Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 5x11 - Our Man in Damascus

2019. január 16. 13:00 - Gabba

A kórházban kezdünk, Saul és Carrie a doki tájékoztatását hallgatja: Petert mesterséges kómában kell tartani, mert az állapota kritikus. Saul ragaszkodik hozzá, hogy ébresszék fel, mert valószínűleg tud pár konkrétumot a közelgő támadásról. A doki figyelmeztet a veszélyre: agyvérzés, halál, de Saul szerint az infók létfontosságúak. És bizony nem kéne sokáig várni, mert közben látjuk, amint az egyik terrorista elhelyezi és élesíti a bombát a metróalagútban.

homeland_5_11_01.JPG

Allison és Conrad a követségre indul, a kocsi szélvédőjén "mikuláscsomag" virít, Allison látszólag mérgesen zsebregyűri a parkolási bírságos zacsit. (Kutya legyek, ha ezt nem a múltkor látott kutyás nő tette oda.) A követségen Allison első útja a mosdóba vezet, de nem pipikél, hanem felbontja a csomagot, amiben egy memóriakártya lapul. Csatlakoztatja a telójához és lejátssza a titkos hangüzenetet, amiből mi persze egy szót sem hallunk, a nő arca viszont erős megdöbbenést mutat. Dolga végeztével lehúzza a kártyát a klotyón és kimegy az előtérbe, ahol egy ismeretlen nő megkérdezi, világos-e az üzenet.

homeland_5_11_02.JPG

Erna Richterként mutatkozik be a német külügyminisztériumtól, korábban a moszkvai igazgatóságon dolgozott. Allison tiltakozik, nem fogja megtenni, amit kérnek tőle. Dehogynem, mein Schatz, mondja Erna, megadtunk egy nevet is, amint hallhatta az üziben, Dr. Azizét, az egyetemi tanárét, nála kezdjen. A németek jó ideje figyelik a profot, szerintük biztos benne van az összeesküvésben. Allison meg ne tiltakozzon, úgyis ez lesz az utolsó megbízatása, mert az oroszok már nem bíznak meg benne. Erna szerint a merényletnek be kell következnie, ezt akarják az oroszok, mert a Nyugatot figyelmeztetni kell a radikális iszlám által jelentett veszélyre. Igen, de nem így, veti ellen Allison, Erna viszont lepattintja: tegye meg, amire utasították, különben ugrik az a pár millió dolcsi és a Fekete-tenger melletti dácsa, amit eddig kapott.

Allison átbotorkál a tanácsterembe, ahol éppen megkezdődött az egyeztetés az amcsi, a émet és az orosz kémelhárítás illetékeseivel. Az oroszok részéről bizonyos Anton Lenkov vesz részt a mítingen, a nagydarab fószer hosszasan vizslatja a szemmel láthatóan magába zuhant Allisont, aki ezt látva igyekszik kissé egyenesebben tartani magát.

homeland_5_11_03.JPG

A kórházban Saul és Carrie addig erősködik, amíg a doki beleegyezik, hogy ébresszék fel Quinnt, természetesen minden felelősséget az amcsikra hárít. Petert leveszik a lélegeztetőgépről és adrenalint adnak neki, Carrie folyamatosan beszél hozzá, hogy térjen magához és árulja el, mi a célpont. Egy idő után Peter feléled, de szólni nem tud, csak vért hány és kitágult szemmel néz a levegőbe, majd összeomlik. Az orvosoknak szerencsére sikerül stabilizálni az állapotát, infúzióra kötik, de kedvenc ügynökünk továbbra sem tud kommunikálni. A kórház folyosóján Carrie elmondja elméletét Saulnak arról, hogy Quinn korábbi lőtt sebét valszeg a terrorista sejtben működő hozzáértő orvos tehette rendbe, aki az esetleges gyenge láncszem lehetne, ő megpróbálja megkeresni. Saul beleegyezik, de szőkénknek rendszeres időközönként be kell jelentkeznie, nehogy úgy járjon, mint Peter.

homeland_5_11_04.JPG

Iszlamistáéknál tesztelés közben kiderül, hogy rossz a tartályok felrobbantására szolgáló távirányító, dr. Aziz csinálta, neki kellene újrakonfigurálni az eszközt. Mivel mindenkit megfigyelnek, csak Qasimot nem, Bibi úgy dönt, a félénk unokaöcsnek kell elvinnie a kütyüt a profhoz az egyetem campusán található lakására. Qasim nem túl lelkesen elindul. A harmadik történetszálon Otto Düring felhívja Sault és szemére hányja megszegett ígéretét: Faisal Marwant letartóztatták és még az ügyvédje sem lehet jelen a kihallgatásán. Saul azzal hárít, hogy ő nem tudja befolyásolni a német hírszerzést, de mindenesetre utánanéz az ügynek.

homeland_5_11_05.JPG

Még három óra van hátra a támadásra megadott időpontig, Otto arra kéri Laurát, addig ne verje nagydobra, hogy az Alapítvány védelmébe vette Faisalt. Laura kissé húzza a száját, nem hitte volna, hogy ilyen közvetlen tiltást kap valaha is Ottótól, de végül beleegyezik. Azonban alig lép ki Otto a szobából, a nő már hívja is Numant és azt kéri, ha vele valami történne, letartóztatnák vagy még rosszabb, Numan hozza nyilvánosságra mind az 1361 titkos file-t, amit letöltött Carrie laptopjáról. Numan megígéri, így lesz, boruljon ki a szaros bili mindenestül. Még rákérdez, hogy mire készül a nő, de Laura nem árulja el.

homeland_5_11_06.JPG

Adler és Adal összevetik, mit tudtak meg Zahirról, a megölt terroristáról. A berlini műszaki egyetem hallgatója volt, de a nyilvántartás szerint három hónapja nem járt már az órákra. Allison közli, ismer két tanárt azon a karon, szívesen elbeszélget velük Zahirról, hátha még többet megtudnak róla. Nagyon teper a nő, hogy visszakerüljön a mézesbödön közelébe, mondjuk ez engem a legkevésbé sem hat meg, továbbra is utálom őt, mint a kukorica gölődint. Dar Adal viszont beleegyezik.

homeland_5_11_07.JPG

Carrie felkeresi Al-Amint, azt a volt Hezbollah vezetőt, akivel az évad első részében már találkozott, és segítségét kéri a terroristák megállításában. Ismer-e olyan orvost, aki arab bevándorló és feltehetőleg Kreuzberg városrészben gyógyítja a szegényeket, mert egy ilyen mentette meg Quinn életét. A férfi némi lelki ráhatás után kiböki, hogy ismer egy ilyen embert, a neve Husszein. Saul elmegy a BND-hez, a német titkosszolgálathoz, ahol Astrid kamerán keresztül megmutatja neki a székhez kötözött és mindenféle érzékelővel bedrótozott Faisalt. Így vallatják, hátha megtudnak valamit a terrorista sejtről, de Saul szerint ez időpocsékolás, a férfi nyilván nem tud semmit, látszik rajta, hogy halálra van rémülve. Majd ő kihallgatja a saját módszere szerint, Adlernek nem kell tudnia róla. Mindenesetre Astrid készítsen finom mentateát sok cukorral, hogy megalapozódjon a kellemes hangulat.

homeland_5_11_08.JPG

Ám hiába a finom tea, Faisal nem iszik belőle és nem is hajlandó semmit se mondani Saulnak, már minden kérdésre válaszolt korábban a kihallgatóinak. Ragaszkodik hozzá, hogy csak négy szót hallott a börtönben Bibiéktől: Das Ziel ist Berlin, azaz Berlin a célpont, ennél pontosabb infói nincsenek. Astrid kihívja Sault és egy másik terembe vezeti, ahol a tévében éppen Laura Sutton tart élő egyenesben beszámolót arról, hogy egy korábban már jogellenesen letartóztatott bevándorlót most ismét lecsuktak, az ügyvédjét sem engedik be hozzá. Ha ez nem változik, akkor nyilvánosságra fogja hozni azt az 1361 titkos CIA file-t, amik minden bizonnyal további szaftos részleteket tartalmaznak az amerikai igazságszolgáltatás működéséről. Fuck you, Saul csak ennyit tud kinyögni, majd visszamegy Faisalhoz. A szoba üres, az ablak viszont nyitva. Saul egyből átlátja, mi történt, nem is megy oda, hogy kinézzen, ezt megteszi helyette Astrid és így mi is látjuk, hogy az utca kövén, hatemeletnyi mélységben, ott fekszik Faisal holtteste. Nabazmeg. A Laura Sutton probléma most lett igazán nagy, mondja halkan a szőke nyomozónő.

homeland_5_11_09.JPG

Qasim az egyetemen sikeresen becserkészi a profot és odaadja neki a bekrepált távirányítót. A tanár enyhén szólva nem örül a látogatásnak, de azért nekiül a javításnak. Bütykölés közben az iszlámról és a kalifátusról beszélgetnek, kiderül, hogy a prof ateista, őt nem a vallási fanatizmus hajtja, egyszerűen bosszút akar állni Németországon, amiért az Izraelt támogatja Libanon ellen, ahonnan a prof származik. A beszélgetést kopogtatás szakítja félbe, a tanár gyorsan kituszkolja Qasimot a hátsó ajtón: a kütyüt nem lehet megjavítani, a sejt tagjainak manuálisan kell aktiválniuk a bombát, üzeni Bibinek.

homeland_5_11_10.JPG

A látogatók Allison és Conrad, a proffal közlik tanítványa, Zahir al-Serali halálhírét. Allison tankként nyomul, keresztkérdései nyomán kiderül, hogy a prof annak a technológiának a szakértője, amivel éppen tömegmészárlást készül elkövetni egy iszlamista sejt, ráadásul Zahir holttestét abban a házban találták meg, ahol a nyilvánosságra hozott Quinn videó készült. A prof próbál tagadni, Allison elkéri Conrad pisztolyát és közli, 5 másodperce van bevallani, hol lesz a merénylet. Visszaszámlálás indul, de a tanár még kettőnél sem mond semmit, erre Allison figyelmeztető lövést ad le, de nem ám a levegőbe, hanem egyenesen fejbe lövi Conradot! Aztaqrva! Dr. Azizból erre ömleni kezd a szó, Hauptbahnhof, 7-es vágány, az 5:15-ös szerelvény Potsdam felé. Persze hiába a vallomás, Allison őt is lelövi. Oké, az infó megszerezve, az oroszoktól kapott megbízás elvégezve, már csak magát kell kimentenie valahogy. Azt találja ki, hogy Conrad fegyverével vállon lövi magát, majd úgy rendezi el a terepet, mintha Aziz lőtte volna meg őt és Conradot. Ezek után hívja Astridot és segítséget kér.

homeland_5_11_11.JPG

Carrie felkeresi a jóságos szamaritánus dokit, a lépcsőházban rengeteg beteg várakozik, az asszisztens nem is akarja soron kívül beengedni szőkénket. Végre hosszú idő után bejut a dokihoz, aki emlékszik Quinnre és igencsak megdöbbent, amikor a terroristák tévéfelvételén látta viszont. Azt azonban nem tudja, hol lehet a sejt főhadiszállása, az egyik tag viszont itt bérel lakást a földszinten.

homeland_5_11_12.JPG

A TEK-esek berontanak Aziz lakására és kezelésbe veszik a sebesült Allisont. (Bár hagynák inkább elvérezni!) A rohadék elsuttogja, hogy 5 órakor lesz a támadás a reptéren, Astrid már hívja is Adlert az infóval. Közben a támadók körében is nagy az izgalom, távirányító híján Bibi vállalja, hogy majd ő kiengedi a szarint a tartályokból manuálisan. De hát téged köröznek, mégis hogy akarod csinálni?, veti ellen Qasim, de Bibi csak annyit mond, megvan a módszere. Carrie hívja Sault, bejutott Qasim lakásába, a kéró tele van a berlini metróhálózat térképével, különös tekintettel a Hauptbahnhofra. Saul leállítja, a támadás a Brandenburg reptér ellen lesz, a rendőrség már üríti is ki a terminálokat, de azért szép munka volt, Carrie. Biztos, hogy a reptér a célpont?, kérdezi szőkénk, nagyon remélem, morogja szakállasunk.

homeland_5_11_13.JPG

Az akcióra készülve Qasim, akárcsak a társai, szépen megborotválkozik, nem sejtve, hogy a lakásán Carrie talált róla egy fényképet és most azzal felszerelkezve éppen megérkezik a pályaudvarra. A pontos idő 4:55, tudjuk meg a falióráról. A sejt tagjai elkezdik vastag láncokkal lezárni a metróátjárók kapuit, Carrie egy másik részen cikázva kutat Qasim után. Végre megpillantja az egyik mozgólépcsőn, gyorsan ír egy sms-t Saulnak, de nem tudja elküldeni, mert odalent nincs térerő. (Bezzeg nálunk a Deák téren!) Szerencsére az egyik utas vállalkozik rá, hogy a felszínre érve elküldi az üzenetet. Qasimban újból feltámad az érző énje, mert végül nem lakatolja le a rábízott átjárót, hanem nyitva hagyja és eltűnik az alagútban. Carrie a kutatás közben megtalálja az átjáró rácsán hátrahagyott lakatot és az utasoktól kapott infó alapján fegyvert szegezve ő is bemegy a metróalagútba.

homeland_5_11_14.JPG

A kórházban Allison nem engedi megműteni magát, mert most ébernek kell maradnia. Érkezik Saul, hogy ő is meghallgassa, mi történt, a nő kicsit ideges, már mindent elmondott a rendőröknek: Aziz elvette Conrad fegyverét és lövöldözni kezdett, de Saul ismét szeretné átvenni az egész sztorit. Jön a doki, muszáj átkötözni Allison sebét, nehogy elfertőződjön. Addig Saul átmegy egy másik szobába és a tévén nézi a reptér kiürítését. Megérkezik Carrie sms-e: „Láttam Qasimot a pályaudvaron 5:15-kor". Saul berohan Allison szobájába, de az üres, a szemét áruló meglépett. Innen folytatjuk.

homeland_5_11_15.JPG

Címkék: Homeland
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2019.01.16. 22:07:16

Köszi szépen a hogyvoltot! Látom végigizgultad a részt rendesen :) Mondjuk tényleg izgalmas volt, és nyilván az évadzáró is az lesz.
Szegény Quinn... Felkelteni a semmiért. Így is élet-halál között, és még rúgnak is rajta egyet :(

Pácsó Ármándó 2019.01.17. 17:49:52

Köszi a hogyvoltot! Bár az egészből vajmi keveset értettem a előzmények nélkül, de született nagyvonalúságom hatására nem törődöm ezzel :-)
Szerintem a felsorolt szereplők között Doktor Azizé a legjobb név, mert mindenkinek nagy könnyebbség vele kapcsolatban arra a kérdésre választ adni, hogy "Kit keres?" - "Hát a doktort, az izé doktort!"
A sztorileírás annyira profi, hogy már csak egyetlen kérdés fészkelődik bennem megválaszolatlanul: mi az a kukorica gölődin??

Gabba 2019.01.17. 18:16:11

@AaannnaaA: eléggé utáltam Sault, amiért így baszkurálták szerencsétlen Quinnt, de biztos van valami CIA protokoll arra, hogy az infó megszerzése über alles.

@Pácsó Ármándó: hola amigo! :)
Gombóc neve régiesen, amúgy meg az egyik kedvenc idézetem az egyik kedvenc olvasmányomból.
Úgyhogy játék!: honnan való az eredeti idézet?

Pácsó Ármándó 2019.01.17. 18:52:07

Hola Gabba Mester!
Mivel te minden könyvet IS olvastál, így nagyon nehéz lenne olyannak kitalálni, aki nem :-)
Vagyis mire emlékezhetnék, hogy abban van, ha nem olvastam? :-)

W.Jack. 2019.01.17. 19:48:11

Köszönet a hogyvoltért, igen jó lett, bár rá kellett jönnöm, hogy egy csomó részlet már nem is rémlett nekem.
Egyetértek, van akit még egy vállövés sem tesz kedvelhetővé.

A játékban helyzeti előnyöm van, így agyoncsaptam a versenyszellememet. De a feladvány remek :)

Pácsó Ármándó 2019.01.17. 20:22:14

Egyetlen tippem, hogy Gabba kedvenc szakácskönyvéből lehet az idézet, amit a legutóbbi nagy ünnepen is használt. A Karin. Ti biztosan megszoktátok már, hogy amit egyszer már olvastatok, azt utána bárhol beépíthetitek. Így írtok, tisztán fejből, ezzel a csodálatos adománnyal :)
Én már csak Annában bízok, hogy teljesen szabályosan, az internet keresőt mellőzve kitalálja a feladványt! Nem úgy, mint én :)

Gabba 2019.01.18. 17:58:59

@Pácsó Ármándó: nix szakácskönyv, nix Így írtok ti....
szombat estig lehet még tippelni, hátha AaannnaaA vagy más valaki befut a megfejtéssel

@W.Jack.: abban biztos voltam, hogy te vágod majd a megoldást. És igazam lett, mint Besenyőpistabácsinak :))

Gabba 2019.01.20. 18:52:32

na hát ha mindenki szemérmetes Erzsókot játszik és nem meri megírni a megfejtést, akkor tessék:

Petőfi: A helység kalapácsa, 3. ének, Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi szólt így be a széles tenyerű Fejenagynak :D

Pácsó Ármándó 2019.01.20. 20:49:13

@Gabba: És abban hangzik el, hogy Fejenagy "macskapofájúnak" tartja Haranglábot. Szóval volt egy megfejtésem, csak meg kellett (volna) fejteni :)

Gabba 2019.01.21. 16:38:32

@Pácsó Ármándó: mert te is szemérmetes vagy, mint Erzsók :)

Pácsó Ármándó 2019.01.21. 17:12:56

@Gabba: :-))))
Erről sokan tudnának mesélni, de hallgatnak, mert szintén szemérmetesek! :-)

Pácsó Ármándó 2019.01.22. 12:11:30

@Gabba: Indyre számíthatunk mosrtanában?

W.Jack. 2019.01.22. 15:38:21

@Gabba: Gimis felvételi hajrában éppen frissítettem Petőfi és Arany témakörben az egyre rövidülő memóriámat, amúgy lehet, hogy nem lettem volna képben én sem :)

Gabba 2019.01.25. 08:43:05

@Pácsó Ármándó: ahogy most elnézem, majd csak amikor tavaszi szél vizet áraszt....

@W.Jack.: na ja, lifelong learning, mert lassan azt is újra meg kell tanulnunk, amit eddig tudtunk :)

AaannnaaA 2019.01.26. 19:45:03

@Pácsó Ármándó: @Gabba: @W.Jack.: Sajnos esélytelen volt, hogy megfejtsem, mert nem is olvastam - kimaradt a szórásból :(
süti beállítások módosítása