Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 5x10 - New Normal

2019. január 07. 13:00 - Gabba

Bizonyos megtelt hócipők miatt AaannnaaA kollegina dobta kedvenc szőke ügynöknőnk kalandjait itt a blogon, pont az egyik legizgalmasabb résznél, így történt, hogy kénytelen lettem olvasóból visszavedleni íróvá és folytatni az 5. évad történéseit. Ott hagytuk el, hogy Allisont és Ivan Krupint letartóztatták, szerencsétlen Quinn barátunkon meg az iszlamisták tesztelték a szaringáz hatását. A berlini Hauptbahnhofon kezdünk, szakállas alak érkezik gurulós bőrönddel, amit a nagy tömegben észrevétlenül átpasszol egy ott dolgozó, hasonlóan szakállas szerelőnek. Lehet tippelni, mi van a bőröndben, de kicsi az esélye, hogy húsvéti csokinyuszik.

homeland_5_10_01.JPG

Carrie Dar Adalt győzködi Allison bűnösségéről, de úgy tűnik, az öreg inkább az áruló vallomásának hisz, miszerint ő szervezte be Krupint és nem fordítva, így tehát rajta keresztül jutott a CIA mindenféle fontos infókhoz. Saul a háttérben nagyokat hallgat. Adal végül elküldi Carrie-t, aki hitetlenkedő arccal megy ki a szobából. Távozása után Adal és Saul beszélgetésbe kezd, megtudjuk, hogy Krupin bevallotta, az oroszok robbantották fel Youssef tábornok gépét. Adal szerint jobb lenne az Allison dolgot csendben elintézni, visszaküldik Langley-be, ahol valami alacsony pozíciót fog betölteni, ez még mindig jobb, mintha kiderülne, hogy az oroszok már a CIA berlini ügynökségében vannak beépülve, mint Kőműves Kelemenné.

homeland_5_10_02.JPG

Carrie Astridnek panaszkodik, bár azt kényszeredetten elismeri, hogy Allison profin csinálta a dolgokat, kénytelen megemelni előtte a kalapját. Vagyis a parókádat, mosolyog rá Astrid. Carrie még Peterért is aggódik, kilenc napja eltűnt a rejtekhelyről, semmi hír felőle, egyszerűen felszívódott. (Mint a szaringáz, teszem hozzá kegyetlen félmosollyal.) Astrid megígéri, hogy átnézi a lakás környékén működő biztonsági kamerák felvételeit, hátha talál valamit. Eközben látjuk, amint a terroristák folyamatosan filmezik Peter haláltusáját.

homeland_5_10_03.JPG

Saul azt kéri Adaltól, hadd váltson pár szót Allisonnal négyszemközt, Adal beleegyezik. A beszélgetést eleinte Allison próbálja irányítani, ennyi dühöt egy emberben még nem láttam, kezdi, de Saul leállítja: Mesélj arról, miért nem jelentetted annak idején, hogy beszervezted Krupint? Allison visszavág, természetesen jelentette, de csak közvetlen főnökének, David Estes igazgatóhelyettesnek, más nem tudott róla. Milyen kár, hogy Estes meghalt a központ elleni támadásban a második évad végén, mondja erre Saul. Majd sorolni kezdi, hány ügynök lebuktatásában vehetett részt Allison, sőt még Carrie-t is meg akarta öletni, a monológ során úgy felhúzza magát, hogy a végén nekivágja a nőt a falnak és szorongatni kezdi a nyakát, a berohanó biztonságiak alig tudják lerángatni róla.

homeland_5_10_04.JPG

A Düring Alapítványnál Otto üzleti útra készül Münchenbe, Jonas átad neki pár dokumentet, közte egy listát azokról a jelöltekről, akik betölthetnék Carrie megürült helyét. Laura lép be és jelenti, megérkezett Faisal Marwan, aki azok között volt, akiket az 5x06-ban éppen Laura publikációjának köszönhetően szabadon engedtek a Plötzensee Börtönből, ahová jogellenes nyomozás miatt kerültek. Marwan emiatt perelni készül az államot, ebben segítene neki az Alapítvány, Otto helyeslően bólint és indul a reptérre. Faisalról megtudjuk, hogy mobilteló üzlete volt, ahol jópár dzsihadista kötődésű csávó vett telefont és SIM kártyákat, de Faisal ragaszkodik hozzá, hogy ő csak ártatlan kereskedő, akinél bárki vásárolhat, ő semmiről nem tudott. A vallomását Jonasék videóra veszik, de a felvétel leállítása után Jonas kérdésére Faisal bevallja, hogy a böriben az iszlamistákkal volt egy csoportba összezárva és véletlenül meghallotta, hogy Berlinben készülnek valamilyen akcióra, de időpontot nem tud. Jonas és Laura összenéz, ez az infó mindkettőjüket váratlanul érte.

homeland_5_10_05.JPG

Carrie keresgél a rejtekhelyen, hátha talál valami nyomot Peterről, de nem jár eredménnyel. Sms-t kap Astridtól, azonnal kapcsolja be a tévét. Lesiet a közeli krimóba, ahol a többi vendéggel együtt megdöbbenve látja, hogy egy álarcos dzsihadista arról beszél, hogy ha az ENSZ 24 órán belül nem ismeri el az Iszlám Államot, akkor borzalmas tömegmerénylet következik be, amit méreggel fognak elkövetni valahol. Ennek illusztrálására bejátsszák a Peterről készült szarinos videót. Ez de kemény, Carrie egy pillanatra össze is csuklik a látványtól.

homeland_5_10_06.JPG

A videó láttán Adal és Saul felkeresi a német elhárítás főnökét, Adlert, akinek emberei már javában végzik a lehetséges támadási célpontok felmérését és védelmének megszervezését. Adal bevallja Adlernek, hogy a videóban látott fogoly az ő emberük, aki nemrégiben beépült egy berlini terrorista sejtbe és a legutolsó jelentése szerint a csoport Szíriába indult a sejt vezetőjének nagybátyjához. Aki nem más, mint Abu al-Kaduli, az emír helyettese. És erről miért nem szólt eddig?, kérdezi Adler, jogosan. Most szólok, morogja Adal. A helyi terrorista csoport vezetője tehát az emír helyettesének egyik unokaöccse, nyilván ő az álarcos fickó a felvételen. Adler utasításokat ad az embereinek, közben azért odaszól Adalnak, hogy a szomszéd szobában Allison várja, mert beszélni akar vele.

homeland_5_10_07.JPG

Csupa A betűseket látunk, Adler után Adal Allisonnal beszél, a nő azt javasolja, hallgassák ki Ivant, neki tuti vannak infói. Így is lesz, Ivan elmondja, hogy az orosz hírszerzés szerint pár hónapja egy támadásban legalább fél tucat olyan tartályt loptak el Észak-Szíriában ismeretlenek, amikben a szarin fő alkotóelemét tárolták. Allison alkut ajánl Adalnak (tombolnak az "a" betűk): hadd nyomozhasson ő a terroristák után, ez a szakterülete, nem bánja, ha Adal akár nyomkövetőt dug is a seggébe, ő akkor sem áruló, segíteni akar.

homeland_5_10_08.JPG

A terroristák eközben a merényletről beszélnek (egymás között németül!, ezt az egész évadban nem értettem, miért nem arabul?), Bibi szerint egyik emberük már elhelyezte a szarintartályokat a Hauptbahnhof metróalagútjában. (Csokinyuszik, mi?) Lezárnak néhány kijáratot, így a pusztítás még nagyobb lesz. Bibi felszólít mindenkit, hogy a mobiltelefonokat adják oda Utkunak, aki majd behagyintja mindet a folyóba, nehogy idő előtt nyomukra akadjon a rendőrség. Qasim még megpróbálkozik Bibinél, tényleg végre akarják-e hajtani a merényletet, de a fanatikus vezető válasza határozott igen: ha ebből a támadásból nem tanul a kormány, akkor lesznek még továbbiak, és előbb-utóbb el fogják fogadni a követeléseiket.

homeland_5_10_09.JPG

Az irodához visszaérkező Carrie meglepődve látja, hogy Adal kocsiba száll Allisonnal és elindulnak valahová. Kérdőre vonja Sault, aki elmondja, mindenkit összehívtak a központba, Adal is oda megy Allisonnal, sőt ő is indul utánuk. Carrie pislog kicsit, aztán kijelenti, látni akarja a vágatlan videót Peterről, nemcsak azt, ami lement a tévében, mert hátha Peter adott valami titkos jelet, amit ő biztos észrevesz. Astrid vállalja, hogy végignézi vele, beülnek egy üres szobába és Astrid elindítja a felvételt. Velük ellentétben én nem nagyon tudom végignézni, pláne nem kétszer, ahogy Carrie, de hiába az újranézés, Peter úgy halt meg, hogy nem adott semmi titkos jelet. Azt viszont észreveszik, hogy a cella járólapja különleges mintázatú, ezen a nyomon talán el lehet indulni.

homeland_5_10_10.JPG

Közben Saul és Adal videohívást folytat az amerikai külügyminiszterrel, aki szerint az elnök éppen most egyeztet a német kancellárral és a brit miniszterelnökkel. Saul felveti, érdemes lenne nyilvánosságra hozni, hogy Berlin a potenciális célpont, ezáltal időben figyelmeztethetnék a lakosságot, de a külügyér ellenzi: Nem adhatjuk meg azt a lehetőséget a terroristáknak, hogy bármikor bárhol pánikot okozzanak. Ez az új ügymenet. (That's the new normal.), utal az epizód címére és ezzel zárja a beszélgetést. Belép Allison, a német hírszerzés azonosította a maszkos alakot a tévéből: Bibi Hamed, illegálisan él Németországban, a mobilja egy éve ki van kapcsolva és jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

homeland_5_10_11.JPG

Otto visszaérkezett Münchenből, Jonas és Laura egymás szavába vágva beszélnek neki a Faisal által említett infóról, jelenteni kell a rendőrségnek, így Jonas, de ezzel újból traumatizálnák Faisalt, így Laura. A kérdést végül Otto dönti el: kiküldi embereit a szobából és felhívja Sault. Ígéretet kér tőle, hogy ha egy ügyfelük átadja az infót a készülő támadásról, akkor sem tartóztatják le az informátort és az ügyvédei végig ott lehetnek vele a kihallgatás alatt. Saul a szavát adja és kéri, Otto azonnal vigye el hozzájuk az informátort.

homeland_5_10_12.JPG

Utku és Bibi megnézik a cellában fekvő Petert: az áldozat még mindig él, bár csak éppen hogy. (Kicsit megnyugszom.) Vagy rosszul keverték össze a mérgesgáz alkotóelemeit, vagy valaki meg akarta menteni az amcsit, mutatja Utku a szemétben talált atropinos fecskendőt. (Emlékszünk, Qasim ezzel adta be a méreg ellenszerét titokban Peternek.) Bibi dönt: meg kell találni soraikban az árulót, az amerikait meg hagyják itt a cellában, ahol lassan megpusztul majd. Bibi elrendeli a hátizsákok átvizsgálását, kinek hiányzik az atropinos fecskendője? Qasim kezd beijedni, hogy közel a lebukás, de legnagyobb meglepetésére Zahirnál lesz hiány, akit Bibi rövid üvöltözés után lelő. Hát ez hogy lehet?

homeland_5_10_13.JPG

Astrid és Carrie könnyek között beszélgetnek Peterről, megerősítve azt a korábbi gyanúmat, hogy mindkét csaj szerelmes lehet a hallgatag ügynökbe, akiről úgy gondolják, mostanra már az örök vadászmezőkön jár. Belép Hans, Astrid kollégája azzal a hírrel, hogy nyomon vannak a cella különleges mintázatú mozaikpadlójának: a tervező 1500 berlini épületben készített hasonlót. Már csak meg kell nézni, hol vett fel mostanában Bibi készpénzt, és az általa használt ATM-ek kiadnak egy viszonylag jól behatárolható területet.

homeland_5_10_14.JPG

Ottóék éppen kocsiba akarnak szállni Faisallal, hogy elvigyék Saulhoz, amikor két fekete BMW fékez előttük és jelvények mutogatása közben a német titkosszolgálat emberei lekapják az informátort és betuszkolják saját kocsijukba. Fuck me!, dühöng a csinos Laura, ami ezúttal nem szó szerint értendő (sajnos), a kifejezés nagyjából "a picsába!" jelentéstartományban mozog. Ennyit az ígéretekről, szól még oda mérgében Ottónak, aki erre nem tud mit mondani.

homeland_5_10_15.JPG

A CIA épülete előtt Allison idegesen cigizik és közben az őrizetére kijelölt Conrad Fuller ügynökkel beszélget, a csávó szerint nem sokan hisznek ám Allison bűnösségében itt az irodában. Ezalatt az utca túlsó felén egy idősödő nő sétáltatja a kutyáját, ha jól látom, ír szettert, de ha nem, akkor szvettert, elvégre ősz van. Nem nehéz kitalálni, hogy ezt az öreglányt nem véletlenül mutogatják itt nekünk, tutira van valami köze Allisonhoz.

homeland_5_10_16.JPG

Adler parancsnok kiadja az utasítást a gyanús épületek átvizsgálására, kb. 70 van belőlük a kijelölt körzetben. Astrid és Carrie párban dolgoznak és természetesen ők találják meg a terroristák által használt házat, benne a megölt Zahirral, és az egyik lakásban az üvegfalú cellában fekvő, halottnak látszó Peterrel. Carrie sírva tapad az üvegre, ám ekkor az ügynök kicsit megmozdítja az ujját. Tehát él!, örül meg Carrie, Astrid pedig máris hívja a rohammentőket, sofort kommen Sie hier! A terroristák három furgonnal haladnak Berlin központja felé, Bibi és Qasim egy kocsiban. Kiderül, hogy Bibi átkutatta Qasim cuccait és rájött, hogy az ő atropinos fecskendője hiányzik. És azért tette meg Zahirt bűnbaknak, mert Qasim és ő rokonok (unokatestvérek, ugye emlékszünk). Viszont ez volt az utolsó esélye Qasimnak, ha még egyet hibázik, végez vele. Az utolsó képkockákon azt látjuk, hogy a kórházi szobában Saul és Carrie egymás mellett ülve figyelik a lélegeztetőgépre kapcsolt Petert.

homeland_5_10_17.JPG

Címkék: Homeland
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2019.01.07. 19:04:34

Köszönöm, jó lett a hv! Nézés közben fel sem tűnt a számtalan A betűs szereplő, de így olvasva azért kidomborodik ez a tény :) A szaringázos szenvedést én képtelen lettem volna többször is megnézni....

AaannnaaA 2019.01.07. 22:03:43

Köszönöm szépen, hogy átvetted a stafétát!! Szuper lett a hogyvolt.
Eléggé felpörögtek az események, dráma, dráma hátán. Azért ezen felröhögtem:
"Carrie még Peterért is aggódik, kilenc napja eltűnt a rejtekhelyről, semmi hír felőle, egyszerűen felszívódott. (Mint a szaringáz, teszem hozzá kegyetlen félmosollyal.)"
Lehet körmöt rágni, hogy hősünk túléli-e, avagy távozik az örök vadászmezőkre.

@W.Jack.: Nevetni fogsz, de nekem az előző részek írása közben sem tűnt fel a sok "A", bezzeg a kollégának azonnal.

Gabba 2019.01.08. 09:50:45

@AaannnaaA: örömmel vállaltam :)

a későbbi évadokat viszont meghagyom neked, hátha javul a hócipős helyzet. márcsak azért is, mert éjszakánként arra ébredek, hogy Indy rugdossa a laptopomat (belülről :)

@W.Jack.: kegyednek külön örülök, már azért megérte átvenni a hogyvoltot, hogy ismét kommentelni láthatlak :)

W.Jack. 2019.01.09. 20:15:58

@AaannnaaA: Nekem saját szöveg írása és újraolvasása közben gyakran már alap dolgok sem tűnnek fel, általában kollégát szoktam megkérni, hogy nézze át. Aztán persze vannak közös írásaink, amiket mindenki ezerszer átolvasott, majd elmegy a nyomdába úgy, hogy hiányzik egy betű, ami senkinek sem tűnt fel korábban, ám amikor pár ezer példány elkészült, akkor egyből :D

@Gabba: Köszönöm, kedves vagy :) Szabadidőmben nagyon ritkán olvasok online, ezért itt is régen jártam, de most benéztem hátha hogyvoltozza valaki a tengeralattjárós sorit, és jól kibeszéljük. Arra ugyan nem leltem rá, de ennek a posztnak is nagyon megörültem :)
süti beállítások módosítása