Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 3x02 - Surrender

2018. november 07. 15:00 - pethő.anni

Az előző két részben már ráálltunk az egymás közt váltakozó idősíkok struktúrájára, az új részben sincs ez másként: azt láthatjuk párhuzamosan haladva, hogyan telik Claire és Jamie élete térben és időben is elválasztva egymástól. A főcím végén Jamie körözési portréját látjuk, s a felirat tanulsága szerint 1752-ben járunk, Skóciában. 

outlander3x2_1.jpg

Egészen pontosan Lallybrochban, Fergus és két másik fiú, feltehetőleg a Murray-gyerekek valamit nagyon keresnek a galambdúcban. Nem nehéz kitalálni, egy fegyvert, ami Iané volt. Fergus azon alapon, hogy ő ott volt Prestonpansnél, sőt, még egy vörös kabátost is megölt, magához venné a pisztolyt. Ugye mennyivel könnyebb kamaszfiúk előtt menőzni a háborúról, mint részt is venni benne? Az élménybeszámolót lódobogás szakítja félbe, az emlegetett szamarak, azaz a vörös kabátosok érkeznek. Amire a fiúk odaérnek, már Iant rángatja két katona a lépcsőn (mióta láttam, hogyan oldják meg a féllábúságát, komolyan féltem Steven Cree térdét, főleg ilyen jelenetekben), a velük tartó százados pedig a "Dunbonnet"-t keresi.

outlander3x2_5.jpg

Hogy kicsodát, tessék mondani? A Vörös Jamie-t. Úgy hírlik, errefelé bujdosik egy meglehetősen feltűnő megjelenésű férfi, aki vörös haját barna sapka alá rejti, és a falusi népek Dunbonnet-nak hívják. A tiszt szerint csakis ő lehet a hírhedt Vörös Jamie. Jenny  - megint mindenórás terhes - magyarázza el az angolnak, hogy hat éve nem hallottak öccse felől. A kapitány nem hisz neki, és figyelmezteti őket, árulót rejtegetni nemre és korra való tekintet nélkül főbenjáró bűn. A Murray házaspár nem ijedős fajta, kitartanak állításuk mellett. A tiszt is az övé mellett, így Iant elviszik. Fergus beszól az egyik skót katonának, hogy áruló, a katona meg Fergus francia származásáról mond cifrákat. Jenny nyugtatja háza népét, hamar elengedik majd Iant, ahogy tették már eddig is, akárhányszor csak elvitték.

outlander3x2_2.jpg

Ahogyan a katonák elmennek, egy magányos alak jelenik meg az erdőben a fák között. Jamie az, hosszú hajjal és valami szakállszerűséggel. Lelő egy szarvast és azzal állít be Lallybrochba a hajnali szürkületben. Claire-t látja maga előtt a fűszereknél, de mint kiderül, csak Jenny az. Nővérke odabent hogyvoltozik: remélte, vége már ennek az őrületnek, de hát minden új tiszt bepróbálkozik, hátha ő szerzi meg a dicsőséget Jamie elfogásával. Nevezett bujdosó közben némán feldarabolja a szarvast. Jenny még azt is mondja, azért tud nyugodt szívvel hazudni az angoloknak, mert nem hazudik, James Fraser (lélekben) régóta nem járt errefelé. Jamie csak tovább darabol szótlanul.

outlander3x2_4.jpgBostonban a 20. század közepén Claire maszturbál éjszaka Frank mellett fekve, s közben Jamie-t képzeli maga elé. Szerintem az a mosoly a képzeletbeli Jamie részéről inkább pszichopata, mint érzéki, de hát biztos okkal volt ez a koncepció. 1949-ben járunk egyébként, szóval itt még nem szaladt annyira idő. Brianna még járókába való, s míg anyu a híreket olvassa neki (csitt, kicsim, épp zajlásban van a történelem), a kislány átfordul a hátára. Az egy szál törölközőben flangáló Frank is odavan a nevezetes eseménytől, de az öröm és bódottsá egy ponton persze megszakad, mégiscsak tudják, hogy mennyire csak látszat sok minden ebben a közös életben. 

outlander3x2_6.jpg

Fergus meglátogatja Jamie-t a barlangban, mutatja a fegyvert, s arról beszél, hogy fel kell készülnie a majdani újabb harcra. Jamie leállítja, nem lesz semmi új harc, Fergus meg legyávázza, sőt még meg is taszigálja pótapuciját. Nos, igen, nőnek a kamaszok, lázadnak az addigi idoljaik ellen. Jamie nem az a sértődős fajta, nyersen csak annyit mond a fiúnak, tegye vissza a fegyvert a rejtekére, és soha többé ne érjen hozzá. A szolgálólány tereget épp, és nagyon - egy sóhajnyival jobban, mint várható lenne - megörül Jamie-nek, akinek szeme alatt mély karikák vannak és nagy nehezen beszél csak arról, hogy megnézi a könyvelést. Odabent a házban Jenny vajúdik. outlander3x2_8.jpg

Az udvaron ténykedő kölykök meglátnak egy hollót, a legnagyobb fiú azt mondja, a nagymama szerint a madár a halál hírnöke, ami nem jó előjel, mikor épp egy újszülött érkezését várják. Fergus cselekvőre fogja, lelövi a madarat. Naná, hogy a környéken lovagoló katonák meghallják az irdatlan dörrenést. Jamie ugyanolyan zombiüzemmódban, mint eddig is, kimegy a fiúkhoz, Fergust két-három szóval elintézi, közben jön a szolgálólány, hogy megszületett az új csöppség, egy fiú. Rutinosan nyújtja a kezét a pisztolyért, majd ő elrendezi, távozóban a nyurga legénynek - szóval ő Rabbie, csak hát megnőtt, na - ő is odavet néhány feddő szót. 

outlander3x2_9.jpgJenny Iannek kívánja elnevezni az újszülöttet, akit Jamie tart épp a kezében. Nővére szerint jól áll neki a kisbaba, majd kínos beszélgetésbe kezd arról, hogy mikor dugott utoljára öcsikéje. Mert itt van Mary McNabb, az egyszemélyes házi személyzet (á, szóval ő Rabbie anyukája), fiatal még, tudna szülni is, Jamie-nek túl kellene lépnie már Claire-en, hiszen (Jenny szerint) meghalt. Jamie a folyosón sétál a kicsivel, amikor a katonák berontanak a házba. Hoppá, ez most vészhelyzet! A kapitány betrappol Jenny szobájába, a skót tizedes közben mindent átkutat. Jamie rejtekhelyén a kicsi elkezd nyöszörögni. Az angol katona számon kéri az asszonyon, ha most szült, miért nem szoptat? Mert meghalt a gyerek. A bába most mossa le, mielőtt eltemetik. 

outlander3x2_11.jpg

A kapitány hajthatatlan, látni akarja a holttestet, Jenny azzal próbál érvelni, hogy nem bírná a látványt elviselni. Ekkor ront be Mary a pisztollyal, hogy az övé, ő lőtt vele, mert ő egy ilyen elmaradott babonás nőszemély. Most jól jön, hogy a skót vörös kabátos nagyon szeretne bevágódni a felettesénél, és megvetően beszél a babonaságról, a kapitány viszont úgy ítéli meg, hogy ezt az ügyet ennyiben lehet hagyni, hisz a fegyvert lefoglalják, a nő meg veszélytelen. Jamie a rejtekhelyen lép egyet, a tizedes felfigyel a padló nyikorgására, felettese azonban már türelmetlen, menne innen. Így hősünk és az egész háznép is megússza a gyerekek butaságának következményeit. A kicsit szoptató Jenny szerint makacs az új tiszt, jobb, ha Jamie ás egy sírt, hogy úgy tűnjön, tényleg eltemettek egy újszülöttet. 

outlander3x2_12.jpg

Bostonban megint éjszaka van, Claire próbál közeledni Frankhez, mondja is, hogy hiányzik neki a férje, mondjuk, ezt nem csak arra értheti, akire épp rámászik de hát jó, akkor ezen is túl vagyunk, Radalléknek újra van közös nemi életük. A múltban Iant hozzák vissza a katonák, semmit nem veszített jó kedélyéből, s szemmel láthatóan nem hiányzik semmije, ami ne hiányzott volna már akkor is, amikor elvitték. A skót vörös kabátos vészjóslóan néz Fergusre, míg a katonák elhagyják az udvarházat. Nem sokkal később látjuk, hogy a pasas rájött, hogy lehet kicsalogatni Jamie-t az odúból, csak Fergust kell figyelniük, aki viszont a bolondját járatja velük, körbe-körbe rohangál. Mikor erre rájönnek a katonák, még szemükbe is mondja, be is int nekik. Jamie hallja Fergus ízes beszédét, elő is készíti a tőrét, sejtve, hogy itt még gond lehet. 

outlander3x2_13.jpg

A fiút körbefogják végül, a skót katona meg egyszerűen levágja a kölök bal kezét.Ömlik a vér a csonkból, Jamie rohan menteni, a nadrágszíjával szorítja el az eret, azt mondja, nyugi, a miléditől már számtalanszor látta, hogy így kell. Odahaza Jenny mondja, hogy a gyors reagálás mentette meg a fiút, Jamie magát hibáztatja, rá kellett volna támadni a katonákra. Az ostobaság lett volna, mert akkor már senki sem élne a háznépből. Jamie térdre omlik, azt hiszem, vége a depressziónak. Ezt el is mondja Fergusnak, van még miért harcolni. Fergus anyagiasabban látja a helyzetet, milord azt ígérte neki még Párizsban, ha elveszti a karját vagy a fülét (mert rajtakapják a számára végzett lopáson), akkor egész életében eltartja majd. Tudja, hogy Jamie betartja az adott szavát, szóval most már biztosított a megélhetése.

outlander3x2_14.jpg

Claire-ék újdonsült barátaikat, az előző részben megismert asszonykát és férjét látják vendégül. A nő múltkori elbeszéléséből valami kőbunkó seggfejre számíthatnánk, de a pasas normális, sőt, úgy tűnik, a párocska között nagyban dúl a szerelem. Ez pedig nagyon másmilyen, mint amilyen nonverbális gesztusokkal közben Claire és Frank kommunikál. A vacsi után kettesben kibeszélik a vendégeiket, majd Claire a kandalló előtt feltűnően kapcsolja ki a harisnyatartóját. A háttérben közben lágy zene. Le is heverednek a szőnyegre, a baj viszont ott kezdődik, hogy Frank szeretné, ha Claire közben ránézne.

outlander3x2_15.jpgIan beszél Jamie-hez, tudja jól milyen az elveszített testrész, Fergus pedig csak a kezét veszítette el (ő meg a lábát), míg Jamie Claire "halálával" a szívét. Az emeleten Jamie látja, hogy az angolok ittjártukkor karddal felhasították a vászonra festett családi címert. Az étkezőben aztán Jenny méltatlankodik, hogy ő nem akarja feladni Jamie-t, öcsike pedig erősködik, de, ezt kell tenni, a háznép megkapja a vérdíjat is, meg békén is hagyják őket. Ian szerint már úgysem akasztják a jakobitákat, Jamie is csak börtönbe kerül majd, Jenny tovább méltatlankodik, nem látott elég börtönt már eddig is az öcskös? Jamie úgy gondolja, nem lesz nagy különbség a mostani életéhez képest. 

outlander3x2_18.jpg

Mary megy egy kosárral a barlanghoz, Jenny küldte, de gondolom, szívesen jött magától is. Megborotválja Jamie-t, majd vetkőzni kezd, a fűzőjét kezdi bontogatni. Jamie előbb nem akarja, majd a nő olyan szívhez szólóan beszél arról, hogy ő nem akar Claire helyébe lépni, sőt még az illúzióját sem, azt hiszem azt akarja így körülírni, hogy egymás vígasztalásaképp dugjanak egyet. Az alsóruha is lekerül, s lám, úgy tűnik, akkor Jamie-nek megvolt élete második nője is. outlander3x2_16_1.jpg

Váltunk a babát sétáltató Claire-re, aki arról beszél nekünk, hogy volt neki férje, gyereke, csinos lakása, de valami hiányzott az életéből. Jamie-vel valami önmagán túlnövőnek volt részese, most is ilyen kihívást keres. Szumma szummárum, jelentkezik az orvosira. Kit tetszik keresni, kérdi a prof egy jelenettel később, majd eszébe jut, hogy lesz egy nő is az évfolyamban. Claire mosolyog, de aztán kiérzi a férfi hangjából a gúnyt, ahogy azt mondja, micsoda modern lett az orvosi kar, nők és niggerek is járhatnak már ide. Most már az asszony mosolya is keserűvé válik. Érkeznek órára a harvardi WASP-úrifiúk, majd végül félénken belép egy színes bőrű férfi is, természetesen Claire mellé ül, akivel bemutatkoznak egymásnak (a férfi Joe Abernathy), és szemmel láthatóan azonnal életre szóló barátságot kötnek. 

outlander3x2_17.jpg

A megborotvált, rendezett kinézetű Jamie megáll Lallybroch kapuja előtt: Jenny, én vagyok, hazatértem! Akkor lépnek elő a házból és mindenhonnan a katonák, Jenny konok tekintete könnybe lábad. Majd előadja, hogy Jamie csakis saját magának okozta a bajt. Az angol kapitány átadja a váltságdíjat, Jamie-t elráncigálják, Jenny sírva a házba rohan. A záró képsorokon Claire épp órára siet, mikor egy skót dudán játszó utcazenészbe botlik. Pénzt ad neki, majd folytatja útját.

Címkék: Outlander
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása