Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 6x01 - Staten Island (1. rész)

2018. október 31. 15:00 - pethő.anni

Üdv mindenkinek, az új évadban én veszem át a stafétát, s foglalom össze hétről-hétre, hogy alakul kedvenc fixerünk sorsa a sokak által mélypontnak tekintett ötödik szezon után. 

Az epizód elején minihogyvolt arról, mi vezetett oda, hogy Ray New Yorkban az East River felett akarja épp gyakorlatban megtapasztalni a gravitációt. Abby halála és a Samantha Winslow-féle cselekményszál pillanatképei adják össze a jelenetsort. Főcímzene továbbra sincs, helyette egy rendőr a híd alatt épp elkap egy kezdő szumózónak tűnő dílert, aki persze égre-földre esküdözik, hogy debiztosúrénaztánsosenem. A rendőr pont látja a folyóba zuhanó Rayt, s rohan megmenteni. Mire odaér, Ray már a víz felszínén lebeg, de hát ez egy amerikai tévésorozat, és nem egy posztmodern művészfilm,.úgyhogy igencsak furcsa lenne, ha a címszereplő nélkül folytatódna tovább. 

raydonovan6x1x9.jpg

A rendőr küzd a partra húzott Ray életéért, Ray meg azért, hogy visszamehessen a vízbe. Végül az új szereplő nyer némi gumibot általi rásegítéssel, s hősünk homályos tudatán átszűrve érzékeljük, hogy a másik bekasztlizott igencsak méltatlankodik, legfőképp azon, hogy Staten Islandre mennek. Úgy tűnik, a pasas Manhattanen kívül már nem olyan nagyfiú. Rayt hamarosan kiengedik, az épület előtt Lena várja, no meg egy autó sofőrrel, benne Sam Winslow, aki tanmesét mond az építkezési balesetek következtében elhunytakról, azaz a feláldozhatókról,  amilyen egyébként Doug, a láb alól eltett rendező is volt. Sam kimért és tekintélyparancsoló, de azért amikor Ray szól, hogy az elintézett meló miatt nem kell aggódnia, láthatóan megkönnyebbül.

raydonovan6x1x10.jpg

Ray szakadt öltönyben, bekötözött kézzel, enyhén szétvert arccal a tűzoltóság melletti kocsmába megy be inni valamit,amikor az életmentő rendőr szintén érkezik. Érdeklődik is hősünktől, hogy kinek a közbenjárásával engedték ki ilyen hamar. Választ nem kap, de mindegy is, mert ő maga is tudja, hogy Sam volt. Aztán kicsit ismerkedünk az új karakterrel, ő itt született Staten Islanden, már az apja is, meg a nagyapja is rendőr volt, meg reméli, hogy a fia is az lesz. Végszóra megérkezik az asszony, szapulni kezdi a férfit, akinek közben elhangzik a neve is (Mac), hogy itt iszogat, miközben a gyereket kellett volna vinni az iskolába. Kiderül, hogy a nő igazából már csak ex-feleség, mert lelépett egy tűzoltóval. 

raydonovan6x1x11.jpg

Ray körül megint homályosodik a világ, így mi is csak így érzékeljük, hogy a rendőr egy hokiütőt vesz kézbe, majd elindul elintézni azt a bizonyos tűzoltót. Semmi kétségünk afelől, hogy újdonsült ivócimboránkat péppé fogják verni. Közben érkezik a taxi, Ray kicsit hezitál, majd elengedi az autót, beáll a bunyóba, ő is hamar földre kerül. Amikor ketten betámolyognak Mac lepukkant lakásába, a rendőr megjegyzi, jól móresre tanították azokat a faszszopókat. Ja, kétségünk sincs efelől. A csávó mindenben tipikus amcsi külvárosi figura, az asszonyt is, meg annak az új pasiját is (minimum) a középiskola óta ismeri, amikor mindenki utálta a tűzoltót. Meg amúgy is, ki az a hülye, aki tűzoltónak megy, a rendőr az igazi hős. Ray menne is, de Mac is megkérdezi, miért ugrott le. Ő nem ugrott (így fogalmazott Sam előtt is), a feleségét követte, aki egy éve halt meg rákban. 

raydonovan6x1x12.jpg

 Mac erre mond egy naggyon komoly életbölcsességet arról, hogy a gyász az örök, csak a formája változik. Na  ki mondta ezt? Van egy tippem, hogy nem Kirekegaard. Hát Keanu Reeves! Hű apám, az tényleg nem semmi -  van a szokás szerint szótlan Ray arcára írva. Azért leül és ő is bambulja a tévét, közben meghallgatja a zsarut, hogy ő az apját veszítette el a rák miatt, és emiatt nem tudták befejezni  a Harley (odakint áll a ház előtt) közös összeszerelését. A következő jelenetben Rayt ugyanúgy a kanapén ülve látjuk, de szakállal és némiképp az aputest-kultusznak hódolva. Hogy mennyi idő telt el közben, nem tudjuk. Mindenesetre hősünk telefonhívást kap egy olyan mobilon, amilyet utoljára 15 éve láttam. Sam Winslow-nak van szüksége kedvenc fixerére.   

raydonovan6x1x1.jpg

Autó áll meg a ház előtt, s hihetnénk, Sam küldött valakit Rayért, helyette egy újságírócsaj érkezik, aki arról a bizonyos éjszakról érdeklődne Mactől, azaz Sean McGrathtől, mert a dílerke (neve is van, Fetu Autufuga) továbbra sem akarja annyiba hagyni a dolgot, hogy neki Staten Islanden kellett éjszakáznia, ment nyafizni a sajtónak. Mivel lassan az epizód felénél járunk, itt az ideje szétnézni kicsit jobban a Donovan családnál. Mickey tutira készül valamire, mert cigarettacsikkeket szedeget az udvaron, míg Bunchy nem akarja elfogadni, hogy a bíróság úgy ítélte meg, hetente egyszer láthatja majd Mariát. Bunchy még mindig egy nagy gyerek, s most veszik el tőle az egyetlen valamit az életében, amin keresztül néha sikerült bizonyítani, hogy talán mégis képes felnőttként viselkedni.

raydonovan6x1x2.jpg

Ray Mackel találkozik, meg a fiával, akit épp összevertek az iskolában. Megkérdezi lakótársát, tulajdonképpen miért nem oda vitte őket annak idején, ahova kellett? Késében volt, a gyerekért is rohanni kellett, ráadásul most tárgyalják a gyerekelhelyezést, a melóhelyen is csak gebasz van... Valamiért nem tűnik elég meggyőzőnek, meg amúgy is nyilvánvaló, hogy az ő cselekményszála is be fog majd csatlakozni a fő bonyodalomba valamilyen formában.  Ray hazamegy, s míg italt tölt magának, elnézegeti a házigazdája családi fotóit. Aztán felhívja Samet.

raydonovan6x1x15.jpg

Mickey épp dominózik egy rabtárssal, amikor a tévében valami celebhíradó megy, a szőkenő arról tudósít, hogy két hét múlva megkezdik a Mister Lucky című film forgatását. Ezt volt az ugyebár, amit eredetileg Mickey írt, csak aztán az ír főszereplőből fekete lett, a dél-bostoni helyszínből meg Harlem, és persze, hogy a riport alatt egy szóval sem említik Mickey nevét.Viszont kiderül, hogy a filmet Sam produkciós cége gyártja, nagy dobás lesz a streamszolgáltatók piacán. Mickey megunja a dominózást, megy az egészségügyis nénihez, ágytálat kér tőle, inkontinenciára hivatkozik. Pelenkát azt kaphat, de nem, neki kacsa kell, mégis hát hadd maradjon némi méltósága. Meg is kapja, s persze, hogy valami másra kellett neki: az udvaron összegyűjtött csikkeket áztatja benne. Az asztalon egy pillanatra látszik egy Egészséges szív címet viselő könyvecske. 

raydonovan6x1x14.jpg

Ray busszal megy be Manhattanbe, a Pacific székházában már várja Sam alacsony, affektáló, cini fiúcka asszisztense. A főnökasszony azonnal kiküld mindenkit a tárgyalóteremből, ahogy Ray megérkezik. Némi small talk a nő részéről, cuki a súlyfelesleg, meg a szakáll is, aztán látva Ray arcát, inkább rátér a lényegre. Anita Novak (üdv, druszám, oly ritkán szerepel a nevünk filmekben), akinek mi a plakátját már egy pillanatra láthattuk az utcai felvételeken, és aki a Sam által támogatott polgármesterjelölt,  bajba keveredett, azt kellene elrendezni. Ray még megemlíti a szaglászó újságírónőt, Sam csodálkozik, mi dolga van az ő fixerének külvárosi zsarukkal. Hát az egyik mentette meg az életét. Na jó, akkor majd Sam beszél a nő szerkesztőjével.  

raydonovan6x1x3.jpg

Ray átsétál a jelöltasszony kortesirodájába, rögtön kiszúrja, hogy a nőt megverték. Ennyit a sminkről. Anita elmondja, hogy 14 évet dolgozott az ügyészségen, szóval akadt dolga fixerekkel, csak akkor ellentétes oldalon álltak. Aztán elmeséli, hogy légyottja volt egy férfivel, akinek a nevét se tudja, viszont a pasas felvette az eseményt.  A férfi egy kamu e-mailcímet adott meg, igaz Anita is, szóval ez alapvetően nem lenne gond, de most igen, mert most el kellene érni, hogy a fickó még véletlen se akarja nyilvánosságra hozni a videót. Anita felírja a címet, közben fél szemmel lecsekkolja Rayt. Hősünk eztán Lenát hívja, aki most nagyon nem szereti (volt?) főnökét, de megígéri, hogy utánanéz a címnek.

raydonovan6x1x4.jpg

A Pacific Picturesnél épp ruhapróbára jött Daryll és Antoine A'Shawn Anderson, a forgatókönyvíró, szól a funky (kösz, ez a jó szokása a sorozatnak maradjon is meg), hopp, ott felszívódott egy csík, és tádám, Jay White prezentálja magát Mister Luckyként, pont mintha csak 1973-ból cseppent volna ide. Dolgozik benne az anyag, ragadozónak képzeli magát, a levegőt kezdi karmolászni, közben meg vicsorít hozzá. AAA világosít fel bennünket: Jay a method acting híve ( valahol felsír egy Daniel Day-Lewis), és mostanában az oroszlánokat tanulmányozza, mert ő akar lenni a betondzsungel királya. Daryllnek nem csak gyerekszobája, de értelmező kéziszótára is volt valószínűleg, kissé megrökönyödött tekintete mögött tutira egy egész facepalmgyár üzemel teljes hatásfokon.

raydonovan6x1x6.jpg

Aztán levonja a legfontosabb tanulságot, hű, mennyi jó segg veszi körül Jayt. Ja, tesa, királynak lenni ezzel jár. AAA tekintete, miközben ezt mondja, nem éppen megnyugtató. A családi körkapcsolásban Terry van soron, az edzőtermében rögtön lebassza Rayt, mit keres a fején egy Yankees  baseballsapka. Ray Mac fia ügyében jött, jaja, persze, jöhet a gyerek, de gyere te is, mert kövér vagy. Ebben a jelenetsorban lerendezzük Bridgetet is, rácsodálkozik apjára, nini, szakáll.  Smittyt várja, aki épp befejezte az edzést. De ha már így, akkor esetleg egy közös vacsi, nem köszi, most inkább nem. Következő jelenetben Bunchy már egyáltalán nem szomjasan üldögél a kocsijában Teresa háza előtt, odabentről kihallatszik Maria sírása. 

raydonovan6x1x5.jpgLena már utána is járt a címnek, Ray meg elmondja Macnek, hogy elrendezte a gyerek ügyét is, meg az újságírónőét is. A rendőr szerint van még más újság is, ahova el lehet menni panaszkodni, s inkább maga akarja megoldani a problémát. Elővesz egy köteg zsét, pontosan ötezer dollárt, ennyit tudott összeszedni. Ray szerint nem jó ötlet, mármint nem az, hogy lefizessék a szamoait, hanem hogy személyesen Mac tegye, majd ő elintézi ezt is. Közben Mickey kiáztatta a csikkeket, megissza a löttyöt, aminek nekem már a látványától hányingerem van, majd várja a hatást. Ray a díler autósboltjába megy, ajánlja, hogy akkor két évig havi 5000 dolcsi, de a pasas még továbbra is be van sértődve, hogy vele szemben itten törvényt szegtek. Majd elkezdi Rayt pofozni. 

raydonovan6x1x8.jpg

Mickey az éjszaka közepén helyben fut és fekvőtámaszokat nyom, szobatársa már nagyon pipa ettől, de nem kell sokat várni, az öreg elterül a földön, megvan a tervezett szívinfarktus. Ray az utcán fekszik kiütve, mikor Anita hívja, hisztérikusan magyarázza, hogy megpróbálta maga visszaszerezni a felvételeket, de nagyon rosszul sült el a dolog. Ray elmegy a nő lakására, és csak pár vágással később tudjuk meg, mit nézett annyira rajta, mikor amaz ajtót nyitott: a kezében lévő pisztolyt. Aztán meg közösen nézik a földön fekvő ősz szakállú férfit. Nagy a baj, parázik Anita, Ray meg szokásos módon némán bólint. 

Címkék: Ray Donovan
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SOIL 2018.10.31. 18:33:23

De jó, hogyvolt ilyen hamar! Öröm és bótottá!
süti beállítások módosítása