Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

SURVIVOR 38X06 – Wonderboy got his balls

2019. április 03. 13:00 - Laura Ingalls

28-50.jpg

A mai rész eksztrászüperfántásztikus lesz, fordulat-fordulat hátán, szörprájz 5 percenként, egyesülés, Extinction játék, feast, védettségi játék, sok-sok szervezkedés és persze a törzsi tanács. De kezdjük a legelején:

17. nap, a törzsek Jeff színe elé járulnak. Kama érkezik először. Most tudják meg kit szavaztak ki előző este. Lesu teljes létszámmal vonul fel. Jönnek a kékek, Ron oda sem akar nézni. Victoria vigyorogva integet, mindenki lenyugodhat a ..csába, mert Wendy esett ki. Kama örül. Jeff Wardogot kérdezi, hogy: ugye szar ügy, hogy csak négyen vagytok nyolccal szemben? Jah, egyértelmű, hogy ők nyolcan összetartanak, három törzs ide vagy oda. Akkor készülj fel a legrosszabbra nagyon gyorsan, mert MERGE van! Mindenki dobja el a fejkendőjét, friss illatos piros kendőket kaptok és mostantól egy törzs vagytok. A játékosok lelki szemeik előtt már az egyesülés utáni terülj terülj asztalkámat látják, DE Jeff újabb meglepetést vezet fel. Vannak pillanatok, amik évek elteltével válnak ikonikussá és vannak pillanatok, amik instant ikonikusak. Ez egy olyan pillanat… Gyertek elő! – mondja Jeff az Extinctionről idehozott játékosoknak. Kelley mondogatja, hogy „Tudtam, tudtam”, de biztos, hogy nem erre gondolt, mert miután meglátja az érkezőket úgy néz ki, mint aki szellemeket lát. Itt többen azt remélték, hogy a szeretteikkel fognak találkozni, majd kapnak egy I.J. pólót.

01-09_merge.jpg

01-45_meglepetes_1.jpg

01-54_meglepetes_2.jpg

01-54_meglepetes_3.jpg

A frissen egyesült 12 játékos nem győz csodálkozni, hogy minden kiszavazott előttük áll. „Mindig van egy csavar!”, „Még nincs vége!”, „Úristen!” és hasonlók röpködnek. A visszatérők pedig katonásan vonulnak be, Reem kőarc, a tekintete oda-vissza felperzseli egész Mamanucát, a többiek vigyorognak, mint a tejbetök és mindenre elszántak. Jeff felhomályosítja a ténylegesen játékban lévőket, hogy kiszavazás után választási lehetőséget kaptak a kiesők és mindenki az Extinctiont választotta. Most viszont egyikük visszatérhet és élesben folytatja tovább a survivort. A játékon kívüliek izgatottan várják ezt a pillanatot, az ellenkező oldalon mérsékelt az öröm.
A feladat: egy akadályon kell átmászni, azután a klasszikus bambuszpálca összekötözős, azzal ketrecajtón át kulcsot megszerzős mutatvány, mely kulccsal ketrecajtót kinyitva az előző évadból megismert kígyós ügyességi feladatot elsőként befejező játékos válik az egyesült törzs 13. tagjává. Most nyernek jelentőséget az előnyök, Chris a bambuszkötözős részt gyakorolhatta – így is tett minden reggel – Keith pedig egy hátráltatással „ajándékozhat” meg valakit, amely hátráltatást Keith örömmel adja Mr. Góliátnak, vagyis Chrisnek. Vajon ki lesz a győztes?

02-05_meglepetes_4.jpg

02-34_meglepetes_5.jpg

Az elején nagyon együtt vannak a játékosok, létrán fel, hálóra ráhasal, csomóz, bambuszpálcás zsákot megszerez. Chris, Rick, Keith, Wendy, Aubry a sorrend, majdnem egyszerre kezdik kicsomózni a görcsöket, amik a verseny ketreces szakaszát nyitják. Reem az utolsó. Továbbra is szoros a verseny, Chris, Aubry és Wendy elkezdik kötözni a pálcákat, Keith és Reem még a csomókkal bajlódnak, de csak picit vannak lemaradva. Aubry készül el a bambuszokkal először és megpróbálja megszerezni a ketrecajtó kulcsát. Sikerül neki! Aubry már belekezd a kígyós feladatba, mire Chris és Híradós Rick megszerzik a kulcsaikat. Bár Chris jut át másodikként, de mielőtt a kígyós részt kezdi 30 csomót kell kioldoznia, Rick, Reem és Wendy már kígyóznak. Aubry és Reem elejtik a golyót, nem megy nekik annyira a feladat, Rick és Wendy viszont nagyon ügyesek. Pedig Wendyt hátráltatja a Tourette-je, sokat tüsszög és kocogtatja fél kezével a homlokát. Csoda, hogy nem ejti el a labdáját! Jeff megdícséri, hogy minden akadályt legyőz. Elég nagy hátráltatásnak bizonyul a 30 csomó, mert Chris csak most kezdi el a kígyós részt. Keith is csatlakozik. Ezen a ponton Wendy az akit le kell győzni, már nem sok hiányzik ahhoz, hogy teljesítse a feladatot. Szorosan mögötte Híradós Rick és Chris. Azonban centikkel a vége előtt Wendy golyója leesik. Újra kell kezdenie. A kérdés, hogy Chris, vagy Híradós Rick kezei biztosabbak? Felváltva mutatják a két fickót, Chrisnek néhány centi hiányzik, ám elveszti az egyensúlyát, alig látható módon korrigálnia kell és ez az apró mozdulat elég ahhoz, hogy a golyó leessen. Híradós Ricknek csak nyugodtnak kell maradnia és övé a 13. hely. Biztos kezekkel mozgatja a golyót tartó ívet és megnyeri a versenyt.

Híradós Rick boldog, a többi játékon kívüli sír. Jeff átadja Ricknek az új piros kendőjét és mikor csatlakozik a többiekhez, bejelenti, hogy az Edge of Extinction folytatódik. Minden kiszavazott megkapja ugyanezt a lehetőséget: sanyargathatja magát Zombielandben és valamikor – ha bírja addig cérnával – lehetőséget kap visszatérni. Az új törzs balra el – a Manu táborban kezdik újra, ott várja őket a L a k o m a. Ricket látjuk riportozni, hogy az Extinctionnek köszönhetően új ember lett. Vigyorog. Én meg arra gondolok, hogy hányszor szavazták már ki azonnal az ilyen-olyan száműzetésből visszatérőket…

09-26.jpg

09-58_folytatodik.jpg

Aubry sír. Chris sír. Keith sír. Reem sír. Wendy már nem sír. Sírás-rívás, olyan igazi nyálas, taknyos, csurom könnyes sírások jönnek. Kinek-mit jelent a survivor, Jeff megriportozik mindenkit. Wendy az egyetlen, aki teli szájjal vigyorog, megdicséri a többieket, mert igazából neki csak egy ottalvós buli volt az Extinction, de a többiek hírók. A szívet szorongató vallomások után Jeff elköszön a játékosoktól újabb döntés elé állítja a delikvenseket: ki akarná folytatni a survivort? ... Ki nem??? Akkor irány vissza Zombieland! Yihaaa!

10-35.jpg

12-56_going_back.jpg

A 17. napon tehát sokat ehetnek végre a túlélők. Majd’ kicsattannak, tobzódnak a sok étel mellett. Julia örül, hogy Kama nyolcan van, övék a többség. Híradós Ricket Extinctionről kérdezik: brutális, nem akartok oda menni! Mindenki érdeklődve hallgatja, közben Kelley riportját látjuk, hallgatjuk. Ő nagyon nem örül Rick visszatérésének. Persze kajálás közben buddy-buddy, minden remek, de figyeljétek meg, Kelley lesz az első aki ki akarja szavazni.
Ezután azt látjuk, hogy Julie beszélget Rickkel, hogy milyen rossz lehetett neki a száműzetésben és a riportban megtudjuk, hogy Julie Ricknek szurkolt a versenyen, hogy visszatérjen, mert egy hősjóember és egy félelmetes hely lehet az a sziget és nem akarna Julie odamenni.

13-37_merge.jpg

14-22_hellnooo.jpg

14-28_hianyoztal.jpg

Váltás a félelmetes helyre, ahol Keith és Wendy a szakadt vitorlavászon felé tartanak, a többiek pedig összebújva ülnek, mint a három nyuszi, békességben. Keith azt mondta Jeffnek, hogy nagyon büszke magára, hogy nem adta fel a játékot. Úgy tűnik ez csak addig tartott, mert amikor visszaértek arcon csapta őt a valóság, mégsem bírja tovább és „kabbe gyíkok, én leléptem”.
Wendynek meg egyszerűen köszöni szépen, de elég volt ennyi. And then there were three.

15-59.jpg

16-30.jpg

Időközben az egyesült törzs elnevezte magát Vata törzsnek (magyarázat nincs, ez a nevük, pont). Lauren és Kelley összedugja a fejét a dzsungelben: bajban vagyunk. Viszont itt van Híradós Rick, fűzzünk meg még néhány bárakárkit, hogy Rick essen ki a tanácson. Jó! Kelley Joe-hoz megy, hogy kiderítse mit gondol a kialakult helyzetről. Közben a riportban rage-el, hogy mennyire utálja és ki van borulva, hogy Joe-hoz kell fordulnia. Ennek ellenére szemtől szemben egy oldalon állnak és mindketten biztosítják egymást, hogy nem szavaznák ki a másikat. Kelleynek Joe önmagában kevés, ezért Laurennel előadják a tervüket a Kama lányoknak (Aurora, Julie, Julia, Victoria). Rick a legkézenfekvőbb választás, de akár Davidre is szavazhatnának és ha valamelyiknél medál van, a másik kiesik. Lauren és Kelley nyitott mindenre, csak mondják meg nekik kire szavazzanak. Julie csak hallgat. A riportból kiderül, hogy nem tetszik neki Híradós Rick kiszavazásának gondolata, Lauren és Kelley kegyetlenek, hogy szegény Ricket visszaküldenék zabot hegyezni arra a félelmetes helyre, inkább a két lányt kellene kiszavazni. Természetesen Julie csak morális okokból szavazna a lányok ellen, véletlenül sem azért, mert kemény ellenfélnek látja a taktikus Kelleyt és a sportos Laurent.

19-34_julie.jpg

Másnap Híradós Rick a batyujában kotorászik és talál valami oda nem illőt. Igyekszik észrevétlenül elinalni a táborból, hogy nyugodtan nézhesse meg, mit talált. Kis papír csomag, benne egy nyaklánc. A medál két részből áll. A mellékelt levélből kiderül, hogy ez egy olyan rejtett védettség, aminek a felét Rick tartja meg, a másik felét oda kell adnia egy másik játékosnak. Ha túlélik a mostani törzsi tanácsot, akkor a két félből egy teljes értékű rejtett védettségi nyaklánc lesz. Azért kapta ezt Rick, mert kiharcolta a visszatérést és ezzel akarják megkönnyíteni neki a maradást, már amennyiben tudja megfelelően, akár alku tárgyaként használni. Az éjszaka leple alatt elmondja Davidnek mi a helyzet (ennyit az alkudozásról) és reménykedik, hogy egyiküket sem szavazzák ki másnap.

20-28.jpg

21-00.jpg

19. nap, első egyéni védettségi játék. A feladat: egy gerendán állnak a játékosok, vállukon/fejük felett egy rudat tartva, a rúd végén egy kis szobor csücsül. Ha valaki lelép a gerendáról, vagy leesik a szobor, elúszik az esély a védettségre. Miben fogadunk, hogy valamelyik csaj nyeri?

23-18_immunity.jpg

23-31.jpg

Jeff alig lőtte el a startpisztolyt, Ron elejti a bábuját, kiesett azonnal. Nem sokkal ezután Gavin is búcsúzik. Majd elérkezünk az első pozíció váltáshoz. Előrébb kell csúszniuk a gerendán, itt már keskenyebb felület van a talpuk alatt. A mozgás közben Wardog kiesik, majd miután megállnak Híradós Rick is (Kelley és Lauren megnyugodnak). Julie stabilan áll – nem csoda, akkora a lába, mint a gerenda ezen része, én is stabilan állnék, ha nem lógna le a fél talpam, mint mondjuk a fiúknak. Jön egy széllökés és Victoria (nagyobb a lába mint Davidnek!) és Aurora is kiesnek. A következő fázisba csúszást mind sikeresen teljesítik, de nagyon erősen fúj a szél. Közben Kelley jelzi, hogy zsibbadnak a karjai, majd elejti a szobrot – erre Julie elereszt egy mosolyt. 20 perc telt el a játékból, most kell a gerenda legvégére csúsznia a játékosoknak. Eric, Julia és David szobra leesik. Julie, Joe és Lauren maradtak talpon. 40 perc után Joe elveszíti az egyensúlyát és elejti a szobrot. Majd megint erős szél támad és végül Lauren is elveszti az egyensúlyát. Az első egyéni védettséget Julie nyeri. Nagyon meghatódik, mert 18 éve szeretne survivor lenni, ez egy valóra vált álom, good for her.

24-40.jpg

24-46_lauren.jpg

25-42.jpg

28-48_winnerjulie.jpg

Julie nyugodt, övé a védettség, őt nem veri át ma este senki. Ennek fényében ideje motion-be rakni a tervet, elkezd szervezkedni. Kelleynek és Laurennek azt mondják, hogy megosztják a szavazatokat David és Híradós Rick között, valójában viszont Kelleyt fogják kiszavazni. Híradós Ricknek elmondja, hogy a régi törzse ki akarja szavazni, de megnyugtatja, hogy Kama nem rá szavaz este. Azt még nem árulja el kire kell Híradós Ricknek és Davidnek szavaznia, de időben meg fogják tudni. Ezután az erdőben Rick odaadja Davidnek a fél rejtett védettséget és elmondja neki, amit Julie-tól megtudott. Azt remélik, hogy Kelleyre kell este szavazniuk.

pok_a_molylepkevel.jpg

31-21_rick.jpg

Délután Joe az új zászlót festegeti. Ron megkérdezi tőle, mizu, mit csináljak. Joe nevetve válaszol, hogy menj kövesd azt a négyet (Julie, Julia, Eric, Victoria) és derítsd ki, hogy biztosan nem akarnak-e engem kiszavazni este. Nem akarnak, az a kérdés én kire szavazzak? Joe kicsit ködösít, hogy nem tudja, most sok minden történik, az emberek helyezkednek, még kiderül, hogy ki mit akar csinálni. Oh boy… Ronnak természetesen nem tetszik ez a válasz, azonnal ráharap és megkeresi a többieket, hogy miért szavaznának Kelleyre vagy Rickre, amikor Joe-t is kiszavazhatnák? Nem nyert védettséget, itt az alkalom, még így is többségben lesznek. Miközben a háttérben néhányan csirkére vadásznak, Ron Victoriával beszél Joe kiszavazásáról (érdekes, hogy Julie is Victoriához ment, mintha a csaj valami ringleader lenne). Kama 6 együtt szavaz, sima liba. Victoria elmondja Ericnek és Gavinnek a Joe-tervet, de ő úgy gondolja inkább Kelleynél kellene maradni. A Kama 6 tanács előtt azon gondolkozik Joe, vagy Kelley essen ki este. Mindkét opció más miatt vonzó, egyelőre nincs konszenzus.

32-32.jpg

34-09.jpg

35-24_tanacs_elott.jpg

A tanács meglepetéssel indul. Miután a játékosok elfoglalják a helyüket, Jeff behívja a zsűrit. Pardon? Zavart érezni az erőben, Reem, Chris és Aubry bevonul. Kiderül, hogy nekik még mindig tart az Extinction (és ezzel az is, hogy a másik kettő hazament). Megtudjuk, hogy Kama erős, Ront nem érdekli a többi nem Kama játékos és Kelley kisebbségben van. Rick neve felmerül, opció-e ma este. Victoria válaszol, hogy természetesen nem, hisz ez prosztóság lenne, sokkal nagyobb fenyegetések vannak a játékban. Ezt Joe magára veszi, Victoria korrigál, ezt meg már Kelley is magára veheti. Jeff megkérdezi Ricket, milyen volt a hangulat délután a táborban, volt káosz? Rick azt mondja, nem volt semmi. Senki nem akart beszélni, nem látott nagy szervezkedéseket, Joe egész délután nem szólt senkihez, csak festegette a Vata zászlót, fura volt az egész. Jeff megkérdezi Joe-tól, hogy mi volt? Joe azt mondja, hogy bízik a szövetségében, hogy Kama erős és a 18 nap alatt épített kapcsolatok segítik átvészelni az estét. Ezt Ron is megerősíti, mi vagyunk többségben, nálunk van a hatalom, minek idegeskedjünk? Akkor ideje szavazni!

35-55.jpg

37-50.jpg

Jeff szokásos kérdése: idol? Kelley grimaszol, Lauren is grimaszol, semmi. A szavazatok: Rick, Kelley, David, majd újra ők hárman. Aztán David és Joe. Hohó…új név. És megint Joe. A nevezett már sejti mi jön. Előbb kiegyenlít Daviddel, majd „átveszi a vezetést”. Joe le van sújtva, a régi Lesu tagok, nem győznek felocsúdni Aurórával együtt. A survivor 7. kiesője és a zsűri 4. tagja: Joe.

41-20.jpg

de_hat_en_vagyok_az_isten.jpg

en_meg_a_majkel_dzsekszon.jpg

41-50.jpgTermészetesen folytatja a játékot Joe. Ha a mennyország kulcsát egyelőre nem is találta meg, de saját bevallása szerint ő a Főnixmadár akinek el kellett égnie, hogy feltámadhasson. A többiek örömmel fogadják „Neked szurkoltunk!”, majd nagyölelés. Akkor is ennyire örülnek majd, amikor Joe mondjuk bucira veri őket? Vagy épp azért szorítottak neki, hogy vége az éhezésnek, ha JoeyÖmézing megérkezik? Előbb-utóbb kiderül.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enzo23 2019.04.03. 16:07:45

Hú, csak úgy kaptuk a képünkbe a meglepő húzásokat a részben:
Merge! - De bejönnek az EoE-ről is a játékosok! - És az egyikük visszakerülhet! - De folytatódik tovább az EoE! - De nem üresen, hanem Aubry-ék mehetnek vissza! - De nem mindenki, mert Wendy és Keith feladja! - És az EoE bagázs egyébként zsűri is lesz!

Nagyon tetszett amúgy Jeff felvezetése, ahogy az ikonikus pillanatokról beszélt, meg persze a játékosok reakciói. Hirtelen nem is tudtam, kinek szurkoljak a visszakerülős kihívásban, Aubry tuti ráment volna Victoriára bosszúból, szóval leginkább Ricknek drukkoltam, és be is jött! (Szegény Wendy meg Chris, mennyivel a vége előtt esett le a labdájuk…)

Darabkák:
– Aranyos volt, hogy a nem visszajutó ötösből mindenki kapott egy kis időt, amikor úgy tűnt, hogy búcsúzniuk kell.
– Wendy és Keith feladása eléggé előzmény nélkül jött valóban, nemtom hogy sikerült ezt így vágni. Wendy hiányozni fog azért – hogy All-Star-alapanyag-e, arról lehet vitatkozni…
– Nem volt clue a merge feastnél? Vagy csak senki se találta meg?
– Kelleytől okos(nak tűnt), hogy Joe-val beszél, lévén a srác a legnagyobb target az exkamások közül. Igazából Ricknek is ezt kellett volna a felezett idoljával… ugyan várható volt, hogy Davidnek adja a másik felét, de stratégiailag egy olyannal lett volna érdemesebb megosztani, aki nem vele együtt van a kisebbségben, mert így nem nyert vele szavazatot. (Jó, utólag végülis nem kellett, csak elmélkedek.)
– Julie felébredt: kapott egy csomó képernyőidőt, elkezdett szervezkedni, és megnyerte az immunity-t. Mondjuk ennél a résznél: "Julie Ricknek szurkolt a versenyen, hogy visszatérjen, mert egy hősjóember és egy félelmetes hely lehet az a sziget és nem akarna Julie odamenni" vártam, hogy beszúrod, hogy "nem mintha ő akarna bárhova menni, ami kültéren van" :DD
– Vicces volt, hogy rögtön beindult a csirkevadászat, ahogy Wendy elment :D

A szavazás közben volt, hogy meglepődtem, végre legalább valamennyire cseles sorrendben olvasta fel Jeff a voksokat. Már megijedtem, hogy Kelley idollal a zsebben esik ki, de sikerült megúsznia megint, mint Laurennek 2x. Utólag végignézve, hogy ki kire szavazott, fix szövetséges blokkok voltak, semmi meglepő: Joe-ra a KamaSix, Rickre Aurora és Joe, Kelley-re Rick és David, Davidre meg Kelley, Wardog és Lauren. Így, hogy tudnak a szigetről, ez kicsit mondjuk elveszi az élét a kiszavazásoknak, lehet jobb ötlet lett volna titokban tartani.

tar 2019.04.04. 18:18:04

Én (mint még mindig David-drukker) nagyon szurkoltam, hogy Rick jöjjön vissza és tovább támogathassák egymást Daviddel.
A Lesunak az egyenlítésre lehetne egész komoly esélye azzal, hogy:
- egyrészt mindkét leginkább célpontban lévő tagjának (Kelley és Lauren) van védettségi toteme azaz, ha a Kama meg is osztja a szavazatokat a 2 között, akkor is ki tudják szavazni valamelyik Kama tagot
-másrészt azért a Joey-rajongó Aurora és a többi Kama tag között azért van némi törés

de sajna a jelek arra vallanak, hogy Lesuék most leginkább azzal vannak elfoglalva, hogy egymást szavazzák ki ahelyett, hogy összefognának
(bezzeg az előző évadban a Dávid törzs ugyanilyen helyzetben egyből összefogott, bedobták a közösbe amikyen előnyük és totemük csak volt és sikerült is fordítaniuk az álláson)

Laura Ingalls 2019.04.05. 11:55:08

@enzo23: ha jól emlékszem, már az előző évadban sem volt clue. Vagy volt vmi előny? Most jut eszembe, hogy ott a Merge táblával volt kapcsolatban valami, még be is vágtam a színes táblát, de nem emlékszem...

Wendyvel kapcsolatban én arra gondoltam, hogy amikor azt mondta a többiekkel együtt, hogy folytatja, még nem tudta milyen az Extinction sziget. Aztán eltelt fél-egy nap és rájött, hogy mire fel nyavalyognak a többiek. Keithnek meg lendületet adott a verseny, meg elragadták az események, utána meg rájött, hogy elég volt. Szerintem. :p Abból a két mondatból amit elmondtak én így értelmeztem. Wendyt meg nem szívesen nézném all-star évadban. műsorkészítői szempontból főnyeremény volt, mert tényleg kiszámíthatatlan, viszont nézőként én nem kedveltem. Játékosként rég kiszavaztam volna. (Már amennyiben lett volna rá lehetőségem.)

Julie-nál sok gonosz dolgot tudtam volna írni az előző résznél, de moderáltam magam, viszont ez épp nem jutott eszembe. :D Volt egy rászabott játék a 19. napon, aztán egyből kinyílt a csipája. Addig meg csak lötyögött. A lötyögést persze jól csinálja, mert még a 19. napon is játékban van. Sokan ölnének érte, ha olyan jól lötyögnének, mint Julie.

@tar: én is ezekre gondoltam a tanács után. Az öt Lesu + Aurora fogjon össze, van a tanács után három rejtett védettség, csak ki tudnának találni valamit. Valóban az a baj, hogy nem mondanak el egymásnak semmit, nem bíznak egymásban, így viszont nehéz. (A szerdai részből sok minden kiderült.)

enzo23 2019.04.08. 00:08:29

@Laura Ingalls: asszem előző évadban volt valami, de nem találta meg senki, rémlik ez a színes tábla nekem is :)
Wendy meg Keith motivációja így érthető, de azért ebből a részbe is kerülhetett volna valami :D Wendy-t én is kiszavaznám játékosként, ugyanakkor good television, szóval én elnézném (meg annyira cuki:))
az új rész is komoly volt, már várom ;)
süti beállítások módosítása