Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 5x12 - A False Glimmer (ÉVADZÁRÓ)

2019. január 23. 13:00 - Gabba

Ott hagytuk el, hogy Carrie lemegy a metróalagútba. Fegyvert szegezve oson, hirtelen az egyik beugróból Qasim megtámadja, de nem akar ártani neki, csak azt kéri, maradjon csendben. Meglepődik azon, hogy Carrie tudja a nevét, dr. Husszein mondta meg, világosítja fel az ügynöknő. A szövetségiek már úton vannak ide, folytatja, majd látva a srác bizonytalankodását rákérdez, hol van a pusztító fegyver. Qasim némi habozás után elárulja, hogy Bibi bevitte az alagútba és a következő szerelvény érkezésekor fogja kiengedni a gázt. Carrie Qasim lelkiismeretére igyekszik hatni és végül sikerül elérnie, hogy a csávó vállalja, megpróbálja lebeszélni Bibit a merénylet végrehajtásáról. Qasim előremegy az alagútban.

homeland_5_12_01.JPG

Bibivel közli, hogy már itt a rendőrség, adják fel és tűnjenek el, de Bibi hajthatatlan és elküldené unokaöccsét a helyszínről. Qasim viszont nem akar menni, inkább lője le Bibi. Az fegyvert ránt és meg is teszi, Carrie a takarásból feszülten figyel, de nem avatkozik közbe. Bibi gázálarcot húz és nekikészül, hogy kiengedje a szarint, mert már érkezik a szerelvény. Ebben a pillanatban Carrie előrelép és az egész tárat beleereszti Bibibe, aztán az utolsó pillanatban sikerül félreugrania a vonat elől. Odamegy Qasimhoz, aki még él, de csak addig, amíg Carrie elmondja neki, hogy sikerült meghiúsítani a támadást és egyúttal megköszöni, hogy megmentette Peter életét. Most akkor mi van, merénylet meghiúsítva, de még 10 perc sem telt ez epizódból, hát mi lesz még itt, tolul fel bennem a kérdés.

homeland_5_12_02.JPG

A pályaudvar előtt mentők, rendőrök, tűzoltók, Saul is megérkezik, örül kedvenc ügynöke újabb sikerének. Nem én voltam, Qasimnak köszönhetjük, hárítja el a dicséretet szőkénk, majd Allisonról érdeklődik, aki a hamis nyomra terelte őket. A nő még szökésben van, de Saul bizakodó: Elkapjuk, bezárjuk, ne aggódj. Carrie-ből apránként jön ki a feszültség, könnyezve csak annyit kér, hadd mehessen haza pihenni. Saul kerít neki egy sofőrt, otthon Carrie bemászik az ágyba és elalszik.

homeland_5_12_03.JPG

Saul bemegy a rendőrségen elkülönített szobában tartott Krupinhoz és Allisonról kérdezi, ki találta ki, hogy őt (mármint Sault) hálózza be a nő. Majd felvilágosítja az oroszt, hogy a támadást meghiúsították, Allison szökésben van és nyilván Moszkvába tart, tehát orosz ügynök, ez már világos. Saul biztos benne, Ivan tudja, hol van most Allison és tanúvédelmi programot ajánl neki, ha az amcsik kezére adja az árulót. Wyomingban egy kis városban élhet nyugiban, ott sokat síelhet és még tisztes jövedelmet is kapna. Krupin nem siet elfogadni az ajánlatot, de azért azt elmondja, az ő ötlete volt, hogy Allison cserkéssze be Sault. Könnyű célpont volt, idősödő fazon válás után, biztos a siker - és így is lett. Azt viszont nem árulja el, vagy legalábbis mi nem tudjuk meg, hogy akarják kijuttatni Németországból a nőt.

homeland_5_12_04.JPG

Azt viszont látjuk, hogy két tagbaszakadt fickó valami kertvárosi villába viszi Allisont, akit egy bizonyos dr. Rudolf fogad és átkötözi a sebét. Különleges bánásmódot kell kegyednek biztosítanom, ezt kérték tőlem, csak nem Putyin elveszett kishúgának tetszik lenni?, vicceskedik. Allison azonban leoltja, neki komoly kapcsolatai vannak, úgyhogy tényleg rendesen kezelje, mert különben elintézi, hogy soha többé ne praktizálhasson. Fokozódik a helyzet a Düring Alapítványnál is, Astrid vezetésével nyomozók érkeznek, hogy letartóztassák Laurát. Miután elvezették, Astrid és társa átnézi a Laura asztali széfjében elrejtett titkos laptopot adatok után kutatva. Majd azt is látjuk, hogy az egyik S-Bahn állomás közelében letartóztatják Numant is, hát akkor ennyit a titkos CIA fájlok nyilvánosságra hozásáról.

homeland_5_12_05.JPG

Jonas hazaérkezik és beszámol Carrie-nek Laura letartóztatásáról, majd a viszontlátás örömére lenyomnak egy gyors numerát. Post coitum Frannie mesekönyveiről beszélgetnek és arról, hogy a veszély elmúltával Carrie most már ismét magához veheti a kislányát. Szőkénk megdöbbenésére azonban Jonas kijelenti, a történtek után ő már nem akarja ezt a kapcsolatot folytatni, túl sok mindent látott, és ez nem az az élet, amit ő az esetleges gyerekeiknek szánna. Carrie kiborul és elrohan. A kórházba megy Peterhez, de nem találja a szobájában, a nővér tájékoztatása szerint agyvérzést kapott és többórás műtétet hajtanak végre rajta. A várakozás idejére Carrie a kórház kápolnájába megy. Itt talál rá a műtét után a doki és elmondja, még ha Peter fel is épül, minden valószínűség szerint komoly agykárosodással fog élni. Óhogybasszameg. Carrie látni szeretné a beteget, és amint belép a kórterembe és meglátja a lélegeztetőgépre kapcsolt Petert, rátör a lelkiismeretfurdalás: Mi tettük ezt vele, mondja könnyek között.

homeland_5_12_06.JPG

Négy nappal későbbre ugrunk, Astrid lép be a BND épületében külön szobában tartott Laurához. Beszámol neki Faisal öngyilkosságáról – maguk dobták ki az ablakon, reagál dühösen Laura. Astrid Numan elfogásának hírével folytatja és azzal, hogy ugyebár Numan menekültként van nyilvántartva és így félévente felülvizsgálják a kérelmét, most viszont esélyes, hogy visszatoloncolják Törökországba. Laura megdöbben, de hát ott egyből kivégeznék! Ez csak magán múlik, ha megteszi, amit kérünk, akkor Numant nem küldjük vissza a Boszporusz partjára, közli erre Astrid.

homeland_5_12_07.JPG

Carrie ismét meglátogatja az öntudatlan Petert, meglepetésére Dar Adal ül az ágya mellett, bár várakozás közben elnyomta a buzgóság és hangoson horkol. Carrie neszezésére felébred, és együtt sajnálkoznak azon, hogy Peter a legjobban pont ettől tartott, hogy egy akció után növényként vegetálva kell majd leélnie hátralevő életét. Adal elmeséli, hogy Peterre 16 éves korában találtak rá egy baltimore-i árvaházban. Az első perctől profi volt, Adal fizette a kiképzését, Peter volt a legfiatalabb ügynöke. Majd átad egy Carrie-nek címzett levelet Petertől, amit szőkénk felbont de nem tudja végigolvasni, mert Saul kihívja a folyosóra. Megpróbálja rábeszélni, hogy ne hagyja ott a CIA-t, szabad kezet kap, ő választhatja meg, kivel akar dolgozni, milyen bevetésre akar menni, de Carrie elhárítja. Szükségem van rád, tesz egy utolsó kísérletet Saul, de Carrie hajthatatlan, és otthagyva főnökét, inkább visszamegy Peter szobájába.

homeland_5_12_08.JPG

A villában Erna Richter érkezik Allisonhoz és az udvaron várakozó BMW-hez kíséri. Ebben fogja két szimpatikus tagbaszakadt orosz fiatalember kicsempészni az országból, csak három és fél óra a határ, addig pisilés nélkül is kibírja itt bent, nyitja fel a csomagtartót. Mit tehetne mást, Allison bekászálódik, Erna meg rácsukja a fedelet. Hogy ott dögölnél meg, mormogom magamban.

homeland_5_12_09.JPG

Laura ismét élő adásban van a tévében és bejelentést tesz: visszavonja pár nappal ezelőtti vádjait a kormány ellen Faisal Marwan letartóztatása miatt. Azóta ugyanis új bizonyítékokat ismert meg, amik szerint Faisal tevékenyen részt vett a berlini terrorista sejt működésében. A műsorvezető hitetlenkedik és a szavahihetőséget feszegeti, tanulni fogok a hibámból, közli erre Laura. Astrid az egyik szobában elégedett mosollyal nézi a „vallomást”.

Vallomás hangzik el Otto Düring részéről is: meghívta magához baráti vacsira Carrie-t, aminek végén meglepő kijelentést tesz. Társat keres, de nem munkára, hanem egy egész életre, és úgy érzi, erre Carrie a legalkalmasabb. Szőkénk nem talál szavakat, Otto megnyugtatja, nem vár azonnali választ, menjen csak vissza Amerikába a kislányához, ő majd pár hét múlva hivatalos útra Washingtonba megy, majd akkor beszélnek újra a dologról, Carrie-nek addig lesz ideje gondolkozni rajta. Hát, ez egy nem mindennapi leánykérés volt, annyi szent.

homeland_5_12_10.JPG

Az Allisont szállító BMW már Lengyelországban jár a két tagbaszakadt orosszal, az egyik útszakaszon rendőrök terelik le a kocsit valami mellékútra, mert a főúton előrébb baleset történt. Hah, ez nyilván csak átverés, mert a BMW hamarosan defektet kap egy szöges útakadálytól és kénytelen megállni. Ekkor egy csapat géppisztolyos tüzet zúdít a kocsira, a golyók alaposan kilyuggatják a karosszériát. A fák közül Saul lép elő és az egyik fegyveressel kinyittatja a csomagtartót, ahol Allison holtteste fekszik, szintén alaposan kilyuggatva. Saul szenvtelen arccal nézi a méltó véget ért áruló tetemét. Én is elégedetten dőlök hátra, aki a pokolra kíván jutni, annak balra a második ajtó, jutnak eszembe a Tankcsapda idevágó sorai.

homeland_5_12_11.JPG

Carrie visszamegy a kórházba és közben felidézi a Peter levelében olvasottakat. Nem élhettem normális életet, nem szerethettem, esetleg veled lett volna erre esély, de tudom, hogy csak délibábot kergettem, halljuk Peter hangján a megkésett vallomást. Szívszorító a jelenet, ahogy eközben Carrie belép a kórterembe és egy fotellel elbarikádozza belülről az ajtót. Szerettelek és most már örökké a tiéd maradok, halljuk a levél utolsó szavait. Carrie leveszi Peterről a pulzusfigyelőt és saját ujjára húzza. Egyértelmű, mire készül, de mi csak azt látjuk, hogy hirtelen éles fény süt be az ablakon és megvilágítja az ágyban fekvő Peter arcát. Fájdalmasan nagyszerű évadzáró.

homeland_5_12_12.JPG

Címkék: Homeland
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2019.01.26. 19:39:34

Köszi szépen a hogyvoltot!! Egy igazán izgalmas évad volt, szomorú véggel. Na jó, igazából én csapkodtam mérgemben, amikor először láttam, a legvégét pedig meg is sirattam.

"Allison bekászálódik, Erna meg rácsukja a fedelet. Hogy ott dögölnél meg, mormogom magamban." ... Óvatosan a kívánságokkal, mert még teljesül :)

Gabba 2019.01.27. 05:34:06

@AaannnaaA: Allisonra egy régebbi kommentemben forró szurkot kívántam, de végül így se volt rossz :P

A zárójelenetben az éles fény szimbolikus jelentéséről olvastam pár dolgot, az egyik nyilván a túlvilági kapu, de azt is jelentheti, hogy Peterre még szükség van / lesz. A 6. évadban biztos kiderül, melyik variáció igaz...

AaannnaaA 2019.01.28. 21:42:19

@Gabba: Na igen, ez itt a kérdés: Quinn vagy nem Quinn. Nekem mondjuk totál egyértelmű a véglegesség - fény, búcsúlevél, krokodilkönnyek stb. De hát ugye van az a rajongómennyiség, ami minden épeszű forgatókönyvírói szándékkal szembe megy. Az meg, hogy ennek engednek-e a készítők, avagy sem a hatodikban kiderül. Azért reméljük nem jár úgy, mint Bóbi a Dállászban :)
süti beállítások módosítása