Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Megfesteni Ülő Bikát félned nem kell jó lesz

2018. december 26. 18:00 - sixx

91w5s1junxl_ri.jpg

Catherine Weldon Svájcban született 1844-be, de Brooklynba nőtt fel, festegetett, de nem túl jól, majd férjhez ment, elvált, meghalt az anyja, és ott maradt a fiával egyedül. És valamiért elkezdett az amerikai indiánok jogaival foglalkozni, kitalálta, hogy neki az lesz a legjobb, ha elutazik a sziú indiánok rezervátumába, mert ott tevékenyebben tud segíteni az amerikai állam által éppen kizsákmányolt őslakosokon. A Woman Walks Ahead című film, amit Magyarországon először itt lehet megnézni, arról szól, hogy ez a nagylelkűség mennyi szívással járt a nőre nézve

A film persze azért film, hogy legyenek benne olyan elemek is, amik nem feltétlenül igazak - Weldon (Jessica Chastain) a filmben azért indul el nyugatnak, hogy megfesse Ülő Bika (Michael Greyeyes) lakota sziú törzsfőnök portréját, és gőze sincs arról, micsoda hatalmi harc folyik a háttérben a sziúk földjéért, és addig ténfereg fogalmatlanul, míg be nem szól mindenkinek a hadseregtől az indiánokon át a helyi lakosságig. A probléma? Az 1887-es Dawes Act, aminek égisze alatt később az indiánoktól tulajdonképpen mindent elvettek, A filmben ugyan így nem hangzik el a neve, de ettől még tudjuk, miről van szó.

A bajok akkor kezdődnek (a filmmel és a filmben egyaránt)amikor Welden nekilát politizálni, és kvázi ő az, aki annyira felkavarja az állóvizet, hogy a hótt nyugalmas életet élő Ülő Bika hirtelen lázadó lesz tőle, és a nő hatására kezdi el felbujtani a rezervátum népét. Az hogy ez az életben éppen ellenkezőleg történt, és pont Welden volt az, aki csitította a törzsfőnököt, az nem nagyon érdekelte a filmeseket, akik romantikus narratívát írtak a történelemből. Abból a valóságból, amiben1890-ben Ülő Bikát a többi lázadó sziúval együtt a Wounded Knee patak partján lemészárolták.

A filmet így is érdemes megnézni, mert Chastain nagyon jó benne, de hát ő mindig, mindenben nagyon jó, ahogy Sam Rockwell is, aki a filmben a változatosság kedvéért egy erőszakos, rasszista frátert alakít, tök hitelesen.

Tetszik, amit olvasol? Nézd meg a filmet a UPC Filmtárban, és egy 4K-s Thomson TV is a tiéd lehet! Regisztrálj itt, filmezz a Filmtárban!
(x)

Címkék: upc advent
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása