koherens karakterek, mindent alávetettek a hatásvadász dramaturgiának.
Ez így egy átlagos tehetségtelen tucatsorozat lett. Shame.

jausten 2019.05.05. 12:44:55

Nagyon szellemes a képregény, és élveztem a tartalom ironikus ismertetését is, thanks. Számomra a 8. évad eddigi részei csalódást jelentenek; mintha vmi hollywoodi scriptcsoport írta volna tovább a cselekményt. Remélem, a Cercei/Euron combó visszahozza az előző évadok izgalmas fordulatait, és az utolsó három rész visszahozza a már megszokott színvonalat.

kiskutyauto 2019.05.05. 14:04:20

@Exploiter: Nézd, ez művészet szórakoztatás, vagy belemész a játékba, és átadod neki magad, elmerülsz és élvezed. Ha elejétől követted a történetet és emlékszel eme epizódban jelen levő maroknyi, még élő szereplő sztorivonalára, felődésére stb mindenestül, tehát érzelmek, motivációk, célok és főleg a kalandok, akkor már élvezned kellene, hogy ez ezen az úton ment végig, az meg azon, most együtt vannak itt vannak végső fatális küzdelemben, vagy itt végzi vagy nem.
Mivel én Arya fanatikus vagyok, nekem könnyű, már leírtam, ha van egy epizód, amiben Arya csak egyet pislog, már akkor boldog vagyok, már minden mindegy, a többiek csak statiszták mindig úgyis körülötte számomra....Művészeten, ízlésen vitázni hiábavalóság, és most finoman fogalmaztam... Kezdettől nem a logika és a valós realitás vezette ezt a saga-t, hanem a reálisnak álcázott irrealitás. Ez a fő vezérelv ebben a történetben. Ebben az horror-mese-akció-operában értelmes döntést várni, az olyan, mint Bud Spencer filmben kifröccsenő agyvelőt... Nem attól reális egy jelenet, hogy egy ember feje szétfröccsen mint egy likőrös drazsé, sem attól, hogy kitépik a szívét a és gyilkos kezében még dobog, ezek buta agymosó, eltúlzott látvány jelenetek (érett elme közben tudja hogy trükk, mind mind visual effect ami ha jó, akkor sokkol is és ezt is lehet a maga módján élvezni, több módon is), amiket láthattunk ebben a sorozatban és most is, mondjam azt Mortal Kombat fatality jellegű effektek (ráadásul finomítva már pár évad óta, hiszen tudják az alkotók hogy ha akarjuk ha nem a gyerekeink is nézik) közük nincs a realitáshoz és szofizmushoz, és ez kezdettől így van, butaság ezen fanyalogni; és értelmes ember ekként kezeli helyén őket, TUDJUK VÉGIG, hogy az egész nem valóság, de ha van beleélő képességünk, ezt ki tudjuk kapcsolni, elfelejtjük és borzalmas valóságként élvezzük a mesét, csak így érhetsz el katarzist (ami kb annyi alap szinten hogy önkéntelenül kicsurran a könnyed és nem mert közben hagymát pucolsz) Ezt csak így lehet. Ha ez nincs meg, időpocsékolás ilyet nézned. Ha valaki erre képtelen és folyton mindenen fanyalog, az bár okos ember lehet még ettől nagyon, meg ügyes, de nincs meg ez a képessége, semmi baj NEM KELL EZT A MŰFAJT NÉZNI; vagy pedig csakis olvasni, hiszen ott a saját fantáziád konvertálja belső képekbe a történetet, ha szerencséd van, tehát saját magad dramaturgizálsz és rendezel, bent a fejedben, azaz olvasás közben csak a képzeleted és fantáziád szab határt... sok esetben sokaknak (főleg ha sok idejük van), jobb élmény általában ezért egy -egy történet az eredeti könyvben, mint a film változat, de van aki még egy elrontott filmbe is úgy bele tudja magát élni, hogy ugyanazt a katarzist éli meg, másfél óra alatt, mint előbb egy-két vagy több hétig kell olvasgasson érte....

hivatásos naplopó 2019.05.05. 14:14:56

Az igazán kemény popkúltúrai kiszólás az lett volna, ha Jorah miközben eldől még odavágja a zombiknak, hogy "Egyezzünk ki egy döntetlenben" ;)

Exploiter 2019.05.05. 14:43:34

@kiskutyauto:

Hát izé.
Abba most nem megyek bele, hogy mennyire idegesít, hogy egy olyan műfaj, ami napjaink kb legnagyobb embertömegeit éri el, évről évre egyre ostobább. Ez csak az én elitista problémám.

De ez a sorozat pl nem attól volt "realista", hogy premier plánban beleztek embereket. Az csak a nép egyszerű gyermekeinek szóló sokkfaktor miatt kellett.
A sztori attól volt érdekes, személy szerint nekem, mert a fantasy kereteit szétfeszítve és újraértelmezve kicsit olyan irányba vitte a dolgokat, mintha egy történelmi dráma lenne (az Elátkozott királyok pl egy hasonlóan jó kis történet valós eseményekre építve).
Attól volt realista, hogy jól felépített, motivációkkal, önálló személyiséggel, célokkal, érzelmekkel felruházott karaktereket engedett egymásnak és ha valaki rossz döntéseket hozott, akár kényszerhelyzet, akár a saját személyisége, vagy egyéb okok miatt, akkor annak következményei voltak. Nem lehetett tudni, ki jön ki jól, ki hal meg, mint ahogy a valódi történelem során is banális véletlenek, emberi döntések, kapcsolatok, egyebek alapján alakultak a dolgok. Ilyen az élet.
Egy jó darabig ilyen volt mind a könyv, mind a sorozat, engem ezért tudott lekötni. Persze, fantasy. Persze, sárkányok, meg zombik, meg mianyám. De volt belső konzisztenciája, nem azért csináltak emberek karakteridegen dolgokat, mert az jól mutat a képernyőn.
Ettől sikerült 100%-ban eltérni az utóbbi időben. Végtelenül lebutított emberkék csinálnak dolgokat, amiknek csak annyi értelme van, hogy a vásznon valami látványos/meghökkentő/drámai dolgot mutathassanak.
Ha valaki nem ezt szerette benne, annak persze, maradt élvezhető. Én sajnos nem tudok élvezni hülye történeteket és nyilván elszomorít, hogy már megint sikerült elbaszni valami számomra értékes dolgot.

Persze ez csak egy sorozat, alapvetően kit érdekel, nem kell belelátni többet, mint ami.

pocokman 2019.05.05. 16:58:18

@szorokin: Ezen a Theon vs zombik / Éjkirály dolgon gondolkodtam, erre jutottam: A zombikat ÉK távvezérli, azt csinálnak, amit ÉK akar. ÉK-nak Bran-el van személyes dolga. Namost, ott állnak Theonék, feltételezésem szerint sárkányüveg hegyű nyilakkal. Párat még csak-csak elkap az ÉK (párszor badasskedett már, milyen játszi könnyedséggel védett ki támadásokat, lásd Theon végső rohama), de nem akarja megkockáztatni, hogy a rá kilőtt percenkénti 100 nyíl közül akárcsak egy is eltalálja, mert az számára végzetes lehet. Ezért előreküldi a távvezérelt zombihordát, hogy eliminálják a Brant védő íjászokat. Ha ez megvan, akkor megy ő, ahogy a végén mutatták is, hogy miután Theonék elfogytak, megálltak a zombik. És az ÉK az egész rész alatt lényegében ilyen biztonsági játékot játszott, Havast is inkább elszigetelte magától, nehogy véletlenül is párbajoznia kelljen vele (hiszen látta Jont anno, ahogy lekardozott egy White Walkert).
Persze még mindig marad a kérdés, hogy miért pont neki kellett volna megölnie Brant.

GépBalta 2019.05.05. 20:08:01

@kiskutyauto: Erre csak annyit, hogy a fővezérek közül Havas, Dany, Tormund, Jorah már harcoltak a holtak ellen is nemegyszer, Jaime is látott már sárkánytámadást úgyhogy a részükről elvárna az ember hogy személyes tapasztalatukat bevetve valami olyan taktikát találjanak ki ami alapján hihető, hogy azért annyi céljuk van, hogy legalább Pürrhoszi legyen a holtak győzelme. De a holtakat még sosem látottaktól is elvárná az ember, hogy minden mindegy alapon legalább valami olyan hadrendet vegyenek fel ami emberek ellen már bevált. Egyszerűen mert úgy logikus. Onnan már akárhogy ki lehetett volna futtatni a sztorit úgy, hogy megfeleljen a Hollywoodi [úgy tűnik jól megy minden -> hirtelen mégis a gonosz kezd felülkerekedni -> hőseink a pusztulás szélére sodródnak -> váratlan pillanatban megjön a felmentés] formulára. Az, hogy a holtak úgy jutnak el a győzelem küszöbére, hogy hatalmas túlerejük van, az Éjkirály mágiát vet be, csinál valamit a norvég black metál különítmény is, az teljesen elfogadható lett volna a sorozat saját logikája szerint. Az, hogy Jon, Jaime, Dany, Jorah, Szürkeféreg, Tormund, Davos, Tyrion, a Dothraki vezér együtt és külön-külön is teljesen inkompetensek lesznek, korábbi önmagukhoz képest, az viszont nem.

lpt1 2019.05.05. 23:02:53

Lovasság a vesztébe? Ott volt LtC. Custer és a hetedik lovasezred. Meg ott volt az első világháború kezdete, pedig még a hüje is láthatta, mire voltak képesek a géppuskák a japán-orosz háborúban. Ja, hogy azok agyatlan zombi ruszkik, meg sárgák voltak, a fehér emberrel ilyen nem történhet...

Cymantrene 2019.05.06. 00:02:42

@lpt1: Néha azért sikerült a lovasroham. Lásd a beersheba-i csatát meg az arról készült 40000 lovast, vagy az orosz polgárháborút.
Mondjuk ezt a TV-s csatát tényleg nem érdemes katonai szemmel nézni...

ati27 2019.05.06. 00:15:48

Hát nem tom.. Csata.. "lovasroham" kicsit vicces volt.. A "légierő" meg közben pihizett a dombon. Ki lehetett volna hegyezni arra, hogy pl sárkánytűzzel aláaknázni a csatateret.. Hogy a jégkirály is "izzadjon" le egy kicsit... Kicsit túl volt tolva a "reménytelen" csata érzés. Az meg, hogy a vörös boszi elspoilerzte a végét külön idegesitő volt. Ha kihagyták volna ezt a mondatot, és mondjuk sejtelmesen az ablakra néz "húzzál" arra kislány nézéssel, akkor 1 fokkal okésabb lett "volna"... Szóval miután Martin elengedte a sorozatot azóta kiszámítható. Most pedig spoiler: Szerintem tutira Bronn fogja lenyilazni Cerseit azzal a giccses nyílpuskával. Azér ő se húz ujjat a Heggyel.. :)

2019.05.06. 08:20:09

@kiskutyauto: "semmi baj NEM KELL EZT A MŰFAJT NÉZNI"

még mindig nem érted, hogy ez a rész műfaj szabályait vette semmibe. Vagy azt nem érted, hogy attól még, hogy a fantasy egy kitalált világ, nem olyan, mint egy Dali-festmény, ahol minden szabály, ésszerűség felrúgható.
A Piroska és a farkas meséje is mese, mégis el lenne baszva, ha egy féllábú transzvesztita ügetne be a házba teveháton, és mentené meg a nagyit és a kisunokáját.

ezneménvagyok 2019.05.06. 11:01:33

@lpt1: Custert szerintem pont nem egy elbaltázott lovasroham során mészárolták le, a hangsúly a lovasrohamon van, nem az elbaltázotton. A történelemben van jópár, ennél sokkal jobb példa is (pl. krími háború, vagy Mohács, ahogyan az a köztudatban még mindig él).

A sorozattal szerintem ugyanaz a baj (már amennyire ez bajnak számít, nyilván egyéni megítélés dolga), ami pl. az Agymenőkkel is történt: kezdetben volt egy viszonylag szűk geek rétegnek szánt, cizelláltan kidolgozott valami, amit aztán elért a maga végzete, azaz elkezdett egyre népszerűbbé válni. Na, ezen a ponton léptek be a "szakemberek", aki pontosan tudják, hogy a széles tömegeket mivel lehet szórakoztatni, megtartani és megfejni: jöttek a barátnők, később feleségek, gyerekek, kutyák-macskák-tengerimalacok; hogy a dolog színvonala ettől esni fog, az számukra nem negatívum, hanem szükségszerű és elkerülhetetlen változás. A fanatikus Martin-rajongók ettől persze a kefét eszik, de nem számít, mert lényeg a nézettség, azt meg már rég nem ők hozzák. A meglévő könyvek ezt a folyamatot egy darabig több-kevesebb sikerrel ellensúlyozták (vagy legalább lassították), de amint azok elfogytak, a történet óhatatlanul átment halivúdba.

Ami a Dunát rekesztő túlélőket illeti, azért elég sokuknak megágyaztak már az eddigiekben. A Vérebnek még szembe kell néznie a Heggyel, a két Lannister-tesónak Bronn nyílpuskájával, aki nyilván megkérdezi majd Tudort, áll-e még, hogy bármikor hajlandó megduplázni a fejére kirótt vérdíjat. Habár az előző évadban pont ő ajánlotta Jamie-nek, hogy inkább ugorjon vissza a tóba, semmint rossz hírt vigyen a nővérének... A két Targaryan-nek még meg kell harcolnia a vasszékért, amit mellesleg jól elkúrtak a kellékesek, milyen dolog már az, hogy a fából-bőrből készült kardmarkolatok nem égtek el a sárkánytűzben?! Brienne szerintem még alaposan meg fogja kavarni érzelmileg az ikrek tökösebbik (?) felét, nehéz választás elé állítva ezzel a történelem legkevesebb kézzel rendelkező Lannister-ét (és még ott van a Cercei vesztét taglaló jóslat is, a két tesót emiatt se lehet még leírni), az a két szimpatikus esszo-veszteroszi fiatal meg kell a polkorrektség meg a velük azonosulni tudó nézők miatt. A Starkok pedig nyilván nem képezik alku tárgyát, egyedül Brann esetében rezgett kicsit a léc, az ő figuráját eléggé elásták ezzel az "emberiség emlékezete, oszt jónapot"-dologgal, többet vártam volna tőle (ahogy az Éjkirálytól is), de hátha előrukkol még pár trükkel.
Ja, és Sam, mint Martin mester fiatal énje, na, ha ő nem nyiffant ki már az Elsők öklén, amikor a teljes Holtak serege elmasírozott mellette, és egy Más még jól meg is nézte magának azzal a "baszki, srácok, ennek még hullaként se vesszük hasznát, gyerünk tovább"-tekintettel, na neki meg van ágyazva a végjátékig. Majd még ő ül a székbe, mint Sam, a Nyúlszívű, első ezen a néven...

,, 2019.05.06. 12:54:01

"It's bloody hot in here"
veehehehhee

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.06. 15:03:34

@ezneménvagyok: Slayer of White Walkers and Lover of Ladies, kérem.

nekem inkább az szúr szemet, hogy mennyire megmutatkozik a frusztrált magyar közélet és gondolkodás ezen a kommenteken keresztül is. mert észre lehetne venni pozitívumokat is, jól sikerült jeleneteket, mert volt ilyen is bőven.
ezzel szemben mi látszik itt is? csak a szar és fos, hőzöngés megy vég nélkül.
fárasztó bazmeg.

sokan abból indulnak ki, hogy Martin persze milyen faszán megírta volna a történetet, a tévés stáb csak tönkrevágta. nos, ha tényleg így állna, mégis mi a pék faszáért nem készült el Martin a már jópár éve többször beharangozott The Winds of Winterrel és The Dream of Springgel?
egyáltalán nem véletlen, hogy részben a formátum különbségei, részben az áttekinthetőség miatt a sorozatban vágtak a szereplők számán és a cselekmények szálain is. és ezek a döntések, egyszerűsítések szerintem nagyon sokat segítettek.

polpetti 2019.05.06. 15:19:54

Dany mindenkit elvesztett vagy el fog veszíteni, aki fontos neki és szépen beteljesíti a sorsát, Őrült Királynőként vonul majd be a történelembe. Már Jorah halálakor összeroppant, az volt a kezdet.

ezneménvagyok 2019.05.06. 16:10:45

@adamskij: Itt két különböző dologról van szó. Te azt mondod, hogy a műfaji különbségek miatt Martin történetét adaptálni kellett a tévéképernyőre, ami szép is, jó is, igaz is. Ezzel semmi gond nincs. Én arról beszélek (írok), amit egy példával nagyjából úgy tudnék szemléltetni, hogy van neked mondjuk egy kedvenc horgász és/vagy kirándulóhelyed, imádod, de amúgy kevesen ismerik. Aztán felfedezi valami befektető, és csinál az egészből egy víziparkot csúszdával, trambulinnal, meg hogy aktuálisak is legyünk, jetsky-kölcsönzővel. Ezzel persze tönkrevágja a helyet a te szemszögedből (meg a párszáz hozzád hasonló természetkedvelőéből), de ez se a tízezer lángoszabálót, se a pénzéhes befektetőt nem fogja zavarni vagy érdekelni, utóbbi meg még hivatkozhat is arra, hogy lám, így sokkal többen élvezhetik a helyet. Amivel persze nem tudsz vitatkozni.

A tévés adaptációt, az egyszerűsítést az első perctől tetten lehet érni a sorozatban, ezt a fajta nézőmaximalizálást viszont csak az utóbbi évadokban, amikor már könyvek híján szinte arra (de legalábbis úgy) vitték a cselekményt, amerre (ahogy) csak akarták. És mondok egy meglepőt: szerintem ez nem is feltétlenül Martin ellenében történt. Könnyen el tudom képzelni, hogy ő is besétált a saját csapdájába, és azon vette észre magát, hogy a maga által felállított korlátok, a rengeteg jövőre való utalás, jóslat és mifene miatt már nem tud olyan szabadon (és váratlan módon) játszani a szereplőkkel, mint az elején. Talán ezért ódzkodik a folytatások megírásától, mert fél, hogy így már csalódást okoznának az olvasóknak, akik viszont pont ezt szerették a történetében (és hangosan számon is kérik a sorozat alkotóin). Mert hiába az a híres nagy martini váratlanság, azért most már nagyon látszik, hogy a rosszak előbb-utóbb ebben a világban is elnyerik a büntetésüket (Arya nem véletlenül az egyik legnépszerűbb karakter), jóból meg már nincs túl sok.

(Azért voltak itt szép számmal méltató hozzászólások is, de a dolgozatjavításnál is a hibákat szokták aláhúzni, nem a helyes megoldásokat ;-) )

sixx · http://comment.blog.hu 2019.05.06. 18:40:58

@Innovált kutyák: mer baszki ez "A Piroska és a farkas meséje is mese, mégis el lenne baszva, ha egy féllábú transzvesztita ügetne be a házba teveháton, és mentené meg a nagyit és a kisunokáját." érvelés ám, annak idején Szókratész sírva tapsikolt volna, ha eladod a használati jogot.

Cérnahuszár 2019.05.06. 19:17:09

@Innovált kutyák: boltonnak volt egy mondata ramsey felé: "ha úgy viselkedsz mit a veszett kutyák, úgy is fognak bánni veled."

Cérnahuszár 2019.05.06. 19:17:59

@sixx: nem lehetne hogy most előbb jöjjön az öfi, olyan sokára van szombat...:( annyi gondolatom van, huss elszállnak

Cérnahuszár 2019.05.06. 19:39:38

@Innovált kutyák: a bloggazda nem beszélt veled úgy ahogy te vele. De én kiállok a tűzvonalból ha nem bánod :) csak egy észrevételt tettem.

VT 135 2019.05.06. 20:20:00

@Innovált kutyák: "ha egy féllábú transzvesztita ügetne be a házba teveháton, és mentené meg a nagyit és a kisunokáját."
Csak várjad ki a végét, hamarosan már ez lesz a hivatalos verzió... Illetve egyes részek változhathnak de a transzvesztita mindenképpen benne lesz, mert diverzitás.

VT 135 2019.05.06. 20:25:45

@adamskij: "hogy mennyire megmutatkozik a frusztrált magyar közélet és gondolkodás ezen a kommenteken keresztül is"
Nem lennél egy indexes fos, ha nem rángatnád bele a magyar dolgot. Az ne zavarjon egy cseppett sem, h minden, gondolkodni és építő kritikára képes ember, szerte a világon és a neten ki van akadva ezen a részen, meg azon a folyamaton, amelynek eddig ez a része volt a "csúcspontja". Nem, természetesen mindez lényegtelen. A lényeg: a szánalmas magyarok... Ritkán akaszt ki már valami, de ez a szintű szellemi-érzelmi nyomorékság, amit ezzel a hozzászólásoddal bemutattál, tényleg már megjegyzést igényelt.

nota19 2019.05.06. 20:54:20

Nemhiáb a a mondás: a stílus maga az ember. Sapienti sat.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.06. 22:16:14

@VT 135: bébi, olvasd már el még egyszer, aztán a travizós homofób hozzászólásodat is, majd nézz tükörbe: pontosan erről beszélek. illetve ha már láttad a legújabb részt, gondolkodj el Tyrion pár mondatán.
nos, nekem nem úgy tűnik, hogy az építő kritikájú tömeg szólalt fel, pl te sem építő kritikával, hanem személyeskedéssel jössz. lelked rajta. az építő kritikával épp, hogy észre kellett volna venni, hogy van még itt a tarsolyban.

Gunsmoke 2019.05.06. 22:31:03

Köszi a hogyvolt-ot. Jókat röhögtem rajta. Sajnos a sorozat már rég nem az aminek megszerettük, de azért voltak ebben a részben is értékelhető pillanatok. A zene még mindig zseniális. Arya akciója badass volt. Bár az egész éjkiraly sztori eléggé elherdált lett így. Ami tény, hogy 2-3 évad óta az egész tele van baromsággal. Ha nem tudnám, hogy vége lesz, a magam részéről el is kaszálnám.

Tronolok 2019.05.07. 07:37:42

@adamskij: szerintem is foloslegesen toltad ide ezt a ‘magyarozos’ elcsepelt kozhelyet! a travis resszel ne probalj terelni, az a kommented utan jott.. tenyleg olvass par kulfoldi blogot is a temaban es rajossz hogy egyaltalan nincs semmi kiveteles a kiabrandulasban

Tronolok 2019.05.07. 07:43:01

Winter is Coming! OK, de az egesz erdo gyerekei es WW tema egy felresikerult, atgondolatlan otletnek tunik Martintol (de barcsak megcafolna ha befejezi) - es ettol meg kellett szabadulni.. ugy fest lesz legalabb 3 elvezheto epizod a vegere, GOT-tol elvarhato fordulatokkal

Duke Silver 2019.05.07. 10:40:00

@Gunsmoke: +1. Most már a tisztesség is úgy kívánja, hogy végignézzem.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.07. 10:59:02

@ezneménvagyok: elnézést, nem válaszoltam még neked, pedig nagyszerű posztot írtál és több ponton egyet is értek a véleményeddel. hamarabb elszállt az agyam tegnap este a seggem bal partjára valókkal. szóval igyekszem konstruktív maradni.

az első bekezdésed kapcsán:
önmagában a döntés, hogy ezekből a regényekből tv sorozatot indítanak, nem volt kockázatmentes az hbo részéről. lehet, hogy 8 évad után elfelejtik, de az első kísérleti epizódok, jelenetek egyáltalán nem voltak sikeresek és sokat változtattak rajta, amennyire az interjúknak hinni lehet.
ahogy te is írod, az első évad után már érezhető volt, hogy az akkori népszerűségből lehet üzletet csinálni. sőt, jobb üzletet, mint a Gyűrűk Urával: az már egy évtizedek óta lezárt történet volt, stabil világgal, végkifejlettel, az író már meghalt, annyi írott anyag maradt, amennyi.
ehhez képest Martin világa, amely legalább annyira részletes, mint Tolkiené és kevésbé patetikus, több hasonlóságot mutat az általunk ismert történelemmel és megtörtént eseményekkel (vörös nász, mérgezések, családi bosszú, stb); szóval ez a történet még nem lezárt. alakítható.

Martin is végrehajtott fan service-t már a sorozat előtt megjelent regényeiben is: Lady Stoneheart, Arya és Tyrion sorsának alakulása, valamint Samwell Tarly kvázi önazonos karaktere kézzelfogható jelei ennek. ez persze nem menti fel a tv sorozatot, de az alakítható, nem befejezett történettel és az ebben rejlő izgalommal együtt sajnos ez a fan service elkerülhetetlen. tv sorozatot egyre növekvő költségvetéssel és az igénnyel, hogy lássunk több sárkányt, direwolfot, night kinget és walkereket nem lehet öncélúan és a népszerűségre - pláne az előfizetésekre - tekintet nélkül vezetni.
szóval a válaszod második felével teljesen egyetértek; a legtöbbször felhozott kritikák (és most tényleg a kritikákra gondolok, nem a hőzöngésekre) gyökere Martinnál és az általa megírt történetre eredeztethető.

D&D felett pedig a hamarosan általuk vezetett SW sorozat(ok?) törnek majd pálcát, a GoTtal csak felértek a csúcsra. azt viszont ki szeretném emelni, hogy az 1-6 évadok során számos jelenetet, vagy a könyvekben hosszasan leírt gondolatokat pár snittel élvezhetően és érthetően adtak át, néha sokkal maradandóbban, mint a könyvekben (pl: Sylvio Forel, Tywin-Arya, Jon-Ygritte, Dany-Jorah, Sansa-Theon).

,, 2019.05.07. 11:28:10

A sorozatban nekem pozitívum: vizualitás (nem a CGI, hanem egyszerűen csak jó nézni, szép), színészek, színészi játékok, hangulat, zene, a 8x03-nál sokadik nézésre volt időm figyelni a beállításokat, és azon gondolkodtam, hogy ezt és ezt a jelenetet pl én biztosan nem tudnám így beállítani h xy idemegy, most ezt vesszük stb. Néha egészen zseniális, és látszik h rohadt sok meló van benne.

Negatívum: a sztori, de ez közös felelősség Martinnal. Úgy értem, h vannak ilyen fix pontok amelyeknek alárendelik az eseményeket (ez hülyén hangzik, mert pozitívum kéne h legyen, hogy van egy fix koncepció, és általában ezt értékelni is szoktam.) Pl:
- J=R+L.
- Jonnak és Danynek ösze kellett jönnie a végén, tökmindegy, h van-e köztük chemistry.
- Jaimenek is Cerseinek együtt kell meghalnia (ezt majd kifejtem az új posztban, emiatt nagyon dühös vagyok).
- Dany Mad Queen lesz. Tökmindegy, hogy 8 évadon át normális volt, és igyekezett (legalább igyekezett) racionális döntéseket hozni, a lényeg hogy a legvégén Mad Queenek kell lennie. (emiatt is dühös vagyok, én nem voltam soha Dany-hater)
- A dothraki kardoknak ki kell hunyniuk, ezért alárendeljük ennek a racionalitást és beküldjük a könnyűlovasságot az ismeretlenbe.
- Az egyik sárkányt meg kell h szerezze az ÉK, ezért szervezzünk egy hülye kommandót (ami mellesleg elég jó rész volt:) csak túl sok böszmeség volt benne megint)
Stb.
Ez felerészt sztem D+D, felerészt Martin felelőssége, ahogy említettem.
A lényeg, hogy nem úgy alakul a sztori, ahogy a történések maguktól sodornák, életre keltenék, hanem fordítva, mindig ezekhez a fix plot pontokhoz alakítják a történéseket (ami ismétlem tudom h hülyén hangzik h kifogásolom, csak sokszor nagyon kilóg a lóláb)
Vagy ilyesmi. Mindent összevetve eddig a plusz van túlsúlyban, de félek h az utsó 2 rész el fogja baszni az egészet.

VT 135 2019.05.07. 12:33:22

@adamskij: ügyes terelési próbálkozás, de gyenge.
Tehát személyeskedésről beszélsz, miután általánosítva lefikáztál egy egész népet - a magyarokat. Gondolom, neked ez fel sem tűnt, annyira mindennapos ez nálad... De ugye nem vagy te magyarfób?
Tudod, van erre egy megoldás: nem szükséges itt szenvedned, a "szánalmas, nyomi, bőgatyás, mucsai" magyarokkal, nyugodtan megcélozhatsz egy "emelkedett, civilizált" idegen nyelvű oldalt és mindenkinek win-win a szituáció.

Még valamit. Miből sikerült kiolvasnod, h travifób vagyok? Írtam olyat, h dögöljenek meg? Vagy, h félek a trafiktól? Tudod mit írtam?
Viccesen-szarkasztikusan-sztoikusan írtam egy folyamatról. Persze tudom, számodra ebben nincs vicc... Viccelni csak azzal lehet, amit ti megengedtek... Ja várj, beugrott! Azért vagyok travifób, mert a mondatommal jeleztem, h nem értek egyet a folyamattal. Ó, shame,shame, shame! Nem bólogattam engedelmes birkaként az EGY Véleménnyel! Shame, shame! Aki pedig nem bólogat birkaként az Egy Véleménnyel, az mint tudjuk, nácista-trappista-masiniszta.
Köszönjük Emese!

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.07. 13:09:46

@VT 135: kérlek mutass rá, hogy az alábbi mondatban hol fikáztam le egy egész népet, jelesül a magyart:
"nekem inkább az szúr szemet, hogy mennyire megmutatkozik a frusztrált magyar közélet és gondolkodás ezen a kommenteken keresztül is."
a többi minősítésed saját képzeletedből származik, nem az én művem.

valamint ajánlom figyelmedbe Ady Endrét, ha már. én se olvasok mostanság sokat (sajnos), nekem sem árt frissítenem.

macskamedve888 2019.05.07. 14:22:47

@,,: A lényeg, hogy nem úgy alakul a sztori, ahogy a történések maguktól sodornák, életre keltenék, hanem fordítva, mindig ezekhez a fix plot pontokhoz alakítják a történéseket

Teljesen egyetértek, ezt érzem én is, a többi pontod is +1. Nagyon erőltetett Dany őrületbe "kergetése".

,, 2019.05.07. 14:48:15

@macskamedve888: köcce. Dany szála zavar talán a legjobban:(

lilcsi manó 2019.05.07. 22:37:34

@,,: sztem Dany nem fog megorulni es Cersei sem Jaimevel fog meghalni, nem tudom miert de vmi belso hang ezt sugja :-)

polpetti 2019.05.08. 15:44:09

@lilcsi manó: akkor dany lesz az éjkirálynő, cerseit jamie nyírja ki, majd utóbbi meghal brienne karjaiban.

Cymantrene 2019.05.08. 15:59:36

@polpetti: Az egy szép ária, remélem, megvan hozzá a hangja :-)

lilcsi manó 2019.05.09. 09:37:04

De miert kell h mindenki meghaljon? Maradjanak mar elok is :-)
Jo Cerseinek nem sok eselye van elismerem, sokan vadasznak ra

csillagporszem 2019.05.09. 10:19:19

Csalódás volt az eheti rész. Az is jelzi, hogy eddig az évad minden részét 2x tuti megnéztem annyira tetszett, viszont most a 8x04-et nem volt kedvem. Belekezdtem másodjára is, de aztán a felénél meguntam, elég volt egyszer. Ehhez képest a 8x03 maga volt a tökély.
Nem tudom mi zavar igazán, de valahogy elmúlt a lelkesedésem is az utolsó 2 rész iránt, nem várok már zseniális epizódokat tőlük. Nade majd lehet kifejtem mi bajom vele, ha sixx megírja a hogyvoltot.

,, 2019.05.11. 08:42:42

Sixx kinda forgot about hogyvolt.blog.hu

pocokman 2019.05.11. 09:47:55

@,,: Nyugi, ez a blog neki csak hobbi, többször is leírta már, hogy mostanában elfoglaltabb. Előbb kijön az új hogyvolt, mint a Winds of Winter ;)

,, 2019.05.11. 10:05:50

@pocokman: na az meg a másik, azon is brutál módon elkezdtem pörögni a napokban, hogy mikor jön már az új könyv, lesz-e egyáltalán:)

lilcsi manó 2019.05.11. 10:40:31

Ha igazan a hobbija volna mar hetfo ejjel megirja :p

borzlány 2019.05.11. 15:05:23

Eh, szombat délután van, hétfő hajnalban jelent meg a rész, lassan okafogyott lesz maga a hogyvolt, mert jön a következő.
Mondom úgy, hogy kifejezetten szeretem Sixx hogyvoltjait, de ha ennyire nem megy, nem lehetne átadni vkinek a stafétabotot, aki meg tudná írni időben? A fél világ nézi szó szerint, csak lehetne találni vkit.

lilcsi manó 2019.05.11. 19:15:30

@borzlány: vagy berakhatna az index cikk linkjet, nekem az is jo lenne es keddre mar megvan :-)

nota19 2019.05.11. 19:25:14

@lilcsi manó: szerintem írjuk ide a részekkel kapcsolatos hozzászólásokat. Úgy látszik, nem lesz más választás. Szomorú. :(

,, 2019.05.11. 21:02:20

@csillagporszem: óbaszki, most tudatosult bennem h mennyire telibe fogod vszínű trafálni a J+C halált, amit az előző posztban írtál, eddig nem esett le h visszautalás az első részre...
te egy zöldlátó vagy

GépBalta 2019.05.11. 22:48:46

@lilcsi manó: Drámai körülmények közt jutott tovább a Liverpool a BL-ben, ezért szerintem Sixx-nek még kell pár nap, mire visszaáll a pulzusa alapállapotba. Addig várjunk türelemamel! :D

nota19 2019.05.12. 08:33:01

Engem csak az bosszant, hogy rengeteg észrevételt fogalmaztam meg magamban, sok gondolatom volt. Szerettem volna vitatkozni, érvelni, stb. Most már magam sem tudom, hogy mit akartam mondani. Na jó, ez nem igaz, de már idejétmúlt lesz holnap hajnalban. Sokkal jobb lenne, ha bejelentené, bocsi nem volt időm, nem érdekel, stb.,oldjátok meg, ahogy tudjátok.

sixx · http://comment.blog.hu 2019.05.12. 09:20:10

@nota19: ha ezzel (hv) keresném a kenyerem, akkor a prioritási listámon előrébb lenne. nem ezzel keresem. minden eddigi poszt elején írtam, hogy lesz csúszás. TOVÁBBRA IS LESZ. a gondolataidat, pedig pls. oszd meg itt:

hogyvolt.blog.hu/2019/05/12/tronok_harca_08x04_the_last_of_the_starks

polpetti 2019.05.13. 09:09:43

@sixx: mit rontottam el? Nekem ott nem mutat kommenteket? Köszi! :)

Dauda András 2019.05.14. 13:16:38

Az 5. rész után látszik mekkora fos rész volt a hosszú éjszaka és mekkora balfasz az Hbo!

1 évet vártunk egy tisztességes jégsárkány kontra sárkány csatára! ŰHOgy mennyi pénzt tud összekalapozni az Hbo! És nem lett belőle lófasz se!
A wight-ok is csak dísznek voltak, az assasin meg persze átrongyolt egy teljes élőholt hadseregen!

Az 5.kben 30 perc volt amíg a sari lemészárolt a várost! Mert arra van eszük!
De hát mi más ez a Trónok harca, mint proli faszverő és balfasz TV függő simogató!
Mint ami mindig is volt!

Fantasy? Haha. Nyomokban!
süti beállítások módosítása